|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
06-07-2023, 14:31 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-09-2020
Şehir: Amasya
Mesajlar: 9
|
Muz ve kabuğunu laktik asit bakterileri ile fermante etmek (?)
Merhabalar, Durun eğer yanlış bir işe girişmişsem hemen vurmayın Öncesini anlatayım: Ufak bir bahçemiz olması ve evden bir çok organik madde çöpe gittiği için kompost yapmaya karar verdikten sonra bokashi kompostu yaptım. Bunu yaparken tabi laktobasil serumu da elde etmem gerekti ve bu forumdan Sayın @meyvelitepe 'nin açmış olduğu başlıktan yola çıkarak pirinç suyundan kendi laktobasil serumumu elde etmeye çalıştım. Daha sonra bunun bitkiler için çok yararlı olduğunu, bazı gübrelerin ve ilaçların yapımında kullanıldığını kâh bu forumda kâh da başka ortamlarda öğrendim. Elimde bu kadar laktobasil serumla ne yapsam, nerden başlasam diye düşünürken semt pazarında kendinden geçmiş, "bizi kurtarın" diye bağıran muzların kilosunu 5tlye görünce dayanamadım 4kg aldım. Bunların bir kısmını kabuklarıyla birlikte parçalayarak bokaşi kovama attım. Geri kalan kısmını da (...) (Esas sormak istediğim kısım bundan sonrası) (...) acaba potasyum gübresi olur mu diyerekten iyice parçalayıp 5 litrelik pet şişeye doldurdum. Üzerine 90ml laktobasil serum ekleyip geri kalanını klorsuz su ile tamamladım. Şişenin ağzına basit bir hava kilidi yaparak fermantasyonun başlamasını bekledim. 2 gündür neredeyse 1 saniyede 1 hava kabarcığı çıkartacak şekilde hızlı bir fermantasyon oldu. Bugün 3. gün itibarıyla biraz daha yavaşladı. Amacım yararlı bakteriler içeren potasyumca zengin bir sıvı hazırlamaktı. Ben bu fermantasyon ile elde ettiğim sıvıyı süzüp, sulandırıp damla sulama sistemi ile topraktan vermeyi düşünüyorum. Sizce ben ne yaptım? Doğru yolda mıyım? Amacıma ulaşabilir miyim? Yoksa çok saçma bir şeyle mi uğraşıyorum. Bir (bin de olur) bilene danışayım dedim. Yanıtlarınızı bekliyorum, iyi günler dilerim. |
07-07-2023, 11:33 | #2 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Muzun 100 gramında 350 mg potasyum var. Şişeye ne kadar koydunuz bilmiyorum, 1 kg koydunuz ise toplam potansiyel potasyum miktarı 1.35 gr. Elbette bunun tamamı suya geçmez. 1 gr potasyumun suya geçeceğini varsayalım. Şişe 5 litre. Bu durumda şişedeki sıvının her bir litresinde 200 ppm potasyum olacak demektir. 200 ppm potasyum, hidroponik uygulamalardaki besin formülasyonlarında önerilen potasyum miktarının biraz altında. Bu sıvıyı sulandırırsanız litre başına potasyum miktarı sulandırma nisbetinde azalacaktır. Bunları niye yazdım? Suda muz vb. meyvelerin fermente edilmesiyle elde edilen sıvıların içindeki bitkilere besleyici mineral miktarları, bir gübre olarak pek "zengin" sayılmazlar. Bir gübre olarak kullanıldığında işe yaraması için ya hiç sulandırılmadan ya da en fazla 1:1 oranında sulandırılarak kullanmalı. Bu durumda çok pahalı ve fermentasyon süresi göz önüne alınırsa çok zaman gerektiren bir gübre elde etmiş olursunuz. Mikrobiyal tarafı ayrı tabii. Sağlıklı ve faydalı bakterilerle dolu bir sıvı elde ettiyseniz, bakterilerin faydası daha çok olacaktır. Kendi adıma, böyle bir gübre yapmak için, arazideki yabani bitkilerin taze yapraklarından 3-4 günde kullanılabilir hale gelen İrfan Çayı yapmayı tercih ederim. https://blog.meyvelitepe.org/2014/12...-8-irfan-cayi/ https://blog.meyvelitepe.org/2015/02/02/irfan-cayi/ |
30-07-2023, 12:05 | #3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-09-2020
Şehir: Amasya
Mesajlar: 9
|
Alıntı:
İrfan çayına çok niyetlendim ancak henüz elimde uygun malzemeler yok. Zamanım da kısıtlı olduğu için fermantasyon gibi uzun süre beklemeli uygulamalar aslında işime geliyor Yazınızdan anladığım kadarıyla 1:1 kattığımda gübre sayılabilir ancak bu sefer de asitlik yüksek olacağı için yapmadım. Damla sulama suyuna karıştırdım gitti, artık ne kadar olursa Sayenizde zamanımı boşa harcamamam gereken bir yöntem daha öğrendim. Pazarda, yine ucuza kötüleşmiş muz görürsem kendi hallerine bırakacağım Peki sizce bu sıvıyı yapraktan verebilir miydim? |
|
|
|