Süs Patlıcanı (Solanum ovigerum)
3 Eklenti(ler)
Dün satınaldığım bu bitkinin adı SÜS PATLICANI imiş. Yumurtadan biraz küçük ve yüzeyi pürüzsüz bir meyvesi var.
|
Benim çiçekçi amca benim sevebileceğimi düşündüğünden getirmiş.
Bende sevdim ve aldım. Mor çiçek açıyor. |
Sanki çiçek yumurta çıkarmış ;), ada abla ilk defa gördüm çok güzel görünüyor. İnşallah sağlıklı şekilde büyür.
|
Sevgili, ada sadece süsmü yoksa meyvesi yeniyor mu? ama çok şekerler:eek:
|
Malesef sadece süs.
|
Çok ilginç bir bitki, tek yıllıkmı?
|
Büyük ihtimalle tek yıllık.
|
Solanum ovigerum
Tek yıllık bir bitkidir. 30,45 cm yüksekliğinde boy yapar. Güneşli veya parçalı gölgeli yerlerde yetişir. Çiçek rengi mor, çiçeklenme zamanı ilkbahar ortasıdır. Su ihtiyacı ortalamadır. Düzenli sulama gerekir, aşırı suyu sevmez. Hafif alkalin toprakları sever. Üretimi tohumladır. Bilinenen bir zehirli etkisi yoktur. Kaynak |
Bu beyaz patlıcanlara bazen rastlanıyor Adana'da pazarlarda ama çok az.
Ben tadına baktım bi fark yok diğer patlıcanlarla. |
Sevgili ada bu süs patlıcanından bende de var lakin böyle sağlıklı değil. Hem sarı hem de beyaz aynı kökte olması çok ilginç. Benim ki sadece beyaz.
|
O sarı olanlar büyük ihtimalle olgunluk aşamasında olan patlıcandır. Yakında tohumlarını alır.
|
Sevgili Habibe h doğan2'ın da dediği gibi olgunlaştıkça sararıyor.
Benim beyazlar alt kısınlarından itibaren sararmaya başladı bile. |
Uzun bir süredir bu başlığa mesaj yazılmamışsa da bugün farkettiğim için mesaj yazmadan geçemedim. Kıbrıs'ta bu bitkinin yumurta gibi olan meyveleri ile yaz aylarında ( tahminim Ağustos gibi) macun yapılıyor. (Patlıcan Macunu )Oldukça beğenilen bir macun çeşididir. Yapmasını bilmiyorum ama yemesini çok seviyorum.
|
Başlığın güncellendiğini görünce, elimde bu patlıcanın tohumları olduğu aklıma geliverdi. Yoksa ekmeyi unutacaktım:)
|
Patlıcan Macunu ( Kıbrıs Usulü)
Malzeme 25 tane taze patlıcan ( fotoğraflardaki gibi sarı olmayacak onlar taze değil, tazesi beyaz yumurta gibi olur) 1 kilo şeker Sönmemiş kireç ( bir avuç kadar) ( Kıbrıs'ta inşaat malzemesi satan yerlerde bulunur) Ağartılıp, fırınlanmış badem 25 tane karanfil 2 limon Yapılışı Patlıcanlar soyulur. Kireçli suya ( patlıcanların üzerini örtecek kadar suda bir avuç eritilmiş kireç) atılır, 2 saat sonra çıkarılarak, iyice yıkanır ve bir tencerede kaynatılır. Piştikten sonra (pişip pişmediğini kürdanla kontrol ederek anlayabilirsiniz) tek tek çıkarılarak başka bir kaptaki limonlu suya atılır. Soğuyunca limonlu sudan alınır ve içine badem, karanfil tanesi yerleştirilir. Sonra patlıcanlar tepsiye sıralanır üzerine bir kilo şeker serpilir ve bir gece bekletilir ( patlıcanlar su çıkaracak ve şeker eriyecek). Ertesi gün patlıcanların çıkardığı su ile birlikte ( eğer su az ise patlıcanların üzerini örtecek kadar su ilave edilebilir) tencereye alınır ve tekrar kaynatılır .Reçel kıvamına ulaşınca ateşten alınmasına yakın içerisine bir limon sıkılır. İyice soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirilmelidir. Dayanıklı olması için kavanozun ağsına kapağını takmadan bir tülbent geçirerek bir kaç gün güneşlendirilir. Bu bir kaç günden sonra tülbenti alıp kapağı yerleştirebilirsiniz. *Limon suyu patlıcanlara parlaklık verir, bu arada beyaz renkli patlıcanlar kırmızımsı bir renk alacak. * Kireç, suya bir tülbent içerisinde yerleştirilirse daha güzel ve iyi olur. Afiyet olsun. |
Benimde ektiğim birkaç tane yumurta patlıcan tohumu vardı. Şimdi çimlenmiş durumdalar inşallah patlıcanlarınıda görürsek bu macunu denemek isterim:)
|
Eskiden her ev hanımının dolabında çok çeşitli reçeller bulunur ve misafirlere şimdiki gibi pasta börek değil de reçel ikram edilirdi. Bu ikram için özel küçük gümüş çatallar ve minik tabaklarımız vardı.Her tabağın yanına bir bardak su ve üstünde gümüş çatal olurdu. Çatalla reçelini yiyen misafir bardaktaki suyu içer ve çatalını bardağın içine birakırdı. Şimdi artık neredeyse unutulmuş bir ikram.
|
1 Eklenti(ler)
Bu gün Süs patlıcanı fidelerimi saksıya diktim.
|
arkadaslar bu bitkinin Türkiye de fiyati ne durumda.Burda tohum olarak satiliyor.Bilgilendirirseniz sevinirim.
|
Selamlar.
Yumurta patlıcanı'nı ABD gördüm ilk defa.Receli ve Meksika' da , kıyma soganla kavrulup yağı süzülüyor.Patlıcanın içi oyulup kıyma dolduruluyor.(Acıyı sevdiklerinden bol acılı biber de koyuyorlar kıymaya)Yumurtalı una bulanıp kızgın yağda kızartılıp yeniyor.Çok çekirdekli olduğundan iyi temizlenmesi gerekiyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024