PDA

View Full Version : Bonsai biçimlendirme oyunu "Sizin ağacınız olsa ne yapmazdınız?"

Sayfalar : 1 [2] 3

badrobot
29-11-2014, 20:54
Güzel veya çirkin? Tartışılır. Ben beğenmedim.
Saksıda sınır yoktur.

sagol
29-11-2014, 21:01
Bu kadar çok kıvrımı ben de sevmiyorum gözü yoruyor.

Bayağı abartmışlar, değil mi?

nur.erdoann
30-11-2014, 04:49
Bende bu ficus'a bakmaya doyamıyorum :) dallarından çıkan Kökleri var!.. Sanırım buna banyan kök deniyor (yanlış yazmış olabilirim ) benim fidan ficuslarım da Büyüyünce böyle bonsai olurlar mı acaba ;)

sagol
30-11-2014, 07:41
Sayın nur.erdoann,

Güzel bir ficus, büyük ihtimalle retusa microcarpa türünde. Bu türde 2 ficusum var, bir tane de çelikten köklendirdim geliştiriyorum. Evet tarz Banyan tarzı, kökler ise aerial roots(havai kökler diyebiliriz). Bir ficusumda havai köklerin sayısını artırmaya çalışıyorum, kökler oluşuyor ama sürekli nem ve ısıyı sağlayamadığımdan fazla gelişemeden kuruyorlar. Aşağıdaki linkteki ficusumda 1 kökü yaşattım, yosun kümesi içinde yere ulaştırmaya çalışıyorum(fırsat bulduğumda fotoğraf ilave ederim).
Bazı ficus türleri havai kök yapıyor belki sizin ficusunuz da yapar denemek lazım ama olmazsa olmaz iki şeyi ısı ve nemi sürekli sağlayabilmek gerekiyor.

http://www.agaclar.net/forum/market-bonsaileri/32369.htm

Ficus benjaminle yapılmış bir banyan tarzı çalışma buldum, güzel de olmuş.

528173

İyi çalışmalar dilerim....
Bende bu ficus'a bakmaya doyamıyorum :) dallarından çıkan Kökleri var!.. Sanırım buna banyan kök deniyor (yanlış yazmış olabilirim ) benim fidan ficuslarım da Büyüyünce böyle bonsai olurlar mı acaba ;)

badrobot
30-11-2014, 08:42
Bu tip çalışmalar fusion (kaynaştırma) çalışmasıdır. Yani aslında bu bonsai'de 1 bitki yok, bir çok bitkiden oluşan bir komposizyona bakıyorsunuz. Bunu yapmakta çok zor değil. Yeterki elinizde yeterli sayıda birbirlerine uyumlu şekilede bitki olsun. Ficusların bedenleri çok esnek olduğundan ve birbirine kaynaşma kabiliyetleri yüksek olduğundan bu tip çalışmaları yapmak daha kolay.

nur.erdoann
30-11-2014, 12:06
Sayın sagol, Verdiğiniz bilgiler ve Örnekler için çok teşekkürler. Forumda gezinirken sizin bonsai çalışmalarınıza kısaca göz atıp Geçmek olmuyor insan uzun uzun seyre dalıyor. Gerçekten hayranlık uyandırıcı :) emeğinize sabrınıza sağlık... Merak ediyorum ne zamandan beri bonsai ile ilgileniyorsunuz acaba?

nur.erdoann
30-11-2014, 12:08
Sayın Badrobot, Bahsettiğiniz çalışmayı biliyorum siz öğretmiştiniz :) bende bunu denemek için sabırsızlanıyorum ama Şubat'a kadar beklemek gerekiyor demiştiniz :) iple çekiyorum...

sagol
30-11-2014, 12:15
Teşekkürler Sayın nur.erdoann,

Aslında çok uzun süre olmadı ama çok okuyup çok örnek görmeye çalışıyorum, denediğim ağaç türü ve sayısı da öğrenmeyi hızlandırıyor. 2011 şubat ayında Harun Beyin bir atölye çalışması ile başladım, 3 yıl oluyor başlayalı.

Size güzel bonsailer dilerim...

Sayın sagol, Verdiğiniz bilgiler ve Örnekler için çok teşekkürler. Forumda gezinirken sizin bonsai çalışmalarınıza kısaca göz atıp Geçmek olmuyor insan uzun uzun seyre dalıyor. Gerçekten hayranlık uyandırıcı :) emeğinize sabrınıza sağlık... Merak ediyorum ne zamandan beri bonsai ile ilgileniyorsunuz acaba?

nur.erdoann
30-11-2014, 12:17
Sn sagol, öyleyse harika bir hızınız var ;) 3 yıla kadar sizin gibi olmayı hedefliyorum efendim

badrobot
30-11-2014, 12:21
Sn.nur.erdoann.
Bu Ficus türleri her nekadar tropik türler olup kış uykusuna yatmasalar da ve ev orrtamında iç mekanlarda olsalar da, kış dönemlerinde gelişimlerini durdurup kısa dönem için kendilerini kapatıyorlar. Şubat-Mart sonrası bahar gelip tekrar havaların ısınamya (17 derece tüm bitkiler için kırıtik bir sıcaklıktır) başladığında ağaçlarda tekrar aktivite (su yürür) başlar. Ağaçların özellikle kökle ilgili işlemlerinin bu dönemde yapılmasının çok büyük faydası vardır. Riski en aza indiği bir zamanlamadır bu.
Tüm bu anlattıklarıma göre; "biraz daha sabır." demekten başka söyliyebileceğim bir şey yok şu an.

nur.erdoann
30-11-2014, 12:42
sayın badrobot,
fusion(kaynaştırma) çalışmasından siz de yapacağınızı söyelmiştiniz. belki 3. manisa bonsai atölye çalışmasında bunu birlikte yapabiliriz? siz ne dersiniz?
(manisa 2. bonsai atölye çalışmasına son anda gelememiştim ama sıradakileri kaçırmayacağım inşallah ;) )

badrobot
30-11-2014, 13:18
Sn.nur.erdoann.
Toplantılar yine olacak kısmetse.

badrobot
02-12-2014, 07:51
Ağacı şekillendirene ve 100 yaşının üzerindeki bu ağaca saygım var ama işaretlediğim gibi kısaltılsa daha iyi olmaz mı?

badrobot
02-12-2014, 07:55
Çok kibar bir çalışma. Süpürge formu adeta özenilerek oluşmuturulmuş.

sagol
02-12-2014, 08:03
Evet tam bir basketbolcu olmuş. Biraz kısaltılıp biraz da şekillendirilse şahane olur.

Ağacı şekillendirene ve 100 yaşının üzerindeki bu ağaca saygım var ama işaretlediğim gibi kısaltılsa daha iyi olmaz mı?

sagol
02-12-2014, 18:04
JİN/Shari şahane, bonsai olarak da çok uyumlu.

sagol
04-12-2014, 16:25
Bu kadar bükme bana biraz fazla geliyor ama bu tür çalışmalar da var.

Sakaki
05-12-2014, 16:01
Bu ve benzer çok çalışma var dediğiniz gibi sn sagol ama bana da çok itici ve doğallıktan uzak geliyor doğrusu.

sagol
05-12-2014, 16:06
Biraz da farklı açılardan bakalım diye Japonyadan bazı örnekler ilave ediyorum.

Kurallara göre hiç olmaz ama ilk dal önde.

Gürgen:

528647

sagol
05-12-2014, 17:36
Büyük Ustalardan Kimura'nın basketbolcular grubu diyebileceğimiz iki orman çalışması.

badrobot
05-12-2014, 18:20
Oymada son nokta.
Çok emek var, belli. Ben çok abartılı buldum. Siz?

Adem Keskin
05-12-2014, 21:42
Sayın Sağol ilk bakışta göze hoş gelmese de yüksek rakımlarda ve sık olan ormanlarda milyonlarca örneğini görebileceğimiz bir güzel bir resim. Bazen konuştuğumuz gibi bonsai yapalım, kurallar karmaşasında boğulmak yerine. Tabi ki kurallara uygun ,stillere uygun bonsailer yapmakta en güzeli belki. Ama önce bonsai yapalım :D En güzel bonsailerde buluşmak üzere. İyi çalışmalar.

Adem Keskin
05-12-2014, 21:44
Sayın Badrobot , saksı da olduğu için biraz abartılı ama doğa da bundan daha acımasız örnekler de var. Başarılı çalışmalar.

sagol
05-12-2014, 22:10
En alt dal bu kadar inceyken böyle yaparmıydım emin değilim ama o dal biraz daha kalın olsaydı neden olmasın derdim, yere kadar olanlar da hoşuma gidiyor aslında.

sagol
05-12-2014, 22:21
Japonyadan serisiyle bakış açımızı genişletmek ve biraz daha esnek bakabilmeyi amaçlıyorum aslında. Başka örnekler de ilave edeceğim fırsat buldukça.

Güzel bonsailer dilerim....

sagol
06-12-2014, 10:27
Büyük ustalardan Kimura'nın bir çalışması.
Kurallarda genelde aynı noktadan tek dal çıksın isteniyor. Bu çalışmada ön yüzden görünen 3 bölge var, arka yüzü göremiyoruz belki orada da var. Bunlardan ikisinda aynı noktadan 2 dal çıkıyor, en alt sağ dal ise o noktadan ikiz olarak çıkıyor. Bu ikinci dalları kesseydi ne olurdu? Ağaç bu kadar 3 boyutlu olmazdı. Ağacın 3 boyutlu bir görüntü vermesi çok önemli o nedenle gerektiğinde istisnalar yapmak gerekiyor.

sagol
06-12-2014, 12:14
Japonyadan bir orman çalışması. Çok ince fidanlarla yapılmış. Fidanların kalınlığına göre çok uzun boylu. Estetik olarak güzel. Ben bu kadar uzun boylu yaparmıydım derseniz yapmazdım.

badrobot
06-12-2014, 14:10
Sanki Photoshop.

nicholai hel
06-12-2014, 14:27
Japonyadan bir orman çalışması. Çok ince fidanlarla yapılmış. Fidanların kalınlığına göre çok uzun boylu. Estetik olarak güzel. Ben bu kadar uzun boylu yaparmıydım derseniz yapmazdım.

Evet Sn. sagol, orman çalışmalarında genelde "uzak bakış" ilkesi esas alındığından bunun gibi fazla uzun boylu ve koniklik kaygısı taşımayan çalışmaları bol miktarda görüyoruz. Aynen Kimura'nın basketbol takımı gibi.:)

Fakat bu çalışmada her ne kadar doğal bir görsel verse de, zirvedeki yoğunluk biraz fazla gibi geliyor gözüme. Üçgen kaygısı zaten güdülmemiş ama, yine de tepe şemsiyesi biraz daraltılıp toparlansa sanki daha güzel duracak gibi.

sagol
06-12-2014, 14:53
Yine uç bir örnek ama uç örneklerin sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Dallar saksıdan bile aşağı sarkıyor.

sagol
07-12-2014, 08:09
Kimura Ustanın beğendiğim bir kaya çalışması. Bu çalışmada ilk dalın ön dal yapılmasının zorunluluktan değil de isteyerek yapıldığını düşünüyorum, birkaç ağaçtan meydana geldiği için ağaçları dilediği gibi dizebilirdi.

sagol
07-12-2014, 14:32
Bu inanılmaz çalışma hayran kaldıklarımdan biri. Dallar sıfır seviyesinden başlıyor, ilk dal arkada.

badrobot
09-12-2014, 09:12
Birleşik yapraklılardan bonsai çalışmak yaprak yapılarından dolayı zor. Hele birde ağaç ince ve dolayısıyle boyu kısa oldumu işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Ama buradaki Akasya çok hoş duruyor. Cesaret veriyor.

badrobot
09-12-2014, 09:19
İlk dal önden çıkmış. Ama gözü rahatsız etmiyor.

sagol
10-12-2014, 11:54
Japonyadan bir başka orman çalışması. Bu çalışmada ağaçlar diğerleri kadar uzun boylu değil. Dalların yere kadar inmesi ilginç.

nicholai hel
10-12-2014, 17:04
İlk dal önden çıkmış. Ama gözü rahatsız etmiyor.

Evet Sn. badrobot, ilk dalın önden çıkması hoş karşılanmadığı gibi aslında tüm kurallar içinde esnetilmesine de biraz daha katı bakılan bir durumdur. Fakat bu ağaçta o kadar da katı durmanın gerekmediğini görüyoruz. Çok sık olmasa da benzer yapıda çok güzel örnekler çıkabiliyor.

Bu ağaçta o öne çıkan ilk daldan daha çok gözüme batan iki durum var, bunlardan biri, içbükeyde kalan ikinci dalın yapay şekilde bir yay yaparak çıkıyor olması. "Ben çok geç tellendim" diye ağlıyor sanki dal.:) O yapay eğim göze batıyor.

Bir de ağacın genel dengesinde bir problem görünüyor. Folyaj üçgeninin solda kalan yarısı fazla, sağdaki kısım az, halbuki ağaçta genel dengeyi yakalamak için tam tersi yapılsa daha güzel olurdu. Bu tabii kolay çözülebilecek bir sorun, sol taraf toparlanıp sağ tarafla bir iki sezon ilgilenilirse. Yine bu konuya paralel bir durum da dal kalınlıklarında var, bunun için de yine sol dal zayıf tutularak sağ dal geliştirilmeli.

Ağaç benim olsa nebariye yakın shari bölümünde de bazı değişiklikler yapardım ama daha fazla yazıp ağacı beğenmediğim izlenimi yaratmak istemem. :)

Güzel örnek için teşekkürler.

nicholai hel
11-12-2014, 17:09
Bir görselle pekiştirelim o zaman.

Solda ağacın orjinal hali, anlattığım düzenlemelerin kabaca yapılmış şekli sağda.

529263

Yalnız bu şeklinde öne doğru çıkan ilk dal biraz sırıttı. Kessek mi bilemedim. ;)

Herkese keyifli çalışmalar...

sagol
11-12-2014, 17:59
Haklısınız Sayın Nicholai hel, soldaki küçük dal gözü rahatsız ediyor, hem de üçgeni bozuyor.
Sağ alt dalı biraz kalınlaştırıp biraz daha uzatsak daha iyi olacak zannediyorum.

Bir görselle pekiştirelim o zaman.

Solda ağacın orjinal hali, anlattığım düzenlemelerin kabaca yapılmış şekli sağda.

529263

Yalnız bu şeklinde öne doğru çıkan ilk dal biraz sırıttı. Kessek mi bilemedim. ;)

Herkese keyifli çalışmalar...

sagol
14-12-2014, 14:02
Japonyadan bir örnek daha. Biraz fazla uzun olmuş, bu kadar uzun yapmazdım.

nicholai hel
16-12-2014, 16:35
Bir de bu tarz çalışmalar var.

529672

Benzerlerine sık rastlıyoruz fakat bu örnek onların içinde bile biraz uçlarda kalıyor.

İşin kural kısmını zaten dillendirmeye gerek yok, zevkleri de tartışmak pek bir anlam ifade etmiyor.

badrobot
16-12-2014, 17:14
Ben böyle bir şeyle bonsai adı altında uğraşmam. Görsel olarak güzel, üzerinde emek verilmiş ve güzel bir düzen içinde ama buna bonsai diyesim gelmiyor. Beni bonsai olarak heyecanlandırmıyor. Bu daha çok Roma İmparatorluğu zamanında ortaya çıkmış ve son dönemde Japonya sokaklarında popülerlik kazanmış Topiary çalışmalarını hatırlatıyor bana.

sagol
16-12-2014, 18:14
Ben de pek bonsai sınıfına sokamadım, daha önce görmediğim bir çalışma. Paylaşım için teşekkürler Sayın Nicholai hel.

529672

Benzerlerine sık rastlıyoruz fakat bu örnek onların içinde bile biraz uçlarda kalıyor.

İşin kural kısmını zaten dillendirmeye gerek yok, zevkleri de tartışmak pek bir anlam ifade etmiyor.

sagol
16-12-2014, 18:17
Neolanders Trophy de sergilenmiş bir çalışma. Çok yoğun yapılmış, kış hali güzel ama yapraklı halini de görmek isterdim, bu kadar yoğun gövde varken nasıl duracak acaba.

badrobot
16-12-2014, 18:20
Çok iddialı bir çalışma. Tek kökmü bu yoksa köklerin birbirine kanaşmasımı sağlanmış?

sagol
16-12-2014, 18:24
Sayın Badrobot,

Ben de merak ettim büyütüp baktım tek kökten gibi duruyor ama belki de kökleri kaynaştırmışlardır.

Çok iddialı bir çalışma. Tek kökmü bu yoksa köklerin birbirine kanaşmasımı sağlanmış?

sagol
16-12-2014, 22:07
Neolanders Trophy de sergilenen bir başka çalışma. 3 lü gövdeli gürgen. Soldaki ikisi tek gövde gibi görünüyor sağdakine emin değilim. Gürgende kaynaştırma çok zor ama imkansız da diyemeyiz.

Bizim pek yapmayacağımız kadar sık dallı bir çalışma, keşke yapraklı hali de olsaydı.

sagol
16-12-2014, 22:17
Yine Neolanders Trophy de sergilenmiş bir çalışma. Ağacın gövdesi hem hareketli hem de konik, oyma da güzel yapılmış.

badrobot
17-12-2014, 17:23
Bu ağaç bana hediye gelse bunu bahçemde nereye koyardım bilmiyorum. Herhalde hediyeyi getiren arkadaşım görmeden böyle keserdim.

sagol
17-12-2014, 18:42
Sayın Badrobot,

O keseceğiniz kısmı havai köklendirme yapıp bana verseniz bu güzel ağaçtan birer bonsaimiz olur.

Bu ağaç bana hediye gelse bunu bahçemde nereye koyardım bilmiyorum. Herhalde hediyeyi getiren arkadaşım görmeden böyle keserdim.

badrobot
17-12-2014, 19:20
Kusura bakma abi, gerçektende unuttum. Kesinlikle paylaşırız.

sagol
17-12-2014, 21:47
Dalları göremesek de renkler şahane.

caglarxx
18-12-2014, 17:06
sn. sağol

bonsaide dalların görünmesi ile ilgili kurallar varmıdır? katımıdır?
yoksa üçgeni oluşturduğumuz an tamammıdır.

sagol
18-12-2014, 17:28
Sayın caglarxx,

Gövde ve dalların kısmen bile olsa görünmesi tercih ediliyor. Genel kural ana dallar arasında kuş uçuşu bölgesi(ağacın boyutuna göre değişir) bırakılması yönünde ama her tarza uygulamak mümkün değil örneğin süpürge tarzında imkansız.
Yaprak dökenlerde kışın zaten dallar ortaya çıkacağından bu tür çalışmalar da yapılıyor, bazıları sadece kışın yapraksızken sergilenmek için hazırlanıyor. Bu çalışmanın dallı halini de gördüm, dallar güzel değil yani kışın sergilemezler. Yapraklı hali ve renkler hoşuma gitti.

İyi çalışmalar dilerim...

sn. sağol

bonsaide dalların görünmesi ile ilgili kurallar varmıdır? katımıdır?
yoksa üçgeni oluşturduğumuz an tamammıdır.

caglarxx
18-12-2014, 18:06
sayın sağol bilgiler için teşekkür ederim.
şahsen, böyle iğne atsan yere düşmeyecek derecede yaprak ve dalcık oluşumunu çok beğeniyorum.
kurallara yüzde yüz uyamasakta bilmek faydalı..
ekte yapraksız hali görünen ağaç yapraklandığında muhtemelen ondada dalları göremeyeceğiz doğrumudur?

sagol
18-12-2014, 18:28
Güzel çalışmalar.

1. çalışma çok güzel dallanmış, yapraklı halinde belki biraz dal gösteriyorlardır, sırf kış görüntüsü bile yeter.

2. çalışma da alt dal gösterilmiş, üstte de bazı dallar görünüyor o nedenle dal gösterme açısından pek sorunu yok, belki küçük boşluklar bırakılabilirdi.

3. çalışmada da gövde gösterilmiş, arada bazı boşluklar bırakılmış. Belki biriki yerden dal gösterilse olurdu ama yine de güzel görünüyor.

Not: Çatallanma arttıkça yaprak sayısı da çok arttığından bazen dal göstermek çok kolay olmaz. Küçük yapraklılarda daha kolay tabi ki.

sayın sağol bilgiler için teşekkür ederim.
şahsen, böyle iğne atsan yere düşmeyecek derecede yaprak ve dalcık oluşumunu çok beğeniyorum.
kurallara yüzde yüz uyamasakta bilmek faydalı..
ekte yapraksız hali görünen ağaç yapraklandığında muhtemelen ondada dalları göremeyeceğiz doğrumudur?

sagol
18-12-2014, 18:32
Sayın caglarxx,

Dal gösterilmesi açısından aşağıdaki çalışmayı örnek verebilirim.

Sakaki
19-12-2014, 13:24

529672

Yılbaşında noel ağacı yapmak amacıyla tasarlanmış olabilir :)

Sakaki
19-12-2014, 13:25
Yine Neolanders Trophy de sergilenmiş bir çalışma. Ağacın gövdesi hem hareketli hem de konik, oyma da güzel yapılmış.

Çok güzel bir alıç ağacı sn. sagol.
Bildiğim kadarıyla Tony Tickle adlı İngiliz bonsai sanatçısına ait ve yanlış hatırlamıyorsam sağdaki (hafif arkaya doğru) bir dalını geçen sene taşıma esnasında kırarak kaybetmiş. Çok üzücü...!

Sakaki
19-12-2014, 13:28

Tasarım açısından düşüncelerimiz sizinle genelde paralellik arz ediyor sn badrobot ama bu ağaç için sizden farklı düşünüyorum; benim olsa kesinlikle güzel bir literati olarak o hareketli ana gövdeyi koruyarak ama hafif açı vs. değişiklikleriyle muhafaza ederdim. :)

sagol
30-12-2014, 06:33
Güzel bir ikiz örneği. Gövdelerdeki hareket de şahane ama çalışmak için böyle bir ağaç bulmak milli piyangoda yılbaşı büyük ikramiyesi çıkması olasılığından pek farklı değil heralde.

sagol
30-12-2014, 09:54
Bonsai üstadlarından John Naka Ağacımızı bonsaiye değil Bonsaimizi ağaca benzetelim demiş. Üstadın izinden yürüyüp doğada kendiliğinden çıkan ağaçlara bir gözatalım.

sagol
30-12-2014, 10:31
Doğadan 2

sagol
31-12-2014, 10:20
Doğadan Bunjingi tarzına bir örnek.

sagol
03-01-2015, 15:28
Doğadan bir başka bonsai.

sagol
07-01-2015, 09:36
Tarih ve doğa birlikte neler yapıyor. Ta prohm tapınağı Kamboçya

sagol
09-01-2015, 10:04
Bileşik yapraklılarla uğraşmak çok kolay değil. Bileşik yapraklılarla yapılmış güzel bir orman çalışması.

badrobot
09-01-2015, 12:13
Gerçektende müthiş bir çalışma. Cesaret veriyor. Türü nedir tam anlayamadım.

sagol
09-01-2015, 12:28
Sayın Badrobot,

Benim de hoşuma gitti, bileşik yapraklı olmasa da bu sene ben de 2-3 tane orman çalışması başlatmayı planlıyorum.

BU ağaç Brezilya yağmur ormanlarından Chloroleucon tenuifolium. Dalının yakından çekimini ve bir örnek daha ilave ediyorum.

Gerçektende müthiş bir çalışma. Cesaret veriyor. Türü nedir tam anlayamadım.

badrobot
09-01-2015, 12:34
haaa şu raintree dedikleri galiba. O tür gerçektende banada ilginç geliyor. Sadece internetten görüyorum tabii.

sagol
17-01-2015, 19:27
İlginç bir kayaüstü çalışması, hoşuma gitti.

sagol
20-02-2015, 17:12
Konikliği ve hareketiyle güzel bir ağaç ve çalışma.

badrobot
20-02-2015, 18:57
Ağaç çok güzel ama saksıyı beğenmedin. Bana itici geldi veya ağaca uymamış, tam olarak bilemiyorum ağaç dışında beni rahatsız eden bir şey var.

sagol
20-02-2015, 19:04
Sayın Badrobot,

Evet saksı küçük, ağaç da o kadar geriye yatık konumlanmasa daha iyi olurdu ama koniklik ve hareket çok güzel....

İyi çalışmalar dilerim..

Ağaç çok güzel ama saksıyı beğenmedin. Bana itici geldi veya ağaca uymamış, tam olarak bilemiyorum ağaç dışında beni rahatsız eden bir şey var.

nicholai hel
20-02-2015, 20:49
Bu kadar yumuşak kavisli bir gövdeye, yuvarlak hatlı zarif bir taç yapısına sahip, genel olarak baktığımızda feminen bir karakter sergileyen bu ağaçta, her ne kadar yuvarlak köşeli olsa da dikdörtgen saksı seçimi yanlış olmuş.
Elips bir saksı olsa ve ağaç bu elips saksının 1/3'lük sağ merkezine konumlandırılmış olsa çok daha müthiş bir seyir zevki verirdi.

Ağaç ne kadar mükemmel olursa olsun, saksıyla uyumu olmadan "bonsai"de birşeylerin eksik kalacağına harika bir örnek.

sagol
21-02-2015, 07:48
Sayın Badrobot ve Nicholai hel'in arzularını kıramadım ve çok beğendiğim bu alıca özel bir saksı yaptım, ağacın sahibi ağacı gönderirse aşağı yukarı bu şekilde dikeceğim. Photoshopta çok uğraşmadım ama tepe kısmını biraz daha öne gelecek şekilde dikmek daha iyi olur. İki renkli bir saksı seçmemin nedeni ise ağacın beyaz çiçek açmasına rağmen meyvelerinin siyah oluşu(siyah alıç).

En güzel ağaçlar, saksılar sizlerin olsun.....

sagol
22-02-2015, 08:23
Kimura Ustanın yaptığı kaya çalışmaları da çok ilgimi çekiyor, birkaç örnek paylaşacağım, ilki bu çalışma. Kayanın tepe kısmı insanı andırsın diye uğraşılmış.

sagol
28-02-2015, 13:27
Bir delice çalışmasına rastladım, çalışma güzel ama bu kadar JİN e ihtiyaç varmıydı. Bana fazla geldi biraz sadeleştirdim, çok fazla abartıya gerek yok bence. Saksı olarak da başka alternatifler düşünürdüm.

Orijinal çalışma:

538758

JİN biraz kısaltılınca:

538759

JİN çok kısaltılınca:

538760

badrobot
01-03-2015, 08:48
Güven abi bence ağacın kendisi güzel değil. Ne yaparsan yap bu düzelmez.

badrobot
01-03-2015, 08:58
Kengai stili ve birleşik yapraklı. Hiç böylesini görmemiştim. Ağacın şeklide başka bir güzel.

badrobot
01-03-2015, 09:01
Aslında oyma işi ne kadar çok ama gözü hiç rahatsız etmiyor, tam tersine çok hoş ve doğal duruyor.

badrobot
01-03-2015, 09:04
Çok hoş bir zeytin çalışması. Ağaç geriye doğru bir hareketi var. Belkide bu arka yüzüdür.

sagol
01-03-2015, 09:05
Bu çalışmayı beğendim, bir küğü ne hale getirmişler.

Aslında oyma işi ne kadar çok ama gözü hiç rahatsız etmiyor, tam tersine çok hoş ve doğal duruyor.

sagol
01-03-2015, 09:09
Evet hareketi çok güzel bir ağaç. Bence ön yüzü bu yöndür, bazen zorunluluktan dolayı gövde geriye doğru tutuluyor, ben de 1-2 ağacımda yapmak zorunda kaldım.Yeşil kısmı öne çekerek durumu mümkün olduğunca düzeltmiş.

Bugünkü çalışmada kolaylıklar dilerim.....

Çok hoş bir zeytin çalışması. Ağaç geriye doğru bir hareketi var. Belkide bu arka yüzüdür.

badrobot
01-03-2015, 09:12
Evet sevgili abim. Toplantıya saatler kaldı. İçimde bir heyecan var.

badrobot
01-03-2015, 09:15
Güzel bir üçlü gövde.

sagol
09-03-2015, 09:14
İkiz gövdelerden ince olanının arkada olması derinliği artırmış, 3 boyutlu görünüme katkısı olmuş.

Sakaki
09-03-2015, 11:05
Sn sagol verdiğiniz bu örnekte ikiz gövdeyi arka (çaprazda) konumlandırmasının bir sorundan ileri geldiğini düşünüyorum (bu ağacı farklı açılardan da gördüğüm için biliyorum) ki bu sorun benim de 1-2 ağacımda var; ikiz gövdeleri tam karşıdan görüntülediğinde hem toprak yüzeyindeki ana kök izleyene doğru gelecek hem de ana gövde olduğundan daha ince görünecek. Benim özellikle bir ağacımda bu sorun var: nebari kalın olmasına rağmen yassı bir şekle sahip ve bu sebepten ötürü tam karşıdan bakılınca nebari normalden %50 daha ince görünüyor, hafif profilden bakıldığında ise hem nebari daha kalın hem daha konik görünüyor.

sagol
14-03-2015, 10:12
Japonyadan bir taşüstü çalışması, acer olmasına rağmen köklerin taşa bu kadar kaynaşması için uzun yıllar gerekiyor.

sagol
14-03-2015, 10:25
Akçaağaç çalışmıyorum ama Japonlar bu türde harikalar yaratıyor.

sagol
14-03-2015, 10:33
Kuralcı Japonlar da her zaman kurala uymuyor, yeşil kısım yere kadar ulaşıyor. Bir alıç çalışması, kış görüntüsünü de görmek isterdim, alt dallar yeterince kalınlaşmamış zannediyorum.

sagol
14-03-2015, 13:52
Made in Almanya, Walter Pall tasarımı bir kayın. Alttaki dal o boşluğu dolduruyor ama gözümü yoruyor. O dalı kesip üstteki dalın aşağı sarkmasına izin vermeyi tercih ederdim. Tabi ki sağ alt dalı da zamanla kalınlaştırmak gerek.

nicholai hel
14-03-2015, 16:31
Walter Abimiz bunları bilerek yapıyor bence. Sırf inadına. :))

sagol
18-03-2015, 18:45
Doğadan güzel bir örnek

sagol
22-03-2015, 16:57
Klasik orman tarzına uymayan bir dizilişle yapılmış güzel bir çalışma. Bu çalışma Almanyada 2500 euro fiyatla satışta. Biraz daha derinlik kazandırılabilirdi..

badrobot
22-03-2015, 19:12
Aslında burada bir ilizyon var; ilk bakışta göz aldanıyor. Bunu sağlayan özellikle soldan 1.ve 3. ağaçlar ve sağdaki son 3 ağaç sağlıyor (neredeys tüm ağaçları saydım, geriye ne kaldıki). Sanki kalın tek bir ağaç varmışta, içi oyulmuş muş. Ama elbette öyle değil. Bu ilizyonu birbirleriyle uyumlu gövdeleri yanyana kombin ederek elde etmişler.

sagol
22-03-2015, 21:55
Noelanders Trophy 2015 den bir çalışma, hareketi de dallanmayı da sevdim, ağacı diğer taraftan da görmeyi isterdim.

sagol
23-03-2015, 07:04
Sergiye katılanlardan bir başka çalışma. Bu serginin önemi International olup Avrupada ve 15 yıldır yapılıyor olması. Kusuru ise fotoğraf çekmek yasak, katılımcıların internete koydukları fotoğraflardan bir fikir alınabiliyor.

Bu çalışma Yaprak dökenlerde derece almış:

542293

Öne gelen dal direk çıkmasına rağmen yana dağıtılarak gözü yorması önlenmiş, kesilse 3 boyut hissi azalırdı, böylece her yönde dal var.

542294

sagol
24-03-2015, 06:40
Sergiden bir delice çalışması

sagol
24-03-2015, 07:50
Güzel bir çalışma. Geçen sene erikten bu tarz bir çalışma başlatmıştım malesef kışın kurudu.

badrobot
25-03-2015, 11:56
Bariz bir şekilde öne gelen bir dal var ama ağaç Çin'de bir sergide sergilenmiş.

Sakaki
25-03-2015, 15:02
Sergiden bir delice çalışması

Sn sagol,

Zeytini shimpaku yapmak ancak bu kadar başarılı olabilir herhalde :)
Yakışmış mı diye sorarsanız, gerçekten çok kararsız kaldım doğrusu!

sagol
25-03-2015, 17:40
Sayın Sakaki,

Çok emek verilmiş, yıllarca uğraşılmış bir çalışma ama doğada böyle bir delice görmek zor, sanat açısından bakarsak iyi diyebilirim. İspanyollarda bu şekilde çalışma çok baka baka oldukça alıştım ama yine de bu kadar abartmazdım heralde.

Sn sagol,

Zeytini shimpaku yapmak ancak bu kadar başarılı olabilir herhalde :)
Yakışmış mı diye sorarsanız, gerçekten çok kararsız kaldım doğrusu!

Sakaki
25-03-2015, 21:01
Sayın Sakaki,

Çok emek verilmiş, yıllarca uğraşılmış bir çalışma ama doğada böyle bir delice görmek zor, sanat açısından bakarsak iyi diyebilirim. İspanyollarda bu şekilde çalışma çok baka baka oldukça alıştım ama yine de bu kadar abartmazdım heralde.

Benim de kararsız kaldığım nokta tam olarak bu! :)
Zarif, estetik, hoş bir görünüme sahip ama bir delice için gerçekçi mi, doğal mı derseniz bence de hayır.
Şimdilik kedi misali mundar diyelim en iyisi :)

sagol
25-03-2015, 21:25
Bu çalışma da hoşuma gitti, ağacın konikliği de şahane.

sagol
25-03-2015, 21:29
Sergiden önce Walter Pall Noelanders 2015 için bu ağacını düşündüğünü yazmıştı ama bununla mı katıldı bilmiyorum. Görünüşü çok doğal.

sagol
25-03-2015, 21:33
Walter Pall ın sergi için düşündüğünü söylediği diğer çalışma ise buydu, Ağacın hareketi çok güzel.

badrobot
26-03-2015, 22:07
Birleşik yapraklı Bonsai için çok güzel bir örnek.

sagol
27-03-2015, 07:39
Sergilenen bir başka çalışma

sagol
27-03-2015, 07:43
Bu seneki sergiden bir başka ağaç. Süpürge tarzı gibi görünmesine rağmen değil. Doğal tarz(natural style). Bu tarz da hoşuma gidiyor, doğada karşılaşabileceğimiz örnekler elde ediliyor.

Not: Tepe dal ikiz , biri önde biri arkada, genelde biz olsak o dallardan birini keserdik zannediyorum ama bu şekilde derinlik hissi kazandırılmış.

sagol
27-03-2015, 08:33
2011 yılında sergilenen bu çalışma ilginç.

sagol
27-03-2015, 14:34
Noelanders 2011 den bir orman çalışması. Sol ve sağ iki ağacın ne kadar yerden olduğuna dikkatinizi çekerim.

sagol
27-03-2015, 14:37
Güzel bir çalışma. Konikliği güzel. Alt dalları daha kalınlaştırmak lazım.

sagol
27-03-2015, 14:42
Kimseden ses çıkmıyor bari bir yabani elma ilave edeyim. Genç bir fidan, nebari yok, koniklik yok, kalınlığı boyuna göre az ama çiçekleri güzel.

sagol
27-03-2015, 18:38
Güzel bir Yabani elma

sagol
27-03-2015, 18:56
Gülün bonsai zor, deneyip şimdilik vazgeçtiğim türlerden. Zarif ve güzel bir tane gördüm, tekrar denesem mi.

sagol
27-03-2015, 19:13
Çok başarılı bir gül çalışması

badrobot
27-03-2015, 20:23
Her iki gül çalışması çok güzel.
Boşuna dememişler "gülü seven dikenine katlanır."

sagol
27-03-2015, 21:00
Ben de çok beğendim. Uygun bir zamanda tekrar denesem iyi olacak.

İyi geceler dilerim...

Her iki gül çalışması çok güzel.
Boşuna dememişler "gülü seven dikenine katlanır."

sagol
28-03-2015, 08:29
Çalışma halinde bir gül daha. Bu da çok başarılı.

sagol
28-03-2015, 09:22
Ağaç da çalışma da çok güzel, sağ alt dal dallandıkca daha da muhteşem olacak. Bu ağaçtaki ters koniklik gerçekten yakışmış. Bulursam bir tane gelişmiş mahleple çalışmak istiyorum.

sagol
29-03-2015, 15:38
Bu prunusun gövde hareketini çok beğeniyorum ama elime böyle bir meyve ağacı geçmedi. Meyve fidanını bahçede şekillendirip geliştireceğiz heralde.

badrobot
29-03-2015, 15:51
Çok hoş bir çalışma...

sagol
29-03-2015, 18:37
Walter Pall'ın bir alıç çalışması. Altdaki dal gerekli mi gereksiz mi diye tartışılabilir ama bu haliyle hoşuma gitti. Saksıyla da uyum içinde ama az daha büyük seçerdim saksıyı zannediyorum.

sagol
01-04-2015, 21:03
Bir yaban elması çalışması. Güzel görünüyor. Güzel bir yaban elması bulamadık. İnce bir fidanım vardı sonbaharda bahçeye aldım biraz kalınlaştırmak için.

Sakaki
02-04-2015, 10:25
Bir yaban elması çalışması. Güzel görünüyor. Güzel bir yaban elması bulamadık. İnce bir fidanım vardı sonbaharda bahçeye aldım biraz kalınlaştırmak için.

Bahçeme sizinle aynı sevdadan ötürü bir tane yaban elması ektim sn sagol. Gerçekten şahane ama özellikle ilkbahardaki çiçekli hali çok ayrı bir güzel. Amacım büyütüp gelişen dallarından havai köklendirme yapmaktı ama gelişim hızını görünce tohumdan bile başlanabileceğini anladım.
Bu yaz sonu tohumları dağıtırım sizlere de :)

sagol
02-04-2015, 10:36
Walter Pall'ın alıcı bende olsa ne yapardım acaba. Alt dalı kesip sağa döndürürdüm, saksıyı da büyütürdüm. Umarım Walter Abi kızmaz.

Walter Pall'ın bir alıç çalışması. Altdaki dal gerekli mi gereksiz mi diye tartışılabilir ama bu haliyle hoşuma gitti. Saksıyla da uyum içinde ama az daha büyük seçerdim saksıyı zannediyorum.

Sakaki
02-04-2015, 10:56
Walter Pall'ın alıcı bende olsa ne yapardım acaba. Alt dalı kesip sağa döndürürdüm, saksıyı da büyütürdüm. Umarım Walter Abi kızmaz.

Katılıyorum :)

sagol
11-04-2015, 18:01
Meifu ten 2014 de segilenen bir Han kengai

sagol
11-04-2015, 18:04
Meifu ten de sergilenen meyveli bir bonsai

sagol
11-04-2015, 19:45
Çok güzel bir hanımeli örneği

badrobot
11-04-2015, 20:17
Ben saksıya takılı kaldım. Şekil olarak ağacın bedeni taklit edilmiş.

sagol
11-04-2015, 20:20
Evet saksı da çok güzel, ağaç da. İşin garip tarafı ikisi de Japon değil Çin işi.

Ben saksıya takılı kaldım. Şekil olarak ağacın bedeni taklit edilmiş.

sagol
12-04-2015, 08:17
Yang Zhao'da sergilenen bir Kengai.

sagol
12-04-2015, 08:29
İlginç bir kaya çalışması. Kayayı da ağacı da bir heykeltraş gibi yontmuşlar.

sagol
12-04-2015, 08:34
Kovuğu güzel oymuşlar. Üçgeni tamamlaması gövdenin duruşu güzel.

sagol
12-04-2015, 08:37
Yine güzel bir kaya çalışması

sagol
12-04-2015, 08:39
Güzel bir çalışma daha...

sagol
12-04-2015, 09:58
Değişik bir kengai çalışması. Normalde soldaki dalı keserdik ama böyle de güzel olmuş.

sagol
12-04-2015, 10:04
Twin, literati çalışması. Zarif olmuş, beğendim.

sagol
12-04-2015, 11:30
En güzel ginkgolardan biri ise 'international bonsai arboretum' da bulunuyor

sagol
14-04-2015, 20:42
2000 yılında tohumdan incecik bir fidancıkken başlanan bir gürgen çalışması. Ortaya güzel bir şey çıkmış. Koniklik, nebari güzel ve gövdede yara izi yok. Sabrını ve ustalığını takdir ettim. 22 cm yüksekliğinde.

Not: Bir hata nedeniyle arka yüz ön yüz olarak kullanılmaya başlanmış, yapımcı önde görünen yara izi için üzgünmüş.

sagol
14-04-2015, 20:49
1990 yılında incecik bir fidancıktan başlanmış bir karaağaç çalışması. 13.5 cm yüksekliğinde.

sagol
15-04-2015, 07:27
Japonya'da Omiya müzesinde sergilenen bir yaban elması. Dalların inceliğine dikkatinizi çekerim.

sagol
17-04-2015, 07:20
Bir forumda çalışılmaya yeni başlanmış bir Ova karağacının fotoğrafını ve başka bir bonsaicinin önerisini ilave ediyorum. Doğadakine yakın bir görünüm öneriyor.

sagol
19-04-2015, 08:10
Naturalistik, neagari tarzında bir çalışma. Klasik kurallara uymasa da güzel görünüyor.

nicholai hel
20-04-2015, 13:39
Doğallığı çok güzel ama benim ağacım olsa ilk işim sağda kök üzerinden çıkan en alt dalı kesmek olurdu. :)

547721

sagol
20-04-2015, 21:15
Noelanders 2011 e katılmış güzel bir alıç çalışması. Hans van meer tarafından geliştirilmiş.

sagol
22-04-2015, 09:54
Noelanders 2014 de sergilenmiş bir karaağaç çalışması

sagol
22-04-2015, 09:57
Noelanders 2013 de sergilenen karaağaç olduğunu zannettiğim bir çalışma. Soldaki JİN bana biraz fazla geldi.

sagol
04-05-2015, 09:40
Doğadan bir bonsai çalışması

sagol
17-05-2015, 06:43
Minik ve güzel bir çalışma. Tahminen 8 cm çapında bir saksıya yerleştirilmiş, yaklaşık 5 cm nebarisi ve 16 cm boyu var gibi.

sagol
17-05-2015, 12:05
Japonyadan Kengai bir yasemin çalışması. Yapraklarından türünün yıldız yasemin olacağını zannediyorum.

sagol
25-05-2015, 19:14
Saksısıyla, seramik sehpasıyla güzel bir kengai çalışması. Biz olsak kırmızı yerine mavi boncuk sallandırırdık heralde.

nicholai hel
30-05-2015, 09:38
556066

Cüce yıldız yasemin.

Kouka-en'de uzun süre çıraklık yaptıktan sonra artık kendi yolunu çizmeye başlamış yeni nesil usta adaylarından Bjorn Bjorholm'ün paylaştığı ağaçlardan biri ve onun notuna göre "tescillenmiş bonsai başyapıtı".

sagol
30-05-2015, 10:25
Çok emek var, güzel bir çalışma olmuş. Hele ki yaseminler çiçeklenince kokusuna doyulmaz. İstanbulda fidancılarda kalın yıldız yasemin bulamadım, belki akdeniz bölgesinde bulunur. Kıysam yıldız yaseminlerimin birini bahçeden söküp bonsai yapmayı deneyeceğim ama 10-12 sene uğraştan sonra sökmeye kıyamıyorum.

556066

Cüce yıldız yasemin.

Kouka-en'de uzun süre çıraklık yaptıktan sonra artık kendi yolunu çizmeye başlamış yeni nesil usta adaylarından Bjorn Bjorholm'ün paylaştığı ağaçlardan biri ve onun notuna göre "tescillenmiş bonsai başyapıtı".

nicholai hel
30-05-2015, 10:41
Ağaçta müthiş bir çatallanma var bu da yıllarca eğitimin sonucu, bu yönüyle çok değerli, fakat benim elimde olsaydı bu ağaç mutlaka alttan bazı dalları eler gövdeyi bir miktar açığa çıkarırdım.

Belki böyle

556083

Hatta belki daha ileri gidip sol alttaki öbeği de alırdım.
Ve bu şekliyle ağaç muhtemelen başyapıt olmaktan çıkar, "güzel bir bonsai" olurdu. :)

Yaşlı yıldız yasemin bizim buralarda da bulunmuyor. Ya çelikten üretim genç fidanları satıyorlar ya da topiary teknikleriyle geliştirilip şekil verilmiş, dolayısıyla çok pahalı olanlarını. Serbest gelişime bırakılmış uygun fiyatlı yaşlı aday hiçbir yerde karşıma çıkmadı malesef.

Tohumdan yetiştirdiğim su yaseminlerim var. On sene kadar sonra güzel olabilirler. :)

sagol
30-05-2015, 10:51
Ben yere kadar inen ağaçları da seviyorum. Aslında ağaç göründüğü kadar kalın değil, arkadaki taşı güzel seçerek kalın bir gövde izlenimi yaratmış. Bendeki yıldız yaseminler 7-8 cm oldu ama bahçenin bir parçası oldular bu aşamadan sonra sökmek zor, 2 yıl önce birkaç tane daldırma yaptım ama kalınlaşmaları için çok zaman gerekiyor. Yıldız yaseminler dalı kesmeden toprağa yatırılıp üzerine toprak atılarak daha kolay üretiliyor. Bahçede 1 tane de sarı yasemin kalınlaştırmaya çalışıyorum ama daha yeterli kalınlığa ulaşmadı, ulaşırsa sökeceğim.

İyi çalışmalar dilerim.

Ağaçta müthiş bir çatallanma var bu da yıllarca eğitimin sonucu, bu yönüyle çok değerli, fakat benim elimde olsaydı bu ağaç mutlaka alttan bazı dalları eler gövdeyi bir miktar açığa çıkarırdım.

Belki böyle

556082

Hatta belki daha ileri gidip sol alttaki öbeği de alırdım.
Ve bu şekliyle ağaç muhtemelen başyapıt olmaktan çıkar, "güzel bir bonsai" olurdu. :)

Yaşlı yıldız yasemin bizim buralarda da bulunmuyor. Ya çelikten üretim genç fidanları satıyorlar ya da topiary teknikleriyle geliştirilip şekil verilmiş, dolayısıyla çok pahalı olanlarını. Serbest gelişime bırakılmış uygun fiyatlı yaşlı aday hiçbir yerde karşıma çıkmadı malesef.

Tohumdan yetiştirdiğim su yaseminlerim var. On sene kadar sonra güzel olabilirler. :)

sagol
09-06-2015, 10:24
Değişik bir kengai çalışması. Normalde sadece üstteki kısmı yapardık. Bu şekilde şelale gibi kat kat dökülme açısından ilginç olmuş.

sagol
09-06-2015, 10:29
Manolya bonsaileri de çiçekliyken çok hoşuma gidiyor. Japonyada Omiya müzesinde sergilenen bir manolya.

sagol
09-06-2015, 10:31
Bir manolya çalışması daha. Yarı kengai tarzında yapılmış.

sagol
30-08-2015, 11:30
Begonvili çok sevmeme rağmen yaşadığım yerler begonvile uygun değil. Akdeniz ve EGE deki arkadaşlar için örnek alınabilecek bir çalışmayı ilave ediyorum. Zamanla belki bir begonvil denemesi daha yaparım.

nicholai hel
01-09-2015, 14:02
Begonvil, kıyı Ege ve Akdeniz'de yaşayanlar için neredeyse olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir tür gerçekten. Bakımı oldukça kolay, gelişimi son derece hızlı, hastalığı zararlısı neredeyse yok denecek kadar az ve bunların üstüne bir de çiçek vermesi en kolay türlerden biri olduğunu düşünürsek, fazla söze gerek kalmıyor.

573484

sagol
06-09-2015, 09:14
Japonya Omniya'da sergilenen bir yaban elması çalışması. Bazı meyve ağaçlarıyla yapılan çalışmalarda kurallara tam uymak çok zor, kuralları biraz esnetip bol çiçek ve meyve göstermek ön plana alınabiliyor.

sagol
06-09-2015, 09:19
Bir başka yaban elması çalışması. Boyu gövdeye oranla çok uzun olmakla beraber zarif görünüyor.

Sakaki
07-09-2015, 13:42
Peter Tea isimli, sevdiğim ve yetenekli bir bonsai sanatçısının çalışması (trident maple)...

Nebarinin göze batan görüntüsü, koniklikten yoksunluk, tarz olarak kolay kolay kategorize edilememesi.... nereden bakarsanız bakın pek alışılagelmiş bir çalışma değil...
Herşeye rağmen yapraklı görüntüsü ise bir o kadar renkli ve güzel.

574256

574257

Bu çalışması, yeteneğinin kesinlikle bir ölçütü değil. Çok güzel ama bir o kadar da sıradışı çalışmaları var, örn.:

https://peterteabonsai.wordpress.com/2014/04/03/utah-juniper-aka-big-****/ (https://peterteabonsai.wordpress.com/)

Bazen kalıpları kırmak zevkli ve çekici çalışmaların ortaya çıkmasını sağlayabiliyor.

sagol
09-09-2015, 17:35
Japonyadan sıradışı bir Bunjingi tarzı çalışma

sagol
10-09-2015, 10:38
Bir begonvil çalışması. Birkaç fidanın kaynaştırılmasıyla yapılmış gibi.

sagol
02-10-2015, 09:08
Elma çok başına buyruk dal atıyor, dikine çıkan obur dallarla devamlı bir savaş gerekiyor ama çiçekli ve meyveli halini seviyorum.

sagol
02-10-2015, 09:58
çiçekli bir yaban elması(4 gövdeli, 4=ölüm))

sagol
03-10-2015, 18:01
Gürgen, Omiya Japonya. Alt dal çok kişide soru işareti doğurabilir ama ben altta dal seviyorum.

sagol
03-10-2015, 18:04
Trident Maple. Omiya Japonya. Bir zamanlar bir reklam filmi vardı 'ince uzun babam gibi' diyordu.

sagol
03-10-2015, 18:11
Pariste Japonya tanıtımı. Sokakta bonsai çalışması.

sagol
14-10-2015, 09:23
Çok beğendiğim bir sal çalışması

sagol
14-10-2015, 09:38
Çok güzel bir acer çalışması. Yere kadar olması da ayrı bir güzellik katmış.

sagol
17-10-2015, 16:53
Şahane bir kengai yaban elması çalışması. Yaban elması gibi inatçı bir türü bu hale getirmek neredeyse imkansız. Taikan ten de sergilenmiş bir çalışma.

sagol
18-10-2015, 07:43
Eşyanın tabiatına uymayan çalışmalar da yapılmıyor değil.

sagol
07-11-2015, 08:49
Tazmanyadan bir begonvil yamadorisi. Çapı 50 cm den fazla.

sagol
01-01-2016, 10:36
Dev bir begonvil.

Yeni yılda her şey gönlünüzce olsun.....

sagol
02-03-2016, 18:45
Avrupanın en büyük Bonsai show'u Noelanders Trophy 2016 da yaprak dökenler dalında birincilik alan ağaç:

sagol
02-03-2016, 18:49
Noelanders Trophy 2016 da kazanamamış olsa da en iyiye aday gösterilenlerden Quercus ilex.

sagol
02-03-2016, 18:54
Kazanamamış olsa da en iyiye aday gösterilenlerden biri ise bu acer palmatum

598203

Yakın çekim:

598204

Bu ağaç benim olsaydı biraz daraltıp aşağıdaki gibi bir yapıya dönüştürürdüm

598205

sagol
02-03-2016, 19:01
En iyi suiseki ödülü alan ise

sagol
02-03-2016, 19:05
Noelanders Trophy 2016 dan birkaç foto daha

sagol
04-03-2016, 21:11
Kokufu ten 2016 dan da birkaç ağaç ilave ediyorum

sagol
04-03-2016, 21:14
Devam

sagol
04-03-2016, 21:19
Devam.

sagol
04-03-2016, 21:22
devam..

sagol
04-03-2016, 21:24
devam...

sagol
04-03-2016, 21:27
Bu ağaçta altta öne doğru gelen dala bakın, normalde direk bakana gelen dal istenmiyor ama bu hem boşluk doldurulmuş hem de 360 derece görünüm kazandırılmış. Ben sevdim.

dusunenadam
05-03-2016, 11:47
Vay be!..

dusunenadam
05-03-2016, 11:49
Böyle bir sergide içimizden birinin bir ağacı olacak mı acaba?

sagol
05-03-2016, 21:27
İnşallah....

Böyle bir sergide içimizden birinin bir ağacı olacak mı acaba?

sagol
24-03-2016, 20:58
İlginç bir çalışma olmuş hoşuma gitmedi desem yalan olur.

sagol
26-03-2016, 22:03
Bonsaibark sitesinde yayınlanmış bir çalışma çok hoşuma gitti. Hem ağaç hem sanat başka ne bekliyoruz ki bonsaiden.
Gerçekleştiren Sanatçı : Tim Burton

dusunenadam
27-03-2016, 22:51
Muhteşem...

Cemaleddin
28-03-2016, 09:21
Siz olsaydınız hangi çizime göre ilerlemek isterdiniz?

sagol
28-03-2016, 17:16
Sayın Cemaleddin,

Ben 1. olmazsa 3. derdim..

Kolay gelsin...

Siz olsaydınız hangi çizime göre ilerlemek isterdiniz?

Cemaleddin
28-03-2016, 18:39
Sayın Sagol; 1. çizimdeki dal sıralaması : 2 dal sağda üst üste, 2 dal solda üst üste sıralanıyor... Bunun size de aykırı ve eleştirel gelmediğini anlıyorum... Yanılıyormuyum?

sagol
28-03-2016, 18:52
Sayın Cemaleddin,

Bütün olarak bakınca 1. gözüme daha hoş göründü.

Kolay gelsin...

Sayın Sagol; 1. çizimdeki dal sıralaması : 2 dal sağda üst üste, 2 dal solda üst üste sıralanıyor... Bunun size de aykırı ve eleştirel gelmediğini anlıyorum... Yanılıyormuyum?

sagol
05-04-2016, 20:27
Akdeniz bölgesinde özellikle Antayada sokaklarda parklardaki Ficus Benjaminleri görünce biraz moralim bozuluyor aslında. Ufacık bir çelikle kolaylıkla çoğaltılıp bonsai yapılabilecek bir ağaç. Akdeniz bölgesinde İster evde salonda balkonda yetiştir istersen bahçede. Adam kurşun kalem kalınlığında bir benjamin çeliğini ne hale getirmiş görüp ders alalım diye paylaşıyorum.

sagol
06-04-2016, 10:24
Bizde de Dededen toruna kalan bonsailer olur inşallah. Bu ficus Benjaminaya Dede başlamış, oğluna bırakmış, oğul da kendi oğluna bırakmış. 10 yıldan fazladır 3. kuşakta. 100 yaşının üzerinde.

sagol
08-04-2016, 11:16
İncecik bir filizle başlanmış bir çalışma. 20 yıl olmuş.

sagol
08-04-2016, 12:37
Saksı derdi malum. Bir Alman kalın sactan saksı yapmış.

sagol
16-04-2016, 19:48
45 cm çapındaki bu çam yaklaşık 400 yıllık. Hiroşima bombalanmasından sağ kurtulmuş. 1976 yılında National Arboretuma bağışlanmış.

sagol
16-04-2016, 20:11
National Arboretumda sergilenen bir başka çalışma. Zarifliği hoşuma gidiyor.
Vaughn Banting tarafından bağışlanmış , 1974 den beri çalışılıyor. Diğer orman çalışmalarından farklı bir yaklaşım sergilenmiş , derinliği de güzel vermiş

sagol
17-04-2016, 14:17
Almanyada rastladığım bir kış yasemini. Bu hale 100 yıldan önce geleceğini zannetmiyorum. Esas zenginlik devamlı yeni gökdelenler dikmek değil bahçelerdeki, parklardaki ağaçların ihtişamıyla, yaşıyla ölçülmeli.

sagol
17-04-2016, 22:11
O kadar güzel örnek varken bu ağacı Kokufu ten e seçmezdim zannediyorum ama seçmişler. Hareketi güzel ama çok karmaşık geliyor bana. İnce ağacı zorlamayla kalın göstermişler oran ve orantıyı tutturmak için. Belki harcanan emek ve sıradışılık nedeniyledir.

sagol
17-04-2016, 22:17
Bu çalışma da diğerlerine göre basit kalmış. Çalı formunda.

sagol
17-04-2016, 22:21
Bu çalışma da değişik ama kalın gövdeden sadece 2 ince dal çıkması ne kadar normal, kütükten 2 dal çıkmış gibi aslında. Görünüm olarak güzel. Kural açısından seçilirmiydi acaba.

sagol
17-04-2016, 22:26
Bir oya çalışması, yine değişik bir çalışma. 2015te jüri mi değişti acaba daha önceki yıllara göre biraz daha farklı ağaçlar var gibi.

sagol
17-04-2016, 22:32
Bu ağaçta direk bakana doğru çıkmış dallara bir bakın kurala uygun mu ama Japon yapımı bonsai olduğundan alınmıştır. Bunu Walter Pall gönderse sergiye kabul ederlermiydi acaba.

sagol
17-04-2016, 22:40
Bu biraz bodur kalmış, gövde boy oranı 1:4 civarında. 10 cm lik kütükten olsa 40-45 cm olur boyu. Genelde 1:6 veya altında tutmuşlar.

sagol
17-04-2016, 22:43
Japon ayvasının renkleri güzel olmuş. Aslı beyazmış, renkli olması için kırmızı olanlar aşılanmış

sagol
18-04-2016, 06:42
Alt dalların inceliğine bir bakın. Japon Ustalar yapmış ve en saygın bonsai sergisine saygıdeğer bir konuk gibi kabul edilmiş. Üst taraftaki ters konikleşmeye bir bakın, kurala uygun mu? Nerede bizim 1/3 kuralı. En alttaki fotoğrafta işaretlediğim dala ve 90 derece dönüşüne bir bakın. Dallar en alttan başlıyor. Ortadaki fotoğrafta sağdaki 2 dalın inceliğine bakın. Bu ağaçta aslında bir siluet çalışılmaya çalışılmış ama iş tam yerine gelmemiş. Aslında 2 kişi var ağaçta. Bu ağaca bir heykele bakar gibi bakınca beğeniyorum aslında yani sanat olarak bakınca ama bir bonsai olarak bakınca eksikleri ve yanlışları çok. Walter Pall fairy tail akımında ağacını hilkat garibesine benzetince böyle bonsai mi olur diye herkes eleştirir ve sergiye başka ağacınla katıl bunun yerine deniyor ama Kokufu ten gibi En saygın sergide sergilenen bu ağaca hop dedik kardeşim burası heykel sergisimi kardeşim diyen olmuyor çünkü ağacı Japon ustalar yapmış. Eğer olaya sanat açısından yaklaşıyorsak Walter Pall fairy tail diye güzel bir akım yaratmış ama bonsai açısından bakarsak yanlış buluruz. Şimdi kendimize sormamız lazım Bonsai sanatı diyoruz da bonsaiyi sanattan kabul ediyormuyuz etmiyormuyuz.

Not: Fırsat bulunca daha önce paylaştığım Tanaka'nın bir çalışmasının detaylarını paylaşacağım silüet nasıl çalışılır hayret ediyor insan.

Bu ağaç Walter Pall tarafından gönderilse Kokufu ten gibi dünyanın en saygın bonsai sergisine kabul edilirmiydi?. Walter Pall karşıtları hele bakın Walter ne göndermiş diye aylarca bu ağacı tartışmazmıydı?

Kokufu ten e genelde Japonyada yetişmiş ağaçlar kabul ediliyor. Son yıllarda Amerikadan bir ağaç kabul edildi ama yapılan yorumlarda onun da zaten Japonyada ünlü bir bonsai firması tarafından yetiştirilip sonra Amerika ya ihraç edilen bir ağaç olduğu yazıldı(Yani dünyaya bir mesaj verilmiş oldu ağacı bizden alın ki ileride Kokufu ten e seçilme şansı olsun).

Kokufu ten e baktığımda sumo tarzlarını ayrı tutarsak Japonların çoğunlukla en sıkı uyguladığı kural Gövde boy oranı(1:6).

anily
18-04-2016, 16:29
Bonsai, rakamlar ve kurallardan ibaret olsaydı, sanat değil mühendislik dalı olurdu.

Muhtemelen bu ağaç, sergide üzerinde en çok konuşulan olumlu veya olumsuz yorum yapılan ağaç. Bir şekilde zıtlık oluşturarak konuşturmak yorum yaptırmak sanatçıların hoşuna gidiyor. Aynı ağacı ben yapsaydım muhtemelen Japonya'dan içeri bile sokmazlardı. :)

Bonsai'nin bir sanat olduğu kesin ancak bizler belirli ölçülere sadık kalarak ne kadar özgün ağaçlar yaratabiliyoruz?

sagol
19-04-2016, 19:30
Büyük Dede Tanaka bir çalışmaya başlamış, oğluna bırakmış, o da oğluna bırakmış, o da oğluna bırakmış. Büyük Dede Tanaka kimdir derseniz Aichi-en bonsai şirketini kuran adam. En büyük değişiklikleri torun yapmış.

Bu hem heykel hem bonsai ama çalışma o kadar ustalıkla yapılmış ki çok dikkatle incelemeden hataları görmek zor. Bu ağacı çok önce paylaşmıştım şimdi detayları yakından görelim.
Tabi ki çalışmada Tanaka'nın görüşü ön plana çıkıyor. Sıradışılık ile göze hoş görünen ve sıradışılık arasında çok ince bir çizgi vardır.

Ağacın genişliği 88 cm
Ağacın yüksekliği ise saksı hariç 72 cm

Önden görünüş:

606649

Yandan görünüş:

606652

Yandan görünüş:

606650

Arkadan görünüş:

606651

sagol
19-04-2016, 19:45
Ayak kısmını geniş ve daha alışılmış yapamazmıydı yapardı ama tercih etmemiş. Neden böyle yaptim 1. fotoğrafa tekrar bakın diyor.

606659

Bu bir Ana-Oğul tarzı. Sağda küçük oğlanı zaten görüyorsunuz.

606660

Ana:

606661

Ana-oğul detay:

606663

606662

Dallanma detayı:

sagol
19-04-2016, 19:55
1995 yılındaki görünüm:

606664

Son sonbahardan bir görüntü

606665

Hem sanat hem bonsai yapmış, ama hem 100 yıllık bir çalışma hem bilgi birikimi çok. Bunu zaten satmak için yapmamış, reklam için yapmış.

Şahane Şahane Şahane

sagol
20-04-2016, 20:25
Noelander 2016 da en ilginç bulduğum çalışma. Her dalda heykel/heykeller var ve bir bütün olarak da çalışmayı beğendim. Hem sanatçı, hem heykeltraş hem de bonsaiciymiş yapanlar.

sagol
20-04-2016, 21:03
Kokufu ten 2016 nın en ilginç ağacı bir kayısı.
Çok iri bir ağacın alt kısmından yapılmış. Kütükten demeyeceğim tartışma çıkar çünkü bizde kütük genel olarak düz olarak yerleşmiş zihinlerimize halbuki tanım olarak üstü kesilmiş bir ağacın toprakla birleştiği yere kadar olan kısım.
Bir bonsai mi desem bir heykel mi desem. Tarzı nedir, kurallara uyuyor mu, aşırı ters konik mi, dalları gövde kalınlığına göre ince kalmış felan demeden çok güzel diyorum. Hem heykel hem de bonsai. Artık her bonsai sergisinde en az bir tane bu tür çalışma görüyorum hoşuma da gidiyor aslında, içindeki kuşları, insan figürlerini,... sayıyorum bulmaca gibi.

sagol
21-04-2016, 06:29
2016 daki Kokufu ten sergisinde ödül almış olan kırmızı çiçek açan kayısı. Prunus mume, çin eriği veya Japon kayısısı olarak adlandırılıyor. Kışın çiçek açmaya başlayıp ilkbahara kadar açıyor. Anavatanı, Çin, Japonya, Kore nin yüksek kısımları. Sıcak bölgelerde çiçek açsa da genellikle meyve vermiyor. Bunun aşısını bulsak kayısının yarısını aşılasak hem beyaz hem kırmızı açan gösterişli bir kayısımız olur.

sagol
21-04-2016, 07:41
Kokufu ten, Noelander trophy, Omiya da sergilenmiş ağaçları gözümüzde çok da büyütmeyelim, kendi çalışmalarımızı da çok küçümsemeyelim diye de birkaç örnek vermek fena olmayacak. Ya folyajla kapatıyorlar ya da ön yüzü öyle seçiyorlar ki biz sergilenen ağaçlara üfff be diyoruz Amerikalılar Wawwww diyorlar ama gerçekten hepsi öyle mi.

Kokufu ten 2016 da sergilenmiş bir ardıç: bu ağaçta 3 yerde nerdeyse gövde kalmamış, bunlardan biri görünüyor

607009

Ünlü Kimura garden dan bir ardıç bükme: bir kısım kesilmiş döndürmek için ama bütünlüğü bozmaz diyor.

607010

Ünlü Kimura garden dan bir ardıç bükme: döndürürken gerekli önlem alınmadığından kırıklar apaçık görünüyor. Biz acemiler bunu yapsak yuh ağacı mahvetmiş barbarlar derler.

607011

sagol
21-04-2016, 07:53
Walter pall informal broom

sagol
21-04-2016, 16:25
Amerikada yapılmış bir çalışma. 1995 yılında çekirdekten başlamış, 21 yıl eder, sabrın sonu selamet olmuş. Bahçede kalınlaştırmış. Çekirdekten yetiştirdikten sonra oyma yapmazdım heralde(yaralarını iyileştirirdim) çünkü oyma yapılacaksa fidandan çok daha kısa zamanda yapılabilirdi.
Yaklaşık 30 cm imiş. Fotoğrafa göre gövde çapı yaklaşık 8 cm felan eder.

sagol
21-04-2016, 18:23
Amerikadan Naturalistik bir çalışma.. Amerikada bir kısmı diyorki bonsai kurallarını boşverelim, tabiatta nasılsa aynısını alalım.

sagol
21-04-2016, 18:47
Biraz da dünyada neler konuşuluyor, tartışılıyor ona kulak verelim.

Bu çalışma 1917 yılında New York sanat galerisinde sergilenmek istendiğinde bu bir sanat değildir denip reddedilmiş. 2004 yılında 500 İngiliz sanat uzmanı bu çalışmayı 20. yüzyılın en çok etkilenilen sanat çalışması ilan etti. Şimdi hiç beğenmediğimiz bonsai akımları da 100 yıl sonra belki en çok etkilenilen akımlar olur.

607068

Adamın biri de diyor ki madem yukarıdaki sanat, ben de onda bonsai sergilerim.

607069

Ben bir şey demeyeceğim sadece haberdar ediyorum....

Not: bu akım tutarsa bonsai saksısı sorunu kökünden çözülür....

Cemaleddin
21-04-2016, 19:27
Sayın Sagol; 474. iletinizdeki Armutun gövde kalınlığı 8 cm değil, 3.5- 4cm civarında olmalı...

İlginç ve güzel çalışmaları bizlere ulaştırdığınız için teşekkür ederim...

sagol
21-04-2016, 22:05
Cemaleddin Bey,

haklısınız 4 cm den az olmalı yanlış hesaplamışım.
Beğenmenize sevindim. Daha çok araştırıp öğrenmemiz gerekiyor, gözüme çarpan iyi, kötü, ilginç örnekleri fırsat buldukça ilave etmeye çalışıyorum. Paylaşarak, deneyerek bilgi birikimini artırmamız lazım.

Kolay gelsin....

Sayın Sagol; 474. iletinizdeki Armutun gövde kalınlığı 8 cm değil, 3.5- 4cm civarında olmalı...

İlginç ve güzel çalışmaları bizlere ulaştırdığınız için teşekkür ederim...

sagol
23-04-2016, 19:53
1996 yılında 5 incecik 3 dişli akçaağaç(trident maple)fidanıyla başlanmış bir taşüstü çalışması. Zamanla fidanlar kaynaşmış, taş ile bütünleşmiş ve şahane bir bonsai olmuş. Bu tür çalışmalarda birbiriyle kolay kaynaşan türleri seçmek iyi olur.

sagol
23-04-2016, 20:50
Will Baddeley tarafından yapılmış kütükten bir karaağaç çalışması.

sagol
23-04-2016, 21:06
Çok güzel bir çalışma. Takdir ettim adamı.

sagol
24-04-2016, 09:29
Kokufu 2016 Birinci bölümünde sadece 4 esere ödül verilmiş.

Taşüstü trident maple(üç dişli acer) de ödüle layık görülenlerden. Sol ikinci dala göre sol alt dal biraz ince kalmış. Aslında ters koniklik de var ama sıradışı bir çalışma olduğundan ödüle layık görüldüğünü tahmin ediyorum.

607638

Bu çalışmanın 1965 deki hali ise aşağıdaki gibi

607639

sagol
24-04-2016, 09:50
1. bölümde ödül alanlardan 2. si bir ardıç çalışması

sagol
24-04-2016, 09:52
Kokufu 2016 1. bölümde ödül alan bir diğer çalışma ise tek bir bonsai değil, bir shohin kompozisyonu

sagol
24-04-2016, 09:56
1. bölümde ödül alanlardan biri ise bir Japon ayvası çalışması

sagol
24-04-2016, 10:04
2. bölümde ödül alanlardan bazıları

Sırasıyla
Japon Ayvası
Ardıç
Yaban elması
Ardıç
Kırmızı çiçekli kayısı

sagol
24-04-2016, 12:18
İncecik fidanlarla başlanmış bir huş ormanı

1993 deki hali:

607674

2012 deki hali:

607675

İlk hali yok ama bunlara benzer 1-2 yıllık fidanlarla başlanmış

607677

edasu
24-04-2016, 18:48
Benjaminden bonzai olurmu bu Nasıl yapılır ?

sagol
24-04-2016, 22:28
Sayın edasu,

Özellikle asya ülkelerinde ficus benjaminden yapılmış çok bonsai örneği var.
Türe özel bazı şeylere dikkat edilerek yapılabiliyor. Hiç bir dal tam yapraksız bırakılamıyor(en uçta 1 tane kalmazsa o dal geriye doğru kuruyor. Dalların veya gövdelerin birbiriyle çok kolay kaynaşma özelliğinden faydalanılarak, çeşitli aşı yöntemleri kullanılabiliyor(yanaştırma aşı, matkap aşısı, kök aşılama,..). Yaprakları çok fazla küçültülemediğinden büyük ve orta boy bonsailer yapplıyor, küçük boy çok anlamlı olmuyor.

Önceki sayfalarda 2 örnek paylaşmıştım, örnek olsun diye birinin linkini aşağıda veriyorum.

http://www.agaclar.net/forum/1452087-post451.htm

Kolay gelsin....

Benjaminden bonzai olurmu bu Nasıl yapılır ?

sagol
27-04-2016, 15:41
Japonyadan kütük gibi bir çam çalışması. Yan dalların sonradan aşı yapıldığını sanıyorum. Tepe dal da ince sayılır. Şimdilik çok ince kalmışlar ama adamlar çok uzun vadeli düşündüğünden 10-20-30 yıl sonra uyumsuzluk sorunu kalmayabilir. Bizler çok kısa vadeli düşündüğümüzden bu tür çalışmalara karşı acımasız olabiliyoruz ama babadan oğula, dededen toruna, dededen küçük toruna kalan birkaç nesillik çalışmalar olduğunu düşünürsek bu tür çalışmalara daha farklı yaklaşırız.

sagol
27-04-2016, 16:14
Bizim hayalimize uzak bir orman çalışması başlatmış Japon. İncecik çamları saksıya dikmişler, acaba geriden sürgün verecekler mi. Büyük olasılıkla geriden sürgün vermeyecekler ama alttan istedikleri yerlerden aşı yapacaklar. Hayalimizi sınırlamayıp farklı çalışmalar yapmalıyız, atı alan zaten üsküdarı geçmiz biz bir de o olmaz, bu olmaz dersek olduğumuz yerde kalırız.

sagol
28-04-2016, 08:05
Bonsai denince akla genelde Japonya geliyor ama günümüzden 2000 yıl önce bile Çinde bonsai vardı. Japonlar bonsaiyi Çinlilerden öğrenip kurallar koydular ve bir sanat haline getirdiler. Çin ile Japonya arasında 1000 yıllık bir fark var. Türkiyeye bonsainin gelişi ise Çinlilerden 2000, Japonlardan ise 1000 yıl sonra. Bizler daha taklit aşamasındayız.

Birkaç Çin bonsaisi örneği sunmak istiyorum..

İlki Çin Karaağacından bir çalışma. NC Arboretumda sergilenmektedir, başlangıç tarihi bilinmiyor. Bu çalışmayı Japonlar yapsaydı düzenli bir ordu gibi olurdu, Çinliler yapınca eski tabirle Başıbozuk ordusu gibi olmuş.

sagol
28-04-2016, 15:58
Walter Pall sonbahar

sagol
28-04-2016, 17:53
Karışık orman çalışmaları genelde acerlerin farklı türleriyle yapılıyor ki sonbaharda farklı renkler görülsün.

Bu çalışma şimdiye kadar gördüğüm en karışık orman çalışması. Gürgen, Kırmızı akçaağaç, Shrubby St. John's-wort, Virginia Spirea, Rhododendron olmak üzere 6 tür var(yöresel ağaçlardan bir orman çalışması). NC arboretum da 120 cm uzunluğunda ahşaptan yapılmış bir saksıda sergileniyor Gözümüz alışmamış olsa da hoşuma gidiyor. Ortadaki ise tam bir kütük çalışması.

sagol
29-04-2016, 07:10
Zarifliği hoşuma gitti

sagol
02-05-2016, 06:50
Acerleri ihmal ettik birkaç tane de acer ilave edeyim.

NC arboretumdan birkaç acer

sagol
02-05-2016, 19:03
Koniklik bonsainin kurallarından biri ama ama kadarı da fazla, pek doğal görünmüyor. Her şeyi tadında bırakmak iyi galiba.

sagol
03-05-2016, 07:45
Walter Pall'ın bir çalışması gözüme takıldı.

609542

Bonsai kurallarından biri de sadeliktir. Bu ardıç benim olsaydı alt dalı tümüyle keserdim...

609543

badrobot
03-05-2016, 12:48
Abi bu Çam değilmi? Benmde düşüncem şöyle: alt dalı daha da yukarıya çekip folyajı bir bütün olarak çoğaltmaya çalışırdım.

sagol
03-05-2016, 16:42
Evet daha heybetli görünebilir ama yine de tümden keserdim heralde.

Kolay gelsin...

Abi bu Çam değilmi? Benmde düşüncem şöyle: alt dalı daha da yukarıya çekip folyajı bir bütün olarak çoğaltmaya çalışırdım.