30-07-2008, 09:59 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Sedef Çiçeği (Lunaria annua)
Sedef Çiçeği Mahkeme salonunda, seksenlerindeki yaşlı çiftin durumu içler acısıydı. Adam inatçı bakışlarla suskun, Nine'nin ağlamaktan iyice çukurlaşmış gözleri ve keskin çizgileriyle bıkkın bakışları süzüyordu etrafını...Ve Hakimin tokmak sesiyle sustu uğultu ve tok sesiyle, sözü yaşlı kadına verdi, hakim... "Anlat teyze neden boşanmak istiyorsun...?" Yaşlı kadın derin bir nefes çektikten sonra baş örtüsüyle ağzını aralayıp, kısılmış sesiyle konuşmaya başladı... "Bu herif yetti gari, 50 yıldır bezdirdi hayattan..." Sonra uzunca bir sessizlik hakim oldu mahkeme salonunda... Sessizlik bu tür haberleri her gün manşet yapan gazetecilerden birinin flaşıyla bozuldu, kimbilir nasıl bir manşet atacaklardı, yaşanmış 50 yılın ardından... Çok sayıda gazeteci izliyordu davayı, kadın neler diyecekti..Herkes onu dinliyordu.. Yaşlı kadının gözleri doldu...Ve devam etti... "Bizim bir sedef çiçeği vardı, çok sevdiğim... O bilmez...50 yıl önceydi.. O çiçeği bana verdiği çiçeklerin arasından kopardığım bir yaprağı tohumlamıştım, öyle büyüttüm.. Yavrumuz olmadı, onları yavrum bildim... Bir süre sonra çiçek kurumaya başladı. O zaman adak adadım... Her gece güneş açmadan önce bir tas suyla suluycam onu diye... İyi gelirmiş dedilerdi... 50 yıl oldu, bu herif bir gece kalkıp bir kere de bu çiçeği ben sulayım demedi... Taki geçen geceye kadar... O gece takatim kesilmiş..uyuyakalmışım... Ben böyle bir adamla 50 yıl geçirdim... Hayatımı, umudumu herşeyimi verdim... Ondan hiçbir şey göremedim.. Bir kerecik olsun, benim bildiğim görevlerden birisini yapmasını bekledim.... Onsuz daha iyiyim, yemin ederim." Hakim, yaşlı adama dönerek ; "Diyeceğin bir şey var mı baba" dedi. Yaşlı adam bastonla zor yürüdüğü kürsüye, o ana kadar suçlanmış olmanın utangaçlığını hissettiren yüz ifadesiyle hakime yöneldi. "Askerliğimi, reisicumhur köşkünde bahçevan olarak yaptım, o bahçenin görkemli görünümüyle büyümesi için emeklerimi verdim... Fadimemi de orada tanıdım... Sedefleri de... Ona en güzel çiçeklerden büketler verdim... O çiçeklerle doludur bahçesi... Kokusuna taptığım perişan eder yüreğimi... İlk Evlendiğimiz günlerin birinde boyun ağrısından onu hekime götürdüm... Hekim çok uzun süre uyanmadan yatarsa boynundaki kireç sertleşir, kötüleşir dedi.. Her gece uykusunu bölüp, uyansın, gezinsin dedi... Hekimi pek dinlemedi, bizim hatun...lafım geçmedi... O günlerde tesadüf bu çiçek kurudu... Ben ona gece sularsan geçer dedim.. Adak dilettim... Her gece onu uyandırdım. Ve onu seyrettim... O sevdiğim kadının yavrusu bildiği çiçekleri sularken seyrettim... Her gece o çiçek ben oldum... Sanki... Ona bu yüzden tapabilirdim..." dedi adam o yaştaki bir adamdan beklenmeyecek ifadelerle... "Her gece O yattıktan sonra uyandım... Saksıdaki suyu boşalttım... Sedef gece sulanmayı sevmez, hakim bey.. Geçen gece de... Yaşlılık.. Ben de uyanamadım.. Uyandıramadım... Çiçek susuz kalırdı amma , kadınımın boynu yine azabilirdi... Suçlandım.. Sesimi çıkartamadım..." O an Mahkeme salonunda herşey sustu... Ertesi sabah gazeteler "Sedef susuz kaldı" diye yine yalnızca neticeyi haber yaptılar... |
30-07-2008, 10:24 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Bu çiçeğin bir diğer ismi de Ay Gülü olarak geçiyor. http://www.humeyraozdamar.net/mevsimlikcicek2.htm |
30-07-2008, 10:31 | #4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2008
|
Ben Şileliyim. Şilede de ormanda bu çiçekten bolca mevcuttur. Adını bilmiyordum burda öğrendim. Hersene bizimkiler bu çiçekten toplayıp tohum yuvalarını süs amaçlı kullanırlar. Bu zaman tohum zamanımıdır bilmiyorum ama isteyen olursa ve tohum zamanıysa tohumlarından yollayabilirim. |
30-07-2008, 10:37 | #5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
30-07-2008, 12:07 | #6 |
Ağaç Dostu
|
|
30-07-2008, 14:39 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Sedef çiçeği başlığını okuyunca aklıma direk bu öykü gelmişti.Sağolsun sevgili Selahattin Yılmaz bizimle paylaşmış.Bu öyküyü ilk okuduğumda bu çiçeği merak edip araştırmıştım ama hiç birşey bulamamıştım.Demek böyle bir bitkiymişGüzel görünüyor. |
30-07-2008, 20:40 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Çok etkilendim, Selahattin Bey'e paylaştığı için çok teşekkür ederim. Demek ki sadece görünene aldanmamalı kimbilir ardında ne sebepler var. Ben de yıllardır aranjmanlarda, süs vazolarında kuru hallerini görür bilirdim, hatta deniz kabuğu mu acaba? dediğim olmuştur. Çünki hiç yakından görüp dokunamadım. Tohumunu paylaşmak isteyen olursa talibim. |
31-07-2008, 16:05 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
|
Ben bu çiçeğin tohumlarından Bursa - Cumalıkızık köyünden bu zamanlarda toplamıştım, o kadar hevesle toplamıştım ki, eylül-ekim gibi ektik, bahara fideler çıktı, ben hergün gidip onların büyümesini hevesle beklerken, bir akşam eve geldiğimde bahçeyi biçen kişinin onlarıda ot sanıp biçmesiyle çok büyük bir hayal kırıklığına uğradım, çok severek ve özenerek beklediğim bu sedef çiçeğini hep bir hayal kırıklığıyla arıyorum şimdi. Umarım tohumlarını bulma imkanım olur tekrar. Düzenleyen ayhat : 01-08-2008 saat 10:29 |
28-04-2009, 15:06 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
Bu hikayeyi bilirim. Demek ki hikayeye konu olan sedef çiçeği bu çiçekmiş. Ne kadar zarif görünüyor. |
08-07-2009, 00:02 | #15 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Nisan ayında durumu. Baharın ilk açan çiçeklerinden diyebilirim. Çok güzel beyaz çiçekleri var. Şimdiki durumu. İlgin tohum keseleri ayrı bir güzellik. Kurumuş olarak çok uzun zaman kalıyor. Yetiştirecek arkadaşlar için, bu bitki perennial. Yani bu yıl tohumları ekerseniz seneye çiçeklenir. Bu yıl o kadar çok oldu ki ne yapacağımı bilemedim. Çiçekten sonra epey bir söktüm |
11-07-2009, 22:29 | #16 |
agaclar.net
|
Bu çiçeği ben de yeni keşfediyorum. Tohum keseleri üç kat. Ortadaki kat yarı saydam ve sedefimsi. Üstteki ve alttaki katların altında üçer tohum var. Tohumlar asla üst üste gelmiyor. Sanki iki ayrı zarfta izole edilmiş gibi. Bitki, alt ve üst katları ayırıp tohumlarla birlikte atıyor ve ortadaki kat muhteşem güzelliğiyle kalıyor. |
17-07-2009, 10:47 | #18 |
agaclar.net
|
Bu yıl Ağustos - Eylül gibi ekerseniz seneye çiçek açar. |
28-07-2009, 13:26 | #19 |
Ağaçsever
|
sedef çiçeği
Büyük bir sabırla balkonda yetiştirdiğim sedef çiçeğinin gelişim aşamasını tam olarak resimleyemedim ama son halini resimledim. Tohumları diktikten sonra ilk yıl sadece yeşil olarak kaldı, ikinci yıl ise çiçek açtı. Son hali ise tohum keseleri oluştu. Hatta bir dalını alıp soydum resimlerini ekliyorum. Tohumlarını alınca yeni düzenlemeye çalıştığımız bahçemiz için tohum takası yapabilirim. |
29-08-2009, 11:09 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2009
|
Sayın meyvelitepe.Elimde bu tohumlardan varda ağustos- eylül demişsiniz. Ben şimdi plastik bardaklara teker teker eksem sonraki aşamada ne yapmalıyım. Ekmeyi düşündüğüm yer çok sık gidebildiğim özellikle kışın hemen hemen hiç gidemediğim, kışı ağır geçiren bir yer. Tavsiyeniz nedir ne yapmalıyım? Benim maksadım en azından seneye yazın baharda oraya gitmeye başladığımda orada yeşillikler olsun. Elimde başka tohumlarda var kafam çorba oldu.Neyi ne zaman eksem, buradaki evde ekip orayamı şaşırtsam, oraya direkmi eksem derken boş bir toprak parçasıyla sıkıntıya kaldım |
09-10-2009, 09:36 | #21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-09-2009
|
Yaprakları ne kadar ilginç, saydam gibi sanki...Çok güzel görünüyorlar. |
09-10-2009, 10:28 | #22 |
agaclar.net
|
Sn.Cenan, Kusuruma bakmayın. Mesajınızı şimdi gördüm. Sefef çiçeği çok yıllık bir bitki. Bu aralar ekerseniz bahara çiçek alma imkanınız olur. Bahara ekerseniz çiçekleri de bir sonraki bahara olacaktır. Ekeceğiniz kalıcı yer uzak ise şimdi bulunduğunuz yerde çimlendirin. Sonra saksılara şaşırtıp balkonda muhafaza edin. Gittiğinizde kalıcı yerlerine dikersiniz. |
03-12-2009, 13:24 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, sedef çiçeği tohumlarım epey büyüdüler. Dayımın bahçesinde tanıştım bu çiçekle... Renkten renge dönüşmesi ilgimi çekti. Ev dekorasyonu için şeffaf halini görünce mutlaka sahip olmak istedim. Sağolsun, Yengem bana bahçesindeki tohum keselerinden verdi. 2 tane küçük fide haline getirmeyi başardığım bu tohumların son halini ekliyorum. |
19-02-2010, 09:46 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Ektiğim 3 sedef çiçeği tohumu da çimlendi. Kotiledon yaprakları kabağa çok benziyor. Bu yüzden ilk anda yanlış bir şey mi yaptım diye düşündüm ama sonradan kabak tohumu ekmediğimi hatırladım Bunlar ilk halleri. Kabuğundan kurtulmak için ne büyük bir uğraş veriyor. Bunlar da bu günkü halleri. Nedense bir tanesinin kotiledon yaprağı tek çıktı. |
26-03-2010, 22:43 | #29 |
agaclar.net
|
Sedef çiçeği bahçede kış şartlarında dahi dökülen tohumlardan kendi kendine çimlenebilme becerisini gösteren nadir bitkilerden biri oldu. Velhasıl, bahçede yüzlerce sedef çiçeği fidesi var |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|