agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

Mine Pakkaner 06-06-2006 00:20

Sevgili site üyeleri,

Lütfen sorularınızı forum içinde sorunuz, ben veya diğer arkadaşlarım e-mail veya özel mesajla gelen sorulara özel cevap vermemekteyiz, forumda soracağınız soruları ise bilgimiz, tecrübemiz oranında cevaplamaktayız.

Sevgiler, selamlar. :)

Mine Pakkaner

Mine Pakkaner 06-06-2006 23:00

"Bahçede gül yetiştirmeye çalışıyorum ama çabuk büyüsünler diye verdiğim azot gübresi(%46-Üre) nedeniyle bir iki gün içinde hepsi simsiyah oldu. Kurtulanlarda ise şimdi yapraklarda küçük Kahverengi noktalar oluşmaya başladı bunlar daha sonra deliniyor ve büyüyorlar.Mantar olduğundan şüpheleniyorum.Manep ve Captan esaslı bir preparatla ilaçlama yapabilirmiyim?"

Vifer

Mine Pakkaner 06-06-2006 23:20

Vifer selamlar,

Maalesef üre yüksek azotu ile bitkinize ağır gelmiş.Üreyi bitki başına 2-5 gr 2 lt suda eriterek vermeniz gerekir.

Bitkiniz sarsılınca da hastalıklara mukavemeti azalıyor. Mantar olduğunu düşünüyorsanız genel amaçlı bir kullanım için Captan veriniz.
Yalnız Captan'ın yarılanma ömrü yüksek pH larda çok hızlıdır. Kireçsiz suda az miktarda hazırlayıp veriniz. Ben size bu gibi stres durumlarında ISR 2000 bitki aktivatörü kullanmanızı öneririm. İlaçla münavebe ederek kullanınız.

Geçmiş olsun :)

çiçeksever 09-06-2006 13:38

merhaba ben kükürtün asmaya ne gibi faydası olduğunu,ve kükürtün nasıl kullanıldığını öğrenmek istiyorum.

Kagan 09-06-2006 20:08

Benjamin'in Yaprakları
 
Benjamin'imin yapraklarında bir sorun var. Yapraklarında kahverengi lekeler oluyor. Lekeler yaprağın altından da, üstünden de hemen hemen aynı koyulukta gözüküyor. Lekeler yaprakların çeşitli yerlerinde ve küçük; ama büyük çoğunlukla yağrağın ucunda ya da ucuna yakın yerlerinde oluşuyorlar.

Elimdeki kaynaklara bir baktım fakat belirgin bir sonuca ulaşamadım. Mesela "Bitkiler Ne İster" (Kazım Cem Şirin) adlı kitapta mildiyö hastalığı ile ilgili olarak verilmiş çizim, benim Benjamin'deki rahatsızlığı andırıyor. Fakat "İç Mekan Süs Bitkileri" (Necdet Oral) adlı kitapta ise Kauçuk Bitkisi Antraknozu (Gloesporium elasticae) hastalığı hakkında verilen tanım benim Benjamin'imin hastalığına (eğer hastalıksa) benziyor. Bitkideki bu durumu havanın kuru olmasına da bağlayamıyorum; çünkü bulunduğum yerin havası nemli sayılır, ayrıca günde iki kez düzenli olarak yapraklarına ve civarına su püskürtüyorum.

Tedavi şekli olarak Benjamin'e bir kez Captan ile ilaçlama yaptım, sözünü ettiğim lekeleri gösteren yaprakları kestim; fakat lekeler yine oluşmaya başladı. Bitki oldukça sağlıklı, sürekli yeni dallar ve yapraklar çıkarıyor. Acaba bu bir rahatsızlık değil mi? Ben Benjamin'imin yapraklarını boşuna mı kesiyorum? Yoksa başka tür bir ilaç mı kullanmalıyım?

Mine Pakkaner 09-06-2006 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever
merhaba ben kükürtün asmaya ne gibi faydası olduğunu,ve kükürtün nasıl kullanıldığını öğrenmek istiyorum.

Kükürt asmada da diğer bitkilerdeki aynı etkiye sahiptir.Aşağıda bu konuda daha önce verilmiş cevabı bulacaksınız.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...84&postcount=5

Selamlar.


Mine Pakkaner 09-06-2006 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kagan
Tedavi şekli olarak Benjamin'e bir kez Captan ile ilaçlama yaptım, sözünü ettiğim lekeleri gösteren yaprakları kestim; fakat lekeler yine oluşmaya başladı. Bitki oldukça sağlıklı, sürekli yeni dallar ve yapraklar çıkarıyor. Acaba bu bir rahatsızlık değil mi? Ben Benjamin'imin yapraklarını boşuna mı kesiyorum? Yoksa başka tür bir ilaç mı kullanmalıyım?

Kagan Bey merhaba,

Hastalık olduğunu düşünmüyorum.ÇÜnkü mildiyö veya antraknoz olsa yayılırdı, sağlıklı güzel yapraklar vermezdi, bir müddet sonra bozulmaya başlardı. Sorun fizyolojik olabilir.Benjaminler kireçli ve klorlu sudan da etkilenir ve yaprak uçları kurur. Potasyum eksikliğinde de buna benzer tepki verirler.

Captan kullanıyorsanız bu konu ile ilgili daha önce verdiğim bilgileri emeklerinizin boşa gitmemesi için dikkatle okumanızı öneririm.
Selamlar.

Kagan 10-06-2006 22:12

Mine hanım... Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...

Musluk suyumuz kireçli değil ama klorlu imiş. Geçen gün yağan yağmurdan bir kova su topladım (15 saksıya ne kadar yetecek acaba?). Sanırım artık Benjamin'im istediği tür sudan kana kana içecek... :)

malina 11-06-2006 08:06

Su, geniş ağızlı bir kapta (çamaşır leğeni gibi kap daha uygun olabilir) 1-2 gün dinlendirilirse klor konusuna çözüm gelmez mi?

Kagan 11-06-2006 12:12

Bitki Suları
 
Mine hanım önceki yanıtınız için tekrar teşekkürler ve merhaba...

Gülnar Onay'ın "Bir Bahçe Kuruyorum" adlı kitabında "Bitkilerden Elde Edilen Gübre ve Gübre Suları" adlı bir bölüm var. Bu bölümde çeşitli bitkilerden kaynatma, demleme vb yöntemlerle bitki özü edilmesi ve bu elde edilen materyalle bitkilerin sulanması öğütleniyor.

Ben de bu yöntemi bir uygulayayım dedim. Kitapta belirtilen bitkilerden bulabildiklerimi (domates, soğan, taze soğan, sarmısak, kekik [kuru], nane [kuru], papatya, maydonoz; elbette her zamanki gibi abarttım :p ) 2-3 lt su içinde kaynattım. Fakat seyreltme oranını kitapta net olarak bulamadım.

Bu bitki sularının bitkilere verilmesinde bir yarar var mıdır? Verilme sıklığı ve seyreltme oranı ne olmalıdır?

Bu arada ben 4 bitkime (Sardunya, Kalanşo, İksora [galiba???] ve Kaktüs) ve süs biberi fidelerime, hazırlamış olduğum bitki suyunu 1/10 oranında sulandırarak verdim. Bakalım ne olacak? :confused:

Mine hanım... Sitenin çeşitli sayfalarında vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten çok faydalı. Tekrar teşekkürler...

Mine Pakkaner 11-06-2006 16:40

Kağan Bey, bahsettiğiniz kitabı gördüm ancak okumadım.

Bitkisel artıklardan kompost yapılıyor, bu da bitkiler için sonsuz faydalı bir organik besin.
Bu tür bitkilerin kaynatılması ile elde edilen suya ise gübre demek doğru değildir.Bunlar olsa olsa tonik diye ismlendirilebilir. Her bitkinin farklı özelliklerinden faydalanılıyor olabilir.Örneğin kekikten elde edilen preparatlar nematodla savaşta kullanılmaya başladı.
Soğan, sarımsak, domates böcekler için kaçırıcı etkide vs. ama bunları tek tek besin olarak kullanabilme ile ilgili teknik bir çalışma olduğunu bilmiyorum ve amatörce deneyip güzel sonuçlar aldığı için yazarın ilettiğini düşünüyorum. Ya da bu bilgileri aldığı kaynakla ilgili literatür vermişse, bana da iletirseniz araştırabiliriz. Ben de araştırayım.Sebze sularının etksine bakayım. :)

Bitki suyunuzun saksılarınıza zarar vermeyeceğini düşünüyorum. Yarı yarıya bile verebilirsiniz. Belki hatta tamamını bile verebilirsiniz.

Yararını ise şu şekilde gözleyebilirsiniz. Aynı bitkiden 4 tane edinin. Hepsi aynı yerde ve şartta olacak. İkisine uygulamayı yapacaksınız ikisine normal bakacaksınız. Özel verdiğiniz solüsyon dışında herşey ama herşey aynı olacak. 1-2 ay sonra sonuca bakar, gelişme ve değişiklikleri izlersiniz. :)

malina 11-06-2006 17:09

Alıntı:

Yararını ise şu şekilde gözleyebilirsiniz. Aynı bitkiden 4 tane edinin. Hepsi aynı yerde ve şartta olacak. İkisine uygulamayı yapacaksınız ikisine normal bakacaksınız. Özel verdiğiniz solüsyon dışında herşey ama herşey aynı olacak. 1-2 ay sonra sonuca bakar, gelişme ve değişiklikleri izlersiniz.
Bu tür deney yapan arkadaşların, başlangıç ve sonuç fotoğraflarını görmek iyi olur:)

Mine Pakkaner 11-06-2006 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Su, geniş ağızlı bir kapta (çamaşır leğeni gibi kap daha uygun olabilir) 1-2 gün dinlendirilirse klor konusuna çözüm gelmez mi?

Bu yöntemle kloru uçurman mümkün :) Eskiden defrostlu buzdolapları varken, ben buzu eritir, suyu çiçeklere kullanırdım :rolleyes:

malina 11-06-2006 21:32

Klimalardan akan su işe yarıyor mu?
Bunu bir yerde sormuştum ama cevabı hatırlamıyorum :)

Mine Pakkaner 11-06-2006 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Klimalardan akan su işe yarıyor mu?

Klima suyu kireçsiz, bitkiye verilebilir :)

ezel29 12-06-2006 20:15

selam
 
[mine hanım merhaba.bu siteye yeni üye oldum.sizin deneyimleriniz bana yol gösterecektir.acaba çevre düzenlemesi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?şimdiden teşekkürler

Mine Pakkaner 12-06-2006 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezel29
[mine hanım merhaba.bu siteye yeni üye oldum.sizin deneyimleriniz bana yol gösterecektir.acaba çevre düzenlemesi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?şimdiden teşekkürler

Ezel29 hoşgeldiniz.

Sitemizden keyif almanızı dileriz.Yeni gelen üyeler başlığında lütfen kendinizi tanıtınız,

Çevre düzenlemesinde dikkat edilmesi şart olan bir kaç noktayı peyzaj mimarı moderatörümüz Plumbago aşağıdaki mesajda yazmıştı.

Selamlar.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=1341&page=2

arsakay 13-06-2006 08:44

Mine hanım anladığım kadarıyla
bitkilerin 1. ve 2. sulamalarında
oksijenli su kullanılmasını öneriyorsunuz.
Bir de hatırladığım kadarıyla tohum ekmeden önce
toprağı oksijenli suyla bir kez sulamak faydalı diye
yazmıştınız.
Sürekli olarak oksijenli suyla sulamanın zararı var mı?
Bunu soruyorum çünkü oksijenli sulamadan sonra
bazı bitkilerimde bariz canlanma oldu.

Bir diğer sorum şu; Bazı bitkilerim olduğu gibi duruyor.
Filizleri var ama açmıyor. Boyları büyümüyor.
Solma da yok ama garip bir cansızlık hali var.
Sanki "bitkisel hayatta" gibi duruyorlar :))
Aloe gibi köklerde bir sorun mu var diye
düşünmeye başaladım ama sormadan da dokunmadım.

ezel29 13-06-2006 20:14

mine hanım çok ilginize çok teşekkür ederim.saygılar

ezel29 13-06-2006 20:20

mine hanım ben ziraat mühendisiyim.fakat uzun yıllar mesleğimi yapamadığım için biraz deneyim eksiğim var.şimdi bir belediyede park ve bahçe işlerinde çalışmaya başladım.bana serada yetiştirebileceğim birkaç dış mekan bitkisi ve yetiştirme tekniklerini yazarsanız çok sevinirim.tekrar saygılar.

Mine Pakkaner 13-06-2006 21:05

ezel 29, siz hangi yöredesiniz? Ona göre birşeyler söyleyeyim.

ezel29 15-06-2006 19:41

mine hanım ben doğu karadeniz de yaşıyorum.burada yazları sıcak kışları ise oldukça soğuk geçiyor.3 aylık bir yaz mevsimiz var.yazın fazla yağmur yağmıyor.ondan dolayı acaba burada ne tür bir çevre düzenlemesi yapmalıyım.soğuğa dayanıklı hangi türleri kullanmalıyım.özellikle refüj çalışmalarında nasıl bir yol izlemeliyim.ilginiz için tekrar teşekkürler.

memet 15-06-2006 19:57

birtür sarmaşığım var.altı kırmızı etli yaprakları var. arakalamıştım bir dal ektim ,dört sene öyle durdu.sonra bir parçasını kardeşime verdim.ondakide öyle durdu.
bendeki sonunda kurudu.kardeşimden geri arakaldım bir parça.o parçada banamısın demedi.büyümek için bir çabası olmadı. iki sene.geçen sene birden inanılmaz bir hızla silkinip yaprak vermeye başladı.beş santimlik bir fidancıkken koca yaprakları olan bir bitkiye dönüştü.ne yaptımda ne oldu hiç anlamadım.

Mine Pakkaner 15-06-2006 21:48

Çok merak ettim Memet ne olaki bu? Pazar günü bir yaprak filan getirsene :)

Mine Pakkaner 15-06-2006 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezel29
mine hanım ben doğu karadeniz de yaşıyorum.burada yazları sıcak kışları ise oldukça soğuk geçiyor.3 aylık bir yaz mevsimiz var.yazın fazla yağmur yağmıyor.ondan dolayı acaba burada ne tür bir çevre düzenlemesi yapmalıyım.soğuğa dayanıklı hangi türleri kullanmalıyım.özellikle refüj çalışmalarında nasıl bir yol izlemeliyim.ilginiz için tekrar teşekkürler.

Bu çok geniş bir soru oldu :) Bu durumda çok acil üniversitelerde ders kitabı olarak da okutulan kitaplardan edinmenizi şiddetle öneririm. Plumbago isim verebilir. Karadeniz'deki ziraat veya orman faültelerinin peyzaj mimarlığı bölümlerinden edinebilirsiniz.

Mutlaka doğal bitki örtüsünde yetişen bitkilere bakın ve onları örnekleyin. Etrafınızdaki park ve bahçelerde olan bitkilerin serada üretimiyle başlkayın. Halihazırda dikili olanları anaç gibi kullanıp çelikleyebilirsiniz.Mevsimlik çiçek bol miktarda yetiştirin yazın parkları donatın.Vapur dumanı, kadife, zinya, petunya, aslanağzı, alisyum gibi çiçekler bol gösterişe sebep olacaktır. İlkbahar ve sonbahar içinse hercai menekşeyi tercih edin.Kışın süs lahanası deneyin.

TÜRKİYE BİTKİLERİ VERİ SERVİSİ -TÜBIVES sayfalarından yörenizde doğal olarak yetişen bitkilere bakın ve onların park bahçe bitkisi olarak kullanılanlarını tercih edin.

Selamlar.

arsakay 16-06-2006 00:22

İyi sabahlar Mine hanım,
221. mesajda bazı sorularım vardı.
Üzerine mesaj gelince atlandı sanırım.
Rica etsem bakabilir misiniz?

Mine Pakkaner 16-06-2006 00:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
Mine hanım anladığım kadarıyla
bitkilerin 1. ve 2. sulamalarında
oksijenli su kullanılmasını öneriyorsunuz.
Bir de hatırladığım kadarıyla tohum ekmeden önce
toprağı oksijenli suyla bir kez sulamak faydalı diye
yazmıştınız.
Sürekli olarak oksijenli suyla sulamanın zararı var mı?
Bunu soruyorum çünkü oksijenli sulamadan sonra
bazı bitkilerimde bariz canlanma oldu.

Bir diğer sorum şu; Bazı bitkilerim olduğu gibi duruyor.
Filizleri var ama açmıyor. Boyları büyümüyor.
Solma da yok ama garip bir cansızlık hali var.
Sanki "bitkisel hayatta" gibi duruyorlar :))
Aloe gibi köklerde bir sorun mu var diye
düşünmeye başaladım ama sormadan da dokunmadım.

Arsakay merhaba, fark etmemişim soruyu :(

Oksijenli su aktivatör olarak da çalışıyor. Ancak her sulamada vermeyin.İlk birkaç sulamadan sonra her 3 sulamada bir tekrarlayın. B vitaminini de 15 günde bir verin.

Bitkileriniz dışarıya çıktı ve daha az sulanıyor değil mi? Yeni saksı harcınıza dikim yaptınız sanırım.

Genel olarak cansız duran bitkilere de şöyle bir uygulama yapalım;

Aspirinli suyla sulayın ve yapraklarına da ya sabah çok erken ya da akşam üzeri oksijenli sulu solüsyon verin.

Bir de siz bir Captan ve İSR 2000 alın isterseniz, ara ara dönüşümlü olarak onları da kullanmak durumunda olabiliriz. Bunlardan Captan fungusit, İSR 2000 ise bitki aktivatörüdür, daha önce belirtmiştim bağışıklık ve dayanıklılık mekanizmasını harekete geçirir.

Kolay gelsin :)

bonsaisever 16-06-2006 20:44

Mine hanım bitki gelişitirmek için hormon olduğunu söyledikleri 100gr lık poşet içerisinde bir toz aldım.
İşin aslı bunu satanlar da 50 lt ye mi, 500 lt ye mi bu poşetin boşaltıldığını tam olarak bilmiyorlar.

İçeriği;
%0,5 Beta Indl. Buty.Acid :) (bu bizim köklendirme hormonu)
%0,21 Met Intl.A. Acid
%0,84 Alfa İntl.Acetam
%0,13 2Met.Intl.Acetam

Lt de kullanma oranı ve bu hormonların ne işe yaradıkları konusunda bir fikriniz var mı?

Mine Pakkaner 17-06-2006 00:06

Hiç bu karışıma rastlamadım.

Üstelik 100 gr. Satan ne olduğunu bilmiyor, gramaj yüksek, kaça aldınız? :)

Bu arada kullanıma hazır, hiç bir işlem yapmayacağınız, sadece çeliği batırıp çıkarıp silkeleyip dikeceğiniz toz köklendirme hormonu İBA ( % 0.3 salonbitkileri ve yumuşak çelikler için, % 0.5 yarı odunsu ve odunsu çelikler için )ev kullanıcılarına uygun küçük boy ambalajda bir ziraatçi arkadaşım satıyor. Fiyatlar çok çok uygun bilginiz olsun.

ezel29 17-06-2006 10:10

selamlar
 
mine hanım çok teşekkür ederim.saygılar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024