agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Diken Kabağı (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2945.htm)

rencberdede 20-01-2010 19:36

Diken Kabağı'nın bir kaç çeşidi mi var? Bazıları tek kişilik, bazıları aile boyu.

Güngör Salman 20-01-2010 20:02

Sn Malbman, Güle güle büyütün.

nariçi 20-01-2010 20:14

Bahar aylarına erende, dikenli dallardan 10'ar cm gönderenler sağ olsun. Yiyelim bakalım tadı nasılmış.

lale76 20-01-2010 22:39

Sevgili malbman güle güle büyütün.
Ekim zamanı ve püf noktaları ile ilgili buradan haber veririm. Aldığım teyze ile bir süredir görüşemedim, mutlaka yazarım.

malbman 21-01-2010 02:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 567026)
Sn Malbman, Güle güle büyütün.

Çok teşekkür ederim Güngör hanım. Bu defa başarmayı umuyorum :p

malbman 21-01-2010 02:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lale76 (Mesaj 567131)
Sevgili malbman güle güle büyütün.
Ekim zamanı ve püf noktaları ile ilgili buradan haber veririm. Aldığım teyze ile bir süredir görüşemedim, mutlaka yazarım.

Sevgili lale76, bir kez daha teşekkür ederim. Dediğiniz gibi dikim zamanı, bakımı kısacası bu bitkiyi hayatta tutup ürün alabilecek duruma getirmeme yarayacak her türlü bilgiye ihtiyacım olacak.

Teyzeye de şimdiden sizin nezdinizde teşekkür ederim.

tamaşa 21-01-2010 09:57

Sevgili lale,diken kabagı ve bonuslar için teşekkür ederim,ekim zamanına kadar nasıl bir yerde muhafaza etmeliyim acaba (sıcak/ soguk).

lale76 21-01-2010 22:43

Sevgili arkadaşlar Cumartesi pazara gidince sorup, yazacağım.

lale76 25-01-2010 00:26

Kabaklar; ev ortamında baharı bekleyeceklermiş. Cam kenarı iyiymiş. Filiz verince filiz kısmı yukarı bakacak şekilde yerleştirilecekmiş. şimdilik bu kadar. Bahara kadar bekleyeceğiz.
Ayrıca sağlam bir çardak lazım, sarılarak büyüyor. Sardırmadan olmuyormuş.

malbman 25-01-2010 07:56

Taze bilgiler için teşekkürler sevgili lale76. Her biri benim kabak gibi 600 gram geliyorsa ve sevgili Todor'un (sanırım bu başlıkta) söylediği gibi 300 tane kadar kabak veriyorsa, o ağırlığı kaldırması için gerçekten sağlam bir çardak olsa iyi eder:p:p

kürşad 25-01-2010 10:36

Bizeeee deeeee....

malbman 19-02-2010 10:01

4 Eklenti(ler)
Sevgili lale76'nın gönderdği diken kabağımın filizi uzadıkça uzuyor. Sanırım bir süre sonra toprağa yerleştirmem gerekecek.

lale76 08-03-2010 09:03

Sevgili malbman; maşallah çok güzel büyümüş. Dikim konusunu öğrenip bilgi veririm.

lale76 15-03-2010 22:19

Diken kabağını üzerinde beyaz bir böcek var. Böceklenme olan var mı? Fotoğrafta belli olmadı.

almira 15-03-2010 22:28

Benim diken kabağında hala tık yok. Hiç biri filizlenmedi. Çürüyecekler diye korkuyorum.

malbman 16-03-2010 09:50

Sevgili lale76, yaklaşık on gün kadar önce, benim kabağın her tarafını unlu bit sarmıştı. Bir anda peydahlanıvermiş mendeburlar. Mekanik yollarla hepsini temizledim. O günden beri kontrol ediyorum ama hiç bir olumsuz durum yok.

tamaşa 16-03-2010 10:33

Sevgili lale,benim kabakda da geldikten 15-20 gün sonra fark ettim unlu bit varmış temizledim,sık sık kontrol ediyorum şu ara yok gibi.
Benim ki uzayıp gidiyor,gövdesine pamuklu bir ip bağlayıp ucunu da perdenin kornişine tutturdum şimdilik ipcikleriyle tutunarak uzuyor,minik yaprak oluşumları var ama henüz çok küçükler.

lale76 16-03-2010 22:17

Benim kabak daha yeni filizlendi. Kene gibi başlarını içeri doğru sokuyorlar. Sıkça kontrol edip temizliyorum ben de. Doğru yoldayım demek ki :)
Sürgünler büyüdükçe kabak minicik kalıyor.

Güngör Salman 16-03-2010 22:35

Bu yıl bolca kabağımız olacak gibi görünüyor;)

malbman 17-03-2010 08:12

Geçen yılki gibi öldürmez de yaşatmayı başarırsak, gerçekten de bir sürü kabağımız olabilir sayın Salman. Böylece tadına da bakabiliriz.

berduray 17-03-2010 13:53

Unlu bit alarmını aldıktan sonra endişe ile benim kabağı inceleyeyim diye elimde büyüteçle güneşe çıktım.

Görebildiğim 3 unlu biti, farkında olmadan çıtır çıtır sesleri ve iğrenç bir koku eşliğinde yaktım.


Kabakta hiç bir sorun kalmadı, şükür kabak ta sağlam.

Büyüteçle zararlılardan kurtulma konusunda tarihe geçmiş olabilir miyim acaba ? :)

Filizler uzamaya devam ediyor, tam olarak ne kadar uzayınca toprakla buluşturmak gerekiyor;

Kabağı yüzeysel olarak toprağa mı yatıracağım, üzerini kapatana dek toprak eklemeli miyim..?... gibi sorularım var.

lale76 17-03-2010 22:20

Sevgili berduray; cumartesi günü bilgi alacağım. Teyzeye ulaşabilirsem daha erken de yazarım.

almira 17-03-2010 22:32

Laleciğim bir de bu kabakların filizlenmesi için ne yapmamız gerektiğini sorarmısın canım. Benimkiler geldikleri gibi duruyor.

berduray 18-03-2010 11:00

2 Eklenti(ler)
Yabancı kaynakları biraz karıştırdım, hepsi de toprağa yatırılmış, ya da yarısı gömülmüş vaziyetteydi.

Demek ki tamamiyle gömmeyeceğiz.

Ve gerçekten sağlam bir çardak gerekiyor.

Kazasız , belasız yetiştirebilirsek herkese yetecek kadar ürün elde edip, dağıtabiliriz.

Her yaprak sapından bir kabak elde edilebildiğine göre...

Çorbası, tart'ı, haşlamadan sonra ikiye bölüp, içi oyulup kıyma, peynir, salam, kaşar vs..ile dolması yapılıp, fırınlanabiliyor.

Çiğ olarak salataya kullananlar da var.


Yabancı kaynaklarda bu tip tariflere rastladım.

Tatlımsı tadı oluyormuş.

Güngör Salman 18-03-2010 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 598440)
Geçen yılki gibi öldürmez de yaşatmayı başarırsak, gerçekten de bir sürü kabağımız olabilir sayın Salman. Böylece tadına da bakabiliriz.

Elimize az kabak geçtiği için kıyıpta tadınada bakamıyoruz:p

malbman 18-03-2010 11:40

Gerçekten de öyle Güngör hanım. Bir tanecik kabağa nasıl kıyar da yer insan:p :pAma bu yıl azimliyim. Ne olursa olsun bu kabağı yetiştireceğim. O zaman bol bol yeriz

hassoman 18-03-2010 13:41

Dikenli kabak
Dikenli kabak - Sechium edule - Kıbrıs kabağı olarak da biliniyor... Ancak Girit kabağı da denilen yuvarlak sakız kabaklarına da Kıbrıs Kabağı diyenler de var. Böyle bir karışıklık var işte. Güney illerimizde köylüler arasındaki adı ise oldukça kabadır. Şimdi bunu yazmak mı doğru yazmamak mı bilemiyorum. Yazsak ayıp olacak, yazmasak bu isimler kaybolup gidecek. (Bu konuda bir forum konusu mu açsak ne?). Neyse meraklısı arasın bulsun diyelim.

Güney Amerika meyvesi olduğu için bu iklim bizde de aynı iklim koşullarına denk gelen güney bölgemizde yetiştirilmektedir. Meyvalarının yanı sıra sürgünleri ve köklerinden de yararlanmak için yetiştiriliyormuş. Amnioasitler ve C vitamince zengin olduğu biliniyor. (İlk önce Aztekler tarafından bu amaçla evcilleştirildiği söyleniyor.) Yaprakları, kökleri, çekirdeği tıbbi bitki olarak kullanılıyormuş. Yüksek tansiyona, damar sertliğine, böbreklere iyi geldiği idrar söktürücü olduğu biliniyor. İçinde çağla iriliğinde, fasulye tadında bir çekirdeği var. Yer örtücü olarak yetiştirilebilirse de sağlam çardaklar üzerinde yetiştirilmektedir. Çok sayıda ürün verdiği için çardağın sağlam olması gerekir.

Döllenmenin sağlanması için birden fazla ekilmeli. Çünkü tozlaşma olamayacağı için meyva tutmuyor. Çiçekleri küçük ve beyaz renkli. Meyveleri soluk sarıdan, koyu yeşile kadar olabiliyor. Satın alırken sapının yumuşak olanları tercih edilmeli... Meyveleri tam olgunlaşmadan çiğ olarak yenebiliyor. (Belki reçeli de yapılabilir. Hani tam olgunlaşmamış su kabağının kireçde bekletilerek reçeli yapılır ya, oradan çağrıştırdım). İyice olgunlaştığında kabuğu sertleştiği için soyarak yenebiliyor. Bu durumda kabuğu atılmıyor, kızartılıp yoğurtla, uygun soslarla veya sade olarak yenebiliyor. Çorbası, sotesi ve bamyalı yemeği yapılıyor. Ayrıca dilimleri kızartılıp üzerine cevizli tarator dökülerek yemesi pek hoş. Kompostosu da oluyor.

Yetiştirmek için içindeki çekirdeği çıkarılıp ekilmiyor. Meyvası ile birlikte gömülmesi gerekiyor. En garantisi, sonbaharda serin ve güneş görmeyen bir yerde (yarı aydınlık) filizlenmesin sağlandıktan sonra yumruyu filiz dışarıda kalacak şekilde ekmek...

tamaşa 18-03-2010 15:44

Döllenmenin sağlanması için birden fazla ekilmeli. Çünkü tozlaşma olamayacağı için meyva tutmuyor.


Tek olan kabakların şansı yok mu yani:(

berduray 18-03-2010 17:38

Ben de kara kara bunu düşünüyorum...

lale76 20-03-2010 08:57

Kabağı aldığım teyzenin anlattıkları: filiz boyu önemli değilmiş. Dikmek için uygun zamandaymışız, hava rüzgarlı olduğundan hergün sulanması gerekiyormuş. Yaprakların ilk çıktığı yere kadar toprağa gömülmesi gerekiyormuş. Gübre ihtiyacı yokmuş.
Teyze tek kabak dikmiş, ürünler elimizde . Suyu çok seviyormuş.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024