![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
Özenle hazırladığınız saksı, saksı harcı ve yer seçiminizden sonra çiçekleriyle eviniz şenlenmiş. Bir süre sonra çiçekleri ve yaprakları dökülürse endişelenmeyin. Baharda balkona çıkardığınızda daha da güzelleşecek. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
|
Alıntı:
![]() Sayın Jumong o kadar büyütülecek bişey yapmadım, abartmayın.Sadece size yardımcı olmak istedim o kadar.Balkonu düşünmeyin, çimlenme oranınız çok düşer, turunçgillerin çimlenme ısıları 12-20C arasında geziyor.Daha düşük ısılarda çimlenme imkansız hale gelir. Isıtılan odadan kastım ise soba, klima benzeri cihazlarla ısıtılan, oturulan oda olmasın.Çünkü odada ısı değişimleri olunca her bitki için sakınca doğuruyor.Örneğin gündüz evde kimse yok, ısı 15C, akşam eve kişiler gelince ısıtıcı açılıyor dışarısı 5C iken oda içi 20C, gece herkes yattı ısıtıcılar kapandı ortam 2C.Bütün bu ısı değişimlerini gören bitki, tohum veya fidenin yaşayacağı stres onun yaşamını engeller.Ayrıca çekirdeklerin nem oranını ayarlayamazsınız ya kururlar, ya da çürürler.Olay bu. Sürekli ısısı aynı kalan oda ise (ısıtılsa bile) ısı kaynağından uzak bir yerde olursa çimlenme oranı artar, bu da ek olsun. Merakla yetiştirdiğiniz turunçları bekliyor olacağım. Mehmet Düzenleyen merlict : 30-12-2012 saat 20:40 Neden: Eksik harf |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-07-2012
|
limon
Alıntı:
sn jumong yetiştirmek güzel zevkli bir şey sabır işi yemek yerken bile bir müddet geçiyor löp diye midemize inmiyor cocuk bile 9 ay sonra doğuyor her şeyin ilacı zaman kıskanma değilde gıpta ediyorum deseniz daha iyi olurdubende eski yıllarda çekirdekten yetiştirdim 3 kök tü 6 yıl kadar yaşadı 6 cı yıl sonu dışarda unuttuğumdan kışın don olmasından öldüler fakat limon alamdım aşı olması gerekiyordu |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2010
|
Sn. Jumong bu şekilde filizlendirmenin ve onu büyütmenin ve sonunda meyve almak biraz zor sanırım. Size tavsiyem güzel bir cins fide almanız. Bizimki artık evde değil sığmamaya başlayınca kıyamadık dışarı aldık bahçeye. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-07-2012
|
Selamlar commodore 64 ün limon ağacı maşallah süper verimli güle güle tüketsin 4 tane limonum vardı ikisini kopardım henüz kesmedim tadı nasıl bilmiyorum |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-12-2012
|
Çok teşekkürler. Limonlara kıyamadığımızdan biz de tadı nasıl bilmiyoruz. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
|
Ağaca Emek mikrobiyal organik gübre verdim. Umarım etkisini bir an önce gösterir. Yapraklardaki sararmadan dolayı karaboya ile demir takviyesi de yapmak istiyorum, ancak evde 8 yaşında oğlum olduğu için yine endişelerim var. Acaba karaboya ev içinde kullanılabilir mi? Soluma veya başka bir yolla zarar verir mi? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
|
Teşekkürler. Bir önce ki sayfada agacın bir aya yakın zaman önce çekilmiş fotograflarını görebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2012
|
Arkadaşlar merhaba; Ekte 3 adet limon ve 1 adet portokala (üçüncü resim) ait fotografları gönderiyorum. En küçük olan çekirdekten yetiştirme. Ev içinde (son resim-yazın çekilmişti) Diğerleri terasta. Kış da geldiği için şu anda yaprakları sağlıksız. bir tanesinini üzerinde çok çok fazla minik limon var (ilk resim). Bu ağaçları budamalı mıyım? ve pek tabi budayacaksam nasıl budamalıyım. Teşekkürler Not: Resimler ters yüklendi. Nasıl düzeltileceğini bulamadım. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-12-2012
|
merhabalar limon çekirdeğinden ufacık bi fide elde ettim, heryerde limon ağacının limon verebilmesi için aşılanması gerektiği yazıyor, peki tamam ama benim çevremde hiç limon ağacı olan biri yok yani bu işlere epey yabancı olduğumdan ileride ağacımı aşılatmak için kimlerden yardım isteyebilirim? sanki herkezde bir limon ağacı varda bütün fidelerine aşılıyor gibi 20 sayfalık konu, aşı nasıl yapılıyor izledim baktım öğrendim eyvallahta çevremde hiç limon ağacı olan kimse yok bunu yapan yerler varmı? kimler yapar? |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Merhaba sayın Jumong. Hemen heyecanlanıp, olumsuz düşünmeyin.Önce fideniz fidan olsun, toprağa kaynaşsın, aşı boyuna gelsin.Aşı yapılacak çeliği bulmak kolay.Hiç bulamadınız ben size çelik yollarım. Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2012
|
Alıntı:
Sayın Mehmet Bey, Şu durumda Mart gibi aşılamam gereken bir turuncum var. Sizden aşı için çelik istesem? Tabii ki vakti geldiğinde mümkün olur mu? |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Tam hatırlayamıyorum ama yaklaşık 2 yıllık limon fidem var iki tane, öylesine deneme amaçlı çekirdekten filizlendirmiştim. Herhangi bir gübre, besin takviyesi filan vermedim. Sanırım bu yüzden çok büyümediler. Birkaç tane daha ekmiştim, onları zamanla kaybettim. Şu an ikisi de iki ayrı saksıdalar, boyları çok uzun değil, gövdeleri de ince. Epey zaman önce el yordamıyla, amatörce üstten filiz kısımlarını kopartmıştım ki alt kısım kalınlaşsın diye. Ancak iki sorunum var. Birincisi bazı dallar üstten başlayarak sararıp kuruyor zamanla, aşağıya doğru devam ediyor bu kuruma. Kuruyan kısmı kopartsam da gene de oluyor. Bu neden olur ve nasıl engellerim? İkinci sorun da yapraklarda sıklıkla sararma oluyor. Fotoğraf koyamıyorum. Buradaki 519 nolu mesajdaki resimlerde bazı yapraklar uçlarından sararmış, bende de bazen öyle oluyor. Bazen de o şekilde uç kısımdan değil ama yaprağın orta kısımlarından başlayan ve giderek büyüyen bir sararma oluyor, sonra giderek diğer yapraklarda da oluyor. Böyle olduğunda o yaprakları tümden kurumadan hemen kopartıp atıyorum. Bu neden olur acaba? Bir de mümkünse öneri istiyorum. Dışarıdan gübre, besin vb almak yerine limona beslenmesi için ne verebilrim? Enzim, kompost vb hadiseler beni aşıyor. Ancak örnek olsun diye, mesela yumurta kabuğu, çay posası vb gibi evdeki malzemelerden temin edebileceğim, besin - gübre gibi iyi gelecek birşeyler var mıdır? Başta sevgili Güzin Çakar olmak üzere, bilgi verebilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2012
|
Arkadaşlar merhaba,limon çekirdeğimden diktiğim fidana portakal fidesi ile aşılama yapsam olurmu,çekirdekten yetişenlere turunç deniyormuş sanırım,ne ile aşılarsak o fideden oluyormuş,bir bilgim olmadığı için yorumlara bakıyorum,yazılanlardan da böyle anladım,doğrumuyum? |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2012
|
Alıntı:
Narenciye;portakal,limon,mandalin,greyfurt ve turunç'un ortak adıdır. Bunlardan hangisinin çekirdeğini ekerseniz çimlenen o olacaktır. Hepsi bir birine aşı yapılabilir.Hatta bunlardan birine diğer narenciye çeşitlerinin tamamı aşılanabilir. Fakat bitkinin ömrünün uzun olması,iyi gelişmesi ve hastalık ve zararlılara dayanıklı olması gibi sebeplerden anaç olarak turunç tercih edilir.Yani,turunç fidanına limon,portakal,greyfurt ve mandalin aşaılanır. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-04-2013
|
Mayer limonu saksi degisimi sonrasi golgede bekletme suresi?
Herkeze merhabalar. Bugun evimize 150CM 3 adet mayer limonu balkona koymak amaci ila kargodan gelir gelmez yaklasik 45X40 CMlik saksiya zeminine(yaklasik 15CM) bahce topragi ustune orman topragi ve bahce topragi karisimi ila doldurduk. Internette okudugum kadari ila saksi degisiminden sonra golgede bir sure bekletin diyordu fakat ne kadar sure yazmiyor. Fikir verebilirmisininiz? Tesekkurler simdiden... |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-12-2012
|
Böceklenmeseydi şu an hala bir Limon ağacımız vardı. Bir türlü önleyemedik hastalığı. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Merlict, ilgi ve alakanıza çok teşekkür ediyorum. Tek bir adet fidanım var. Bilgilerimi özelinize göndereceğim. Şimdiden teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Merlict, okuduğumda yanıtlamazsam, daha sonra unutuyorum. Bu nedenle hızlı davranmış gibi görünüyorum. Forumda o kadar uygulanamaz-tuhaf öneriler ve ticari tavsiyeler var ki, aynı sorulara benzer cevaplar verdiğimizi gördüğümde rahatlıyor, farklı uygulamalar yazdığınızda, sizden ben de öğreniyorum. Sevgili Cymbelina, on bin soru demek istemediniz değil mi? Bu defa korktum Yağmur ve kar suyu tüm bitkiler için son derece yararlıdır. Şehir havası gerçekten çok kirliyse, ilk dakikalarda yağanı almayın, sonrasını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Zaten hava kirli olduğunda, bizim gibi, bitkilerin de o havayı solumasına da engel olamıyoruz. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Güzin hanım çok teşekkür ederim Aklımda on bin şey var ayrı ama sorularım da ayrı, sizi daha fazla korkutmamak için şimdilik susuyorum Şaka değil gerçekten var daha sorularım da neyse, idareli gitmekte fayda var![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Merlict ve Güzin Çakar hani sizin bilgilerinizi okudukça limonuma daha bir aşkla bakıyorum Acaba bir gün bende sizin kadar iyi anlayabilecek miyim onun dilinden Daha önce yazmıştım aşılanacak bir fidanım vardı. İki adet de mayer limon aldım. Biri anneme hediye Fidanlar çok sağlıklı. Biri 12 cm civarında biri de 22 cm uzunluğunda. Forumdaki resimlerden gördüğüm ve mesajlardan okuduğum kadarıyla hemen hemen herkes kocaman saksılara ekmiş. 1- Uzunlukları 12 ve 22 cm olan limonları hemen büyük boy saksıya mı ekmeliyim boy boy mu büyütmeliyim? 2- Bahçe toprağı, gübre, çay posası ve iri dere kumu karışımı limon için uygun mudur? 3- Gübre olan toprağa ekstra bir katkı gerekir mi? 4- Havalar ısınmaya başladığında balkona çıkan limonlar içeri alınınca sorun olmuyor mu? |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkür ederim, abartmayın.Biz sadece tecrübelerimizi paylaşıyoruz.Bu aşkı hep amatör tutunca insana zevk veriyor, sanırım o yüzden... Sorularınıza gelince; 1- Saksınız başlangıçta ne kadar büyük olursa sulama ve ortam haricinde büyük olması problem değil aksine gelişimine katkısı olur.Görünüm olarak 10 lt. saksıda 10 cm. bitkiyi göremezsiniz, ara durursunuz 2- İdeal karışımıdır, sadece kök yapısının narinliğine göre oranlarını ayarlamalısınız.İnce kökler için çürümeye ve darbeye karşı nazik olunmalıdır, iri dere kumu sert gelebilir, çay posası fazla olursa çok su tutar, kök çürümesine sebep olur, gibi. 3- Ben hiç kullanmadım, bence kimyasallar bitkiye yarar yanında zarar veriyor. 4- Anlık değişimler her bitki için zararlıdır, gün içerisinde değişimler yapmayın ama dönemsel bahar, kış, yaz gibi yer değişiklikleri sorun değil gerekliliktir. (bu belirttiğim noktalar saksı içerisinde bakılan limonlar içindir) Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
sayın mehmet bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim ve inanın kesinlikle abartmıyorum Saksının büyük olması faydalıysa içinde kaybolması hiç sorun değil nasılsa yeri belli o kendini gösterir zamanı gelince fidanlar için iki yaşında dediler ama bana çok küçük geldi iki yaşında olan bir limon 12 cm boyunda mı olur bilemedim. Kumu ve posayı az tutarım toprakla gübre karışımını fazla tutarım sanırım o zaman sorun olmaz. Balkonum açık ve sabah güneşi alıyor. Yanarsa diye korkarım ama İzmir'de yaşadığım dönem o sıcakta ağaçlar gayet güzeldi. O yüzden sanırım sorun olmaz. Baharda balkona alırım limonu. Artık büyüdükçe fotoğraf eklerim ki bizim başarımız olan limonu hep beraber kutlarız ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın cherry. 2 yaşında limon için biraz küçük sayılabilir ama ortam şartları her şeyi değiştirebilir.Örnek olması açısından Rüstem'in 1,5 yaşındaki hali (Rüstem limonumun adı. ) Şu an 2 yaşında ve yaklaşık bu görüntüden 10-15 cm. daha uzun.http://www.agaclar.net/forum/1004291-post124.htm Siz onun meyvelerini elinize alın, o zamanki hazzı kimseyle paylaşmak istemeyeceksiniz kesinlikle. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın merlict, Çekirdekten yetişen limonum 2,5 ya da 3 yaşında ve 1 metreyi geçti. Bir arkadaşım yetiştirmişti bana hediye etti. Ama o kadar cılız ki tepeden budadım ben onu geçen mayıs ya da haziranda. İnanın yeni gelen mayer onun yanında minnacık kalıyor Haklısınız sanırım koşullarla alakalı.Ve emin olun o hazzı beraber yaşayacağız... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Budama konusunda pek bilgim yok ama, gövdenin kalınlaşmasını sağlayacak bir dal bırakılmadıysa, tepeden budama gövdeyi kalınlaştırmaz, dallanmayı teşvik eder, kestiğiniz yerden taç oluşur diye biliyorum. Yine de dediğim gibi, iyi bildiğim bir konu değil... |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
|
Merhabalar, Daha önceden de bahsetmiştim, limon ağacım yaprak döküyor diye ancak son zamanlarda o kadar arttı ki dökülme işi çok endişelenmeye başladım. Çok sağlıklı görünen bir yaprak bir kaç gün içinde fotoğraflardaki gibi sararıp dökülüyor. Bunun sebebi ne olabilir acaba? Bir de sadece bir yaprakta en alttaki resimde görüldüğü gibi beyaz bir tortuya rastladım. Ağaçtaki tüm yapraklara baktım başka yok. Bu bir zararlı belirtisi olabilir mi? Şimdiden teşekkürler, ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın commodore64, saksı harcınızı, sulama sıklığınızı vs. şartlarınızı bilmediğimden ancak tahminde bulunacağım.1. ve 2.fotoğraflarda sorun fazla farkedilmese de 3. fotoğrafa göre bitkiniz ya sert esintide kalmış ( ki ev şartlarında kalmamıştır herhalde) ya da fazla sudan köklerde sorunlar başlamış. Evinizde güneş gören, en aydınlık yere alıp, toprak iyice kuruyana kadar su vermemeniz gerekiyor. Ortamının ısısını değiştirmeyin. Saksının altına gazete, kağıt havlu vs. koyarak fazla nemi almaya çalışın. Besin veriyorsanız, besin vermeyi de kesin. (Zaten şu an ihtiyacı yok). Bu süreçte zarar görmüş yapraklar dökülür ama iyi durumdaki yapraklarda bozulma yavaşlamalıdır. Durmalıdır demiyorum, kökler zarar gördüyse bozulma birdenbire durmaz. Toparlanana kadar yavaşlayarak devam eder. Eğer yavaşlamıyorsa saksı harcını değiştirmeniz gerekecek. İyi gözlemlemeniz gerekiyor. Sulama konusunda yanılıyorsam, saksı harcı, bulunduğu ortam vb. konularda biraz daha bilgi vermelisiniz. Yapraktakileri, ben beyaz sineğe benzettim. Başka yapraklarda yoksa, bu yaprağı mekanik olarak temizleyin, ya da koparıp atın. Güzel haberler almak umuduyla, kolay gelsin. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, balkon, citrus, limon, meyve, turunçgiller |
|
|