agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Süs Patlıcanı (Solanum ovigerum) (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5051.htm)

Ophrys 08-07-2007 13:03

Süs Patlıcanı (Solanum ovigerum)
 
3 Eklenti(ler)
Dün satınaldığım bu bitkinin adı SÜS PATLICANI imiş. Yumurtadan biraz küçük ve yüzeyi pürüzsüz bir meyvesi var.

Ophrys 08-07-2007 13:19

Benim çiçekçi amca benim sevebileceğimi düşündüğünden getirmiş.
Bende sevdim ve aldım. Mor çiçek açıyor.

Sebahattin Sargın 08-07-2007 13:29

Sanki çiçek yumurta çıkarmış ;), ada abla ilk defa gördüm çok güzel görünüyor. İnşallah sağlıklı şekilde büyür.

heDera 08-07-2007 14:50

Sevgili, ada sadece süsmü yoksa meyvesi yeniyor mu? ama çok şekerler:eek:

Ophrys 08-07-2007 16:27

Malesef sadece süs.

S.İnceçayır 08-07-2007 16:38

Çok ilginç bir bitki, tek yıllıkmı?

Ophrys 08-07-2007 16:47

Büyük ihtimalle tek yıllık.

Todor 08-07-2007 17:33

Solanum ovigerum

Tek yıllık bir bitkidir. 30,45 cm yüksekliğinde boy yapar. Güneşli veya parçalı gölgeli yerlerde yetişir. Çiçek rengi mor, çiçeklenme zamanı ilkbahar ortasıdır.

Su ihtiyacı ortalamadır. Düzenli sulama gerekir, aşırı suyu sevmez. Hafif alkalin toprakları sever.

Üretimi tohumladır. Bilinenen bir zehirli etkisi yoktur.

Kaynak

h_dogan 21-07-2007 11:35

Bu beyaz patlıcanlara bazen rastlanıyor Adana'da pazarlarda ama çok az.
Ben tadına baktım bi fark yok diğer patlıcanlarla.

habibe 27-07-2007 14:14

Sevgili ada bu süs patlıcanından bende de var lakin böyle sağlıklı değil. Hem sarı hem de beyaz aynı kökte olması çok ilginç. Benim ki sadece beyaz.

h_dogan 27-07-2007 14:33

O sarı olanlar büyük ihtimalle olgunluk aşamasında olan patlıcandır. Yakında tohumlarını alır.

Ophrys 28-07-2007 16:21

Sevgili Habibe h doğan2'ın da dediği gibi olgunlaştıkça sararıyor.
Benim beyazlar alt kısınlarından itibaren sararmaya başladı bile.

Buket Aknar 11-04-2009 22:32

Uzun bir süredir bu başlığa mesaj yazılmamışsa da bugün farkettiğim için mesaj yazmadan geçemedim. Kıbrıs'ta bu bitkinin yumurta gibi olan meyveleri ile yaz aylarında ( tahminim Ağustos gibi) macun yapılıyor. (Patlıcan Macunu )Oldukça beğenilen bir macun çeşididir. Yapmasını bilmiyorum ama yemesini çok seviyorum.

İklimsiz 11-04-2009 22:36

Başlığın güncellendiğini görünce, elimde bu patlıcanın tohumları olduğu aklıma geliverdi. Yoksa ekmeyi unutacaktım:)

Birsen Şemseddin 17-04-2009 18:36

Patlıcan Macunu ( Kıbrıs Usulü)

Malzeme

25 tane taze patlıcan ( fotoğraflardaki gibi sarı olmayacak onlar taze değil, tazesi beyaz yumurta gibi olur)
1 kilo şeker
Sönmemiş kireç ( bir avuç kadar) ( Kıbrıs'ta inşaat malzemesi satan yerlerde bulunur)
Ağartılıp, fırınlanmış badem
25 tane karanfil
2 limon

Yapılışı

Patlıcanlar soyulur. Kireçli suya ( patlıcanların üzerini örtecek kadar suda bir avuç eritilmiş kireç) atılır, 2 saat sonra çıkarılarak, iyice yıkanır ve bir tencerede kaynatılır. Piştikten sonra (pişip pişmediğini kürdanla kontrol ederek anlayabilirsiniz) tek tek çıkarılarak başka bir kaptaki limonlu suya atılır. Soğuyunca limonlu sudan alınır ve içine badem, karanfil tanesi yerleştirilir. Sonra patlıcanlar tepsiye sıralanır üzerine bir kilo şeker serpilir ve bir gece bekletilir ( patlıcanlar su çıkaracak ve şeker eriyecek). Ertesi gün patlıcanların çıkardığı su ile birlikte ( eğer su az ise patlıcanların üzerini örtecek kadar su ilave edilebilir) tencereye alınır ve tekrar kaynatılır .Reçel kıvamına ulaşınca ateşten alınmasına yakın içerisine bir limon sıkılır. İyice soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirilmelidir. Dayanıklı olması için kavanozun ağsına kapağını takmadan bir tülbent geçirerek bir kaç gün güneşlendirilir. Bu bir kaç günden sonra tülbenti alıp kapağı yerleştirebilirsiniz.


*Limon suyu patlıcanlara parlaklık verir, bu arada beyaz renkli patlıcanlar kırmızımsı bir renk alacak.

* Kireç, suya bir tülbent içerisinde yerleştirilirse daha güzel ve iyi olur.

Afiyet olsun.

günebakan 17-04-2009 21:33

Benimde ektiğim birkaç tane yumurta patlıcan tohumu vardı. Şimdi çimlenmiş durumdalar inşallah patlıcanlarınıda görürsek bu macunu denemek isterim:)

Birsen Şemseddin 18-04-2009 19:16

Eskiden her ev hanımının dolabında çok çeşitli reçeller bulunur ve misafirlere şimdiki gibi pasta börek değil de reçel ikram edilirdi. Bu ikram için özel küçük gümüş çatallar ve minik tabaklarımız vardı.Her tabağın yanına bir bardak su ve üstünde gümüş çatal olurdu. Çatalla reçelini yiyen misafir bardaktaki suyu içer ve çatalını bardağın içine birakırdı. Şimdi artık neredeyse unutulmuş bir ikram.

almira 24-04-2010 17:09

1 Eklenti(ler)
Bu gün Süs patlıcanı fidelerimi saksıya diktim.

atabey 24-04-2010 17:31

arkadaslar bu bitkinin Türkiye de fiyati ne durumda.Burda tohum olarak satiliyor.Bilgilendirirseniz sevinirim.

Wallnut 07-05-2010 00:18

Selamlar.
Yumurta patlıcanı'nı ABD gördüm ilk defa.Receli ve Meksika' da , kıyma soganla kavrulup yağı süzülüyor.Patlıcanın içi oyulup kıyma dolduruluyor.(Acıyı sevdiklerinden bol acılı biber de koyuyorlar kıymaya)Yumurtalı una bulanıp kızgın yağda kızartılıp yeniyor.Çok çekirdekli olduğundan iyi temizlenmesi gerekiyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024