agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1741.htm)

Emre Kuzu 27-09-2009 00:44

Ali hocam 10 sayfanın hepsini de okudum çok teşekkürler paylaşımlarınız için
devamını dilerim

Ali H. ALI 27-09-2009 12:55

Kalyon yalniz benim yazdiklarimi degil, bonsai hakkinda yazilanlarin tumunu okur ve pratikte uygularsan iyi bir bonsai ustasi olabilirsin.

Daha isin basinda oldugunu unutma ve unutma ki bonsai bir omur boyu surecek bir ugrastir hic bitmeyen bir yolculuk gibidir. Yururken onune nasil guzellikler cikacagi da isin surprizi.

Kolay gelsin.

uzman16 27-09-2009 13:11

Ali Bey, yine harika bir paylaşım olmuş. Eğer Mary'i tekrar görme fırsatınız olursa lütfen özel olarak tebriklerimi iletin.
Çok teşekkürler.

bonsaisan 27-09-2009 14:50

Ali hocam güzel bir paylaşıma yer vermenzi çok güzel.

Lakin bildiğinzi üzere ülkemizde böyle bir oluşum bonsai gönül vermiş dostları biraz zorluyor.

Bildiğiniz üzere İzmir olarak bu konuda toplanalım bir şeyler yapalım diyoruz ve toplantılar düzenliyoruz.

Lakin katılım olarak genelde izleyici kitlemiz fazla.

Uygulama ve çalışma konusunda gelen arkadaşlarda zaman konusunda zorluk çekiyorlar.

Ben alsancaktaki kendi studyomda imkan dahilinde her zaman toplanma talebinde bulunmama rahmen bu güne kadar iştirak eder bonsai dostu sayısı çok düşük.

Bu durum çok üzücü bir durum.

İlk atölye çalışmasını 2007 yılında agaclar.net olarak yapmış bulunmaktayız ve o günde bu güne 2 yıldan fazla bir zaman geçmiş bulunmakta siznde bildiğinzi gibi 2 yılda doğru bir aday fidan ile sizin toplantılarınızda ki bonsai örneklerine yakın çalışmalar ortaya koyaçak bir çok bonsai dostu ülkemizde mevcud.

2007 yılında İzmirde yapılan ilk atölye çalışmasında sabin ardıçı

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1193656461
http://www.agaclar.net/forum/attachm...0&d=1193656461

http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1193655747
http://www.bonsaisan.com/webfoto/sabin.jpg

Bakınız neden nereye gelinmiş. yıll 2009


Lakin bir grup ve topluluk olarak iştirak etme konusunda yanı heyecan ve birliktelik malesef oluşmamaktadır.

Bu durum ülkemizde gelişmekte olan bonsai için üzücü bir durumdur.

İleriki yıllarda bonsai yeni gönül vermiş bonsai dostlarının gelişip etraflarında ki dostları geliştireçek nitelikte ve tecrübede olmaları için ortak paylaşımların net ortamında öte daha samimi ve daha yakın olarak takip edilmesi şarttır.

Sizleri bu konuda taktir etmekteyim.

Saygılar.

Harun Parlak 27-09-2009 17:20

Gerçekden imrenilecek çalışmalar. Teşekkürler Sayın Ali bey. bonsaisan 'ın dediklerine tamamen katılıyorum. Bizde bu tür toplantılar biraz zaman alacak gibi.

Emre Kuzu 28-09-2009 00:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 502274)
Kalyon yalniz benim yazdiklarimi degil, bonsai hakkinda yazilanlarin tumunu okur ve pratikte uygularsan iyi bir bonsai ustasi olabilirsin.

Daha isin basinda oldugunu unutma ve unutma ki bonsai bir omur boyu surecek bir ugrastir hic bitmeyen bir yolculuk gibidir. Yururken onune nasil guzellikler cikacagi da isin surprizi.

Kolay gelsin.

Merak etmeyin hocam bonsai hakkındaki her türlü yazılan makaleleri deneyimleri okuyorum. okumayada devam edeceğim durmak yok.
Ben çok istiyorum pratiğe geçmek ancak elimde olmayan nedenlerden dolayı bu durumu hızlandıramıyorum yani anlıyacağınız başlamaya cesaret edememekten değil hazırım ama işte.. neyse.
Ama emin olun çok yakın zamanda uygun bir fidanla karşınıza çıkacağım.

Saygılar

Ali H. ALI 28-09-2009 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan (Mesaj 502313)
.

Uygulama ve çalışma konusunda gelen arkadaşlarda zaman konusunda zorluk çekiyorlar.

Ben alsancaktaki kendi studyomda imkan dahilinde her zaman toplanma talebinde bulunmama rahmen bu güne kadar iştirak eder bonsai dostu sayısı çok düşük.

Bu durum çok üzücü bir durum.



Bu durum ülkemizde gelişmekte olan bonsai için üzücü bir durumdur.

Bonsaisan bonsai kulubleri kurulurken her yerde ayni zorluklarla karsilasilmistir.
Kulublerin gecmis tarihlerine bakarsaniz 2-3 arkadas tarafindan kurulmuslardir hep sonra zaman icerisinde uye sayisi cogalmistir.

Izmir bu konuda bir ilk olabilecek duzeyde diye dusunuyorum. Siz 2-3 kisi ile kulubu kurar(Resmi olmasa bile) her ayin belli bir gununde toplanirsiniz(Bu toplantileri duyurabileceginiz agaclar.net de var) meraklilari her ayin o gununde o saatte bonsai toplantisi olacagini bilir ve bir sekilde orada olmaya calisir. Belki ilk zamanlar katilim sayisi az olabilir bu katilim azligi sizleri yildirmamalidir. Gun gelir uye sayisi 100 lere ulasir. Ayrica Izmir buyuk sahir belki baska bolgelerde de birden fazla bonsai kulubu kurulur bunu hic bir zaman rekabet olarak algilamamalisiniz her kurulan yeni kulub bonsainin gelisim Turkiyede iyice kok salmasini sagliyacaktir. Kulubler arasi surekli iletisim ve bilgi paylasimi olmali(Buralardaki gibi) ve bir gun Turkiye de tum bonsai kulubleri devletin de destekledigi Ornegin "Turkiye bonsai kulubleri dernegi"ne
uye olup daha genis yurt ici ve yurt disi etkinlikler yapabilirler.

Is biryerleden basliyabilmek ve bunu da Turkiyedeki ilk bonsaiciler yani sizler baslatacaksiniz.

Kolay gelsin.


Kalyon, uygun zamanini, uygun fidaninla bekliyecegim ve yalniz ben degil tum arkadaslar sana, senin gibi yenilere her zaman seve, seve yardim edecektir.

Ali H. ALI 20-12-2009 12:30

4 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler.
Iki aylik bir aradan sonra gecen hafta bu yilin son sali toplantisina katildim.

Son sali aksami, daha fazla bir yeni yila veda partisi havasindaydi.
Ilk 15 dakikayi 3 deneyimli arkadasa sorulan sorularla doldurduk.

Eklenti 118607

Daha cok yeni uyelerin sordugu sorular cevaplandi. Ornegin "yeni basliyan birine hangi agac uzerinde calismasini onerirsiniz" cevap "Cin karaagaci"

"Yazda 30-40 derecelik sicaklarda agaclarimizi nasil korumaliyiz" cevap "bez bir torbayi islatarak topragi da ortecek sekilde saksi etrefina sariniz, Oyle sicak gunlerde agacinizi direk gunes altinda tutmayiniz"


"Yaprak budamasi yapmak icin icerisinde oldugumuz mevsim uygunmu" (burada yazin ilk gunleridir) cevap bahardan sonra yapraklar olgunlasinca yaprak budamasi yapilabilir. Yaza girmis durumdayik ve yapraklar da olgunlasmis olacagindan yaprak budamasi yapabilirsiniz. Yaprak budamasi yaparken dallar uzerindeki uclari da almayi unutmayiniz bu uclari almazsaniz agac dallarin uclarindan acilacak ve dalin gerisindeki tomurcuklar acilmiyacak. Aklinizda olsun saglikli bir agaca yaprak budamasi yapilir."

"En iyi bonsai topragi nasil olmali" cevap "Suyu suzen bir toprak karisimi olmali"

Aklimda kalan onemli soru ve cevaplar bunlar.
Soru ve cevaplar bittikten sonra, 2009'u ugurlamak icin buyuk bir pasta kesildi.
Eklenti 118609

ve herkes sohbet edip yiyip icmeye basladi.

Eklenti 118610
Eklenti 118608

Ali H. ALI 20-12-2009 12:35

3 Eklenti(ler)
Bu da Santa gibi duran bir uyemiz
Eklenti 118617

Asagida da sizler icin secip fotografladigim, bir uyemizin iki acelyasi.
Eklenti 118618
Eklenti 118619

Gelecek yeni yilin ilk sali aksami yapilacak toplantiya kadar hepiniz hosca kaliniz. Simdiden hepinizin yeni yili kutlu olsun.

uzman16 20-12-2009 21:30

Şu son fotoğraftaki açelya harika.
Sizin de yeni yılınız şimdiden kutlu olsun Ali Bey.
Teşekkürler.

Gülşen 23-12-2009 16:03

Paylasiminiz icin tesekkur ederiz Hocam. Biz yeni yilda da sizi izlemeye devam edecegiz. Sevdiklerinizle; mutlu, huzurlu bir yil dileriz...

Ali H. ALI 18-02-2010 11:29

5 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler. Zaman cok cabuk geciyor. Ocak ayi sali toplantisini, sizlerle paylasamadan, birden subat toplantisi geldi ve gecti. Iki toplantiyi birlikte anlatacagim.

Sicak bir gunun aksami, bu yilin ilk toplantisini yaptik. Katilim oldukca iyi oldu.

Eklenti 125831

Uyelerin bir birlerine satmak istedikleri fidanlar ve diger bonsai malzemeleri masalara dizilip musteri bekledi. Fotograf toplanti baslamadan once cekildi pek kalabalik yok. Dikatinizi cektimi bilmem fotografta babalari ile toplantilarimiza katilan 10 yaslarinda iki kiz uyemiz var. Belki oralarda da bir gun cocuklara kadar yayilan bir sevgi olur bonsai.

Baskan herkese, iyi yeni yillar dileyip toplantiyi acti. Bu aksamki toplantida konunun ne olacagini acikladi 6 uye 10-15 dakikalik konusmalarla, sevdikleri agaclar hakkinda konusup bilgi verecekler.

Eklenti 125832
Once Margaret cikti, Cinkaraagaclari hakkinda bilgiler verdi. Her tarzin yapilabilecegi bir agac cinsi ve bicok hatalari da afeden bir agac oldugu icin yeni basliyacak olanlara tavsiye ettigi bir agac.

Eklenti 125833
David inciri hakkinda konustu. Incirlerle calismayi sevdigini 10 dakikalik bir sure ona incirler hakkinda soylemek ve yapmak istediklerine kafi gelmiyecegini bir baska sali aksami daha genis bir zamanda incirlerden soz edecegine soz verdi.

Eklenti 125834
Meredith, yapraklarini doken agaclarla calismayi sevdigini. Ozelikle akcaagaclara vurgun oldugunu ama daha istedigi gibi bir akcaagaci yok ve bir gun onun da cok guzel akcaagaclari olacagina inadigi icin calisiyor.

Eklenti 125835
Trevor, Margaret gibi cinkaraagaclari ile geldi. Iyi bir cin karaagaci govdesi elde etmek icin genis saksida ve ya yerde yetistirdikten sonra agacin ust tarafi ile calismaya baslarsaniz istediginiz bonsaileri elde edersiniz diye konustu. Cinkaragaci dallarindan govdesinden surgun verme yetenegi oldugu icin iyi bir govde elde ettikten sonra rahatlikla ust taraflarda istediginiz yerlerde dallar elde edilebilir diye konustu.

köknar 18-02-2010 11:40

Öyle bir incirim olsa ben de incirlerle çalışmayı çok severim. Harika bir ağacı var. Kalın gövdeleri hiç sevmesem de bu örnek çok güzel.

Bizlerle de paylaştığınız için teşekkürler.

Ali H. ALI 18-02-2010 11:53

5 Eklenti(ler)
Eklenti 125836
10 dakikalik bir sunum icin sira bana gelmisti. Benim degindigim konu ise.
Uzun bir omur suren bonsailerin yaninda, kisa omurlu olan bitkilerden de bonsailer yapilabilecegini ve bu kisa omurlu bitkilerle calisirken de insan buyuk keyif alabiliyor. Kucucuk bonsainin buyuk bir coskuyla actigi bir cicek bir tomurcugun gelip yureginizde nasil buyudugunu, nasil dunyanizi renklendirdigini anlatmaya calistim. Ornek olsun diye de bircok papagan gagasi bonsaimi onlarla paylastim.

Eklenti 125837
Benden sonra, Mary bonsaiyi ne kadar sevdigini, agaclari ile calisirken kendinden gectigini. Pek iyi agaclari olmasa da olanlarla calismaktan keyif almanin yaninda kendini gelistirdiginin de bilincinde oldugunu vurguladi.

Senenin ilk toplantisini bu sekilde bitirmeden birden, Subat toplantisi geldi.
David'in verlimis sozu vardi incirleri ile bizi tanistiracak ve onlardan soz edecekti iste subat toplantisi David ve incirlerine ayrilmisti.



Eklenti 125838

Eklenti 125839

Eklenti 125840

Once Davidin incirlerine bir goz atalim(bir fotograftaki incirlerde olmamasi gereken bir sey var ne oldugunu fark ettinizmi?)

David uzun bir sure Sydney'de yasamis oranin havasi yari tropik bir hava gibidir, nem orani cok yuksektir ve bu uygun hava sartlarinda incirler cok iyi gelisiyor, dallarindan ve govdesinden hava kokleri saliyorlar. Melbourne'da ise incir yetisiyor ama hava kokleri, Syney'deki kadar iyi olusmuyor. O yuzden David agaclarinda hava kokleri elde edebilmek icin ne yapabilirim diye dusunup
denemeler yapmiya baslamis.

Ali H. ALI 18-02-2010 12:14

5 Eklenti(ler)
Eklenti 125841
Iste bu denemelerden biri incirin govdesine once kurumus yosun sonra da yosunlari kagitlarla sarip surekli nemli tutup govdede asagiya sarkan hava kokleri olusturmaya calisiyor. Sonucun nasil olacagini bizlerle paylasacak.

Eklenti 125842
Incir yetistirmenin cok kolay oldugunu belirten David, incir uretmek icin en cabuk yontemin celik ve ya havai koklendirme oldugunu. Tohumdan yetistirmenin ise tohumlarin cimlenme yuzdesi az oldugundan ve tohumun gelismesi icin yillar gececeginden tohum yerine celikle uretmenin daha iyi oldugnu vurguladi. Incirden her cesit celik alinabilecegini Ve kalinliktaki celigin koklenme sansinin cok yuksek oldugunu belirti.

Eklenti 125843
Once celigi kucuk saksiya diktigini, sonra her yil daha buyuk saksilara dikerek 5-6 yilda uzerinde bonsai calismasi yapabilecegi fidanlar elde ettigi belirtti.
Buyuk saksiardaki bonsaileri ise yillar once bahcelerden(akrabalarinin) sokup aldigini bahceden sokulen agaclar derin kok ve dal budamasindan sonra tekrar yere dikilip kontrol altinda gelistikten sonra bonsai saksisina gecirilmis.

Eklenti 125844
Eklenti 125845
Cok buyuk ve agir olduklarindan, kaldirip masa uzerine koymak yerine, agacin onune dizlenerek ve kendinden gecerek yaprak budamasi yapan David, toplantinin bittiginin farkinda bile degildi:)

Bir diger sali aksami toplantisina kadar hosca kaliniz.

bonsaisan 18-02-2010 14:09

Ali hocam taşlar diyeçeğim ama gözüme en çok takılan 4 gövdeli olan genelde 3 5 7 9 11 13 şeklinde biliyorum.

Sorun yani olmaması gereken bumudur?

köknar 18-02-2010 15:51

İçi sırlı olan saksılar mı?

Gülşen 19-02-2010 13:43

Paylasiminiz icin cok tesekkur ederiz hocam. Iyi ki internet var. Dunyanin dort bir tarafindan toplanip bir konu hakkinda konusabiliyoruz sanal da olsa.

Yanlis anlamadiysam; olmamasi gereken sey nedir sorusunun yanitini bir alt paragrafta Ali Bey vermis. Incirin, dallarindan ve govdesinden cikan hava kokleri.

Harun Parlak 20-02-2010 12:20

1 Eklenti(ler)
Sayın Ali H. ALI Hocam paylaşımlarınız ve anlatım tarzınızla ufkumuzu açıyorsunuz. Size nekadar teşekkür etsem azdır.
Sayın Ali H. ALI bey'in olmaması gerekn sorusunu ben Saksının içindeki istenmeyen misafir olarak algıladım.

msgurkan 20-02-2010 19:52

Tekin bey, O tuhaf şey eğer solucan ise doğrudur, olmaması gerekir. Ama asıl olmaması gereken çoklu gövde tarzındaki 4 tane gövdedir.

O küçücük saksıdaki solucanın pek bir zararı olmaz, alır bahçeye atarsınız ama bonsainizi 4'lü gövde olarak bırakamazsınız. Onun bir gövdesi mutlaka feda edilmelidir. "4" kabul edilmezdir.

köknar 20-02-2010 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi msgurkan (Mesaj 582596)
... 4'lü gövde olarak bırakamazsınız. Onun bir gövdesi mutlaka feda edilmelidir. "4" kabul edilmezdir.


Bu bakış açısı bana çok itici geliyor. Bonsai sanatında sevmediğim bir yaklaşım bu... Tabiatta 4 lü 6 lı gövdeli ağaç kümeleri yok mudur? Ben bonsaideki birçok kuralın "olmazsa olmaz" olduğunu düşünmüyorum. Sanat olarak kabul ettiğim bu faaliyette serbestiye de yer vardır, olmalıdır...

msgurkan 20-02-2010 21:42

köknar, Bu bakış açısı size niye itici geldiğini anlayabilmiş değilim. Siz eğer isterseniz bonsailerinizi hep 4'lü gövde yapabilirsiniz mesela, kimse size hesap sormaz.

Ancak yalnız bonsai ustalarından değil, sıradan bonsaicilerinden bile beğenen olacağını sanmıyorum. Hatta bu kuralın varlığından haberdar olmayanlar bile bir kusur hissedeceklerdir. Sebebi Sanat ve Estetik tılsımıdır.

Uzak doğuda 4 uğursuzluk ve ölümü çağrıştırması ayrı bir konudur.

Bonsaide estetik olarak "SİMETRİ" istenmeyen bir şeydir. Çünkü güzelliği bozar. Çirkinleştirir. O kadar emek harcanan ağaç, sırf bu sebeple; simetri sebebi ile kusurlu olarak sırıtır.

Mesela böyle bir ağaca, yarışmalarda bu sebepten puan kırarlar. Hatta kaliteli yarışmalara hiç kabul etmezler.

Doğada örnekleri olabilir. Ama sanatta olmaması gerekir.

Mesela matematikte, mimaride ve her türlü sanatta yer alan bir estetik oran vardır; "ALTIN ORAN". Tartışmasız herkesin kabul ettiği bir estetik oran. Niye bik dörtgen daha estetik de, niye Kare değil diye sorulabilir.

Sanat ve Estetik niye?

http://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n_oran

köknar 20-02-2010 22:00

msgurkan, ben beğensem bana yeter zaten. Şaka bir yana "Sıradan" değil acemi bir bonsaici olarak aday ağaçlarımı tabiatta olmayan veya olmayacak şekillere sokmamak daha önemli benim nezdimde. Bonsaideki bilcümle kuralı yoksayıyor değilim. Çıkış noktam belli; tabiatta örneğini görebildiğim şemal, kimilerince konulmuş bir bonsai kuralına ( çift sayılı ağaç kümesi ya da çift sayıda gövde olmaması gibi ) aykırı olabilir. Örnek olarak ele aldığınız altın oran ise tabiatta birçok canlının yaradılışında varolan bir dengedir. Bu sebeple benim tezimi doğrulamakta, tabiatta varolan altın oran benim bonsai çalışmalarımda da dikkate alınmaktadır. Uzak doğuluların 4 rakamını uğursuz bulmaları beni bağlamıyor hatta şimdi çok daha fazla itici bulmaya başladım bunu.
Estetizm ve güzellik, göreli kavramlardır o yüzden siz de ben de ne desek doğru, ne desek yanlış...

msgurkan 20-02-2010 22:09

Öyle değil, sanat neredeyse herkesi büyüleyendir. Doğada olması, bonsaide de olabilir değildir. Unutmayın ki bonsai de bir sanattır. Doğada olan, güzel olan, estetik olan bonsaide kullanılırsa o zaman kabul görür. Çirkin olan değil. Çirkin, estetik bilgisi olan herkes için çirkindir.

köknar 20-02-2010 22:16

Aynı fikirde değilim. Yanyana duran 6 ağaç ya da 4 gövdeli bir ağaç sırf bu sebepten dolayı benim için çirkin değildir.

Ali H. ALI 21-02-2010 12:16

Fotograflardaki olmamasi gereken en onemli sey, bonsaisanin ve Mehmet salihin degindigi 4 govdeli bonsai.

Tekin beyin isaretledigi saksidaki solucan gibi gorunen solucan degil saksidan disariya cikmaya calisan bir kok. Saksilarin da dusunuldugu gibi ici sirli degildir.
Ama baskalarina sunulacak calismalarin temiz olmasi gerektigini dusunerek kucuk saksilarin temiz olmasi gerekir deseniz sevinirdim.

Bonsai uzak doguda yuzlerce yildir yapilan bir sanat dali. Uzak dogudaki diger sanat dallarinda oldugu gibi bonsai da Taoizim ve Zen budizimin icerisnde gelisirken bu inanclarin sistemli disiplininden de etkilenmistir. O yuzden bonsai kurallara uyularak bir disiplin icerisinde yapilan bir ugrastir.

Hicbir bonsai ustasi ve ya da bonsai calisani, bonsaideki 4-6 kuralini karsisina alip o sayilarda govdeleri olan bir calisma yapmaz. Mehmet Salih bey yukarda belirtti en onemli sey SIMETRI'k olan bir calisma dogal gorunmeycek ki, 4 sayisinin(Japonca SHI diye soylenen olum 4 sayisinin soylenisi ile aynidir) olumu cagristirmasini bir yana birakirsak simetrik gorunumden oturu 4-6 ve diger cift rakamlali govdeler kullanip calismalar yapmamaliyiz.(kimsenin gorusune sunmaycaginiz bircalismayi kendiniz, icin istediginiz kurallari yok sayabilirsiniz:)) Cift govdeli calismalar yapip baskalarinin gorusune sunarsaniz her zaman bir tepki ile karsilasabilirsiniz.

Bonsaide cift govde sayili calismalar da yapilabilir iki govdeli caliamalar, ve bir orman tarzi calismasinda agaclar ilk bakista sayilmiyacak kadar coksa(ornegin 16) gibi bir calisma yapilabilir.

Bonsaide de diger sanat dallarinda oldugu gibi belki kurallar disina zamani gelince cikilabilir. Ama uzakdoguda yuzlerce yidir yapilan bu sanat dalina bircok deneyimlerden sonra konan kurallari ogrenip uyguladiktan belki yillar sonra ben bu kurali delip, kendi dusndugum gibi calisacagim denilebilir ama yuzyilarca deneyimlerden sonra konan kurallari bunlar bana uymaz deyip daha bonsaiyi ogrenmeden karsi cikmak bence dogru bir yaklasim degildir.

Hepinize guzel calismalar.

bonsaisan 22-02-2010 12:25

3 lülük kuralı olarak bilinen ve ikebana temel kuraları içinde yer 3 lük kuralı asya felsefesinde çok önemli bir yer tutar.

Burada ki kurallar ağaçların dizilimlerini belirleyen genel kuralar olup aynı sistem ağaçın dal yapısında gizlidir.

Ali hocam bu konularda bir çok kaynak ve araştırma yaptığım için denge bu şekilde korumaya çalışıyorum.

Saygılar.

msgurkan 22-02-2010 13:20

Bonsaisan, yazdıklarından birşey anlayamadım.:confused::(

Biraz açabilirmisin, Saygılar.

zelha 03-02-2011 09:03

herkese Merhabalar,Ali bey çok güzel ve yüreklendirici bonsai ile ilgili çalışmalarınız var sürekli okuyorum inşallah bu sene bende kolları sıvayacağım bonsai için


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024