agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni781Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-08-2013, 14:49   #1411
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Galeri: 98
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi balurcaği Mesajı Göster
çok tuhaf bir şey oldu, acil yardıma ihtiyacım var bugün dikmek üzere dün ıslak havlu içerinde beklettiğim mor fesleğen(reyhan) tohumları açtığımda sümüksü bir hal almış ve çatlayarak içerlerinden beyaz filizler çıkmıştı. Saksılar hazır bekliyorum, birbirlerinden ayırmak bile neredeyse mümkün değil yapış yapışlar

ne yapmalıyım? eksem acaba çıkarlar mı yoksa yenilerini alıp hiç ıslatmadan direkt ekeyim mi?
Geç cevap veriyorum ama kusura bakmayın.

Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman; zarar vermeden, dikkâtli bir biçimde çimlenen tohumları mendilden ayırıp, uzun bir saksıya ya da yayvan bir kaba(altını delmeyi unutmayalım) dikin. Daha sonra fideler toprak yüzeyine çıkıp, 3. yaprakları oluşunca şaşırtma yapabilirsiniz.

Eğer mendilden ayıramazsanız; öylece saksıya dikin, kökleri yatay gelişse de en azından şaşırtma yaparken fesleğenleri kurtarma olasılığınız bu durumda da var

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2013, 15:06   #1412
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-08-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 38
Annem balkonda domates, biber,nane ve salatalk yetiştiriyor. mini mini çıkıp büyüyorlar İnanılmaz lezzetli ve zevkli bir iş

aras09 beğendi.
glmscs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2013, 08:53   #1413
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-08-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 30
Yeni aldığım maydanoz, nane, dereotu, semizotu, ıspanak ve kıl biber tohumlarımı çimlendirmek için ıslak bez arasına koydum bakalım merakla bekliyorum

idris2727 beğendi.
jakobiyem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2013, 22:03   #1414
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-08-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10
merhaba,

ben de 20 gün önce maydanoz ektim. hiçbir hareket yok. sabırla bekliyorum. maydanoz braz ağırkanlı bir bitki sanırım. ama ıspanaklar büyümek için acele ediyorlar. gerçi büyük bir kısmını acemilekten kaybetsem de gene de beni sevindirdiler. ama turpları bilemedim. bahçem de sümüklü böcekler var. fideleri bahçeye mi yoksa saksıya mı eksem bilemiyorum. marulu asla bahçeye indirmem böcekleri beslemek için. onları terasta tuuacağım. rokayı terasta en güzel yere ektim böceklerden korudum ancak bu sefer de kuşlar rahat bırakmıyorar. bende delikli bir kasa buldum şimdilik koruma altındalar. çok zevkli bir iş bu. yetiştirmeyi öğrendikçe sistemi de değiştireceğim.

yağmur beğendi.
bashak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2014, 23:31   #1415
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Fide denemem yolunda gitmiyor :(

Bende bu sene ilk defa evde fide yetiştirmeye karar verdim.Hemen gidip viyol ve çiçek toprağı aldım.İlk dikimleri 5 martta yaptım.15 gün sonra domatesler çıkmaya başladı.30 gün sonra da biberler çıktı.Viyolleri camdan uzakta tuttum.Odanın içerdeki duvar kısmında beklettim.Ama fidelerin boyları uzun oldu.Ve de çok cılız duruyorlardı.Sanırım güneş ışığı yetersiz geliyor diye düşündüm.Biraz daha cama yaklaştırdım.Odanın ortasına getirdim ki daha fazla ışık alsınlar diye.Bu seferde bazı fideler güneş ışığından yandılar.Diğerlerini kurtarayım diye eski yerlerini getirdim.bir müddet böyle devam etti.24 nisanda artık don olmaz düşüncesi ile fidelerimi balkona aldım.Bir kaç gündür iyiydiler.Bu sabah malesef çoğu telef olmuş.dikkatli baktığımda cılız olanların gövdelerinin yandığını fark ettim.

Şimdi bu işten iyice anlayan arkadaşlara sormak istiyorum hatalarım neler?Nelere dikkat etmeliyim.Bugün tekrar dikim yapsam Mayıs sonuna kadar bahçeye şaşırtacak kadar olurlar mı?

Torf kullandım ama açıkcası beğenmedim.Bugün yeniden toprak hazırladım.Kurtulanları viyollerden saksılara şaşırtıp kurtarmaya çalışacağım.
Her gün gidip bakımını yaptımi o kadar ilgilendim şu an moralim sıfır

Emre İlhan beğendi.
sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2014, 23:59   #1416
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
boylarının uzun olması yeterli güneş alalamalarından.
Ben hiç viyolle falan uğraşmıyorum genişçe bir saksıya tohumları ekip camlı balkonda günde 3-4 saat güneş alan bir yere koyuyorum. çoğunda 4 adet yaprak çıkınca en güçlü görünenleri şaşırtıp esas yerine alıyorum.

pomodoro adlı üyemiz paylaşmıştı http://www.youtube.com/watch?v=cLfpeUtyDII

Milla ve Aeonium beğendi.
tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2014, 13:05   #1417
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Karabük
Mesajlar: 69
tohumları viyollere ektikten sonra güneş alan bir yere koymanız daha iyi olur. nemine dikkat ederseniz güneşin ısıtmasıyla daha çabuk çimlenip gelişirler. güneşten uzak yetiştirilen bitkiler haliyle güneşe uzanmak için boylarını büyütüyorlar. enerjilerini uzamaya verdikleri ve güneş ışıklarından faydalamadıkları için cılız kalıyorlar. torfunuzun çok kaliteli olmasına gerek yok zaten tohumun içinde bitkiyi asıl yaprakları çıkana kadar idare edecek besin var. güneşten mahrum fide ve bitkiler birdenbire güneş ışığına çıkarmak yerine kademeli olarak çıkartılırsa uyum sağlayabilir. aksi halde başınıza geldiği gibi yanar. bu tıpkı kuzeyde yaşayan açık tenli sarışın bir insanın güneyin sıcak bir yerine tatile gelip birdenbire akşama kadar deniz kıyısında yüzmesine benzer. güneş yanığı bitkilerinize olduğu gibi gibi onuda yakar ve tatil burnundan gelir. .

Emre İlhan beğendi.
efor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2014, 19:17   #1418
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Galeri: 98
Sevgili sapinuva; öncelikle lütfen moralinizi bozmayın. Sizi anlıyorum, haklısınız. O kadar özen gösterdiğiniz fidelerinizin bir günde bertaraf olduğunu görmek, sizi üzmüş olmalı ama şunu da unutmamak gerekir ki bu hataları tespit ettikçe bir daha ki sefere daha tecrübeli ve daha güzel sonuçlar elde ediyoruz. Bunun(bilgilenmenin) mutluluğu ise apayrı. Hepimiz bunu hata yaparak, öğrenerek yaşıyoruz

Fide yetiştirmede ki tespit ettiğim problemleriniz şunlar;
  • Çiçek toprağı diye bahsettiğiniz eğer torf ise, torfun herhangi bir besin değeri yoktur. Torfta fide yetiştirmek, sürekli besleme ve uygun sulama gerektirir.
  • Fidelerin o anki durumuna göre uygun ışık alan ortama taşıyıp, kurtarmaya çalışmışsınız. İyi de yapmışsınız ama öncelikle hangi dönemde ve ne kadar ışık alması gerektiğini, doğrudan güneş ışığı mı yoksa yarı gölgede ki ışıktan mı yararlanacağını araştırmanız lazım. Forumda bununla ilgili yazışmalar fazlasıyla mevcut.

Gelin bunu yaşayarak hep beraber öğrenelim, hiç yılmadan tekrar deneyin ve geç dönemde de olsa fidelerinize meyve verdirmeye çabalayalım. İnanın bu tecrübe çok hoşunuza gidecek. Ben burada sürekli yardım edeceğim ama siz isterseniz hazır fide edinip dikin, ayrıca bu sene fide yetiştirmeyi öğrenmek için tohum da ekelim

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2014, 19:21   #1419
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Galeri: 98
Bitkilerin güneşte neden boylarının gölgeye göre daha az uzadığı sorusuna da yanıt vereyim, bende yeni öğrendim;

Bitkilerde kök ve filiz uçlarında bulunan ve bitkilerin boyca gelişimini sağlayan "oksin" hormonunun yapısı güneş ışığında bozuluyor ve işlevselliği azalıyor. Böylelikle, güneşte bitkinin anormal derecede boyunun uzaması engellenmiş oluyor. Bu hormon sayesinde, gölgede ki bitki boyunu daha fazla uzatarak güneşe ulaşıyor ve güneş ışığına ulaşınca boy uzaması tekrar yavaşlıyor. Bu sayede bitkinin boy dengesi sağlanmış oluyor

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2014, 13:17   #1420
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
İlginiz için teşekkür ederim.Ben de yaptığım hatadan ders çıkarmış bulunuyorum.Bundan sonra daha dikkatli olacağım.Zaten fidelerimin çoğu telef oldu ama yaklaşık 20 adet kurtulmuş.Onları viyollerden alıp pet bardaklara diktim.Torf iyi bir fikir değil sanırım.Ondan dolayı bahçe toprağı ile torfu karıştırdım birazda organik gübre kattım.Viyollerden toprakalrıyle birlikte pet bardaklara transfer ettim.Şu an sağlıklı görünüyorlar.Forumdaki yazanlara göre en azından domateslerin tekrar yetişebileceği fikrine kapıldığım için bir miktar domates tohumu ektim, bekliyorum.Bu sene artık bu şekilde oldu. Seneye daha dikkatli bir çalışma yapacağımdan şüpheniz olmasın.

Emre İlhan beğendi.
sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 17:31   #1421
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
2 yıldır sürekli ekip hasat yaptığım, lezzetini ailecek çok beğendiğimiz mizuna...Tek saksıdan bu kadar çıktı. Bol limon ve zeytinyağı ile ister salatasını yapın isterseniz roka gibi üzerine limon sıkıp hafif tuzlayıp çerez gibi tüketin. Derin bir saksıdan epey ürün almak mümkün. Bir hafta sonra saksı gübrelenip yeniden mizuna tohumu ekilecek.

Biz egelilerin otları azdır ya, bir yenisi daha eklendi artık

Eklenen Resimler
 
Birol, tevmen, yağmur ve 4 kişi beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2014, 15:20   #1422
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Geçen gün bir seracıyla görüştüm.Fideleri nasıl hazırladıklarını sordum.Bana bahçe toprağı ile hayvan gübresini karıştırarak hazırladıklarını anlattı.Fideleri bir aylıktı ama 20 cm yi geçmişti.
Ben de artık seneye orman toğrağı kullansam diye düşünüyorum.Olur mu acaba?

sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2014, 18:25   #1423
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-05-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
Herkese merhaba ben emre İZMİRde yaşıyorum 30 yaşında esnafım balkonumda elimden geldiğince portokal mandalin limon karadut çilek domates biber salatalık patlıcan kabak nane maydonoz reyhan soğan ahududu son olarakta marul tere ve roka ektim bu sevgim gitgide büyüyor balkon da yürüyecek yer kalmayacak hale gelene kadarda devam edicek herhalde...

Lonicera beğendi.
emore Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2014, 10:02   #1424
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-09-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
otomatik sulama sistemim tamamdır... tatile çıkılabilir...

Eklenti 424195
Eklenti 424194
Eklenti 424203
harika bayıldım...ben de nacizane balkonsebzeciliği yapmaya çalışıyorum fakat sizinkiler muhteşem....tebrik etmeden yorum atmadan geçemedim....yalnız saksılarınıza gözüm takıldı... nereden edindiniz merak ettim.

combine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2014, 15:33   #1425
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
tesekkürler sn. combine.
hala kullanıyorum. saksılar bildiğiniz küçük plastik varillerin ortadan ikiye bölünmüş hali. altlarına matkapla delikler açıp kırık beyaz yağı boya ile boyamıştım. varilleri de hurdacıdan almıştım.

combine beğendi.
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2014, 12:57   #1426
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Merhaba
Terasta dereotu, maydonoz, kekik, fesleğen, reyhan, biber, cin biber, kokteyl domates yetiştirmeye çalışıyorum.
Tohumdan hepsi fide boyutuna geldi yalnız son günlerde sıkıntılar oluşmaya başladı. Forumda çok fazla konuyu okudum ama kafam iyice karıştı.
öncelikle kargalar saksılarımda dolaşıp bir kısmını kuruttu ben de rüzgar gülleri alıp çözüm buldum ama yine de zayıf görünüyorlar
bauhaus tan malzemeleri alırken genta humuslu torf toprak vermişlerdi ve bu yeterli olur demişlerdi acaba başka topraklarla karışım veya gübre filan da uygulamam mı gerekiyor.
iki günde bir akşam saatlerinde fısfıs yöntemiyle suluyorum az mı sulamış oluyorum.
ne yazık ki teras olduğu için çok fazla güneşte kalıyorlar. sabah 9 dan akşam 4 e kadar.
şu an bu halde oldukları için çok üzülüyorum toprak gübre vs. ne yapmak gerekiyorsa hazırım.
umarım bana yardımcı olabilirsiniz.

bitkilere göre sorunlarım;
cin biber: seyreltme yapmam gerekiyor sanırım dalları zayıf görünüyor
maydonoz: kargalar bir kısmını öldürdü kalan kısımlarda da yaprakları küçük kaldı başladı ve toprağa doğru yayılıyorlar dik değiller.
biber: çok güzel büyüdü yalnız alt dalları sararmaya başladı, çiçek açıyor ama resimde de görüldüğü gibi iki gün içinde çiçeği kuruyor.
dereotu: çok cılız ve sararmaya başladı yine dik durmuyorlar.
kekik: sadece tohumlardan bölgesel çıktı bu şekilde bırakmalı mıyım?
sığmayanların fotoları aşağıda paylaşıyorum.
kokteyl domates: yaprakları hızlı bir şekilde solmaya başladı
feslegen: özellikle orta bölgedekiler kurumaya başladı. seyreltme yapmalı mıyım? öyleyse ne akdar aralıklarla dikmeliyim?
reyhan: toprağa doğru yayılıyor dik durmuyorlar. kökleri çok zayıf.

Eklenen Resimler
     
nova23 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2014, 12:59   #1427
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
diğer bitkilerin durumu

Eklenen Resimler
   
resimsel beğendi.
nova23 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2014, 13:12   #1428
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 934
Sn. nova,yaklaşık on yıl kadar önce benim de terasım vardı, aşağı yukarı aynı sorunla karşılaştım.
Sorduğum insanlar, şunları söyledi,
1-Teras beton ve normal ısıdan yaklaşık 3-4 derece daha fazladır.
2-Çok fazla rüzgar alır sürekli diplerini oynattığı gibi, aşırı güneşle birlikte toprağı resmen kurutur.
3-Maydanoz için geçerli,yumuşak toprakta gelimez sert toprağa ekilmelidir.
Umarım bu küçük bilgiler işinize yarar.
Sanırım bu bitkiler susuz kalmışlar fısfıs yeterli değil.

resimsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2014, 18:07   #1429
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
sn nova23, aynı şartlarda yetistirme yapıyoruz. kendimce tecrubelerim. (reyhan kekik hiç denemedim)
dereotu maydonoz fesleğen kesinlikle aşırı sıcak ve uzun süre direkt güneş sevmiyor. yaz için en gölge en serin yerde şansınızı deneyin.
domates ve biberler icinse tam tersi. ama sizin cin biberler ve kokteyl domatesler çok çok sık dikilmiş durumda. seyreltmenizi öneririm.

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2014, 22:39   #1430
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 22
Kayinpederim biber fideleri ve aloevera fidesi verdi. Biber fidelerinin üçünü uzun saksiya diktim. Diğerlerini de resimde ki kaba diktim. Çiçekçiden aldığım genel kullanım toprağı ve bahaustan aldigim humus katkili torfu karıştırarak kullandim hepsinde.


Aloevera yida evde ki plastik saksıya diktim.
8

Ilk defa bitki yetistiriyorum. Bu yüzden yardimlariniza ihtiyacim var.

Öncelikle biberler için saksiya 3 fide az mi gelmiş acaba? Kaptaki leride boşluklara dikmeli miyim? Ve sulamayi ne kadar ne siklikla yapmalıyım?

Birde evimde iki tane balkon var. Biri akşama kadar güneş görüyor diğeri de sadece akşam güneşi aliyor ama çok esiyor. Üçü de bu akşam güneşi alan ve esen balkonda ve rüzgarın biber fidelerime zarar vermesinden korkuyorum. Sizce neyi nereye koymam gerekiyor?

Sizinde gördüğünüz eksiğim yanlışım varsa lütfen söyleyin ki mümkün olduğunca az hatayla bu işi ogreniyim ve hevesim kirilmasin.

floperx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2014, 07:37   #1431
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nova23 Mesajı Göster
...
Tohumdan hepsi fide boyutuna geldi yalnız son günlerde sıkıntılar oluşmaya başladı. Forumda çok fazla konuyu okudum ama kafam iyice karıştı.
öncelikle kargalar saksılarımda dolaşıp bir kısmını kuruttu ben de rüzgar gülleri alıp çözüm buldum ama yine de zayıf görünüyorlar
bauhaus tan malzemeleri alırken genta humuslu torf toprak vermişlerdi ve bu yeterli olur demişlerdi acaba başka topraklarla karışım veya gübre filan da uygulamam mı gerekiyor.
iki günde bir akşam saatlerinde fısfıs yöntemiyle suluyorum az mı sulamış oluyorum.
ne yazık ki teras olduğu için çok fazla güneşte kalıyorlar. sabah 9 dan akşam 4 e kadar.
şu an bu halde oldukları için çok üzülüyorum toprak gübre vs. ne yapmak gerekiyorsa hazırım...


Sevgili nova23, fide yetiştirirken güneşe çok dikkat etmek gereklidir. Fideleriniz asla direkt güneş ışığı almamalıdır. Fidelerinizdeki esas sorun aşırı güneşin fidelerinizi yakması tepeden ışık gelecek şekilde gölgelemelisiniz. Sulama durumu iyi görünüyor kargalar sanırım gaklamaktan başka zarar vermemişler gibi görünüyor, o keratalar yeni şeylere musallat olup gaklamayı çok severler veya toprağında onları çeken bir koku **** durumda olabilir, ancak sevdiği bitki varsa onu gagalıyorsa bilemem.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nova23 Mesajı Göster
...

...
bitkilere göre sorunlarım;
cin biber: seyreltme yapmam gerekiyor sanırım dalları zayıf görünüyor

evet ilk fırsatta yapmalısınız

maydonoz: kargalar bir kısmını öldürdü kalan kısımlarda da yaprakları küçük kaldı başladı ve toprağa doğru yayılıyorlar dik değiller.

Güneş öldürmüş gibi görünüyor nasıl öldürdüğü konusunda tereddütlerim var

biber: çok güzel büyüdü yalnız alt dalları sararmaya başladı, çiçek açıyor ama resimde de görüldüğü gibi iki gün içinde çiçeği kuruyor.

Saksılar aşırı ısınmaya başlamış saksıları jelatin veya köpükle veya ısınmayı engelleyecek bir matyeryalle izole ediniz.

dereotu: çok cılız ve sararmaya başladı yine dik durmuyorlar.

Aşırı uzayan bitkiler ileride o gövdeyi kaldırmayacaklarından yatay büyürler, fide döneminde az sulama ve bol havalandırma fidelerin kısa gelişmesini sağlar. Sularını az daha kısın gövdeler morar ve daha dik durumda kalmayı başarabilir. Ama bu bitkideki hata zor telefi edilir zaten yatay büyüyen bir bitki temelli boy uzamasıyla dahada yatay olmaya çalışacak.

kekik: sadece tohumlardan bölgesel çıktı bu şekilde bırakmalı mıyım?

Başka şansınız yok.


kokteyl domates: yaprakları hızlı bir şekilde solmaya başladı

Suyu kısın, hafif tepe gölgelemesi yapın, saksının ısınmasını engelleyin.

feslegen: özellikle orta bölgedekiler kurumaya başladı. seyreltme yapmalı mıyım? öyleyse ne akdar aralıklarla dikmeliyim?

Gölgeleme yapın güneş etkilemeye başlamış, 1 litre suya 1 çorba kaşığı sirke döküp tüm bitkilerinizi sulayın su ve güneş stresini bir nebze rahatlatır.


reyhan: toprağa doğru yayılıyor dik durmuyorlar. kökleri çok zayıf.

Sağlıklı hale gelmişler anak başlangıçtaki uzamaları hep etkili olacak, buna ne yapıyorsanız devam edin ancak esas yerlerine alacağınız zaman ilk yapraklara kadar toprağa gömerseniz sonrasında dik büyüyecek hatanızı telafi edecektir.


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 03-07-2014 saat 23:47
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2014, 11:15   #1432
meyve sineği
 
drosophila's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 194
hastalık yardım

merhaha. epey zamandır fazla ilgilenemediğim birkaç bitkim var. balkonun tümünü hastalık sarmış durumda. başta limonda başladı. daha sonra diğerlerine de yayıldı. limon yaprakları yapış yapış oldu. yapraklar beyaz tüysü şeylerle kaplı. daha çok yaprak altlarında biriken beyaz renkli zannımda böcek yuvaları var. birkaç defa elle temizlemeye çalıştım. fakat başaçıkamadım. balonda nane. maydanoz ve çilek gibi yediğimiz türler olduğundan kimyasal ilaçlamaya pek gönlüm razı değil. zehirli şeyler kullanmadan bu işi çözmek mümkün olur mu?

Eklenen Resimler
    
drosophila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2014, 16:40   #1433
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 22
Yardımcı olabilecek yok mu acaba ?

Milla beğendi.
floperx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2014, 12:05   #1434
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Sevgili nova23, fide yetiştirirken güneşe çok dikkat etmek gereklidir. Fideleriniz asla direkt güneş ışığı almamalıdır. Fidelerinizdeki esas sorun aşırı güneşin fidelerinizi yakması tepeden ışık gelecek şekilde gölgelemelisiniz. Sulama durumu iyi görünüyor kargalar sanırım gaklamaktan başka zarar vermemişler gibi görünüyor, o keratalar yeni şeylere musallat olup gaklamayı çok severler veya toprağında onları çeken bir koku **** durumda olabilir, ancak sevdiği bitki varsa onu gagalıyorsa bilemem.
Selahattin Bey bilgiler için teşekkür ederim.

Fotoğraftaki gibi saksılarımı terastaki uzun masanın altına yerleştirdim. Bu durumda direk hiç güneş almayacaklar bu şekilde kalsalar olur mu yoksa kesinlikle bir şekilde direk güneş almaları gerekiyor mu? Masanın üzeri cam örtüsünü kaldırıp masanın camından güneş alsalar daha mı tehlikeli olur?

kargalar gagalamaktan çok fidelerin toprağın üstünde dolaşmışlar o yüzden bir kısmında orta alanlar öldü.

hortum bağlattım şimdi bu durumda hortum başlığını yağmur yağma moduna getirip saksıların üzerinden geçiyorum. bu şekilde uygun mudur?
ayrıca ne kadar da bir sulamalıyım. her gün akşam 7 gibi uygun mudur mesela?

son olarak sadece humuslu torf toprak yeterli mi yoksa bahçe toprağı ve gübre alıp torfla beraber karıştıracaksam ölçüleri ne olmalıdır?

iyi günler dilerim

Eklenen Resimler
 
Milla beğendi.
nova23 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2014, 23:44   #1435
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Fotoğraftaki gibi saksılarımı terastaki uzun masanın altına yerleştirdim. Bu durumda direk hiç güneş almayacaklar bu şekilde kalsalar olur mu yoksa kesinlikle bir şekilde direk güneş almaları gerekiyor mu? Masanın üzeri cam örtüsünü kaldırıp masanın camından güneş alsalar daha mı tehlikeli olur?

O şekilde kalmasınlar zira tepeden ışık almayacağı için ışığa doğru fidelerinizin yöneldiğini göreceksiniz bitkinin şekli ve yönelişi değişebilir. Bunun yerine masanıza beyaz bir örtü örtüp camdan ve ışıktan faydalandırabilirsisiniz bu durumda yandan gelen yoğun ışığı kesmeye çalışmalısınız.

kargalar gagalamaktan çok fidelerin toprağın üstünde dolaşmışlar o yüzden bir kısmında orta alanlar öldü.

Eşeledikleri yerde onların hoşlandığı bir şey var demektir, solucanda aramış olabilirler bilemiyorum.

hortum bağlattım şimdi bu durumda hortum başlığını yağmur yağma moduna getirip saksıların üzerinden geçiyorum. bu şekilde uygun mudur?

Hortumu nasıl bağlattığınız resimde gözükmüyor yorum yapamıyorum.

ayrıca ne kadar da bir sulamalıyım. her gün akşam 7 gibi uygun mudur mesela?

Toprak nemli kalacak şekilde doz tutturun çamur olmamalı.

son olarak sadece humuslu torf toprak yeterli mi yoksa bahçe toprağı ve gübre alıp torfla beraber karıştıracaksam ölçüleri ne olmalıdır?

Oran saksılarda her zaman yarı yarıyadır sonuçta torfta besin maddesi yoktur dışardan vermelisiniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2014, 15:58   #1436
Yeni Üye
 
fatmaözdemir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
Merhaba ; bunlarda benim terasımdaki sebzelerim . henüz terası düzenleyemedim, fidelerin hepsinin kendini toplamasını bekliyorum ama bu sabah salatalıklarım küçük bir süprizle günaydın dediler bana

fatmaözdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2014, 07:48   #1437
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Saksıdaki dometeslerin boyu 1 mt. buldu çlçeklemeye başlarken tepeden küf gibi renk değiştirip kurumaya başlıyor ..Neden Olabilir? Biberlerde yok..

Emre İlhan beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2014, 18:47   #1438
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-07-2014
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1
buda benim balkonum...

balkonuma biber,domates ve salatalık ektim...ilk domatesim oluşuyor ve yanındaki ikinci çiçeğimde oluşmaya başladı....merak ettiğim bardakta domates tohumu yetiştiriyorum..ama bir türlü büyütemedim..şu andada 2 cm lik yeni bir tane çıktı...bunun sulama,ışık ve şaşırtma nasıl yapmalıyım tecrübelerinizi bekliyorum..

Eklenen Resimler
     
fatmaözdemir beğendi.
darıcalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2014, 13:03   #1439
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Galeri: 98
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Saksıdaki dometeslerin boyu 1 mt. buldu çlçeklemeye başlarken tepeden küf gibi renk değiştirip kurumaya başlıyor ..Neden Olabilir? Biberlerde yok..
Çiçekler mi kuruyorlar?

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2014, 13:27   #1440
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 22
Lütfen yardim edin tohumlarim cok güzel cimlendi ne guzel buyuyorlardi. Son bir kac gündür bu haldeler. Bir türlü duzeltemedim daha da kotulesiyorlar. Ne yapmam lazim kurtulurlar mi?

floperx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024