agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri) (http://www.agaclar.net/forum/balik-yemekleri-deniz-urunleri/)
-   -   Kalamar kızartma (http://www.agaclar.net/forum/balik-yemekleri-deniz-urunleri/22906.htm)

hassoman 29-12-2010 18:03

Kalamar kızartma
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 728888)
Demek ki suyla temas ettiği için sert oluyor. Ne kadar ovsak da, birada da bekletsek istediğimiz yumuşaklıkta olmuyor. O nedenle evde yapmaktan vazgeçtim. Peki su olmadan evde nasıl temizleyeceğiz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaşar kaptan (Mesaj 728860)
Kalamar ya da ahtapot hazırlarken, kesinlikle tatlı su ile temas etmemelidir, hem sertleşir hem de çok su çekebilen doku yapısı nedeniyle gerçek tadı kaybolur.

Hele tatlı suyla yıkanmış kalamar tava yapılacaksa yagın içinde öyle patlar ki heryeriniz yanabilir. İmkan varsa deniz suyunda ya da tuzlu suda temizlenmeli. kalamarı marine etmek için şeker tek başına yeterli ve mükemmel sonuçlar verir..

Bu yaz kalamara çok takıldım. Ve bol bol yaptım.
Sevgili Güler’in kalamar yahnisini denemedim. Şu anda dondurucuda sübye var. Sübye yahni yapmayı düşünüyordum, bu tariften mutlaka yararlanacağım. Yaparsam fotosuyla paylaşırım. Söylemesi ayıp dondurucumda kalamar da var. Dolmasını yaparsam onu da seve seve paylaşırım…

Yaşar Kaptan çok güzel anlatmış; kalamar hazırlamada farklı uygulamalar var elbette. Benim uyguladığım yönteme gelince:

Kalamar temizlendikten sonra -ki çok kolay. bilmeyen için daha sonra fotoğrafla anlatırım- halka dilimlere ayırıyorum.

Sonra bol tuzla çiğ köfte yoğurur gibi köpürünceye kadar ovuyorum.
Tuz eriyince onu döküp yeni tuz koyuyorum.
Öf artık yeter dediğiniz ana kadar yoğurma işlemi sürüyor.
Sonra güzelce duruluyorum.
Ve soda içinde bir çay kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı şeker ekleyerek bir gün buzdolabında tutuyorum.

Ertesi gün bir süzgeçte süzdürdükten sonra fazla kalan suyu kağıt havluyla alıyorum. Temiz bir poşetin içine mısır ununu ve kalamarları atıp, çalkalayarak unluyorum.

Bu arada derin bir kabın içinde çiçek yağ kızmış oluyor.(Yağ seviyesi kalamar halkanın üzerinde olmalı. ) Patates kızartmasındaki usulle yağın yeteri kadar kızıp kızmadığı kontrol edilmeli... Yani kalamarı usulca yağa değdirdiğinizda cızırdamalı... Yağ yeterince kızmışsa unlanmış kalamarları içine atıyorum...

Eğer kıtır seviyorsanız rengi koyulaşıncaya (aman yakmayın) kadar kızartın. Ben biraz dişe gelsin istediğimden, hani derler ya altın sarısı oluncaya kadar delikli bir kepçeyle ara ara karıştırarak kızartıp havlu kağıt serili kaba alıyorum...

Bakmayın uzun anlatımıma... Gözde büyütelecek türden değil...
Artık kalamar kızarmanın sosunu da bir bilene bırakalım...
Afiyet olsun...

Güler 29-12-2010 19:41

Yarına işim çok olmamış olsaydı mutlaka bu tuzla ovmalı şeklini denerdim. Ama malum yılbaşı geldi, çoluk çocuk, dünürler toplanacağız.
Çerkez tavuğu, zeytinyağlı dolma ve kabak tatlısı yapmak benim payıma düştü. Dedim ya yarına iş var, kalamarı bir başka gün denerim.

Teşekkür ederim sevgili hassoman.

hassoman 29-12-2010 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 733417)
Yarına işim çok olmamış olsaydı mutlaka bu tuzla ovmalı şeklini denerdim. Ama malum yılbaşı geldi, çoluk çocuk, dünürler toplanacağız.
Çerkez tavuğu, zeytinyağlı dolma ve kabak tatlısı yapmak benim payıma düştü. Dedim ya yarına iş var, kalamarı bir başka gün denerim. "....."


Üzülmeyin Güler Hanım bu menü varken Kalamar kızartmanın yüzüne bakan olmazdı...:p

Hhatice 29-12-2010 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 733358)
Bu yaz kalamara çok takıldım. Ve bol bol yaptım.
Sevgili Güler’in kalamar yahnisini denemedim. Şu anda dondurucuda sübye var. Sübye yahni yapmayı düşünüyordum, bu tariften mutlaka yararlanacağım. Yaparsam fotosuyla paylaşırım. Söylemesi ayıp dondurucumda kalamar da var. Dolmasını yaparsam onu da seve seve paylaşırım…

Yaşar Kaptan çok güzel anlatmış; kalamar hazırlamada farklı uygulamalar var elbette. Benim uyguladığım yönteme gelince:

Kalamar temizlendikten sonra -ki çok kolay. bilmeyen için daha sonra fotoğrafla anlatırım- halka dilimlere ayırıyorum.

Sonra bol tuzla çiğ köfte yoğurur gibi köpürünceye kadar ovuyorum.
Tuz eriyince onu döküp yeni tuz koyuyorum.
Öf artık yeter dediğiniz ana kadar yoğurma işlemi sürüyor.
Sonra güzelce duruluyorum.
Ve soda içinde bir çay kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı şeker ekleyerek bir gün buzdolabında tutuyorum.

Ertesi gün bir süzgeçte süzdürdükten sonra fazla kalan suyu kağıt havluyla alıyorum. Temiz bir poşetin içine mısır ununu ve kalamarları atıp, çalkalayarak unluyorum.

Bu arada derin bir kabın içinde çiçek yağ kızmış oluyor.(Yağ seviyesi kalamar halkanın üzerinde olmalı. ) Patates kızartmasındaki usulle yağın yeteri kadar kızıp kızmadığı kontrol edilmeli... Yani kalamarı usulca yağa değdirdiğinizda cızırdamalı... Yağ yeterince kızmışsa unlanmış kalamarları içine atıyorum...

Eğer kıtır seviyorsanız rengi koyulaşıncaya (aman yakmayın) kadar kızartın. Ben biraz dişe gelsin istediğimden, hani derler ya altın sarısı oluncaya kadar delikli bir kepçeyle ara ara karıştırarak kızartıp havlu kağıt serili kaba alıyorum...

Bakmayın uzun anlatımıma... Gözde büyütelecek türden değil...
Artık kalamar kızarmanın sosunu da bir bilene bırakalım...
Afiyet olsun...


Çok güzel anlatmışsınız .Güler hanımın dediği gibi şu an müsait değilim ama haftaya mutlaka deneyeceğim .Bu güzel tarife benim yaptığım sosun tarifini ekliyorum .Farklı soslarda yapılabilir tabi .Bu benim yaptığım .

Karides sos :

4 dilim bayat ekmek içi
4 diş sarımsak
4 kaşık süzme yoğurt
2 kaşık mayonez veya (4 kaşık z.yeğ yarım limon suyu)
Tuz arzuya göre iç ceviz
Tercihen pul biber

Hepsini rondaya koyun çekin

Güler 29-12-2010 22:19

Sevgili hassoman, deniz mahsüllerinin de mutfağımızda apayrı bir yeri vardır.

fsuzen 10-01-2011 19:01

Ben tuz ile ovduktan sonra 10-15 dakika süt içerisinde bekletiyorum.

ayvacı 10-01-2011 21:09

Bu işler tarifle olmuyor, birileri yapar davet eder bizlerde fikirleimizi söyleriz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024