PDA

View Full Version : msgurkan/bonsailerim




Sayfalar : [1] 2

msgurkan
08-11-2007, 20:12
Herkese merhaba.
Yaklaşık 10 ay önce oğlumun İngiltere’den getirdiği hediye sayesinde bonsai ile tanıştım. Genellikle başarısızlıkla sonuçlanan denemelerimin yanında, eksik ve hatalarımı giderinceye kadar ilerde hazır malzemem olsun diye süreki fidan yetiştiriyorum. Şimdi sizlere birkaç çalışmamı sunmak istiyorum.
İlk olarak doğadan kütük şeklinde aldığım ve sadece budama yaptığım meşe palamudu. 7 Ay saksıda bekledikten sonra geçen ay onu bonsai saksısına(!) aldım. Ancak 3 gün sonra yaprakları kurumaya başladı. Öldüğünü düşündüm ancak yine de büyük bir saksıya aktardım. Hala hayatta ve tekrar canlanmasını bekliyorum.
Başarısız olmamın ilk sebebi TOPRAK. Dere kumu ve çakılı henüz bulamadım. Gerek fidanlar, gerekse bonsailer için kullandığım toprak iyi drenajlı değil. Dalayısı ile hem kökler iyi gelişemiyor hem de kök çürümesi oluyor. Meşe bonsaimin de kökleri çok az gelişmişti ve bonsai saksısına almamam gerekirdi.Yaşarsa 1-2 yıl daha kök ve dal gelişimi için bekleteceğim.
24134




msgurkan
08-11-2007, 20:42
İkinci olarak incir bonsai adayımı sunmak istiyorum. Bir çiçek saksımda istenmeyen misafir olarak tohumdan çıktı. Çok hızlı büyüyerek bir metreyi buldu. 10-15 cm boyutunda yaprakları vardı. Onu çiçek saksısından söktüm ancak atmaya kıyamadım. Bonsai olabileceğine dair bir beklentim yoktu. Derin budama yapıp başka bir saksıya ektim. Giderek ona ısındım. Toprak yüzeyinden az az toprak alarak köklerin üstten açıkta kalmasını sağladım. Dallarına telleme ile şekil verdim. Yaprakları 3-4 cm boyutuna küçüldü. Bundan sonraki hedefim dallanmasına imkan vermek ve iki ana dalından toprağa kökler indirerek BANYAN stilinde bonsai yapmak
24135

msgurkan
08-11-2007, 21:26
Üçüncü olarak sunacağım zeytin bonsai adayım. Onu 8 ay önce söküp bu çöp bidonuna diktim. Çok zarar vermekten korktuğum için kazık köklerini çok derin budamadım, dolayısı ile köklerine bir kez daha budama yapmam gerekecek.

İlk yaptığım derin dal budamasından sonra onu gelişmesi için serbest bıraktım. Birkaç ay sonra çok hızlı sürgünler vermeye başladı. Hızlı gelişmesini dizginlemek ve şeklini korumak için dal uçlarını kestim ve sonra çıkan yeni sürgünleri uç alma ile kopardım.(Uç almayı, özellikle sonçlarını görmek ve öğrenmek amacı ile de uyguladım.)

Birkaç dala Telleme yaptım. Bundan sonraki amacım budama ve tellemeyi sınırlı uygulamak, ancak daha çok uç alma ile, iki tane tepe oluşturmaktır. Yüksekliği bir metreden biraz uzundur.
Zeytin bonsaim konusundaki sizin önerilerinizi de bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
24139

Ali H. ALI
12-11-2007, 12:06
Msgurkan bey selamlar, uzerinde caliatiginiz agaclar, bonsaiye uygundur ve onlardan guzel bonsailer elde edeceksiniz,

Mesenizi yasatmak icin ozen gosterin gerekirse bir iki yil daha buyukce saksida tutup iyi bir kok sistemi olusmasina imkan verisiz.

Lefkosa disina cikip mutlama dere cakili ve dere kumu bulunuz.

Incir yaprak kucultme islemine hemen olumlu cevap veriyor, yapraklarda bir sorun yasaycaginizi sanmiyorum. Bizdeki meyve veren incir tropik incirler gibi dal ve govdesinden kokler salkitmiyor, yani dusundugunu yapmakta zorlanirsin. En iyisi cevrendeki incir agaclarini inceleyip anlar gibi bir tarz gerceklestirebilirsin.

Zeytin agacinin iyi bir bonsai olacagi simdiden belli. Guzel bir govdesi var. Kazik koklerini budayamadigini yaziyorsun, oysa uygun zamanda(kis sonu) zeytinin tum koklerini ve dallarini budayip onun yeni kilcal kokler ve yeni surgunler vermesini sagliyabilirdiniz, simdiki kokleri ile ileride bonsai saksisina alabilecegini dusunuyorsan birak o kokler ile dursun.

Solda yukari dogru cikan dalin kabuklarini soyup kurumus dal gorunumu verirseniz heybetli bir zeytin agaciniz olacak.

Tanidiklarinizin bahcelerinde buyumus istemedikleri yabani zeytinlere talip olunuz bu fidanlarin yukarida dedigim gibi govdenin kalinlastigi yerden tum kokleri ve uzerindeki dallari budayip cicek topragi ile dere kumu karisimi bir toprak icerisine dikerseniz bonsaiye elverisli guzel zeytin agaclariniz olur.

Bonsai calismalarinizda size kolayliklar diliyorum.
Saglicakla kaliniz.


24333
Zeytin agaciniz bu cizimdeki gibi olabilir.

msgurkan
30-12-2007, 22:46
Ali Bey görüşleriniz için teşekkür ederim. Zeytinime dokunmaya hala çekiniyorum. Geri dönülmez hata yapmamak için sabırlı ve çok ağır hareket etmek istiyorum. Öncelikle ağacın bidon içinde kalan gövde kısmını daha görünür kılmak ve toprak derinliğini azaltmak için bidonun yarısını kesip aldım. Şimdi Ağacın boyutsal orantılarının biraz farklı olduğu ortaya çıktı.
27185
Sizin öneriniz çok güzel ancak şu anki tecrübemle hata yapmadan başarabileceğimi sanmıyorum. Fazla hata riski taşımayan şu stili bir alternatif olarak düşünüyorum.
27188

msgurkan
30-12-2007, 23:35
Arkadaşlar bir başka denememi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu selvi ağacını yaklaşık 10 ay önce söküp saksıya aldım. Yaptığım acemice budamadan sonra ağacın artık bonsai olamayacağına karar verdim. Ve bu hali ile bir kenara koydum.

27193

Ancak aylar sonra gövdenin alt tarafındaki şu küçük dal dikkatimi çekti. Onu ŞAMDAN stili yapabilirdim!

27194

Budamalarıma kademelerle devam ettim. Diğer bir acemiliğim aşı macunu kullanmayı unuttum. Bütün gövde üzerinde daha önce yaptığım ve hatalı olarak bıraktığım dal budama kalıntılarının tümünü yumru kerpeteni ile tekrar budayarak temizledim. Aşı macunu sürmediğim için ağaç çok ciddi bir bocalama yaşadı. Bazı yaprakları kurudu.

Ancak bana inat hayatta kalmaya devam etti. Son olarak yaklaşık 1 hafta önce onu saksıdan çıkardım bazı kazık kök kalıntılarını budadım. Bu arada çok güzel bir kılcal kök yapısına eriştiğini gördüm. Toprak değişimi ile onu daha sığ bir saksıya yerleştirdim.

Kendini toparlasın son kademede gövdenin tepesinden yarıya kadar tek taraflı kabuğu soyup, onu kuru gövde efektli ŞAMDAN stili yapmayı tasarlıyorum.

27195

Ali H. ALI
31-12-2007, 07:50
msgurkan, agaclariniz uzerinde yapacaginiz calismalardaki endiselerinizi anliyorum haklisiniz. Sizin zeytin agaciniz gibi bir agacim olsaydi ben de kaybetmek istemezdim. Benimkisi sadece bir onerydi, agacinizi siz istediginiz gibi sekillendireceksiniz. Yalniz aklinizda olsun zeytin her cesit kosulda yasamini surdurmek icin caba harcar ve cogu zaman da yasamini surdurmeyi basarir. Fidancilarda bonsai icin fidan bulmanin zor oldugundan soz etmistin. aBohcenizde ve ya tanidiklarin bahcelerinde kendiliginden buyumus istenmiyen yabani zeytin fidanlari bonsai icin uygun fidanlardir. Kis sonu onlari bulunduklari yerden soker tum kok ve dallarini budayip(yalniz bir govde kalacak sekilde) dere kumu ile cicek topragi karisimi yapip saksiya dikerseniz baharda fidaninizin yeni filizler verdigini goreceksiniz ve toprak altinda da cok guzel sacak kokler olusacaktir.


Samdan tarzi yapacaginiz selvi agacinizin, kurumus govde gorunumu vereceginiz govde boyu cok uzun onu kisaltmaniz gerekecek. Agaciniz uzerinde calisma yapmadan once resim eklemis olsaniz samdan tarzini agacin en usteki sola dogru uzanan dalini kulanip, govdenin sag tarifini da, kurumus govde gorunumu yapmanizi onerirdim.

Her neyse agacinizi, sizin dusundugunuz gibi de guzel bir bonsai yapabilirsiniz.

msgurkan
31-12-2007, 08:18
Ali Bey haklısınız, ilk budamalarını yaptığım zaman henüz Ağaçlar Sitesini tanımamıştım, ancak son budamadan önce keşke resmini yayınlasaydım. Neyse artık geç.

Bonsai materyali olarak kullanmak için kalın Tamarix (ılgın) ağaç köklerini 3 ay önce doğrayıp dik olarak ve sal stili için de yatay olarak ektim. Hepsi gayet güçlü şekilde köklenip filizlendi. Yapranlarını döktükten sonra onları toplu ekildikleri tahta kasalardan çıkarıp ayrı ayrı saksılara ekeceğim. Başarabilirsem Weeping ve sal stillerini denemek istiyorum. İşte resimleri:

27211

27212

Ali H. ALI
31-12-2007, 12:16
Ilginlariniz saglikli gorunuyor(Masallah) onlardan guzel bonsailer yapacaginiz simdiden belli oluyor.

Yukardan asagiya dusen dallarla guzel bir tarz olustumamaniz icin bir neden yok ben basaracaginiza inaniyorum.

Girne limaninda, denizle yol arasinda, sanirim iki tane dikilmis cok yasli ilgin agaci var, denizden esen ruzgarla dallar hep bir tarafa buyumus onlara bakarak ilginlarini kimisini de onlar gibi yapabilirsin.(Umarim o ilginlar daha oralarda yasiyorlardir ve mutlaka koruma altina alinmalidirlar ve ya belki de koruma altindadirlar dedigim gibi cok ilginc gorunusleri vardi. Buyuk bonsailer gibi)

Bir kitapta gordugum kurumus govde gorunumlu ilgin agaci muhtesemdi belki sen de denersin o kalin govdelerde guzel olacagini dusunuyorum.
Kolay gelsin.

salvia
31-12-2007, 13:04
Sn msgürkan fotoğraflarınızdan ne kadar titiz ve disiplinli çalıştığınızı görüyorum .Bizlerle paylaşıp bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler...

Yeni yılın tüm bonsai severlere mutluluk,başarı ve sağlık getirmesini diliyorum...

msgurkan
31-12-2007, 15:43
Ali bey, Girne Limanındaki ılgın ağaçlarını mutlaka görmeye gideceğim.
Salvia, uzman16 hepinize teşekkürler, devamını sizlerle paylaşacağım.
Herkese mutlu, huzurlu bir yıl diliyorum. Bonsai keyifi hayatınızdan hiç eksik olmasın.

Buket Aknar
01-01-2008, 10:46
Mehmet Bey, ellerinize sağlık. Umarım Kıbrıs'ta sayenizde Bonsai gelişir. İncir ve Zeytin'e bayıldım.

msgurkan
01-01-2008, 14:20
Herkese Merheba,
Toprak konusunda yaptığım bir incelemeyi görüşlernize sunmak istiyorum. Kıbrıs’ı bilenler için söylüyorum, Değirmenlik göletinin hemen ilerisinde yol kenarında resimden de görülen yerden aldığım toprakla deneme yapmaya başladım.

27250

27251

Yapısı jeolojik olarak basınç altında sıkışma sonucu ince yapraksı sert kil tabakaları şeklinde olup ve zamanla parçalı kırık hale gelmiştir. Taneleri dere kumuna benzeyip kuru iken zor ezilmesine karşın ıslak iken iki parmağının arasına alınıp iyice bastırıldığında toprak haline gelmektedir. Akadama toprağında da benzer bir sertlik var sanıyorum. Bu toprağı iki gün önce selvi ağacımda uyguladığımda çok iyi bir drenajı ve nem tutma yeteneği olduğunu gördüm.

27252

27253

Risk olarak düşündüğüm ise saksı içerisinde zamanla ufalanarak toz haline gelmesi, su tutma ve köklerin hava almasını önleme sonucu kök çürümesine yol açmasıdır. Başarılı olması halinde avantajı ise çok miktarda ve kolay bulunur olmasıdır. İnşallah başarılı olur.

Buket Aknar
01-01-2008, 16:18
Bu toprak, kil gibi görünüyor.

msgurkan
01-01-2008, 16:35
Evet tamamen kildir, ama taşlaşmış haldedir.

Buket Aknar
01-01-2008, 17:32
Kilde hangi tür bitkiler yetişebilir ? Sanırım onlar ile deneme yapmak gerekli.

Harun Parlak
01-01-2008, 17:52
Su yediğinde çamurlaşma yapar ise uygun bir malzeme eğil eğer torf veya dişli kum bulamıyorsanız ormanlarda yaprak altlarına bulunan üst tabak topraklarından alın biraz çöplü çürümüş yapraklı topraklardan alın bonsai için çok fazla gerekmeyecek zaten.
Aslında doğada yağmurlu havada gezerken nerde toprak üzerine bastığınızda çamur bulaşmıyorsa oradan toprak alın.

Harun Parlak
01-01-2008, 18:11
Bitkilerin çoğunluğu iyi drane olabilen toprakları sever. Buda Yağmurlu havada ya da bol su yediğinde çamurlaşmıyorsa değdiği yere yapışmıyorsa iyi bir toprak demekdir.
Sadece besin yönünden zengin olup olmadığıdır.
Besin değeri az olsa bile zaten biz kendimiz besin takviyesi yapmak zorundayız.

msgurkan
01-01-2008, 18:34
Tekin Bey, 2-5mm'lik elenmiş Dere kumu veya çakılı olarak biraz hazırladım. Ancak çok miktarda ihtiyacım olduğu için değişik alternatifler de arıyorum. Denemesini yaptığım malzeme çamurlaşma yapmıyor. Formunu bir sonraki toprak değişimine kadar (2 yıl) koruyabilir ve çamurlaşmazsa kullanılabilir diye düşünüyorum.
Buket Hanım, bonsaide ağırlıklı olarak benzer inorganik malzeme kullanılır. Örnek olarak gördüğün biber ağacı bonsaimde toprak olarak çok az yosun torfu katılmış Hydroton denen malzemeyi kullandım ve 2 aydır hayatta! Ancak elimde sadece 50 lt var. İşte Hydroton resmi:

27263 27264

TURKPRINC3SS
01-01-2008, 19:29
MSgürkan,zeytininize bayıldım,gövdesi çok hoş duruyor.Küçük bir bonsai olamasa bile.bence daha güzel saksıyla muhteşem bi dekor olabilir.zeytin ağaçlarını çok severim,zeytinliğimizden ben de fide alıp yetiştirmeye karar verdim. :rolleyes:

msgurkan
01-01-2008, 20:15
Teşekürler TURKPRINC3SS, aşısız, yabani bir fidan bulabilirsen kazık köklerini ve dalarını budayıp bir saksıya dik. En az bir yıl köklenmesini bekle. Her kademede resimlerini yayınlayıp arkadaşlardan destek al. Eminim denersen çok güzel bonsailerin olacak.

gorefast
01-01-2008, 21:30
aslında kendinizin yetiştirdiği ****** çok kıymetli olacak fakat seraları dolaştığınızda bahsi geçen zeytin kadar heybetli olmasada benzerlerini bi miktar paraya kıyarak bulmak mümkün ****** zeytin yerli bi ağaç ve nedense seralarda var diğer ağaçlar yok işin üzücü tarafı. birde mandalina görmüştüm o dahada heybetliydi...

tourkana
02-01-2008, 12:59
Hydrotondan bende de var. Ama toprak altı drenajı için kullanıyorum.Hiç toprağa kaıştırmadım.Acaba içeriğinde neler var ?

msgurkan
02-01-2008, 14:09
Tourkana merhaba,
Hydroton, topraksız tarımda kullanılmak üzere üretilmiş ve genleştirilerek pişirilmiş kilden yapılmıştır. En dışında ince bir kabuk, iç kısmı ise süngerimsi yapıdadır ve iç bünyesinde su tutma yeteneği vardır. Üretici firmasının web sitesinde hem hydroton hem de topraksız tarım için hazır cihaz ve düzenekler konusunda daha geniş bilgi bulabilirsiniz. Linki:
http://www.genhydro.com/genhydro_US/hydroton.html

msgurkan
23-01-2008, 22:40
Arkadaşlar Mehaba,
Sizlere bugün yaptığım bonsaimi tanıtmak istiyorum. İşyerimin merkez binasında bir bayan personelimizin ofisinde gördüğüm küçük gösterişsiz fidanı hemen almak isedim. Zaten hayır etmiyor diye alabileceğimi söyledi.
Alıp eve getirdim. ilk halinin resmini çekmeyi unuttum. şurasına burasına bakayım derken kendimi fidanı budarken, tellerken buldum. Yaklaşık bir saat sonra karşımda bir fidan yerine hoş bir bonsai duruyordu. Fidandan bonsai yapmak işte bu imiş dedim. Resim çekmek o zaman aklıma geldi. İŞTE ficus benjamina bonsaim:
28899

vyssera
23-01-2008, 23:10
Çok güzel görünüyor, elinize sağlık ::)

Ali H. ALI
24-01-2008, 08:59
Msgurkan, guzel bir calisma, inciriniz uzerindeki tellere dikkat ediniz bahardan sonra buyrken tellerden olumsuz etkilenebilir.

Girne limanindaki ilginlara bakabildinmi?

msgurkan
24-01-2008, 20:30
Teşekkürler arkadaşlar.
Ali Bey, limandaki ılgınlar aklımda ancak henüz Girne'ye uğrayamadım. Ilgınlarıma şekil vermeden önce onları mutlaka inceleyeceğim.

msgurkan
28-01-2008, 20:12
:rolleyes:Aceleci Alıç Fidanım!
Arkadaşlar, bu alıç fidanımın sunumunu daha ileride yapmayı planlıyordum.
Ancak sizlerin de gördüğü gibi acelesi var, daları filizlerle doldu.

29113 29112

Bazı dalları tümden veya kısmen kısaltmam, ayrıca telleyip kıvrımlı yapmam gerekir mi? Yoksa serbest filizlenmeye mi brakmalıyım?
Aslında ağacın gövde çapı ile boyu ve dallanma başlangıç yüksekliğinin orantıları istediğim gibi değil, bu nedenle dalların tümünü budayıp boyunu kısaltarak yeni filizlenecek dallarla başlangıç yapmayı düşündüm, ancak bu düzgün dal dağılımını bozmak istemedim.
Saksıya alalı yaklaşık üç ay oldu ve kök gelişimi için en az 1-2 yıl bekleyecek. Değerli görüşlernizi bekliyorum.

Harun Parlak
28-01-2008, 20:18
Çok güzel filizlenmiş ileride güzel bir bonsai olacak keşke biraz daha kısa kesseymişsin biraz uzungibi gldi boyu bana birde toprakda nekadar gövde var oda görükmüyor.
Aslında çokda geç sayılmaz en aldaki filizleri bırakıp üstden kesmeye kıyabilirsen kes derim.
Altdan sürgün vermeye hevesli küçük küçük var görüküyor bu yaz sizi doyuracaktır görüntüsü kolay gelsin.

msgurkan
29-01-2008, 11:38
Tekin, görüşlerin için teşekkürler. Karar vermeden önce birkaç görüşe daha ihtiyacım var.

Ali H. ALI
29-01-2008, 13:38
msgurkan bey selamlar, guzel bir alic agaciniz var. Ileride bonsaileriniz arasinda en guzellerinden biri olacak.

Senin ve Tekinin gordugunu ben de goruyorum dallar cok yukardan basliyor ama bu dal yapisi onun guzel bir bonsai olmasina engel degildir.

Dogada dallari yukarilardan cikan bircok agac vardir. Alicini onlar gibi yapabilecegin gibi boyunu bir diger secenekle de kisaltabilirsiniz.

Havalar isinmaya basladigi zaman (baharin ortalarinda olabilir) agacinizin hangi boyda olmasini istediginiz yerden havai koklendirme yapiniz, alic kolayca koklenecektir. Koklenen agacinizi kesip baska bir saksiya aldiktan sonra, geriye kalan diger govdenin uzerinde cikacak olan surgunleri degerlendirip bir bonsai daha elde edebilirsiniz.
Kolay gelsin.

Not: Yeterli bilgi ve deneyiminiz oldugunu goruyorum. Kibrista yapacaginiz bir agaclar.net bonsai ayolye calismasini dusunmenizin zamanidir sanirim:)

msgurkan
29-01-2008, 14:04
Ali Bey, görüşleriniz hem güvenimi artırdı hem de kararsızlığımı sonlardırdı. Bu ağaçta erken bonsai'ye ulaşma potansiyeli var. Yükseklik kusuruna bir süre katlanıp onunla bonsai keyfini tatdıktan sonra dediğiniz gibi havai köklendirme ile küçültürüm. Havai köklendirmede incir üzerine bir başarılı uygulama yaptım, bunu da başarabileceğime inanıyorum.
Kıbrısta Bonsainin gelişmesi için elimden gelen herşeyi yapmaya hazırım. Tabii ilgilenen ve zaman ayıran dostlarımızın artmasını bekliyorum.
Saygılar...

Buket Aknar
29-01-2008, 20:41
Msgükan Bey, sizi imrenerek takip ediyorum ancak ben daha cesaret edip bonsai'ye başlayamıyorum. Ali Bey'in söylediği gibi buralarda bir Bonsai Atölye çalışmasına öncülük ederseniz belki böyle benim gibi sizleri uzaktan takip edenler de biraz daha girişken olabileceklerdir.

msgurkan
30-01-2008, 21:13
Buket Hanım, mesajınızı geç farkettim kusura bakmayın.
Bitki ve ağaçlar konusundaki birikimlerinizle bonsai konusunda eminim benden daha başarılı olursunuz. Bildiklerimi sizinle ve diğer arkadaşlarla paylaşmak inanın sizden daha çok beni memnun edecek. Başlangıç olarak hafta içi saat 15-17 arası veya pazar günü toplanma ayarlayabiliriz. Serhan, Sergül, Desperado da bonsaiye ilgi duyuyor. Alagadi bölgesinde benim evimede toplanmak uygunsa orda 250-300 civarında bonsai adayı fidanlarımı görme ve uygulama yapma şansımız da olur.
Bu arada zaman ayırıp bonsai videolarını izlemeyi ihmal etmeyin.

msgurkan
01-02-2008, 23:21
Literati Adayı Alıç Fidanım.
Başarabilirsem bu alıç ağacımı literati stili yapmayı planlıyorum. Gövdenin çeşitli yerlerinden, özellikle tepe kısmından güçlü filizler vermeye başladı. Gerçi henüz erken ama ilk büyüme döneminde filizlerin yönlerini düzenlemeye çalışmak doğru mu? Yoksa sadece serbest büyümelerini mi beklemeliyim?

29418

uzman16
01-02-2008, 23:25
Güzelim ağacı ne yaptınız böyle :eek:

msgurkan
01-02-2008, 23:33
niye çok mu çirkin oldu?

uzman16
01-02-2008, 23:40
32 nolu mesajdaki ilk resim çok iyidi. Bu aday ağacınızı çok beğenmiştim. Bir an şaşırdım. Kusura bakmayın. Gerçi bu da hemen toplar kendini yine eskisi gibi olur.

msgurkan
01-02-2008, 23:45
Herhalde yanlış anladınız, bu alıç başka. ilk defa yayınlıyorum. Aslında toplam 10 tane alıç ağacım var ama sıra ile yayınlayacağım.

uzman16
01-02-2008, 23:51
Haklısınız alıç yazınca 32. mesajdaki sandım. Gitti güzelim ağaç diye hayıflandım bir an. ;)
Siz açıklayınca dikkat ettim de zaten gövde yapıları da farklı.

msgurkan
02-02-2008, 00:03
Bence gövde yapısı literatiye uygun. Güzel bir bonsai olacağını ümit ediyorum. Literati alıç için iki örnek:

29419 29420

msgurkan
03-02-2008, 22:04
Fıstık Çamı Bonsaim
Beş ay önce fidancıdan satın aldığım bu fıstık çamının önce kuru yapraklarını temizledim.
29597

Bir ay önce tepesinden yaklaşık üçte bir budayarak kısalttım. Bugünde tellemeye başladım. Teleme başlangıcı:
29608

Ağacın tümünü telledikten sonra:
29609

msgurkan
03-02-2008, 22:19
Telleme sonrası ağaca şekil verdim. Telleme ve şekil verme 3-4 saat sürdü. Dallar uzun olduğundan şekil vermek zor oldu. Toprak ve saksı değişimini nisan ayında yapmayı düşünüyorum. İlerde dallarda uç alma ile ağaca dolgunluk vermek ve alt dallarda azaltma yapmak gerekecek. Ağacın son hali:

29610

29611

29612

vyssera
03-02-2008, 22:48
İlginç ve hoş bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.

Ali H. ALI
04-02-2008, 12:11
msgurkan merhaba, biliyorum belki cok onceleri aldiginiz bu fidan userinde emek harcayip en guzel bir sekilde bonsai yapmiya calistiniz ve dallarinin cok uzun olmasi sizi yordu. Bonsai yapacaginiz agaclari secerken ozen gosterirseniz agaclariniz uzerinde daha rahat calisir ve daha guzel bonsailer elde edersiniz.

Fistik camindaki tellemeden ve dallari duzenlemeden sonra ortaya cikan durum. Bircok dalin bir birini capraz bicimde kestigi goruluyor bu da bonsaide olmamasi gereken bir durum(Yalniz celebi tarzinda bu kural gecerli degildir)
agacinizin dallarini tekrar duzeltmeniz gerekecek.

Yazdiklarim moralinizi kirmasin, Guzel bonsailer yapmanizi istedigimdendir tum elestirilerim.

Sevgi ile kaliniz.

vyssera
04-02-2008, 12:36
Ali Hocam sizin daha güzel izah edeceğinizi bildiğim için, ben hataları söylemedim. Tabi ağaç tarzlar gözetilmeden şekillendirilmiş. Bunun asıl nedenini biliyorum: Ağaç hemen estetik bir görünüm alsın, çabucak şekillensin. Halbuki özellikle çamlar çok sabır istiyor. Fıstık çamında geriden tomurcuklanma nasıl elde edilir bilmiyorum. Şu anda dallar çok uzun, ve sadece uçlarda sürgün var. Bir çam bonsaisinde dalların dengeli, gerektiği yerlerde, ve üstleri dalcıklarla bezeli olması gerek. Bu ilk etapta oluşmaz, zamanla olacaktır, ve ağacın ilk görünümünü çok kafanıza takmamalısınız, önemli olan amaçladığınız kompozisyona giden yolda doğru işlemleri doğru zamanda yapmaktır. Tüm bunlara rağmen dün dediğim gibi, hoş bir görünüm elde etmişsiniz, ama daha güzelini elde etmeniz mümkün.

msgurkan
04-02-2008, 13:41
Haklısınız Ali Bey, dalların çapraz kesişmesi bir olumsuzluktur. Ancak Kıbrıs'ta uygun fidan bulmak inanın kolay değil. Böyle olunca karşımıza çıkanlardan en iyisini seçmek zorunda kalıyoruz. Örneğin bu ağaçta çoğu dal ağacın boyundan daha uzundu.
Ağacın dallarını tekrar düzenleme derken dal boylarını kısaltma veya sayılarını azaltmayı mı kastediyorsunuz. Dallar çok uzun ve sadece uçlarında sürgün olduğundan kısaltırsam dalların çoğu çıplak kalacak.
Emre Bey görüşleriniz için size de teşekkür ederim. Çok sayıda fidanım var ve bunların büyük çoğunluğunun bonsai olması yıllar alacak. Bazı ağaçlar üzerinda öğrenmek istediğim birçok tekniği uygulama ve tabii ki bazı kusurları olsada erken bonsai sahibi olma önlenemez bir istek. Örneğin bu çam üzerindeki çalışmada, telleme ve şekil verme konusunda kendime olan güvenim arttı. Hatalarıma karşın başarıya daha yakın olduğumu hissediyorum. Sizlerin görüş ve eleştirileri de benim için çok değerli.

msgurkan
25-03-2008, 14:02
HARUP BONSAİ ADAYIM
Bu harup (Keçiboynuzu) ağacını, inşaat alanından geçtiğimiz hafta kurtardım. Bir kazık kökü olması yanında, yüzeysel olarak her yöne fırça gibi uzanan ve bonsai için ideal sayılabilecek kök yapısı benim için tam bir supriz oldu. Kazık kökü budadıktan sonra dalların budamasını da yapıp onu geniş bir tahta kasa içine ektim.

33104

33105

msgurkan
25-03-2008, 14:05
Budama sonrası dalların boylarını biraz daha kısaltma gerekir mi?
İç ve ön bölgedeki küçük dalların bazıları diğer ana dallarla kesişerek uyumu bozmaktadır. bunların kesilmesi gerekir mi?
Arkadaşlar görüşlerinizi bekliyorum.

33106

33107

33108

33109

Harun Parlak
25-03-2008, 14:25
Selamlar Sayın msgurkan çok güzel bir fidan bulmuşsunuz hiç budamadan buket tarzı olabilirdi ama bu şekilde de çok güzel bonsai olacak kesin. Aslında ağcınız bu şekilde de kalsa gayet güzel ama bir iki dalda kesilebilir. Eğer kıyabilirseniz tecrübeli arkadaşların tavsiyesini de beklemek lazım bir iki dal işaretledim size kalmış.

vyssera
25-03-2008, 20:11
MsGürkan bey, ilk hali bile mükemmel, al beni bonsai saksısına dik diye bir ağaç, tabi ilk olarak geniş bir kaba dikmeniz doğru olmuş. Şu anda dal yapısını incelemk için çok zamanım yok ama, gerçekten harika. İnşallah tutar ve dilediğiniz gibi olur.

msgurkan
25-03-2008, 20:26
Tekin Bey görüş ve önerilerin için teşekkürler. Harup fidanımı hiç budamamayı ben de düşündüm. Ancak daha iyi bir gövde-dal-yaprak ölçeği oluşturmam ve tam bir bonsai olması için budamam şarttı. Zaten köklerdeki önemli kayba eşdeğer miktarda dal ve yaprak budaması yapıp dengeyi korumam gerekiyordu. Ağacın hayatta kalması en önemlisi, harup ağacları zor köklenirler ve kuruma ihtimali de beni korkutuyor.

Ağacın arka ve sol üstten üç görüntüsünü daha ekliyorum.


33124

33125

33126

msgurkan
25-03-2008, 21:10
Emre Bey ben mesaj yazmaya çalışırken sizin mesajınızı fark etmedim. Teşekkürler, görüşlerinizi bekleyeceğim.

Harun Parlak
25-03-2008, 21:25
Sayın msgurkan bey ağcı üstden görmek bana bir fikir vermedi ağcı tam karşınıza alıp tablo gibi bir iki yönden çekerseniz daha kolay olacak şekillendirmek önce ön yüzü belirlemek lazım. Kolay gelsin.

vyssera
25-03-2008, 21:43
MsGurkan bey, öncelikle benim düşüncem orta bölgeden dal kesilmemesi, o bölgede dallara ihtiyacımız var. Çoklu gövde çalışmalarda birbirine bakan dallar kesilir kuralından ziyade burada yukarı meyilli dallarla toplu bir taç yapma düşüncesi ön plana çıkmalı. Ağaç tek gövdeye de benziyor, sal tarzına da benziyor :) Bu ağaç yaşlı ve çok geniş çaplı çınar ağaçları gibi bir şekil alabilir sanırım. Doğrudan öne çıkan dal eğer yukarı doğru eğilemiyorsa kesilmesi gerekecek gibi. Photoshopta pek benzetemesem de bir çizim yaptım naçizane, Ağacın son şekli buna benzer olabilir, ve bu şekle ulaşmak için dalları çizili yerlerden, dalcık vermesi için kesilmeli. Şu anda ağacı yaşatmak ilk hedef olmalı elbette. Ağaç sökme konusunda çok tecrübem olsa da, bu türü bilmiyorum, belki hiç dokunmadan öyle kalması daha iyi olur şimdilik, ya da budamışken diğer dalları da budayın, bilemiyorum, ustalarımız bunun hakkında birşey söyleyecektir. Sevgiler, saygılar.

özlem11
26-03-2008, 10:42
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık...

Ali H. ALI
26-03-2008, 10:43
Mehmet Salih, Guzelden de ote bir agac bulmussun. Onu yasatabilmek icin her seyi yapmalisin:)

Tekinin bahsettigi buket tarzi, supurge tarzi ise, uygun olmadigini dusunuyorum(supurge tarzinda, dum duz cikan govdenin en ucunda her tarafa uzanmis dallar olur. Agac bir supurge gorunumundedir)

Harnup(harnip) agacin cok govdeli bir tarz icin bicilmis kaftan, su an ona baska budamalar yapma. En az bir yil onu elleme birak yeni ortamina alissin yeni surgunler versin. Bir yil sonra uzerinde istedigin gibi calisabilirsin. Yasatabilirsen Kibrisin yerli agaclarindan ornek bir bonsai olacak.
Bol sanslar.

msgurkan
26-03-2008, 14:27
Olay9, beğendiğinize memnun oldum, dilerim sizinde benzer bonsaileriniz olur.

Tekin Bey ve Emre Bey, ağacın bir miktar daha budamaya ihtiyacı olduğu konusunda sizlerle aynı fikre sahip olmama karşın Ali Bey, benim acemiliğimden dolayı ağacın hayatını tehlikeye atmamak için onu daha çok hırpalamamı istemiyor(Şaka). Eğer onu yaşatabilirsem bir yıl sonra budamaya sıra geldiği zaman önerilerinizi birlikte tekrar değerlendiririz.

Ali Bey, en azından budamada ciddi bir hatam olmamıştır umarım. Onu yaşatmak için elimden geleni yapacağım, inşallah başarılı olurum. Elimde bunun kadar olmasa da yine çok güzel harup fidanlarım var ancak şu ana kadar bu türü yaşatmanın kolay olmadığını gördüm. İnternette yaptığım taramada kayda değer harup bonsaileri göremedim. Dolayısı ile elde edeceğim sonuçları herkesle paylaşarak nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda deneyimlerimi aktaracağım.
Katkıları için herkese teşekkürler.

msgurkan
26-03-2008, 14:50
Uzman16, gövde ve kökler yeterince gelişmiş durumda, yere ekmenin pek avantajı yok. Ektiğim ahşap kasa yeterince geniş ve derin, aynı zamanda 3 hafta gölgede kaldıktan sonra yerini değiştirmek de kolay.

msgurkan
26-03-2008, 20:08
Alıç Kıbrıs'ın tipik bir ağaç türü. Çoğaltılmasının ve yetiştirilmesinin çok zor olduğunu sanıyordum. Çok çeşitli denemeden sonra kök çelikleri ile son derece kolay çoğaltılabileceğini anladım. Denemem henüz sonuçlanmış değildir ancak aşağıdaki resimlerden de görüleceği gibi başarılı olacak gibi görülüyor. Resimler kötü ilerde daha iyilerini ekleyeceğim.

Resimlerde arkada görülen filizden (yumuşak çelik) hormon ile köklendirmede başarısız oldum. 15-20 cm boyunda ve 0,5 -3 cm kalınlığındaki kök çelikleri ile işe sonuçlar iyi görünüyor.

Alıç çoğaltmayı düşünen arkadaşlar, mevsim geçmek üzere bir iki hafta içinde deneme süresi var. Dikkat edikecek önemli diğer bir konu; köklendirme ortamındaki nemi yüksek tutmak için direk güneş işığı almaması (1 ay süreyle) ve örneğin sera naylonu ile örtülmesi.

331903319133192

msgurkan
26-03-2008, 20:19
iki alıç bonsaisi adayımı sizlere sunuyorum.
Bu fidanımı salkım tarz yapmayı tasarladığım için yukarı yönelen filizlerin üzerine ağ yerleştirerek yana doğru büyümelerini sağladım. Önümüzdeki kışta telleyerek dalları aşağıya yönlendireceğim.

33193

33194

33195

msgurkan
26-03-2008, 20:43
Yatık tarz bonsai uygulamayı tasarladığım ikinci alıç fidanım hızlı gelişen çok sayıda filize veya dala sahip.
Bu aşamada filizlerde azaltma veya uç alma yapmak gerekir mi yoksa bunu sezon sonuna mı bırakmalıyım?

Gövdenin filizlenmeden önceki görüntüsü.
33196

Önden görünüş. Gövde üzerindeki iki eski dal üzerinde pek filizlenme olmadığından alttaki dalı budadım.
33197

Üstten görünüş.
33198

msgurkan
11-04-2008, 14:57
Tesbih Ağacı (Zangalak) bonsai denemem.

Yaklaşık olarak 3-4 ay önce üzerinde çalışmaya başladım. Son 2-3 hafta ise el yapımı bu bonsai saksısında yaşıyor. Gayet sağlıklı görünüyor, ona 10 günde bir gübre de veriyorum.
Çiçek de açması durumunda nefis olacağını tahmin ediyorum. Tahminen 3-5 yaşında olmalı, ancak kaç yılda çiçek açacağını bilmiyorum. Çiçekli hali Wisteria'ya benzeyecek.
İşte Kıbrıs'taki adıya Zangalak, ikiz gövde tarzı, bonsai denemem:

34382

34383

msgurkan
11-04-2008, 15:09
Acem Borusu bonsai denemem:
Yine el yapımı saksı ile ve gurup tarzı.
Bahçemde büyük ve her tarafa yayılmış durumda acem borusu olduğundan ilerde bonsai denemelerim için özellikle kök çeliklerinden onlarca çoğalttım. Yani daha çok karşınıza çıkacaklar, üstelik çeşitli tarzlarda!

34384

34385

msgurkan
12-04-2008, 13:06
Salkım tarzını çok sevdim.
İşte ılgından salkım tarzı bonsai denemem. İlk tellemeyi daha sonra değiştirdim. Onu da ekledim.

34477

34478

34479

34480

Ali H. ALI
12-04-2008, 13:09
Mehmet Salih, uzaklara gitmeden, cevrenden yakinlardan, Cesitli turler uzerinde bonsai calismalari yapmaniz ve Cok yonlu deneyimlerle ogrenecekleriniz sizi bircok agac turlerinden guzel bonsailer yapmiya yonlendirecektir.

Yaz aylarinin oralarda nasil sicak oldugunu biliyorum. Yaz aylarinda agaclarina daha fazla dikkat etmelisin. Yerleri kucuk oldugu icin sicaktan cok cabuk etkilenirler.

El yapimi saksilarin altina ayaciklar korsaniz(saksi yaptiracaginiz zaman) daha guzel duracaklar.

Bu arada bulabilirseniz duz taslar uzerine de agac dikebilirsiniz. aliclariniz duz tas uzerinde daha dogal gorunecek.

Calismalarinizin surekli olmasini dilerim.

Harnip(Harnup) agaciniz ne durumda?

msgurkan
12-04-2008, 13:28
Asma (üzüm) ağacından bonsai denemem.
Son resimde nebarisi ve saksısı yakından görülüyor. Özellikle bu saksılardan çok miktarda aldım, çünkü hem ucuz hem bonsai için kullanılabilir düşüncesindeyim.

34481

34482

34483

34484

msgurkan
12-04-2008, 13:35
Ali Bey Merhaba,
Saksıları seramik sanatçısı bayan bir iş arkadaşım üretti. Kendisine eksikleri söyledim, daha iyilerini yapabileceğinden eminim.
Taş üzerine çalışmayı ben de çok istiyorum, ancak uygun malzeme aramam lazım.
Harup ağacım, bugün kontrol ettim, gayet sağlıklı görünüyor. Her tarafından filizler patlamak üzere, hatta ana gövde üzeri de doldu.

vyssera
12-04-2008, 17:08
Mehmet Salih bey, tebrik ederim çalışmalarınız gerçekten hoş olmuş. Bir de saksı konusunu çözmüşsünüz. Atölye çalışmanızda da dikkatimi çekmişti, bolca saksı vardı. Eğer uygun fiyattan yaptırma imkanının olursa Türkiye'ye gönderme olasılığınız olur mu ? Kargo ne tutar o da ayrı tabi.

uzman16
12-04-2008, 19:48
Asma harika görünüyor. Hele bir de üzerinde korukları oldu mu seyrine doyulmayacak.
Tebrikler.

msgurkan
13-04-2008, 08:54
Uzman16, sizleri asma bonsaimin dalından üzüm yemeye beklerim.:D

Emere Bey, Saksı konusunu tam olarak çözdüğüm söylenemez. 15 tane orijinal bonsai saksısı yanında 6 tane el yapımı ve asma bonsaimde kullandığım çin yapımı seramik kaptan yaklaşık 15 tane var. Ayrıca küçük (10 cm'lik) 10-15 tane mavi renkli bonsai saksım var. Ancak ağaçlarımın veya fidanlarımın sayısı 300'ü aştı. Saksı stoku yapmayı sürdürmem gerekiyor.

msgurkan
13-04-2008, 09:12
Bonsai Saksılarım

Bonsai saksılarımı yaptığım yurtdışı seyahatlerinde Almanya ve İrlanda'dan aldım. Bir kısmını da İngiltere'den yolcu beraberi getittim. İşte birkısmı:

34566

34567

msgurkan
13-04-2008, 09:52
Bu saksıları ise Kıbrıs'tan satın aldım. Hepsi Çin malıdır. Mavi olanı 3 YTL fiyattan alıp içindeki suni bonsaiyi sökerek bu hale getirdim. Diğerlerini 5 YTL'den aldım. Çapları yaklaşık 16 ve 26 cm. İki kusurları veya eksikleri var. Birincisi altlarında delik yok. Kendim matkap veya spiral taşı ile delik açıyorum. ancak benzer uygulamayı yapacak arkadaşlar çatlatmamaya dikkat etmeli. Uygulanan basınç ve ısı çatlamaya neden oluyor. İkinci kusur ise saksı ayağı yok veya tabak altlığı gibi bitevi olarak var. Bu da görsel olarak bir eksiklik.

34568

34571

34570

Bir not:
Emre Bey, bunlar da bitmek üzere, satış yerinde çok az kaldı. Almayı düşünüyorsanız ben alayım belki size göndermenin bir yolunu buluruz. Olmazsa siz gelirsiniz hem gürüşmüş de oluruz:rolleyes:. Ancak kargo ile gÖndermelerde maliyet yüksek aynı zamanda gümrük mevzuatınız yönünden sorun var mı bilmiyorum. Sormak lazım.

Buket Aknar
13-04-2008, 10:12
Mehmet Salih Bey, asma çok güzel olmuş. Bu arada taş üzerine çalışmada bizdeki Tremeşe Taşını kullanabilirsiniz. Ben tremeşe taşını çok kolaylıkla oyarak dekorasyon amaçlı kullanıyorum. (Şöminemin önünü tremeşe taşından ben oydum.)

msgurkan
13-04-2008, 10:20
El yapımı saksılarımın bir kısmını işyerimden, evinde kendi fırını olup seramik üreten bir arkadaşım yaptı. Yukarıdaki 68 ve 69 nolu mesajlarda ve aşağıdaki resimdeki küçük olanlar onun el yapımı saksıları. Benim yardımımla çok daha iyilerini yapabileceğine eminim. Seri üretmediği için henüz bir maliyet konuşmadık. Aynı zamanda kusurları düzeltip geliştirmeye ihtiyacı var. Bekleyip görmek lazım.
Aşağıdaki resimde görülen büyük olanlar 30 cm çapında. Kıbrıs'ta çok bilinen Dizayn74 isimli seramik üretim atölyesinde benim talebim ve çizimim üzerine üretilmiş biraz büyük bonsai saksıları. Bunların tanesine 25 YTL ödedim. 800 Derecede tek pişirim olarak fırınlandı. Renk ve estetik olarak çok iyi olmasa da fonksiyonel olarak iyi bir dizayn.

34572

34573

msgurkan
13-04-2008, 10:31
Buket Hanım teşekkürler, siz de asma bonsaimden üzüm yemeye davetlisiniz:D.
Acemborusu bonsaimi beğenmediniz mi:(?
Sizin için bonsai saksısına ekmeye hazır acemborusu fidanları ayırdım. Bonsaiye başlamanız için sizi bekliyorlar!
İşte birkısmı:

34580

34581

Buket Aknar
13-04-2008, 12:57
Konuştuk ama zaman o kadar tempolu geçiyor ki birgün mutlaka ayarlayıp santrala gelmeye çalışacağız. Acemborusunu bir türlü yetiştiremiyorum. İnşallah bu kez başarılı olurum.

Sergül
27-04-2008, 20:44
Msgurkan Bey, daha önce Serhan aracılığı ile bahsetiğim bitkiyi buldum, meğer yan apartmanda var. Bir dalcık kesip suda köklendirmelimiyim? yoksa doğrudan toprağa mı dikmeliyim?

msgurkan
27-04-2008, 20:54
Sergül Hanım, yeşim ağacı dalını doğrudan toprağa ekin, aşırı sulamayın, toprağın az kurumasına izin verin. Kolay köklenir. Bir ay süre ile direkt güneşe koymayın.

Sergül
27-04-2008, 21:14
Teşekür ederim, bu konuda sizi sık sık rahatsız edeceğim.:)

Ali H. ALI
29-04-2008, 11:55
Mehmet Salih bey Kibris birinci bonsai atolye calismasina katilan arkadaslarin bonsai ile aralari nasil? onlardan hic biri agaclar.net'e uye olmadi? seninle iletisim kurup bilgi aliyorlarmi? yoksa hevesleri gectimi?

Yaz gelmeden bir ikinci bonsai atolye calismasini yapsaniz diyorum. Belki sizin calismalarinizi gorenler daha fazla ceseretlenip bonsaiye baslarlar.

Ilgin agaclari hakkinda bir gelisme varmi? onlari koruma altina alabilme sansimiz ne kadardir? (Girne belediyesine gonderdigim email'a cevap verilmedi. Orman bakanliginin email adresi de eski ve ya baska bir nedenden calismaz durumda. Orman bakanliginin yeni email adresini bulabilirsen ve bana gonderirsen sevinirim.)

Kendinize, sevdiklerinize ve agaclariniza iyi bakiniz.

iremre
29-04-2008, 12:13
şeçimleriniz okadar güzelki resmen resimlere baka kalıyorum.
bonzai yetiştirmek için belliki ilk once ben yetişmeliyim.


msgurkan eklediğin resimlerden muhteşem bir sanat icra ettiğini rahatlıkla görebiliyorum...

msgurkan
29-04-2008, 12:49
İremre, henüz sanat icra etme seviyesine erişemedik ama teşekkür ederim.
Bu sevgi ve ilgi olduktan sonra sizin daha iyilerini yapabileceğinize eminim.

msgurkan
29-04-2008, 13:04
Ali Bey, bonsai atölyesi çalışmamıza katılan arkadaşlar biraz yavaş hareket ediyorlar ama ilgileri devam ediyor. Bazı arkadaşlara deneme yapmaları için acem borusu fidanları verdim. Arada bir soruyor ve bilgi veriyorum. Ağaçlar sitesine üye olanlar da var.
Yeni bir atölye çalışması için ben sonbaharı düşünüyorum. Hem iş yaşamım çok yoğun hem de atölye çalışmasına katılacak olanların buna ihtiyaç duyması gerekir.

msgurkan
29-04-2008, 13:15
Ali Bey, Ilgınlar konusunda Girne belediyesine gönderdiğiniz mail'e yanıt verilmedi ama mail'i aldılar. Aynı mail'i tekrar gönderebilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığının mail adresi:
info@kktob.org
Veya Bakanlığın bir yetkilisine şu adrese mail atabilirsinız
alper78@hotmail.com

vyssera
29-04-2008, 23:38
Mehmet Salih bey, forumu her gün düzenli takip edebildiğim günlerden bu yana ne kadar zaman geçmiş. Saksı konusunda verdiğiniz ayrıntılı cevabı yeni okuyabildim, utanarak söyleyeyim. Sanırım bu saksı işinin ucuza getirilebilecek bir yönü yok gibi, ama buralarda seramik işi ile uğraşan birini bulabilirsem, iş daha kolay olur. 300 civarında ağaca sahip olmanız bile tek başına saygı duyulacak bir olay. Benim ağaçlarımın sayısının iyi bir tahminle 50 yi geçmeyeceğini düşünürsek, Sayın Bonsaisan'ın el yapımı saksılarını tercih edeceğim sanırım. Eğer muayenehanemi bir şekilde bırakıp tatile çıkabilirsem, belki oraya da yolum düşer, çok teşekkür ederim, ve geciken cevabım için özür dilerim. Forumu artık daha yakından takip edeceğim, sevgiler.

Harun Parlak
29-04-2008, 23:42
Sayın oralarda seramikci değilde siz en iyisi çömlekci arayın büyük bir ihtimal bulursunuz ve özel siparişle yaptırabilirsiniz sanıyorum.

msgurkan
30-04-2008, 12:50
Vyssera, saksı sorunumuzun çözümü kolay değil. Ben de Türkiye'ye geldiğim zaman Bonsaisan'ın saksılarından birkaç tane alacağım. Tekin Bey bu konuda daha rahat. Kayadan saksı yapma konusunda uzmanlaştı. İlk fırsatta ben de taş veya kayadan saksı uygulaması yapmak istiyorum.

msgurkan
30-04-2008, 12:55
Bonsai adayı bazı fidanlarımın son durumları:
Salkım tarzı Ilgınım:

36002

36003

36004

msgurkan
30-04-2008, 12:59
Kıbrıs'ta Çitlembik olarak bildiğimiz bir ağaç. Bunun resmini ilk defa yayınlıyorum.

36005

36006

36007

msgurkan
30-04-2008, 13:08
İlk defa yayınlayacağım bir harup ağacı daha:

36008

36009

Ali H. ALI
30-04-2008, 13:08
Mehmet Salih bey, daha kim bilir resimlerini yayinlamadiginiz nasil agaclariniz vardir:)

Agaclarin guzel ve saglikli gorunuyor ellerine saglik.

Sanirim Kibrista ilk kisisel bonsai sergisini sen acacaksin. Gonlundeki tum bonsaileri gerceklestirmeni dilerim.

msgurkan
30-04-2008, 13:43
Ali Bey teşekkürler.

Deneme amaçlı bir uygulama:
Saksı olarak yüzeyi delikli malzeme kullandım. Tel kafes, delikli saç, süzgeç veya filtre türü bir malzeme kullanılabilir, ancak ben kamyonların hava filtresinden söktüğüm bu malzemeyi saksı yaptım. Alt tarafının da delikli olması gerekirdi, ancak şimdilik köpük kullandım.
Bu uygulamanın amacı ne olabilir, arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
İşte Ilgın ile yaptığım uygulama:

36030

36031

vyssera
30-04-2008, 16:51
Sanırım köklerin saksı etrafında dolaşmaması için :) Işığı gören kökün gelişimi duracaktır. Yanlış mıyım?

Eaglion
01-05-2008, 00:01
O değilse yeni köklendirme.

memet
01-05-2008, 08:20
Bu tür bir kabın patentini de alan birinin fotoğrafları olacaktı. Kök budamasını kolaylaştırmak için üretmiş kabı.

vyssera
01-05-2008, 11:48
Benden önce icad edildiğine üzüldüm. Ben de saksının kenarlarına yosunla kapatılacak pencereler koymayı düşünmüştüm.

msgurkan
01-05-2008, 21:15
Birkaç hafta önce Amerika'lı Vance Wood'un "Kök Budaması ve Nedeni" (Root Pruning And Why) başlıklı makalesini okudum. Köklerin bonsaiye uygun gelişimi için periyodik kök budaması yapmak yerine, her tarafı delikli saksı tekniğini kullandığını ve saksının dış yüzeyine ulaşan köklerin saksı etrafında dolaşmak yerine deliklerden çıkmaya çalıştığını, ışık ve havanın etkisi ile ucunun kuruması ile otomatik olarak budandığını anlatıyor. Bu teknik bana çok ilginç geldi ve deneyerek sonucunu görmek istedim. Başarılı olacağını varsaydığımdan çok sayıda filtre malzemesi biriktirmeye de başladım.
Gelişmeleri sizlerle paylaşacağim.
Makaleye bu linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.knowledgeofbonsai.org/pruning/root.php

tourkana
01-05-2008, 23:02
İyi akşamlar Mehmet Salih Bey,
Biz bu konu hakkında daha önce konuşmuştuk ,ben de bu yazıya istinaden plastik meyve sepeti kullanıyorum incir ağacımda ve gelişim süreci gayet iyi.
Daha önce konuştuğumuz başlık burada,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7837

msgurkan
02-05-2008, 12:26
Mehmet Bey ve Tourkana, Hatırlatmanız için teşekkürler. Demek sitede fark etmediğimiz daha çok konu var. Aynı amaca yönelik olsa da, benim atıf yaptığım makale farklı ve ben bu tekniğin sonuçlarını deneyerek görmek istiyorum. Tek endişem Kıbrıs'ın kavurucun sıcaklarında nem kaybının artması, daha sık sulamaya ihtiyaç duyması ve kuruma tehlikesi.

Eaglion
02-05-2008, 12:35
Arkada görünen gölge alana almanız bu konuda size çok yardımcı olacaktır.

msgurkan
02-05-2008, 12:39
Eaglion, zaten yeri orası, fotoğraf çektikten sonra geri yerine aldım.

bonsaisan
02-05-2008, 13:04
Sayın msgurkan

Amerika'lı Vance Wood'un uygulamakda olduğu teknik bonsai de çok sık kullanılan bir metodur.
Bonsai adayı olarak seçilen fidan'nın uygun kök sistemine sahip olması adına çok uyuglanır.
Burada ki sistemde aşırı drenaj ve kulanılan sık olmayan toprak malzemesi sayesinde kök sistemi çok güçlü bir gelişim sergiler.
Drenaj sayesinde köklerde çürüme olmaz.
Ama uygulama kök sistemi ile üst yapıyıda geliştireçekdir.
tek dez avantajı malesef sık sulamayı gerektirmesidir.
Birde normal gübrelemeye oranla daha sık gübrelemekdir.
Çünkü besin direk olrak su tarafında alınıp götürülür.
Kökler yukarıda belirtiğinzi üzere doğal olarak budanmış olur.
Ve diğer saksılardan farklı olarak saçaklı bir geniş kök sistemi oluşur.
aynı uygulama air layer yani hava köklendirme de uygulanır.
Bu sayede kök gelişimide gözlenmiş olur.
Bu bölgede oluşan kökler aşırı nemden dolayı sorun da yaşamaz.
Dikkat edileçek en önemli mevzu rüzgar özeliklede sıcak esen rüzgar.
Kafes sisteminde toprakda ani kurumalara sebeb olaçakdır.

Çok başarılı bir uygulamadır.

Ve güzel bir sunuç alaçağınıza inanıyorum.
Saygılar.

msgurkan
02-05-2008, 13:30
Bonsaisan, verdiğin bilgiler sayesinde kendimden daha emin şekilde uygulamaya devam edeceğim. Su kaybı konusunda endişelenmekte haklıymışım. Ona da bir çözüm bulmam gerekecek. Belki naylon benzeri şeffaf bir malzeme ile sarmak, gerekiyorsa zaman zaman açıp köklere müdahale etmek bir çözüm olabilir. Deneyip göreceğiz.
Teşekkürler.

bonsaisan
02-05-2008, 15:51
Sakın yapmayın derim.

Çünkü naylon o bölgedeki nem ve havayı tutaçakdır bu da bir takım organizmaları özeliklede mantarları teşvik eder.Sonuç olarak kaş yapayım derken gözden olmak var bu yüzden sulamayı düzenli kullanmak en mantıklısı.
Saygılar.

msgurkan
02-05-2008, 16:09
Haklısınız Bonsaisan, ama delikli filtre içine diktiğim ağaçlarımdan, gözden çıkarabileceğim bir tanesine yinede denemek ve sonucu görmek isterim doğrusu.
Ne demişler; Tecrübe, yaptığın hataların toplamıdır. Yeter ki bedeli ağır olmasın.
Teşekkürler.

msgurkan
06-05-2008, 12:31
Harup ağacımın son durumu:
52 Nonu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=218513&postcount=52) mesajımda görünen ve 1,5 ay önce budadığım harup ağacımda çok güzel filiz ve yapraklar çıkmaya başladı. Üzerindeki eski yaprakların tümünü aldığımdan görünenlerin hepsi yenidir. Yeni çıkan filizlerin ucunu koparma gerekir mi, yoksa hiç dokanmamam mı gerekiyor?

36486

36487

36488

msgurkan
06-05-2008, 12:33
Resimlerin devamı:

36489

36490

36491

Ali H. ALI
06-05-2008, 12:41
Mehmet Salih bey bir iki yil hic ellemeyiniz birakiniz alabildigince buyusun usten gelistikce toprak altindaki, sacak koklerde de gelismeler olacak, bir iki yil sonra. belkide ozel yaptiracagin bonsai saksisina alip istedigin bibi budarsin.

Guzel yerli bir agacin olacak.

msgurkan
06-05-2008, 12:46
Ali Bey teşekkürler. Bu arada şuraya bir göz atmanız gerekiyor: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=184&page=42
Herkes hakkınızda konuştu!:confused::D

vyssera
06-05-2008, 18:51
Harup ağacınız bu forumda yetişmiş en güzel bonsai olmaya aday. Sağlıklı olmasına çok sevindim. Sevgiler, saygılar.

msgurkan
06-05-2008, 19:41
Vyssera, forumdaki en güzel değil ama başarabilirsem benim en iyi bonsaim olma ihtimali var. Birçok kez yaşadığım başarısızlıklardan sonra ağaçtaki bu canlılığı görmek bile büyük bir keyif. Aynı keyfi herkese dilerim.

msgurkan
03-06-2008, 12:05
Bonsai Yarıimasına katmayı düşündüğüm Acem Borusu bonsaim:

39451

39452

bonsaisan
03-06-2008, 12:45
39453


SAyınmsgürkan

Ağaçınızı fotoğraflarken son rutujlarını yaparak ve uygun bir biçimde son şekline göre çekim yaparsanız çok daha etkili ve estetik durduğunu göreçeksiniz.

Yukarıda ki örnekde affınıza sığınarak yapılması gereken ufak budamaya yerlerini dijital ortamda ne yaptım.

Eğer vaktinizi almaz ise tekrra bir çekim tekararı yaparak toparlaya bilirsiniz.

Saygılar.

msgurkan
03-06-2008, 14:13
Bonsaisan, üzülerek belirtmek isterim ki en "yeteneksiz" olduğum konulardan biri de fotoğraftır. Uyarınız çok isabetli olmuş, tekrar bakınca düzeltilmesi gereken basit ama etkili detaylar olduğunu gördüm, dal ve yapraklarda küçük budama ve eğme ile düzeltmeler yaptım. Umarım doğru yapmışımdır. Teşekkürler.

39454

Eaglion
03-06-2008, 15:18
Sayın Msgürkan,

İleriye dönük planınız nedir? Bonsaisan'ın rütüşüna bakınca sola keskin asimetrik buket gibi görünüyordu. Sizin son eklediğinizde ise sağa doğru asimetrik buket olur gibi. Ancak bırakdığınız ilk dal bunu bozuyor. Kıvrımlı dik tarza mı çevireceksiniz?

Bir de, gövde kesim yerini önümüzdeki kış sonu düzeltmeniz gerekecek gibi. Tamamen iyileşse bile güdük gibi görünecek sanki.

msgurkan
03-06-2008, 16:06
Eaglion, bu bonsaim Eğik, Buket ve Kıvrımlı Dik tarzlar arasında gidip gelecek gibi görünüyor. Üst dalları henüz gelişmediği için bir geçiş döneminde. Aslında gelen yıl bonsai saksısına almayı planlıyordum. Ancak yarışmaya herhangi bir ağacımı katmazsam Ali beyin elinden kurtulamam diye korktuğumdan:D onu erken bonsai yaptım. Şimdilik gövde yapısı ile daha çok Eğik tarza yakın. İlerde üstteki dalların gelişimine bağlı olarak kıvrımlı dik tarza geçiş yapabilirim. Ne olacağına biraz da kendi karar verecek:D
Gövde üzerindeki budama izlerinin düzeltilmesi gerektiğine ben de katılıyorum.

Bu ağaç çok kısa bir geçmişe sahiptir. 23 Mart 2008'de çekilen aşağıdaki resimden de görüleceği gibi 2-3 aylık bir mazisi var. Gövdenin konik ve kıvrımlı yapısı onu kök çeliği olarak seçip yaptığım budamadan kaynaklanıyor. Evinde Acem Borusu olan arkadaşlara bundan dolayı özellikle kök çeliği alarak bonsai yapmalarını öneriyorum.

39470

Gülşen
03-06-2008, 16:33
Mehmet Salih Bey; harup ağacınızın dalları çok güzel. Yaprakları çoğaldığında harika olacak. Acem borusunun gövdesi nasıl bu kadar kalınlaştı? Bir daha seraya gittiğimde bu iki ağacın fidesine bakacağım:))

msgurkan
03-06-2008, 21:30
Gülşen Hanım, Harup ağacımın dal ve yaprakları çoğaldı ve daha da güzelleşti. Yakında yeni resimlerini ekleyeceğim.

Acem borusunun gövdesini normal bonsai teknikleri ile bu şekilde kalınlaştırmak belkide 5-6 yıllık bir süre ister. Ancak bahçedeki acem borusunun her tarafı sarmış olan köklerini söküp yayılımını kontrol altına almak için toprağı kazınca ilginç kök şekilleri ile karşılaştım ve onları budayıp saksılara diktim. Çok planlı olmadı ve sonucunu tam olarak kestirememiştim. 2-3 ay içinde onları bonsai haline getirmek inanın benim için de supriz oldu.

Eğer bir tanıdığınızın bahçesinde varsa köklerinden almanız işinizi kolaylaştırır. Dal çeliğinden çoğaltılması da oldukça basittir.
Size kolay gelsin.

Buket Aknar
03-06-2008, 21:55
MehmetSalih Bey; acemborusunu çok beğendim. Ellerinize sağlık. Ben henüz bana verdiklerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Önceleri oldukları halleriyle bile bonsai gibi durduklarını düşünüyordum. Suya çok hassas olduklarını farkettim. Yani anlayacağınız benimkiler şu anda bunalımda.

msgurkan
03-06-2008, 22:18
Buket, sana verdiğim Acem Borusunun biri yanılmıyorsam saksıda ve iyice köklenmiş durumda idi. Diğeri tüpde ve henüz yeni kök geliştirtirmeye çalıştığından eğer güvde çok az da olsa yerinden oynarsa kökleri gövdeden kopar ve kısa sürede kurur. Seninki henüz kurumadığına göre toparlanır diye düşünüyorum. Ben aşırı sulamaya hassasiyetlerini görmedim, ancak toprağın kurumasından belki etkilenebilirler.
Saksıda olanın üzerinde bonsai denemeleri yapabilirsin. Kurumasından korkma, bende çok, sana yenisini veririm. Hanımeli fidanların da hazır, hatırlatırım.

Eaglion
04-06-2008, 09:40
Sayın Msgürkan, bir de diğer taraftan çekilmiş resmi var mı? Sanki diğer taraftan güdük az beli olacak gibi. Son yazdıklarınızdan hiç telleme yapmadığınızı anladım. Acem borusu hakkında çok bilgim yok ama bu dallanmaya bakarak buket tarzına çok yatkın gibi görünüyor. Sadece basit budamalarla bile yapılabilecek gibi.

Sonuçu merakla bekliyorum. Kolay gelsin.

msgurkan
04-06-2008, 10:24
Eaglion, hiç telleme yapmadım, sadece uç alma ve budama yaptım. Diğer taraftan çekilmiş resmini de ekliyorum. Gördüğünüz gibi aşağıya eğdiğim dal yine yukarıya doğru kaydı.

39555

msgurkan
04-06-2008, 10:29
Harup ağacım bol dal ve yaprak vermeye devam ediyor. İşte son hali:

39556

Eaglion
04-06-2008, 11:42
Bu taraf sanki daha kolay kamufle edilebilir gibi. Gövde güdüğü geriye doğru eğimli kesilirse yara görünmeden silüeti kurtarır. Be sefer de tepedeki kesim yeri bize bakıyor ama o da konkav kesici ile dirsek bölümü yuvarlattığınızda yara olduğu bile zor belli olacaktır.

Ne dersiniz?

msgurkan
04-06-2008, 11:52
Ben de benzer yönde düşünüyorum. Ağaç yaprak döktükten sonra gövde üzerinde düzeltmeler yapabilirim.

Ali H. ALI
04-06-2008, 12:37
Sayın Msgürkan,

İleriye dönük planınız nedir? Bonsaisan'ın rütüşüna bakınca sola keskin asimetrik buket gibi görünüyordu. Sizin son eklediğinizde ise sağa doğru asimetrik buket olur gibi. Ancak bırakdığınız ilk dal bunu bozuyor. Kıvrımlı dik tarza mı çevireceksiniz?

Bir de, gövde kesim yerini önümüzdeki kış sonu düzeltmeniz gerekecek gibi. Tamamen iyileşse bile güdük gibi görünecek sanki.

Sayin Eaglion, "Buket" tarzi dediginiz hangi tarzdir. Bildigimiz "Supurge"(Broom) tarzindan bahsediyorsaniz, bu tarzda dallarin cikacagi yere kadar, govde dum duz cikmalidir. Mehmet Salih beyin acem borusu bu durumda yatik veya kivrimli dik tarz olacak gibi.

Mehmet Salih bey son eklediginiz acem borusu fotografindaki on yuz daha iyi govdedeki yara arkada kalmis.

Not: harniba(harnup) iyi bak.

Eaglion
04-06-2008, 13:25
Ali Bey, doğrudur. Kastettiğim broom.

Özellikle, yeni dönem bonsai kitaplarında asimetrik ve yatık olanlar da görüyorum. Bahsettiğim ağaçlar genellikle acer'lardan yapılmıştı. Gövde klasik broom için çok daha kısa ve biraz da kavisli veya yatık. Dallanma ise tam bir yelpaze gibi değil biraz daha bir tarafı sivri bir tarafı konik oluyor. Stil bölümüne de bölümüne genelde broom ya da slanting broom yazıyorlar.

Msgürkan'a da yazdığım gibi Acem borusunu tanımıyorum. Dalların o kadar kısa sürede kendiliğinden böyle bir şekil alması bana onu düşündürdü.

Zaten, yeni dönemde yapılan ağaçların tarzlarını bir türlü klasik bir tarza oturtamıyorum. Özellikle Masahiko Kimura, Cheng Cheng-Kung gibi üstadların ardıç ve çamlarda yaptıkları (yamadori) şekillendirme ve (eski ağacı) yeniden şekillendirme çalışmaları bırakın bir tarza uymayı, kurallara bile uymayabiliyor. Sorulursa kıvrımlı dik tarz ya da kıvrımlı tarz deniyor ama değiller.

Biliyorum bu biraz daha resim çizmeyi bilmeden, "Picasso da ne ki; ben de o eciş büçüşleri çizebilirim" demek gibi oldu. Ama bence Japon veya Çinli olmalarına rağmen klasik kuralları yıkmaları ve bunu neden yaptıklarını da düşünmeye değer.

msgurkan
04-06-2008, 14:01
Ali Bey, Ön yüzün, son eklediğim resimde görüldüğü gibi olması konusunda Eaglion'un görüşü de aynı. Bende katılıyorum.
Sayemde Yatık, kıvrımlı dik ve Buket tarzlarının melezleri de çıkmış demek!:D

Bu arada Harnıba gözüm gibi bakıyorum.

Ali H. ALI
04-06-2008, 14:39
Sayin Eaglion, Klasik Supurge(Broom) tarzinin disina cikip yatik supurge tarzi diye yapilanlari gormedim o yuzden bir yorumda bulunamiyacagim.

Supurge tarzi (Hokidachi) Japonlarin supurgeden esinlenerek isim verdikleri bir tarz ki ayni cesit supurgeyi, Kibristaki bazi koylerde, duz bir degnek ucuna baglanan cali ile yapip kullaniyorlar. sekil olarak da bonsaideki supurge tarzi o supurgeye benziyor. Govdesinin duz cikmasi nedeni ile, Supurge tarzi duz tarzin bir alt tarzidir.

Bahsettiginiz sanatcilardan Kimura kendine ozel tarzlarla agaclari sekillendiriyor ve dediginiz gibi klasik tarzlardan uzak bile olsa calismalarindaki guzellik ve estetik herkes tarafindan kabul ediliyor.

Aslinda Cinliler, Japonlar kadar kurallarda kati degillerdir ve daha fazla dogadan esinlenip bonsailerini sekillendiriyorlar. Bir Cinlinin, ve bir Japonun yaptigi klasik bonsaileri hemen ayirt edebiliyorsunuz.

Bizler bonsaide yeniyiz(tum bati ulkeleri) bonsaiyi Cinliler ve Japonlar gibi algilayabilmek icin belki yuzlerce yila ihtiyacimiz olacaktir yerlesmis bir bonsai kulturunden sonra belki onlar gibi bonsaiyi algilayabilecegiz. Ornegin bonsai bir inancin da simgesidir Inanilir ki bonsain olusturdugu ucgenin en ust noktasi Cenneti, ortadaki noktasi insani, en altaki noktasi da yeri simgeler. Oysa bizler sadece agacin bir ucgen olusturmasini istiyoruz.

Bonsaide kurallari ogrendikten sonra, Bilincli olarak o kurallarin disina cikip yeni birseyler yaratmaya calismak, yanlis olamiyacak diye dusunuyorum.

Hepinize kolay gelsin.

Ali H. ALI
04-06-2008, 14:42
Mehmet Salih bey harniba gozun gibi degil, Iki gozun gibi bak.
Agacin kivrimli dik tarz gibi duruyor.
Hosca kal.

msgurkan
18-06-2008, 08:49
Acem Borusu Şelale Tarzı

Yine kök çeliğinden köklendirip şekillendirdiğim acem borusu bonsaim. Boyu daha uzundu, ancak yapraksız olduğu dönemde gözüme çok uzun göründüğünden kısaltmıştım. Şimdi hata yaptığım belli oluyor.

Bir-iki yılda onu stile daha uygun hale getirebileceğimi umuyorum. Boyunu aşağıya doğru biraz uzatma, gövdesini kalınlaştırma ve tepede kısa bir tac yapı oluşturma ile güzel bir bonsai olabilir.

Birinci resimden de göreceğiniz gibi gövde üzerinde kuru dal etkisi oluşturmak için ilginç bir yöntem kullandım. Geçmişte kök olan bu çıkıntıları kurumuş dallar gibi değerlendirerek lime sulphur ile beyazlaştırarak kurumuş dal ekisi oluşturdum.

40974

40976

40975

bonsaisan
18-06-2008, 09:48
Çok güzel bir çalışma olmuş.Elinize sağlık

vyssera
18-06-2008, 09:57
Elinize sağlık, çok güzel.

msgurkan
02-07-2008, 09:56
Mavi Selvi-Kıvrımlı Dik tarz

1-2 yaşındaki 10 adet mavi selvi fidanına 3 ay önce kök budaması ve saksı değişimi yapmıştım. Mevsimi olmamasına karşın, dayanıklı olduklarından fidanlardan birine budama (uç alma, parmakla koparma şeklinde) ve telleme ile şekil verdim. Uç alma ile dallar ve yapraklar ilerde dolgunluk kazanıp formunu alacaklar. Ancak gövdeye ne olacağını şimdiden kestiremiyorum. Muhtemelen o istediğim kalınlığa erişemeyecek. Deneyip göreceğiz.
Bu arada fidanı şekillendirirken bir HATA yaptım. Kim bulacak?

42179

42180

42181

vyssera
02-07-2008, 10:43
En alttaki dal çok aşağıdan çıkıyor, yine de güzel duruyor :)

sabah
02-07-2008, 10:53
Bir de yanılmıyorsam tepe ikili gibi görünmekte, öyleyse tek doruk kuralı ihlal edilmiş:rolleyes:

vyssera
02-07-2008, 11:43
Hoşgeldiniz, güzel, başarılı çalışmalar dilerim :)

Feza Sanıvar
02-07-2008, 11:51
Çalışmalarınızı mümkün oldukca görüyorum . Başarılar.

Ali H. ALI
02-07-2008, 11:54
Feza hanim hos geldiniz. Forumuma ilk giriyorsunuz. Burasi Mehmet Salih beyin agaclarinin sayfasi. Asagidaki linke tiklarsaniz yazismaya orda devam eder. daha sonra da ilgili basliklar altina yazabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=254922#post254922

Ali H. ALI
02-07-2008, 12:05
Memet Salih bey, Vyssera ve Sabahin agacinizda gordugu yanlisliklarin mutlaka siz de farkindasiniz. En altaki dali, kurbanlik dal yapabilirsiniz. Uzerinden telleri cikarip onu buymeye birakiniz, istedigi gibi buyusun(belki bir metreden buyuk olur) dalin altinda kalan kisim kalinlasacaktir,agaciniz istediginiz kalinliga gelince dali ordan kesersiniz, isterseniz kurumus dal gorumu verirsiniz. Kolay gelsin.

msgurkan
02-07-2008, 12:33
Sabah, tepe henüz çok çıplak, uç alma ile ikili görüntüsünü ilerde kapatacağım.
Vyssera, Ali Bey, İlk dal biraz aşağıdan çıkıyor, ancak gövdenin saksı içindeki kısmını da açığa çıkardığım zaman orantı çok kötü olmayacak diye düşünüyorum. Ancak yine de kurbanlık dal önerisini dikkate alacağım. Benim asıl işaret etmek istediğim şu hataydı:

Üstüste İki dal paralellik oluşturuyor.

42194

msgurkan
14-07-2008, 22:30
Dal ve kök budaması 20 Mart 2008'de yapıldı. Havalar ısınmış olduğundan riskli bir uygulamaydı. Bu işlemi 1-2 ay önce yapmalıydım. Yine de ağacı yaşatabildim. Zeytin dirençli, dayanıklı bir tür.

42980

42981

Köklerin gelişmesi için bir yıl beklemek niyetindeydim. Ancak diktiğim ahşap kasalarda çürüme ve böceklenme olduğunu fark edince 8 Haziran 2008'de söküp saksıya almak zorunda kaldım. Bunu yaparken de resimledim. Kök ve dallarda sağlıklı gelişme devam ediyor. İlerde gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim.

42982

42983

vyssera
14-07-2008, 22:50
Mehmet Salih bey,

Yine mükemmel bir ağaç seçimi yapmışsınız, tebrik ederim. Paint'te küçük bir karalama yaptım. Bu çizime göre, ana gövdeden sağa çıkan büyük dal kesiliyor, o bölgeden çıkan küçük dallarla bir küme oluşuyor. Ya da sağa çıkan dal kısaltılıp onun üzerinde küme oluşturuluyor. Naçizane düşüncem. Ana gövdede henüz en tepede sürgün olmadığını da göz önüne alırsak, bu şekle gelmesi 5 yıl alabilir. Saygılar.

msgurkan
14-07-2008, 22:58
Vyssera, çizim ve önerileriniz çok güzel, değerlendireceğim, teşekkürler.

msgurkan
17-07-2008, 18:30
Diğer Bir Zeytin Bonsai Adayım

Yukarıdaki zeytinle zaman ve işlem olarak aynı süreci yaşayan diğer adayım. Ancak bu ikiz gövde tarzında.

43229

43230

43231

msgurkan
17-07-2008, 19:32
Yine Harup

Bu harup da ahşap kasaya dikildi. Ancak kasada çürüme ve böceklenme sebebiyle yine riskli bir şekilde sökülüp saksıya alındı. Yaşadığım bu sorunlardan sonra fidanlarımı ahşap kasaya dikmemeye ve herzaman ihtiyacım olabilecek ebatlarda saksıyı stokta tutmaya başladım. 3 Şubat 2008'de kaydedilmiş resimleri:

43234

43235

43236

43237

msgurkan
17-07-2008, 19:37
14 Mayıs 2008'de kaydedilmiş resimleri:
Bugünkü durumları ise çok sağlıklı ve daha da gelişmiş. İlerde yeni resimlerini yayınlarım.

43238

43239

tourkana
17-07-2008, 22:00
Salih bey, ağaçlarınız için maşallah demekten başka birşey gelmiyor aklıma...
Çok güzel nebarisi olan ağaçları seçmişsiniz.
İkili gövde zeytin ağaçlarınızdan özellikle ikincisini çok beğendim, 151.mesajınızdaki ilk resimdeki soldaki dalı başlangıç yerinden keserek de tek gövdeliye dönüştürebilirsiniz ağacınızı..

msgurkan
18-07-2008, 08:32
Tourkana, zeytin ve harup ülkemizin yerli türleri ve çok dayanıklı ağaçlar. İlk başta haruptan bonsai yapabileceğimi sanmıyordum. Özellikle Ali Beyin önerisi ile başladım. Ve şu anda bonsai olmaya yakın aday olan 4 ağacım var. Bir tanesini henüz tanıtmadım. Çok sayıda da küçük fidanım var.

İkili gövde tarzı zeytin ağacımın gövdeleri arasındaki mesafenin fazla olmasını ben de olumsuzluk olarak görüyorum. Dolayısı ile önerini değerlendireceğim. Önce biraz dallansın, oluşacak yapıyı son kez değerlendirip soldaki dalı kesmeye karar veririz. Öneriniz sanıyorum şöyle:

43285

Eaglion
18-07-2008, 10:33
Mehmet Salih Bey,

Harnupunuz çoklu gözde için çok uygun değil gibi. Gövdeler, farklı seyvilerden çıkmış. Yukarda kalanları, çok kalın olduklarında dal gibi kullanmak da zor.

Ben olsam; son resimde oldukça güzel kıvrılmış olan hariç geri kalanları budar ve kıvrımlı dik tarz denerdim. Ya da yukardan çıkan gövdeleri tamamen budar kalanları da oldukça kısaltarak bunlardan yeni gövdeler geliştirirdim. Yanlız bu uygulamada geriye dört gövde kalacak bu nedenle birini feda edip üçlü gövde yapmanız gerekir.

msgurkan
18-07-2008, 12:15
Eaglion,
Harup ağacımın çoklu gövde için bazı kusurları olduğuna katılıyorum. Ancak Ağaca verilecek genel form içinde bir miktar kamufle olurlar mı diye yeni dal ve yaprak gelişimini bekliyorum. Kaldı ki ağacın öncelikli sorunu köklenmesini tamamlayıp hayatta kalabilmesi. Gelen yıl gerekli görürsek yine derin budama yapabilirim.

Senin dediğin gibi dört dalı dipten budamak bana pek kolay görünmedi. Ağacın ana dalları çok kalın ve kesilirlerse ana gövde üzerinde görüntüyü bozacak 4 tane çok büyük yara açılacak. Ölçeği tam olarak algılamana yardımcı olmak için ağacın toprak seviyesindeki en kalın gövde çapı 16 cm'dir.

Henüz ön yüzü kesinleştirmedim, ancak 153. mesajda görünen yüzü arka yüz olarak düşünüyorum. Ağacın ön yüz olarak öngördüğüm yönden çekilmiş bugünkü resmlerini de aşağıda görebilirsiniz.

43294

43295

Eaglion
18-07-2008, 13:22
...Ölçeği tam olarak algılamana yardımcı olmak için ağacın toprak seviyesindeki en kalın gövde çapı 16 cm'dir...

Oy maşallah.

Bu boyutta, yeni çıkan dalların orantılı olması için de çok zaman geçmesi gerekecek (en az=anadal yaşı/2). Bu süre içinde yaralar da iyileşmez mi sizce?

Ali H. ALI
18-07-2008, 15:03
Mehmet Salih bey harnibiniz(harnup) oldukca iyi gelisiyor ve saglikli masallah.
Agaccinizin iyice sacak kok gelistirebilmesi icin, onun ust tarafindaki gelismeye bir iki yil dokanmayiniz. Daha sonra uzerinde nasil bir calisma yapacaginiza karar verirsiniz. Kokleri gelistikten sonra uzerinde yapilacak her turlu calismayi zarar gormeden gecirecegini dusunuyorum.

Sayin Eaglion ve diger arkadaslarin verecegi onerileri de goz onunde bulundurmanin yani sira, Tarz icin sana en guzel ornegi dogada gorecegin harnip agaclari verecek(Girne-Guzelyurt arasidaki yol boyu bircok harnip agaci var firsat bulursan oralara bir goz at resimler cek, zaman icerisinde harnip agacina verecegin tarzi belirlemen icin boyle bir calismanin yararli olacagini dusunuyorum.)

Calismalarinda sana kolayliklar dilerim.

vyssera
18-07-2008, 16:14
Ali hocam güzel bir noktaya değindi. Ağacın doğadaki örneklerine bakmak. Böylece minyatür benzerlerini oluşturabiliriz. Kendim hep doğala yakın bir ladin ağacım olsun istiyorum. Şu ana kadar ladin ağaçlarıyla çalıştım ama, henüz ağacı tanıma aşamasına bile gelebilmiş değilim.

Ağaçlarınızın sağlığı ve gelişimi için Eaglion'un dediği gibi söylenecek tek söz Maşallah :)

msgurkan
19-07-2008, 01:21
Bu boyutta, yeni çıkan dalların orantılı olması için de çok zaman geçmesi gerekecek (en az=anadal yaşı/2). Bu süre içinde yaralar da iyileşmez mi sizce?

Eaglion, yaralar gövdenin görünen bölgesinde olacak ve iyileşseler bile çirkin izleri kalacak. Gövde üzerindeki bu dalları dipten kesme yerine bir miktar daha kısalma olabilir.

Ali Bey, dediğiniz gibi harup henüz yeterli kök geliştirmiş değil. Bunun için ona zaman tanımak gerekir. Bu arada çevredeki güzel harup ağaçlarının resimlerini çekip burada yayınlayacağım. Vyssera'nın dediği gibi minyatür benzerini oluşturmak için aralarından uygun tarzı seçeriz.

cüce nar
19-07-2008, 11:04
Harnup çok güzel görünüyor.Özellikle yüzeykökü harika.Ben de dayanamadım katılımda bulunayım dedim.Kırmızı çizgili dallar budanıp kahverengi çizgili istikamette dal gelişimi sağlanırsa güzel bir kıvrımlı dik form olur gibi.1 numara ile gösterdiğim dal da budanacak.Ancak o dal önde kaldığı için yaranın kapanmasını beklemektense gövde biraz oyulabilir.Sola doğru çıkan dala ölü dal uygulaması da yapabilirsin.Neye karar verirsen ver sonuç harika olacak eminim.Ağaç güzel çünkü.

msgurkan
19-07-2008, 11:40
Cüce nar, siz de Eaglion gibi Kıvrımlı Dik Tarz öneriyorsunuz.

Benim baştan beri odaklandığım çoklu gövde, ancak taraftarları:rolleyes: arttığına göre sizin önerinizi de iyice incelemek gerekiyormuş. Nede olsa zamanımız var. Fotoğrafa göre karar vermek bazen yeterli olmadığından önerilernizi ağaç üzerinde inceledikten sonra görüşlerimi tekrar paylaşacağım.

Önerileriniz için Size ve Eaglion'a teşekkürler.

msgurkan
01-09-2008, 22:02
Tarz icin sana en guzel ornegi dogada gorecegin harnip agaclari verecek(Girne-Guzelyurt arasidaki yol boyu bircok harnip agaci var firsat bulursan oralara bir goz at resimler cek, zaman icerisinde harnip agacina verecegin tarzi belirlemen icin boyle bir calismanin yararli olacagini dusunuyorum.)



Ali Bey Girne'nin doğusunda Esentepe-Tatlısu yolu üzerindeki harnup ağaçlarından örnek resimler aldım. Çok kaliteli olmadığı için galeride değil de burada yayınlamayı uygun gördüm. Umarım arkadaşlara doğadan tarz konusunda esin kaynağı olur.

46210 46211 46212 46213

msgurkan
01-09-2008, 22:05
Resimlerin devamı...

46214 46215 46216 46217

msgurkan
01-09-2008, 22:50
Bu arada çoklu gövde tarzı harnup ağacımın gelişimi konusunda biraz bilgi vereyim. Haziran ayı başında dikili olduğu tahta kasa içindeki toprak ve köklerin durumu nasıl diye bir kenardan açıp bakınca hem çok miktarda böceklenme hem de toprağın alt katmanlarına suyun ulaşmadığını gördüm.

Yazın yakıcı sıcakları başlamıştı, saksı ve toprağını değişmek çok riskliydi. Ancak o şekilde bıraksam büyük ihtimalle ağaç ölecekti. Özellikle toprakta dere çakılı karışımı yoktu. Ağacı ilk dikeceğim zaman önceden uygun toprak karışımı hazırlamadığım için tümü çürümüş bitki atıklarından oluşan toprak kullanmıştım. Şimdi bu hatadan ders alarak her zaman büyük bir kasa içinde kullanmaya hazır toprak karışımı bulunduruyorum.

Sonuç olarak harnup ağacını yerinden süküp toprağının çoğunu yıkayarak uzaklaştırdım ve büyük bir saksıya drenajlı toprakla diktim.

46229

Şanslıyım ki ağaç pek sarsıntı geçirmedi. İki hafta sonra çok hızlı gelişmeye başladı. Çok gelişen filizlerin uçlarını biraz budadım. Ancak sonra tekrar aynı şekilde gelişmeyi sürdürüyor.

46227

46228

Ali H. ALI
02-09-2008, 13:12
Mehmet Salih bey iyi gunler. Siz onu ne kadar cok seviyorsaniz harnup agaciniz da da yasamayi ve sizi seviyor. Cok govdeli tarzi ile, belkide hicbir ulkede kimsede olmiyan bir bonsainiz olacak.

Ingiltereya giderseniz aklinizda olsun onun icin guzel bir bonsai saksisi aliniz.
Oval bir saksi icerisinde cok guzel duracagini dusunuyorum.
Toprak rengi sirsiz bir saksi kullanabileceginiz gibi yaprak rengine uygun sirli bir saksi da kullanabilirsiniz.

Harnip(harnup) agaciniza, iki gozunuz gibi bakiniz, Ornek bir bonsai olacak.
Kolay gelsin.

bonsaisan
02-09-2008, 14:55
Ağaç çok güzel ve hoş görünüyor.Yüksek bir enerjisi olduğu için bunu orantılı kulanıyor siznde yapmış olduğunuz uygulamar ile gelişimi gerçekden iyi olaçak.
Başarılar saygılar.

msgurkan
02-09-2008, 20:39
Ali bey, Bonsaisan teşekkürler. Yardımlarnızla inşallah onu güzel bir bonsai yaparız.

Bu ağaca uygun saksı konusunda ben de oval diye düşünüyordum. Nasıl görüneceğini anlamak için bir foto montaj yaptım. Ağacın 18 cm olan gövde çapı ile boy ve genişliğine uygun olarak 40-45 cm'lik bir saksı boyutu uygun olur diye düşünüyorum.

46290

Ali H. ALI
03-09-2008, 12:17
Mehmet Salih, guzel gorunuyor.
Seramikci arkadasin oldugunu hatirliyorum. Ona, agacla orantili boyuta seramikten 5-6 tane koyun yaptirirsan, o koyunlar harnip agaci altina yerlestirdinmi agac bir daha heybetli gorunecektir.

msgurkan
04-09-2008, 19:35
Ali bey çok güzel bir öneri. Hayvan figürleri nasıl bulurum diye düşünürdüm, ama seramik olarak imal etmek aklıma gelmemişti.

Bir foto montaj denemesi daha yaptım. Sanıyorum koyunlar ölçek olarak biraz küçük oldu.

46391

Vildan Sönmez
05-09-2008, 16:43
Bonsaiden yana sesimi çıkartamıyorum, ama süper olmuş, naçizane önerim:
Kepenekli bir çoban bebekle çok daha güzelleşecektir.

msgurkan
05-09-2008, 19:02
Vildan hanım, ağacımın bonsai haline gelmesine birkaç yıl daha var. Ancak müstakbel koyun figürlerime bir de çoban figürünü memnuniyetle ekleyeceğim.

Sizin çalışmanızı da merakla izliyoruz. Japon ayvası ve erguvan benim henüz edinemediğim ama hayalimdeki türler.

Ali H. ALI
06-09-2008, 13:32
Mehmet Salih bey koyunlar cok kucuk olmamis. Agacla orantili, koyunlara bakan agacin ne kadar buyuk oldugunu hemen fark edecek.

Koyunlari hep ayni sekilde yaprirma kimisi yatirken. kimisi otlarken kimisi de bakinirken olsun.

Vildan hanimin onerdigi Coban da goruntuyu tamamliyan unsur olacak(onu da seramikten yaptirabilirsin, onun boyunun da olculere uygun olmasina dikkat et. buradaki Cinli balikci figurleri gibi)

Kolay gelsin.

msgurkan
07-09-2008, 22:11
Bahçemdeki bu ılgın ağacını fidandan koca ağaç haline getirdim. Fıstık çamlarım da çok büyüdüğü için bahçe güneş göremez hale gelmişti.

Ilgını bahçe bonsaisi yapmaya karar verdim. Mart 2008'de derin budama yaptım. İlk resim Nisan sonu, diğer iki resim ise bugünkü halini yansıtıyor.

Ağacın gövde kalınlığı yaklaşık 1 metre, yükseklik 2 metre.

46728

46729

46730

Harun Parlak
07-09-2008, 22:19
Çok güzel bir ağaç vuruldum ben bu ağca yerinizde olsam bahce bonsai si değil uygun bir saksı iamal eder saksıya alırım. ÇOK güzel bir BONSAİ olacak bu ağaç.

msgurkan
07-09-2008, 22:41
Tekin bey, aslında baştan beri amacım oydu.

Ancak bu hale gelince Eşim, beğendiği bütün bonsai adaylarıma yaptığı gibi "Bu benim", "Aman dokunma, sonra ötekiler gibi kurutursun" demeye başladı. E kısmen de haklı, ilk dönemlerde bazı ağaçlarımı kaybemiştim.

Baktım olmayacak, ben de ağacın bulunduğu yerdeki güçlü enerjisinden faydalanıp ana dal yapısını oluşturayım dedim.

Bu aranda Eşimin ağacı kurutmayacağım konusunda bana güveni oluşunca, belki gelecek yıl, onu yerden alıp tekrar köklendirerek özel bir saksıya alırım.

Harun Parlak
07-09-2008, 22:49
Bir yılda tamamlamayın söküm işlemini isterseniz Önce etrafını kanal şeklinde biraz kazın fazla uzayan saçak kölerin bir kısmını kesin altdakiler kalsın. Sonra kazdığınız kanala tekrar torflu toprak doldurun saçak kökler tekrardan kılcal kökler salmaya başlasın ikinci yıl genişce kazıp ağcın altına girin kazık kökü kesin. Bir miktar toprakla beraber kaldırın büyükce bir saksıya yerleştirin Bir yılda orda kalsın ancak üçüncü yıl hem bitmiş olur. Ozaman uygun bir bonsai saksısına yerleştirirsiniz.

msgurkan
07-09-2008, 23:01
Ilgın çok kolay köklenebilen bir tür ancak onu, dediğiniz gibi yerinde tekrar köklendirip iki aşamada sökmek en doğrusu. Öneriniz benim için çok faydalı oldu, teşekkürler.

Ali H. ALI
08-09-2008, 13:02
Mehmet Salih bey, Tekin beyin heyecenla onerdigi ilgini saksiya alma, guzel bir calisma olabirse de, ben agaci oldugu yerede birakmayi yeglerdim.

Ev kendi malinizsa yani kiraci degilseniz ve agaci yerinden sokmek icin onemli bir gerekceniz yoksa oldugu yerde de oldukca guzel duruyor. Onun ust tarafinda surekli calisip bahcenizin gozde bir agaci yaparsiniz ve kim bilir kac nesil orda yasamini surdurur.

Ilgin dis mekan bitkisi oldugu icin yerinden sokseniz de disarida bakmak durumundasiniz. Buyuk bonsaileri tasimasi da zor oluyor(hele yaslaninca)

Insan ne kadar deneyimli olursa olsun, bu durumdaki agaclari sokup saksiya almak az da olsa risklidir. Siz nasil olsa bu bonsai sevdasina tutuldunuz bir daha da vazgecemezsiniz. O yuzden onunuzdeki zaman icerisinde bonsai saksilarinizda bircok ilgin bonsainiz olacagini dusunuyorum ve bir ilgin bonsai de bahcenizde.

Bunlar benim kisisel gorusum. Ilgin hakkindaki karari kendin vereceksin.
Kolay gelsin.

Not: Biliyorum yogunsun ama sormadan edemiyecegim. Girnedeki Ilginlarin koruma altina alinmasi saglamak icin hangi bakanlikla iletisim kurmaliyiz.
Biliyorum belediyedeki arkadasin sana koruma sozu vermistir. Ama o gorevini tamamladigi zaman diger gelenlerin ne yapacagi belirsiz oldugundan, en guzeli onlari yasalarla korumak oldugunu dusunuyorum.

msgurkan
09-09-2008, 20:50
Ali Bey, ev kendi malım olmadığı için onu 3-4 yıl içinde saksıya almayı düşünüyorum.
Ancak acelem yok önce dal yapısını geliştireyim, 1-2 yıl sonra karar veririm.

Girne'deki ılgınların korunması konusunda devlet yetkililerinden pek "ilgi" göremedim.
Konuyu Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir'e konuşup ondan yardım isteyeceğim.
Doğan beyin mail adresi: dogansahir@neu.edu.tr

cemboa
09-09-2008, 21:19
Aslında Ali beyin görüşlerine bende katılıyorum.Ama evden çıkarsanız aklınızı ılgınla beraber burda bırakacağınız kesin.Çünkü şu yabancı sitelerdeki ılgın bonsailerini gördükten sonra sahip olduğum 4 cm çapındaki ılgınım bonsai aşamasında.Söğüt gibi suyu çok seviyor ve sık budamayı kaldırıyor.Şimdi teknik bir öneride bulunacağım.Ama buna başta Ali bey olmak üzere tecrübeli arkadaşlar bu konu üzerine yorum yapmalılar.Bu ağacı boydan 2 **** 3 parçaya ayırmayı öneriyorum.Hem taşımak için makul ölçüler çıkar hemde bir ağaçtan birden fazla bonsai çıkar...

msgurkan
09-09-2008, 23:43
Sn Cemboa, bana göre öneriniz teknik olarak uygulanabilirdir. Ve bunu zahmetli de olsa başarabileceğimi düşünüyorum.

Ancak benim çok sayıda 2-10 cm çapında bonsai adayı ılgın ağaçlarım var. Dolayısıyla ağacı bonsai yapacaksam bütün olarak korumayı yeğlerim.

Bu tartışmayı izleyenler, niye ağacı ağaç olarak bırakmıyorsunuz diye sorabilirler. Ona da yanıt vermek istiyorum. Bahçenin kenarına dikilmiş fıstık çamı ağaçlarım yıllar içinde kocaman olduğundan bahçe yeterince ışık alamıyor. Bir de ılgının gölgeleme yapması durumunda bahçede çim bile yetişmez hale geliyor, hatta mantar hastalığı etrafı sarıyor.

Yani bu ağaç benden sonra da bonsai olarak korunamazsa büyük ihtimalle kesilmesi gerekecek.

vyssera
10-09-2008, 12:40
Ağacı eğer saksıya alacaksanız babamın ağaç sökmeden önce kullandığı yerinde köklendirmeyi uyguyaın derim. Ağacın ana köklerini yerinde kesip kılcal kök vermeye zorlamak ve bu kökler oluşunca yeni ortamına taşımak şeklinde. Uzun bir süredir fazla ilgilenemedim forumla, bu arada güzel çalışmalar yapmışsınız elinize sağlık :)

Ali H. ALI
10-09-2008, 14:38
Mehmet Salih bey ben evin sizin oldugunu dusunmustum.
Bu durumda ilgin uzerinde yapacaginiz saksiya alma calismalarinda kolayliklar basarilar dilerim.

Imkaniniz oldugu icin sokme isini uzunca bir zamana yaymak en iyi yontem olacagini dusunen arkadaslara ben de katiliyorum.

msgurkan
10-09-2008, 16:19
Vyssera, dediğiniz gibi babanızın yöntemini uygulayacağım. Derin budama sonrasında 5 ay gibi kısa sürede ağaç bu hale gelmişse yerde olmasının sağladığı enerji sayesinde. Halbuki saksıdakiler bu kadar güzel gelişmiyor. Önümüzdeki birkaç yılda hem dal hem kök gelişimini sağlayabilirim.

Ali Bey ev lojmandır, ancak benimmiş gibi her yanını ağaç ve bitkilerle doldurdum. 4 Fıstık çamı, ılgın, biber ağacı, portakal, 4 incir, 3 formoza, zerdali, çok sayıda erik, 6 yenidünya, Badem, şeftali, 2 asma, 15 selvi (yeni dikilmiş). Bunların hepsini severek ve büyük emekle büyütüyorum.

msgurkan
14-10-2008, 19:39
Yaklaşık 7 aydır üzerinde çalıştığım bu harup ağacı çok yaşlı. Şimdilik önemli olan hayatta kalması. Ana gövdesi 40 cm eninde ve büyük bir kütük şeklinde. Kök, dal ve yaprak gelişimi sağlıklı olarak devam ediyor.

Son iki resim bugünkü halini yansıtıyor. Gördüğünüz gibi üzerinde çok yoğun çiçeklenme var. Yakında üzeri meyve dolacak. Açıkcası çiçek ve meyveler ağacı güçsüz düşürürmü diye endişe ediyorum.

49788

49789

49790

49791

49792

memet
14-10-2008, 20:20
Çok güzel bir ağaç. İleride meyvelerin bir kısmını azaltır, ağacın yorulmasına engel olabilirsiniz.

susam
15-10-2008, 08:55
Msgurkan. Çalışmalarınızı hayranlıkla inceledim. Keşke sizdeki sabır bende de olabilseydi. Ya da keşke daha önce bu sayfayı görebilmiş olsaydım. O zaman kendi ağaçcıklarımda bu denli büyük hatalar yapmazdım. Bundan sonra da çalışmalarınızı yakından izlemeye devam edeceğim. Bu sanat sizin ruhunuzda var. Bunu hissettim.

msgurkan
15-10-2008, 09:31
Hatcce hanım,
Doğru söylüyorsunuz, o kadar çok hatalar da yaptım ki, bunlar yeni başlayanlar için birer ders niteliğinde:D.

Sabıra gelince O hepimizin sorunu. Ben bunun üstesinden gelmek için çok sayıda ağaçla çalışıyorum ve gördüğünüz gibi sabırsızlıklarım da oluyor. Ama bonsai sanatından vazgeçmeyi aklımdan bile geçirmiyorum.

Umarım Bonsai sizin de ruhunuza işler.

susam
15-10-2008, 09:34
Ben toprak ve doğa aşığıyım. Ve çoktan ruhuma işledi. Birde tüm tekniklerini öğrenebilsem...

msgurkan
15-10-2008, 09:39
Ne diyelim, Yolunuz açık olsun...

Ali H. ALI
15-10-2008, 13:32
Mehmet Salih bey, yerli agaclarla calismalariniza bayiliyorum. Ozellikle de harnip(harnup) gaclariniz. Bilin ki akdeniz ulkelerindeki en guzel harnip bonsaileri sizin agaclariniz icerisinden cikacak, Kolay gelsin.

Dorduncu harnip agaciniz ciceklenmis. Dusundugunuz gibi, ciceklerin meyve olusumunda agaciniz buyuk bir enerji harciyacaktir. Ama agaci meyveli gormek de ayri bir keyif olacak. Belki sadece agacin on tarafinda gorunebilecek yerlerde bir iki cicek salkimi birakip digerlerini budarsaniz enerji bakimindan hem agaciniz rahatlar. hem de siz az da olsa agaciniz uzerinde meyve gormus olursunuz(bizler de fotograflardan gormus oluruz.)

Tum agaclarina ama illede harnip agaclarina iki gozun gibi bak.

Aytaç Eroğlu
15-10-2008, 13:36
gerçekten harnup ağaçları konusunda akdenizin en iyisi konumundasınız mehmet bey insanın baktıkça bakası geliyor.

bonsaisan
15-10-2008, 21:36
Güzel bir bonsai adayı daha bulmuşsunuz.
Uzun yıllar size eşlik etmesi dileğiyle.

msgurkan
17-10-2008, 17:49
Harnup ağacından minyatür bonsailer de yapmak istiyorum. İlerde elimde bol malzeme olsun diye tohumdan çimlendirme yaptım. Birkısmını yere dikip büyütmeyi de planlıyorum.

Geçen yıl bonsai yapmak için 1-2 yıl beklemeye tahhammül edemezdim. Şimdi artık iyi bonsai sahibi olmak için 10-15 yılı göze alıp ve bugünden hazırlık yapıyorum.

İşte minik harnupların bir kısmı. Saymadım ama toplam olarak 250-300 tane olabilir.

5004550048

5004650047

vyssera
17-10-2008, 18:26
Mehmet Salih bey, orada sizle komşuluk yapmak isterdim, tam benlik çalışmalar yapmışsınız. Tohumdan yetiştirmeyi de çok seviyorum. Elinize sağlık.

msgurkan
17-10-2008, 19:40
Keşke yakında olsaydınız, fidanlarımın çoğunu hepinizle içtenlikle paylaşırdım.

Ali H. ALI
20-10-2008, 12:32
Mehmet Salih bey K. Kibris basligi altinda bilmedigimiz bir agacin tohum resimlerini ekleyip ne agaci oldugunu sordu. Bir arkasasimizin dusuncesinden yola cikarak kucuk bir arastirmadan sonra bu tohumlarin Tesbih agaci, Karagunluk (Styrex officinalis) Oldugunu ogrendik.

Mehmet salih bey simdi bu tohumlari dikecek, cikan fidanlardan da bonsailer yapmiya calisacak. Ona yardim olur diye asagidaki linki ekledim Ender yapilan bir bonsai turu olmasina ragmen bu guzellikleri gorunce denemeye deger oldugunu dusunuyorum. Ne dersiniz? iste bir yerli agac bonsai malzemesi.

http://www.why-bonsai.com/bonsai_history_styrax.html

msgurkan
20-10-2008, 13:16
Ali bey, demek yanılmamışım. Bu ağacın harika bonsaisi olurmuş. Tohumdan başlamaya bile değer. Teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=301507&postcount=883

msgurkan
25-10-2008, 12:28
Mine Bonsai denemesi

Bahçede etrafı çalı gibi sarmış minelerden birini söktüm. Hiç beklemediğim şekil ve kalınlıkta bir kök yapısı ile karşılaştım. Her zaman ağaç bize uyacak değil ya, bu kez biz ağaca uyacağız.

Önce köklenip hayatta kalsın sonra onu şekillendirmeye başlarız. Gövde çapı 10 cm civarında.

50815

50816

50817

msgurkan
12-01-2009, 15:31
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=238150&postcount=173

Yukardaki linkte, ilk iki resimde görünen havai köklendirme ile ürettiğim incirlerimi kıvrımlı dik tarza uygun gövde elde etmek amacı ile derin budadım. Baharda çok sayıda dallanma yapınca yine istediğim dalları seçip gerisini budayacağım.

Genelde cesaret edemediğim kuru dal uygulamasını da bu ağaçta denedim.

58692
58693
58694
58695

msgurkan
18-01-2009, 22:44
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=258964&postcount=144
144 nolu mesajdaki zeytinimin, budama, telleme ve yeniden şekillendirme yapıldıktan sonraki durumu:

59319

Harun Parlak
18-01-2009, 22:48
Yapraklanınca çok güzel görükecek. Gövdesi çok güzel alt bölüme doğru nasıl. Kılcal kökler toprak seviyesindemi kalın gövde biraz daha aşşaığı iniyormu. Merak etdim.

msgurkan
18-01-2009, 23:00
Gövdenin toprak altındaki görünmeyen kısmı 1-2 cm kadar. Ayrıca 144. mesajda veya linkte görüldüğü gibi kökleri çok sığ bir saksıya sığacak kadar iyi ve büyük oranda besleyici köklerden oluşuyor. Normalde bu ağacı bonsai saksısına almak daha doğruydu sanıyorum, ancak bir yıl daha beklemeyi düşünüyorum.

Ali H. ALI
19-01-2009, 13:11
Mehmet Salih bey iyi gunler, Bonsai icin sectiginiz diger agaclariniz gibi, minenizin de guzel bir agac olacagindan hic suphem yok.

Incir agaciniz userine yaptiginiz kurumus dal goruntusunu, ilerki yillarda kesik govdenin ustune kadar uzaltirsaniz daha dogal bir gorunum alacaktir.
Uygun zamanlarda deneyceginiz kurumus govde ve kurumus dal goruntulerinden calismalarinizdan korkmayiniz. Dogayi gozlerseniz bir tarafi kurumus ama diger tarafi ile oldukca saglikli omur surduren bircok agac gorursunuz.

Calismalarinizda kolayliklar dilerim.

msgurkan
19-01-2009, 13:44
...........
Incir agaciniz userine yaptiginiz kurumus dal goruntusunu, ilerki yillarda kesik govdenin ustune kadar uzaltirsaniz daha dogal bir gorunum alacaktir.
..........



Ali Bey, incirde kuru gövdeyi genişletmeyi önerdiğiniz alan işaretlediğim bölge, doğru mu anlamışım?

59381

Ali H. ALI
23-01-2009, 05:07
Mehmet Salih bey dogru anlamissiniz. Incirin iyi bir kok sistemi gelistirmesini bekleyin sonra uygularsiniz.
Kolay gelsin.

Not: Turker beyi bir iki gun icerisinde gorecegim.

msgurkan
30-01-2009, 20:27
Ali Bey, incirimin kök gelişimi çok iyi durumda ancak üzerinde çok işlem yaptım, biraz toparlansın yine devam ederiz.

Türker Beyi de dört gözle bekliyoruz, yeterli tatil yaptı, dönsün artık.

msgurkan
30-01-2009, 21:21
Alıçlarım bu yıl çok erken filizlendiler. Filizler yılbaşından önce açılmaya başladılar. Hatta sağdaki alıcımın dallarını tellemeye bile fırsat bulamadım. İnce dalları bağlayıp aşağıya eğmem gerekecek.

60834

Geçen yıl yeni sökülüp dikildiklerinden hayatta kalmaları öncelikliydi ve onlar için endişeliydim, ancak bu yıl bana çok sağlıklı görünüyorlar. Çeşitli boyuttaki yaklaşık 22 alıcımdan sadece birisini kaybettim, ikisi ise hala yaşam mücadelesi veriyor.

Aşağıda görülen alıcımın sadece tepesinden uzun sürgünler çıkmıştı. Zirveyi oluşturmak için birini yukarıya şekillendirmiştim. Aralık ayı başında tepede gelişen bu 4-5 uzun dalı budama ile kısaltım. Bu yıl da tepedeki enerji azaldı ve enerji alt dallara kaydı. Bu da tam istediğim birşeydi. Çünkü alttaki dalları kalınlaştırmam gerekiyor.

Bu yılki gelişimine bağlı olarak onu havai köklendirme ile kısaltmaya karar verebilirim.

Geçen yılki durumu burada:http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=199260&postcount=29

60835

vyssera
31-01-2009, 10:34
Mehmet Salih bey, bu haliyle de hoş görünüyor. Toprakaltı gövdesi çok değilse, hoş bir düz dik tarz oluyor.

Ali H. ALI
31-01-2009, 11:12
.

Türker Beyi de dört gözle bekliyoruz, yeterli tatil yaptı, dönsün artık.

Turker bey carsamba gunu buradan ayrilmisti. Sanirim simdi Kibrista tatilinin son haftasonunu geciriyor pazartesi de, belkide ise basliyacak.

Memet Salih bey, Veyssera'ya ben de katiliyorum o alic agaci uzerinde havai koklendirme yapip boyunu kisaltmaniza gerek yok diye dusunuyorum. Boyu cok da uzun gorunmuyor. Bu sadece benim dusuncem agaci yakindan goren sensin yani son karar senin. Dusundugun ve icinden geldigi gibi agacini sekillendirebilirsin.

Kolay gelsin.

msgurkan
02-02-2009, 18:32
Yukarıdaki 206 Nolu mesajda, sağda görünen alıcımı filizlenme başlamasına rağmen tellemek zorunda kaldım. Tellemesem dalar kalınlaştıktan sonra şekilllendirmek zor olacak veya güzel olmayacaktı. Gerçi şimdi de tellerin kalınlaşacak dallar üzerinde iz bırakmamasına dikkat etmek gerekiyor.

Neyse ki telleme işlemini filizlere zarar vermeden tamamlayabildim. İşte tellemeden önceki ve sonraki hali:

61231 61232

izzeterisen
07-02-2009, 20:56
Sn. msgurkan.
Burada da iklim bir hoş gidiyor. Dişbudaklar filiz verdi. Günlük ağaçlarında tomurcuklar kabardı. Narenciye filiz vermeye başladı. Benim tatlı limonda çiçek salkımı ortaya çıkmış. Bir soğuk olursa her şey donacak. Bitkileri en azından Martın ilk haftasının sonuna kadar korunaklı bir yerde saklamak lazım.
Bu arada sizin çalışmalrınızı sürekli izliyorum. Keçiboynuzlarınızın hayranıyım. Tebrik ederim.

Buket Aknar
07-02-2009, 21:26
Biz bugün MehmetSalih Beyin benzetme yerinde olursa Bonsai Fabrikasını ziyaret ettik. Mehmet Salih bey inanılmaz şekilde çalışmalar yapıyor. Tohumdan yetiştirdiklerinin yanısıra, aşılamaları vs görülmeye değer. Eve gelince " keşke fotoğraf makinem yanımda olsaydı da fotoğraflasaydım" diye hayıflandım. Bana da bazı bonsai adayları verdi ama.... akıbetleri ne olacak bilemiyorum.

msgurkan
08-02-2009, 00:07
Sn. msgurkan.
Burada da iklim bir hoş gidiyor. Dişbudaklar filiz verdi. Günlük ağaçlarında tomurcuklar kabardı. Narenciye filiz vermeye başladı. Benim tatlı limonda çiçek salkımı ortaya çıkmış. Bir soğuk olursa her şey donacak. Bitkileri en azından Martın ilk haftasının sonuna kadar korunaklı bir yerde saklamak lazım.
Bu arada sizin çalışmalrınızı sürekli izliyorum. Keçiboynuzlarınızın hayranıyım. Tebrik ederim.

İzzet bey, Alıçlarım Aralık ayından, henüz yapraklarını tam dökmeden filizlenmeye başladılar. Kış da ılık geçiyor. Bu işaretler yazın çok sıcak geçeceğinin belirtileri olabilir.

Bizde pek don tehlikesi yok, ancak soğuk bölgedeki arkadaşların çok dikkat etmesi lazım. Beğeniniz için de teşekkür ederim.

msgurkan
08-02-2009, 00:10
Biz bugün MehmetSalih Beyin benzetme yerinde olursa Bonsai Fabrikasını ziyaret ettik. Mehmet Salih bey inanılmaz şekilde çalışmalar yapıyor. Tohumdan yetiştirdiklerinin yanısıra, aşılamaları vs görülmeye değer. Eve gelince " keşke fotoğraf makinem yanımda olsaydı da fotoğraflasaydım" diye hayıflandım. Bana da bazı bonsai adayları verdi ama.... akıbetleri ne olacak bilemiyorum.

Buket hanım siz yeter ki bonsai yapmaya bir başlayın ben size daha çok materyal desteği veririm.

msgurkan
08-02-2009, 16:57
Bu yayılıcı ardıcı yaklaşık 7-8 ay önce aldım. Gövde üzerinde çıkan ilk dalları budadım ve kök budaması yaptım. 1,5 Ay önce dalların boylarını kısaltım. Dün de kıvrımlı dik tarzda şekillendirdim.

Bonsai saksısına alacağım zaman biraz sağa doğru eğerek yani dikleştirerek dikeceğim. Gövde üzerinde budamada bıraktığım dal çıkıntılarını da Jin yapmayı planlıyorum. Gövde boyunun üçte biri toprak altında, yani gövde boyu görünenin birbuçuk katı.

İşte resimler:

62046
62047
62048
62049

tourkana
08-02-2009, 17:12
elinize sağlık, çok güzel bir form olmuş,yalnız sağ 1.dalın teli çok sık aralıklı olmuş,acaba ağaca zarar verebilir mi?

msgurkan
08-02-2009, 20:37
Tourkana, teşekkürler. Gözünüzden kaçmamış doğrudur, sağdan birinci dalı önce yukarıya kaldırıp az ilerisinden de tekrar aşağıya eğmem gerektiğinden dalın kırılmaması için hem elimdeki en kalın teli kullandım hem de sık sarım yaptım.

Eğer tel dala gömülme ziski oluşursa teli keserek çıkaracağım. Gerekirse daha sonra tekrar teleyeceğim.

Ali H. ALI
09-02-2009, 11:35
Mehmet Salih bey, guzel bir calisma. Tel sardiktan sonra, bukerken kirilmasini istemediginiz dallara tel sarmadan once rafya sariniz onun uzerine de teli, hem tel dala bomulup iz birakmaz hem de egip buktugunuz dalin kirilma riski azdir. Dal kirilsa bile kirik yer ayrilmaz, rafya kirilan yeri birlikte tutugu icin, kisa surede orasi iyilesir.

Calismalarinda kolayliklar dilerim.

msgurkan
09-02-2009, 22:21
Ali Bey, Rafyayı bir türlü tedarik edemedim. Lefkoşada bir satıcıda vardı bitmiş tekrar getirmesini bekliyorum.

Rafya yerine bisiklet iç lastiğini şeritler halinde kesip, kalın dallarda kullanan bonsai ustaları var. Doğru mu bilemiyorum.

Harun Parlak
09-02-2009, 22:47
Lastik fazla sıkmazmı Rafya yerine bulabilirsen kurumuş mısır koçanı kabuklarından kullanabilirsin.

Ali H. ALI
10-02-2009, 09:14
Mehmet Salih bey, bisiklet ic lastigi de kullanabilirsin, burada da kullananlar var.

Bilmem Simdi varmi, eskiden Kibrista sandelyeciler vardi sanirim bugday sapi veya baska seylerle sandelye oruyorlardi belki onlarin kullandigi o malzemeleri kullanabilirsin.

msgurkan
10-02-2009, 10:04
Kıbrıs'ta hasır sandalye yapımı için gölet veya baraj kenerlerından kesilen sazların yaprakları kullanılıyor. Bu malzeme de rafya yerine kullanmaya uygun olabilir. İlk fırsatta deneyeceğim.

bonsaisan
11-02-2009, 10:53
ardıç çok güzel bir şekilde şekillendirilmiş.ELinize sağlık

msgurkan
22-02-2009, 22:01
Harnup ağacımda dal budaması ve saksı değişimi yaptım. Önceki durumuna şu linklerden bakılabilir:

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=260100&postcount=148
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=260103&postcount=149
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=260299&postcount=153

Yapraklarda seyrekleştirme yapıldıktan sonra ve kökler görünür halde:
64064
64065

Yeni saksıya dikildi, istenmeyen dallar budanarak atıldı, Sonra dal boyları budanarak kısaltıldı:
64067
64066

Harun Parlak
22-02-2009, 22:08
Çok süper olacak bu ağcınız Sayın msgurkan. Her geçen gün kendini topluyor.

msgurkan
22-02-2009, 22:17
Tekin bey teşekkürler. Kökler ve dallar hemen hemen istediğim forma gelmek üzere, gerisi dal uçlarında ince dallanmayı sağlamak. Tahminim 1-2 yılda bonsai haline gelebilir.

msgurkan
17-03-2009, 21:10
İşyerimin karşısında sanai sitesi yapılması amacıyla arazide iş makinaları çalışıyor. Bölge tamamıyla maki bitki örtüsüyle kaplı. Önemli bir kısmı sökülmüş. Diğerleri de sökülecek.

Yabani zeytinler. Şinyalar(sakız ağacı). Ardıçlar ve ismini bilmediğim diğer ağaçık ve çalılarlar. İçlerinden bir kısmını kurtarmaya çalışıyorum, ancak sayıları yüzlerce hatta (sakız ağaçları) binlerce.

Bonsai yapmak için inanılmaz kalitede ağaçlar var. Yarın yine birkısmını kurtarmaya çalışacağım.

67534
67535
67536
67537

Harun Parlak
17-03-2009, 23:28
Sayın msgurkan sizde çok şanslısınız kurtulan açalşarda çok şanslı. Gerçekden çok güzel ağaçlar var.
Bunlardan çok güzel bonsai ler yapacağınıza eminim. Kolay gelsin. Toplayabildiğin kadar topla derim.
Buralarda da aynı şeyler oluyor bulduklarımı bende alıyorum. Dün komşum çok güzel hünnap ağcını yanında var diye kesip atmış tekrar filizlenmiş. Bana al dedi bende hemen aldım.

msgurkan
18-03-2009, 07:28
Tekin bey, benim kurtarabileceklerim denizde damla. Gerisi ölecek. Keşke başka ilgilenenler de olsa ve daha çok ağaç kurtulsa.

msgurkan
18-03-2009, 12:02
1-2 saatlik uğraş ile 10-12 ağacı molozların içerisinden çıkardım. derin budama sonrasında yere diktim.

Tahminen 3 gün önce sökülmüşlerdi. Umarım yaşarlar. 4 Tanesi şinya(sakız ağacı) , ismini bilmediğim bir çalı, diğerleri yabani zeytin.

67606
67607
67608

Ali H. ALI
18-03-2009, 12:24
Mehmet Salih bey, kurtarmaya calistiginiz agaclardan sadece bir tanesi bile kurtulsa., onlari kurtarmak icin harcadiginiz zaman ve emege deger diye dusunuyorum. Kolay gelsin.

bonsaisan
18-03-2009, 23:57
Kıprısta havlar nasıl bilemiyorum.Ama buralarda havalar ısınmaya başladı.

Zeytinler özeliklede yaşılı zeytinler sökülüyor ve başka yerlere dikiliyor.

Zeytinde bu tür taşımalrda tüm yeşil aksam alınıyor ve sadeve gövde taşınıyor.

Sakız ise kuraklık konusnda dayanıklıdır.

TAhminime eğer uygun nem ve ortam serinliğ oluşur ise birde köklenmeyi teşvik edici hormon kulanılır ve kökleri düzgün bir şekilde budamayı ve hasarları tölere edebilir iseniz.

Bir de bu iş için bol vakit ayıra bilirsenzi sanırm 50 60 adet sökülmüş bu ağacları köklendiri ve yeşertirsiniz.

Çünkü bu türler klay kolay pes etmeyen türlerdir.

Sizde ki ilgi ve özene cevap vereçeklerdir.,
Başarılar.

msgurkan
19-03-2009, 07:17
Şimdilik bunları kurtarabildim, ancak ileriki günlerde kazı devam ederken sökülecek ağaçları da elimden geldiği kadar kurtarmaya çalışacağım.

vyssera
21-03-2009, 22:01
Mehmet Salih bey, hem zevkli hem hayırlı bir iş yapmışsınız. Allah elinize kolunuza zeval vermesin, tebrik ederim :)

msgurkan
01-08-2009, 10:03
Üzerinde çalıştığım çok sayıda incir bonsai adayım var.

O kocaman yaprakları küçültüp minik hale getirince inanılmaz şirinleşiyorlar.

İşte aralarından biri, avuçiçi kadar bir bonsaim:

95938
95939
95940

Ali H. ALI
01-08-2009, 13:37
Mehmet salih bey. Incirlerin yaslandik sonra, daha da guzellesecekler.
Sanirim, bonsaide yerli agaclarla calismak bir her yer icin bir ayricaliktir.
Kolay gelsin.

msgurkan
02-08-2009, 20:16
Birinci sayfada resmini yayınladığım büyük boy zeytin ağacımın son hali.

96218

Önden bakış:
96219

Ön üstten bakış:
96220

Tepeden bakış:
96221

bonsaisan
04-08-2009, 16:01
Gerçekten iyi ve güzel gelişim sağlamış minyatür bir incir olmuş

Zeytine gelince benim gibi balkonda çalışmalarını sürdüren biri olarak neredeyse 4 adet bonsai yerini kaplıyaçak kadar büyük bir bonsai ama gelişimi çok güzel elinize sağlık.

Nariel
04-08-2009, 20:56
Dizlerinin üzerine çökmüş, kollarını iki yana açmış bir insan figürü oluşmuş bonsainizde;) Bunu daha da ön plana çıkarabilirsiniz, isterseniz gelişimini bu yönde teşvik edebilirsiniz..

msgurkan
04-08-2009, 23:15
Bonsaisan, teşekkür ederim. Umarım daha minyatür ve daha büyüklerini de yapabilirim.

Nariel, fotoğrafını yayınladıktan sonra ben de, kollarını iki yana açmış bir insan figürünü çağrıştırdığını farkettim. Hatta açıkçası diz çökmüşden ziyade sema eden Mevlevi figürüne daha çok benzettim.

Ağaç formunu neredeyse tamamlamış durumda, bundan sonra sadece bazı boşlukların kapanmasını sağlayıp, bu halini korumaya çalışacağım.

msgurkan
15-09-2009, 21:33
Çoklu gövde tarzı harnup ağacıma kısmi yapraksızlaştırma tekniğini uyguladım. Özellikle dalların alt kısımlarındaki tüm yaprakları aldım. Uçlarda da önemli ölçüde azaltma yaptım.

Amacım dal uçlarında ince dallanmayı ve küçük yaprak oluşumunu teşvik etmek. Aynı zamanda gövde ve ana dalları görünür kılmak.

Kısmi yapraksızlaştırma yapmadan önceki hali:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=493715&postcount=4

Uygulama sonrası:

102937

102938

Harun Parlak
15-09-2009, 21:39
Seneye süper olacak. Bundan sonraki aşamada uzayan filizleri ilk yaprakdan sonraki bölümü sürekli olarak kesmek ve tepe dallanmayı artırmak.
Aynı zamanda boğum arasının kısalmasını sağlamak olacak. Bu ağcınızı ve diğer çalışmalarınızı takip ediyorum başarılar ve kolaylıklar diliyorum.
İnşallah yakın bir gelecekte tüm bonsai dostlarının ağaçları bir araya gelerek güzel bir kardeşliği pekiştirirler.

Ali H. ALI
16-09-2009, 14:24
Mehmet Salih bey, sanirim artik agaclariniza saksilar bakmalisiniz. Bonsai saksilarinda daha da guzel duracaklar.

Tekin bey sergiyi sizlerden once acarsa belki oun sergisine de en az bir agacinizi gonderirsiniz. Tekin beyin ve sizin agaclarinizi gorenler, marketlerden alinanlarin, sadece adinin bonsai oldugunu hemen fark edecekler.

msgurkan
27-09-2009, 20:19
Taş ve tahta oymak için aletlerimi ve kesici, aşındırıcı uçlarımı hazırladım ve ilk denemelerimi yaptım. İlerde Dead wood çalışmalarımı da yayınlayacağım. Bugün oyarak yaptığım taş saksılar:

104678
104679

Harun Parlak
27-09-2009, 20:24
Doğanın bize verdiklerini görüp bir iki işlrdikten sonra böyle güzellikler ortaya çıkıyor.
Çok güzel olmuşlar. Devamında dahada güzelleri olacağına eminim.

msgurkan
27-09-2009, 20:51
Tekin Bey, bu denemelere sizin uygulamalarınız sayesinde cesaret alıp karar verdim. Bunun için size teşekkür borçluyum.

Görüntü kalitesi iyi olmasa da, ılgın ağacım üzerinde yaptığım Dead Wood çalışmamı sizlerle paylaşayım.

Dead Wood çalışmasından önceki (budanmış) hali:
104686

Dead Wood uygulamasından sonraki hali:
104687

Harun Parlak
27-09-2009, 21:04
Bu ağcınız bayıldığım ağaçlarınızdan biri. Çok güzel şekil vermişsiniz. Bundan sonraki aşamayı bence köklendirmeye ağarlık verin yukarsı tac oluşturmuş zaten gerisi bonsai saksısında kendini toparlar diye düşünüyorum.
Havai köklendirmeyi çok derinlere taşımayın toprak hizasında soyma işlemini yapıp etrafına bir çit yapıp soyulmuş kısmı kapatacak kadar torf toprak karışımı doldurup köklendirmeyi sağlayın seneye de bonsai saksısına alaabilirsiniz.
Bence çok güzel ve eşsiz olacak. Kolaylıklar dilerim.

msgurkan
27-09-2009, 21:17
Tekin bey, dediğiniz gibi yapacağım. Yalnız yaprağının dökmesini bekliyorum, yani kasım ayında uygulamayı düşünüyorum.

Harun Parlak
27-09-2009, 21:29
Uyku dönemine girerken değil uyanma döneminde yapmalısınız.
Yani en uygun zaman Şubat uyanma dönemine denk gelip uyandığında ve sıcaklar başladığında faliyete geçip köklenmeye başlayacak.
Yaprağını dökme zamanı yaparsanız hem kış geliyor hem faliyeti duruyor.
Faliyet durunca sizin yaptığınız işlemin bir faydası olmaz diye düşünüyorum.

msgurkan
27-09-2009, 22:20
Benim amacım ağacı şubata kadar köklendirip saksıya almak. Aşırı sıcak yaz döneminde havai köklendirmede sorun yaşarım diye korkuyorum. Daha önce ekim ayında denediğim kocaman kök çelikleri sorunsuz köklendiler: http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=188971&postcount=8

Öyle inanıyorum ki ağacı kesip direkt olarak saksıya alsam yine köklenir.

Planım Kasımda kabuğunu soyup köklendirme işlemini başlatma. Şubatta ise saksıya alma. Böylece yazı zorlanmadan atlatır.

Harun Parlak
27-09-2009, 22:31
Doğruya Akdeniz iklimi sanırım don tehlikesi yok. Kasımda odun çeliklerle yetişen türler var. Ama siz genede köklendirmeden emin olmadan şubatda çıkarmayın.