agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri)
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-12-2010, 18:03   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Kalamar kızartma

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Demek ki suyla temas ettiği için sert oluyor. Ne kadar ovsak da, birada da bekletsek istediğimiz yumuşaklıkta olmuyor. O nedenle evde yapmaktan vazgeçtim. Peki su olmadan evde nasıl temizleyeceğiz?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yaşar kaptan Mesajı Göster
Kalamar ya da ahtapot hazırlarken, kesinlikle tatlı su ile temas etmemelidir, hem sertleşir hem de çok su çekebilen doku yapısı nedeniyle gerçek tadı kaybolur.

Hele tatlı suyla yıkanmış kalamar tava yapılacaksa yagın içinde öyle patlar ki heryeriniz yanabilir. İmkan varsa deniz suyunda ya da tuzlu suda temizlenmeli. kalamarı marine etmek için şeker tek başına yeterli ve mükemmel sonuçlar verir..
Bu yaz kalamara çok takıldım. Ve bol bol yaptım.
Sevgili Güler’in kalamar yahnisini denemedim. Şu anda dondurucuda sübye var. Sübye yahni yapmayı düşünüyordum, bu tariften mutlaka yararlanacağım. Yaparsam fotosuyla paylaşırım. Söylemesi ayıp dondurucumda kalamar da var. Dolmasını yaparsam onu da seve seve paylaşırım…

Yaşar Kaptan çok güzel anlatmış; kalamar hazırlamada farklı uygulamalar var elbette. Benim uyguladığım yönteme gelince:

Kalamar temizlendikten sonra -ki çok kolay. bilmeyen için daha sonra fotoğrafla anlatırım- halka dilimlere ayırıyorum.

Sonra bol tuzla çiğ köfte yoğurur gibi köpürünceye kadar ovuyorum.
Tuz eriyince onu döküp yeni tuz koyuyorum.
Öf artık yeter dediğiniz ana kadar yoğurma işlemi sürüyor.
Sonra güzelce duruluyorum.
Ve soda içinde bir çay kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı şeker ekleyerek bir gün buzdolabında tutuyorum.

Ertesi gün bir süzgeçte süzdürdükten sonra fazla kalan suyu kağıt havluyla alıyorum. Temiz bir poşetin içine mısır ununu ve kalamarları atıp, çalkalayarak unluyorum.

Bu arada derin bir kabın içinde çiçek yağ kızmış oluyor.(Yağ seviyesi kalamar halkanın üzerinde olmalı. ) Patates kızartmasındaki usulle yağın yeteri kadar kızıp kızmadığı kontrol edilmeli... Yani kalamarı usulca yağa değdirdiğinizda cızırdamalı... Yağ yeterince kızmışsa unlanmış kalamarları içine atıyorum...

Eğer kıtır seviyorsanız rengi koyulaşıncaya (aman yakmayın) kadar kızartın. Ben biraz dişe gelsin istediğimden, hani derler ya altın sarısı oluncaya kadar delikli bir kepçeyle ara ara karıştırarak kızartıp havlu kağıt serili kaba alıyorum...

Bakmayın uzun anlatımıma... Gözde büyütelecek türden değil...
Artık kalamar kızarmanın sosunu da bir bilene bırakalım...
Afiyet olsun...

 
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2010, 19:41   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,369
Galeri: 103
Yarına işim çok olmamış olsaydı mutlaka bu tuzla ovmalı şeklini denerdim. Ama malum yılbaşı geldi, çoluk çocuk, dünürler toplanacağız.
Çerkez tavuğu, zeytinyağlı dolma ve kabak tatlısı yapmak benim payıma düştü. Dedim ya yarına iş var, kalamarı bir başka gün denerim.

Teşekkür ederim sevgili hassoman.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2010, 20:54   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Yarına işim çok olmamış olsaydı mutlaka bu tuzla ovmalı şeklini denerdim. Ama malum yılbaşı geldi, çoluk çocuk, dünürler toplanacağız.
Çerkez tavuğu, zeytinyağlı dolma ve kabak tatlısı yapmak benim payıma düştü. Dedim ya yarına iş var, kalamarı bir başka gün denerim. "....."

Üzülmeyin Güler Hanım bu menü varken Kalamar kızartmanın yüzüne bakan olmazdı...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2010, 21:11   #4
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Bu yaz kalamara çok takıldım. Ve bol bol yaptım.
Sevgili Güler’in kalamar yahnisini denemedim. Şu anda dondurucuda sübye var. Sübye yahni yapmayı düşünüyordum, bu tariften mutlaka yararlanacağım. Yaparsam fotosuyla paylaşırım. Söylemesi ayıp dondurucumda kalamar da var. Dolmasını yaparsam onu da seve seve paylaşırım…

Yaşar Kaptan çok güzel anlatmış; kalamar hazırlamada farklı uygulamalar var elbette. Benim uyguladığım yönteme gelince:

Kalamar temizlendikten sonra -ki çok kolay. bilmeyen için daha sonra fotoğrafla anlatırım- halka dilimlere ayırıyorum.

Sonra bol tuzla çiğ köfte yoğurur gibi köpürünceye kadar ovuyorum.
Tuz eriyince onu döküp yeni tuz koyuyorum.
Öf artık yeter dediğiniz ana kadar yoğurma işlemi sürüyor.
Sonra güzelce duruluyorum.
Ve soda içinde bir çay kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı şeker ekleyerek bir gün buzdolabında tutuyorum.

Ertesi gün bir süzgeçte süzdürdükten sonra fazla kalan suyu kağıt havluyla alıyorum. Temiz bir poşetin içine mısır ununu ve kalamarları atıp, çalkalayarak unluyorum.

Bu arada derin bir kabın içinde çiçek yağ kızmış oluyor.(Yağ seviyesi kalamar halkanın üzerinde olmalı. ) Patates kızartmasındaki usulle yağın yeteri kadar kızıp kızmadığı kontrol edilmeli... Yani kalamarı usulca yağa değdirdiğinizda cızırdamalı... Yağ yeterince kızmışsa unlanmış kalamarları içine atıyorum...

Eğer kıtır seviyorsanız rengi koyulaşıncaya (aman yakmayın) kadar kızartın. Ben biraz dişe gelsin istediğimden, hani derler ya altın sarısı oluncaya kadar delikli bir kepçeyle ara ara karıştırarak kızartıp havlu kağıt serili kaba alıyorum...

Bakmayın uzun anlatımıma... Gözde büyütelecek türden değil...
Artık kalamar kızarmanın sosunu da bir bilene bırakalım...
Afiyet olsun...

Çok güzel anlatmışsınız .Güler hanımın dediği gibi şu an müsait değilim ama haftaya mutlaka deneyeceğim .Bu güzel tarife benim yaptığım sosun tarifini ekliyorum .Farklı soslarda yapılabilir tabi .Bu benim yaptığım .

Karides sos :

4 dilim bayat ekmek içi
4 diş sarımsak
4 kaşık süzme yoğurt
2 kaşık mayonez veya (4 kaşık z.yeğ yarım limon suyu)
Tuz arzuya göre iç ceviz
Tercihen pul biber

Hepsini rondaya koyun çekin

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2010, 22:19   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,369
Galeri: 103
Sevgili hassoman, deniz mahsüllerinin de mutfağımızda apayrı bir yeri vardır.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2011, 19:01   #6
Ağaç Dostu
 
fsuzen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 411
Ben tuz ile ovduktan sonra 10-15 dakika süt içerisinde bekletiyorum.

fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2011, 21:09   #7
Ağaçsever
 
ayvacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 35
Bu işler tarifle olmuyor, birileri yapar davet eder bizlerde fikirleimizi söyleriz.

ayvacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019