PDA

View Full Version : Sebze Bahçeme Neler Diktim?




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

limon
23-05-2007, 12:18
Bu konuyu "Sebze bahçelerimize hangi tohumları hangi aylarda atıyoruz?" veya "Ne zaman hangi fideyi dikiyoruz?" veya "Yetiştirdiğimiz sebzeler neler?"
sorularının cevapları için açtım. Ve sebze bahçesi yapmayı planlayanlar için örneklemeler olsun diye. Fakat bunları liste halinde değil de ne işler yaptık, hangi sebzeleri ektik gün gün yazarsak daha faydalı olacağımızı düşünüyorum.
Ve küçük fotoğraflarla örneklemeler yapalım. Hem hiç aklımıza gelmeyen bir sebzeyi zamanını kaçırmadan ekebilme fırsatı yakalayabiliriz. Çünkü bahçe işlerinde beni en çok üzen şey ekmek istediğim bir sebzenin zamanını kaçırmış olmak. Sevgiler...




limon
23-05-2007, 12:19
Öncelikle kendi sebze bahçemin küçük bir fotoğrafını ekleyerek başlayabilirim.
1136311365

limon
23-05-2007, 12:30
Sebze bahçemin dış kenarına mısır ve fasulye tohumlarını yanyana atmıştım. Fasulyeler mısırlara sarılacağı için sırığa ihtiyaç duymayacaklar. Yine dışarıda bir bölüm taşlarla çevirdim ve patateslerimi ektim. (Forumda patates ekme zamanını kaçırmayın diye bir bölüm var) Geçen hafta domates, biber fidelerimi diktim. Bir bölüme bamya tohumlarımı ekmiştim ufak ufak büyümeye başladılar. Baklalarım bol bol ürün vermeye devam ediyor. Bezelyelerim de içlenmeye başladılar. Dereotlarım havaların ısınmasıyla hemen büyüyüp sararmaya başladılar bile. Kavun, karpuz, yemeklik kabak, bal kabağı hızla büyümeye devam ediyorlar. Marul, kıvırcık, akdeniz yeşilliği denilen çeşitli yeşillikler hızla büyüyorlar ve çiçeklenmeden tüketilmeleri gerekiyor. Fazlalarını eşe dosta vermek te ayrı bir zevk. Pırasa tohumlarımı bir ay kadar önce atmıştım ve büyümeye devam ediyorlar. (Ayırıp ekme zamanı gelince burada paylaşırım)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

limon
24-05-2007, 14:40
Bugün neler yaptım:
-Olmuş çilekleri topladım.
-Sararmaya başlayan dereotlarının hepsini topladım. Toprağını belledim gübreyle karıştırdım ve domates fidelerini diktim.
-Maydanozları kestim.
-Büyümüş baklaları topladım.
-Marulları seyrelttim. (Çam ağacının gölgesindeki bölüme ektim)
-Ucuza aldığım hortumu sebze bahçesinin her tarafına döşedim. Hangi sebzenin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu hesap ederek delikler açtım. Böylece sulama yaparken hem sebzelerin yapraklarına değmeyecek, hem tazlikli gelip köklerini açmayacak, hem de beni daha az yoracak.

biber2007
28-05-2007, 12:23
Bu da benim minik bahçem iki gün evvel 1-2 saat içinde çapalayıp çitleyip düzenledim ilk deneyimim olan tohumdan yetiştirmeye çalıştığım Domatesleri sol baş 1.sıra 7 adet 2 ve 3. sıralar Çarliston biber 15 adet 4 ve 5. sıralar Demre sivri biber 21 adet. Evet farkındayım sıra araları ve sıra üstleri çok sık oldu, fidelerim de oldukça küçük, ama inanılmaz bir şekilde neredeyse hepsi tuttu sıra üstlerini 3-4 gün içerisinde seyreltirim gerekirse domates yanındaki çarliston ve demre sivri biber aralarınıda birer sıra yok ederek açarım sizce daha başka ne ne yapabilirim ? yani bu durumda orada kaç fide kalmalı ?hatta bahçe pek derli toplu da denemez ama acele işe şeytan karıştı biraz düzensiz oldu ama çalışmalar yapıp düzelticem sağ tarafı maydonoz roka dere otu gibi sebzelere ayırmıştım ama sanırım bu zamanda pek bir şeyler artık ekilmiyor ama tavsiye ederseniz elimdekilerden bir şeyleri direkt tohumdan ekebilirim. Yani açıkçası bahçeme bir el atarsanız Limon arkadaş çok sevinirim. Sen direktifle ben uygularım.:rolleyes: ( Neden acele ettiniz derseniz bir yerden başlamak lazım her şeyi dört dörtlük yapıcam diye günlerdir kıvranıyorum hep bir eksik hep bir eksik artık dayanmadım eksik meksik zaman var veya yok daldım işte artık her gün ufak tefek yoluna sokucam.)

biber2007
28-05-2007, 12:36
Belki hazır bahçeler için düşünmüş olabilirsin bu konuyu açarken ama bende hazır olmaya yakın bahçem hakkında bilgileri alabilmek için burayı uygun gördüm eğer konunu saptırdıysa ilgili bir yer bulmaya çalışır buradan sileriz konular birbirine karışsın istemem. Teşekkürler. (Ziyaretçime dikkat ettinizmi baya zorluyor çiti hatta ısırıklar atıp falan yerlerinden oynatıyor ama olsun çok sevdim onu bahçenin uç köşesine otlar koydum altına yuva yaptı bir de marul veriyoruz arada baya sevdi,;) bahçe zararlısımıdır artık bilemicem ama... İnşallah fidelerime dokunmaz ama fide yetiştirme hassasiyetinde isek hayvanlarıda koruma hassasiyetinde olmalıyız demi?)

limon
28-05-2007, 21:34
Benim bahçeme de arada uğruyor o ziyaretçilerden :) Oğlum elleriyle besliyor.
Bu konuyu hazır bahçesi olanlar için açmadım aksine ne zaman ne ekip dikeceğini bilmeyenler için açtım. Örneğin kışın yetiştirmek istediğimiz sebzelerin bazılarının tohumlarını yazdan atmamız gerekiyor. (Henüz erken ama)
Havalar biraz serinlemeye başlayınca da geç kalmış oluyoruz.(Karnıbahar, lahana,brokoli vb...) Bunların fideleri yetişmiş sebzelerden daha pahalıya satılıyor oysa tohumdan kendi fidemizi kendimiz rahatlıkla yetiştirebiliriz. Mesela kışlık pırasa tohumlarını şimdiden atmamız gerek. (Ben bir ay önce attım) Sonbaharda da yerlerine seyreltme yapmamız gerekir. Yani kısacası buraya bahçe günlüğü diyebiliriz. Böylece hiç aklımıza olmayan bir sebzeyi yetiştirmeyi deneyebiliriz.

limon
28-05-2007, 21:47
Şimdi gelelim sizin bahçenize. Fideler çok sık olmuş evet. Ama biraz daha büyüdükten sonra da yerlerini değiştirebilirsiniz. Domates fideleri şimdi çok küçük gözüküyor ama inanamayacağınız kadar hızla ağaç gibi büyüyecekler. Şöyle örnekleyeyim size. Ben sebze bahçemin fotoğrafında gördüğünüz bir bölüme sadece 4 domates fidesi diktim. Size şunu önerebilirim : Duvar önüne domates fidelerinizi dikin. (5 fideyi eşit aralıklarla dikin) Kalan 2 domates fidesini de sağ ve sol başa dikin. Bu arada domates fidelerinizi sırık domates olarak düşünüyorum. Böylece en yüksek boy yapan sebzeniz en arkada ve iki başta kalırr. Ön tarafa da biber fidelerinizi dikin. Biberleri çok seyrek dikmenize gerek yok. Roka ve dereotu tohumlarınızı saklayın sonbaharda ekersiniz. Ben olsam böyle yapardım :) Ama isterseniz hiç dokunmayın deneyin ve kendiniz görün. Ben de geçen sene domateslerin o kadar büyüyeceklerinizi hayal edememiştim ve çok sık dikmiştim. Sonra içlerine girip çapalamak, sulamak, toplamak çok zor oluyor. Bu sene biraz daha planlı davrandım. Zevkle büyümelerini seyrediyorum :)

biber2007
29-05-2007, 16:11
Teşekkür ederim. Domateslerim sırık değil. Sizden aldığım bilgilere göre Domates, Çarliston ve Sivri Biberlerimden en sağlıklı 4'er tanesini bırakmaya karar verdim Domateslerim sırık olmamasından ve güneşi daha çok istiyeceğini düşündüğümden ön tarafa, biberleri de duvara doğru almayı düşünüyorum. Sağ kola bir sıra daha yapıp aralardan birer sırayı eksilterek ideal sıra arası ve sıra üstüne kavuşacağımı sanırım. Sıra üstlerinin 1 Domates 1 Çarliston 1 Sivri biberi olmak üzere ve yanlara doğruda 4 sıra halinde düşünürsek 12 det bitki için yeterlimi sizce? (yana 1 kol daha geleceğini düşünün her kolda 3 bitki sırası ile önden arkaya Domates-Çarliston Biber-Sivri Biber) Birde toprağa gübre hiç eklemedim elimde 10 lt kadar torf vardı onuda en üstte serpiştirerek kullanmıştım dikim sırasında, ama bakıyorum çoğu bahçede koyun gübresi var. (Koyun gübresini bildiğimden değil ama tahmin etmek de çok zor olmuyor.Kakalarından anlaşılıyor.) Acaba torf da gübre gibi olurmu yoksa ayrıyetten koyun gübresi eklemelimiyim? Son bir şey daha 26 mayıs da tabiatla buluşturduğum fideleri sadece 2 gün suladım e birde hesapta olmayan yağmur oldu yoğun değil ama toprak hiç kurumadı sanırım bu gün üstleri kurumuştur. Bahsetmiş olduğum değişiklikleri yapana kadar ve sonrasında sulama şeklim nasıl olmalı?

biber2007
29-05-2007, 16:18
Özürler bir şeyler daha sorucam belki erken bu soruyu sormak için ama bahçenin geleceğine karar verebilmek adına önemli bu fidelerden ne kadar süre ile ürün alabilirim yani yaz sonu bu fideleri sökecekmiyim ? Yanlarınada Acur, Kavun ve Karpuz ekmeyi düşündüm ama biraz gölgede kalacaklar. (Elimde tohumları mevcut olduğu için beni durmadan dürtüyorlar) Ne dersiniz?

limon
29-05-2007, 18:51
Sebze yetiştirme ve sulama konusunda bu ayki dergide Selahattin Bey'in çok bilgilendirici bir yazısı var. Yanmış koyun gübresi hatta yanmış büyükbaş hayvan gübresi bulursanız daha da faydalıymış toprağınızla iyice karıştırmanız gerek. (Malum havalar birden ısındı) Karpuz, kavun için geç bile kaldınız hemen ekin tohumları. Onlar yere yatay olarak (1,5-2 metre kadar) uzayacaklar ona göre bahçenin kenarına doğru ekerseniz dışarıya da çıkabilirler. Sevgili biber2007 siz en iyisi bu sene kendi isteğinize göre düzenleyin, seneye daha tecrübeli olup hatalarınızı görüp daha doğru düzenleme yaparsınız.

limon
29-05-2007, 18:52
Bu arada yaz sonu yazlık sebzeleri sökmemiz gerek tabi ama onu da zamanı gelince konuşuruz. Kolay gelsin....

biber2007
29-05-2007, 21:23
Teşekkür Ederim.Haklısınız.

limon
31-05-2007, 20:23
Bugün neler yaptım: Baklalarımın son mahsüllerini topladıktan sonra söktüm. (İç bakla istemediğim için) Çünkü bahçemde yer açılması gerekti. Elimde kalan çeri domates fidelerimi dikmem gerekiyor.(Yarın)
Daha önceden diktiğim pembe domates fidelerim son iki günde çok büyümüş ve çiçek açmışlar. Selahattin Bey'in dergideki bilgilerinden faydalanarak domateslerimde kol budaması yaptım.

biber2007
31-05-2007, 23:51
Bahçeme ektiğim çarliston,sivri biber ve sofralık oturak domateslerimin yanında boş kalan 2 m2'ye yakın alana ne ekeyim diye düşüncelerimde karara vardım ilk sezonum olduğu için tecrübe adına çok çeşit tecrübe etmek isteği ile 2 Acur 2 Kavun 2 de Karpuz ekme kararı aldım biraz sıkışık olacaklar ama ilk tecrübelerim adına mübah olacağını sanıyorum. Kavunun 1 i geçen ay hercainin saksına deneme amaçlı attığım tohumdan çimlendi bile boyuda 4 cm'nin üzerinde bu yüzden tahminim 2 haziran 2007'de bahçeye ekeceğim. Bu günde jiffy karton saksıda saksı başına en sağlamlarını bırakmak adına 3 'erden 6'şar tane Karpuz ve Acurları ekicem, Karpuz ve Kavunda biraz geciktiğimi sanıyorum fakat Acur'un tam zamanıdır sanırım.

limon
02-06-2007, 20:55
Karpuz kavun gecikse de çıkar zannediyorum :) Ben de bugün sebze bahçemi son hızla saran yabani otları temizledim. Biraz çapaladım. Domateslerim inanamayacağım kadar hızla büyüyor. Pembe domateslerim çiçek açtı. Salatalıklarımda da 5-6 tane bebekler var. Bu sene nanelerimin hepsini hastalık sardı (Pas hastalığı) Tüm naneleri kestim ve attım. (Kurutmayı hayal ederken)
Bamyalarım iki günde 20 cm'e yaklaşmış. (Bu kadar hızlı büyümelerine şaşırıyorum. Yemeklik kabaklarımda ve taze fasulyelerimde bol miktarda çiçek var.

limon
02-06-2007, 20:57
Tekrar hatırlatmak istiyorum. Kışın pırasa yetiştirmek isteyenler geç kalmadan tohumları bahçelerinin bir köşesine atsınlar. Benimkiler oldukça büyümeye başladılar. Yakında taze soğan büyüklüğüne ulaşacaklar. Yaz sonuna doğru söküp esas yerlerine dikilecekler.
12541

Oyaman
08-06-2007, 22:50
Bugün neler yaptım: Baklalarımın son mahsüllerini topladıktan sonra söktüm. (İç bakla istemediğim için) Çünkü bahçemde yer açılması gerekti. Elimde kalan çeri domates fidelerimi dikmem gerekiyor.(Yarın)
Daha önceden diktiğim pembe domates fidelerim son iki günde çok büyümüş ve çiçek açmışlar. Selahattin Bey'in dergideki bilgilerinden faydalanarak domateslerimde kol budaması yaptım.

Kuşadası bölgesinde Baklalar Nisan ayından sonra sıcak ve rutubet ile beraber
unlu bitlerin saldırısına uğruyor.Siz Hazirana kadar iyi muhafaza ediyorsunuz.
Ben baklalarımın yarısını gübre olarak çiçekliyken sökerim ve toprağa gömerim.
Yaz bitkilerim için tam bir azot kaynağıdır.Kalan yarısınıda tüketiriz.
Ahır gübresi ve çiçekli bakla karıştırılmış toprakta domates ,patlıcan çok verimli oldu.Sırık domat ve cerryler iki metre boy yaptı.

Selahattin Yılmaz
08-06-2007, 23:10
Pırasalar için 1-1,5 ay kadar geç kalındı maalesef ekmeyi düşüneler için yetiştirme denemesi fiyasko olabilir arkadaşlar...

limon
10-06-2007, 12:48
Kış için bu aylarda atılacak sebze tohumları var mı Selahattin Bey? Lahana, karnıbahar tohumları Ağustos ayında atılacak diye biliyorum.

limon
10-06-2007, 12:52
Deportivo, İstanbul'un Karadeniz kıyısında oturduğum için diğer yerlere göre 4-5 derece daha düşük oluyor sıcaklık. Bu yüzden Haziran başına kadar dayandı sanırım.

limon
21-06-2007, 14:54
Bu sıcaklarda sebze bahçemi sadece akşam serinliğinde suluyorum o kadar. Sabah 8.30 da bile güneş kavuruyordu ortalığı...

limon
21-06-2007, 15:03
Bu arada 4-5 kg kadar semizotu, 2 adet yemeklik kabak, bol kuzukulağı. bir avuç taze fasulye topladım. Çamların gölgesindeki marullarım ve akdeniz yeşilliklerim çiçeğe kaçmadan hepsini topladım. Enerjik olduğum bir gün otları temizleyip çapalıycam sebzelerin topraklarını. Her zamanki gibi sebze sevenlerle paylaştık mahsulümüzü.
Semizotunun kıymalı yemeğini, sarımsaklı yoğurtlu salatasını yaptım. Taze fasulye ve kabaklar türlü oldular. Kuzukulakları marullarla beraber salata. Bir de domateslerim kızarsa pazara çıkmama gerek kalmayacak. ;) Ha bu arada bamyalarım iki güne kadar toplanacak büyüklüğe gelirler sanıyorum. Hayatımda ilk kez bamya yetiştirdim.

habibe
21-06-2007, 16:03
Limon süpersin :)

limon
21-06-2007, 21:07
Sağol Habibe'ciğim :)
Bugün arada saklanmış görememişim kocaman bir kabak daha buldum. Altın bulmuş gibi sevindim :) Hemen rendelendi tabi. İçine taze nane, taze soğan, kıyıda köşede kalmış bir iki dal dereotu, bol maydanoz eklendi. Tabii 2 yumurta ve unla çırpılıp malumunuz mücver hazretleri olarak midemizi bayram ettirdi :)
Bu arada bamyalar yarına tam toplanacak kıvama gelirler.

habibe
22-06-2007, 09:36
İmreniyorum azminize ve yeşil olan herşeyinize :) Siz bir şeyler üretip ortaya çıkardıkca, bende seviniyorum kendim yetiştirip pişirmiş gibi oluyorum.. hatta mücverler gözümün önünde :))
Yarın kuş başı etli bamya mı yapsam acaba :))))

limon
22-06-2007, 20:26
Hayatımda ilk kez bamya yetiştiriyorum demiştim. Bugün başıma gelen komik bir olayı anlatmak istedim. Ben bamyalarım olmak üzere diye yazdım dün. Bugün baktım tam yemeklik olacak büyüklükte bamyalar. Kopardım bir tanesini içni açtım baktım kocaman bir çiçek var içinde. Allah Allaaah kartlaşıyor mu acaba bu derken bir tane en küçük boylarından aldım içini açtım baktım onda da çiçek var. Meğer o bamyaya benzettiğim oluşumlar çiçek açacakmış. Aynı kabak gibi bamyanın ucunda çiçek olacakmış. Biraz önce annemi aradım da o söyledi :) Neredeyse çiçek tomurcuklarından yemek yapacakmışım ;)

Sergüzen
23-06-2007, 16:21
Hayatımda ilk kez bamya yetiştiriyorum demiştim. Bugün başıma gelen komik bir olayı anlatmak istedim. Ben bamyalarım olmak üzere diye yazdım dün. Bugün baktım tam yemeklik olacak büyüklükte bamyalar. Kopardım bir tanesini içni açtım baktım kocaman bir çiçek var içinde. Allah Allaaah kartlaşıyor mu acaba bu derken bir tane en küçük boylarından aldım içini açtım baktım onda da çiçek var. Meğer o bamyaya benzettiğim oluşumlar çiçek açacakmış. Aynı kabak gibi bamyanın ucunda çiçek olacakmış. Biraz önce annemi aradım da o söyledi :) Neredeyse çiçek tomurcuklarından yemek yapacakmışım ;)

Kabakçiçeğinden dolma oluyor da,bamya çiçeğinden niye olmasın!
Bamya bitkisi suyu fazla sevmez,kurak yerlerde iyi yetişir.Bitkilere suyu fazla vermeyin.Bitkiler azmasın.

limon
25-06-2007, 10:28
Teşekkür ederim Eyüp. Bir tanıdığım söylemişti çok sulamış çok boyu uzamış ve sebzeyi az vermiş. Ben de başından beri çok az suluyorum. Boyu fazla uzamadı ve oldukça fazla çiçek açacak gibi. (Halen açmadı çiçeklerini)

Sergüzen
26-06-2007, 09:18
Benim bamyalar da daha çiçek açmadı.Bir hafta veya on güne kadar çiçek açarlar.Bitkilere hala su vermedim.

limon
26-06-2007, 15:06
Bamyalarım çiçek açtılar ;) Çok güzelmiş çiçeği...
14454

limon
26-06-2007, 15:10
Biberlerim de olmaya başladı, domateslerim de. Kabak ve salatalık zaten hemen her gün topluyorum.
1445514456

MSaygin
27-06-2007, 08:48
merhaba Limon,

Öncelikle tebrikler :)

Benim salatalık sandıklarım boşaldı, naneler de kartlaştı, söktüm, şimdi 3 sandık boş, ne eksem acaba onlara?
Brokoli ve marul tohumlarım var ama onlar için daha erken sanıyorum, cehennem gibi buralar.

limon
28-06-2007, 00:43
MSaygın öncelikle teşekkür ederim. Lahana, brokoli için ağustos ayı ortaları gibi uygun diye biliyorum. Benim bildiğim kadarıyla bu aylarda ekilen sebze tohumu yok. Bu arada İstanbul da Adana'yı aratmıyor cehennem konusunda. Nefes almakta zorlanıyoruz. Bugün 44 dereceyi gördük. Sebze bahçeme burnumu uzatamıyorum ;) Gece suluyorum o kadar.

nevsune
28-06-2007, 23:39
merhaba Limon,

Öncelikle tebrikler :)

Benim salatalık sandıklarım boşaldı, naneler de kartlaştı, söktüm, şimdi 3 sandık boş, ne eksem acaba onlara?
Brokoli ve marul tohumlarım var ama onlar için daha erken sanıyorum, cehennem gibi buralar.

Sn. MSaygın

Brokoli sevdiğim bir sebze olduğu için yetiştirmek istemiş ancak sıcaktan hoşlanmadığını öğrenince vazgeçmiştim. Adana'da yetiştirilebiliniyor mu? Öyleyse Ankara'da da yetişir.
Ekecekseniz zamanı gelmiş sanırım

".Yaz aylarında ve ortalama hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde olduğu yerlerde brokoli yetiştiriciliği ekonomik olmamaktadır."
" Brokoli tohumları lahana ve karnabaharda olduğu gibi Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında fide yetiştirme tavalarına ekilir."

Kaynak: http://www.trakmak.com.tr/nhsohbet/index.asp?Subject=10_11_brokoli_kredi

limon
29-06-2007, 14:06
Köydeki çiftçi bana Ağustos ayında at lahana tohumlarını demişti. Lahana derken karnıbahar, kara lahana, mor lahana, brokoli, brüksel lahanası, beyaz lahana hepsi için aynı demişti.
Bu arada Nevsune hanım biz yazın yetiştirmeyi düşünmüyoruz ki. O yazıda yazın yetiştirmekten bahsetmiş. Kışın da hava sıcaklığı ortalaması 20 derecenin üzerinde olmadığına göre sorun teşkil etmez. İstanbul'da yetişirken Ankara'da neden yetişmesin ki? Vazgeçmeyin deneyin bence. Bu kış 5-10 kök deneyin derim. Olursa seneye daha çok ekersiniz. :)

nevsune
29-06-2007, 16:09
İstanbul'da yetişirken Ankara'da neden yetişmesin ki? Vazgeçmeyin deneyin bence. Bu kış 5-10 kök deneyin derim. Olursa seneye daha çok ekersiniz. :)

Vallahi çok sevindim bu işe. Beni cesaretlendirdiniz. Kış sebzelerinden sadece yer elmam var. Yanına bir de brokoli gelir. Nasıl saksı istediği hakkında bir bilginiz var mı? Bu arada ben bu işi balkonda yapıyorum. Olur değil mi? Olur derseniz hemen alıyorum tohumlarımı.:)

limon
30-06-2007, 18:08
Nevsune Hanım Selahattin Bey'e sorun isterseniz. Ben topu topu iki yıldır yetiştiriyorum sebzelerimi :) Saksıda bir tek domates, maydanoz ve nane yetiştirdim. Kısacası ben sadece deneyimlerimi paylaşmaya çalışıyorum. Sevgiler...

Selahattin Yılmaz
30-06-2007, 19:03
Evet ankarada brokoli yetiştirebilirsiniz. Ancak tohumlarını temmuz sonu ağustos başında ekerseniz gayet iyi randıman alırsınız ve kışı boyu brokoli yersiniz, tabi bu birazda sizin yetiştirmenize ve uygun ortam sağlamanıza bağlı. Öncelikle derin ve en az bir-bir buçuk karış genişliği olan bir saksı seçiniz. Fideleri gölge yerde yetiştirebilirsiniz.

nevsune
30-06-2007, 20:09
Evet ankarada brokoli yetiştirebilirsiniz...

İşte buna çok sevindim. Balkonun gölge yerleri boş kalmıştı.

Sizin sebzeler için verdiğiniz saksı boyutları vardı. O resimlerden çok yararlanmış ve ilk kez bu yıl herşeyi doğru saksılara ekmiştim. Brokolide hangi tür sebze için önerdiğinize benzer saksı kullanmalıyım? (1,5 karış eni olursa boyu da en fazla o kadar mı olur?). Ve o saksıya bir fide mi ekeceğim?

Sizi yorduğumun farkındayım. Çok teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
30-06-2007, 20:16
Brokoli/lahana/karnabahar derin ve kazık köklü bitkilerdir siz bir karış derseniz onlar iki karış, siz iki karış derseniz onlar üç karış derinlik isterler. Kısaca bulabildiğiniz en derin kaba da kanaat ederler bir sakıda kendisinden başkasını da istemezler. Çünki eğer 30 cm yakınında hemcinsi olursa gönülsüzleşir ve meyve vermeyebilirler.

bahcevan0618
30-06-2007, 21:42
Merhabalar.
Sn. nevsune brocoli konusunda bende birşeyler söylemek istiyorum. Evet Ankara'da brocoli,brüksel lahanası,karnabahar kırmızı lahana gibi sebzeleri rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Hatta ben brocoli yi 2 kez yetiştiriyorum.

1.partiyi sera ortamında mart ayında tohum ekimini yapıyorum, şimdi yemeye hazır durumda (sıcaklar bastırmadan , yoksa hemen çiçek açıyorlar) 1. parti erken ektiklerimden 1 tanesini tohumluk bırakıyorum ,kendi tohum ihtiyacımı karşılıyor.

2.parti tohumları ektim ,biraz erken ektim ki Ankara'nın soğuğu malum biraz etkiliyor.

nevsune
02-07-2007, 11:14
Sn. Selahattin Yılmaz, Sn. Bahcevan0618

Verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim. Gecikmeden ekeyim tohumlarımı.

MSaygin
02-07-2007, 13:37
Sn. MSaygın

Brokoli sevdiğim bir sebze olduğu için yetiştirmek istemiş ancak sıcaktan hoşlanmadığını öğrenince vazgeçmiştim. Adana'da yetiştirilebiliniyor mu? Öyleyse Ankara'da da yetişir.
Ekecekseniz zamanı gelmiş sanırım

".Yaz aylarında ve ortalama hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde olduğu yerlerde brokoli yetiştiriciliği ekonomik olmamaktadır."
" Brokoli tohumları lahana ve karnabaharda olduğu gibi Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında fide yetiştirme tavalarına ekilir."

Kaynak: http://www.trakmak.com.tr/nhsohbet/index.asp?Subject=10_11_brokoli_kredi

merhaba,

Yanıltmayayım sizi, yetişip yetişmediğini bilmiyorum gerçekten.Şimdi çok sıcak ama ağustos sonuna doğru tohumları ekip, bu sonbahar-kış bir deneyeceğim :)
Doğru cevap verilmiş zaten.

Selamlar,

nevsune
03-07-2007, 17:47
Bugün sıcağa aldırmadan brokoli tohumu aramaya çıktım. Bulmak bayağı zor oldu. Şimdi bir kaç tanesini ekeceğim. Birazını da ağustosta ekmek için ayıracağım. Umarım fazla nazlı değildir.

nevsune
06-07-2007, 16:11
Ayın 3 ünde ektiğim brokoli tohumları bugün yani 6 sında topraktan çıkmaya başladılar. Çok hızlı oldu, hiç bu kadar erken beklemiyordum.

Bu hızla büyürlerse yazın yiyeceğim galiba ben bunları:D

limon
06-07-2007, 20:33
Demek ki hiç nazlı değilmiş :)

nevsune
07-07-2007, 17:01
Hiç böyle çılgın gibi tohum görmedim.:o

Daha ekeli 4 gün oldu. Hale bakın. Ben de garantiye almak için paketin yarısını ekmiştim. Bilseydim, 2-3 tane tohumla yetinirdim. Şimdi buncağızları ne yapacağım ben? Ankara'da brokoli fidesi isteyen yok mu:confused:

limon
07-07-2007, 17:05
1536915370
1537115372

nevsune
07-07-2007, 19:02
Ellerinize sağlık Limon

Çok iyi bakıyorsunuz bahçenize belli, hepsi son derece sağlıklı duruyor. Afiyetle yeyin.
Bunları gördükçe bahçeye iyice özeniyorum.

limon
07-07-2007, 19:18
Teşekkür ederim. Bitkilerle ilgili elime ne geçerse okuyorum. Forumdaki yazıları devamlı takip ediyorum. Haftada en az bir kere köydeki tanıdıklarla sohbet ediyorum. (Ağızlarından laf almaya çalışıyorum) ;) Daha çok öğreneceklerim var. Her sene daha güzel oluyor bahçem :)

limon
08-07-2007, 20:19
Dalında bamya. Mısırlarım püsküllerini çıkarmaya başlıyorlar.
1549715495

limon
13-07-2007, 12:23
Bu sabah kahvaltıda ilk kızaran domatesimizi yedik afiyetle. Ve nihayet sabredip büyütebildiğim salatalığı :) Genelde tam büyüyemeden yiyoruz da :)

zenfree
13-07-2007, 12:28
Sevgili Limon afiyet olsun. Hepsi harika görünüyor. Bu başlığı keyifle takip ediyorum.

Yakında çoban salatası yemek için kapını çalarsam hiç şaşarıma.:)

limon
13-07-2007, 12:35
Her zaman beklerim zenfree :)

habibe
13-07-2007, 13:34
Limon afiyet bal olsun :)

cunz
13-07-2007, 13:45
Ben Sizlere Taza Fasulye Ekmenizi Tavsiye Ederim çok çabuk çikar Ve çok Verimlidir.
çürümüş **** Filizlenmiş Papateslerinizide Toprağa Gömün.sonbaharda Taze Sarimsakda Tek Tek Ekilebilir.

habibe
13-07-2007, 13:57
Domates ve biberlerle aynı zamanda, balkona da 2 ayrı saksıda, 2 kök fasulye ekmiştim. Çok güzel fasulyeleri oldu. Ellemedim, üzerinde kuruyuncaya dek bekledim. Şimdi o fasulyeleri bahçeye ekmeyi düşünüyorum .

limon
13-07-2007, 16:13
Ben bu sene çok fasulye ektim de verim aladım fazla. Hani yaz başında havalar aniden çok ısındı ya tam büyürlerken sarsıldılar sanıyorum.

habibe
18-07-2007, 13:14
Sözünü ettiğim daneleri ektim. Bakalım Eylülde bir zeytin yağlısını yaptırır mı kendisinden görücem :)

limon
18-07-2007, 20:55
Bol bol sebze verir inşallah :)

limon
23-07-2007, 22:02
Domateslerim kızarmaya başladılar.
16610

limon
23-07-2007, 22:03
Altta köşede görünen semizotlarından da bol bol salata ve yemek yaptım :)
Artık tohuma kaçtılar.

limon
24-07-2007, 21:33
Tohumluk bıraktığım kabaklarım epeyce büyüdüler. Hatta dev balkabağı yarışmasına dev yemeklik kabak olarak katılacaktım da vazgeçtim :)
Tohumluk için 2 adet kabak geçen sene fazlasıyla yetmişti. Bu senede ilk çıkanlardan ikisini bırakmıştım tohuma. Bugün topladım. Kurutup seneye ekmek için saklıycam. Fotoğrafta gerçek boyutundan daha küçük görünmüş sanki. Büyük olanı 2 kg. ya yakındı.

16662

16663

16664

16665

Selahattin Yılmaz
24-07-2007, 21:37
Bana kalırsa koparmakla çok erken davranmışsınız. Daha sonraki sefere vehatta bitki üzerindeki yeni tohumluklar için bitkinin son dönemlerine kadar beklerseniz daha iyi olurdu. Bu sizin tohumlarınızın gelecek sene tohumluk özelliklerinin ve bitki özelliklerinin güçlü olmasını sağlardı.

limon
24-07-2007, 22:07
Selahattin Bey teşekkür ederim ilginize. Diğer kabaklar büyüyemiyor gibi geldi.
Büyüklükleri ve kabuk kalınlıkları tamamdır gibi geldi. Yine bırakırım 2 tane daha.

Selahattin Yılmaz
24-07-2007, 23:37
Tohumluk bıraktığınız bitkiler tohum büyüttüğü için üzerinde başka meyve olmamalı zaten olsada dediğiniz gibi yavaş büyüyecektir. Dergimizin ağustos sayısında bazı sebzelerden tohum alınması konusuna ulaşabilirsiniz.

limon
25-07-2007, 21:47
Merakla bekliyorum derginin Ağustos sayısını.
Bu arada kabağın tüm çekirdekleri tohumluk olacak kadar büyümemişti ama bir küçük tabak kadar geçen sene aldıklarım kadar olgunlaşmışlardı. Kurutuyorum şimdi. Zaten bana 4 kök yetiyor :)

limon
27-07-2007, 21:12
Bu akşam sebze bahçeme gidince bir de ne göreyim? :) Minicik karpuzlarım oluşmaya başlamış. Bu sene karpuzlardan ümidi kesmişken bana sürpriz yaptılar. Bakın ;)

16774

16775

limon
27-07-2007, 21:14
Pembe domateslerim kızarmaya başladılar. Bugünkü mahsulü sizlerle paylaşmak istedim :)

16776

16777

Penelophe
27-07-2007, 21:47
Sevgili Limon, çok güzel ve lezzetli görünüyorlar.
Maşallah.
Ben bu yıl ektiğim fasulyelerden, salatalıklardan ve domateslerden daha bu kadar hiç toplayamadım.:(
1 tane salatalık, 3 tane fındık büyüklüğünde chreey domates, 250 gr kadar fasulye toplayabildim ancak.:(

nevsune
27-07-2007, 22:25
Natürmort tablo gibi duruyorlar. Pembe de tam pembe yani.

Benimkiler daha yeni çiçeklendiler. Bu sıcakta çiçeklerini dökmezlerse iyidir.

Oğuzhan
28-07-2007, 08:59
Limon çok güzeller.Güle güle yee..:)

Penelophe
28-07-2007, 12:48
Dört beş gündür bahçeye inmiyordum bile.
Bu sabah kahvaltı için belki birşeyler bulabilirim diye bir indim, domateslerimin çıldırdığını gördüm.:))
Akşamki serzenişimi duydular galiba.:))
Ama hala çok küçükler, tabağa bir tane yumurta bıraktım ebatları anlaşılsın diye.
Sizce benim cheery domateslerim normal mi?

limon
28-07-2007, 15:22
Öncelikle teşekkür ederim arkadaşlar sevincimi paylaştığınız için. Eşim dalga geçiyor da :) Penelophe çeşitli büyüklüklerde var kiraz domatesler. Bu sene benimkiler sizinkilerle aynı boyda. Geçen senekiler hem sırıktı, hem daha lezzetlilerdi. Bu senekiler bodur boylu ve ekşi biraz. Ama ekşi olsun, küçük olsun bizim olsun değil mi :)
Bu arada maydanozların çok güzel olmuşlar. Ben de bu sene maydanozdan verim alamadım. En son saksıya ekmiştim o da nazlı nazlı büyüsem mi büyümesem mi diye düşünüyor.

Penelophe
28-07-2007, 16:32
Bu domateslerde sırık ama minik.:p
Maydonozlar gigant (dev yapraklı) cins.
Evet küçük olsun bizim olsun.:D
Benle de dalga geçiyorlar 150 kök domates ektin ama daha 1kg bile toplayamadın diye.:(

Bekir S.
28-07-2007, 16:41
Sizce benim cheery domateslerim normal mi?


Yumurtanın boyu normalse evet cheeryler normal.
Yok yumurta deve yumurtası ise sizin cheeryler normal değil.:p :dilli: :o

Penelophe
28-07-2007, 16:46
Tavuk yumurtası.:D
Marketlerden aldığım cheeryler benimkilerin 2-3 katı büyüklüğe sahip ama.:(

Bekir S.
28-07-2007, 17:13
20 kök cheery fidesi diktim. Farklı boydalar dediğiniz gibi çoğu misketten biraz büyük. İki kök ceviz kadar var. Galiba bunlarda insan gibi cinsi aynı olsada kendi içlerinde boy ve irilikleri değişiyor.

Penelophe
28-07-2007, 17:22
Evet olabilir.
Koçtaştan almıştım bende cheerylerin tohumlarını, sırıktı cinsi.
Ama bazıları oturak çıktı.
Bazıları hiç meyve vermedi ve genelinin görüntüsüne hiç benzemiyor.

nevsune
28-07-2007, 17:25
Marketlerden aldığım cheeryler benimkilerin 2-3 katı büyüklüğe sahip ama.:(

Adı üzerinde kiraz domatesi. Daha büyük olsaydı örneğin erik domatesi falan olmaz mıydı adı:p

Sevgili Penelophe, o marketlerden aldıklarımız kimbilir hangi hormonlarla irileştirilmişlerdir. Benim kirazlar da bu boydalar. Dışardan aldığım en pahalı domatesde bile o ekşilik yok. Bizimkiler iyidir, iyi;)

Penelophe
28-07-2007, 17:30
Lezzet konusunda zaten şüphem yok.;)
Ama genel alışılmış market cheerysine benzemiyor ya benimkiler, dalga konusu oluyorlar bu yüzden.:D
Ayrıca organik reyonundan alıyorum, hormonsuz yani.:)

limon
28-07-2007, 20:00
Ya ben de sinir oluyorum bilir bilmez yorum yapanlara. Bana da durmadan aa bu sene neden domateslerin halaaa olmadı? Geçen sene daha mı çoklardı ne?
İki kök salatalık ek oooo yeter de artar bile, çok verir salatalık çookk.. (Aman ne çok 10 kök var günde bazen bir taneyi bile alamıyorum ;) ) Ay ben bir biber yeiştiriyodum bir zamanlar bööyle bööyle seninkiler neden küçük kalmış ki?
Gibi bir sürü sinir yorumlar :) Eskiden çok bozuluyordum da şimdi baştan ukala ve ters davranıyorum fazla yorum getiremiyorlar.

Penelophe
28-07-2007, 20:08
Limon sorma.
Geçen gün mutfak camı açıktı, iki komşumun domateslerim üzerine yaptıkları konuşmaya şahit oldum;

- Bunlar ne yahu, domates mi şimdi.:))
-Ben bu toprakta domates olmaz dedim ama anlatamadım ki..
-:))
-Bu kadar küçük domates mi olur yahu, emeğine değmez, uğraşıp duruyorlar.
-Bak bizimkiler kocaman.:))

Bekir S.
28-07-2007, 22:39
Limon ve penelophe hiç canınızı sıkmayın o komşulardan buradada var. Emek verme ama moral boz peh hadi ordan diyesi gelior insanın.

nevsune
29-07-2007, 09:28
Sizin bahçeniz var yine iyisiniz. Ben bir de hap kadar balkonda sebze yetiştireceğim diye uğraşıyorum.Benim oğlum bile, benimle dalga geçiyor "meyveler çıktı mı, bugün ne yiyeceğiz". Arkadaşlarım arasında Cem Yılmaz görevi üstlendim sanki. "Yine ne otu aldın bugün?":mad:

Gerçi haksız da değiller. O kadar yeşilliğin içinde, sadece kiraz domateslerim (şükür onlar verdi bari) ve 1 aydır büyümeyen ve kızarmayan iki domatesim var:p

Bunların saksı, toprak, besinler, tohumlar, fidan, kargo masrafına harcadığım paralarla ne biçim tatil yapardım:D

limon
29-07-2007, 12:13
Nevsune Hanım ben geçen sene fide ve tohum alırken çok kazıklandım :) Bu sene kendim tohumdan yetiştirdiğim için bir tek iki çuval torf masrafım var :) Torf ta ucuz zaten. Ha bu arada ilaçtı şuydu buydu... 50 YTL falan tuttmuştur herhalde. Ama 5 sene yeter ilaçlar ;)

Penelophe
05-08-2007, 18:48
Sonunda büyük domateslerim de kızardılar.;)
Biberlerin büyümesine fırsat vermeden, dayanamayıp topluyorum.:p

limon
05-08-2007, 19:47
Afiyet şeker olsun Penelophe :)

limon
06-08-2007, 12:09
Bugün akşam üstü elimdeki kışlık sebze tohumlarını ekmeye başlıyorum. Lahana, brokoli, karnıbahar, kırmızı lahana, beyaz-kırmızı-siyah turp, kıvırcık-göbek vb.. kıvırcık vb.. Lahana, karnıbahar gibi sebze tohumlarını sandıklardaki torfa ekicem. Fideler büyüyünce yerlerine geçiricem. Turp tohumlarını ise derin bellediğim bir çuval yanmış koyun gübresi kattığım kumlu toprağa direk ekicem.
(Daha önce patates ektiğim yere) Havuç ekmekten her ne kadar vazgeçtim desem de elimde bol miktarda tohum olduğu için onları da direk toprağa ekicem. Gelişmeleri beraber izleriz.

limon
07-08-2007, 14:41
Bugün yaptıklarım: Dört kasa torf hazırladım. Birine kıvırcık, birine kırmızı lahana, birine karnıbahar, birine de çuha çiçeklerinin tohumlarını ektim. Üzerlerini hafifçe torfla örttükten sonra hafifçe suladım.
Baharda patates ektiğim yeri derin belledikten sonra bir çuval yanmış koyun gübresiyle iyice harmanladım. Tırmıkla düzeltip kırmızı ve beyaz turp tohumlarını ektim. Üzerlerini ince tabaka toprakla örtüp sulamasını yaptım.
Bir bölüme dereotu ektim. Bir bölüme de roka. Hepsini topraklarını bozmadan suladım. Yeşillendikçe fotoğraflarını eklerim. Domatesleri sökünce de pırasaları söküp esas yerlerine dikicem. Ispanak tohumlarını ekmeyi unutmuşum. Yarın da onları ekerim.

nevsune
07-08-2007, 16:00
Kekik ekmediniz mi?
Ben de bekliyorum ki limon kokulu kekikler gelmiştir, ekilmiştir.
Veya yeni tohumlar ekilir, bir de kışın denenir;)

limon
07-08-2007, 20:29
Limon kokulu kekik hiç aklıma gelmedi Nevsune Hanım'cım :) Yalnız bendeki kekik tohumunun kağıdına baktım da bugün Mart veya Nisan'da ekin tohumları yazıyor. Gerçi ben ilk denememi o aylarda yapmıştım ama filizlenmemişlerdi bile. Seneye denerim tekrar :)

nevsune
08-08-2007, 07:15
Kışlıklar şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

Yazın yaşadığımızın aksine, kışlıklarda bol hasatlar diliyorum:)

şükran ünal
09-08-2007, 09:46
Arkadaşlar,brokoliyi bende çok tüketenlerdenim bahçemde güneş alan boş bir bölge var. 10M2 kadar, iki karşılıklı ucunda bir bodur dutla oldukça büyümüş mavi çam var bunların arasında olur mu. daha önce bu alanda o kadar güzel sebze yetiştiriyordumki anlatamam. şimdi biber dışında hiç sebze olmuyor. burada mı ekimi yapayım yoksa kuzeybatı yönünde balkondamı yetiştireyim.Balkonumda bir mt yükseklikte tuğla duvar var yerdemi yoksa bu duvarın öğleden sonra bir tarafına gelen güneşi engelleyemeyeceği yükseklikte bir aparat üzerindemi bulundurmalıyım .Birde Nevsune hanım brokoli tohumunu nereden buldunuz.?ekimi bakımı nasıl olacak beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

limon
11-08-2007, 21:54
Brokoli tohumunun tam zamanıdır Şükran Hanım fazla gecikmeden ekin.
Bu arada ektiğim karnıbahar, turp, roka ve kıvırcık tohumlarım çimlendiler bile. Çuha, dereotu ve kırmızı lahana tohumlarında şimdilik bir hareket yok.

limon
11-08-2007, 21:56
Ispanak tohumlarını ekmeyi unuttum bugün de şimdi aklıma geldi. Yarın ilk iş ıspanakları ekmek olacak.

nevsune
12-08-2007, 07:27
Birde Nevsune hanım brokoli tohumunu nereden buldunuz.?ekimi bakımı nasıl olacak beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Şükran Hanım merhabalar

Kusura bakmayın görmemişim yazınızı.

Ben halden almıştım. En son gittiğimde Praktikerde vardı ama epey oldu. Şu anda sanırım pek ortalarda kalmadı. Bulamazsanız eğer, ben çimlendirmeye çalışıyorum(ilk diktiklerim güvercinlerin hışmına uğradı). Yeni çıkanlardan size iki üç tane verebilirim(YİNE BİR AKSİLİK GELMEZSE BAŞLARINA). Gelecek yıl siz onlardan tohum alırsınız.

Ama acil tohum istiyorum derseniz bizim bir sevgili Kürşad'ımız var. Bize göndermişti, elinde varsa size de gönderir.

Bu arada galiba(diyorum çünkü tam bilmiyorum ben de) fazla güneşten hoşlanmıyormuş. Yine de bir bilenden öğrenelim.

limon
13-08-2007, 22:05
Bugün; boyumu geçen domateslerimi daha fazla uzamasınlar diye tepeden budadım. Çuha çiçeklerinin tohumları da çimlenmeye başladı. Dereotlarında da sanki ufak kıpırdanmalar var gibi. Bir tek kırmızı lahanada hareket yok şimdilik. En hızlı büyüyenler turplar.

Sebahattin Sargın
13-08-2007, 22:18
Benim dereotlarım çimlenmedi yahu :(

M.Sema
13-08-2007, 22:26
Şükran Hn ve diğer Ankaralılar.Yeni açılan Praktiker de (Etlik Metro Grosmarketin hemen yanı) aklınıza gelebilecek her türlü tohum ,toprak,torf,fıs fıs,çiçekler,eldivenler......neler neler var kendinizi kaybetmemeniz mümkün değil.Uğramanızı öneririm.

limon
13-08-2007, 22:35
Belki benim kıpırtı dediklerim ottur. Bir iki gün geçince kesinleşir :)

şükran ünal
14-08-2007, 12:20
Çok teşekkürler arkadaşlar. Biraz önce Ulus Halinden balıkçımdan köpük kutular aldım onlara inşallah Sayın Selahattin Bey in anlattığı gibi torfu hazırlayıp aldığım tere ve semizotu tohumlarını ekeceğim. bu arada brokoli bulamadım ama elbet onu da bulacağım.Praktiker e bu aralar bir ziyaret farz oldu eşimde bende çok severiz bu tip yerleri .Sebahattin Bey,dereotunu bende bir türlü büyütemedim ,artık bu dönem israrlı olmaktan vazgeçtim. ha bu arada ıspanakta bu mevsim ekebilirmiyim kışa kadar ne kadar bir sürede çıkar?yoksa biraz daha bekleyelim mi?sevgiler..

Hakan KINACI
14-08-2007, 12:34
Sn.Şükran Ünal,
C.tesi günü Koçtaşta tohum görmüştüm, çeşitine göre indirim var.Birde çok güzel saksı çiçekleri vardı indirime gitmişler. Bir uğrayın derim.
Saygılar,

şükran ünal
14-08-2007, 12:58
Tamam Sayın Hakan Bey,aslında bugün öğle paydosunda programda koçtaş vardı ama Ulus civarında işim olunca hadi oradanda Ulus Hal'ine kadar gideyim dedim.Çok teşekkür ederim. Hakan Bey, beni mazur görün ama profilinizden mesleğinizi anlayamadım ,harflerin açılımını merak ettim kusura bakmayın.saygılar.

MSaygin
14-08-2007, 12:59
Brokoli tohumunun tam zamanıdır Şükran Hanım fazla gecikmeden ekin. Brokoli tek yıllık bir sebze değil bir kere ektiniz mi bir kaç yıl dayanıyor.


Adana için de uygun mudur acaba zaman Brokoli tohumları ekmeye? Ben çok sıcak diye Eylül ortasına kadar bekleyeyim diyordum.

limon
14-08-2007, 20:10
Geçen sene ben de Ağustos çok sıcak diye Eylül ayına bırakmıştım tohum ekmeyi. Köydeki arkadaş geç kalmışsın demişti gerçekten de sadece yumruk büyüklüğünde iki ad. karnıbahar alabilmiştim. Diğer lahana türlerinin sadece yapraklarından sarma yapabilmiştim :) Bu sene erken davrandım bakalım nasıl olacak?
Bu arada dereotu gerçekten çimlenmeye başlamış ama çok ufacık yeşiller henüz. Birazcık büyüsün fotoğraflarım. Dediğim gibi en hızlı büyüyen şu anda turp tohumları, ikinci sırada roka var.

limon
14-08-2007, 20:15
MSaygın, biraz önce tarimtedarik.com'da brokolinin fide dikiminden sonra 60-80 gün arasında olgunlaştığı yazıyordu. Tohumun fide olması için geçecek süreyi yazmamışlar ama bir 30 gün de öyle eklesek eder 120 gün yani 4 ay. Bu hesaba göre, şimdi ekseniz tohumları tam kışın ortasında Aralık gibi ancak olgunlaşır sebzeniz :)

MSaygin
14-08-2007, 20:16
Pekala, ben de ekeyim o zaman, tohumları almıştım zaten, teşekkürler :)

M.Sema
15-08-2007, 10:33
Geçen hafta aldığım tohumları 2 gece nemli / ıslak tülbentin içinde beklettikten sonra 13 ağustosta plastik bardakların diplerini tealigt mum ile tek tek yakıp (forumlardan birine okumuştum sıcak çivi kullanılıyordu ben yapamadım böylesi daha kolay geldi bana) içine torf koyup tohumlarımı ektim.Fıs fısla nemlendirdikten sonra genişçe bir kutuya koyup üzerlerini poşetledim.Her sabah (topu topu 2 sabahtır) fısfısla nemlendirip tekrar üzerlerini kapatıyorum.Kışın brokoli salatanız benden.

limon
15-08-2007, 20:32
Tamam Sema Hanım :) Brokoliyi bir türlü severek yiyemesem de sizin ellerinizle yetiştirdiğiniz brokolinin salatasını ilaç niyetine de olsa yerim ;)

M.Sema
15-08-2007, 22:39
Tamam o zaman ben hemen bir de limon ağacı alayım.Limonlarım da elimin altında olsun.Unutmadan iki soru sormak istiyorum sizlere :
1-Ankara da limon ağacını (ama forumlardan takip edip de aklımda kaldığı kadarıyla evde yetiştirmeye calamondin daha uygun) özellikle calamondini alabileceğim/tanıyıp bildiğiniz bir yer var mı?
2-Maydanoz tohumlarını şimdi eksem, bütün kış kapalı balkonda tutsam ,başarı şansım nedir?

nevsune
16-08-2007, 06:22
İkinci sorunuza yanıt vereyim. 3 yıldır maydanoz saksımı yazın balkona, kışın mutfak penceresinin önüne alıyorum. Elimin altında her daim işe yarayacak kadar oluyor.
Fazla güneş sevmiyorlar. En iyisi sabah güneşi alan bir yer, mutlu oluyorlar.

M.Sema
16-08-2007, 08:13
Teşekkürler.Çiçeklerim mutlu bende mutluyum.:)

şükran ünal
17-08-2007, 08:49
Merhaba arkadaşlar,Geçen hafta ektiğim köpük kaplardaki tere ve zemizotları minik minik çimlendiler.bu hafta sonu evde olacağımdan üzerlerindeki ince naylonu açıp havalandıracağım.bu arada çiçekçilerden aldığım kaliteli güllerden birisi beyazdı diğerinin rengini bilmiyorduk ama çiçekçi çok güzel bir renk vereceğine garanti etmişti gerçekten sanki güneşin renkleri ve kavuniçi tonlarda bir çiçek açtı eğer bende becerebilirsem resimlerini burada sizlerle paylaşacağım . Bu arada bende de bir limon ağacı var ve üzerinde 4 adet limon var fakat aşılı mı değilmi bilgim yok. Yine bunuda çiçek serasında almıştım limon ağacı da benim en sevdiğim bitkilerdendir.Brokoli tohumunu Koçtaş ta buldum .Sağolsun Sayın Hakan Bey söylemişti. onu da bu hafta sonu ekeceğim .Daha önce uzun ve derin saksıda ekili maydonozlarım galiba kurudular bir gün sulamayı ihmal etmedik ama sıcaklardanmıdır nedir yanık gibi kurudu gitti.Onuda bu hafta sonu söküp yeni tohum ekeceğim Sevgili Nevsune hanım gibi benimde mutfak pencerem sabah güneşi alıyor oraya koyacağım. Şu an bu pencerelerde sardunyalarım var. bunları her sene kışa girerken kartlaşan dalları kırıp yeni dalları tekrar fideliyoruz ve bodrum katımda pencere önünde bahçe masamda muhafaza ediyorum.

nevsune
17-08-2007, 11:42
Şükran Hanım ben size fide demiştim ya, neden uğraştınız koçtaşla.

Hadi bakalım hayırlı olsun. Bu yıl brokkoli üreticilerine sıkı rakipler var Ankara'da.

Limon konusunda benim bildiğim üzerinde meyvesi varsa zaten aşılı demektir. Brokkolinin limonu da tamam, şimdiden afiyet olsun.

şükran ünal
17-08-2007, 12:50
Sevgili Nevsune Hanım ,vallahi unutup gittim sizin söylediğiniz fideleri .O gün canım bir şeye sıkılmıştı bende binip gittim gözüme kestirdiğim çiçek,tohum malzeme v.s. aldım geldim.biraz bunlarla oyalanınca rahatladım.Limon için verdiğiniz bilgiye teşekkür ederim.Her akşam onları tek tek sevip okşuyorum ya dünyalara bedel oluyor.Geçen haftadan aldığım biberlerden beş altı adet, patlıcanlardan iki adet topladım bile yemesi de pek keyifliydi.Bu kış bütün istediğim kuzeye bakan ve kışın orayı sera haline getirmek istediğim balkonumu camla kapatabilmek .Eşim söz verdi bakalım.bu aralar bunun hayalini kuruyorum...sevgiler...

Penelophe
18-08-2007, 02:15
Sevgili Limon, bu yıl ilk kez kış sebzeleri ekeceğim. Bakalım becerebilecek miyim.:rolleyes:
Şimdilik sanırım brokoli ve brüksel lahanası tohumlarına sahip olacağım bir kaç güne kadar.:)
Bunların haricinde kolaylıkla tohumunu bulup, kolaylıkla yetiştirebileceğim hangi sebzeleri tavsiye edersin bana?

limon
18-08-2007, 19:53
Hoşgeldin Penelophe :)
Bahçeye ekeceksin değil mi? Turp çok zahmetsiz ve güzel oluyor. Kıvırcık çeşitlerinden de ekebilirsin. Karalahana, karnıbahar. Ispanak muhakkak ek.(Tüm kış canın istedikçe bahçenden alıp yemeğini, yumurtalısını, böreğini pişirince bir daha pazardan satın alamayacaksın ;) ) Roka zaten ekersin sanıyorum. Şimdilik aklıma bunlar geldi.

limon
18-08-2007, 19:55
Bu arada kırmızı lahanada halen bir hareket yok. Tohumları bozulmuştu belki de.
(Geçen seneden kalmıştı)

limon
19-08-2007, 19:16
Dün sebze bahçem hayvanat bahçesi gibiydi :) Kabaklarımı yiyen ve yeni çıkmakta olan her filizin tepe yapraklarını yiyip dal halinde bırakan kaplumbağayı da yakaladım. :) Beni gördünce hiç istifini bozmadan yemek yemeye devam etti :) Sizlerle paylaşmak istedim.
1896818969
1897018971

Penelophe
20-08-2007, 09:53
He he çok sevimliler yahu.
Acaba bende kış sebzelerini ekince gelir mi bu tosbağa?:p
Limon, hoşbuldum.:)
Koçtaşa bir uğrayacağım bakalım ıspanak tohumu felan bulabilecek miyim..

nevsune
20-08-2007, 17:38
Sevgili Limon,
Dün gece oğluma gösterdim sizin tosbağanızı:D. Çok eğlendik.

Akrabası falan varsa talibiz.

MSaygin
20-08-2007, 18:57
Kurbağaları görünce halen içim bir tuhaf olsa da, kaplumbağa çok sevimliymiş :) Çocuk kitabı gibi gözümde canlanıyor, kurbağa ailesi gelmiş fasülye, biber yiyor, kaplumbağa amca yavaş yavaş kabakları çiğnerken, siz arkada pipo içip kahkaha atıyorsunuz :D

limon
20-08-2007, 20:28
Nevsune Hanım tosbağayı biz özgürlüğe salıyoruz o yine son hızla geri geliyor :) Bunun akrabası yoktu yanında ama, yürüyüş yaparken çok sayıda yavrularıyla beraber tosbağa görüyoruz.
MSaygın, bizim tosbağa bir hızlı bir hızlı inanamazsınız. :) Karnı doyup, tuvalet ihtiyacını hemen bulunduğu yere yapıverdikten sonra ;) ortadan kayboldu. Yalnız sitede bir arkadaşın yazısında okumuştum kaplumbağalarda kene oluyor dikkat edin yazmıştı. Gerçekten de vardı. Eşim eldivenlerini giyip dere kenarına bıraktı. O gider başkası gelir gerçi, çok var arazide.
Kurbağalar zıpladıkları için olsa gerek ben de çok huylanırım.

fiancee
20-08-2007, 23:47
Arkadaşlar,acaba balkonda saksı içinde hangi sebzeleri ekebiliriz? Mesela turp falan olabilir mi?

MSaygin
21-08-2007, 08:16
Arkadaşlar,acaba balkonda saksı içinde hangi sebzeleri ekebiliriz? Mesela turp falan olabilir mi?

Sn.fiancee, Balkonda Sebze Yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2661)başlığına bakmanızı öneririm.
Kolay gelsin.

Penelophe
21-08-2007, 10:49
Brokolinin ekimiyle ilgili bilgi buldum sitede fakat brüksel lahanasının ekimiyle ilgili bilgi bulamadım. Yardımcı olur musunuz arkadaşlar?

limon
21-08-2007, 21:16
Bence tüm lahanalar aynı usül Penelophe. Geçen sene brüksel diye aldığım fideleri dikince karıştırdım gerçi. Brüksel lahanalarını görünce tanırım nasıl olsa diye düşündüm ama göremedim. Ama iki tane küçücük karnıbaharlarım olmuştu çok sevmiştik görüntüsünü. Tohumunu MSaygın'ın dediği gibi geçen sene 6 YTL'ye almıştım ve için çok az çıkmıştı. Bu sene sadece bir kökünü tohuma bıraktım. O kadar çok tohum verdi ki... Ben sadece 3-4 tohum kapsülündeki ektim koca kasa fidem oldu. Üşenmezsem kalanını da ayıklayıp saklamam gerek.

Penelophe
21-08-2007, 23:04
Teşekkür ederim Limon.:)
Islak tülbente koydum bu akşam.:)
Kısmetse yarın ekerim artık.

şükran ünal
23-08-2007, 15:29
Arkadaşlar bende brokoli tohumlarını ektim bakalım ne olacaklar hafta sonu resim çekemedim zaten ben değil de kızım çekecekti onunda yapması gereken ödevleri olunca akşam saatine kaldık inşallah bizde sevgili limon kadar olamasakta buraya ufak çapta resimlerimizi koyacağız .Sevgili limon, İstanbul a gelince o güzel bahçenizi eşimle ziyaret etmek isteriz.O kadar güzel ve çoşkulu ki her yerden sebze fışkırıyor maşallah .Ankara dışına bir seyahate gittiğimizde ikimizde nerede sera var ,nerede yörenin pazarı var biz oralardayız.Semizotları ve tere tohumlarım çıktılar.Neredeyse 1 cm kadar oldular maydonozu da 1,5 karış derinlikte ve uzun plastik saksıya ektim. İnşallah onlardan da fotoğraflar koyacağız.Bu arada Brokolileri ikişer tohum olarak ıslak tülbentte bekletip 1i5 lt lik pet şişelerini ortadan kestim,alltan da dört beş yerinden sıcak et şişleriyle delip hazırladığım torf içine ektim .Zaten tülbent arasındayken uçları patlamıştı bile. Üzerlerini de streç naylon la kapattım ve delikler açtım.gölgedeler akşam açıyorum ve fısfısla hafif suluyorum. onları seyrederken de yemeğimizi yiyoruz.onların her günkü gelişmeleri beni sonsuz dinlendiriyor önceleride ufak çapta ekip dikmemize rağmen bu güzellikleri nasıl farketmemişim anlamıyorum.Hepinize selamlar.

limon
23-08-2007, 19:19
Penelophe, biraz önce Nevsune Hanım'ın yazısını okudum. Brüksel lahanası tohumları Haziran'da ekiliyormuş. Bir araştır istersen.

Şükran Hanım, teşekkür ederim övgülerinize ama abartmışsınız biraz :) Öyle her yerden fışkırmıyor ;) Bu sene domateslerden, hıyarlardan ve biberlerden istediğim gibi verim alamadım mesela. Taze fasulyelerden de çok fazla ekmeme rağmen yarım kilo zar zor topladım. Ama ister olsun ister olmasın onlarla uğraşmak bile dinlendiriyor ruhumu. Hoş bol bol ürün verseler daha çok dinlenecek ruhum ;)

GLCN
23-08-2007, 19:23
Sevgili limon galeride bahçenizin ayrıntıı fotoğrafı varmı?Merak ettik şu meşhur bahçeyi:)))

Filiz
23-08-2007, 19:27
Dün viyollere tere ektim sonbahar hasadı için umarım geç ya da erken değildir. Baharatlı tadına bayılıyorum.

Penelophe
23-08-2007, 19:34
Okudum sevgili Limon.:(
Fakat başka bilgi bulamıyorum, yeniden araştıracağım.

limon
23-08-2007, 19:49
Galeride değişik kıyılarını köşeleri çektim öyle komple fotoğrafını çekmedim Gülcan Hanım. Meşhur falan değil yahu utandırmayın ve abartmayın. Topu topu 350 metrekare bahçem var. Az biraz da sebze bahçem :)
İki sene oldu daha taşınalı halen tam istediğim gibi olmadı. Ama eskiden beri çiçek yetiştirmeye meraklıydım. Daha önce apartman katında otururken tüm cam kenarlarına ferforje çiçeklik yaptırmıştım ve tüm camlarıma sarkan petunyalardan ekmiştim. Her geçen kapımı çalıp bu ne çiçeği diye soruyordu. :)
O zamanlar 3-4 yıl önce sarkan petunya bu kadar revaçta değildi pek bilinmiyordu. Ben de Kıbrıs Başbakanı TV'de konuşurken arkasında görmüştüm ve araştıra soruştura çiçeğin sarkan petunya olduğunu öğrenmiştim. Çiçekçime ısmarlamıştım 2 kasa ve her yere dikmiştim :) Fazla uzattım yine...
Kısacası ister bahçede ister balkonda oturun ;) yeter ki çiçek ve bitkisever olun. Önemli olan mekan değildir. Bulunduğunuz ortamı güzelleştiren sizsiniz... diyerek yazımı balla bitiriyorum ;)

limon
23-08-2007, 19:52
Filiz Hanım aslında uygundur zamanı ama normal şartlara göre tabi. Ağustosun yarısı yaz yarısı kış derdik ama bu sene tamamı kavurucu yaz sıcağı oldu. Havalar bu kadar sıcak giderse birden gelişirlerse bir daha roka-tere tohumlarını serperiz ne yapalım :)

Filiz
23-08-2007, 19:54
Ağustosun kavurucu sıcağını düşünürsek kuzey yamaca ekmem daha mı iyi olur ya da gölge bir yere...

limon
23-08-2007, 20:10
Filiz Hanım tereyi neden viyollere ektiniz? Biraz önce dikkat etmemişim viyollere ektiğinize. Tere, roka, maydanoz, dereotu vb.. sebzeleri direk yere ve yetiştireceğiniz saksıya ekin bence. Biraz büyüdüklerince çok sık olanları kökünden çekip alın ki diğer kökler güzel gelişsin. Büyüyünce toplarken kökünü çıkarmadan maydanoz gibi keserek toplarsanız tüm kış tere yiyebilirsiniz. Ben eskiden pazarcılar gibi kökünden çıkarıyordum. Köydeki çiftçi arkadaşım evde kullanırken, maydanoz gibi keserek kullanmamı, o zaman kökünün çok daha kuvvetli gelişeceğini ve tüm kış kullanabileceğimi söyledi. Hatta kestikten sonra 10 günde tekrar toplanma kıvamına geleceğini söylemişti bana 10 gün kısa gelmişti ama dediği gibi oluyor gerçekten :)
Kuzeye mi ekeyim diye sormuşsunuz,benim bir sebze bahçem var ve yazlıkları da kışlıkları da aynı yere ektiğim için bu konuda pek bilgim yok. Kolay gelsin :)

Filiz
23-08-2007, 20:18
Hımm. Ben kendime ait olmayan bir yere ekeceğim apartmanda yaşadığım için maalesef yerim yok. Ekeceğim yeri henüz hazırlamadım o yüzden viyollere ektim. Maydanozlar saksıda başka saksım olsaydı (yerim de) onları da ekerdim saksıya..

GLCN
23-08-2007, 20:46
Açıklama için teşekkürler sevgili limon.O sarkan petunyaları hala yetiştiriyormusunuz?

limon
23-08-2007, 23:33
Artık her yerde bol miktarda satılıyor. Bu sene de aldım 5-10 kök. Ama çabuk bozuldular.

limon
27-08-2007, 19:43
Ektiğim sebze tohumlarının son durumlarını sizlerle paylaşmak istedim.
Küçük kırmızı turplar ve büyük beyaz turplar:
1955619557
Rokalar ve kıvırcıklar:
1955819559

limon
27-08-2007, 19:45
Karnıbaharlar ve pırasalar:
1956019561

VforVENDETTA
27-08-2007, 22:42
Penelophe, biraz önce Nevsune Hanım'ın yazısını okudum. Brüksel lahanası tohumları Haziran'da ekiliyormuş. Bir araştır istersen.

Şükran Hanım, teşekkür ederim övgülerinize ama abartmışsınız biraz :) Öyle her yerden fışkırmıyor ;) Bu sene domateslerden, hıyarlardan ve biberlerden istediğim gibi verim alamadım mesela. Taze fasulyelerden de çok fazla ekmeme rağmen yarım kilo zar zor topladım. Ama ister olsun ister olmasın onlarla uğraşmak bile dinlendiriyor ruhumu. Hoş bol bol ürün verseler daha çok dinlenecek ruhum ;)

Benim bir bahçem yok ama her sene terasımda yetiştirdiğim domates, biber gibi bazı sebzelerim olur. Gecen sene 4 tane domates fidesi dikmiştim. Hiç ummuyordum ama onlardan epey bir domates yedik. Bu sene ise 3 fide aldım. Birisi hemen kurudu, birisinin 2 tane kızarmaya yüz tutmuş domatesi vardı, ama tatilden döndüğümde yerlerinde değillerdi. Muhtemelen ben tatildeyken temizlik için gelen yardımcım, evde yemek bulamayınca onları yedi :( Sonuncusunda da yine 2 tane var, şu anda daha yeni yeni kızarıyor... Bu durum bana çok ilginç geliyor aslında, hem çok az ürün verdiler, hem de çok geç verdiler. Demek siz de benimle aynı durumdasınız Sayın Limon :confused: Acaba bu durumun aşırı sıcaklarla bir ilgisi olabilir mi ki?

sdcrmn
28-08-2007, 08:22
Benim de balkonda domates ve biberlerim var. İlk defa bu sene başladım yetiştirmeye ve doğrusu biraz hevesim kırıldı. Sıcaklardan mı yoksa marketlerden aldığımız hazır tohumlardan mı acaba? Bir arkadaşımın bahçesi var, o kadar sıcak olmasına rağmen deli gibi domates aldı bu sene:) İsrail domatesiymiş. Bir yerde bu İsrail domatesinin genetiği değiştirilmiş olduğunu duymuştum doğru mu acaba? O kadar çok ürün verdi ki şüphe uyandırıyor insanda. Benim hazır tohumdan filizlendirdiğim domates ve salatalıklarımdan da ekmişti bahçesine. Diğerlerinin yanında benimkilerin çok az meyve verdiğini, çok verimsiz olduğunu söylüyor. Sonunda şuna karar verdim sanırım tohumdan kaynaklı bir verimsizlik bu. Seneye sadece cherry ekicem, belki arkadaşımın domatesinden de ekerim 1 fide.

limon
28-08-2007, 20:19
Bana da köyden bir tanıdığım çok ürün veriyor diye 10 kök fide vermişti. Fideleri diktikten kısa bir süre sonra kocaman salkım somatesler oluşmaya başlayınca çok sevinmiştim. Demek gerçekten bol verecek diye düşünürken :)
Sadece o salkımlar oldu bitki tepeden sararmaya başladı. Geçen haftalarda tepelerini budayınca tekrar canlanmaya başladılar ama bu mevsimden sonra daha ne kadar domates verebilir bilmiyorum. Bir de bu hafta kargalar başladılar yine kızaran domateslerimi gagalamaya. Gagaladıklarını bitirseler keşke ama bunlar açgözlü :)
Domateslerle ilgili benim hatam şu oldu: Bir kere domates ekilen yere bir dahaki sene ekilmezmiş hatta iki sene başka bir ürün ekilirmiş. Ben geçen sene bahçe buldum diye sevinip her yere domates doldurmuştum. Bu sene de başka yerim olmadığı için aynı yere ektim tabi. Ama seneye daha hazırlıklı ve bilinçli hazırlanıcam. Bu sene ekmediğim yerlere kışın da bir şey ekmeyip bol gübreleyip dinlendirdikten sonra zamanı gelince domates fideleri ekicem. Bir de seneye de havalar çok sıcak olursa şu fidanlıkların kullandıkları gölgelik filelerden alıcam. (Sağlıklı olursam inşallah ;) )

limon
28-08-2007, 20:33
Acaba bu durumun aşırı sıcaklarla bir ilgisi olabilir mi ki?

Aşırı sıcaklardandır diye kendimizi avutuyoruz ama yetiştiren yetiştiriyor yahu :)
Sitemizin alt yanında çok sayıda seralar ve bahçeler var. Yarın fırsat bulursam sizler için fotoğrafını çekerim. Resim gibi ekmişler domatesleri, geçen gün baktık yıkılıyor üzerleri. Ama ne kadar doğal onu bilmiyorum.

Ben bu sebze yetiştirme işine hobi haline getirince akıl veren de çok olmaya başladı. Bazen kafam çok karışıyor :) Biri oluğun içine ekeceksin diyor, diğeri içine olmaz tepesine diyor, bir diğeri ise tepesine de içine de olmaz tepenin yanına ekeceksin diyor :)
Şimdi de damlama sulamaya taktım kafayı. Yanmış koyun gübresini yükseğe koydukları varile koyup üzerine su dolduruyorlarmış. Damlama yöntemiyle sebzelere bu şerbeti veriyorlarmış. Su bittikçe üzerine ilave ediyorlamış. Acaip çok sayıda ve büyük boyda sebzeler elde ediyorlarmış. Bu mantıklı ve organik bir yöntem. Ama benim gücümü aşar eşimden yardım istemem gerekli. O da şimdi ...k la mı uğraştıracan bizi der elini sürmez ;) Eşref saatini yakalamam gerekiyor kısaca :)

limon
28-08-2007, 20:35
Bu damlama yöntemi de kafama takıldı şimdi benim. Varili istediğin kadar yukarı koy tazlikli olamaz ki su. Damlama için suyun belli bir tazlikte olması gerekmez mi? Sona kadar nasıl ulaşacak ki su?

MSaygin
28-08-2007, 22:20
Yeterli yüksekliğe bir depo yaptırırsanız yeterli basınç oluşur.Hesaplanması lazım tabi ama 4-5m. bir yükseklikten bahsediyorum.
Basınç kontrollü damlama uçları da var, mesafe ve depo yüksekliğine göre hesaplanıyor onlar.
Yalnız damlama ile yanmış koyun gübresi veremezsiniz sanıyorum, delikleri tıkar.Damlama için NPK formunda, özel damlama gübreleri var, onlardan kullanmak gerekiyor.

VforVENDETTA
28-08-2007, 23:14
Sevgili Sdrcmn, ben de ilk sene tohumdan domates almaya calışmıştım ama olmadı. Onun yerine en mantıklısı mayıs gibi domates fideleri satılmaya başlıyor, onlardan alıp dikmen... Kesinlikle daha iyi sonuç alacağına eminim. Bence arkadaşının o kadar domates elde edebilmesi fide dikmiş olmasıyla da ilgili olabilir. Daha da enteresan birşey paylaşmak isterim seninlr... Dedim ya ilk sene domates tohumu ektim diye ikinci sene de fide almıştım. İlk sene ektiğim domates tohumlarının hiçbirinden sonuç almamışken, ikinci sene saksılarımdan birinde diktiğim domates fidelerinden hariç, alakasız bir yerde alakasız bir domates fidesi farkettim. Önce çok şaşırdım ama sonra anladım ki bir sene önce ektiğim tohumlardan biri azıcık zamanı şaşırmış. Sağolsun hem beni şaşırttı hem de bir sene önceki emeğimin karşılığını verdi. Bakarsınız seneye sizin de böyle bir tecrübeniz olur :)

***

Sayın Limon, dediğiniz gibi domates dikilen toprağı mutlaka dinlendirmek gerektiği doğru bir bilgi hatta ben gecen sene diktiğim toprakta bu sene nane ve reyhan yetiştirdim. Domatesler için ise yeni toprak almıştım ama yine de birşey değişmedi, bu sene domates yok :( Bizim burada sera da olmadığına göre ben yine bunun sebebini sıcaklara bağlamayı tercih edeceğim sanırım ;) Ayrıca tepeden sararma benim domateslerim için de gecerli, ben de budayayım onları bakalım bir sonuç elde edebilecek miyim?

sdcrmn
29-08-2007, 08:12
Sevgili VforVendeta - adınızı çok beğendim bu arada:D - domateslerim aslında oldukça büyüdü ve az da olsa domates var üzerinde ama bahçedekilerle karşılaştırınca verimsiz. Seneye az ve öz yapıcam:) 1 fide dikicem artık ne verirse, ama arkadaşımın aldığı fideden dikeceğim kesin:rolleyes: Sizin tohum da bi garipmiş:p

limon
29-08-2007, 14:25
MSaygın, süzgeç gibi bir şeyin içine koyarım ben de gübreyi :) Ya da çuvalla.
Pis bir iş olacak ama denemeye kararlıyım :)

ilknur aşık
29-08-2007, 16:29
Sayın Limon lütfen tevazu göstermeyin. Galerideki fotoğraflardan bahçenize ne kadar emek verdiğiniz belli oluyor. Ayrıca bahçeniz de muhteşem. Gerçi konuyla alakalı değil ama söylemeden geçemedim.

limon
01-09-2007, 19:37
Sağolun İlknur Hanım.

Bugün: Rokalarım yiyebilecek büyüklüğe ulaştılar. Öyle pazarda satılanlar kadar büyümediler ama körpecik süt gibiler :) Dereotları pek nazlanıyor büyümekte. Turplar son hızla büyüyorlar. Karnıbaharlar da büyüsek mi böyle mi kalsak karar aşamasındalar :) Ispanaklar ne alemde bakmayı unuttum.
Yarın yapmak istediklerim: Hastalıktan kurtulamayan salatalıkları (hıyar) söküp, yerlerine pırasaları dikicem. Pırasaları dikmeden yeşil kısımlarını kısaltıcam (annem öyle dedi) Ispanaklar çıkmaya başlamış mı bakıcam.

özgür58
01-09-2007, 20:29
kolay gelsin

limon
03-09-2007, 22:16
Sağolun Özgür.
Bugün ıspanaklarım ufacık yeşillenmeye başlamış. Çok tohum atmama rağmen dereotları çok az geliyor gözüme sonradan çıkarlar belki diye tekrar tohum da atamıyorum. İki güne kadar bir gelişme olmazsa tekrar serpiştiricem tohumunu.
Bugün köyden çok güzel domates aldım. Aldığım arkadaş, çekirdekleri tohumluk yap cinsi çok güzel, çok verimli dedi. Bizim pembe domatesler gibi kocaman ama kıpkırmızı bunlar. Yarın unutmazsam tohumluk ayırıcam.

zenfree
04-09-2007, 09:12
Sevgili Limon, fotograf ekleyemez misin? Bizim gibi balkonzadeler:)) hayal etmekte zorluk çekiyor.

VforVENDETTA
04-09-2007, 10:43
Arkadaşlar çok mutsuzum. Hatırlarsanız bu sene diktiğim domates fideleri sadece 4 tane domates verdi demiştim. Bunların ilk ikisi hafif kızarmaya başlamıştı ki ben tatile gittim ve döndüğümde o iki domatesimin yerinde yeller esiyordu. Geçen hafta ise Bursa'daydım. Pazar gecesi eve gelince çiçekleri sulamak için terasa çıktım bir de ne göreyim dersiniz, diğer iki domatesim de artık yok. Yazık onlara, her biri daha yeni yeni kızarmaya başlamışken, dalından koparılıp yenmişler. Daha olmamışlardı bile... Üzgünüm ama sanırım helal etmek zorundayım. :(

limon
04-09-2007, 19:05
Zenfree satın aldıklarımın mı fotoğrafını çekeyim :)

zenfree
04-09-2007, 19:34
:))) Şu çıkmayan dereotları olabilir mesela.:))

limon
04-09-2007, 22:21
Onları çektim ki ben :) Dereotu başlığında var.

VforVENDETTA
05-09-2007, 08:37
Ben artık domatesleri çıkarıyorum topraktan, ne gelirse nane ve reyhandan geldi bana bu sene...

limon
12-09-2007, 20:02
Vfor, Ben de yarın veya öbür gün çıkarıyorum domatesleri. Pırasalarım seyreltilmeyi bekliyor :) Onlara yer açmam gerek. Ama bu kış sebze bahçesinin bir tarafına hiç bir şey ekmeden dinlendirmeyi düşünüyorum. O zaman seneye belki bol domates alırım ;)

Penelophe
12-09-2007, 23:54
Benim brokoli tohumları tam çimlenirken kurudular.
Yarın yeniden eksem geç mi kalmış olurum?

Selahattin Yılmaz
13-09-2007, 03:42
Yeniden ekebilirsiniz. Yalnız az nemli bir ortamda çimlendirin ve mümkünse çimlenirken kurudukları aynı ortamı kullanmayın olur mu?

şükran ünal
20-09-2007, 09:31
Merhaba arkadaşlar,benim diktiğim semizotlarını bir kez biçerek topladım.Şu an 8-10 cm boydalar sanki büyümeleri yavaşladı gibi geliyor yine hafta sonu biçim yapayım mı yoksa bekleyim mi?Bu arada ağustos ortalarında ektiğim maydonozlarda bayağı boy göstermeye başladılar .10 günlük tatilde komşumuza tembihlemiştik ama açıkçası rastgele sulamış yinede sağolsun. Ben geleli yavrucuklar toparlanmaya başladılar. Domatesler artık vermeyecek gibi görünüyor,bunları sökmeli miyim? Boş bir balık kutusu daha var buna pırasa tohumu alıp ekebilirmiyim şimdi,yoksa bahçeye direk mi ekmeliyim ? Arkadaşlar malum bu aylarda artık havalar serinlemeye başladı tabi bende üşümeye .. Bana güleceksiniz ama sanki gece serinliğinde benim bitkilerimde üşüyormuş gibi geliyor.Yani demem o ki,sardunyalarım ,ortancam ve bu yaz diktiğim yılbaşı çiçeğim dışarıda ama rüzgarda almıyor çok öyle aman aman güneşte almıyor . Biraz daha burada kalabilirler mi? Bazen satırları okurken soruma cevaba rastlıyorum ama uygulama aşamasında arayınca da ne hikmetse o satırları bir daha bulamıyorum .Bu benim çok yoğun iş ve ev koşuşturmasından, nereye nasıl yetişeceğim telaşından olsa gerek .Normalde pratik ve hemen uygulayıcıyım ama bazen olmuyor.Bende artık bu gerekli olanları favorilerime ekliyorum hop oradan bakıveriyorum..Hepinize sevgiler...

Selahattin Yılmaz
20-09-2007, 11:12
Sevgili Şükran hanım,

1-Semziotlarınızı ilk kırağılar yağana kadar nüyüdükçe ve istediğiniz zaman biçin kırağılar yağınca artık onlar soğuktan yanacaklar.

2-Havalar soğuyunca sebzeler artık soğuklara dayanmadığından ölmeye başlarlar bu anlamda meyve vermeyi kesen sebzelerinizi artık bahçenizden uzaklaştırın örneğin domatesler artıok yeni domates vermezler ama eski meyveleri kızartırlar.

3-Balık kutunuza başka şey ekin pırasa tohumdan aolmaz artık boşuna ekmiş olursunuz nisan mayıs aylarında ekilmeliydi. Ancak elinizde fide varsa dikebilirsiniz.

4-Size gülmeyiz merak etmeyin zira meraklı ve heyecanlı yetiştiriciler böyle bitkileri hiseder. Sardunyaları ve yılbaşı çiçeğinizi ama yine de sıcaklığın aşırı derecede düştüğü gecelerde bu bitkilerin zarar göreceğini unutmayın ayrıca ortancalar da kış boyu dışarda kalabilir.

şükran ünal
20-09-2007, 13:02
Çok teşekkür ederim sevgili Selahattin bey,hem gülmediğiniz için hemde benim gibi acemilere bıkmadan anlaşılır dille izah ettiğiniz için.Tatil dönüşü, yani geçen hafta Afyon İkbal tesislerine uğradığımızda verandadaki sardunyalardan renk renk aldım ...aslında almadım çaldım demek daha doğru .Alttan birkaç yaprağını temizleyip yeni torf konmuş saksılara diktim.kışı zannedersem böyle geçirecekler kayınvalidem hep kışa girerken böyle dallar kırar ve toprağa sokardı. öncekilerle beraber çok soğuklarda ben onları ****** içeriye alacağım. Birde pırasa tohumdan olmaz demişsiniz mevsimden dolayı mı yoksa hiç mi olmaz ?.. Hazır sizi bulmuşken ıspanak ekebilirmiyim...yani birşeyler ekmem lazım..Ben stresden ve günün yorgunluğundan ya spor yaparak **** böyle ekip dikerek uzaklaşıyorum.sporu bu aralar yapamayınca geriye foruma bakıp bakıp boş saksı çanak çömleğe birşeyler ekip dikmek geliyor..Tekrar teşekkürler...

limon
20-09-2007, 15:27
Pırasa fidesi satan bir yer bulursanız dikebilirsiniz Şükran Hanım. Ispanak, roka, tere tohumları ekebilirsiniz.

Balıkcı
20-09-2007, 15:35
Vfor, Ben de yarın veya öbür gün çıkarıyorum domatesleri. Pırasalarım seyreltilmeyi bekliyor :) Onlara yer açmam gerek. Ama bu kış sebze bahçesinin bir tarafına hiç bir şey ekmeden dinlendirmeyi düşünüyorum. O zaman seneye belki bol domates alırım ;)

Acizane bir tavsiyede bulunayım.

Yemem desen bile oraya kasım ayında bakla ek. Sonra istersen baharda olunca bakla ye, yapraklarından salata yap, istersen yeşil olarak hepsini belleyip toprağa karıştır. Azot gübreli bir alanın olur. :p

Bu, elbette bir uzman bilgisi değil, hatta yanlış da olabilir, ama ben öyle yapıyorum.:p:p:p

Pırasaları daha yeni dikmemiş miydin?
Şimdi niye seyrekleştirmek gerekiyor? (Bu, ukala adam sorusu, cevaplamayabilirsin.:p)

Rahmetli babam, pırasaları güneşe serer, bir süre kuruttuktan sonra dikerdi, hemen, firesiz tutarlar derdi.
Kolay gelsin

limon
20-09-2007, 16:16
Pırasaları bir türlü seyreltemedim Mahir Bey :) Tohumu attığım yerde duruyorlar sıkışık sıkışık.
Bakla her sene ekiyorum çok ta severim. Aslında Ferda Hanım, toprağa faydalı olduğu için ekiyorum diye bahsetmişti. Demek sizin yazdığınız gibi gübre olarak kullanılınca faydalıymış. Ben de ekince toprağa bir şey mi veriyor acaba diye düşünmüştüm :)

Balıkcı
20-09-2007, 17:01
Pırasaları bir türlü seyreltemedim Mahir Bey :) Tohumu attığım yerde duruyorlar sıkışık sıkışık.
Bakla her sene ekiyorum çok ta severim. Aslında Ferda Hanım, toprağa faydalı olduğu için ekiyorum diye bahsetmişti. Demek sizin yazdığınız gibi gübre olarak kullanılınca faydalıymış. Ben de ekince toprağa bir şey mi veriyor acaba diye düşünmüştüm :)

Hafızam beni yanıltmıyorsa, baklagiller toprağa azot bağlar, yani havanın azotunu alıp toprağa verir, sadece yemek için de yetiştirilse bu değişmez.
Ayrıca, bakla yemem ya da bu bana fazla diyenler için, çiçek açmadan bitkinin toprağa karıştırılması da yeşil gübre oluyormuş.

Diyeceğim, her şekilde faydalı.

Ben her sene hava durumuna göre, kasım sonlarında , (hiç sevmediğim halde) :p bahçeye, değişik yerlere bakla ekiyorum.

Bir de güzel tohum rastladı, harika.
Hem verimli, hem zararlılara karşı dayanıklı hem de pişince kararmıyor, sapsarı oluyor ve çok lezzetli.

Pırasaları fide olarak diktiğini sanmıştım, o yüzden niye seyreltiliyor, dedim.

Bereketli olsun.:D

fiancee
21-09-2007, 11:53
Arkadaşlar,şu anda balkonumda maydonozlarım,cherrylerim var ama cherrylerim sizlere ömür olmak üzere gibi duruyor.Maydonozları dipten kesince daha mı çoğalıyordu acaba,ben mi yanlış hatırlıyorum? Bir de kışa iyice dayanabilecek neler ekebilirim acaba,çünkü benim sebzeler açık balkonda kalacaklar,hassas bişiler kesin gider(Çamlıcada oturduğumuz düşünülürse).

limon
21-09-2007, 13:59
Maydanozlarını çim biçer gibi biçin :) Afiyetle yiyin. Bir haftaya kalmaz büyürler.
Kış için en kolay yetiştirebileceğiniz sebze roka, tere. Onları da tüketirken maydanoz gibi büyümüş yapraklarını keserek kullanın. Böylece kökü çok güzel gelişip, yaprakları daha canlı oluyor. Ispanak ta ekebilirsiniz.

MSaygin
26-09-2007, 20:05
Dereotlarım gibi ıspanaklarım da çimlenmedi, 20 gün oldu hemen hemen ıspanakları ekeli.
Bu serpme yöntemli sebzeleri beceremiyorum anlaşılan, ıspanakları ayrı bir yerde çimlendirip, yerlerine alsam olmaz mı?

limon
27-09-2007, 12:57
Tohumları çok derine ekiyorsunuz acaba? Aynı çim tohumu eker gibi tohumların üzerine çok ince toprak örtmeniz ve hafifçe sıkıştırmanız gerekiyor. Sularken de tazlikli su vermemeniz toprağı hafifçe nemlendirmeniz gerekiyor. Genelde bu işlemleri yalnız başıma yaptığımdan, ya işe dalıyorum ya da ellerim topraklı olduğundan fotoğraf çekemiyorum.
Aslında fotoğraflarla anlatmak en güzeli şimdi farkettim :)

MSaygin
27-09-2007, 13:27
Dereotlarını 1cm. kadar derine ekmiştim ancak ıspanakları 3cm. derine ektim :) Ama benim kabahatim değil, tohum paketinde öyle yazıyor :)

Sebahattin Sargın
27-09-2007, 13:43
Benim ektiğim ıspanaklarım geçde olsa çimlendiler fire vermeden ;)

Penelophe
27-09-2007, 14:18
Ispanak, tere ve roka tohumu alacağım haftasonu, bahçeyi şimdiden hazırladım, domatesleri söktüm.;)

MSaygin
27-09-2007, 21:21
Yerlerini hazırlayıp, çok derinleştirmeden yeniden ektim, hem ıspanakları hem de dereotlarını.Brokoli ve karnabaharlar iç içe girmişlerdi, onları ayırıp, şaşırttım, daha sonra asıl yerlerine alacağım.
Bir de dün gece nemli bezde beklettiğim marul tohumlarını bugün torf/perlit karışımına ektim.
Haydi hayırlısı :)

limon
28-09-2007, 22:33
Hayırlısı MSaygın :)
Tere tohumu iki gün önce ekmiştim. İki günde yemyeşil olmuş, toprak görünmüyor, bugün görünce şaşırdım. Bu kadar çabuk beklemiyordum doğrusu. Pırasalarım geç gelişiyor gibi.
Turpların toprak üstü kısmı çok gelişti ama henüz yenecek büyüklükte turp yok. Rokalar bol bol veriyor sağolsun :) Yazdan kalma yemeklik kabaklar da çok verimli çıktı, kabağın her türlü yemeğini yapıyorum yine de onların yetişme hızına yetişemiyorum :)
Dereotu ve maydanozdan pek verim alamıyorum. Ispanaklar da henüz yenilecek büyüklüğe gelmediler ama bir haftaya toplanabilir gibi. Bir tanecik te kavunum var dalında ya olmamışsa diye koparmıyorum kışa kada beklesin ;) Biberlerim halen her gün 5-6 tane vermeye devam ediyor. Şimdilik bahçemin durumu budur. Haftasonu köydeki fideci teyzeye uğrayabilirsem bende olmayan fidelerden alıcam. Karalahana dikmek istiyorum ama çok tırtıl topluyor diye vazgeçiyorum. Ama pazıyla karalahana da kışlık bahçenin olmazsa olmazları gibi :)

Sergüzen
29-09-2007, 09:12
Salatalıkların yerine pırasaları bir ay önce diktim. Onbeş gün önce de bir miktar
kereviz, marul ve brokokili (fideden) diktim. Brokoliyi maalesef tohumdan üretemedim.
İki denemeden sonra fide almak zorunda kaldım. 1m2 kadar da maydanoz ektim. Önümüzdeki hafta da havuç ve ıspanak ekeceğim.

Yaz sebzelerim hala üretime devam ediyorlar.

celalsungur
29-09-2007, 16:08
Sevgili Sdrcmn, ben de ilk sene tohumdan domates almaya calışmıştım ama olmadı. Onun yerine en mantıklısı mayıs gibi domates fideleri satılmaya başlıyor, onlardan alıp dikmen... Kesinlikle daha iyi sonuç alacağına eminim. Bence arkadaşının o kadar domates elde edebilmesi fide dikmiş olmasıyla da ilgili olabilir. Daha da enteresan birşey paylaşmak isterim seninlr... Dedim ya ilk sene domates tohumu ektim diye ikinci sene de fide almıştım. İlk sene ektiğim domates tohumlarının hiçbirinden sonuç almamışken, ikinci sene saksılarımdan birinde diktiğim domates fidelerinden hariç, alakasız bir yerde alakasız bir domates fidesi farkettim. Önce çok şaşırdım ama sonra anladım ki bir sene önce ektiğim tohumlardan biri azıcık zamanı şaşırmış. Sağolsun hem beni şaşırttı hem de bir sene önceki emeğimin karşılığını verdi. Bakarsınız seneye sizin de böyle bir tecrübeniz olur :)

***

Sayın Limon, dediğiniz gibi domates dikilen toprağı mutlaka dinlendirmek gerektiği doğru bir bilgi hatta ben gecen sene diktiğim toprakta bu sene nane ve reyhan yetiştirdim. Domatesler için ise yeni toprak almıştım ama yine de birşey değişmedi, bu sene domates yok :( Bizim burada sera da olmadığına göre ben yine bunun sebebini sıcaklara bağlamayı tercih edeceğim sanırım ;) Ayrıca tepeden sararma benim domateslerim için de gecerli, ben de budayayım onları bakalım bir sonuç elde edebilecek miyim?
Domatesler toplandıktan sonra sonbaharda yerine bakla ekilip,(mart gibi) çiçeklendiklerinde bellenip toprağa karıştırılırsa yeşil gübre oluyor diye duydum.Geçen yıl uyguladım olumlu sonuç aldım.Bu konuda daha detaylı bilgisi olan arkadaşlar da vardır umarım.

Tuba
30-09-2007, 06:16
[/B]

Hafızam beni yanıltmıyorsa, baklagiller toprağa azot bağlar, yani havanın azotunu alıp toprağa verir, sadece yemek için de yetiştirilse bu değişmez.
Ayrıca, bakla yemem ya da bu bana fazla diyenler için, çiçek açmadan bitkinin toprağa karıştırılması da yeşil gübre oluyormuş.

Diyeceğim, her şekilde faydalı.

Ben her sene hava durumuna göre, kasım sonlarında , (hiç sevmediğim halde) :p bahçeye, değişik yerlere bakla ekiyorum.

Bir de güzel tohum rastladı, harika.
Hem verimli, hem zararlılara karşı dayanıklı hem de pişince kararmıyor, sapsarı oluyor ve çok lezzetli.

Pırasaları fide olarak diktiğini sanmıştım, o yüzden niye seyreltiliyor, dedim.

Bereketli olsun.:D

Bilmem işinize yarar mı?

Selahattin Yılmaz
30-09-2007, 10:49
Domatesler toplandıktan sonra sonbaharda yerine bakla ekilip,(mart gibi) çiçeklendiklerinde bellenip toprağa karıştırılırsa yeşil gübre oluyor diye duydum...

Domateslerinizde hastalık varsa bitkileri toprağa karıştırmak tavsiye edilmez bir uygulamadır ancak bitkileriniz sağlıklıysa bitkileri toprağa karıştırmak elbette gübre niyetine faydalı olacaktır hatta çürüyebilen tüm atıklar bu kabildendir.

Yine baklagillerin toprağa azot sağladığı bilgisi de doğrudur. Bu anlamda baklagillerin tümü yeşilken toprağa karıştırıldıklarında yine kökleri azot yeşil aksamı da gübre etkisi gösterir.

Mine Pakkaner
30-09-2007, 12:05
Yeşil gübrelemede kural bitkiler 1/3 oranında çiçekliyken toprağa karıştırmaktır. Bu süreyi geçirirseniz bağladıkları azotu kendileri kullanırlar. Maksimum faydayı sağlayamazsınız.

Penelophe
01-10-2007, 07:58
Ispanak, semizotu, tere, roka, dereotu tohumları aldım ve yarın bahçeye ekmeyi planlıyorum.

-Tohumlar çok küçük, ekerken hepsinin bir yere toplanmaması için bir yöntem var mı?

-Tohumları toprağa atıp, üzerini çok hafif toprakla kapatmayı düşünüyorum. Uygun mudur?

-Tohumları ekmeden önce herhangi bir işlemden geçirmem gerekiyor mu?

Teşekkürler..

Sergüzen
01-10-2007, 09:41
Tohumları ince kumla karıştırıp serperseniz, tohumlar daha dengeli dağılır. Sonra da haç şeklinde bir ağaç parçası ile toprağı karıştırırsanız işlem tamamlanır.

Penelophe
01-10-2007, 09:45
Eyüp1, teşekkür ederim fakat kumdan kastınız nedir? Ne kumu?

gangava
02-10-2007, 17:27
merhabalar, biz de eşimle bahçemizde kendi sebze ve meyvelerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. yazılarınızı okuyunca çok mutlu olduk. çünkü çevremizdekiler bizi pek anlamıyorlar. büyük market **** pazardan almak varken neden bu kadar eziyet çektiğimizi anlayamıyorlarmış. bir şeyler yetiştirmenin ve bunları afiyetle kıymetini bilerek yemenin ne demek olduğunu anlayan sizlerle bizde yaşadığımız olumlu **** olumsuz şeyleri paylaşmak istedik. bazılarınızın bu konudaki hevesini kıskanmadık da değil hani. bende brokoli, karnıbahar, rezene, kara turp, pancar ve kereviz tohularımı ekmiştim. ama pırasalar için geç kalmışım onları artık pazardan temin edicem. ıspanak tohumlarını da yarın dikmeyi düşünüyorum. çıkan bazı fidanlarımın resimlerini sizlerle paylaşmak istedim.

limon
03-10-2007, 15:00
Çok güzel görünüyorlar gangava. Afiyetle yersiniz inşallah :)

Ben de bir kaç gündür bakmamıştım sebzelerimin durumlarına. Bugün bir uğradım bir istekleri var mıdır diye sormak için :) Hava kapalı olmasına rağmen toprak oldukça kuruydu. Turplarım ve pırasalarım boyunlarını bükmüşlerdi, hemen suladım.

Hakan KINACI
03-10-2007, 15:13
Bende Brokoli ve Roka tohumu bulabildim ve onları ektim 3 gün oldu bekliyorum filizlensinler diye... :))

limon
03-10-2007, 15:21
Bugünkü durum:
Kavunun bitkisi tamamen kurumuştu bu yüzden koparmak zorunda kaldım. İçini çok merak ettiğimin için hemen kestim. Tadına bakmak için iftarı dört gözle bekliyorum :) Bir tane de değişik tür bir kavun çıkmış. Ama henüz çok küçük büyüyeceğini sanmam.
22000
2200622001
Terelerim yemyeşil olmuşlar. Tohumunu çok az atmaya çalışmama rağmen çok sıkışık olmuşlar. Biraz büyüdüklerinde seyreltirim. Rokalarım çok güzel, kesip kesip yiyoruz. Kestikçe daha da güçleniyorlar.
2200222003

limon
03-10-2007, 15:28
Veee turplarım büyümeye başlamışlar. Bir tane beyaz turp kopardım. Onun da tadını ancak iftardan sonra söyleyebilirim ;)
2200722008
Biberlerim yazdan daha çok vermeye başladılar. Ve yaza göre renkleri çok daha canlı yeşil.
2200922010

limon
03-10-2007, 15:34
Sizlerle pırasa seyreltme işlemini paylaşmak isterim. Dün köydeki çiftçi arkadaşa uğrayınca pırasaları seyreltirken yaptığım bir yanlışı anladım. Taze soğan büyüklüğüne gelmiş pırasaları topraktan söktükten sonra kök kısımlarını bir miktar kesmek gerekiyormuş. Kesilmezse (Ben kesmemiştim) o uzun kökler çürüyüp tekrar yeni kökler çıkıncaya kadar uzun zaman geçermiş. Benim pırasalrımın geç büyümesi bu yüzdenmiş. Köklerini kısalttıktan sonra bir de yeşil yapraklarını kesmek gerekiyor. Çok dibinden değil ama uzun da kalmayacak. Bu kısmını doğru yapmışım. Fotoğraflar ile daha iyi anlaşılır.
2201122012
2201322014
22015

limon
03-10-2007, 20:01
Kavun tam turşulukmuş :) Salatalık tadındaydı tabi bu mevsimde büyüyen kavun ancak bu kadar olur.

gangava
03-10-2007, 23:37
sevgili limon benimde senin turplarında gözüm kaldı.afiyetle yersiniz inşallah.
ben yarın ekicem yerlerini hazırladım. toprak biraz havalansın diye bekliyorum. ne kadar geç dikersem o kadar iyi çünkü bizde su çok kıymetli. suyumuzu kuyudan alıyoruz. ne yazık ki kuyumuzun suyu çok tuzlu. onu reverse ozmoz ile arıtıp kullanabiliyoruz.

gangava
04-10-2007, 00:02
arkadaşlar, sebzelerinizi yetiştirirken hangi organik gübreleri kullanıyorsunuz? paylaşırsanız sevinirim.

Selahattin Yılmaz
04-10-2007, 00:20
Sevgili gangava, forumumuza hoş geldiniz. Katılımlarınızdan bu işi sevdiğiniz ve aktif katılımcılarımızdan olacağınızı umuyorum. Sizden ricam katılımlarınızda dilimize ve dil bilgisi kurallarımıza sahip çıkmak adına Türkçe yazım kurallarına uymanız. Örneğin noktadan sonra bir boşluk bırakıp büyük harfle başlamak ilk dikkat edeceğiniz nokta olsun.


Sevgili limon benimde senin turplarında gözüm kaldı. Afiyetle yersiniz inşallah.
Ben yarın ekeceğim yerlerini hazırladım. Toprak biraz havalansın diye bekliyorum. Ne kadar geç dikersem o kadar iyi çünkü bizde su çok kıymetli. Suyumuzu kuyudan alıyoruz. Ne yazık ki kuyumuzun suyu çok tuzlu, onu reverse ozmoz ile arıtıp kullanabiliyoruz.

limon
04-10-2007, 11:03
Bugünkü mahsul pek bereketli ;) Ispanaklar tam yenilecek kıvamda. Kabak çiçekleri geçen günden kalmış içle tam iki kişilik yemek olacak. Kabak mücver olacak :) Yanına da roka salatası... Bugünkü iftarlıklar tamamdır ;) Çok tutumluyum çoookk ;)
22052

limon
04-10-2007, 11:07
Bu arada Selahattin Hocam geçen gün yaptığım kabak çiçeği dolmasında içlerinden bir iki tanesi salatalık acısı gibi buruk acı çıktı. Çiçeğin dip kısmı acıydı. Bir iki tane de bal kabağı çiçeği koymuştum acaba bal kabakları strese mi girdiler? Hiç ürün vermeyince bayağı bir azarladım da kendilerini ;) Çiçeğin içindeki (adını bilmiyorum) kısmı koparmadan dolma yapıyorum ben, koparsam farkeder mi acaba?

celalsungur
04-10-2007, 13:01
Bugünkü mahsul pek bereketli ;) Ispanaklar tam yenilecek kıvamda. Kabak çiçekleri geçen günden kalmış içle tam iki kişilik yemek olacak. Kabak mücver olacak :) Yanına da roka salatası... Bugünkü iftarlıklar tamamdır ;) Çok tutumluyum çoookk ;)
22052

Yazılarını severek okuyor,resimlerine imrenerek bakıyorum.
Gerçek emekliliğimde uygulamak üzere (1.emekliliğimde evde oturmayı beceremedim),benzer uygulamaları kaydedip saklıyorum.
Umarım ben de benzer güzellikleri o kadar yoğun olmasa da yaşarım.
dilerim sol göğsünüz altındaki cevahir hiç kararmasın.
İyi ki varsınız.

gangava
04-10-2007, 13:38
Selahattin Bey uyarınızı dikkate alacağım. Cep telefonları ve e-mailler bizi bu hale getirdi.:(

Selahattin Yılmaz
04-10-2007, 14:09
...yaptığım kabak çiçeği dolmasında içlerinden bir iki tanesi salatalık acısı gibi buruk acı çıktı. Çiçeğin dip kısmı acıydı. Bir iki tane de bal kabağı çiçeği koymuştum acaba bal kabakları strese mi girdiler?


Aslında acı olmaması gerekiyor, yapraklara mı bastınız acaba? Salatalıklarda da acımasnın neceni yaprakların çiğnenmesi veya ezilmesidir.

M.Sema
04-10-2007, 15:03
Sn Limon size afiyet şeker olsun.Ne diyeyim Allah bereket versin.)))

limon
04-10-2007, 17:32
Celal Bey teşekkür ederim :) Aslında hiç zor bir yaşam biçimi değil aksine çok kolay. Sadece karar vermek ve uyumlu bir eş yeterlidir (hadi köy hayatı yaşayalım deyince peşinize takılması açısından) isteklerinizi yapabilmeniz için :)
M.Sema teşekkür ederim.
Selahattin Bey üzerlerine basmadım da kabak bitkisi her yanı sarınca eşimin uydu anteni çekmeyince yönleini değiştirmek zorunda kaldım. :) Belki ondandır. Bakalım bugünküler de acı çıkacak mı?

izmirlibahçeci
09-10-2007, 10:22
Herkeze *** ben bugunun tarıhıdnen ıtıbaren ne dike bılırım mesela ıspanak marul pırasa mı? Ayrıca elinizde dikim tablosu falan varmı? mevsıme gore tohum gibi ? **** bana yardımcı olurmusunuz bu tarıhıden ıtıbaren ben bahceme ne dıkebılırım? ******.

malina
09-10-2007, 11:09
Teşekkürler yerine ****** yazıp, bizden bir harfi bile esirgeyene neden bilgi verelim? :)

sinaninci1
09-10-2007, 13:43
Herkese iyi gunler
Bende bu forma katila bilirmiyim ?
Saygilar

limon
10-10-2007, 19:19
****** katılabilirsiniz Sinaninci :)
"Sebze bahçeme neler ekiyorum" başlığını, kendi sebzesini yetiştirmeye meraklı herkesin katılıp, o ay veya mevsim hangi sebzeyi (tohumunu veya fidesini) ektiğini, daha önce o sebzeyi hiç yetiştirmemiş kişilere rehberlik etmesi amacıyla açmıştım. Hiç bu işleri bilmeyenler için fotoğraflarla anlatımın çok daha yararlı olacağını da düşünüyorum.
Katılımınız ve paylaşımlarınız hepimizi mutlu eder. :)

sinaninci1
11-10-2007, 03:55
Herkese merhaba
Limon pazardan pirasa fidesi aldim, hepsi yamuk yumu cikiyor
Ne yapabilirim
saygilar

limon
15-10-2007, 15:05
Pırasa fidesini biraz derin dikmek gerekiyor. Sadece kök kısmını toprağa diktiyseniz yamuk olabilir. Fidelerinizin büyüklüğünü tam bilmiyorum ama gövdesinin (beyaz kısmının) hemen hemen yarısına kadar toprağa girmesi gerekiyor diye biliyorum. Bir de yukarıda fotoğrafla anlatmaya çalıştığım gibi yaprak ve kök kısmının bir miktar kesilmesi gerekiyor.

sinaninci1
15-10-2007, 22:00
Evet dogru cok yukari diktim ve usten kesmedim.
Eh neyapalim bu sene yamuk pirasa yiyecegiz.

limon
16-10-2007, 13:35
Ama güzel büyümez. Bence söküp kök ve yeşil kısmını budayıp tekrar dikin. Kolay kolay bozulmaz korkmayın :)

Eğer söküp tekrar dikmeye üşenirseniz çim makasıyla yeşil yapraklarını 4 parmak-1 karış kadar kalacak şekilde kesin. Bu işlemi yeşil aksamı uzadıkça yapın ki pırasalarınızın gövdeleri kalınlaşsın.

MSaygin
20-10-2007, 13:38
Bayram dönüşü, brokoliler, karnabaharlar ne durumda diye bakayım deyince, bu davetsiz misafirlerle karşılaştım.Hepsini söktüm attım ama nasıl çıkmışlar hayret, ilk defa saksıdan kendi kendine mantar çıktığına şahit oldum :)

sinaninci1
20-10-2007, 22:34
Bezelye ve Baklalarim bir karis boylandi yakinda resimlerim

limon
21-10-2007, 12:38
Sinan Bey erken değil mi bezelye ve bakla için?

sinaninci1
21-10-2007, 13:35
Bilmiyorum ama yalova kuzeye baktigi icin biraz daha soguk, burda koylerde dikmisler.
Tabi bende diktim. Pazarda tohumcunun onude herkes aliyordu bende aldim. HEMEN DIK DEDILER.

Sinan9
21-10-2007, 16:11
Benimde bahçede sarmaşık ektiğim saksıda bol miktarda mantar çıktı. Yağmurdan sanıyorum.


Görüntüleri şirin diye ellemedim. Bir zararları olurmu acaba?

Selahattin Yılmaz
21-10-2007, 20:16
Mantarın size zararı olmaz sevgili BSA, onlar sadece çürümüş artıklar üzerinde sporla büyüyen simbiyozlar...

Sinan9
22-10-2007, 01:49
Teşekkürler.


Diplerine kompost dökmüştüm. Demekki ondan.

MSaygin
22-10-2007, 08:55
Mantarın size zararı olmaz sevgili BSA, onlar sadece çürümüş artıklar üzerinde sporla büyüyen simbiyozlar...

Ben görür görmez hepsini söktüm, keşke bıraksaymışım, güzel görünüyorlardı :)

limon
22-10-2007, 13:05
O zaman ben de ekicem bakla ve bezelyeleri :) Olmazsa bir daha ekerim.

sinaninci1
22-10-2007, 14:39
Her cukura 3 adet tohum at.
Baklayi"da bezelyeyi"de 3"er adet ek.

limon
22-10-2007, 21:03
Bunu geçen kış ektikten sonra öğrenmiştim. Tek tek bezelye ektiğimi söyleyince benim köydeki çiftçi öğretmenim dalgasını geçmişti :) Bir açıklama da benden olsun. Geçen yıldan kalmış bezelye tohumunuz varsa çimlenme oranı oldukça düşük olacaktır. Bezelye tohumunda bu yılın mahsulünden alınmış olması gerekiyor. Baklada böyle bir sorun yok.

sinaninci1
22-10-2007, 21:07
Evet dogru benimkilerin hepsi cikti hic fire yok % 100
Bu senenin bakla ve bezelyesinin tohumu.

limon
24-10-2007, 12:59
Sinan Bey bezelye tohumunu toplantıya gelince nereden alabilirim? Veya siz alır mısınız benim için? %100 dediniz ya aklım kaldı ;)

sinaninci1
24-10-2007, 13:09
Benim tohumcudan alirim.
Kac kokluk olsun?

limon
24-10-2007, 19:41
Kilosu ne kadar? Yarım kg çok mu olur ki? Bol bol ekerim.

Sinan9
25-10-2007, 01:39
Sinan Bey,

Zahmet olmazsa banada 250 şer gram alabilirmisiniz. Hafta sonu Yalova'ya geç gelme ihtimalim var. Ben alamayabilirim.

Bursa'ya giderken bana verirsiniz.


Selamlar.

sinaninci1
25-10-2007, 05:12
Sayin limon
Yeriniz buyukmu bilmiyorum. Ben 15 yere diktim her cukura 3 tohum attim. bir avuc dolusu tohum bana yetti. Ne kadar isterseniz getiririm.
Saygilar.

sinaninci1
25-10-2007, 05:13
Sinan Bey,

Zahmet olmazsa banada 250 şer gram alabilirmisiniz. Hafta sonu Yalova'ya geç gelme ihtimalim var. Ben alamayabilirim.
Bursa'ya giderken bana verirsiniz.
Selamlar.



BSA
Ikisindendemi istiyorsun? ( Bakla-Bezelye)

ezo
25-10-2007, 12:45
Bakla ve bezelye tohumları bu ay içinde ekilir mi?

sinaninci1
25-10-2007, 12:49
Evet hemen dikebilrsiniz.

ezo
25-10-2007, 13:23
Sinan Bey; çok teşekkürler.

limon
25-10-2007, 18:03
Bir avuç dolusu az gelir bana Sinan Bey. Yarım kiloyu da gözümde canlandıramıyorum :)
3 avuç dolusu diyelim en iyisi ;) Size de zahmet veriyorum ama ....

limon
25-10-2007, 18:11
Bu arada ben sebze bahçemi de, diğer bahçemi de çok ihmal ettim epeydir. Yaz bitince işler başladı ve benim bahçevanlık sevdama az vaktim kalıyor. Bugün sebze bahçeme bir göz attım da mıcırların üzerini hep yabani otlar kaplamış, taşlar görünmüyor otlardan. Ispanakların içinde de ıspanaktan çok ot çıkmış. Vakit ve enerji bulur bulmaz yabani otlarla mücadeleyi başlatmam gerekiyor yoksa sebze bahçem elden gidiyor :)
Düzenlemeden ve düzenleyince birer fotoğraf çeker eklerim ki hepimiz bakınca bağ olur sözünü anımsayalım ;)

sinaninci1
25-10-2007, 23:19
Limon ne zahmeti o ne demek.

Sinan9
26-10-2007, 00:19
BSA
Ikisindendemi istiyorsun? ( Bakla-Bezelye)

Mümkünse lütfen. :)

crystal
26-10-2007, 13:47
merhaba arkadaşlar
benim adım Ali. Ben yeniyim. Bende bu ay başında roka,dereotu,maydanoz ve marul dikmiştim. Bunların hepsini diktiğim yerdemi bırakıcam yoksa ayırmam mı gerekecek? Yardımcı olursanız sevinirim. Birde bakımları ile ilgili pratik bilgiler verirseniz çok iyi olur.

Selahattin Yılmaz
26-10-2007, 22:18
Ektiğiniz ve çimlenmiş roka,dereotu,maydanoz ve marul bitkilerinden sadece marula yer değiştirme yapabilirsiniz (Uygun aralık ve mesafelerle başka bir yere alabilirsiniz) diğerlerinde yer değiştirdiğiniz durumda sorun yaşarsınız. Ayrıca başlıkları incelerseniz arkadaşların ektiğiniz bitkilerle ilgili tecrübelerinden de faydalanabilirsiniz. Bu arada yeni çimlenen filizleri mümkün olduğunca az sulayın ki boyları uzamasın.

gangava
27-10-2007, 20:48
Sevgili Limon benim de sebze bahçem aynı durumda ilk fırsatta ben de otları temizleyip resmini göndereceğim. Bu arada brokoli, lahana, kereviz, marul ve pırasa fidanlarını artık yerlerine diktim. Bezelye ve baklaları da yağmurlardan önce ektiğim için çok mutlu oldum. Bezelyeler 3-4 günde çıktı. bakalım baklalarda 1-2 güne kadar çıkar herhalde. Rezene, kara turp, minik kırmızı turp ve pancar fidanlarım daha çok küçükler biraz daha beklemeleri gerekiyor.

crystal
31-10-2007, 14:58
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

limon
19-11-2007, 19:19
Tam bizlik bir video buldum youtube'ta. Çok eğlenceli :)
http://www.youtube.com/watch?v=AcyKnNMXdCU&feature=related

Sergüzen
19-11-2007, 19:44
Kış için neler diktim, kereviz, pırasa, ıspanak, brokoli, havuç, göbekli marul, soğan, sarımsak ve maydonoz. Pırasaları kökleri ile sökmüyorum, toprak hizasından bıçak ile kesiyorum. Bitki bir süre sonra tekrar büyüyor. Yani bir koyundan iki post hesabı. Üçüncüyü alabilirmiyim bilmiyorum. Bir süre sonra onu da deneyeceğim. Pırasanın ikinci versiyonu 40 gün içinde tekrar yenecek hale geliyor.

limon
14-12-2007, 18:16
Uzun zamandır havanın çok yağışlı ve soğuk olması sebebiyle sebze bahçemi ihmal etmiştim. Bugün topraksız tarım başlığına uğrayınca, iki karışlık sebze bahçemin ne kadar değerli olduğunu ve ne kadar şanslı olduğumu bir kez daha hatırlayıp şükrederek, bahçeme bir uğradım. Yabani otlar her tarafı kaplamış olsa da sebzelerim bugünkü akşam yemeği için gereken malzemeyi verdiler.
Topladıktan sonra fotoğraflarını çektim. Daha sonra yemekler pişince tektar çekecektim ki ben arkamı dönüp fotooğraf makinasını alacakken ev ahalisi çok acıkmış olarak masayı talan etmişlerdi bile :) Size de ancak tarifini verebilirim;)
Karalahanalar etli dolma oldular, ıspanakları bir baş kurusoğanla kavurup üzerine sarımsaklı yoğurt döküp hazırladım, rokalar Eminönü Vakf-ı Kebir'den aldığım erken hasat zeytinyağıyla salata oldular. Topu topu 3-5 kök kalan dereotlarım devleşmişler adeta. Bir kökten çıkan dış dalları topladım, fotoğraftakiler onlar.
Fakat hava gerçekten çok soğuktu, tere de toplayacaktım aslında ama parmaklarım uyuşunca vazgeçtim, sıcak evime kaçtım :D
2650626507
2650826509

limon
14-12-2007, 18:27
Şimdi fotoğraflara bakıp ta rokalarda ıspanaklarda delikler var diye düşünenler olacaktır.
Eskiden sebze yetiştirme işine meraklanmadan önce, pazardan alacağım yeşilliklerin delikli olmayanlarını seçerdim. İçlerinde biraz hırpalanmış, delik olan yaprakları hiç acımadan çöpe atardım. 2-3 sene önce ilk bu işe merak salıp kendi sebze yetiştirme macerama başladığımda böceklerden, tırtıllardan çok korkardım. Zamanla ben onlara onlar da bana alıştılar :) Ve bu kadar sene sonra anladım ki onlar ağzını tadını ve sağlıklarını bizden çok daha fazla düşünüyorlar ;) Artık ben de onların yediği rokaları, ıspanakları, lahanaları hiç çekinmeden yiyebiliyorum. İlaçlamaya ise eğer çok zarar vermiyorlarsa gerek görmüyorum.
Sadece bahçeden yeşillikleri toplayınca önce bol suda çalkalayıp, sonra ya sirkeli ya da tuzlu suda 5-10 dk. bekletip tekrar duruluyorum. Eğer böcek vs. varsa suyun dibine çöküyor. Böylece gönül rahatlığıyla salatalarımızı tüketebiliyoruz. Herkesin, hayatlarının bir döneminde kendi sebzesini yetiştirip bunun zevkine varmasını dilerim...

Selahattin Yılmaz
14-12-2007, 23:12
Tebrikler sevgili limon, siz de elmayı içindeki kurtçuk ile paylaşmayı bilenlerden olmuşsunuz sonuçta herkes kendi sınırını biliyor. O kervanda bende varım aramıza (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=184992#post184992) hoş geldiniz. ;)

Harun Parlak
14-12-2007, 23:14
Almanlar boşuna bizden kurtlu ayva istemiyor içinde kurt varsa ilaç yoktur diyorlarmış kurt yoksa ilaç vardır.