![]() |
|
![]() |
#31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-12-2015
|
Şimdi http://www.agaclar.net/forum/bicim-v...kleri/7258.htm konuyu okuduğumda ;Şu sonuçları çıkardım. İğne kısaltma; sonbaharda yapılıyor ( Eylül-Ekim-Kasım ) Kaçırdık Geçmiş olsun ![]() Telleme; İğne kısaltma işleminden sonra Sonbahar sonu Kış başında(Kasım-Aralık) Geçmiş olsun ![]() Saksı Değiştirme; (Temmuz-Ağustos) Mum Çimdikleme; İlkbaharda (Mart-Nisan-Mayıs) Mum Uzaklaştırma; '' mumdaki iğnelerin dışa açılmaya başladığı ve elinizle deydiğinizde biraz daha sertleştiklerini hissettiğinizde doğru zaman'' ve ''Her yıl mum koparma çamlar için çok stresli ve gereksiz bir işlemdir. Ağacınız dengesini ve şeklini bozacak şekilde büyüdüğü zaman tekrar uygulayabilirsiniz.'' denilmiş. Budama; ''Mugo çamı ve çeşitleri, diğer iki iğnelilerden daha güçlü olsalar da, hepsi ağır budamaya bile iyi cevap verir ve bu sonbaharın sonu, kışın başlangıcı gibi yapılırsa, yaşlı dallarda bile geriden tomurcuklanmaya neden olabilir. '' denilmiş kesin bir zaman verilmemiş belki budama yapılabilir. Okuduklarımdan yanlış anladıklarım varsa uyarın lütfen.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Ağaç Dostu
|
Çıktım Çamı Budadım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Ağaç Dostu
|
aşı macunu kullanmadım kestiğim yerlerden anında reçine çıkmaya başladı.Artık 2 hafta sonra telleme yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
|
Dayanamadınız değil mi? ![]() ![]() Keşke biraz daha bekleseydiniz ama neyse... Bu bahar mum çimdikleme ve yaz aylarında mum alımı işini ihmal etmeyin. Sadece o kestiğiniz iğnelerin dibinden sürgün alabileceksiniz. O kesik iğneler kuruyup döküldü mü geriden sürgün almayı unutun. Çamların ilkbahar mı yoksa yaz ortası mı saksılanabileceği hala tartışma konusu. Okuduğunuz makaleyi ben de defalarca okudum ama bazı şeyler çok genel. Örneğin İstanbul'da Nisan ayında yapılan mum kısaltma işlemini burada Mayıs ayında yapabilirsiniz. Çünkü mumlar buralarda daha büyümemiş oluyor. Ağustosta mum kesme yapmanız lazım. Bir de şunu söylemem lazım. Bu tarihlerin hepsi çok değişken. Aslında uygun zamanı siz deneyerek öğreneceksiniz. Aynı iklimde olduğumuz için ben tecrübelerimi aktarıyorum. Ben olsam, Mart-Nisan aylarında -don tehlikesi bittikten sonra- ağaç tomurcuklanmaya başladığında saksılama yapardım. Böylesi daha garanti ve denenmiş. Yaz uyuklamasında saksı değişimi bana biraz fantazi gibi geliyor. sn tourkana daha iyi bilir. İyi çalışmalar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Ağaç Dostu
|
Alışveriş mevzusuna da laf edicem: Aşı macununu kırmızı olanlardan almamışsınızdır umarım ![]() Bir de şunu sormak istiyorum. Tellerin dışındaki plastiği neden çıkarmaya çalışıyorsunuz ki? Yakarak yumuşatmak için mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Tellerin Plastiğini çıkarmakta evet yakarak yumuşatmak için gerek yoksa öylede kullanabilirim ![]() Ve inşallah yeni sürgünler verir. Bunları yazarken dejavu yaşadım resmen ![]() ![]() Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaç Dostu
|
Sn Alper, çok iyi anlıyorum sizi. Aynı yollardan geçiyoruz. Benim de bir kutu kırmızı aşı macunum var ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
|
Çamlar hava değişiminden çok etkileniyor diye biliyorum. Bence 1 sene bekleyemezseniz en azından 1 sezon hiç bir şey yapmayın. Sonra ters koniklik oluşturabilecek olan aynı yerden çıkan dalları kesin öncelikle.sonraki sezon köklere felan bakarsınız |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Ağaç Dostu
|
Aşı macunu aşı macunudur dedim aldım ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Ağaç Dostu
|
Saksı değişimi sırasına bu büyüklükte saksıya alışmışken daha büyük saksıya geçirmek doğrumudur. çünkü ilerde yine bonsai saksılarına koyabilmek için ufak saksılara alacağız gerçi baya zaman sonra ![]() benim değiştirmedeki amacım saksı deliklerinden çıkan kökler eziliyor zaten toprakla temasları da yok kururlar sanırım bir süre sonra |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Ağaç Dostu
|
Tam Belirttiğiniz gibi düşünüyorum gövde kalınlığı ..vs için Sn Dusunenadam |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
|
Dediğim gibi o zaman aynı saksı maksadı karşılar. Köklere hiç müdahale edilmemiş olsa daha büyük saksı faydalı olabilirdi. Ayrıca ağaç da buna alışık. Saksıyı derinleştirmenin bir anlamı yok bence şu aşamada. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaç Dostu
|
genelde baktığımda çamlar aynı yerden bir çok dal veriyo biz kurallar gereği bunları buduyoruz ama budanmayıpta çok güzel bonsailer yapılıyor çamlarda örnek bi video https://www.youtube.com/watch?v=XtIarXyzGGA |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Ağaç Dostu
|
Evet görmüştüm bunu. Çok başarılı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
|
üstad biz kesip duruyoruz ama adam kesmiyor daha dolgun formlu oluyor sanırım çamlar için bu kuralı biraz esnetmeliyiz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Ağaç Dostu
|
birde leylandi nasıl olur acaba bonsai için aklıma girdi şuan ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Ağaç Dostu
|
Tabi ki... O sizin estetik anlayışınıza kalmış. Yalnız videodaki çam, bonsai için mükemmel durumda ve işlemler için hazır. Bence uzun yıllar bonsai için hazırlanmış. Bizim aldıklarımız gibi ham fidan değil yani. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Ağaç Dostu
|
telledim ama hayırlısı bakalım 3. dalı baya yıprattım çatladı azcık yaşarmı bakacaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Ağaç Dostu
|
fotoğrafta bazı dallar birbirine girmiş gibi ama o benim çekme açımdan kaynaklı ilk telleme deneyiminide gerçekleştirdik bakalım vatana millete hayırlı olsun :P |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2007
|
uçlarda biraz daha iğne bıraksaydın keşke sigorta niyetine.Çamda sürgünü veya dalı kesmeden (bilhassa içerde kalanları ) çok iyi düşünmek lazım.yaprak dökenden çok daha zor geriden sürgün veriyormuş. Videolara baktığımda adamlar en dolgun ve hareketli ağacı seçip mümkün mertebe çok sürgün bırakıp tele ağırlık veriyorlar.Sanıyorum çamın en güzel özelliği telle dost olması .. Bu sene bakıcaz artık senin ve benim çamlara,,sistemi çözersek çok iyi olacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Ağaç Dostu
|
Sn tourkana'dan fikir aldım uçlarda 4-5 çift iğne bırak güçsüz yerlerde daha çok bırak demişti öyle yapmaya çalıştım ama bakalım artık yaptık bişeyler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Ağaç Dostu
|
Çağlar Üstad bir konuda yanlış hatırlamıyorsam clonex diye bir köklendirme hormonu tavsiyen vardı ben acer i köklendiricem ya gövdeyi daha derine gömüp ne dersin kullanmak iyi olurmu yoksa olmasa da olurmu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Ağaç Dostu
|
Yarın karşıyakadaki peyzajcılardan çam bakabilirim mugo almıştın sen sanırım ordan 2 tane sarıçam ve leylandi nasıl olur acaba ( çok soru soruyorum farkındayım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Ağaç Dostu
|
o konuda son durum karışık sanıyorum..Yukardan havai köklendirme mi yapcaksın (yeni başka bi aday olsun diye) ,yoksa toprak seviyesini yükselt alttan yeni kökler çıksın düşüncesi ilemi? Altta toprak seviyesini yükseltmekse amaç hormona gerek yok,yukardan yapacaksan kabuğu soyup olsa iyi olur.Ben veririm almana gerek yok bir köklendirme için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Ağaç Dostu
|
Yarın saat 12 gibi telefonlaşırsak beraber gidebiliriz yüksek ihtimal.Teli yolladım . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Ağaç Dostu
|
toprak seviyesini yükselticem veya yükseltmeden aynı seviyeden havai yapacam üstad sonuçta köklenince yine köklendiği yerin altından kesmicemmi ağacın orada ufak bir dal var alttarafıda ordan devam ettireyim yine 2 ağaç olsun diyorum ama olmayacak sanırım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
biçim verme, bonsai, dağ çamı, mugo, pinus mugo |
|
|