PDA

View Full Version : msgurkan/bonsailerim




Sayfalar : 1 [2]

bonsaisan
28-09-2009, 01:06
http://img34.imageshack.us/img34/605/tamarix.jpg


Mehmet bey hazırlıklara başlamışsınız anlaşılan kayalardan saksılar güzel olmuş.

Ama tamarix biraz zorlayaçak gibi ama başaraçağınız tecrübenizle doğru orantılı.

Çünkü bu tüt iyi tanıyorsunuzve vereçeği tepkileride daha önceki deneyimlerinizden çözmüşsünüz.


Ben birazda ağacı tanımıyan dostlar için ufak bir fotoğraf ekleyim dedim.

Biri bana ait diğeri sizin fotoğrafınız.


Yukarıda gördüğünüz bizim mehmet bey ile beraber olduğumuz kare içinde hemen arkamızda yer alan işlemlerin yapıldığı tamarix 'in ta kendisi


Diğer fotoğrafdaki de o evet bu tamarix biraz büyük ve gövde kalınlığıda epey bir fazla zaten boyutu konusunda mehmet bey bilgi vereçektir.


Şimdiden başarılar. Sonucu bende dört gözle bekliyorum.




Ali H. ALI
28-09-2009, 12:00
Mehmet Salih iyi gunler.
Tekin beyin ve diger arkadaslarin onerileri mantikli olsa da,
ilginlar uzerinde deneyim sahibi birisin. Oradaki iklimi de iyi bildiginden agacin hangi mevsimde nasil etkilenecegini de az cok kestirebilirsin.

Ilgin ancak kistan sonra yeni surgunler verirken altan da yeni kokler olusturacaktir.(Havai koklendirmede) 2-3 ay icerisinde de agaci kesip saksiya almayi dusunuyorsun, nedeni de yaz aylarindaki sicaklardan agacin yerde olumsuz etkilenecegini dusunundugunden. Agac ayni olumsuzluklari yaz aylarinda alindigi yeni saksisinda da yasiyacak. eger onu her gun degilse bile iki gunde bir izleme imkaninin olacaksa(Ki ordaki gunluk yasaminizda degisen bir sey yoksa, yani agaclarinizi her gun sulamaya devam ediyorsan) agac bir yil yeni kokleri ile yerinde durur ve ikinci yil yapraklarini doktukten sonra onu koklerin altindan kesip saksiya alirsaniz. O bahar yeni surgun ve yeni koklerle yeni saksisinda yazi daha rahat gecirecegini dusunuyorum.

msgurkan
28-09-2009, 13:44
Ağacın kesilecek gövde çapı 100-110 cm'dir. Dolayısı ile köklendirme sonrasında önemli bir sorun da altına girip tüm gövdeyi keserken yeni oluşmuş köklere büyük zarar vermemek.

Bundan dolayı köklenmenin başlamış olması bence yeterlidir. Kökler gelişimlerini 1-2 ay içerisinde saksıda tamamlamış olurlar. Aksi halde ağacın altını boşaltıp keserken uzun köklere zarar verirsem daha olumsuz sonuçlar doğabilir.

Kaldı ki şubatta yapacağım kontrolda yeterli köklenme oluşmaz ise o zaman zorunlu olarak işlemi bir yıl ertelemek gerekecek.

Adım adım ilerleyecek ve sizlerden yine görüş alacağım. Birinci adımda havai köklendirmeyi kasım ayında başlatmanın bir sakıncası yok diye düşünüyorum. Sırası geldiğinde ikinci adıma geçeriz.

Havai köklendirme yaparken çepeçevre tüm kabuğu soymak yerine, arada 5-6 tane 10'ar cm'lik köprü şeklinde kabuk bırakmayı düşünüyorum.

Ali H. ALI
28-09-2009, 14:44
Mehmet salih, bizler uzaktan baktigimiz icin yazdiklarimiz sadece oneri. Agacla temas halindeki kisi sensin o yuzden en iyi karari yine sen vereceksin.

O agacin govdesini el testeresi ile kesemezsin:) Simdiden onu zincirli testere ile kesebilecek bir ormanci arkadas ayarlamalisin.

Kolay gelsin.

Harun Parlak
28-09-2009, 15:16
Ben olsam böyle güzel ve görkemli bir ağcı bukadar lısa sürede köklendirmeye çalışıp saksıya almaya cesaret edemezdim. Bence bu riski göze almayın. İyice köklendirip orada gelişimini tamamlayıp emin oldukdan sonra alın. Ne aceleniz varki.?

msgurkan
28-09-2009, 19:39
Tekin bey, tahmin ettiniz gibi zaman yönünden çok rahat değilim. Ancak ağacı riske atma pahasına değil.

Diğer taraftan ılgın ağacının ne kadar yüksek bir köklenme yeteneği olduğunu da çok iyi biliyorum. 1cm'den 20 cm'ye kadar çaptaki, belki 15-20 çelik köklendirdim. Büyük çoğunluğunu ekim-kasım döneminde yaptım. Hiç kaybettiğim olmadı. Üstelik hiç tecrübem olmadığı dönemde.

Kabuğunun soyulmuş ve köklenmesini beklediğim dönemin kış olmasından pek çekincem yok. Çünkü burada don olmaz, hatta sıcaklık 5 santigrat derecenin altına ender olarak düşer.

Ancak yaz sıcakları kavurucudur ve günde iki kez sulama gerektirebilir. Halbuki onu yazdan önce köklendirip saksıya alabilirsem ağaç altı gölge ve serin bir yere alabilirim.

Benim ağaç köklenmeyecek diye bir kuşkum yok. Asıl korktuğum bu stresli dönemde dallarında geri kuruma oluşmamasıdır. O dalları geliştirmek için iki yıl uğraştım.

Ancak dediğim gibi ikinci aşamaya geldiğimizde, şubatta tekrar değerlendirme yapacağız.

Ilgın dışında başka bir ağaç olsa tabii ki köklendirmek için farklı bir program düşünürdüm.

kalambaklı
04-10-2009, 14:06
Sayın msgurkan; Şu anda sizleri izlemekten mühtiş keyif alıyorum ve becerilerimle alacağım keyifli günleri dört gözle bekliyorum.
Saygılarımla,

msgurkan
04-10-2009, 21:34
Sayın Kalambaklı, bansai çalışmalarımdan sizin gibi ben de giderek daha çok keyif alıyorum. Aynı keyfi size ve tüm arkadaşlara da diliyorum. Tüm ihtiyacımız zaman ve tabii ki sabır. Vazgeçmeden devam etmek gerekiyor.

bonsaisan
05-10-2009, 01:17
Sayın kalambaklı

İzlemek ile keyif alma kısmı güzeldir.

İzmirli bir üye ve moderatör olarak sizi İzmirde düzenlenen ve pazar günelerine denk gelen bonsai atmlye çalışmalarına ve agaclar.net toplantılarına bekleriz.

Bu sayede size bonsai çalışmalarınızı kendiniz yaparak kendi çalışmalarınızdan keyif almaya başlıya bilirsiniz.

Tabi sayın Msgürkan dediği gibi sabır ve zaman ile beraber.

Saygılar.

kalambaklı
05-10-2009, 21:02
Sayın bonsaisan; İzmir' de düzenlenen toplantılara tabii ki katılmaktan onur duyarım, ve her fırsatta katılmak istiyorum.
Şu anda kendime göre birkaç bonsai çalışmalarım var, fakat yerim sadece 15 metrekarelik çatı terası.
Şu anda denemelerim ardıç,zeytin,kaktüs üzerine aşılı yılbaşı çiçeği gibi
Görüşmek üzere saygılarımla,

kalambaklı
05-10-2009, 21:08
Sayın msgurkan; Siz çok şanslısınız, benim gibi çatı arasına sıkışıp kalmıyorsunuz, kimbilir bonsai çalışmalarında özgür olmak ne kadar güzeldir.
Bunun için de sizleri daha bir keyifle izliyorum.
Hoşçakalın,

kalambaklı
06-10-2009, 11:41
Sayın msgürkan; Ben bonsai ile ağutos 2009' da tanıştım ve elimde birkaç tane ardıç ile bonsai çalışması yapmaya uğraşıyorum, bana yardım edebilmeniz için sizin gibi kalambaklı-bonsailerim diye bir başlık mı açmalıyım **** örneklerimi gösterip nereden yardım alabilirim.
Saygılar,

msgurkan
06-10-2009, 12:40
Sayın Kalambaklı, Üyelerin Bonsai Çalışmaları bölümünde kendi adınıza başlık açıp çalışmalarınızı hem paylaşıp hem de yardım alabilirsiniz. Kalambaklı-bonsailerim şeklinde olabilir. Çalışmalarnızı görmeyi merakla bekliyoruz. Sevgiler...

bonsaisan
06-10-2009, 14:13
Sayın kalambaklı

Aslında bende geniş bir alanda çalışmıyorum.

Benimde çalışmalarım studyomun yani ofisin balkonunda ve inanın pek okadarda geniş değil ama aşağı yukarı 40 dan fazla bonsai ve aday fidanlar mevcud balkonda.

Daha düzenli bir raf sistemi yaparsam sanırm daha iyi olaçak.

Saygılar.

kalambaklı
06-10-2009, 20:29
Daha düzenli bir raf sistemi yaparsam sanırım daha iyi olaçak.
Benim terasımda raf sistemi yapma şansım yok ki! sadece açık alan, yağmur ve rüzgardan korumak için bayağı bir mücadele veriyorum.
Bonsai' ye merak sarmadan önce sadece çiçeklerle ilgilendiğim için fazla sorun yaşamıyordum, çünkü tohumu dik ve bekle
Saygılar,

kalambaklı
06-10-2009, 20:32
Sayın msgurkan; Bilgilendirmenize çok teşekkür ederim,Çalışmalarıma yardımlarınızı beklerim.
Sevgi ve saygılar,

bonsaisan
06-10-2009, 22:15
Raf sistemi konusunu kendi balkonum için söylemiştim yani sizn teras için raf yapın demedim.

Benim balkonda raf sistemim var ama düzenli değil.
Meraklanmayın bende rüzgar güneş ve diğer etmenler konusunda sorunlar yaşıyordum ama aştım.

msgurkan
06-10-2009, 23:09
Gerek tohumdan gerekse havai köklendirme veya çelikten üretilmiş incir fidanları üzerinde yoğun çalışmalarım oldu. Ana dalların ve tali dalların geliştirilmesi problemli.


Gövde üzerinden çıkan ilk sürgünler çok hızlı gelişiyor ve büyük yapraklar oluşturuyor. Bu da çoğu dallarda istenmeyen kalınlaşmalara yol açıp bonsaide ölçek bozulması meydana getiriyor.


Bunu önlemek için sürgünün enerjisini kırmak amacıyla ucunu koparıyor ve/veya oluşmakta olan dalın ucuna yakın kısımdaki bir veya birkaç yaprağı büyümeden koparıyorum.



Birincil ve ikincil dalları oluşturuncaya kadar tam bir "koşuşturmaca" yaşanıyor. Ancak bu aşamadan sonra ikinci veya üçüncü yılda ince dallandırma aşamasında gelişimi kontrol altına almak kolaylaşıyor.



Dalcıklanmayı (biraz Kıbrıs'lıca oldu) sağlamak için dalcıkların ucunu koparma, yaprak koparma ve yaprakların yarısını koparma tekniklerinin hepsi ihtiyaca göre kullanılıyor. Sonuçta ortaya nerdeyse tamamlanmış bir bonsai çıkıyor.


Sonraki yılda ne tür sorunlar yaşanacağını henüz ben de bilmiyorum. Gelen yıl öğrenince onu da yazarım.



Gelelim asıl konumuza; Öncelikle uygun ve kaliteli bir materyali nasıl bulabiliriz? Fidandan veya tohumdan başlanabilir ve güzel bonsailer yetiştirilebilir. Kalın gövdeli bonsai için ise havai köklendirme en uygun yol. Örnek olarak bir uygulamam:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=343841&postcount=198

Ancak bir yol daha var: Kalın çelikten. Geçen yıl yaptığım uygulamadan sonra havai köklendirme ile uğraşmadan çelikten kolayca köklendirilebileceğini gördüm:

106741

106742


Tohumdan ve çelikten yetiştirdiğim bonsailere örnek:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=493716&postcount=5

Önümüzdeki kış sonunda çelik olarak köklendirmek için yeni bir dal seçtim. Kalın ve kıvrımlı yapısı ile bonsai için tam biçilmiş kaftan. Herkese benzer çalışmayı tavsiye ederim:

106743

106744

106745

bonsaisan
06-10-2009, 23:26
Mehmet bey dal çaliği köklendirme örneği güzel olmuş.

Sizden ricam bu uygulamayı özelikle incirin hızlı tepki verdiği bu olayı değerli bonsai dostları ile tam bir detaylı anlatımı daha iyi oluçaktır.

Mesela dala çekillerini alma zamanınız .

Daha sonra kesilen yerin alt kısmının macunlanması sadece kenarların bırakılması

İşlemden sonra dal çeliğini diktiğinz toprak karışımı.

Dikim ilşlemeinde sonra fidan nerede hangi şartlarda bakılıyor.

Ve dalın kış aylarında geçirdiği evre.

Tabi kıbrıs gibi kışlarıda sıcak gecen bir ilklime sahip olan yerler için iklimsel avantajlar.


Bildiğniz gibi çalışmaları direk olarak yakında görmüş biri olarak incir- harnup - zeytin- ve kıbrısa özgü diğer türlerdeki çalışmalarınız harika.

SAygılar.

msgurkan
07-10-2009, 23:11
Bonsaisan, Çeliklerin kış sonunda filizler patlamadan önce alınması gerekir. Kıbrıs kışları çok soğuk olmadığı ve benim de biraz sabırsız olmamdan dolayı çelikleri 10 ocak 2009 tarihinde aldım. Yukarıdaki resimlerden de görüleceği gibi yaralarını macunladım, köklerin gelişeceği kenarları kestim, çizdim ve köklendirme hormonu sürdüm. Drenajlı bir toprak karışımına diktim.


Aşırı sulama yapmadan nemli tuttum. Özel bir koruma işlemi yapmadım. Aslında köklenecekleri konusunda pek umutlu değildim. Ancak hepsi de köklendi. Daha ilk yılda ikisinin ana dallarını da geliştirip şekillendirdim. Aşağıdaki resimde son hallerini görebilirsiniz.

106995

Artık neredeyse sezon kapanmak üzere, yakında yaprak dökecekler. Önümüzdeki yıl da ikincil dalların geliştirilmesini yapacağım. Bu aşamada artık yapraklar biraz daha küçülmüş olur. Bir sonraki yılda ise yapraksızlaştırma ile yaprak küçültme ve yoğun dalcıklanmayı sağlayacağım.


Şimdi gelelim asıl soruna. İncirden bonsai yapabilmek için onun aşılması gereken sorunu şu: Ana dallardan en ince dallara kadar bütün dallarda ilk yapraklardan sonra dalın ucuna doğru çıkan yapraklar daha büyük olma eğiliminde. Büyük yaprakların oluşması dalın ucuna yakın bu bölümlerinde istenmeyen ve çirkin kalınlaşmaya yol açar.


Eğer gövde geliştirme ve kalınlaştırma diye bir hedefimiz yoksa yapmamız gereken dalın bu bölümlerini kalınlaştırmadan yaprakların gücünü kırmak. Bunun için de büyüme eğilimindeki yapraklar ya dipten koparılır ya da önemli ölçüde kırpılarak küçültülür. Aşağıdaki resimlerde örnek uygulamaları görebilirsiniz. Son resimde yaprakların budanması biraz geciktiği için dalın üst tarafının az daha kalın olduğu anlaşılabilir.

106996106997
106998

Bu uygulamalar yeni dallanmayı da teşvik eder. Yeni dalların çıkması ile aynı döngü tekrarlanır ancak kontrol altına alınması daha kolaylaşır. Bonsai tamamlandığında bile yaprakların büyüklerini koparma veya küçültme gerekir. Bu aşamada yapraklar o kadar küçülür ve öyle şirin olur ki seyretmeye doyamazsınız. O minik yapraklara dokunduğumda, yeni doğmuş bir bebeğin küçücük ellerine dokunmuşum gibi hissederim.

Saygılar...

bonsaisan
07-10-2009, 23:30
Sevgilil msgurkan

Bu değerli teknik anlatımı bizler ile paylaştığınız için ayrıca uyglamadan ki başarı ve tecrübeniz için size kendi adıma teşekküretmek isterim.

Daha bir çok başarılı çalışmaları böyle görmek dileğiyle.
Saygılar.

kalambaklı
08-10-2009, 10:59
Değerli üstad' ım msgurkan; Teknik ve uygulamalarınızla bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,

Ali H. ALI
08-10-2009, 13:31
Bu aşamada yapraklar o kadar küçülür ve öyle şirin olur ki seyretmeye doyamazsınız. O minik yapraklara dokunduğumda, yeni doğmuş bir bebeğin küçücük ellerine dokunmuşum gibi hissederim.

Saygılar...

Mehmet Salih beyin anlatmak istedigi duygulari, ancak yasadiginiz zaman anliyabiliyorsunuz. Demek istedigim Mehmet Salih beyden ogrendikleriniz kagit(bilgisayarda) uzerinde kalmasin ogrendiklerinizi elleriniz de ogrensin deneyimlerinizi hizlandiriniz, o zaman kucucuk yapraga dokunmanin onu seyretmenin nasil bir duygu oldugunu anlarsiniz.

Hepinize kolay gelsin.

msgurkan
15-10-2009, 19:17
İncirde yaprak küçültmenin daha iyi anlaşılabilmesi için bir resim:

108225

msgurkan
15-10-2009, 19:30
Harnup bonsaim geçen yıl yeterli kök geliştiremeden çiçeklendiği için gücünü tüketmiş ve onu kaybetme tehlikesi yaşamıştım. Seyertmeye doyamadan bütün çiçeklerini koparmış ve büyük bir çabadan sonra onun yaşamasını sağlayabilmiştim.

Bu yıl yine çiçeklendi. Çiçeklerinde bir miktar azaltma yaptım. Ancak ağaç yeterli kök geliştirdiği ve sağlıklı olduğu için gerisine dokanmıyorum. Bakalım üzerine meyve de yapacak mı?

108226

108227

tourkana
15-10-2009, 19:59
İncirleriniz harika görünüyor, elinize sağlık. Bu kış sonu ben de deneyeceğim.
Yaprak küçültmede ise anlamadığım noktalar var, soracağım sorular olacak, yardımlarınızı beklerim.

msgurkan
15-10-2009, 20:41
Tourkana, incirden bonsai yapmaya başlandığınızda, yaprak küçültmeye sıra gelinceye kadar, ağacın tepkilerini kendi deneyimlerinizle de öğreneceğinize eminim. Sorularınız olursa memnuniyetle görüşlerimi paylaşırım.

Emre Kuzu
16-10-2009, 23:49
Gurkan bey basarılarınız devamını dılerım gercekten guzel calısmalar
O ılgın agacıda ne guzel bır agac oyle bır arastırayım bakayım karasal ıklımde yetısırmı

msgurkan
17-10-2009, 22:03
Çam fidanımda yaklaşık iki ay önce telleme yapmıştım. Bu gün telleri çıkardım. İlerde tekrar telleyeceğim. Telleme ile şekillendirme ağaçta nasıl da değişim yapıyor.

Telleme öncesi, tellenmiş hali ve teller sököldükten sonraki görüntüleri:

108528

108529

108530

Ali H. ALI
18-10-2009, 12:22
Harnup bonsaim bakalım üzerine meyve de yapacak mı?

108226

108227

Mehmet salih kisa bir sure sonra agac uzerinde sarkan yesil meyveleri, daha sonrada uzerinde siyah renkli meyveler sarkan fotograflari ekliyeceginden, benim kuskum yok senin de olmasin:)

msgurkan
20-10-2009, 08:09
İki gün önce taş saksıya diktiğim acemborusu:

108847

Ali H. ALI
21-10-2009, 14:14
Mehmet salih guzel bir calisma.

Yosunlari daha kucuk(2-3cm.kadar) parcalar halinde ve yosunlar bir birlerine oldukca yakin, hep kenarlarindan topraga bastirilip yerlestirilse dogada oldugu gibi, saksida da, orta yerleri kabarik yosunlar dogal gorunecektir.

msgurkan
09-11-2009, 20:44
Dün bazı ağaçlarımı bonsai saksılarına aktardım. Bugün de onları fotoğrafladım. Daha önceden bonsai saksısına alınmış süs narı ile birlikte yayınlıyorum.

Sırası ile zeytin, lantana(mine), mazı ve süs narı.

113489
113490
113492
113491

Harun Parlak
09-11-2009, 20:51
Hepside bir birinden güzel olmuş elinize sağlık. Zeytin ve Mine kısa zamanda daha da görkemli olacak inşallah.
Harnup bambaşka tabii. İnşallah bizde böyle Harnup elde edebiliriz diyeceğim ama tohumdan ektiklerim kışın burda ölüyor bu sene seraya alacağım inşallah orda yaşarlar.

msgurkan
09-11-2009, 21:01
Tekin bey yolunuz Kıbrıs'tan geçerse ben size 1-2 yıllık prebonsai Harup fidanı verebilirim. Tabii Türkiye'ye götürebilmek mümkünse.

bonsaisan
09-11-2009, 23:41
Mehmet bey nasılsınız saksılama işlemi güzel olmuş.

Bu arada fotoğraf çekim teknikleri kısmına bir göz atın derim.

Çok üst açı ile ağaçları fotoğraflamışsınız.

Bu arada saksılama deyince aklıma geldi.

50cm 37cm ve 11cm lik derinliğe sahip yeni bir saksı üretim.

Dikdörtgen bir saksı seviçeğinize eminim.

Yakında fotoğraflarını eklerim.

Saygılar elinize sağlık.

msgurkan
15-11-2009, 20:27
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=354321&postcount=209

Yukarıdaki linkte görülen alıç ağacımda budama, telleme, şekillendirme yaptıktan sonra kök budaması ile onu bonsai saksısına aldım. Yosun uygulaması yaptım.

Bu uygulamayı Kıbrıs'ta kış ılık geçtiği ve ağacın yeterli kılcal kökü olduğundan yaptım. Bir de çoğu alıç ağaçlarım sonbaharda yaprak döküp şimdiden yeni yaprak vermeye başladıklarını gördüm. geçen yıl bu sebepten geç kalıp budama ve telleme yapamamıştım.

114289
114290
114291
114292

Ali H. ALI
16-11-2009, 12:37
Mehmet Salih alic agaciniz, dort mevsim keyifle bakacaginiz bir agac. Baharda cicekli hali, Yazda yesil yapraklar arasinda gorunen meyveler, Sonbaharda sari yapraklardan sonra, agac uzerinde kalmis tek tuk meyveler, Kista ise tum yapraklarini dokup ciplak dallari ile karsinizda duracak.

bonsaisan
18-11-2009, 19:32
Güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık.
Gelişmesini ve her geçen yıl güzelleşen görüntüsünü izlemenzi dileğiyle.

Harun Parlak
18-11-2009, 20:32
Alış çok güzel şekil almış. Zamanla görkemini artıracak. Zirveyi biraz daha kısaltsak nasıl olur. Hem kalın gövde birden incelmemiş olur.
Fidan teklifiniz için çok çok teşekkürler. Kısmet inşallah bir gün yolumuz oralara düşer de sizilerin çalışmalarını canlı canlı görmek nasip olur.

msgurkan
19-11-2009, 15:29
Tekin bey, zirve yapmamı önerdiğiniz dalı, geçen yıl zirve olarak konumlandırmayı denemiştim. Ancak o dal gövdenin sağında olduğu için tekrar yatık hale getirdim. Şu an seçilmiş olan zirve de biraz yüksek gibi duruyor.

Bugün o dalı, önce hafif geriye, sonra tekrar öne S yaptırarak yüksekliğini biraz azalttım. Aradaki boşluk da biraz kapanmış oldu. Ağaç üzerinde stres yaratıcı çok işlem yaptığım için artık yapraklanmasını bekleyip sonra durumunu tekrar değerlendireceğim.

Bir de arkadaşlar ilk halini görüp gelişimini daha iyi anlayabilmeleri için 8 Ocak 2008 tarihli bir resim:

114752

msgurkan
27-11-2009, 21:34
Yeni bir alıç çalışması:

115511

115512

115513

bonsaisan
27-11-2009, 23:44
etkileyici ve çok güzel bir çalışma olmuş.
İlk saksıdaki halini yakında gördüğüm için biiyorum gerçekten çok güzel bir form almış.
Elinize sağlık

msgurkan
01-12-2009, 07:52
Aşağıda ilk halleri görünen incir ağacımı tepsi şeklindeki alıştırma saksısına aldım. Tabii bonsai olması için tahminen bir yıla daha ihtiyacı var.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=171147&postcount=2
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=493716&postcount=5

115835

115836

Harun Parlak
01-12-2009, 08:39
Zeytini ağcınızda amötörce biraz oynadım daha doğrusu kafama göre orta dalı temizledim.

msgurkan
01-12-2009, 10:36
Tekin bey, bu ağaçla ilgili yaşadığım çelişkiyi gündeme getirmiş oldunuz. Ben de ortadaki dalları tamamen kesmek veya yeniden şekillendirip sağa doğru yatırmak arasında gidip geliyorum. Biliyorum ki kesersem dönüşü yok. Dolayısı ile bekleyip iyice düşünmek istiyorum.


Eğilimim daha çok ikinci şıkta. Yani sağ attaki dalın üzerinde ona benzer paralel bir dal oluşturmak . Eğer beğenmezsem ortadaki dalı keserim diye düşünüyorum. Sonuç olarak bu hali ile bırakmamak eğilimindeyim ama acele etmek de istemiyorum.


Öneriniz isabetli olmuş. Diğer arkadaşlardan da görüş gelsin, bakalım onlar nasıl düşünüyor.

Harun Parlak
01-12-2009, 10:51
Değişik fikirler bir ana fikir oluşturacaktır. Arkadaşlarında fikirlerini alıp en son kararı siz vereceksiniz tabi ki.

köknar
01-12-2009, 12:07
Tekin Bey' in son çizimi çok güzel. Ortadaki dal gidince daha estetik olmuş.

tourkana
01-12-2009, 12:38
İnciriniz bende çok büyük haranlık uyandırdı, küçük ve sivri uçlu yapraklarıyla çok güzel görünüyor. Elinize sağlık.

Zeytinde ise ben olsam , sağdaki ve ortadaki iki dalı bırakır tepeyi budar ve eskitirdim.
Sağdaki en aşağıdaki dalın üzerine paralel dalı , ortadaki dalın üzerindeki oluşan dalcıklardan uygun olanını dala çevirip gürleştirerek ortaya çıkarırdım.

Harun Parlak
01-12-2009, 15:09
Değişik altarnatifler ortaya çıkınca daka kolay karar verirsiniz inşallah.

izzeterisen
01-12-2009, 15:50
Ağaçlara öneri getirmek benim için oldukça erken ama bu zeytin ağacı benim olsaydı çizdiğim şeklin daha ileri bir durumunda olmasını isterdim.

115870

Sn.msgurkan çalışmalarınızı zevkle takip ediyorum. Bize örnek çalışmalarınızın devamıni dilerim.

tourkana
01-12-2009, 16:39
Bu da benim düşüncemi yansıtan çalışmam, bonsaiyi sanki ben yapmış gibi oldum valla .

Üstteki dal bırakılsa da bırakılmasa da ayrı bir havası oluyor, ayrıca biraz daha sağa doğru dikilirse daha güzel olabilir.

msgurkan
01-12-2009, 19:41
Öneri yapan arkadaşlar, hepinize teşekkür ederim. Önerilerinizin hepsi güzel ve yaratıcı.

Dediğim gibi, ağaca yeni bir şekil vermek için acelem yok ama şekil verirken önerilerinizden etkiler olduğunu göreceksiniz.

Ali H. ALI
02-12-2009, 11:51
Mehmet Salih beyin zeytin agacini gectigimiz yaz, gormustum. Guzel ve saglikli bir agac. Fotograflara bakip da ben olsam bu dali budardim demek kolay.(agaci gormeden once ben de fotograflara bakip gorus belirtmistim) Ama agac sizin agaciniz olunca karar vermede zorlaniyorsunuz. (hele boyle bir zeytin agacinda) cunku budadiktan sonra geriye donus yok. O yuzden Mehmet Salihin acelem yok bekleyip sonra karar verecegim demesi cok normal ve yureginin sesini dinleyip verecegi kararla agacini en guzel bir forumda tutacagina inaniyorum. Belki onun verecegi karar bizim goruslerinize ters dusebilir ama bu karar, bizim goruslerinizin yanlis oldugundan degil, mutlaka her gorusu degerlendirecektir de son yureginin soyledigini dinleycektir.

bonsaisan
02-12-2009, 13:26
Herkez birşeyler oluşturmaya çaışmış bende bu ağacı yakından gören biri olarak duygularınızı anlıyorum.

2007 yılında yarışmada en yüksek puan alan ginko awards ödüllü zeytin ağaçlarını önce sizler ile paylaşmak istedim sonra sizn zeytin için kafamda bir zor birde geliştirmeye dayalı iki form oluşturdum.

Umarım bu formlarıda beyenirsiniz.

Saygılar.
http://img697.imageshack.us/img697/3432/msgurkan.jpg

msgurkan
02-12-2009, 15:02
Ali bey sağolun, duygularımı çok iyi yansıttınız.

Bonsaisan, her iki öneriniz de büyüleyici. İlk önerinizi daha önce hiç düşünmemiştim, ancak harika. Son önerinizi ise üst ve alt dallar arasında negatif alanlar bırakacak şekilde düşünmüştüm.

Belki iki öneriniz birleştirilip bir tarz yaratılabilir. Yani ilk önerinizde kestiğiniz üst bölümü, negatif alan da oluşturarak yerinde bıraksak nasıl olur? Bu tarzı uygulanabilirse ilerde zirveyi budayıp ilk önerinizdeki tarza geçiş yapma olanağı da var.

tourkana
02-12-2009, 16:47
Bonsaisan çizdiği sol tarafı eskitilmiş olan da benim düşündüğüm gibi , bence onu alternatifleriniz arasında en üstte tutun. Çok estetik duruyor.
Ben de photoshop öğrenecem , iyi oluyor.

msgurkan
07-12-2009, 21:15
Yaklaşık 3 hafta önce bonsai saksısına aldığım taş üstü incir çalışmam. Normalde bu işlemi kış sonu yapmak lazım ancak Kıbrıs'ta kışlar çok soğuk olmadığı ve ağaçlarımın güçlü kökleri olduğu için bu riskli uygulamayı yaptım.


Sabırsızlık işte. Tavsiyem bu yanlışı siz yapmayın.

116796
116797
116798
116799
116800

Ali H. ALI
08-12-2009, 09:37
Mehmet Salih, dusundugun gibi Kibrista ilik gecen kis, incirini pek etkilemiyecek ve baharda yeni surgunlerle sana merhaba diyecek.

Harun Parlak
08-12-2009, 09:59
Selamlar mehmet bey. İnciriniz çok güzel gelişiyor. Yapraklarıda gitdikce küçülüyor. En hızlı yaprak küçültmeye sanırım incir cevap veriyor.
En azından benim gözlemim öğle.
İncirinizin üzerinde biraz oynadım umarım beğnirsiniz.

msgurkan
08-12-2009, 12:57
Tekin bey, harika bir görüntü yaratmışsınız. Bu görüntüdeki tarza ulaşmak için dalların uzunluğunu biraz kısaltmak lazım. Yaprağını düktükten sonra sıra budama ve tellemeye gelecek.

Ali bey baharda yeni sürgünler gelişirken sürekli uç ve yaprak alama ile formu geliştirip aynı zamanda yaprakları daha da küçülteceğim.

Sonucu önümüzdeki yazda göreceğiz. Umarım onu güzel bir bonsai haline getirebilirim.

Harun Parlak
08-12-2009, 20:56
Kesinlikle dalları biraz kısaltmak lazım. O bölgelerde boğum araları biraz uzun geldi bana. Bu vesile ile kısaldıktan sonra çıkan filizler uç alımıyla birlikde boğum arası da kısalmış olacak. Biraz zaman alacak ama bonsai de zaman isteyen bir uğraş biz istemesekde malisef öğle.

msgurkan
09-12-2009, 22:47
15-20 Aralık tarihlerinde İngiltere'ye gideceğimden ebay'de bonsai saksısı baktım. İlginç bir satış yakaladım.

Oğlum oradan açık artırmaya katılıp kazandı. 35 parça, çeşitli ebat ve biçimde, kullanılmış, iyi durumda bonsai saksısını 62 Paunda kazandık.

Yeni alacak olsam belki 200 Paunda mal olurdu. Benim için büyük şans.

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280431176810

117175

Ali H. ALI
10-12-2009, 10:33
Gercekten guzel bir alis veris. Irili ufakli saksilarin tanesi 2 paunddan ucuz.

Kullanilimis olmalari onemli degil(catlaklari yoksa) sen onlari temizler, zaten hazir olan agaclarinin kimi hangi saksiya sigacagini bile hesaplamissindir.

Kolay gelsin.

tourkana
10-12-2009, 11:44
Gerçekten çok güzel saksılar, umarım gümrükte bir sorun yaşanmaz.

Emre Kuzu
10-12-2009, 15:16
Gerçekten iyi bir alışveriş hayırlı uğurlu olsun

msgurkan
10-12-2009, 16:03
Teşekkürler. Umarım onları sorunsuz olarak Kıbrıs'a getirebilirim.

msgurkan
24-01-2010, 19:17
Saksılarımın tümünü Kıbrıs'a getirebildim. Çoğu küçük boy olsa da saksı kolleksiyonumu kayda değer şekilde artırabildim. Aralarında bir de orman tarzı için büyük boy oval saksı olması harika oldu. Darısı sizlerin başına.

Harun Parlak
24-01-2010, 19:22
Hadi gözünüz aydın. Sayın msgurkan inşallah Türkitede de bu şekilde ucuza üretebilenler çokarda bizlerde bu durumdan faydalanırız.

msgurkan
24-01-2010, 19:44
Bonsai saksısına alıp telleyerek şekillendirdiğim ve resimlerini yayınlayamadığım ağaçlarım 8 tane oldu. Fırsat bulup resimlediğim zaman yayınlayacağım. Konu incirden bonsai yapılabilmek olduğu için birkaç çalışmamı paylaşayım.

Bu inciri bir yıl önce çelikten köklendirdim. Bütün dalcıkları son bir yıl içinde gelişmiş oldu. Uç alma ve aşırı kalınlaşan dalları dipten budama ile çok süper olmasa da ince dallanma sağlamış oldum.

Ağacın yapısı düz yükselen gövde üzerinde her yöne dağılmış yatay dallar şeklindedir.Önümüzdeki yıl yeni oluşturacağım ve her yönden aşağıya doğru sarkan ince dalcıklar ile Weeping tarzına benzer bir tarz oluşturmak arzusundayım.

122977
122978

tourkana
24-01-2010, 19:52
Çok güzel görünüyorlar..

Ben de bu incire göz diktim, kayalık dibinden çıkmış ve baya gelişmiş..Rüzgar budamasıyla uç alımı yapılmış sanki, çok dalcıklı küçük yapraklı bir incir,ayrıca meyve de veriyor..
Tomurcuklar kabardığında(kış sonu) size danışacağım almak için..(tabi ki uygun dallardan, komple değil :))

msgurkan
24-01-2010, 20:16
Bu incir çalışmamı daha önce yayınlamıştım. Yaklaşık 2-2,5 yaşında. Ancak ince dalcıklarının büyük çoğunluğunu bu yıl oluşturdum. Yaprağını döktükten sonra üç hafta önce budama, telleme ve şekillendirme yaptım.


Ağacın gelişme döneminde kökler açığa çıkarıldı, gövdenin parçası gibi geliştirildi. Sağa ve sola doğru gelişen iki gövde veya ana dal üzerinde bu yıl çok sayıda ince dal oluşturuldu.


Son budama, telleme ve şekillendirmeden sonra bu dalcıklar her yöne yatay olarak konumlandırıldı. Soldaki ana dal ve üzerindeki dalcıklar daha yüksek konumda.


Saksısı pek uygun değil, geliştirme sasısı olarak değerlendirin. İlerde düz ve geniş plaka şeklindeki bir taş üzerine dikilebilir.


123004

123005

123006

123007

msgurkan
24-01-2010, 20:52
Tourkana, incirle çalışmaya bir kez alıştın mı kolaylıkla ve hızlı bir şekilde bonsailer yapabilirsin. İlk yıl biraz zor gelir ancak ilk dallar oluştuktan sonra iş kolay. Bence ağaç sökmek pek gerekli değil.


Büyük bir ağacın kalın, konik ve kıvrımlı bir dal parçasını kesip köklendirmek, kaliteli bonsaiye ulaşmanın en uygun yoludur. İlk etapta dalları pek düşünmeyin.


Sadece güzel gövde olabilecek bir dal parçasına odaklanın. Ağaçtan keserek alın. Bütün yaraları ve tabanını macunlayın. Tabanındaki kabuk kısımlarını macunlamayın. Oraya köklendirme hormonu sürün.


Bir saksıya köklendirmeye uygun, drenajlı bir toprak karışımı ile dikin. Kesinlikle fazla sulanmamalı, sadece nemli tutulmalı.


Bizde mevsim uygun olduğundan geçtiğimiz hafta 4, bu hafta da 1 uygulama yaptım.

Aşağıdaki mesajımdaki geçen yıl yaptığım benzer uygulamaları görebilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=507460&postcount=268
Yine bu mesajda resmini yayınladığım dalı geçen hafta kesip köklendirmek üzere diktim.



Bugün ise aşağıdaki dalı kesip köklendirmek üzere diktim. Çapı 8-10 cm civarında. Dikkat ederseniz sadece gövdeye odaklandım.

Benzer uygulamalarda sizlere kolaylıklar diliyorum.

123013

123014

Harun Parlak
24-01-2010, 21:20
Sayın msgurkan son yüklediğin incirlerde çok güzel dallanmış. Elinize sağlık soldaki ana dalı sağ tarafa doğru dikebilirseniz kırmadan düzeltip biraz eğim verebilirseniz daha güzel dururgibi geldi bana. Diğer arkadaşların da önerilerini almakda fayda var tabi ki

msgurkan
24-01-2010, 21:30
Tekin bey, o dal artık çok kalınlaştı, daha önceki denemelerimde kırılma tehlikesi atlattım. Artık çok geç. Bu ağacı mevcut şekliyle kabullenmek zorundayım.

Harun Parlak
24-01-2010, 21:36
Bence üç beşgün su vermeyin sonra bir sağa bir sola burkma işlemi yapın yukarı dğru tekrarlayın istediğiniz yöne bükebilirsiniz diye düşünüyorum denemelerim ve çocukluğumda fındık bahcesindeki yaptığımız hatalı işlemlerden tecrübe edindim.

msgurkan
25-01-2010, 08:14
Tekin bey, bonasi çalışmalarına yeni başladığım acemi dönemde gövdeye zamanında şekil veremedim. Bunu sonradan telafi etmek de pek kolay değildir.

Bugün tekrar bir deneme yaptım. 4,5 mm kalınlığında çift alüminyum tel sararak soldaki gövdeyi biraz yukarıya kaldırdım. Tabii bu işlem sonucu gövdeyi çatlattım. Ama sorun olacağını sanmıyorum.

Artık başka işlem kaldırmaz. Gelen yıl yine bakarız.

123045

Harun Parlak
25-01-2010, 08:52
Elinize sağlık Mehmet bey. Bu aşamada fazala zorlamanın anlamı yok tabi ki.
İstenelen yere gayet güzel yanaşmış. Üçgen şekli görebiliyoruz ileri yıllarda küçük hareketlerle düz bir fidan değil hareket gösteren görkemli bi ağaç olacak. Çatlakların sorun olacağını bende sanmıyorum hatda yaralarını iyileştirdiğine dahada estedik görünebilir belki.

Birazda ileriki yıllarda saksıya dikim aşamasında yatırılırsa zirve dal kendini çok daha iyi gösterecek.
Yapraklanmış halini de görürün inşallah. Kolay gelsin.

Ali H. ALI
25-01-2010, 10:58
Mehmet Salih bey saksilarinizi gule gule kullaniniz.
Incir agacinin govdesini sag tarafa kaldirmakla daha iyi bir gorunum sagladiniz.

Tekin bey(ve diger uyelerimiz) sizin de incir agaclari uzerindeki calismalarinizi gorelim:)

nariçi
25-01-2010, 11:24
Bizim yerli incirler olur mu? Yaprakları çok büyük. merdiven girişinde bir yabani kendiliğinden çıkmış. Onu söküp dikeceğim. Bir karış (25-30 cm.) kadar ancak var.

msgurkan
25-01-2010, 11:51
ikinci yılda hem dalcıklar incelir hem de yapraklar küçülür. Üstelik hızlı geliştiği için erken bonsai yapılabilir.

İncir, yaprakları büyük olan bir tür olduğu için tercihen büyük boy bonsailer yapmak lazım. Dolayısı ile kalın gövde elde etmek için havai köklendirme veya kalın çelikten üretmek ya da ince yapılı fidanları geliştirmek gerekir.

Harun Parlak
26-01-2010, 20:09
Tekin bey(ve diger uyelerimiz) sizin de incir agaclari uzerindeki calismalarinizi gorelim:)

Sayın Ali bey İncirlerimiz henüz alıştırma sakslılarında umarım onları sergiye yetiştirebilirim.
Srayla tüm adaylarımı elbet de sizlerle kısa zamanda paylaşmayı isterim.

bonsaisan
27-01-2010, 10:02
Mehmet bey gayet güzel olmuş.
Aslında inciri biraz keserekde gövdeyi bükebilirsiniz.
İncirler bu tür kesip yapıştırma işlemlerine çok hızlı tepki veriyor ve birleşim hızlı oluyor.
Büküm yapılaçak yerde özenli bir "V" kesim acıldığında kaynaşma çok güzel sağlanıyor.
Aday bir incirinzi var ise bu bahar başında böyle bir deneme yapın derim.

Saygılar.

msgurkan
27-01-2010, 11:45
Bonsaide kalın dalları bükmenin en olanaklı yöntemlerinden biri de dediğiniz yöntemdir.

Aslında bu tekniği bahçedeki ağaçlar üzerinde deneyip iyice öğrenmek lazım.

En kısa zamanda deneyeceğim. Teşekkürler...

bonsaisan
27-01-2010, 14:51
Mehmet bey birde yazın oraya geldiğimde size bir teknik göstermiştim.
O tekniğide uygulaya bilirsiniz.

Bir çok çalışmamda denediğim ve asyalı ustalarında çok kulandıkları bir teknik tavsiye ederim.
Enazında kesip yapıştırma işlemi yok.
Sadece bir kaç haftanızı alır.

msgurkan
29-01-2010, 09:51
Çoklu gövde tarzı yapmaya çalıştığım bu zeytin ağacımda 4 gövde olduğu için birini geçen yaz kesmiş ve 3 gövdeye indirmiştim.

123451

msgurkan
29-01-2010, 09:58
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=260080&postcount=147

Bu zeytin ağacımda, dalları çok dısa budayıp tarzda radikal değişiklik yaptım. Kalın gövde yapısı ile biraz sumo gibi oldu.

123453

123452

Harun Parlak
29-01-2010, 11:58
Sayın msgurkan elinize sağlık gerçekden çok iyi karar vermişsiniz. Bence sumo gibi değil Zürafa gibi duracak bu adayınız da vaz geçilmez kolkesiyonalrınız dan olacaağına inanıyorum. Kolay gelsin.

msgurkan
19-02-2010, 22:28
Bugün sakız ağaçlarımdan birine kök budaması yaparken, onu tekrar saksı yerine taş üstüne dikmeye karar verdim.

Resimledikten sonra Kısmen budama yapıp onu taş üstüne yerleştirdim. Dikildikten sonraki halini resimlediğimde yayınlarım.

Başarabilirsem ilerde güzel bir bonsai olabilir.

Taş, plaka halinde bir kayrak taşı. Drenej ve ağacı bağlamak için iki tane yarık şeklinde delik açtım.

Toprak ve kökleri içine alması için kil-gübre karışımından hazırladığım harçla bir duvar oluşturdum.

Kökleri saksıya sığdırabilmek için küçük bir budama daha yaptım. Sonra deliklerden geçirdiğim tellerle bağlayarak ağacı saksıya sabitledim.

Toprağını doldurup suladım.

126151
126152
126153
126154

Ali H. ALI
20-02-2010, 02:11
Mehmet Salih bey guzel bir calisma olmus. Kontraplaktan duz kaya seklinde keseceginiz ve kucuk ayaciklar koyacaginiz bir altlik ustunde daha guzel duracak.

Topragi yosunla kalarsaniz hem topragin akip gitmesini hem de daha dogal gorunmesini saglarsiniz.

Kolay gelsin(ozellikle yeni mekaniniza tasiyaycaginiz ilgin agaciniz icin)

Harun Parlak
20-02-2010, 10:50
Selamlar Sayın msgurkan bey. Bulduğunuz kaya çok güzel oyma işlemizde çok güzel olmuş elinize sağlık.
Eğer ağcınızı saksıya yerleştirdiyseniz son halini görmek isteriz. Henüz budama yapılmadı sanırım ya da henüz fotoraf ükleme fırsatınız olmadı.
Ağcın kök yapısına oyduğunuz saksı çok güzel oturacak tahminim. Tacı da uygun budama ile uyum sağlayacaktır.

k_donmez
20-02-2010, 10:54
Sayın Msgürkan, çalışmalarınızı çok dikkatle inceledim. Elinize sağlık. Hepsi birbirinden güzel. Mütevazi yaklaşımınız sayesinde bu sayfalara sağlanan katkılarla bu başlık bir okul gibi olmuş. Tebrikler.

msgurkan
20-02-2010, 19:18
k_donmez, teşekkürler, mütevazi olmak bonsai felsefesinin temelidir.


Tekin bey, kayayı ne yazık ki doğadan bulmadım. Yaklaşık 5 TL'ye satın aldım. Birkaç firma Türkiye'den kayrak taşı ital etmeye başladılar.

Ben de deneme amacıyla 5-6 tana aldım. Taşlar düz plaka şeklinde ve yaklaşık 1-2 cm kalınlığında olduğundan sadece spiral ile iki yarık açtım.


Ali bey, dediğiniz gibi bir altlık hazırlamam gerekiyor. Zaman bulduğumda yapacağım.

Ağacı taş üzerine diktikten sonra budama ve yosun uygulaması yaptım. Toprak kolay kolay akıp gitmez set gayet sağlam oldu. Kil olarak seramik hamuru kullandım.


Ilgın kışın ılık geçmesinden dolayı henüz yaprağını dökmedi. Bende yaprağını döksün de gövdesinden kabuk soyarak köklendirme yapmayı bekledim.

Ama bahar geliyor sanırım yaprağını dökmeyecek. En yakın zamanda işlemi gerçekleştirmem gerekecek.

Ali bey, yeni yerime taşınmam biraz zaman alacak. Ablanızın evinin karşısında bir arsa aldım, içinde yarım inşaat halinde ev de var. Evi bitirmek bir yılımızı alacak.

Bu arada bonsai çalışmalarım biraz hız kesecek, ama yeni evim bahceli olduğu için, hem kendi çalışmalarım, hem de Atölye ve eğitim çalışmaları için çok büyük fırsatlara sahip olacağım. İnşallah başarabilirim.

Aceleden arkada fon oluşturamadığım için tam karşıdan resim alamadım. İşte ağacımın son hali

126335
126336
126337

Ali H. ALI
21-02-2010, 06:46
Mehmet Salih bey iyi gunler.
Duz tas uzerinde yaptigin calismada iki onemli noktaya deginecegin.

1/ kayanizin genislikten darliga akis yonu sagdan sola dogru iken agacinizin akis yonu de ters soldan saga dogru oluyor ve bu da estetik uyumu bozuyor.
Agaciniz da kaya gibi sagdan sola dogru bir akis gostermeliydi.

2/ Duz kaya etrafina ordugunuz kil ve gubre karisimi duvar da yosunlar tarafindan ortulup dogal bir duruma kavusturulmali. O duvarin gorunusu su an hic de dogal degildir.

Bonsaide her gun ogrenilen bir cok sey var. Bu bonsai yapan herkes icin gecerlidir. Bonsaiye basliyali cok uzun bir zaman olmasa da bircogunuzun calismalari gercekten cok iyi. Bunun yaninda calismalarinizda zaman, zaman eksiklikler de oluyor, bunlar gozume carptigi surece sizleri uyaracagim. O yuzden yazdiklarimin, sadece sizleri bonsaide daha ilerilerilere goturmesi icin yazildigini bilmenizi isterim.

Mehmet Salih bey umarim evinizi, bahcenizi ve atolyenizi istediginiz gibi yaparsiniz. Ulvanin (ablam degil ben onun buyuguyum) evinin karsisinda arsa aldiginizi gecen gun Ulvan yazmisti. Ayrica sevincli oldugunu da belirtmisti, "bana komsu bir bonsai ustasi geliyor en az senin bonsailerin kadar guzel bonsailer yapmayi ogrenecegim" diye

Calismalarinizda kolayliklar dilerim.

msgurkan
21-02-2010, 10:49
Mehmet Salih bey iyi gunler.
Duz tas uzerinde yaptigin calismada iki onemli noktaya deginecegin.

1/ kayanizin genislikten darliga akis yonu sagdan sola dogru iken agacinizin akis yonu de ters soldan saga dogru oluyor ve bu da estetik uyumu bozuyor.
Agaciniz da kaya gibi sagdan sola dogru bir akis gostermeliydi.






Ali bey, bu çelişkiyi ben de yaşadım. Kayanın sola uzanımı ile ağacın sağa uzanımı beni de rahatsız etti. Ancak kök kütüğü ile arkadan sola doğru uzanan kuru dal çıkıntısının sola uzanımını ile saksının uyumunu dikkate alarak uygulamayı bu şekilde yapmaya karar verdim.

Eğer saksıyı ters çevirsem kökleri yarleştirmekte uyumsuzluk olacaktı. Aynı zamanda saksının sivrilerek yaptığı uzantı ile ağacın sivrilerek yaptığı uzantılar ters yönde olacaktı.

Sonuçta uygulamayı göründüğü gibi yaptım ancak estetik olarak bahsetttiğiniz kusur ortada.

Bunu gidermek için ağacın sola uzanan dallarını biraz daha geliştirip uzatma gerekiyor.

Sağa uzanan dallarda ise budama ve telleme ile kısaltma yapmak lazım. Saksının sağ tarafı geniş olduğu için, ağacın sağ tarafında da genişliğini ve derinliği artırmak gerekecek.

Bunları tamamlamak belki 1-2 yılı bulacak.

msgurkan
23-02-2010, 08:44
Mehmet Salih bey iyi gunler.
Duz tas uzerinde yaptigin calismada iki onemli noktaya deginecegin.

.........

2/ Duz kaya etrafina ordugunuz kil ve gubre karisimi duvar da yosunlar tarafindan ortulup dogal bir duruma kavusturulmali. O duvarin gorunusu su an hic de dogal degildir.

.........

Calismalarinizda kolayliklar dilerim.

Eleştirinizi dikkate alarak yosunlamayı tamamladım.

Ancak yosunların kış dönemi haricinde yaşama şansları yok.

Sonuçta doğallığı korumak için örneğin yaz döneminde ne yapacağız?

126660
126661

bonsaisan
23-02-2010, 10:55
Kıbrıs gibi yazları kavurucu sıcak gecen bir iklime sahip yerlerde yosunlar konusunda pek bir şey yapma şansı yok sadece daha önce bir denememde gördüğüm bir tecrübeyi aktarayım.

Yazın "foça" ki inanılmaz sıcak olur.
Bir deneme yapmıştım.
Bir adet saksısı yosun ile kaplı olan bir ağaçımı yine bahcenin kuytu ve yazında yeşil kalan bir yosunlu yerine ağaçı saksısı ile bıraktım.

Bu mekan büyük bir zeytin ağaçının duvar ile birleştiği bir mekandı.
Bı kısma hiç güneş gelmiyor kuzeye bakıyor ve sadece ışık bakımında aydınlık oluyordu.
Yosunlu saksısında aday bonsai ve yosunlarına bir şey olmadı.
Sizde böyle bir mekan bulu isenzi belki bir sorun olmaz.

Ama dediğiniz gibi yosunu yaşatmak geceleri bile 30 derece sıcaklığı olan bir yerde zor.

Ama alternetif türler ile çalışın derim.

Mesela yosun yerine başka toprak örtücüler kullanın.
"Arapsacı" belki daha iyi tepki vereçektir **** "yoncalar" **** daha başka kumsal kenarlarında yetişen ve toprak üstü yayılıcı gelişme sağlayan türler.

Saygılar.

Ali H. ALI
23-02-2010, 12:14
Mehmet Salih bey, Kibristaki yaz sicaginda, bonsailerinizin topragindaki yosunlari yesil tutmaniz imkansiz gibi gorunuyor. Surekli nemli tutugunuz surece yesildirler sonra onlar da Kibristaki yazi yasiyacaklar.( Toprak yuzeyindeki nem yuzunden yosunlar yesildir diye, yanilgiya dusup, agaciniz su istemez diye dusunmeyiniz. Topragi kontrol edip agacinizi gerektiginde sulayiniz ) Yaz aylarinda kurumus yosunlar bile bonsainize dogal bir goruntu sagliyacaktir. Kurumus yosunlarla ortulu duvarciginiz daha guzel duarcaktir.

Golge ve nemli bir yerde tutarsaniz belki daha uzun bir sure yosunlariniz yesil gorunur.

tourkana
23-02-2010, 12:49
Çalışma derin bir kaba konup, yosunların gölgede kalıp kurumaması sağlanabilir, bence yosunlar sıcaktan çok direk güneş ışığından kuruyorlar.

Sergi ,hafta sonu vs zamanlarda tek başına sergilerseniz de farklı bir çözüm olabilir.

Ve bu arada çalışmanız çok hoş olmuş,elinize sağlık.

msgurkan
23-02-2010, 14:10
Hepinize görüşleriniz için teşekkürler.

Şu yosunlar, başka bir yanılgıya da yol açıyorlar. Aman yosunlar kurumasın diye sürekli sulama yapmaya kalkınca aşırı sulamadan ağaçları kurutma riski de var.

Bundan kaçınmak için yosunlara fıs fıs yapıyorum. Bu sefer de toprak sulamaya ihtiyaç duyup duymadığını anlamakta zorlanıyorum. Bütün bu sorunlar, yosunu sevmeme karşın, kullanma konusunda beni soğutuyor.

Sonuçta deneyerek öğreneceğiz. Saygılar...

msgurkan
12-03-2010, 10:24
Yarışmaya katmayı düşünüp sonra vazgeçtiğim iki adet alıç ağacımın resimleri:

129637
129638
129639

msgurkan
12-03-2010, 10:26
Diğeri:

129640
129641

Ali H. ALI
12-03-2010, 12:00
Mehmet Salih yarismaya katilmasan da biz senin agaclarinin ne degerde bonsai olduklarini biliyoruz. Belki bir sonraki yarismaya katilirsin.

Bu arada Tekin bey gibi, Kibrista da bir kucuk bonsai sergisi ile(elinde bonsai saksilarina gecirdikten sonra sergiye yetecek agacin olacagini dusunuyorum) Kibristaki bonsaiye ilgi duyanlarin ufkunu acabilirsin.

bonsaisan
12-03-2010, 17:46
Çok güzel çalışmalar temelleri iyi atıldığı için geleçekleri süper oluçaktır.

msgurkan
12-03-2010, 19:06
Ali bey, yarışmada 3 ağaç sınırlaması olduğu için bu alıçları katamadım.

Sergi açmaya gelince, ağaçlarımın sergi için en az bir yıl daha geliştirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Zaten zaman olarak da bu yıl uygun değilim.

Harun Parlak
12-03-2010, 20:11
Mehmet bey Alıçlarınız çok güzel. Zamanla dahada güzelleşeceği kesin. İkinci ağcınızdaki İlk kalın dalın üstündeki 4 adet ince ve kısa dalları kesersek nasıl olur acaba.
2 adet solda üst üste olan bir sağda birde arkadaki dalı kesmeye kıyabilirmisin bilmiyorum.
Burdan konuşması koalyda ağaç sizin yanınızda siz daha iyi görüp değerlendiriyorsunuz tabi ki.

msgurkan
12-03-2010, 20:55
Bu yasemini 20 şubatta bahçeden söküp saksıya aktardım.

İlginç olan yasemin için çok kalın, sanki ağaç gibi, ölçme fersatı bulamadım ama 30-35 cm olarak tahmin ediyorum. Boyu uzun ancak ilerde kısaltacağım.

Bonsai haline geldiğinde inanılmaz güzel olacağını düşünüyorum. Tabii başarabilirsem...

129735

129734

msgurkan
12-03-2010, 21:52
Mehmet bey Alıçlarınız çok güzel. Zamanla dahada güzelleşeceği kesin. İkinci ağcınızdaki İlk kalın dalın üstündeki 4 adet ince ve kısa dalları kesersek nasıl olur acaba.
2 adet solda üst üste olan bir sağda birde arkadaki dalı kesmeye kıyabilirmisin bilmiyorum.
Burdan konuşması koalyda ağaç sizin yanınızda siz daha iyi görüp değerlendiriyorsunuz tabi ki.


Tekin bey, bahsettiğiniz dallardan belki soldaki bir veya ikisini ilerde kesebilirim. Ancak Sağ en alttaki dalı biraz uzatma ve kalınlaştırmayı planlıyorum. Ancak acele etmeden..

msgurkan
12-03-2010, 21:59
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=568536&postcount=322

Bu incirim de uyanma başladı, 1 cm boyutunda yapracıklar ve 1-2 mm kalınlığında yeni dalcıklar görülmeye değer.


129752
129753

k_donmez
12-03-2010, 22:11
Sayın Msgürkan,
İncir çok güzel duruyor. Elinize sağlık. İncir yapraklarının bu hale gelmesi için ne kadar zaman çalıştınız?

msgurkan
12-03-2010, 22:28
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=171147&postcount=2

Bonsai ile tanışalı üç yıl oldu. İlk yıl acemilikle geçti. Dolayısı ile bütün çalışmalarım 1, 2 veya 3 yıllık. Bu fidanım 2,5 yıllık.

Siz de iki-üç yılda bu aşamaya gelebilirsiniz.

Emre Kuzu
12-03-2010, 23:53
Yasemine bayıldım. :)

msgurkan
14-03-2010, 20:47
Kalyon, yasemin gövde olarak gerçekten güzel.

Sizlerle başka bir alıç çalışmamı paylaşmak istiyorum.

130332

msgurkan
14-03-2010, 21:07
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=282621&postcount=171
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=502465&postcount=245

Bu Ilgın ağacımda dün köklendirme çalışmasını başlattım. Önce çevresine tahtadan bir set oluşturdum.

Sonra çepeçevre kabuk soyma yaptım, köklendirme hormonu sürdüm. Yosunla kapattım, toprakla doldurdum ve suladım.

Gelen kış sonu dipten kesip, saksıya alabilmeyi umuyorum.

130337

130338

130339

Emre Kuzu
14-03-2010, 21:13
Msgurkan bey bu ağacınızı çok beğeniyorum. Gövdesi müthiş
Umarım herşey istediğiniz gibi olur.
Kolay gelsin

msgurkan
14-03-2010, 21:25
Ilgın, köklenme konusunda çok yeteneklidir. Sorun olursa o da benim yeteneksizliğim olur:D.

Ilgının olumsuz bir özelliği ise kışın yaprak döktükten sonra, bahara kadar ince dallarda geri kurumalar yapıyor.

İnce dallarda telleme ve eğme gibi müdahaleler bu kurumaları artırabiliyor.

Bu durumla nasıl başa çıkacağımı henüz çözebilmiş değilim.

Deneme yanılma ile öğreneceğiz:confused:.

Emre Kuzu
14-03-2010, 21:37
İnşallah sorun olmadan köklenecektir. Ben biraz araştırdım ılgını netten ve oradaki bilgilerde de bu ağaç hakkında böyle bir bilgiye ulaştım; Her ne kadar tuzlu alanlarda yaşasalar ve güçlü rüzgarlara karşı sağlamca durabilseler de ılgınlar hiçbir sebep yokken kendi kendilerine kurumalarıyla da ün salmışlardır. Bu yüzden ılgınların tuzlu topraklara dayandıkları değil, ihtiyaç duydukları düşünülür.
Sizin ağaca da böyle oluyor herhalde

msgurkan
15-03-2010, 07:44
Kalyon, benim bahsettiğim farklı birşey.

Bonsainin son aşaması olan Ramification denilen aşama ile ilgili. Dalların üzerinde kademeli olarak incelen dalcıklar oluşturulmak istenir. Bonsainin illüzyonu işte bunlarla tamamlanır.

Ancak oluşturduğumuz bu çok sayıda dalcık, uçlarından geriye doğru kurumaya başlayıp çoğu kurursa aynı işlemi sonraki gelişme sezonunda tekrar yapmanız gerekir.

Gövde ve ana dallarda genellikle kuruma oluşmaz, ancak ince dallarda ve özellikle uçtalardaki incecik dakcıklarda geri kuruma daha çok gözlenir.

kalambaklı
15-03-2010, 09:05
Sayın msgurkan, çalışmalarınızı büyük bir hayranlıkla takip ediyor ve belki bir gün ben de böyle güzel bonsai' lere sahip olurum diye de hayal kuruyorum. Deniz yosunun bitkilerin her aşmasında mühtiş faydası olduğunu bilmeme rağmen, ılgın' ın köklenmesi için kabuk soyduğunuz bölgeyi yosun ile kaplamanızın nedenini öğrenebilirmiyim.
Saygılar,

msgurkan
15-03-2010, 09:26
Her türlü köklendirmede Sphagnum yosunu çok kullanılır.

Köklendirme istenen bölgede uzun süre nemi korur ve köklendirmede başarıyı artırır.

Ben de yerel, kurutulmuş kaya bir yosununu kullanıyorum. Daha önceki denemlerimde olumlu sonuç almıştım.

Ali H. ALI
15-03-2010, 12:10
Mehmet Salih bey. Ilgininiz koklenip bonsai saksisina alindigi zaman, Yalniz akdeniz ulkelerinin degil belkide dunyanin en gosterisli Ilgin bonsaisi olacak.
Agacina da sana da kolayliklar diliyorum.

msgurkan
15-03-2010, 12:25
Teşekkürler Ali bey, Onu saksıya sığdırabilirsek:D...

Emre Kuzu
15-03-2010, 13:10
Bu ağaca uygun bonsai saksısı varmıdır ki :)

k_donmez
15-03-2010, 17:28
Sayın Msgürkan,
Ilgın girişiminizi dikkatle takip ediyorum. Geniş taban yapısı sizi çok zorlayabilir. Umarım hedefinize kolayca varırsınız. Ellerinize sağlık ve tabii ki başarılar.

bonsaisan
16-03-2010, 08:39
Mehmet bey gelişmeleri takip içindeyim.
Ve sonucunu merkala bekliyorum.
Başarılı olaçağınıza yürekten katılıyorum.
Saygılar.

msgurkan
10-04-2010, 23:01
İncirimin son durumu

135495

jeomeo
10-04-2010, 23:10
Ne güzel yeşillenmiş, hem de yaprakları gayet küçük görünüyor. İstanbul'da incirler henüz yeni uyanıyor. Karşıdan bir fotoğraf eklemeniz mümkün mü acaba?

msgurkan
10-04-2010, 23:26
Fotoğraf özenli ve tam karşıdan çekilmiş değil ama bir fikir verir.

135505

Ali H. ALI
11-04-2010, 13:07
Bonsai yapilan yerli agaclar, yerli olmayan agaclara gore, her zaman sizlere karsi daha guler yuzlu olacaklar. Mehmet Salih beyin inciri gibi.

izzeterisen
11-04-2010, 16:12
Çok güzel görünüyor. Yaprakları da sanırım küçültülmüş durumda. Acaba her yıl küçük yapraklı olarak mı filiz veriyor incir?

jeomeo
11-04-2010, 18:32
Güzel bir aday, eminim ellerinizde çok güzel bir bonsai olacaktır. Özellikle toprağa tırnaklarını geçirmişcesine görülen nebarisi çok hoş duruyor.

Üzerindeki çok sık sarılmış, yay gibi görülen teller dikkatimi çekti. O kadar sıkı sarmanızın özel bir nedeni var mı?

msgurkan
11-04-2010, 21:39
Çok güzel görünüyor. Yaprakları da sanırım küçültülmüş durumda. Acaba her yıl küçük yapraklı olarak mı filiz veriyor incir?

Dallanmayı oluşturduktan sonra yapraklar her yıl küçük çıkıyor. Ancak bazı filizlerin enerjisi yüksek olduğundan, eğer kendi haline bırakılır, uç alımı ve yaprak budaması yapılmaz ise o filiz üzerinde iri yapraklar oluşmaya başlar. Giderek dal kalınlaşır ve bonsainin orantılı yapısı bozulur.

Bu tatsız durumun oluşmaması için ağaç üzerinde enerjinin sürekli olarak dengeli dağılımını muhafaza etmek gerekir. Diğerlerinden güçlü olan filizlere müsaade edilmez, hemen uç alımı ve yaprak budaması yapılır(yaprağın bir kısmı kesilerek boyutu küçültülür)

Bir kez dallanma sağlandıktan sonra onu muhafaza etmek artık hiç de zor değildir. İnanın en zor olan, gövde ve ana dalları oluşturmaktır. Sonrası kolay

msgurkan
11-04-2010, 21:58
Üzerindeki çok sık sarılmış, yay gibi görülen teller dikkatimi çekti. O kadar sıkı sarmanızın özel bir nedeni var mı?

Önceki mesajlarda değinmiştik. Bu ağacın en olumsuz tarafı sola doğru yükselen gövdenin göze hoş görünmeyen düz yapısıdır. Zamanında basit olarak yapılabilecek bir işlemi, acemiliğimden dolayı eksik bırakmıştım.

O gövdeye biraz kıvrım vermek için kalın alüminyum tel sardım, yetmedi ikinciyi de sardım. İşte sık sarım görünmesinin nedeni bu.

Dalı çok az bükebildim ancak dalı çatlattım. Daha sonra ağacın her tarafındaki telleri çıkardım, ancak çatlak olan bölgedekileri çıkarmayı biraz erteledim.

Tekin beyin tarif ettiği suzuz bırakıp eğme işlemini uygulayacağım ancak kışı bekliyorum.

Saklı Bahçe
11-04-2010, 22:16
Çok güzeller emeğinin karşılığını her zaman almanı dilerim.

msgurkan
16-04-2010, 09:53
Sizlere ilk kez sunacağım bir bonsai adayım; Pistacia Terebinthus

Türkiye'de menengiç, Kıbrıs’ta çitlenbit diye bilinir. Yaklaşık 2 yıllık bir çalışmam. Henüz kapsamlı bir telleme işlemi yapmadım. Dalları çok esnek olduğu için geç sayılmaz.

Sadece dal ve kök budamaları ile geliştirip şekillendirdim. Önümüzdeki kış döneminde telleme yapmayı planlıyorum.

136416
136417
136418

bonsaisan
17-04-2010, 12:07
Güzel bir aday gelişmeleri takip edicem.
Saygılar sunarım.

msgurkan
08-05-2010, 23:59
İncirimde köklenme ve dallanma oldu ve gelişme devam ediyor. Önceki hali:

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=568562&postcount=323

Sadece bu gövdeyi geliştirmek için bile belki 5-10 yıl gerekirdi. Gördüğünüz gibi 3,5 aylık bir çalışma. İki-üç yılda bonsai haline gelebileceğine inanıyorum.

142647
142648
142649

Sağdaki üstüste olan iki daladan birini ilerde karar verip keseceğim.
142650

msgurkan
09-05-2010, 00:04
Devamı...

Bu üstüste olan iki daldan birini tercih etmek durumundayım. Ancak hangisi daha iyi seçim olur, karar vermem lazım.
142651
142652
142653

Ali H. ALI
09-05-2010, 13:03
Mehmet salih bey Kibris gibi Turkiyede de akdeniz ve Ege bolgelerinde bu kalinlikta incir celikleri ile koklendirme yapilabilir diye dusunuyorum. Incirden bonsai yapacaklara guzel bir ornek. Incir agaci uzerinden bonsaiye uygun bir dali kesip koklendirip bonsai yapmak bonsai yapimindaki zamani kisaltacaktir.

Us uste duran iki daldan birini budarken usteki yeni dalcigi birakacagini dusunuyorum. Su an ikisinin de gelismesine izin ver Usteki yeni dalcigi da buyurken istedigin gibi sekillendirmeye basla, ileride de dusundugun gibi duruma gore budama yaparsin.

Bu arada ilgin nasil gidiyor, yeni kokler olusmaya basladimi?

msgurkan
09-05-2010, 23:35
Ali bey, Ilgın ağacıma köklendirme amacıyla yaptığım kabuk soyma işleminden sonra ağaç bir solukluk ve duraklama yaşadı.

Çok şükür şu anda her tarafından dallar fışkırıyor ve gayet sağlıklı. Şimdilik ana dalları daha da kalınlaşsın diye budama yapmıyorum.

Köklenmenin olup olmadığını kontrol etmedim. Acelem olmadığı için çok merak da etmiyorum. Ne de olsa kışa kadar bol kök oluşur da dipten keserek onu saksıya alabilirim.

Yeni kökleri gördüğüm zaman sizlere müjdeyi vereceğimden şüpheniz olmasın.

Saygılar...

msgurkan
10-05-2010, 07:11
Ilgınımın bugünkü hali, arkadan görünüş:

142911

bonsaisan
10-05-2010, 11:20
İncir çok hızlı tepki veriyor.
Dayanamadım ve bende gecenlerde bir fidanllıkda 2 metre boyunda bir incir fidanı buldum.
Ve tabi boyunu gövdeye oranlı hale getirmek için budadım.
Güzel bir doğal nebarisi var.
Hemen toplandı ve gövdeden sürügn verdi.
Şİmdiler çok iyi.



Sİzn incirde harika bir gelişme göstermiş.

Ilgınıda merakla bekliyorum.

BU kadar işiniz arasında çok güzel bir zaman ayırma ve dengeleme şansınız olduğu için size imreniyorum.

Kıbrısa dost selamlar.

msgurkan
10-05-2010, 20:00
Asıl ben size imreniyorum Orçun bey. Çalışmalarnızı dikkatle izliyorum ve çok şey öğreniyorum.

İncir denemenizi de merakla bekliyorum. Bu konudaki deneyimlerinizden faydalanmak isterim.
Saygılar..

bonsaisan
11-05-2010, 14:15
Değerli dost Msgürkan

Benim imrenileçek bir şey yaptığım yoktur.
O sizin değerli takdir' inizdir.
Kıbrısa geldiğimde siznde hatrı sayılır çalışmalara sahip olduğunuzu canlı olarak gören biri olarak o kadar zor koşullarda ve yogun iş temposunda elde ettiğiniz çalışmaları yerinde görüp inceleme şansına sahip oldum.

Gerek bonsai verdiğinzi önem gereksede bonsai felsefesi içinde yer alan anlayış özveri sabır ve daha bir çok erdeme sahip bir bonsai dostu olarak ben sizi takdir ediyorum.

Ve inanın o muhteşem ilgin ağaçının köklenip elinzide görkemli bir bonsai dönüşeçek olan günleri beklediğim gibi yine onu o görünümü ile KIbrısta görmek dileği her zaman içimdedir.

Saygılar sunuyorum.

msgurkan
11-05-2010, 20:34
Teşekkürler Orçun,

Kapım size her zaman açık, sizi ve tüm dostları Kıbrıs'ta görmekten büyük memnuniyet duyarım.

Saygılar..

msgurkan
22-07-2010, 21:46
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=596876&postcount=364

Ilgın ağacımda köklenmenin çok kısa sürede gerçekleştiğini müjdelemekte geç kaldım. Ilgın havai köklendirme konusunda çok yetenekli. Köklenmesi 1-2 ayda gerçekleşir.

Ağaç şu anda çok sağlıklı ve kabuk soyduğum her tarafından kök çıkmışa benziyor. Onu kesip saksıya aktarmakta artık pek risk görmüyorum.

Ali H. ALI
23-07-2010, 13:56
Mehmet Salih bey iyi gunler, Ilginin koklenmesine sevindim. Ilgin icin tahta bir saksi hazirlayabilirsin, onumuzdeki kis sonu da birkac arkadasin yardimi ile govdeyi kesip, yeni kokleri ile tahta saksida bir iki yil durduktan sonra bonsai saksisina gecirmek icin simdiden ona gore bonsai saksisi yapabilecekleri araman gerekecek.

Ilgin agacin belkide, hic bir ulkede olmiyan en buyuk ve en guzel ilgin bonsai olacak. Kolay gelsin.

Gülşen
24-07-2010, 00:46
Ne zamandir merak ediyordum ilgin agacinizin gelisimini, koklenmesine cok sevindim. Gelismelerden bizi de haberdar ederseniz seviniriz.

Son zamanlarda, Youtube dan izledigim bir bonsai sanatcisi var. Adi Graham Potter. Zamaniniz olursa izleyin, yeni fikirler verebilir size de.










Sevgiyle kalin...

bonsaisan
24-07-2010, 08:51
Ali hocanın dediğiğ gibi gerçekden de şu ana kadar web ortamında görebileçeğimzi en büüyk bonsai ilgin oluçak.

Saksı konusuna gelince çapı ve iz düşümüne göre bir model oluşturmak sorun değil.

Sorun 60 cm üzeri bir saksı oluak ise pişireçek fırn sorunu 50 cm sorun yaşamıyoruz.

Sakaki
25-07-2010, 00:29
Bugun tum bu calismalarinizi BAŞTAN SONA bikmadan, merakla okudum ve izledim Mehmet Salih bey.
Bu işe yeni başlayan birisi olarak buyuk govdeli adaylarla başlamak bana ürkütücü geliyordu, zira böylesine büyük gövdeleri budama, telleme, şekillendirme vs. konularinda hic bilgim olmadığımdan ve daha once yaptigim bir sey olmadigi icin bana zor şeyler gibi geliyordu ve genelde kolay şekillendirecegim daha ince adaylarla başladim AMA sizin çalışmalarınızı görünce gidip bir incir agacini kökünden sökesim geldi ne yalan söyleyim :D
Verdiginiz bu ilham ve şevk için de ayrıca saolun.
NOT: Ama o ince fidanlari da sabirla buyutmeye devam edecegim :D

Çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim

msgurkan
26-07-2010, 14:57
Ali bey, tahta saksı hazırlamak kolay, ancak daha önceki tahta saksı uygulamalarımda saksının altında çürüme ve çok sayıda böcek üremesi sorunları yaşadım. Daha iyi bir çözüm bulamazsam tahta yapacağım.

Gülşen hanım, gelişmeleri bazen gecikmeli de olsa sizlerle paylaşacağım. Graham Potter’in uygulama videolarını izliyorum. Gerçekten çok eğitici.


Bonsaisan, bu ağaca uygun seramik saksı yapmak hem teknik hem de maliyet olarak zaten beni aşar. Alternatif bulmak zorundayım.


Bonsailover, öncelikle çalışmalarınızı takdirle izliyorum ve ilerde çok başarılı olacağınıza inanıyorum. Büyük boy Bonsai daha zor bonsai demek değildir. Eğer büyük materyal bulabilirseniz denemekte çekinmeyin. İncir ağacından bonsai yapmak için uygun bir dalını köklendirmek yeterlidir. Sizlere başarılar diliyorum.

msgurkan
26-07-2010, 15:44
Söz incirden açılmışken, daha çok sayıda ve daha ince dal ve küçük yaprak oluşumunu teşvik etmek amacıyla dün yaptığım yapraksızlaştırma ve telleme çalışması sonrasında incir ağacımın görüntüsünü paylaşak istiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=568562&postcount=323
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=634739&postcount=387
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=634741&postcount=388


162883

Sakaki
26-07-2010, 15:55
6 ay gibi kisa bir surede bu hale gelmis, bravo dogrusu!

msgurkan
27-07-2010, 21:49
Sakaki, bu incirimde öncelikle ana dalları oluşturdum. Dikkat ederseniz köklenmeden sonra çok büyük bir enerji ile birçok sürgün verdi.

Sürgünler hızlı uzama ve kalınlaşma eğlimindeydi. Henüz çok esnek oldukları dönemde telleme ile onları şekillendirdim.

Bu dalların gövde ve diğer dallarla aralarında kademeli ve kurallara uygun ölçek oluşturmak için yaprak koparma, yaprak küçültme ve dal sürgün ucunu koparma şeklinde müdahaleler yaptım.

Şimdi bu ana dalların tümü üzerinde çok sayıda ince dalcık oluşturmak gerekiyor. Eğer bu aşamada onu kendi halinde gelişmeye bıraksam, ana dallar üzerinde az sayıda ve kalın sürgünler ile istenmeyan kalın dallar oluşturmaya çalışacak.

Bu durumu engellemek amacıyla, enerjinin tüm dallara eşit olarak yayılmasını sağlamak ve çok sayıda ince dal oluşumunu tetiklemek için, son yaptığım ise tüm ana dal üçlarını koparma ve yapraksızlaştırmadır.

Önümüzdeki günlerde yeni çıkacak sürgünlerin istenilenden kalın olanlarının enerjisini yine aynı yöntemlerle kontrol altına almam gerekecek. Birkaç hafta içinde istediğim gibi çok sayıda ince dal oluşturmayı tamamlamayı ümit ediyorum.

Eğer bir kademe ince olan bu dalcıkların oluşumunun tamamlanma aşamasında ağacın enerjisi hala çok güçlü ise yine aynı döngü gündeme gelecek.

Bu dalcıkların kalınlaşmaması için onları kendi haline bırakmak yerine gerekirse yine dal uçlarını koparma, yaprakları küçültme veya yaprak koparma hatta tümden yeniden yapraksızlaştırma yapmak gerekebilir. Bu durumda yine telleme ve şekillendirme gerekecek.

Bu arada istenmeyen konumda olan dalcıklar budanacak.

Ağacın gübrelenmesine devam edilecek.

Bu anlattığım uygulama sadece büyük boy ve güçlü gelişim enerjisine sahip incir ağaçlarında uygulanabilir. Başka tür ağaçlarda bu işlemler belki 3-5 yıllık dönemde yapılabilir.

bonsaisan
27-07-2010, 23:21
İncir çok güzel olmuş.
Elinize sağlık.
Saksı konusun da alternatif olarak beton düşünüle bilir ama ağır olaçaktır.

Plastik üzerine bir şeler düşünüle bilir.

Burada olsanız 60 cm lik bir saksı çalışıla bilir.

Sorun saksının buradan kıbrısa sağsağlim gönderilmesi.
Ama umud ediyorum ki siz bu sorunun altında kalkıp alternatif bir saksı bulabilirsiniz.

Olmadı buraya geleçeğiniz zaman bir şeyler yapmaya çalışırız.

msgurkan
31-07-2010, 13:29
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=472518&postcount=234

Avuçiçi incirimin bugün yaptığım yapraksızlaştırma işleminden sonraki görüntüleri.

163561
163562

izzeterisen
31-07-2010, 13:35
Çok güzel, kutlarım.
Bana da bu ilkbahar incir diktirdiniz.

kalambaklı
31-07-2010, 14:11
Sevgili üstadım, elinize sağlık çok güzel görünüyor, bu arada benim harnup ( Keçi boynuzu ) oldukça dallandı.
Saygı ve sevgiler.

Sakaki
31-07-2010, 22:13
Cok guzel gorunuyor, tebrik ederim :)

msgurkan
03-08-2010, 09:41
Kıbrıs'ta Sıcaklık 47 Derece! Yanıyoruz...

Lefkoşa'da en yüksek hava sıcaklığı evelki gün 47, dün de 43 derece oldu.

Çok şükür ki günde 2-3 kez yaptığım sulama ile ağaçlarımı koruyabildim. Geçen hafta yapraksızlaştırma yapmış olmam su tüketimlerini de azalttı.

Bu sıcağa biz dayanamazken özellikle o minyatür bonsailerin nasıl dayandığına şaşıyorum.

memet
03-08-2010, 10:11
Sıcaklarla iyi idare ettik bugüne kadar. Benim saksılar yerde, toprağa kum sermiştim. Kumu sürekli nemli tutuyorum. Saksıların arasına ipomea ve japon feneri tohumları düşmüş onları da ellemedim, biraz gölgeleme yapıyorlar.

Sakaki
03-08-2010, 10:48
Umarim en kisa zamanda kurtuluruz sıcaklardan :(
Bizim burasi da hafta sonu 45-46 dereceyi gördü :S

bonsaisan
03-08-2010, 19:26
Sıcaklar 2 ağaçımın kaybına nedne oldu.
Balonda tehlike dahada yüksek.
Bakalım neler oluçak.

Emre Kuzu
04-08-2010, 17:26
Geçmiş olsun hocam

bonsaisan
04-08-2010, 19:06
Teşekkürler

msgurkan
10-08-2010, 12:31
Ficus Benjamina Süpürge tarzı bonsai çalışmam:

165488
165489

Sakaki
10-08-2010, 12:50
Çok hoş görünüyor Mehmet bey, elinize saglik.
Bir şey soracam: yaprak sayısının bu kadar az olmasının nedeni yaprak alimi yaptığınız için mi yoksa bir sorun mu var?

Emre Kuzu
10-08-2010, 13:18
Bence de çok güzel olmuş

msgurkan
10-08-2010, 16:38
Çok hoş görünüyor Mehmet bey, elinize saglik.
Bir şey soracam: yaprak sayısının bu kadar az olmasının nedeni yaprak alimi yaptığınız için mi yoksa bir sorun mu var?


Yazmayı unutmuşum ama dikkatinizden kaçmamış. Geçen hafta yapraksızlaştırma yapmıştım. Üzeri tamamen yapraklarla kaplıydı. Şimdi küçük ve taze yapraklar yeni çıkmaya başlamış.

msgurkan
11-08-2010, 09:22
İncirin bugünkü hali:
Yeni dalcıklar, istediğim şekilde oluşmaya başlamış.
165662
165663
165664

Sakaki
11-08-2010, 13:18
Herşey yolunda görünüyor, sağlıklı büyümeye devam etmesi dileklerimle...

bonsaisan
11-08-2010, 23:02
Çok güzel bir gelişme elinize sağlık.

Hazeyn
19-10-2010, 12:52
Kalyon, yasemin gövde olarak gerçekten güzel.

Sizlerle başka bir alıç çalışmamı paylaşmak istiyorum.

130332

Ben de alıç bonsaileri çok seviyorum şu anda bende de 5 tane kadar aday var ,eline sağlık çok güzel olmuş.

msgurkan
19-10-2010, 14:32
Teşekkürler Hazeyn,

Çalışmalarınızı yakından izliyorum.

Akdeniz ikliminde olmanız ortak yanımız.

Benzer ağaçlar üzerinde çalışma, deneyim alışverişi için fırsat.

Size de benzer yerel ağaçları öneririm.

Hazeyn
21-10-2010, 10:46
Önerinizi dikkate alacağım.Üzerinde çalıştığım ağaçlarım hakkındaki görüşlerinizi öğrenmek isterim.Sizlerin daha tecrübeli olduğu çalışmalarınızdan belli.Kolay gelsin.

msgurkan
29-10-2010, 18:39
Lantana (mine) kolay bonsai yapılabilen bir tür.

Özellikle merak ettiğim; bu tür havai köklendirme ile çok hızlı köklenir mi?

Eğer öyle ise bahçeye bir tane dikip üzerinden kalın gövdeli adaylar üretmek çok mantıklı.

Deneyen var mı?

Yaklaşık iki yıl önce bahçeden söktüğüm istenmeyen lantaları geliştirmeye devam ediyorum.

Aşağıdaki resimde görüleni bugün bonsai saksısına aldım.

177525

Ali H. ALI
30-10-2010, 09:47
Mehmet Salih bey, bu calismaniz da diger agaclariniz gibi guzel.

Minenin celikle cogaltilmasindan yola cikarak havai koklendirmenin cok da zor olmadigini dusunuyorum. Dusundugunuz gibi evinize(yeni!) dikeceginiz bir mineden bircok bonsai adaylari elde edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

memet
30-10-2010, 16:55
İki lantana var bende. Geçen kış bütünüyle dondular. Birini artık bundan hayır gelmez diye söktüm üç gün bir kenarda atılı durdu. Sonra, bu dirençlidir canlanır deyip, tekrar geri diktim. Öldü dediğim iki bitki de baharda canlandı.
Tek sorun dalların kalınklaştıkça kırılganlaşması oluyor.

msgurkan
30-10-2010, 20:13
Mehmet Salih bey, bu calismaniz da diger agaclarijniz gibi guzel.

Minenin celikle cogaltilmasindan yola cikarak havai koklendirmenin cok da zor olmadigini dusunuyorum. Dusundugunuz gibi evinize(yeni!) dikeceginiz bir mineden bircok bonsai adaylari elde edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

İma ettiğiniz yeni evim henüz inşa aşamasında ve bütün dikkatimi ve zamanımı alıyor. Doğal olarak da bonsai çalışmalarımı yavaşlattı. Ancak bittiği zaman bonsai çalışmalarım için doping etkisi yaratacağını umuyorum.

İnşallah Ocak -Şubat gibi bitmiş olur. Dediğiniz gibi bahçeye bir tane mine dikeceğim.

msgurkan
30-10-2010, 20:55
İki lantana var bende. Geçen kış bütünüyle dondular. Birini artık bundan hayır gelmez diye söktüm üç gün bir kenarda atılı durdu. Sonra, bu dirençlidir canlanır deyip, tekrar geri diktim. Öldü dediğim iki bitki de baharda canlandı.
Tek sorun dalların kalınklaştıkça kırılganlaşması oluyor.

Lantana ile çalıştığım sürede onun kırılganlığını kabullendim ve şekillendirme yöntemlerini deneyerek öğrenmeye başladım. Başarılı olduğum oranda da daha iddialı çalışmalar hedeflemeye başladım.

Örnek olarak incirde yaptığım gibi, seçme kalın dallardan çelik alarak veya havai köklendirme ile bonsai gövdeleri üretmenin mümkün olup almadığını denemek isterim.

Umarım bu tür denemeleri başka arkadaşlar da yaparlar. Deneyimlere ihtiyacımız var.

memet
30-10-2010, 21:23
Üçüncü bir lantana alıp deneme yapayım. Bu kadar dirençli bir bitkide başarılı olacağnı düşünüyorum.

Harun Parlak
30-10-2010, 22:33
Merhabalar msgurkan bey. Mine niz çok güzel yaşlı gövdeye sahip çokda güzel dallanmış. Elinize sağlık.
Yapraklar da nerdeyse küçülmüş sayılır. Telleme yapmaya gerek kalmayacak kadar güzel dallanmış.
Sadece sağ ana dalda yukarıda kesilen bölgede sol taraf da çıkan iki dal diğer ana dalı kesmiş o iki dalı yukarıya doğru tellenirse kesişme olmaz ve arkadaki güzel dalı da göstermiş olur diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.

msgurkan
31-10-2010, 17:38
Tekin bey, Jürinin puan kıracağı başka kusurlar daha varsa lütfen uyarın:D
Yalnız yarışmada sizin ağacınızı geçebilir;) Uyarmadı demeyin:D

Şaka bir yana bu ağaç üzerinde henüz hiç telleme yapmadım. Sadece birbirinden uzak olan iki ana gövdeyi yaklaştırmak için tel ile bağladım.

Uzun süre de bu işlemin sonucunu bekledim. Tabii söküm sonrası köklerin gelişimi döneminde dalları serbest bıraktım.

Derin budama ile çok sayıda yeni dallar çıkmasını teşvik ettim. Sonra aralarından istenmeyen bir kısmını budadım. Son olarak da kalanların uçlarını budadım.

Zaman içinde bazı dalları budayıp almam, bazılarını da telleyip şekillendirmem gerekecek.

En öncelikli olan işaret ettiğiniz dallar. Aşağıda olanı büyük ihtimalle almam gerekecek.

Diğerinin de şansı az, ama telleme ile uygun bir pozisyona yerleştirilebilirse kurtulacak.

Harun Parlak
31-10-2010, 17:54
Özür dilerim görüş bildirmeyi Juri kusurları olarak algılamamıştım.

msgurkan
31-10-2010, 18:11
Tekin bey eleştirileriniz bana sadece memnuniyet verir. Özür gereksiz.

Demek istediğim bu ağacı ilk yapılacak yarışmaya sokmayı düşünüyorum.

Kusurlarını katkılarnızla şimdiden giderirsem belki jürüden daha iyi puan alır:D

bonsaisan
01-11-2010, 13:51
Benim görüş ve önerim ki mine bu konuda harikadır.
Tavsiyem şu oluçaktir.
178109

Saygılar

msgurkan
01-11-2010, 14:31
Bonsaisan, Tekin beyin önerdiği iki dala ilave olarak belki gövde üzerinden ilk çıkan sağdaki dalı da almak gerekecek.

Çiziminiz çok güzel olmuş. Benim düşündüğüm de böyle bir tarz yaratmaktı.

Katkılarınız için size ve Tekin beye teşekkürler.

bonsaisan
01-11-2010, 15:20
Ben fazla bir şey yapmadım aslında

Yanlız şunu belirteyim mine gibi sıcak iklimde hızlı gelişme gösteren bir türde ben sürekli büüyk yaprakları aldığım gibi uzayan daları uygun şekilde sürügn adaylarına yakın bir budma yaparak hızlı gelişmesini sağlıyorum.
Özelikle geniş bir saksıda çok iyi gelişme gösteriyor.
Kök budaması olsun gelişmi bakımında bonsai başlıyan herkeze ilk çalışma türü olarak tavsiye edebileçeğim başlanğıç ağaçı.

Sizn elinzide o mine harika oluçaktır

msgurkan
01-11-2010, 19:19
Yapmak istediğim tarza benzer bir gürgen bonsaisi:

http://www.shantibithi.com/hornbeam_big.htm

178150

Harun Parlak
01-11-2010, 19:48
Merhaba msgurkan bey ben de bir görsel hazırlamıştım ki, Siz bulmuşsunuz zaten modelinizi.
Fikir olsun diye görseli yüklüyorum. Kolay gelsin.

msgurkan
01-11-2010, 21:13
Teşekkürler, çok güzel olmuş.

Bu görsel hazırlama işinde kesinlikle kursa ihtiyacım var!

AgacSevdalisi
02-01-2011, 19:33
merhaba sayın msgurkan. bonsai maceranızı en başından beri hiç sıkılmadan bir kaç gündür takip ettim. yaptığınız işler gerçekten taktire şayan. sizin gibi usta eller benim gibi acemilere örnek oluyor.Bende dayanamayarak dün ve bugün arkadaşların bahçelerinden ve doğadan çam,yabani zeytin,harnup,ismini bilmediğim bir çalı temin ettim.hemken çalışmaya başladım.bahçemden de köklü bir adet incir diktim.3-5 tanede çelik yaptım.umarım hepside tutar ve büyürler.yakında hepsini resimleyip bir başlık açacağım.Bütün değerli usta bonsai severlerin desteğini ve tavyelerini bekliyorum.Çalışmalrınızda kolaylıklar ve güzellikler dilerim.

msgurkan
02-01-2011, 21:19
Teşekkürler AgacSevdalisi, çalışmalarınızı merakla bekliyoruz.

msgurkan
03-01-2011, 07:19
Teşekkürler csyn. Sizin çalışmalarınız nasıl gidiyor? Resimlerini yayınlarsanız önerilerimizi sunabiliriz.

alpmoon
04-01-2011, 03:24
Merhaba,
Elinize sağlık Mehmet bey. Hemen aday bir mine fidanı aramaya başladım bile :) Sizler gibi tecrübe ve bilgilerini paylaşan arkadaşlarımız bizlere nasıl örnek oluyor görüyorsunuz. İyi ki varsınız...

msgurkan
27-04-2011, 09:27
Dev Ilgın bonsaimin son durumu:

Bu sezon da onu yerden sökmedim. Ancak köklenmesinde hiç sorun yok. Tam istediğim gibi her tarafından kökler fışkırmış. Sökümde sorun çıkacağını sanmam artık.

Şubat ortasında dal budama sonrası görünümü:

206422

Çıkan sürgünlerde birkaç kez uç alımı yaptıktan sonra bugünkü görünümü:

206423
206424

Ali H. ALI
27-04-2011, 10:49
Mehmet Salih bey, bu agac yalniz Akdeniz ulkelerinin degil, dunyanin en guzel ilgin agaci bonsaisi olacak. Ona gereken her turlu ilgiyi gostereceginden hic suphem yok.

Kolay gelsin.

msgurkan
27-04-2011, 11:40
Ali Bey, böyle söyleyerek bana aşırı stres yüklüyorsunuz.:(

Bu kadar övgüyü hak ettiğine de emin değilim ama ona iyi bakacağım, söz.

bonsaisan
27-04-2011, 11:47
Büyük bir azmin,büyük bir sabrın,büyük bir özveririn kişisel erdemler ile birleşmesinde oluşan bu güzel ağacın her daim gelişip güzel bir ılgın bonsai olması dileğiyle........
Sizi kutlamak isterim.

Örnek çalışmalarınız Gerek Kuzey Kıbrıs ' da ve tüm Akdeniz'de örnek alınması gereken Ülkemizde ise tüm Bonsai dostlarının ilgi ve alakasını üzerinde yoğunlaştıraçağı bir çalışmadır.

Bu güzel ağacı yerinde görme şansını yakalamış olmamda şahsım adına büyük bir onurdur.
Saygılar sunarım.

Ali H. ALI
27-04-2011, 11:58
Yazdiklarimdan kendinizi strese sokmayiniz. Cunku sizin agaclar icin ne kadar duyarli ve deneyimli oldugunuzu gordum, aradan gecen iki yil icerisinde de mutlaka deneyimlerinize bircok seyler eklemissinizdir. Stresi birakin da ona nasil bir saksi bulacaginizi dusunun belki yalniz o konuda sorun yasarsiniz yoksa ilgin onun uzerinde calistikca stresinizi atacak en buyuk keyfiniz olacaktir.

Emre Kuzu
27-04-2011, 12:58
Bence de hak ediyor şu anki görsel çok iyi oturmuş. Harika bir dev bonsai olacak.

Harun Parlak
27-04-2011, 18:26
Mehmet Salih bey, bu agac yalniz Akdeniz ulkelerinin degil, dunyanin en guzel ilgin agaci bonsaisi olacak. Ona gereken her turlu ilgiyi gostereceginden hic suphem yok.

Kolay gelsin.

Tamamen katılıyorum.
Çok güzel ve Dünya'nın en iyileri arasına gireceği şimdiden belli. Kolay gelsin.

msgurkan
01-08-2011, 16:20
Harnup bonsaimin bugünkü hali:
237906
237907
237908

jeomeo
02-08-2011, 16:10
Çok güzel bir gövde dalları da düzenlediğinizde mükemmel olacağı kesin.

tekomusti
02-08-2011, 18:10
Hocam elinize saglık süper çalısmalar saygılar

bonsaisan
03-08-2011, 08:47
Dünü ve bu günü ile her zaman çok güzel bir çalışma
Saygılar sunarım

izzeterisen
03-08-2011, 22:35
Çok güzel, elinize sağlık.
Dev bir ağaç görünümünü alıvermiş çabucak.
O büyük kesikleri aradım, bulamadım.
Ağır gelişen bir ağaç ama yaralar çabucak yok olmuş 3 yılda.

sagol
06-08-2011, 08:42
Elinize sağlık, Harnup'unuz muhteşem görünüyor..

msgurkan
07-08-2011, 11:46
İncirimde bugün yapraksızlaştırma yaptım.
Amacım mevcut dallar üzerinde çok sayıda filizlenme sonucunda ince dallar oluşturmak ve ilerde ağaca dolgonluk kazandırmak.

239060
239061

sagol
07-08-2011, 13:40
İncirde bu kadar ince dallar elde etmeniz büyük başarı. Elinize sağlık....

mandalinleerik
07-08-2011, 13:44
Harnup bonsai'ye bayıldım gerçekten çok güzel bir ağaç. Ayrıca incir de çok güzel.

izzeterisen
07-08-2011, 17:47
İncirde yapraksızlaştırmayı görüldüğüne göre yaprakları dibinden keserek yapmışsınız. Uçları almadınız mı? Biraz detay verebilir misiniz?

msgurkan
07-08-2011, 18:22
Sürgünlerin çok kalınlaşmasını önlemek için yaprakları keserek küçültme de yapıyorum.

Ancak bu sefer yeni filiz oluşumunu teşvik etmek için yaprakları tamamen kestim.

Yaprak sapından yarım veya bir cm kalacak şekilde kesim yaptım.

Bu saplar kendiliğinden düşecek. Çoğu yaprak sapının dibinden de yeni filizler çıkacak.

izzeterisen
07-08-2011, 19:20
Teşekkür ederim. İncirlerinizin de takipçisiyim.

talkyu
07-08-2011, 22:44
çok güzel elerinize sağlık

miCRoBe`
07-08-2011, 22:47
merhaba, tebrik ederim gövde hoş duruyor.

239148

bir şey sormak istiyorum. işaretlediğim yerden çapraz kesim yapmışsınız ve buradan yeni filiz çıkmış. bu çapraz kesimlerde, sizin ağacınızda olduğu gibi, herzaman en uç noktadan mı çıkar yeni filiz? ya da sizin ağacınızda olduğu gibi olması için aşıdan başka yapabileceğimiz herhangi bir teknik/uygulama var mı?

teşekkürler.

msgurkan
08-08-2011, 07:42
Aslıda filiz, kesim yaptığım en uç noktadan çıkmadı. Resimde de görüldüğü gibi, gövde daha uzundu ve çıkan bu filizi zirve yapmak için gövdeyi kısalttım.

239193

Dikkat edilirse orada bir gizli göz vardı. Ağaç öncelikle mevcut gözden filiz çıkarır.

İstediğiniz bölgelerdenden filiz alamamanız halinde, aşılama dışında alternatif bir yöntem olarak; ilk köklendirme tamamlanmış ve ağaç sağlıklı halde iken, kış sonu bütün dalları tekrar budarsanız ağaç birikmiş enerjisi ile ilkbaharda gövdenin her tarafından yeni filizler verecek ve size daha iyi bir dal seçim şansı sunacaktır.

Bu zaman kaybı olarak değerlendirilebilir. Ama estetik kurallara uygun dal yerleşimine sahip olmadıktan sonra o ağacın iyi bir bonsai olması kolay değildir.

İncirimin bütün gelişim aşamalarını şu linklerden izleyebilirsiniz:

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=568562&postcount=323
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=634739&postcount=387
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=634741&postcount=388
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=676866&postcount=402
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=682396&postcount=420

bonsaisan
08-08-2011, 11:43
Çok öğretici bir uygulamanın örnek ile ifade edilmesi ile harika bir anlatım olmuş.
Her zaman ki gibi görsel estetiğin dal secimi ve kuraların doğrultusunda yollar sonra ortaya harika bir bosai çıkaçağına canbıgönülden inanıyorum.
Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.
Saygılar.

envor
25-10-2011, 10:16
İncirimin bütün gelişim aşamalarını şu linklerden izleyebilirsiniz:

agaclar.net - View Single Post - msgurkan/bonsailerim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=568562&postcount=323)
agaclar.net - View Single Post - msgurkan/bonsailerim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=634739&postcount=387)
agaclar.net - View Single Post - msgurkan/bonsailerim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=634741&postcount=388)
agaclar.net - View Single Post - msgurkan/bonsailerim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=676866&postcount=402)
agaclar.net - View Single Post - msgurkan/bonsailerim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=682396&postcount=420)

msgürkan hocam bu sade ve net anlatım için teşekkürler, çok öğretici olmuş, sayenizde bu yıl mutlaka incir ağacınıda bonsai kolleksiyonuma ekleyeceğim.

Teşekkürler & Saygılar...