agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1741.htm)

Ali H. ALI 22-02-2009 12:57

3 Eklenti(ler)
Hepinize iyi bir pazar gunu diliyorum. Burada pazar gecesinin son saatleri. Nerdeyse pazartesine basliyacagiz.

Islerim biraz yogun oldugu icin, Bu ayin sali toplantisini sizlerle paylasmayi hep erteledim. Bu aksam da yazmazsam, daha sonraki gunlerde yazmam daha zor olacagindan, sali toplantisini hemen paylasiyorum.

Toplanti, her sali toplantisinda oldugu gibi baskanin konusmasi ile acildi.
Australia gibi tum diger ulkeleri de ilgilendiren orman yanginlari, yananlara ve olenlere duyulan uzuntu belrtildi. Bu aksam toplanacak piyango parasinin uzerine bir o kadar da kulub ekleyip, yangindan zarar gorenlere gonderilecegi vurgulandi. Herkes daha onceki piyangolada alinan biletlerden daha fazlasini aldi.(yanginlarin 4 tanesi daha kontrol altina alinamadi)

Baskanin konusmasindan sonra, meslegi fotografcilik olan Paul Paton iyi bir bonsai fotografi nasil cekilir diye bir konusma ve bilgisayari ile (bilgisayardan duvara yansitilan goruntuler ile) bilgiler verdi.

Eklenti 63968
Temiz kaliteli fotograflar cekemedim. Paul'un verdigi bilgilerin hemen, hemen aynileri daha onceleri, yine meslegi Fotografcilik olan Bonsaisan da vermisti http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=9956 o bilgilere buradan ulasabilirsiniz. Paul'un uzerinde durdugu iki konu vardi bir: fon olarak kullanilacak perdenin bonsaiden 1 metre kadar gerisinde olmasi, fon uzerine golge dusme olasiligini ortadan kaldirdigi.
Iki: gunesten yansiticilar ile alinip agac ve ya fon uzerine dusurulecek isiklarin daha yumusak ve fotograf icin idael isik olacagini soyluyordu.
Eklenti 63969
Paul yansiticilarin birini gosterirken.

Caydan sonra Margaret Wong Bitkilerin gubre ve besin ihtiyaclarindan bahsetti.
NITROGEN(N)(Azot) bitkiler icin onemli olan 3 elementten birisi Yapraklarin gelismesine yardim eden azot bonsai icin de gerekli bir element.

PHOSPHARUS(P)(Fosfor) gerekli olan diger element bu da bitkilerin saglikli bir kok sistemi olusturmalarina dolayisi ile saglikli buyumelerini sagliyor.

Bir diger gerekli element ise POTASSIUM(K)(Potasyum) cicek acan ve meyve veren bitkilerin ihtiyaci olan bir element. Bunun yani sira bitkilerin cok az ihtiyaci olan diger elementler de var. Margaret bunlardan bakir, çinko, magnezyum oksit, satilan gubre ve besin paketleri uzerinde gubrenin neler icerdigi yazilidir buna dikkat etmek yaninda topragin asitlilik durumu da bitkinin topraktan besin almasini etkiledigini vurguladi.

Eklenti 63970
Margaret bilgi verirken.

Ali H. ALI 22-02-2009 13:05

4 Eklenti(ler)
Eklenti 63973
Japon akcaagaci

Eklenti 63974
Akcaagac(Trident maple)

Eklenti 63975
Incir (Port jackson fig)

Eklenti 63976
Incir (Port jackson fig)

Bunlar da sizler icin goruntuledigim bonsailer. Gelen ayin 3. salisi yapilacak olan toplantiya kadar hosca kaliniz.

salvia 23-02-2009 10:25

Bu güzel paylaşımlar için teşekkürler hocam.Ayrıca bugün Avusturalya da yas ilan edilmiş..Bu kadar zarar veren orman yangınını, yakın geçmişte Antalya da biz de yaşadığımız için, çok büyük geçmiş olsun ve inşallah Allah bir daha yaşatmasın diyorum..

Harun Parlak 23-02-2009 10:38

Bilgiler ve paylaşımlarınız için teşekkürler. Sayın Ali bey Paylaşımlarınız bizleri imrendirdiği gibi yol almamızı da sağlıyor. İnşallah bizde de böyle kulüpler yakın zamanda olur.

Ali H. ALI 20-03-2009 13:14

5 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler.
Mart ayinin 3. sali aksami yapilan toplanti, sizlerle daha onceleri paylastigim toplantilardan, degisik bir konumdaydi, benim acimdan degisik bir konumdaydi, cunku bu kez, bir calismami, kulub uyeleri ile ben paylasacaktim.

Sonra da donup bu calismami sizlerle paylasacaktim. Daha onceleri paylastigim sali aksamlarina uysun diye yaptigim calismayi, karsidan izliyen bir uye gibi sizlere sunmaya calisacagim.

Baskan Margaret, herkese hosgeldiniz dedikten sonra, kardes kulublerin yapacagi sergiler hakkinda bilgi ve tarihleri belirtti bu 5-10 dakikalik konusmanin ardindan sizin de yakindan tanidiginiz biri olan Ali'yi calisma masasina cagirdi.

Ali, herkese iyi aksamlar dileyip yapacagi calisma hakkinda bilgiler vermiye basladi. Ali'nin bu aksam yapacagi calisma bir penjing'di, Penjing bonsaiden cok onceleri Cinde uygulanan bir sanatti ( iki bilesik kelimeden olusan Penjing deki, Pen'in turkcedeki karsiligi saksi tabak,tepsi. Jing ise peyzaj, manzara anlamindadir yani bonsaiden biraz farkli oluyor. Japon dilindeki bonsai de iki bilesik kelimeden olusuyor Bon Cincedeki Pen gibi , saksi tabak, tepsi anlamindadir Sai ise agac, bitki anlamindadir) Japonlar penjingden esinlenip, Bonsai'yi gelistirdiler bircok tarzda bonsaileri de dunyaya tanittilar.

Cinliler yaptiklari penjing calismalarda Japonlarin yaptiklari bonsai calismalari kadar kurallarda kati degildirler. Zaten penjing calismalarinda bonsaideki tum
kurallarla yapilan bir agac ve ya agacalar penjing calismasinda dogal durmayacaktir. O yuzden penjing'de kullanilan malzemelerin dogal bir yapida olmasina ozen gosterilir.

Eklenti 67878
Ali uzerine agaclari dikecegi duz kaya hakkinda bilgiler veriyor. Bu kayayi sali gecesindeki kisitli zamanda hazirlama olanagi olmadigi icin onu evde hazirlayip, nasil hazirladigini da getirdigi Fotograflarla herkese anlatmiya calisti.

Duz tas uzerine yapistirilacak, yontulmasi kolay olan kirec taslari ile nasil calistigini, getirdigi fotograflarda gorulup anlasilabiliyordu.

Cekic ve keski kullanilarak kabaca kesilen kirec taslari daha sonra istenilen sekilde duz tasin uzerine siralanip kirec taslarinin oldugu yerler duz tasin uzerine ciziliyor bu ara duz tasin da nasil kesilecegi yine duz tas uzerine ciziliyor.


Eldiven ve gozluk kullanip, once tellerin gecip agaclari bagliyacak delikler aciliyor sonra da duz tas istenilen sekilde kesiliyor.(Kesceginiz duz tasin sekli girintiler cikintilar yapip incelen yerleri olabilir. once keser sonra delik delmiye calisirsaniz ince(dar) yerlerinden kirilip emekleriniz bosa gidebilir.

Kirec taslari istenilen bir sekilde, suyun etkileyemiyecegi bir yapistirici ile tek tek duz tas uzerine yapistiriliyor.

Kirec taslarini yapistirma isi bittikten sonra yapistiricinin iyice kurumasi icin 24 saat bekleniyor, sonra kirec taslari duz tas uzerine yapismisken her biri uzerinde tek tek calisip onlari istediginiz sekilde yontuyorsunuz.

Kirec taslari istediginiz gibi yontulunca, bir firca yardimi ile kirec taslari uzerine yogurt suruyorsunuz. Yogur surulen yerler 4-5 hafta icerisinde kayalar uzerinde kuf rengine donusuyor ve yosunlar olusmaya basliyor ki bu da kayalarin dogal gorunmesini sagliyor.

Ali H. ALI 20-03-2009 13:43

5 Eklenti(ler)
Eklenti 67884
Yogurt surulmus taslar 4-5 hafta sonra yosun baglamaya baslamisken, daha sonraki gunlerde yosunlar daha da belirgin bir hale gelecek.

Calismada kulanilmasi dusunulen 7 kurtbagri var(Ligustrum lucidum) belki daha fazla agaca ihtiyac olur diye 9 kurtbagri getirilmis.

Eklenti 67885

Kurtbagri Australiyada istenmiyen bir agactir goruldugu yerde sokulup atiliyor.
Ali ise, kuslar araciligi ile bahcede cikan kurtbagri fidanlarini, saksilara dikiyor ve onlarli kullanip birseyler yapmiya calisiyor ve yaptigi calismalardan bu istenmiyen agactan da guzel calismalar yapilabilecegini, bunlar gibi, herkesin cevresinde belkide bircok bitki cesidi oldugunu belirtiyor.

Eklenti 67886

Eklenti 67887
Ali,
Duz tas uzerine acilan deliklerden agaclari baglayip sabitleycegi telleri geciriyor
Teller den hemen sonra agaclari saksilarindan cikarip fazla topragini aliyor ve kok budamasi yapiyor.

Eklenti 67888

Kaya uzerindeki kucuk bosluklara agaclarin yerlestirilebilmesi icin kok budamasi kacinilmazdir Kavurucu sicaklar artik olmadigi icin ve ozel bir ilgi gosterilirse kurtbagri agaclari kendilerini yeni ortamlarina kolayca alistiracaklar.

Ali H. ALI 20-03-2009 14:00

5 Eklenti(ler)
Eklenti 67891

Eklenti 67892
Kokleri budanmis agaclar kaya uzerine yerlestirilmeye baslaniyor. Agaclarin degisik araliklarda ve ve duz bir cizgi ustunde olmamasina dikakt edilerek her agac tellerle baglanip yerine sabitleniyor

Eklenti 67893

Eklenti 67894

7 agac yeterli oluyor ve 7. agac da dikilip agac dikimi tamamlaniyor.
Eklenti 67895

Dikilen agaclarin, dikilen yerlerde bosluklar kalmasin diye bir cubukla iyice bastirilip gereken yerlere yine toprak ekleniyor.

Ali H. ALI 20-03-2009 14:16

5 Eklenti(ler)
Eklenti 67896
Calismanin sonlarina dogru ilerlerken, penjing calismalainda her seyin uyum icerisinde olmasinin gerekliligi bir kez daha vurgulaniyor.

Eklenti 67897

Yosunlari yerlestirme ise onemsiz gorunse de aslinda onemlidir. Gelisiguzel konulacak egreti gibi duran yosunlar tum calismayi bozabilir.

Eklenti 67898
Eklenti 67899

Yosunlar kucuk parcacilara kesilip bir cubuk yardimi ile kenarlarindan iyice bastirilip toprak ortulmeli degisik renklerde kullanilacak yosunlar zemini daha da cekici yapiyor.

Eklenti 67900

Penjing ve ya bonsai calismasi yaparken yaptiginiz her calismadan her asamada keyif almaya bakmalisiniz agaclariniz uzerinde calisirken herseyi unutup calismanizla butunlesirseniz daha guzel isler cikardiginizi fark edeceksiniz.

Ali H. ALI 20-03-2009 14:25

5 Eklenti(ler)
Kil ve toprak(veya gubre) karisimi ile yapilan camuru kullanip su kenarina yapilan cepciklerin icerisine otlar dikiliyor.

Eklenti 67901
Eklenti 67902
Daha onceleri Alinin yaptigim kimi calismalarda kar gorunumunu nasil sagladigini hep merak edilmistir. Bu calismasinda da hersey bitikten sonra calismamin uzerine beyaz kumlarla kar yagdirmaya calisti.

Eklenti 67903
Eklenti 67904
Eklenti 67905

Ali H. ALI 20-03-2009 14:37

3 Eklenti(ler)
90 dakika kadar suren calismanin sonunda baskan Margaret Kulub adina Ali'ye bir hediye veriyor(cukulet)

Carsamba gunu calismanin bitmis (su an) durumunu asagidaki fotograflarda gorebilirsiniz. Sali gecesi arkadaslarin getirdigi agaclarin fotograflarini cekemedim o yuzden ekliyemiyorum bir dahaki sali aksaminda daha fazla agaclarin fotograflarini cekip sizinle paylasirim.
Bir diger sali toplantisina kadar hosca kaliniz.

Eklenti 67906

Eklenti 67908

Kurtbagri (Ligustrum lucidum)

Harun Parlak 20-03-2009 17:31

Elinize emeğinize sağlık Sayın Ali bey güzel bir çalışma olduğu gibi çok güzel ve aydınlatıcı anlatım.
Bizlere örnek ve öğretici bilgileri paylaştığınız için Telrar teşekkürler.

uzman16 20-03-2009 22:24

Ara sıra aklıma geliyordu da sormuyordum siz anlatacak mısınız diye. Tebrik ederim.

Merak ediyorum diğer katılımcılar da sizin bu paylaşımlarınızdan haberdarlar mı? Ya da onlar da paylaşımda bulunuyorlar mı?

Sunumu yapan Ali Bey'in iyi hazırlandığı belli. Teşekkürler.;)

bonsaisan 21-03-2009 10:22

Ali hacam güzel bir manzara olmuş.
Elinize sağlık bende sıra size nezaman geliçek diye düşünürken bir anda oldu güzel bir uygulama.
Saygılar.

Ali H. ALI 21-03-2009 12:42

Tekin bey, burda paylastiklarimin, umarim oralarda bonsai ile ugrasan arkadaslara bir yarari, bir katkisi olur.

Uzman16, diger katilimcilar derken sanirim sali gecesine katilamiyan arkadaslardan bahasediyorsun. Sali gecesi 35-40 kadar uye vardi, yapilan toplantilar cok ayrintilara girilmese de tum uyelere her ay haber mektubu olarak gonderiliyor.

yilin basindan sonuna kadar, hangi sali gecesi kimlerin ne yapacagi planlanip programlaniyor.(surpriz olsun diye size bu calismalari sali toplantilarindan sonra anlatiyorum. Nisan ayi topantisi, Melbourne hayvanat bahcesindeki Japon bahcesiden sorumlu bir arkadasin, Japonyadaan aldigi bahce bilgileri ve hayvanat bahcesinin Japon bahcesi hakkinda yapacagi konusma var.) Tum uyeler gectigimiz sali aksami nasil bir calisma ve kimin yapacagini biliyordu. Ben de bildigim icin hazirlanmak zorundaydim. Orada yapamiyacagim calismalari evde yapip hazirlamam gerekiyordu. Zaman kisitli sadece 2 iki saat icerisinde calismami tamamlamak istiyordum. cogu zaman uazayan bir calisma sonlanmayip daha sonralari bitirilmek zorunda kaliniyor, ben bunun olmasini istemedigimden dusundugunuz gibi iyi hazirlanip her seyi zamaninda bitirebildim.:)

Isteyen her uye kendi sececegi bir konuda,(genekde bonsai ile ilgili) bir yil onceden haber vermek kosulu ile calismalarini paylasabilir.

Bonsaisan ben sirami beklemiyorum ki her zaman, bildiklerimi sizlerle paylasiyorum:).

vyssera 21-03-2009 21:47

Mükemmel bir sunum olmuş hocam. Hem çalışmanız, hem bilgilendirmeniz ve sunumunuz bizlere yol gösteriyor. Elinize sağlık.

uzman16 22-03-2009 10:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 383944)
Uzman16, diger katilimcilar derken sanirim sali gecesine katilamiyan arkadaslardan bahasediyorsun. Sali gecesi 35-40 kadar uye vardi, yapilan toplantilar cok ayrintilara girilmese de tum uyelere her ay haber mektubu olarak gonderiliyor.

Siz her toplantıdan sonra bize burada anlatıyorsunuz ya, aylık toplantılarınıza katılan diğer üyeler sizin sitemizde salı toplantılarınızı anlattığınızı biliyorlar mı? Yani aslında sizin yaptığınız bu müthiş paylaşımı biliyorlar mı? Kıtalararası bir paylaşım var burada. Sizin üstlendiğiniz bu misyonun benzeri uygulamayı yapan başka üyeler var mı? Yoksa sadece toplantılara katılıp dinleyip ayrılıyorlar mı?

Bilgi paylaşımınız çok önemli. Sizin bize sunduğunuz bu imkan için, özveriniz için tekrar çok teşekkürler.

Ali H. ALI 22-03-2009 12:03

Tum uyeler degil de kimi uyeler sizinle iletisim icerisinde oldugumu, her ayin 3. sali gecelerini sizlerle paylastigimi biliyorlar.

Baska uyelerin paylasimlari sadece kulub iceriesinde oluyor. Baska ulke veya sehirlerle paylasildigini sanmiyorum. agaclar. neti tanimis olmasaydim ben de boyle bir paylasimi her halde yapamazdim. Yani misyon benden fazla agaclar. netindir. Ben sadece bilgileri ileten araciyim.

Turkiyede bonsainin ogrenilmesi icin, benim yerimde kim olsa ayni seyi yapardi.
Ustelik oradan da bircok arkadas, deneyim ve ogrendiklerini ozveri ile paylastiklari icindir ki Turkiyedeki bonsai, 2-3 yil oncesi ile karsilastirildiginda ne kadar yol aldigi acikca goruluyor.

Vyssera yol gostericilerden biri de sizsiniz, unutmayiniz.

Hepinize iyi pazarlar.

Aytaç Eroğlu 23-03-2009 09:21

Bu güzel anlatım için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

Ali H. ALI 22-04-2009 14:14

4 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler.
Buralarda artik havalar sogumaya basladi. Gunduzler 20 derecelerde geceleri ise 10 dereceye kadar dusuyor. Nisanin sonuna yaklastik daha dogru durust yagmur yagmadi.

Soguk olmasina karsin aksamki sali toplantisi oldukca kalabalikti ve aramiza katilan yeni uyeler de vardi.

Baskan Margaret herkese iyi aksamlar diledikten sonra hic vakit kaybetmeden Arkadasimiz Trevor'i yanina cagirdi.

Trevor bonsai aletleri hakkinda kisa bir konusma yapacakti.

Eklenti 74009

Trevor her bonsaiye basliyan gibi ilk zamanlar bonsai aleti yoktu. Sonra bonsaide dal budamak icin en onemli kesici alet olan dal uzerinde ice donuk budama yapan(dalda bu makasla budanan yer V seklinde ici oyuk gibi oluyor ki budanan yerin erken kapanip iyilesmesini sagliyor.) makasi(concave branc cutter) aliyor ve ona gozu gibi bakiyor, ki bonsaide olmasi gereken de odur.

Her budamadan sonra makas bileme tasi ile temizlenip bileniyor ve bir sonraki budama icin hazir oluyor. Bu yapilmazsa budama yapilan agac uzerinde bir hastalik varsa makasi temizlemeden yapacaginiz bir ikinci agac budamasi ile hastaligi o agaca da bulastirabilirsiniz. Her calismadan sonra mutlaka aletlerinizi temizleyip tekrar kiliflarina koyup saklamalisiniz.

Trevor zaman icerisinde bonsai icin gerekli olan tum aletleri almis. Ilk baslarda tum aletlere gereksinim olmasa da eger bonsaiyi bir ugras olarak sececekseniz, gerekli aletlerin elinizde olmasi, calismalariniz kolaylastirip, sonuclari daha hizli bir sekilde gormenizi sagliyacaktir.

Eklenti 74010

Trevor bir celik bonsai aletleri setine sahip oldugu halde onlari kullanmiya kiyamiyor ve yine ilk aldigi aletleri kullaniyor ve ustunu vurguluyor. Bonsai aletleri pahali aletler ama bir kez aliniyor ve bir omur kullaniliyor.
Tabii ki aletlerin gerekli bakimi ve kullanilirken dikkatlice kullanilmasi da en buyuk etken.

Trevor'dan sonra Margaret de Yapragini doken agaclar icin onemli bilgiler verdi.

Eklenti 74011

Bir gun Margaret bir arkadasinin agaclarini gormiye gitmis. O arkadasinin yaprak doken agaclarindaki dallar bastan sona kadar yaprakliymis. Kendinin agaclari ise sadece dallarin uclarinda yaprak aciyormus. Nedenini arkadasina sormus, arkadasi gulerek sunu demis Margaret agaclar yapraklarini doktukten sonra agaclarinin dallarina bak, en uctaki tomurcuklar, dalin gerisindeki tomurcuklardan daha buyuktur. Bu tomurcuklar dal ucunda kalirsa agac baharda sadece o tomurcuklari acacak ve dalin uzerindeki diger tomurcuklari acma ihtiyaci duymiyacak iste onun icindir ki senin agaclarinin dallari uzerindeki yapraklar yalniz uclarda gelisiyor. Yapraklar dokuldukten sonra dal uclarini budarsan dal uzerindeki tum tomurcuklar acilacak ve agacin yapraklarla dolacak.

Margaret o gunden sonra bunu uygulamaya basladi ve agaclari(yapragini doken) uzerinde istedigi sonuclari gordu.


Gecenin konuk konusmacisi, Melbourne hayvanat bahcesi, Japon bahcesi Tasarimcisi ve sorumlusu Brendan Curtis, kendini tanitmala konusmasina basladi.

Eklenti 74012

Melbourne'daki Hayvanat bahcesinin icerisinde bir Japon bahcesi duzenlenmeden once Brendan ve arkadaslari Japonyadaki bahce duzenlemelerini gorup incelemek icin Japonyaya gonderiliyor. Brendan Japonyada gorduklerini Fotograflayip calismasinda kullanmak icin Melbourne getirmis. Iste o fotograflari bilgisayardan duvara yansitip bizimle paylasti.

Sizinle paylasacagim Fotograflari duvardan cektigim icin kalitesi pek iyi degilse de size, ozel evler ve Hotel bahcelerinin yani sira parklardan cekilmis bu fotograflarin Japonyada bahce duzenlemeye ne kadar onem verildigini anlatacak diye dusunuyorum.

Ali H. ALI 22-04-2009 14:34

5 Eklenti(ler)
Brendan once alisik olmadigi bi kulturle karsilasmis Japonyada

Eklenti 74029

Bir seremoni gibi Ikebana hazirlayan japon kadinlari cok ilgisini cekmis.

Eklenti 74030

Japonyada kahvaltilar da buradaki kahvaltilara hic benzemese de sevdigini soyluyordu.

Japonlar bahce duzenlerken, pencerelerinden bakarken ve ya balkonlarinda, teraslarinda otururken en iyi goruntunun olmasina dikkat ediyorlar.

Batida pek kullanilmayan ama Japonyada yapilan bahce duzenlemelerinde oldukca kullanilan Kum ve kayalar. Niye kum ve kayalar diye bircok batili saatlerce oturup bu bahceleri seyrediyor.

Eklenti 74031

Eklenti 74032

Eklenti 74033

Ali H. ALI 22-04-2009 14:45

5 Eklenti(ler)
Eklenti 74034

Parklardaki duzenlemeler ve bakimlar da batini alisik olmadigi bir duzende

Eklenti 74035

Eklenti 74036

Yere dikilmis kocaman agac ama bonsai gibi buyutlmus.

Eklenti 74038

Ve bahcivanlar parklardaki agaclarin tepelerinde budama yapip agaclari sekillendiriyorlar.

Eklenti 74037

Ve Brendan'in gozunden kacmiyor bir kaza olmamasi icin pek bir onlem almiyorlar. Bunu burada herhangi bir calisana, yaptiramazsiniz uygulayamazsiniz. Cezasi vardir.

Ali H. ALI 22-04-2009 14:58

5 Eklenti(ler)
Eklenti 74040

Eklenti 74041

Eklenti 74042

Eklenti 74043

Eklenti 74044
Yukardaki fotograflardan kayalarin bahce duzenlenmesinde ne kadar cok kullanildigini gorebilirsiniz. Oralarda da kaya bahceler yapmiya ugrasanlar var belki onlara da bir yarari olur.

Ali H. ALI 22-04-2009 15:15

5 Eklenti(ler)
Asagidaki, bahceyi oturup seyretmemeyi kim istemez?
Eklenti 74045

Japonlar bitkilere saygi ve sevgi gosteren bir ulusmus. Agaclari kesmemeye buyuk ozen gosteriyorlarmis. Belkide bizler de Japonlara benzedigimiz icin, bu ayin yarismasi olan konuda carpici fotograflar goruyoruz. Asagidaki fotograflar bu ayin yarismasina katilabilir nitelikte.

Eklenti 74046
Eklenti 74047

Baska bir sali aksaminda bulusmak uzere hosca kaliniz demeden once, uyelerimizden birinin olalan asagidaki gelin duvagi, son gunlerdeki ilgisinden dolayi, uyemiz sayin Volare'ye aramagan olsun. Bir gun onun gelinduvagi calismalari da en az bunun kadar guzel olur.

Eklenti 74048
Eklenti 74049

Gelinduvagi

msgurkan 25-04-2009 11:07

Ali Bey, sayenizde Avustralya, Japonya demeden geziyor, görüyor, öğreniyoruz. Teşekkürler.

Ali H. ALI 25-04-2009 15:07

Mehmet Salih bey, sizler bonsai yapmasini ogrenirken, buna bir katkim oluyorsa, bu beni sevindirir:)

Hepinize guzel bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI 10-05-2009 08:40

Hepinize iyi gunler. Mayis ve Haziran aylarinda yapilacak sali toplantilarini sizlerle paylasamiyacagim icin uzgunum.

Kisa bir sure melbourne'da olmiyacagim.
geriye dondugum zaman kaldigim yarden devam edecegim.

Ali H. ALI 30-07-2009 13:08

5 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler.
Iki aylik bir aradan sonra bu ayin 3. sali toplantisina katilabildim.
Arada kayniyan iki ayin sali aksamalarini, Kibris, Izmir ve Ankarada yaptigimiz calismalarla doldurdugumuzu dusunuyorum.(Istanbulda bonsai calisma firsati olmadi. Sadece tanisma sohbet ve yeme icme oldu herkese tesekkurler. toplantidan sonra, Tekin bey beni misafir etti agaclari uzerinde birlikte calistik kendimi toparlayim Tekin beyle yaptigimiz calismalari da paylasacagim.)

Melbourne'da su an kis sonunu yasiyoruz. Kimi agaclar ciceklenmeye basladi bile. Kis sonu bonsai ile ugrasanlarin cok isi olur. Bu islere ek bir de agustos ayinda yapilacak sergi olunca isler katmerlesiyor.

Sali aksami acilisi yapan baskanin gundeminde Agustos ayinin 15 ve 16 sinda yapilacak sergiye her uyenin en az bir agacla katilmasi gerektigini. Agac ve saksilarin temizlenmis olmasi(Agcaclarimi sergiye hazirlarken bu temizlik ve hazirligi sizlerle ayrica paylasacagim.) ve sergiye getirilecek agcalarin isimlerini(Latince) agac sahibinin bilmesi ve gorevlilere agacin ne oldugunu belirtmeleri gerektigini vurguladi. Gorev bolumu icin kagit kalem dolastirip herkese uygun saatlerde secim yapip gorev ustlenmesini istedi.

Eklenti 95636

Bonsai sergisine hepiniz davetlisiniz.
Sergi ile ilgili konusma bittikten sonra baskan, Victor Liew'i yanina cagirdi.
Victor akcaagaclar hakkinda bildigiklerini ve deneyimlerini bizlerle paylasacakti.

Eklenti 95637

Victor ise budama ile basladi. Akcaagaclari budama icin en uygun zamanin kis sonu oldugunu, dallarin uzerinde bir cift tomurcuk kalacak sekilde derin budamalar yaparak agaclarin daha cok dallanmasinin saglanabilecegini anlatirken bir yandan da akcaagacini buduyordu.

Daha sonra agacini saksidan cikarip kolerine bakti.
Eklenti 95638
ve kok budamasi yapmiya da karar verdi. son iki yil once kok budamasi yapmisti.

Eklenti 95639
Eklenti 95640
Koleri, kesik taraflari topraga bakacak sekilde budadiktan sonra, onu bonsai saksina dikecek. Elinde iki saksisi var hangi saksida daha iyi duracak diye agaci saksilara koydu.

Ali H. ALI 30-07-2009 13:37

4 Eklenti(ler)
Eklenti 95643

Oval mavi bir saksiya agacini koyup geriye cekiliyor ve agacina bakiyor.
Ayni agaci bu kez mavi saksidan cikarip yesil yuvarlak bir saksiya koyuyor.
Eklenti 95644

Uyelerin de onayini aldiktan sonra agaci yuvarlak saksiya dikkiyor.
Eklenti 95645
Bildigimiz yontemle, saksinin su deliklerinden tel gecirip agacini saksiya baglamak yerine, sicimlerle agaci distan saksi uzerine sabitledi. Sicimler goruntu olarak sizi rahatsiz etmezmi sorusuna da hayir rahatsiz etmez bir iki ay kadar sonra agac saksiya iyice yerlesince sicimleri kesecegim dedi ve hep bu yontemi kullandigini belirtti. (telle baglamanin bir sakincasi olmadigi gibi telle baglamak agaci saksi icerisinde her zaman sabitce tutup saksi ile butunlestirir. Saksiya agaci belli bir zaman sicimlerle bagladiktan sonra sicimleri cikrtmak bence sakincalidir. Bir gun agaci saksi ile degil de, agacin govdesinden kavrayip kaldirmak isterseniz saksiyi dusurup kirabilirsiniz. ruzgardan etkilenip saksidan sokulebilir, kediler surunurse saksidan cikabilir.)

Bu akcaagac uzerindeki calisma bitince, Victor 3 govdeli bir akcaagacin nebari'sini(topragin hemen uzerinden gorunmeye basliyan agac govdesi) basit bir yontemle gelistirmenin mumkun oldugunu ve hemen bu yontemin ne oldugunu anlatmiya basladi.

Ali H. ALI 30-07-2009 14:04

5 Eklenti(ler)
Eklenti 95647
3 govdeli bu agacin nebarisi basit bir yontemle elde edilmis.
Eklenti 95648
Uzerinde 3 delik acilmis bu demir levha yukardaki agacin nebarisini olusturmustur.
Eklenti 95649
Eklenti 95650
Her bir delikten gecirilmis 3 genc fidan levha ile birlikte topraga gomuluyor.
fidanlar buyumeye birakiliyor, buyurlerken levhadaki delikler govdeleri boguyor ve levhe uzerinde kalan kisimlar genisleyip bir birine kaynasirken levhanin ust tarafinda da kilcal kokler olusuyor 5-6 yil sonra fidanlarin govdeleri kaynayinca sokulup levha alti budanir ve kaynamis govde yeni koklerle birlikte 3 govdeli agacin gelismesi icin bir zaman daha topraga dikilir(topraga dikme imkani yoksa genis saksida da uygulanabilir) Bu yontemle daha fazla govdeli agaclar da gelistirilebilir.
Eklenti 95651
Yukaridaki fotografta ayni yontem uygulanip sakida 2 yil buyuyen 3 fidan. Victor bunlarin koklerine bakti ama daha birbirleri ile kaynasma olmamis.

Victorun son anlatacagi asi yontemi ile 2 govdeli agac olusturmak.

Ali H. ALI 30-07-2009 14:19

5 Eklenti(ler)
Eklenti 95657
Asilama ile iki govdeli agaclar rahatlikla elde edilebilir dikkat edilmesi gereken bir birlerine asilanacak olan fidanlarin ayni kalinlikta olmamalari. 2 govdeli agaclarda govdenin biri diger govdeden baha ince olmalidir o yuzden asi yapilacak fidanlarin kalinlilari ayni olmazsa daha guzel 2 govdeli bir agac elde edersiniz.
Eklenti 95658
Eklenti 95659
Fidanlarin govdelerinin kaynaycagi yerlerinden kabuklarini soyup fidanlari bir, birlerine yapistirip iyice sarip bagliyor.
Eklenti 95661
Kabuklari soyulmus olan yerlerinden fidanlar birbirine kaynaycak ve iki govdeli agac elde edilmis olacak

Ali H. ALI 30-07-2009 14:25

1 Eklenti(ler)
Eklenti 95662

onumuzdeki ayin 3. sali aksamina kadar hepiniz hosca kalin.
Unutmayin ogrendiklerinizi uygularsaniz, duslediginiz bonsaileri elde edebilirsiniz

msgurkan 31-07-2009 12:54

Çoklu gövde tarzını yaratmak için basit iki güzel yöntem. Ben de denemek isterim. Ali bey teşekkürler.

Ali H. ALI 17-09-2009 13:51

4 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler.

Gectigimiz ay yapilan sali toplantisina katilamadim. O yuzden gecen ay birsey paylasamadim. zaten pek farkina varan da olmamis gibi:)

Bu ay yapilan 3.sali aksami toplantisi oldukca guzeldi. Su yonden guzeldi. Waverley'den nerdeyse 150km uzaktaki "Bendigo Bonsai Club" dan gelen Mery Wilkinson ve esi bizlere erik agaclari ile guzel bir sunum yaptilar(Sunumu yapan Mery, esi de ara sira onun anlatiklarina katiliyordu.)

Mery 40 yil kadar once bonsaiye basladiginda, simdiki gibi kitaplar, internet, veya bonsai ile ugrasanlar pek yoktu derken, ben Turkiyede ve Kibristaki bonsai yapacak bayanlari dusundum hep. Ordakilerin simdiki durumu, Mery'nin 40 yi once yasadiklarindan hic de farkli degildir(belki sizindurumunuz azacik daha iyidir). Umarim, Mery'nin agaclarini, calismalarini goren oralardaki bayan bonsai sevdalilarina, guzel bir ornek olur ve azimli calismalarinin sonucu en az Mery'nin agaclari gibi herkesin agaclari olur.

Eklenti 103155
Eklenti 103156
Mery erik agaclari hakinda bilgiler veriyor. Eriklerlerin cok comert olduklerini dort mevsimde de keyifle seyredilebilecek agaclar olduklarinin altini ciziyordu.
Ilkbaharda cicekli hallerini seyretmiye doyum olmaz. Yazda uzerlerindeki Olgunlasmis meyvelere bakmak baska bir keyif. Sonbaharda sararan yapraklar dokulurken agac uzerinde kalan tek, tuk Mor veya kirmizi meyveler agaca bakani buyuluyor.(bilgisayardan duvara gosterilen fotograflarda agaclar uzerindeki meyveleri ve sonbahardaki goruntuleri de bize izlettiler.)
Mery agaclarini celikten ve ya bahcesinde cikan erik fidanlarindan kendisi uretmis.

Oralarda da erik agaclari ile guzel calismalar yapabileceginizi dusunuyorum.

Eklenti 103157
Mery bircok erik agaci uzerinde calismalar yapti(budamalar) bunlarin icinden bazilarini sizlerle paylasiyorum. Bu uzerinde calisma yapmadan onceki erik agaci.

Eklenti 103158
Ayni agac uzerinde hafif budamalar yaptiktan sonra

Ali H. ALI 17-09-2009 13:56

4 Eklenti(ler)
Eklenti 103161
Eklenti 103162
2. bir erik agaci budanmadan once ve sonra.

Eklenti 103163
Eklenti 103164
3. erik agaci.

Ali H. ALI 17-09-2009 14:10

5 Eklenti(ler)
Eklenti 103171
Eklenti 103172
4. erik agaci.

Eklenti 103173
Erik suyu seven bir agac. Yaz aylarinda mery agaclarini sicaktan korumak icin kimilerini bonsai saksisindan cikarip daha derin saksilara aliyor ve ya saksi altina bir altlik koyup, altligin icini de ince cakil taslari ile doldurup bonsai saksisini o altligin uzerine oturtuyor. bonsai saksisini ve saksi icerisindeki topragi ortecek sekilde de bez torbadan kestigi barcalarla saksiyi sarip suluyor saksi altindan cikan su altligin icindeki cakillari islatiyor cakilardan da torba parcasina gecen islaklik ve nem agaci sicaktan koruyor.

Eklenti 103174
Mery avuclarinda tutugu sus kirazi uzerinde, cicekli oldugundan hic bir calsisma yapmadi.


Ayni kirazin yakindan goruntusu.

Ali H. ALI 17-09-2009 14:16

5 Eklenti(ler)
Asagida Mery'nin diger erik agaclari var.
Eklenti 103192
Eklenti 103193
Eklenti 103194
Eklenti 103195
Eklenti 103196

Ali H. ALI 17-09-2009 14:23

4 Eklenti(ler)
Bu ay yaptigimiz sali toplantisi paylasimini bitirmeden once, uyelerin getirdigi agaclardan sectiklerimin fotograflarini ekliyorum. Gelen ayin 3. sali toplantisina kadar hosca kaliniz.

Eklenti 103201
Akcaagac.

Eklenti 103202
Yaban elmesi.

Eklenti 103204
Acalya.

Eklenti 103205
Acelya.

yasemin 17-09-2009 14:30

Ali Bey paylaşımlarınız için teşekkürler...

Mery'nin erikler üzerindeki çalışmalarım bana bahçemizin her yerinde kendiliğinden çıkan erik fidanlarını değerlendirme konusunda müthiş fikirler verdi.

Ali H. ALI 17-09-2009 14:39

Yasemin hanim, behcenizdeki erik fidanlari yalniz dusuncede kalmasin. Kis sonu onlari mutlaka degerlendiriniz.

yasemin 17-09-2009 14:51

Bazıları üzerinde oldukları yerden sökmeden denemeler yapmaya başladım zaten. Oldukları yerde kalırlarsa gelişmelerinin daha hızlı olacağını tahmin ediyorum. En azından şekillendirme konusunda başarılı olamazsam yerinde kalıp büyümeye devam ederler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024