agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1741.htm)

Ali H. ALI 23-11-2006 14:12

Bonsaireef, Murare, Turunc, Acerpalmatum, Hasancihad ve diger bonsai seven dostlarim. Bu sali aksamlarinin sizlere bir yarari oluyorsa, bu bana mutluluk verir. sizlerin de bonsai toplantilari yapacaginiz gunlerinizin cok yakin olmasini dilerim.

turunç 23-11-2006 14:31

İnşallah Ali hocam, Ne güzel dilekler bunlar..Çok saolun..

acerpalmatum 23-11-2006 21:26

Açıkçası geçen ki toplanıya kimsenin gelmemesi beni üzdü. 1 gün önceden ciddi bir hazırlık yapmıştım. Murare şahidimdir. (bonsaireef geçici bir süre Ankarada yaşamıyor) Türkiye gönüllüleri daha hazır değil demek ki diye düşündüm. 4.000.000 Ankara'da 2 kişi düşünülmesi gereken bi rakam.
% 0,00005 e karşılık geliyor. :)
Yinede 4 milyonda 2. 4 milyonda 1 den iyidir.
Bu işte kırgınlık, küslük, pesetmek olmaz bonsai önce gönül sonra sabır işidir. Cumartesi 14:00 gibi karşıyaka tarafında olacağım. görüşmek dileğiyle.

Ali H. ALI 20-12-2006 12:06

5 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler,
Dun aksam, bu yilin son sali bonsai toplantisini yaptik.
Bob'un getirdigi incir agaclari, uzerinde yaptigi konusmalarla toplanti aciladi.
Bob'un getirdigi incir agaclari 20-25 yaslarinda agaclar. Iki mini incir agaci 8-10cm boyunda ve 21 yasinda agaclar.
Bir diger ilginc agaci 24 yasinda. 24 yil once 5 celigi bir birine sarip oylece dikmisve bu gun govdesi kalin bir incir agaci olmus. 5 agacin govdeleri oyle bir kaynasmis ki Bob soylemese, kimse 5 agac oldugunu anlamiyacak.
Baska bir incir agacini da komsusunun bahcesinden sokup cikarmis, komsusu agaci istemiyormus sokup atacakmis. Bop hem agaci olumden kurtarmis hem de guzel bir bonsai yapmis[Memedin komsusunun sokup attigi agac gibi, Memet o agaci kurtardigi gibi o agactan guzel bir bonsai yapacaktir.] Agac simdi 25 yasinda son 18 yili Bob'la gecirmis, 8 yil once agacin on kisminda bir kucuk delik gormus ve bu delikten girip cikan karincalar. Sivri uclu bir aletle deligi eselemis altindan curukler cikmis, temizledik sonra kocaman bir yer olmus,once uzulmus ama bu gun curuklerden temizlenmis karincalarin sebeb oldugu o kovuk agaca ayri bir guzellik veriyor. Bob incirlerle yaptigi orman tarzinin yillar once cekilmis bir de resmini getirdi, bonsailerin nasil gelistigini cok guzel anlatan bir resim.
Bob konusmasini bitirdikten sonra, herkesin evinden getirdigi yiyecekler, cerezler masalara kondu. Yenilip icildi, bu yilin ne cabuk gectiginden, gelecek yilin nasil yogun olacagindan, bonsaiden, bu yilki susuzluktan konusuldu.
Herkes herkese iyi yeni yil dileklerini soyledi ve 2006nin son toplantisi bitmis oldu.
Gelecek yilin ilk ayinin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
[ben sizlerin yeni yilini daha sonra kutlaycagim daha zaman var deyilmi?]

Eklenti 6166
Bob' un mini bonsaileri [Figus rubiginosa]

Eklenti 6167
Yillar sonra 5 celigin birlikte dikildigi agac.[Figus macrophylla]

Eklenti 6164
Karincali agac. [Figus macrophollya]

Eklenti 6165
Eklenti 6168
Orman tarzini anlatirken ve orman tarzinin 1985de cekilmis resmi.[Figus rubiginosa]

turunç 20-12-2006 12:21

Aman allahım o ne güzel bir orman öyle:eek: Gözlerime inanamadım! Benimkilerde böyle olacak kadar yaşar inşallah. Sayın Ali hocam; bizimle paylaştığınız için içten teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım. Yıllar sonra o incecik gövdeler nasıl da ihtişamlı birer ağaca dönüşüyor. Heybetinden başım döndü karıncalı incir ağacını görünce. Allah izin verirse; biz de kemikleşmiş bir üye grubuyla bu işi başlatabiliriz. Yeni gelen arkadaşların katılımıyla da hızla genişleyen bir bonsai klübümüz olur.:cool: Sosyal yaratıklar olarak eninde sonunda bu işi yaparız evvelAllah... Saygılar gönülden...

memet 20-12-2006 14:55

Aman Turunç hiç sorma, hayran kaldım ormana...

murare 21-12-2006 07:56

Bende şimdi gördüm incirleri. Gerçekten çok güzel. Umarım bizde uzun yıllar aynı ağaçlara bakabiliriz.

Ali H. ALI 19-01-2007 13:29

4 Eklenti(ler)
Arkadaslar hepinize selamlar, sali aksamindan cuma aksamina uc gun var bir turlu firsat bulup da sizlerle bu ilk ayin ucuncu sali aksamini paylasamadim. Hemen simdi yaziyorum.
Bu yilin ilk sali toplantisini 39 derecedeki bir sicak aksamda yaptik. Bir haftadan fazla bir zamandir sicaklar 35 derece ve yukarisinda seyrediyor. bunun uzerine kurakligi da eklersek, kacinilmaz olarak sali aksami yaptigimiz toplantinin gundemi, bu sicak gunlerde agaclarimiza nasil bakip onlari sicaktan ve susuzluktan nasil koruyacagimiz oldu[Victoria da 3. derece su kisitlamasi vardir, tek numarali evler yalniz pazar ve carsamba, cift numarali evlerde cumartesi ve sali gunleri sabah 6-8 arasi, aksam 8-10 arasi su hortumu ile sulama yapabiliyor] En yasli ve deneyimli uyelerden biri olan Ted cikip uyeleri sulama konusunda bilgilendirdi bu bilgileri sizlerle paylasiyorum belki onunuzdeki yaz aylarinda ihtiyaciniz olur.
Agaclar sabah erkenden ve ya aksam uzeri sulanmalidir, bu zaman arasinda da sulama geregi duyulirsa agaclar yapraklari islanacak bir sekilde usten sulanmamali, cunku yaprak uzerinde kalacak su damlaciklari gunesin etkisi ile yapraklari yakacaktir.

Kalin kum veya ince cakil taslari ile doldurulmus sig palstik tepsiler icerisine su dokup bonsai saksilarini da sig palstik tepsiler icerisine oturtursaniz uzun bir sure bonsai saksiniz nermli kalacaktir.

Eski bez torbalardan keseceginiz bez parcalarini islatip bonsai saksisinin uzerine topragi ortecek sekilde korsaniz bonsainizdeki buharlasmayi kismen onlemis olursunuz.

Bir pet sisenin altina toplu igne ile kucuk bir delik acarsaniz siseyi su doldurup bonsai saksisina yerlestirdikten sonra da kapgini gevsetirseniz gun boyu bonsainize su damlaycaktir.

Buyukce bir kovaya su doldurup bonsailerinizin yanina goturup tek tek bonsailerinizi, saksi suyun altinda kalacak sekilde ve saksinin cikardigi hava kabarciklari durana kadar onu kovada tutarsaniz, saksinin her tarafina su ulastigi icin gun boyu bonsainiz nemli kalabilir. [benim kullandigim yontemde budur] Yaz aylarinda mumkunse agaclarinizi gunes altinda birakmayiniz golge yerleri tercih ediniz.
onunuzdeki yazin, burada gecen yazdan, daha serin bir yaz olmasini dilerim.

Bu konusmalardan sonra cay icilirken, uyelerin getirdigi agaclar uzerinde konusuldu. Bu ayki toplantida az resim cekebildim, bir dahaki toplanti soz bol resimli oacak. onumuzdeki ayin 3. salisina kadar saglicakla kaliniz.

Eklenti 6695
Ted bez torba parcasi ile saksinin nasil ortulecegini gosteriyor.

Eklenti 6696
Cakil taslari konmus sig tepsinin icerisine su konduktan sonra bonsai saksisi sig tepsinin uzerine konuyor.

Eklenti 6697
Australianin yerli agaci olan BANKSIA dan bonsai

Eklenti 6698
Banksia govdesinin yakindan gorunusu .

bonsaireef 19-01-2007 13:39

Ali hocam paylaşımınız için çok teşekkürler. Yine çok faydalı bilgilerle karşımızdasınız.

Ben bir şeyi merak ettim. O sığ çakıl dolu saksıya bonsai saksınının oturtulduğu resimde, sığ saksıdan aşağıya sarkan halı parçasının bir fonksiyonu varmıydı acaba?

turunç 19-01-2007 13:49

Ali Hocam salı toplantısını paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben de aynı şeyi merak ettim. Acaba o parça bir işlev görüyor mu?

Ali H. ALI 19-01-2007 13:54

Iyi gunler bonsaireef , Ted in verdigi bilgiye gore sig saksi icerisindeki fazla su o fitil gibi uzanan bez parcasi sayesinde sig saksidan disariya damlayip akacak.
Bence fazla su zaten sig tepsi dolduktan sonra akacaktir ve sig tepsinin gorevi icerisindeki su ile bonsai saksisini nemli tutmaksa o fitilin geregi yok diye dusundugumden o ayrintiya girmemistim.

Ali H. ALI 22-02-2007 12:00

5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba, bu yilin ikinci sali toplantisini yaptik. Bu gun persembe ve ben ancak firsat bulup bu toplantiyi sizlere aktarabiliyorum. Baskanin yaptigi kucuk bir konusma ile geceye basladik. Gecen yil, kisa sureli bonsai kurslarina katilan yeni arkadaslara, kursu bitirme belgeleri verildi.
Misafir dinleyicilere, hosgeldiniz ve iyi dileklerde bulunulduktan sonra, misafirler kendilerini tanittilar, bunun ardindan geleneksel piyango cekildi. Aramiza yeni katilan bir arkadas guzel bir bonsai saksisi kazandi.

Arkadasimiz Trevor, getirdigi 3 tane ardic agacini, hemen calisma yapacagi masanin yanina sergiledi. Bu agaclar Trevor'in 10- 15 yillik emegidir ve bu aksam bizlere ardic agaci uzerinde yapacagi bir calismayi gosterecek.

Bir fidancidan 40$ aldigi 10- 12 yillik bir ardic uzerinde, calismaya baslamadan once agacin on kismini belirledi. Dusundugu iki tarz vardi, sarkik tarz veya kivrimli dik tarz. Konusurken agacini da dikkatlice inceliyordu, sonra kararini verdi ve kikrimli dik tarzi secti . Bu arada agacin istenmiyen dallarini da kurumus dal , govde gorunumu verecegini belirtti.

Trevor calismalarini, kafasinda tasarladigini soyledi. yani ne yapacagini calismaya baslamadan once biliyordu. Bunun yaninda yapacagi isten emin olmayanlara onerdigi, agaca bakarak, yapilacak tarz icin taslak bir resim cizilip o resme gore calisilabilecegini ve ya, kesilecek daldan emin deyilseniz kesmeden once bir bez veya kagitla, keseceginiz dali ortup dalin yoklugunda agacin nasil duracagini az cok gorebilirsiniz.

Ardic agacindan cikan 3-4 govdenin, en kalinini deyil de, uzerinde telleme yapip calisabilecegi bir govdei secti. Diger dallari budamaya basladi, kurumus dal gorunumu verecegi dallarin kabuklarini soydu[Trevor'in bu calismalarinda cektigim fotograflar cok karanlik ciktigi icin eklemedim]Agacin govdesini ve dallarini telleyip, agaci istedigi sekle getirdi.
Bir saat kadar kisa bir zaman icerisinde, Trevor, agaci uzerinde ne yapmak istedigini gosterdi. agaci eve goturdugu zama dallarin yerleri uzerinde, kucuk calismalar yapabilecegini belirtti. Ardici, bonsai saksisina, onumuzdeki bahardan once almiyacagini soyledi[burada simdi yaz sonu]
Umarim Trevor'in yaptigi calisma, sizlerin yapacagi ardic bonsailere katkisi olur. Gelen ayin, ucuncu sali aksamina kadar hosca kaliniz.

Eklenti 7397
Eklenti 7398
Eklenti 7399
Trevor'in ardic agaclari

Eklenti 7400
Trevor ardic agacinin uzerinde calismaya basladiktan hemen sonra.

Eklenti 7401
Trevor ardic agaci uzerinde calismayi bitirdikten sonra. [tel sarilis sekline bakiniz]

tourkana 22-02-2007 16:16

üstat bunlar ardıçın hangi türü acaba,juniperus chinensis diyesim geliyor ama burda fidancılar arasında karmaşa var,chinensis iğneli mi oluyor yoksa yukardaki gibi mi...ama Trevor çok başarılı bir iş çıkarmış,bizim şirketin bahçesinde de en alttaki ardıçtan ama daha kalın gövdelisi var ...

Ali H. ALI 23-02-2007 12:13

Tourkana selamlar, Trevor'in uzerinde calistigi agac J. chinensis sargentii dir.
Diger 3 ardicin nasil bir cins oldugunu, agac sahibine sorup oyle yazsam olurmu? yanlis bilgi vermek istemiyorum.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.

tourkana 24-02-2007 07:09

ilk ağacın cinsi benim için yeterli,çok hoşuma gitti o cins..onu öğrenirseniz özellikle çok sevinirim Ali Bey...
Ali bey siz hiç Japonya'ya gittiniz mi bu arada,size çok yakın sayılır da ondan soruyorum..

Ali H. ALI 25-02-2007 12:07

Iyi gunler Tourkana, ardiclarin cinsini ogrenir ogrenmez size bildirecegim.
Japonya buralara yakin olmasina ragmen hic gitme firsatim olmadi. Bir gun bir uzak dogu seyahati yaparsam, Japonyadan once Cini gormek isterdim, yine de kismet diyelim.

denizakvaryumu 25-02-2007 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 78506)
Iyi gunler Tourkana, ardiclarin cinsini ogrenir ogrenmez size bildirecegim.
Japonya buralara yakin olmasina ragmen hic gitme firsatim olmadi. Bir gun bir uzak dogu seyahati yaparsam, Japonyadan once Cini gormek isterdim, yine de kismet diyelim.


sayın Ali hocam

Dünya da sadece Avustralya da yetişen cephalatus (etobur bitki) lar için bir gezi veya benzeri bir etkinlik olursa kaçırmayın lütfen...

Bu etoburun doğal ortamında hiç resmini görmedim.Umarım sizin de ilginizi çeker.

.

Ali H. ALI 26-02-2007 11:56

Iyi gunler Denizakvaryumu, etobur bitkileri gordugum yerlerde resim cekip sizlere iletecegim. Elime firsat gecerse istedigin dogadaki cephaatus'larin resimlerini de mutlaka cekip gonderecegim.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.

Ali H. ALI 23-03-2007 13:13

5 Eklenti(ler)
Bonsaiye gonul vermis dostlarim hepinize selamlar.
Bu gun 34dercelik bir sicakliktan sonra gunlerdir beklenen yagmur da geldi disarda yagmur yagiyor, yagmura hasret topragin kokusu kapilar acik oldugundan iceriye kadar geliyor. Yagan yagmur benim yapacagim sulama isini yaptigi icin[hortumla sulama yasak oldugundan, bir kovaya su doldurup, her saksiyi kovaya daldirip sulamak zaman aliyor.] bunu firsat bilip her ayin 3. sali gunu yaptigimiz toplantilardan mart ayi toplantisini sizlerle paylasayim dedim.

Yalniz unutmadan Tourkananin, gecen ayki toplantida ardiclar icin sordugu ardic isimlerini yazayim.
Ilk resimdeki, Junuper squamata
ikinci ve ucuncu resimlerdeki, Junuper shimpuku

Bu ayki toplanti ozellikle yani uyeler icin heycanliydi. cunku ilk defa bir atolye calismasina katiliyorlardi. getirdikleri agaclari icin, deneyimli uye arkadaslardan oneriler ve yardimlar alip agaclari uzerinde heyecan ve keyifle biraz da kaygili calistilar. Cunku kafalarinda bir cok soru isareti vardi. Agacim yasaycakmi? bir agac bu kadar budanirmi? kokleri budamak agacima zarar verirmi? ne zaman gubre[besin] vermeliyim? agacim bu soku atlatana kadar onu nasil bir ortamda tutmaliyim? ne kadar zamanda su vermeliyim? Telenen agacimi teller kesmiyecekmi? gibi daha bir cok soru, yukarida sorulan sorular, bu forumlarda yanitlanan sorular yine de hatirlamaniz icin isterseniz yanitlari birlikte bir daha gozden gecirelim.

Bonsaide dogru zamanda yapilan bir islem agacin yasamini olumsuz etkilemez[Burada belirteyim Bonsaisan in ekledigi takvimde Turkiyede agaclariniza neyi ne zaman yapacaginiz guzelce belirtilmistir.]

Budaycaginiz agaclarin ne oldugunu, hangi cins agac oldugunu, budamaya nasil bir tepki verecegini, onceden biliyorsaniz[ornegin igne yaprakli agaclarda budamayi, diger agaclardaki budama gibi derin bir budama yaparsaniz, igne yaprakli agacinizin pek yasama sansi kalmaz.]

Kok budamasi yapilan, topragi ve saksisi degistirilen agaclara en az bir ay gubre verilmez.

Budama yapilan agaclar, en az 3-4 hafta golge bir yerde ve topraktaki nemliligi surekli kontrol edilmelidir topraginin kurumasina izin verilmemelidir.

Tellenen agacin uzerinde telleri bir yildan fazla birakmayin, bu sure icerisinde de telleri kontrol ediniz. Agac kabugu teli icerisine almiya baslamissa hemen teli ordan cikarmalisiniz, gerek duyulursa tekrar sarabilirsiniz.

Atolye calismasindaki en ilginc agac bir Australia yerli agaci olan Banksia agaciydi, uzerinde ki tum dallar budandi cok az birkac dali ve gosterisli govdesi kaldi. Resimlerdeki tel sarimlarina da dikkat ediniz.

Bonsaisanla Ayni sehirde yasiyanlar iletisim kurabilirse, belki bir atolye calismasi yapabilirsiniz diye dusunuyorum.

Nisan ayinin ucuncu sali amsamina kadar hosca kaliniz.

Eklenti 8501
Atolye calismasi yapanlar

Eklenti 8502
Eklenti 8503
Ardiclar uzerinde yapilan calismalar

Eklenti 8504
Eklenti 8505
Banksia uzerinde yapilan calismalar

tourkana 23-03-2007 15:29

üstat ,ardıç isimleri için teşekkürler....
Bonsaisan kabul ederse böyle bir organizasyona ben katılırım....ne dersin BonsaiSensei..:)

hortumla sulama ne zamandır yasak acaba?
bu uygulama bize de gelir belki yakında...

memet 23-03-2007 18:10

Bonsaisan İzmirli. Benden başka kim var burada?

Ali H. ALI 24-03-2007 12:39

Memet, kimseden ses cikmadi. Koca Izmirde senden baska bonsai ile ilgilenen yok gibi. Mine, burasini gormedi, gorse bende Izmirdeyim ve bonsai ugrasinin icindeyim derdi.
Izmirdeki bonsaicilerin sayilmiyacak kadar cok olmasi dilegi ile hosca kal.

memet 24-03-2007 12:44

iş sezonları açıldı başı kalabalık. Yoksa onlar iki kişilik ekip zaten.
Yani dört kişiyiz. Zamanla klüp kuracak, sergi açacak kadar kalabalık olacağımıza eminim.

Mine Pakkaner 24-03-2007 13:23

Aa şimdi gördüm Hocam, bu ara yoğun çalışıyorum, ama fidanlarımı ihmal etmiyorum :) Umarım kalabalıklaşırız da biz de bir uygulama çalışması yaparız, ne güzel olur.

tasdelenmurat 26-03-2007 20:56

ben istanbuldayım. atölye çalışmaları ve çay işi/kulüp işi bayağı hoşuma gider.

Ankara Bonsai Derneğininin kısaltması olayı yani A.B.D olayına resmen kahkalara attım ve gerçekten üzüldüm. samsunluyum. böyle bir dernek buluşması 6 saat yol çekip ankaraya bile gelirdim. yaz aylarınızdaki buluşmalar için. psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeniyim.

istanbullu arkadaslarla tanışmak görüşmek hoşuma gider.

ali bey sürekli takipcinizim. çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Ali H. ALI 27-03-2007 13:45

Tasdelenmurat, aramiza hosgeldin. Benim takipcim olacagini soylemen bonsai icin yeterli deyildir. Takip edip ogrendiklerini uygulaman ve deneyimlerini burada paylastigin zaman takip edildigimin farkina varacagim ve bu beni sevindirecek.

Turkiyede su an, kurulmus bir bonsai kulubu yok, belki bu konuda da size gorev dusuyor, ne de olsa bu islerden hoslandiginizi belirtmissiniz. Kim bilir belkide Samsunda kuracaginiz kulup Turkiyede bir ilk olur.

Uyeler tanisiyor bolumunde sizi taniyaylim ve bonsaili sohbetlerimize devam edelim, hosca kaliniz.

Ali H. ALI 19-04-2007 13:05

5 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler, nisan ayi ucuncu sali aksaminda, Graig arkadasimiz agaclari uzerinde dallari nasil gelistirdigini, getirdigi bir ornek agac uzerinde bilgiler vererek anlatti. Graig'in agaci, Australiya yerli agaclarindan heybetli bir Banksia serrata idi. Bu agac govdesinin kalinlasmasi icin, uzun zaman kontrol altinda yerde dikili kalmis, govde kalinligi yeterli olunca da saksiya alinmis[Banksialarin ozelligidir yaslandik sonra govdesi halka halka kalinlasiyor.]

Uzerinde yapilan dal diziminden sonra, dallar uzerinde cikan yeni surgunler, surekli uzerinde iki tomurcuk kalacak sekilde cimcik alimla budanmis. Her budanmadan sonra acilan iki tomurcuk iki dalcik olmus, tekrar cimcik alimla budanan bu iki dalcik dort olmus ve bu surup giderken dalciklar agacin uzerinde cogalip simdiki forumunu almis.

Genelde buyuk yapraklarin, agacin dis taraflarinda ciktigini soyliyen Graig, bu buyuk yapraklari surekli budadigini ve bu budama sonucunda agacin ic, ve alttaki dallarinin gunes gormesini, ayni zamanda dallar arasindaki hava dolasiminin da daha iyi oldugunu sozlerine ekledi.

Agaclarina dis mekanda baktigini, surekli saksilari cevirip agaclarin arka taraflarinin da gunesten yararlanmalarini sagladigini. Sivi gubre verecekse vermeden once mutlaka agaci sulayip ondan sonra gubre verdigini, agaclarina sulamayi, saksi uzerindeki toprak kurumaya baslarken yaptigini, bunun da saksidaki topragin icerisine havanin girmesini ve bu havadan da koklerin, nefes almasini sagladigini sozlerine ekledi.

Asagida uzerinde bilgi aldigimiz banksiadan baska diger uyelerin getirdigi sonbahar yaprakli agaclar vardi onlari ve bir de kokleri kaya uzerine sarilmis akcaagaci da, sizlerle paylasmak istedim.

Mayis ayinin ucuncu sali aksamina kadar hepiniz hosca kaliniz.

Eklenti 9540
Banksia serrata
Eklenti 9541
govdenin yakindan gorunusu

Eklenti 9542
Graig agaci hakkinda bilgi verirken


Eklenti 9543
Yaprak dokumune hazir, Sigla

Eklenti 9544
Sonbaharda cin karaagaci

Ali H. ALI 19-04-2007 13:11

2 Eklenti(ler)
Eklenti 9545

Eklenti 9546

Deyisik acilardan cekilmis, kokler kaya uzerine sarilmis akcaagac[Acer buergerianum]

memet 19-04-2007 13:12

Ali abi, arkadaşlarına selamlarımızı ilet, yine hayran bıraktılar bizi burada.
Bakalım, belki zamanla biz de onlara çalışmalarımızı gösteririz.

aybala 19-04-2007 13:32

Ali Bey bu ağaçlar harika, hele kaya üstü çalışmaya bayıldım. Yeterli donanıma sahip olduğum ilk bunu deneyeceğim :) Sığla bir başka güzel.

Bilgiler için ayrıca teşekkürler.

salvia 19-04-2007 14:02

Ben de sığla ağacını gözüme kestiriyorum daha başından beri ama bakalım başarabilecekmiyim iki adet derin budama yaptığım sığla sürgünlerini verdi:)
Bilgiler ve resimler için sonsuz teşekkürler Ali Hocam...

Ali H. ALI 19-04-2007 14:29

Memet olur selamlarini soylerim.

Aybala zeytinler geliyor, belki yanlarinda incirler de olur. Bence hic vakit kaybetmeden istedigin tarzi denemelisin. Ne kadar erkenbaslarsan o kadar erken bonsai sahibi olursun. Kaldiki sana yardim edecek bu kadar arkadasin varken hemen baslamalisin.

Salvia sigla uzerinde yaptigincalismalari paylasirsan belki yardimci olabiliriz.

Hepinizin gunleri bonsai ile dolu gecsin.

tumbleweed 19-04-2007 22:52

hocam
haddim olmayarak belirteyim ki "Banksia serrata" çelişik bir gövde akışına sahip. Gövde bir süre sağa gelişmis sonra zorlama bir eğimle yönü sola çevrilmiş. Bakınca dikkati çeken bir hareket uyumsuzluğu oluşmuş, tepe kökün üzerindeki ilk hareket yönüne dönmeyince... Bu tip ukalalıkları yapabileceğim, 'bu ağaçtaki sorun ne' başlığı açsam mı acaba, elli yıllık ustalara laf etmiş oluruz ama öğretici de olabilir.

Ali H. ALI 20-04-2007 14:37

Iyi gunler Tumbleweed, ben dusunduklerinizi, buraya yazmanizin, ukalalik oldugunu dusunmuyorum. Her zaman, sizin ve diger arkadaslarin yapacagi, olumlu ve ya olumsuz tum goruslere, elestirilere, acigim. Her turlu gorus ve dusunceleri yazip tartismak, inaniyorum ki bizi bonsaide cok ilerilere goturecektir.

Dogada, bitkiler kendi cinslerinin buyume, ozelikleri disinda, dogru gelen isiktan, yansiyan isiktan, ruzgardan, kardan, yildirimdan, onunde duvar gibi duran kayalardan ve hastaliklardan etkilenip buyuyen bitki govdeleri, duzensiz celiskili gibi bir gorunus sergilerler. Biz bu govdelere, hayret ve saskinlik icerisinde bakariz nasil oldu da bu govde, boyle agilmemesi gerekirken egildi diye de dusunmeden edemeyiz. Saga dogru buyuyen bir agac govdesi, cok keskin bir donusle sola yukselebilir. Bu ani yon deyistirmenin, bircok nedenleri olabilir, ornegin bitki daha fidanken govdesi cesitli nedenlerde zarar gorup kopmus olabilir. Ama bitki olmemistir, direnis ve yasama istegi, sol tarafindaki kucuk dalcikla yeserip tekrar yukselmiye baslar ve o dalcik kirilan saga dogru buyuyen eski govdenin gorevini yuklenip sol tarafa dogru yukselmiye baslar, Zaman icerisinde bitkinin saga dogru yukselirken ani sola donmus bir govdesi olusur.

Doganin bu guzelliklerinden etkilenip[siz celiski diyorsunuz] bonsai saksisina diktiginiz agaclarda uygulamak bonsai sanatinin inceliklerindendir.
Dogada dolasirken cevrenizdeki agaclarin buyume sekillerine hep dikkat edin. Bu agaclara bakarken, simdiye kadar hic dusunmediginiz, hic gormediginiz bir cok cesit bircok tarz goreceksiniz, bu da bonsai yaparken agacniz uzerinde tarz seceneklerinizi, bilincli olarak artiracaktir.

Yukarda resimde gorunen banksia agacinin govdesi, once saga sonra sola yukseliyor sonra, soldaki uzun dalin ciktigi yerden, yumusak bir sekilde tekrar saga donuyor. Dikkatli bakarsaniz dallar arasindaki saga dogru egilmeye basliyan govdeyi gorebilirsiniz.
Aslinda dengeli buyumus, hayranlik ve saygi ile bakilabilecek bir agactir.
Dilerim ki sizlerin de boyle agaclari olur. Sevgi ve saygi ile kaliniz.

Ali H. ALI 20-05-2007 13:28

4 Eklenti(ler)
Hepinize selamlar, mayis ayinin ucuncu sali toplantisi diger toplantilardan farkli oldu. Bir firmadan gelen biri, yani bir urunu bizlere tanitti. Her zaman oldugu gibi uyeler yine agaclarini sergiledi. Burada sonbahar oldugu icin yapraklari renklenmis ve dokulmeye hazir agaclar sergileniyor. Bunlardan 3 tanesinin resimlerini cekip sizlerle de paylasmak istedim.

Bizlere tanitilan yeni urunun ismi "SEASOL" bu urun %100 organik olup, deniz yosunlarindan uretiliyor. Uretimde kullanilan yosunlar, denizde yasiyan canli yosunlardan deyil de, karaya vurmus yosunlar toplanarak kullaniliyor.
Seasol icerisinde bircok vitaminler, potasyum, amino asit, bir de auxins ve cytokinins hormonlari ile bitkileri buyumeye uyaran ve tesvikeden bir urun.

Bu urun bitkilerin, saglikli ve guclu buyumelerini sagliyor. Bitkilerin daha fazla cicek ve meyve vermelerine yardim ediyor.

Bitkilerin daha guclu bir kok sistemi olusturmasina yardim ediyor.

yaprak ve meyvelerdeki hucre duvarlarinin daha kalin ve guclu olmasini sagladigindan boceklere ve mantar hastaliklarina karsi bitki daha direncli oluyor. Ustelik kiragi ve dona karsi da direnci artiyor.

Cimlere, ic mekan, dis mekan bitkilere, sus agaclarina, meyve agaclarina, fidelere, fidanlara, hasta olan ve yeni dikilmis bitkilere[cunku bu urunun gubre olmadigi savunuluyor] Kullanilabilen bir bir urun tanitildi.

Urunun tanitimindan sonra da uyelere indirimli bir fiyatla urunu sattilar. Urunun bu kadar ovulmesine dayanamayip ben de bir sise aldim.

Tum pazarlamacilarin meslegidir, pazarladiklari urunu goklere cikarirlar.
ben de bunlari goz onunde tutup bu super! urunu bir ve ya iki bitki uzerinde deneyip sonuclarini gordukten sonra bonsailer ve diger bitkilerim uzerinde kullanacagim. Uzerinde deneme yaptigim bitkilerdeki sonuclari da sizlerle paylasacagim. Belki bu urun, bir gun oraya da gelir.

Eklenti 11097
Seasol

Uye arkadaslarin sergiledigi agaclar.

Eklenti 11098
Yapragini dokecekken tek bir cicek acmis nar

Eklenti 11099
Akcaagac.

Eklenti 11100
Sigla

Gelecek ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.

Ali H. ALI 22-05-2007 14:07

Selamlar arkadaslar, bu ayin ucuncu sali aksami cektigim bonsai resimlerinden nar ve akcaagac uzerinde kucuk hatalar var. Onlari farkedip sormanizi bekledim. Ozellikle de sayin Tumbleweed Mutlaka sorar dedim. Ama belli ki isleriniz cok yogun. Yine de gozunuz carparsa bu iki agaca dikkatlice bakiniz.
Hepinize sevgiler.

vekilori 22-05-2007 14:58

Merhaba.

Açıkçası Ali hocam dikkatimi çekmese daha önce baktığım bu resimlere daha dikkatli bakmazdım. Ali hoca hatalar var diyorsa vardır. Bence;

Narda: Sağ en alttaki kalın dalın üstünde dal olmaması ve biraz görüntü bozukluğu yapıyor. Solda alttan 3. dal çok fazla aşağı eğilmiş. Biraz daha yukarı eğimli olsa daha güzel olurmuş sanki.

Akağaçta: Alttaki iki dalda eğer yaprak çıkması sağlanamıyorsa bence kesilmeleri daha uygun olurdu ...

Benden bu kadar hocam sevgiyle

cüce nar 22-05-2007 17:24

Merhaba,
Narda sol alttan ikinci dal,dal dizimini bozuyor.Onun orada olmaması lazım.Aynı durum akçaağaç için de geçerli.Sol alt dalın üzerindeki dal yine dizimi bozuyor.Akçağacın sağ alt dalı da sanki bakana doğru çıkmış gibi.Sevgiyle kalın.

Ali H. ALI 25-05-2007 14:46

Hepinize iyi gunler, Vekilori ve Cuce nar resimlere bakip yorum ve gorus bildirdiginiz icin tesekurler.

Bence nar uzerindeki dal dizimi iyidir. Gozume carpan ilk sey, agacin ilk dali saga dogru uzaniyorken agac saksinin yine sag tarafina dikilmis ve saksi ile agac arasinda bir dengesizlik olmus. Oysa agac saksinin sol tarafina dikilmis olsa, saga dogru uzanan ilk ve en uzun dal saksinin bos kalan sag tarafida daha guzel durup saksi ile bir denge olusturacakti.

Akcaagacta ise sizlerin de farkettigi gibi ilk dalin one dogru cikmasi yaninda agacin govdesinin saksidan cikip yukseldigi yerde[resim net olmadigi icin iyi gorunmuyor] bir cikinti olusuyor o cikinti yillar once agaca yapilan asidir onca sureye ragmen o asi yeri hemen goze carpiyor bu da bonsainin guzelligini bozuyor. Bunca zaman, emek verdikten sonra, agac hatali da olsa insan Birakamiyor ve bakmiya devam ediyor. En iyisi bonsai yapmak icin agac secerken asilanmis yerler, veya onden kesilip budanacak kalin dallar varsa, bunlar hep, goz onunde tutulup ileride olabilecek olumsuz goruntuleri onlemek icin bonsaiye uygun agaclar secilmeli.

Sizlere guzel bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI 20-06-2007 14:29

Camlar
 
5 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler, dun aksam Melbourne'da soguk ve yagmur vardi. Bonsai toplantisina cok uyeler gelmiyecek diye dusunurken. Beklenenden fazla bir katilim oldu. Belkide Steve'in camlar hakkinda verecegi bilgileri kacirmamak icin herkes ordaydi.

Steve'i gecen yildan tanirsiniz hani ardic agaci uzerinde calisma yapan arkadas. Stev igne yaprakliar uzerinde calismayi seven biri. Oyle olmasina ragmen cok guzel bir zeytin agaci var, ilk firsatta o zeytin agacinin resmini sizlerle paylasmak istiyorum.[Agustos ayinda yillik sergimiz olacak buyuk bir olasilikla zeytinin resmini o gun cekerim]

Steve dun aksam, japon kara camlari[pinus thunbergii] hakkinda bilgiler verdi.
Konusmasina, camlardan bonsai yapacaklari uyararak basladi.
Camlarin budanmadan, kandillerin[camlarda, baharda gelismeye basliyan ve igne yapraklarin, daha bir birine yapisik durumdaki surgunlere, ingilizcede verilen isim candle=kandil] uclari alinmadan camlardan bonsainin yapilamamiyacagini vurguladi. Onun icin camlardan bonsai yapilacagi zaman, fidanin uzerindeki istenmiyen dallar budanmali ve agaca istenilen sekil verilmeli Bu arada agacin arka tarafindan secilecek bir dal alabiladigince buyumeye birakilir o dal kurbanlik daldir agacin govde kalinligi istenildigi kalinlikta olunca o dal budanir[buyumeye birakilan kurbanlik dal, buyuduk sonra, asagisinda kalan govdeyi de gelistirip kalinlastirir. Bu yontemi baska cins agaclara da uygulayabilirsiniz.]

Steve kandil uc koparmasini iki asamada yaptigini belirtti:
A/ Baharda igne yapraklar kandil uzerinde acilmadan, kandili yarisindan ve ya yaridan biraz fazlasini kopariyor [parmak uclari ile]. Ilerliyen gunlerde kandil uzerinde kalan igne yapraklar bir birinden ayrilip gelisiyor.

B/ Yazin ortalarina dogru daha once yari budanmis surgunler[ilk budandiginda kandildi] uzerinde 3-4 cift igne yaprak kalacak sekilde,[ Budanan yerin altinda igne yaprak yoksa surgun tomurcuk vermeyip olecektir] makasla tekrar budanir.
Kisa bir sure sonra budanan yerlerden, 3-4 tane tomurcuk belirir, Bu tomurcuklar kandil durumuna gelince iclerinden istenen iki tanesi secilir ve digerleri budanir. Agacin ust tarafindaki daha az gelismis kandiller birakilip fazla gelismisler budanirken, agacin alt tarafindaki dallarda tersi yapilip guclu kandiller birakilip zayiflar budanir ki bu da agacin dengeli buyumesini saglar.

Bu yontemi agaciniza surekli uygularsaniz agacinizin cok dalli ve toplu bir forumda olmasini sagliyacaksiniz.
Bu uygulama japon kara camlari icindir. Japon beyaz camina[Pinus parviflora] bu uygulamayi yaparsaniz ayni tepkiyi vermiyecegini .
Ne kadar kitap ne kadar yazi okusaniz, camlar uzerinde denemeler calismalar yapmadan camlarin nasil tepki verecegini kestiremezsiniz diyor steve.

Bir cogunuz fistik camlari uzerinde calismalar yapmayi istiyorsunuz ve ne yapacaginizi bilmiyorsunuz. Yukardaki uygulamayi fistik camlarina uygulayip nasil bir tepki alacaginizi gozleyiniz. Belki japon kara camlarinin verdigi olumlu yaniti fistik camlarinda da alirsiniz. Camlariniz uzerinde calismalar yaparken zaman ve diger bilgileri not etmeyi unutmayin. Bu bilgiler hem size hem de daha sonra bilgi vereceklerinize kaynak olacak.

Asagida steve'in calismalari yani sira, bonsai saksisina gecirmeden once bir uyenin bazi agaclarindaki budama ve tellemeleri de gorebilirsiniz.

Eklenti 14058
Steve camlar hakkinda cizimle bilgi verirken.

Eklenti 14059
Kurbanlik dali yeni kesilmis bir cam[sol taraftaki beyaz etiketin ust tarafindan uzanan dal. kurumus dal gorunumu verilecek]

Eklenti 14060
Eklenti 14061
bir baska fidan hakkinda bilgi verirken.

Eklenti 14062
Yakin bir zamanda kurbanlik dalinin kesilecegi bir cam.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024