PDA

View Full Version : Hıyar (Salatalık) hastalık ve zararlıları




Sayfalar : [1] 2

Turtat
22-11-2006, 12:46
Hıyarda fotoğrafta görülen hastalık arazlarını yorumlayabilir misiniz?

Teşekkürler.




fmt79
22-11-2006, 13:12
Birbirine yakın ve alanın değişik noktalarında öbek benzeri genel bir solgunluk var mı? Alanın değişik yerlerinde öbek/ocak benzeri kurumalar, **** suyun alındığı yere yakın hıyarlarda daha şiddetli bir sararma ve kuruma görünümü var mı? Yapraktaki beyaz benekleri içine alan daha yakın çekim fotoğraf ekleyebilir misiniz....

Selahattin Yılmaz
12-03-2007, 01:48
HIYAR - Cucumis sativus

Hıyar Kabakgiller familyasından olup bir senelik ve sarılıcı
karakterde bir kültür sebzesidir. Toprak nemini çok sevdiğinden kökleri oldukça
yüzeysel ve çoğunlukla ilk 20-25 cm derinlikte gelişir. Seralarda askıya
alınarak yetiştirildiğinden daha iyi ışıklanmayı sağlamak için budama yapılır.
Bu yüzden askıya alınarak yetiştirilen hıyar bitki boyu 2 m’yi bulmaktadır.

Sofrada çok değişik şekillerde değerlendirilebilen hıyar,
vitaminler ve diğer besin maddeleri (C ve B vitamini, niacin, protein, yağ,
karbonhidrat, kalsiyum, fosfat, demir) bakımından beslenme üzerinde oldukça
önemli rol oynamaktadır.

Bölgemizde açıkta mevsiminde yetiştirilen hıyar ülkemizin diğer bölgelerinde seralarda da yetiştirilmektedir. Özellikle seralarda turfanda olarak yetiştirilen hıyar pazarda oldukça yüksek fiyat bulabilmektedir.

ÇEŞİTLER

Bazı yerlerde yazlık, sera yetiştiriciliği olan yerlerde ise
bütün yıl boyunca piyasada hıyar bulunmaktadır. Bu yüzden değerlendirme
amaçlarına uygun çok sayıda hıyar çeşidi mevcuttur.

Hıyar çeşitleri öncellikle çekirdeklilik durumuna göre iki gruba ayrılır.

Çekirdeksiz çeşitler
Çekirdekli çeşitler

Diğer yandan yetiştirme yerleri ve değerlendirme şekillerine göre de gruplandırılırlar.

I- Sera Çeşitleri
Sofralık ÇeşitlerTurşuluk Çeşitler

II- Açıkta (tarlada) Yetiştirilen Çeşitler

a. Sofralık Çeşitler: Bu gruba Colorado, Cubit, Marketer, Submarine, Stays Green gibi Amerikan çeşitlerinin yanı sıra yurdumuzun değişik yörelerinde yetiştirilen bazı yerli çeşitler girer. Bunlar; Langa, Maltepe, Çengelköy, Dere ve Kilis hıyarıdır. Bunlardan Kilis hıyarı diğerlerine oranla daha küçük boylu, hoş kokulu ve oldukça erkencidir.

b. Turşuluk Çeşitler:
Gherkin, Belair, Belmonte, Kornişon ve Rus hıyarı.


İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ

İklim İsteği

Ilık iklim sebzesi olan hıyar soğuklara karşı çok hassastır.
Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hemen etkilenir. Hıyar tohumlarının
ekildikleri yerde iyi bir çimlenme gösterebilmesi için toprak ısısının en az 11
° C olması gerekir. Çimlenme için en elverişli toprak ısısı 11-18
° C arasındadır. Sıcaklık yükseldikçe buna paralel olarak çimlenme hızı da artar. Yazın sıcak ve kurak devrelerde sulama yapılarak bitki su düzeni normal sınırlar içinde tutulmaz ise hem gelişimi yavaşlar hem de meyveler süratle acılaşır. Bu yüzden verimden en iyi şekilde faydalanabilmek için özellikle Bölgemizde ilkbaharda soğuk tehlikesi geçer geçmez ekimi yapılmalıdır. Aksi halde ekimde gecikilirse o oranda sıcak ve kurak döneme yakalanır ve iyi bir sonuç alınmaz.

Toprak İsteği

Hıyar bir çok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer bitki besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.

YETİŞTİRME TEKNİĞİ


Hıyar arzu edilen hasat zamanına ve çeşit karakterine göre
açıkta veya seralarda yetiştirilebilir. Açıkta veya seralarda genel olarak üç
ayrı usulle yetiştirilmektedir.

Tohumların yastık, kasa veya saksılara ekilerek burada yetiştirilen fidelerin daha sonra esas yerlerine dikilmesi suretiyle yetiştirme, Tohumların doğrudan doğruya açıkta yerlerine ekilmesi suretiyle yetiştirme, Seralarda askıya alınmak suretiyle yetiştirme.

Ekim Nöbeti

Hıyar köklerinin toprakta genellikle ilk 20-25 cm derinlikte gelişmesinden dolayı her yıl arka arkaya aynı yerde yetiştirilmesi toprağın bu derinliğini bitki besin maddelerince fakirleştirir ve toprağın yorulmasına neden olur. Buna fırsat vermemek için değişik kök sistemine sahip bitkilere münavebede yer vermek gereklidir. Derin toprak tabakalarından faydalanabilen kavun, karpuz ve Domates gibi sebzeler ile yine kökleri derinlere inebilen pamuk gibi bitkiler
münavebede diğer ürün olarak yetiştirilebilirler.

Toprak Hazırlığı

Toprağın ekim ve dikim için hazırlanmasında toprak karakteri, uygulanacak sulama sistemi ve yetiştirme metotları gibi faktörler göz önünde tutulmalıdır. Hıyar köklerinin rahatlıkla gelişebilmesi için toprağın iyice havalandırılmış olması gerekir. Toprak tam tavında iken işlenmelidir. Bu yüzden eğer gerekiyorsa tarlanın önce sulanması ve bunun ardından toprak tava gelir gelmez fazla gecikmeden sürülerek işlenmesi gerekir. Ayrıca keseklerin ufalanmasını ve toprak yüzeyinde bulunan çeşitli bitki artıklarının temizlenmesini sağlamak amacıyla dikkatli bir tırmıklama yapılır. Böylece hem toprak ekime ve dikime hazır hale gelir hem de sulamaların daha rahat yapılması sağlanır.

Seralarda toprak hazırlığı bel ile yapılır. Daha önce dezenfekte edilen toprak uygun tavda bellenerek işlenmelidir.

Topraktaki hastalık kaynaklarının yok edilmesi için ya sera toprağının üç yılda bir değiştirilmesi veya toprağın ekimden önce dezenfekte edilmesi (ilaçlanması) gerekir. Ancak sera toprağının değiştirilmesi çok zahmetli ve pahalı bir işlem olduğu için tünel yerinin değiştirilmesi ya da toprağın kimyasal maddelerle dezenfekte edilmesi daha uygun olur.

En etkili dezenfeksiyon şekli toprağın göztaşı eriyiği ile ilaçlanmasıdır. Bunun için ekim veya dikimden önce %0.6’lık (100 lt suya 600 gr) göztaşı eriyiğinden 1 m2 ye 5 litre süzgeçli kova ile verilmeli, 10 dakika sonra aynı miktarda temiz su ile sulanmalıdır. Bu işlem her yıl tekrarlanmalı ve uygulamadan önce çiftlik gübresi toprağa verilmiş olmalıdır.

Ekim ve Dikim

Fide yetiştirme usulü daha fazla masraflı ve daha çok emek istemekle beraber daha erken verim verir.

Kaliteli fide uygun bir fide harcı, iyi bir bakım ve yetiştirme ortamı ile temin edilir. Harç hazırlanırken çiftlik gübresi-toprak ve kum, şu oranlarda olmalıdır; Orman toprağı kullanılırsa iki kısım çiftlik gübresi, iki kısım orman toprağı ve bir kısım kum, bahçe toprağı kullanılırsa 6 kısım çiftlik gübresi, üç kısım bahçe toprağı ve bir kısım kum kullanılmalıdır. Harç kullanılmadan dezenfekte edilmesi gerekir. Harcı hazırlandıktan sonra tohum ekimine geçilir.

Bunun için fidelerin dışarıya çıkartılma zamanları göz önünde tutularak tohumlar yastık veya tüplere şubattan itibaren ekilir. Hıyarlar yer değiştirmeye karşı çok hassas olduklarından genellikle şaşırtma yapılmaz ve bunun içinde tohumlar yastıklara 10x10 cm sıra arası ve sıra üzerinden ekilir. Çıkışı garantilemek amacıyla her ekim yerine 2-3 tohum atılmalı ve hepsi çıktıktan sonra en kuvvetli bir tanesi bırakılarak diğerleri seyreltilmelidir.

Açıkta yetiştiricilik için yastık veya tüplerde yetişen fideler soğuk hava tehlikesi kalkar kalkmaz önceden işlenmiş ve hazırlanmış dar veya geniş masuralara dikilir. Hıyar için masuralar tek sıralı yetiştirmelerde 50-60 cm genişliğinde, çift sıralı yetiştirmelerde 80-120 cm genişliğinde hazırlanmalıdır. Sıra üzerinde ise toprak ve çeşidin gelişme karakterine göre fideler genellikle 40-50 cm üzerinden dikilmelidir.

Seralarda dikim; fideler yastık veya tüplerden çıkartılarak daha önce açılmış çukurlara konur ve can suyu verilerek fide etrafındaki boşlukların verilen su ile dolması sağlanır. Daha sonra bu boşluklar elle veya çapayla etrafındaki toprakla doldurulur.

Fide yetiştirme usulünden ayrı olarak hıyar tohumlarının
doğrudan tarlaya ekilmesi için ekimin ilkbahar başlarındaki don tehlikesi
kalktıktan sonra Nisan ayı ortalarına kadar yapılması gerekir. Tohumların
ekimden önce 1-2 gün ıslak bir bez içinde bırakılmaları tohumların daha kısa
zamanda çimlenip toprak yüzüne çıkmalarını sağlar.

Ekim için açılan çukurlara 2-3 cm derinliğinde olacak şekilde 3-4 tohum atılır ve çukurlar toprakla kapatılarak hafifçe bastırılır. Sıra arası ve sıra üzeri ile her bir ekim yerine bırakılacak tohum sayısına bağlı olarak dekara 250-500 gr tohum hesap edilmelidir.

Gübreleme

Hıyar bitkisi gübreyi çok sever. Bu amaca yönelik iyi hazırlanmış çiftlik gübresinden dekara 3-6 ton vermek hem toprak verimliliğini arttırır hem de toprağı organik maddece zenginleştirir. Toprak analizi yapıldıktan sonra analiz sonuçlarına göre tarla yetiştiriciliğinde ortalama olarak 8 kg/da P2O5
karşılığı fosforlu gübre ve 10-12 kg/da N karşılığı azotlu bir gübre verilmelidir.
Bölgemiz toprakları potasyumca zengin olduğundan toprak analizi sonucuna göre topraktaki kullanılabilir potasyumun 30 kg/da dan daha az olması halinde potasyumlu gübreler kullanılabilir.

İlk meyve görüldükten sonra azotlu gübrelerden veya çiftlik gübresinden hazırlanmış şerbetten 1-2 defa verilmesi çok faydalıdır.

Seralarda; dikimden önce 20-25 kg/da P2O5 karşılığı fosforlu gübrenin verilerek toprağa karışımı sağlanmalıdır. Azotlu gübrenin ise meyve bağlamayı olgunlaşmayı geciktirmeyecek şekilde iki veya üçe bölünerek verilmesi gerekir. İlk uygulamada 16 kg/da N, ikinci uygulamada 12 kg/da N karşılığı azotlu bir gübre verilmelidir. İlk azotlu gübre, bitkiler 3-4 yapraklı olunca seddelerin iki yanına bant şeklinde verilerek çapa ile hafifçe toprağa karıştırılmalıdır. Diğer uygulamalar 20-30 gün ara ile aynı şekilde yapılmalı, gübre bitki yapraklarına değmemelidir.

Sulama

Genel bir kural olarak, suya çok duyarlı olması nedeniyle “diplerinin daima nemli bulundurulması” gereken sebzelerden biri de hıyardır. Böylece hem bitkinin iyi gelişmesi sağlanır hem de özellikle susuzluktan ileri gelen acılaşmaya fırsat verilmemiş olur. Hıyarın sulama yönünden en kritik dönemi meyve bağlama dönemidir.

Fideler dikildikten sonra ilk verilen can suyundan ilk meyveler görülünceye kadarki dönemde çok olmamak koşuluyla 1-2 su verilebilir. Bu dönemde fazla sulama yapılması meyvelerin sararmasına (boğulmasına) neden olur. Bundan sonra su büyük önem kazanır ve mümkünse her 3-4 günde bir sulama yapılmalıdır. Hıyarın su isteği bir çok sebzeye göre daha kolay anlaşılır. Özellikle sabah ve akşamları hıyarın iri yapraklarının anormal pörsüme göstermesi ve aşağı doğru sarkması, ayrıca gövde ve yapraklarda tüylülüğün artması ve yaprakların küçülmesi su eksikliğini belirtir. Bu durumda zaman geçirmeden sulama yapılmalı ve sulamalar mümkünse sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü yapılmalıdır.

Bakım

I- Çapalama ile havalanması, gevşetilmesi, toprak suyunu tüketen yabancı otların yok edilmesi ve çatlakların kapatılması ile toprak nemi korunmaktadır. Bu amaçla bitki boyu 8-10 cm olunca ilk çapa yapılmalıdır. Mevcut şartlara ve bitkinin gelişim durumuna göre 2-3 hafta arayla birkaç defa çapa yapılmalıdır. Ancak hıyar kökleri toprak içerisinde genellikle yüzeysel olarak yayıldıklarından çapalama fazla derin yapılmamalıdır. Çapalama işine bitkiler bulundukları yeri tamamen örtünceye kadar devam edilmeli bundan sonra yabancı otlar görüldüğü taktirde elle çekilerek temizlenmedir. İkinci çapa ile birlikte bitkilerin daha geniş bir kök sistemi oluşturmaları ve kuvvetli gelişme gösterip iyi ürün verebilmeleri için hafifçe boğaz doldurulması yapılmalıdır. Birinci veya en geç ikinci çapa esnasında her ekim yerinde en kuvvetli bir bitki bırakılarak diğerleri
seyreltilmelidir. Çapalama esnasında bitki kolları su yollarına düşmeye başlamışsa bunlar dikkatle masuralar üzerine alınmalıdır.

II- Hıyarın gövde ve dallarına basıldığında iletken doku zedeleneceğinden meyveler kendilerine gerekli olan suyu normal olarak alamayacaklar ve böylece gelişmeleri aksayarak acılaşma meydana gelecektir. Bunun için gelişme döneminde ve hasat zamanında bitkiler arasında gelişigüzel dolaşılmamalıdır.


III- Sera yetiştiriciliğinde dengesiz büyümeyi önlemek, verimi devam ettirmek ve daha iyi ışıklanmayı sağlamak için bitkiler askıya alınmalı ve budanmalıdır. Budama genel olarak iki tiptir. Bunlardan biri bikinin tek gövde üzerinde büyütüldüğü sistemdir ve bitki tele varıncaya kadar yan dallar alınır. Diğerinde ise bitki gövdesi üzerinde yan dallar bırakılır ve mevsime, bitkinin büyüklüğüne bağlı olarak yan dalların değişik uzunluklarında uçları alınır.

HASTALIKLARI, ZARARLILARI VE MÜCADELESİ

Hıyar Hastalıkları

Hıyar adi mozaik virüsü:

Yapraklarda açık yeşil mozaik lekeleri halkalar ve dalgalı çizgiler yapar. Bazı
yaprak bitleri ve emici böceklerle yayılır.

Hıyar Kabarcık Mozaik Virüsü:

Özellikle seralarda yetiştirilen hıyarlarda görülür. Yaprak veya meyve üzerinde
koyu yeşil benekli mozaik lekeleri görülür. Verimi ve kaliteyi düşürür. Virüs
hastalıklarına karşı tohumlar dezenfekte edilmelidir ve ilaçlı mücadele
yapılmalıdır.

Yalancı Mildiyo Hastalığı:

Yapraklar üzerinde önce küçük soluk yeşil veye sarımsı lekeler belirir. Yaprağın alt yüzeyinde ve bu lekelerin altında gri veya menekşe renginde bir küf tabakası görülür. Şiddetli şekilde hastalanan yapraklar sararır sonraları kahverengiye döner. Bitki koruma şubesinin tavsiyelerine göre
Mancozeb, Propineb, Zineb ve Maneb gibi ilaçlar kullanılarak mücadelesi
yapılabilir.

Külleme:

Bitkilerin özellikle yaşlı yapraklarında görülür. Genellikle önce yaprağın üst yüzeyinde parça parça, nispeten yuvarlak lekeler belirip sonradan bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini, yaprak sapını ve gövdeyi kaplar. Yapraklar kuruyup dökülür, bitkideki gelişme durur. Yaz boyunca rüzgar ve böceklerle etrafa yayılır. Kültürel önlem olarak hasattan sonra hastalıklı bitki yaprakları ve
tarla içindeki civarındaki yabancı otlar toplanarak yakılmalıdır. Bu hastalığa
karşı en ucuz ve kolay mücadele toz kükürtle yapılır. Mücadele için dekara 2-3
kg toz kükürt yeterlidir.

Hıyar sap çürüklüğü:

Bu hastalık yaprak, kök ve meyvelerde görülebilir bitki solar ve bir iki gün içinde bütün fideyi sararak öldürür. Gelişmiş bitkilerde hastalık önce ana gövde ve yan dalların toprağa yakın yerlerinde başlar. Önceleri sapta yumuşak sulu bir çürüklük halinde görülür. Daha sonra bu çürüklük dallara ve köklere doğru
ilerler. Mücadelede toprak kimyasal maddelerle dezenfekte edilmeli ayrıca
haftada bir defa Zinep, Ziram, Ferham ve Maneb gibi ilaçlardan 100 lt suya 400 gr karıştırılarak fideler ilaçlanmalıdır. Kültürel önlem olarak da hastalık
görülen sahalarda toprak en az iki yıl boş bırakılmalı veya uygun bir münavebe
uygulanmalıdır.

Hıyar Köşeli Leke Hastalığı:

Yapraklarda sarı lekelerle başlar sonra lekeler esmerleşir, delinir veya birbiri
ile birleşerek yaprağın tüm yüzeyini kaplar. Lekelerin özelliği damarlarla
sınırlanmış köşeli olmalarıdır. Mücadele için aynı yerde arka arkaya hıyar
yetiştirilmemeli tohumlar uygun köklerden alınmalı ayrıca eğer gerekiyorsa
dezenfekte edilmelidir. Hastalık görülmeden bitkilere %1’lik bordo bulamacı
serpilmeli ve ilaçlama 15 gün arayla tekrarlanmalıdır.


Hıyarın Zararlıları

Danaburnu:

Bitkilerin köklerini ve köke yakın boğaz kısımlarını kemirerek kurumalarına neden olur. Mücadele için 8 kg kepeğe 100 ml Metil Parathion 35, 400 gr Chlorpyriphos ethyl 25, 250 gr Trichlorfon 80 veya 10 kg kepeğe 100 gr Endosülfon 32.9 veya 500 gr Endosülfon 5 karıştırılır ve hafifçe nemlendirilerek serpilir.

Kırmızı Örümcekler:

Gözle çok güçlükle farkedilecek kadar küçüktürler yaprakların öz suyunu emerek sararmalarına ve kuruyup dökülmelerine neden olurlar. Dicofal, Tetradion ve Malathion gibi ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılabilir.

Yaprak Bitleri:

Hortumlarını sokarak bitkinin öz suyunu emerler büyümeyi engelleyip meyvelere zarar verirler. Bitkilerde görülür görülmez Nikotin sülfatlı veya Onganik fosfatlı mücadele yapılmalıdır. Bu amaçla Bromophos, Diazinon Fenitrothion veya Malathion gibi ilaçlar kullanılabilir.

Agrotisler:

Danaburnu gibi özellikle genç bitkileri boğaz kısımlarından keserek büyük zarar yaparlar. Mücadele için 10 kg kepeğe bileşiminde %40 Aldrin bulunan ilaçlardan 160 gr ilave edilerek hazırlanan yem dekara 6-7 kg hesabı ile serpilmelidir.


Kök ur Nematodu:

Kök bölgesinde urlar meydana getirerek köklerin su ve besin maddeleri alımını
güçleştirir. Tohum ekimi veya fide dikiminden 3-4 hafta önce toprak ilaçla
dezenfekte edilmelidir. Büyüme devresinde bitkiyi genç safhada yakalarsa bitki
köklerinin etrafına yanmış çiftlik gübresiyle malç yapıp yeni köklerin gelişmesi
sağlanır. Ayrıca 100 lt suya 150 gr Paratihon karıştırılarak ilaçlama
yapılabilir.


HASAT

Çeşidin erkencilik özelliği ile yetiştirme ve bakım şartlarına göre tohum ekiminden 55-70 gün sonra hasata başlanabilir. Hıyarlarda ilk hasat için en uygun zaman meyvelerin normal çeşit iriliğinin 1/3’ü veya en fazla 1/2’sini aldığı zamandır. Hasadın gecikmesiyle meyveler fazla irileşir, şekil bozulur ve pazar özelliğini kaybeder.

Hasat da meyveler dala bağlanan sapından keskin bir bıçak
veya makasla kesilerek toplanır. Mümkünse sabah erken saatlerde hasat
yapılmalıdır.

VERİM

3 ile 6 ton/da arasında verim söz konusu olabilmektedir.


Kaynak (http://www.tar-gel.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=28)

Bekir S.
29-03-2007, 21:49
arkadaşlar merhaba ben yeniyim ilk kez geçen yıl ürettim iyide sonuç aldım ama yaprakları pas gibi oldu anlayamadım bu yıl inşallah olamaz şuan 10 adet 10 cm lik fidem var dışarı diksem olurmu zamanımı şimdi çanakkalede ikamet ediyorum

Bekir S.
20-06-2007, 23:13
Selahattin bey.
Yalancı mildiyo hastalığı için RIDOMIL MZ 68 WP adında 25Ogr bir ilaç aldım 8 ytl. Eve gelince farkettim ki hastalık başlamadan ilaçlayın diyor. Benim nerede ise sararmayan yaprağım yok. İlaçlama yapayım mı? 1lt suya 1 tatlı kaşığı ilaç koyup pompa ile ilaçlayın yazdı.
Yaprak biti için CANİPLAN 20 SP 100gr aldım 5 ytl. 1lt suya 1çay kaşığı katıp pompa ile ilaçlayın yazdı.
Arkadaş fazla bilgi vermedi, meşgul olduğu için bu tariflerle ilaçlamamı yapayım mı? 20- 30 metre karelik bir bahçe için fazla olan bu ilaçları sıkıca kapatıp serin bir yerde bekletirsem uzun yıllar kullana bilirmiyim. bunlar bana
hayat boyu yeter. :))
Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.



...
Bu arada salatalıklarınız güzel olmuş fakat yalancı mildiyo hastalığına yakalanmışlar yaprakların üstünü ve altını ilaç bayinizden alacağınız bakırlı ilaçlarla iyice koruyucu olarak ilaçlayınız...

Selahattin Yılmaz
20-06-2007, 23:27
İlacı aldığınız yerin tavsiyelerine uyun. Geç kalmışta olsanız ilaçlama yapın ve sağlıklı koltuklardan sürgün çoğaltmayı unutmayın.

İlaçlarınızın üzerinde son kullanma tarihi ve muhafaza şartları yazar. Değilse serin yerde son kullanma tarihlerine dikkat edin. İlacı çocukların ve canlı hayvanların uzanamayacağı bir yere saklayın. İki ilacı birbiri ile karıştırıp kullanabilirsiniz. İlacı atarken 5 litre suya yarım çorba kaşığı şekerde katarsanız ilacın yapraklara yapışmasını sağlarsınız.

Bekir S.
21-06-2007, 08:07
Selahattin bey teşekkür ederim. Bugün iki ilacı aynı yerde karıştırıp içine şeker karıştırarak uygulamayı yapıyorum.
İyi çalışmalar.

sdcrmn
02-07-2007, 11:41
:( Gözünün içine bakarak büyüttüğüm salatalığım kurumuş! Hafta sonu evde değildim, giderken susuz kalmasın diye biraz fazla sulamıştım. Ankara'da hafta sonu çok sıcak olmamış ve kurumamış toprağı. Dün akşam salatalığı görünce şok oldum, tepeden tırnağa sararmış kurumuş. Resimlerini de koyacağım az sonra. Domateslerde hiç bir problem yok ama salatalık kurumuştu. Saksıyı kaldırınca altlıkta 3-5 tane kıskaçlı böcek gördüm, normalde çimlerde bahçede falan olan bir böcek sanırım, onu da çektim koyacağım. Bilemiyorum neden oldu, fazla sulamaktan böcek üredi desem bilmiyorum mümkün mü böyle bir şey? Bahçeden balkona gelmiş desem nasıl o kadar çoğaldılar saksıda? Sanırım artık bu salatalıktan hayır gelmez. Üzerinde minnacık salatalıklarım vardı onlar da sararmış. Toprağın içine bakmaya korkuyorum, çok çirkin böcekler:mad: Malesef tuttu diye diğer fidelerimi başkalarına vermiştim, şimdi salatalıksız kaldım! Gövde sağlam gibi görünüyor, acaba herhangi bir yerden koparıp suya koysam kök salar mı? Yaprakları sağlam değil, olmaz sanırım. Bir bu bir hastalık mı, aşırı sulamadan mı yoksa böcekten mi olmuş olabilir merak ediyorum. Bir dahaki sefere dikkatli olabilmek için...

sdcrmn
02-07-2007, 14:07
İşte salatalığımın hali ve böcek. Bunlardan 3-5 tane çıktı saksının altından. Acaba bir yerden koparıp yeni fide köklendirebilir miyim?

malina
04-07-2007, 19:00
Sorunuza burada cevap vermeyen, yeni konu açınca hiç vermez. O yüzden diğerini kaldırdım.

Selahattin Yılmaz neredesin? :)

Selahattin Yılmaz
04-07-2007, 22:44
:) bu başlığı görmüştüm ama işlerim nedeniyle sonra cevap veririm diye bıraktım sonrada unuttuk gözden kaçtı gitti, kusura bakma sevgili sdcrmn.

Bu böcek kesinlikle salatalıklara zarar veren bir böcek değil. latincesini bilmemekle birlikte genelde ıhlamur, dut gibi ağaçlarıon üzerinde geznine bir tür böcek. Bizim oraarda kulağan diyorlar ve halk arasında kulak zarını delen böcek olarak bilinir ancak ne kadar doğrudur bilmiyorum. Salatalıklarınızdaki soruna gelince lokal lokal yalancı mildiyo (Bakırlı ilaçlala koruyucu ilaçlama yapmak gerekli ama geç kalınmış gibi görünüyor) hastalığı izleri görülse de esas sorunu yaprakları sıcaktan haşlanmış maalesef. Bitkinin kendisini toparlamasını beklemenizden başka çareniz yok. Yine de bitkinin saksısını ve balkondaki konumunu da gösteren bir fotoğraf gönderin derim ben...

sdcrmn
05-07-2007, 08:26
Rica ederim Selahattin Bey, bize o kadar yardımcı oluyorsunuz ki bundan kusur mu olur :) Yalnız salatalığımı attım malesef, 3 gün bekledim hiç bir gelişme olmadı. Biraz da tez canlıyım, sabredemedim, bundan artık ne köy olur ne kasaba dedim ve attım. :o Şimdi bir arkadaşımın bahçesindeki salatalıktan koltuk alıp köklendirmeyi düşünüyorum, olur mu sizce? Olursa torfta mı suda mı köklendirmek gerekir acaba? Tabi geç kalmış olacak salatalıklar ama belki yazın sonuna doğru 1-2 tane meyve verir bize ;) Umut işte...

Selahattin Yılmaz
05-07-2007, 08:59
Salatalık söz konusu olduğundan geç kalmış sayılmazsınız. Koltukları alın torfa dikin, toprağını hiç nemsiz bırakmayın, serin bir yerde 15 günde köklenir sonra saksıya aktarırrsınız bu defa 15 günde bir koruyucu ilaçlama yaparsanız iyi olur...

sdcrmn
05-07-2007, 09:30
Teşekkür ederim Selahattin Bey. Ben bu ilaçlama olayını hiç ciddiye almamıştım. İlaçlama gerçekten çok gerekli bir işlem mi? Domatesler için de geçerli mi bu? İlaç yapmaya elim gitmiyor doğal olsun diye ama salatalığımın başına gelenden sonra yapacağım artık sanırım. Bu bahsettiğiniz ilacı nereden, hangi isimle bulabilirim? Domateslere de 2 hafta da bir aynı ilacı uygulamalı mıyım?

cemal.S
05-07-2007, 09:32
Bahçede salatalıkların arasında dolanırken yapraklara basılması vs.

Çok güzel bir uyarı sevdim doğrusu şu koltuk alma işini ne domateste ne salatalıkta hanımla bir türlü beceremedik. Aslında 8 - 10 kök bir şeylerimiz var ama olsun. Ne yapalım bilgiden zarar gelmez.

Teşekkürler Selahattin bey başta bütün arkadaşlara.

Saygıyla

Selahattin Yılmaz
05-07-2007, 10:32
Ziraai ilaç bayilerinden domtaes ve salatalıklar için özellikle yalancı mildiyöye ve dmateste domates mildiyösüne iyi gelen bir fungusit isteyin. Bu şekilde kullandığınız ilaç bakırlı ve koruyucu ilaçlamadır. Sistemi,k olmadığından bitkinin bünyesine karışmaz sadece yaprak gövde ve meyveye yapışır kalır ve yüzeyde mantari hastalık barındırmaz. O nedenle koruyucu ilaçlamayı tavsiye ediyorum burada sorun sadece meyveleri iyi yıkayıp yemeniz.

sdcrmn
05-07-2007, 10:39
Ev yapımı ilaçlar bölümünden oksijenli ve yağsız sütlü tarifler buldum. Onlar yeterince korumaz mı acaba?

Beyaz Kartal
08-08-2007, 15:02
Selahattin Bey,

Ekte balkonumda yetistirmeye calistigim salatalıklarımın fotografı var. Bu gordugunuz saksıda 8 adet salatalık vardı. Simdi iki tane kaldı...Bir sefer bir adet salatalıgını yiyebildik. Acaba salatalıkarımda ne hastalıgı var. Su anda uzun sırıga sarılı olan salatalıgımın uzerinde 4 adet kucuk salatalık var. Tavsiyenizi bekliyorum..

Aynı anda domateslerimin durumları icinde yorumlarınızı rica edecegim.

Beyaz Kartal
08-08-2007, 15:10
Ilk mesajımda domateslerimin resimleri cikmamıs.Onları tekrar gonderiyorum.

Beyaz Kartal
14-08-2007, 17:06
Arkadaslar,

Kimse yok mu? **** grup kapandıda benim haberim mi yok!!

Salatalıklarım hala cok kotu durumda.Sari renkli koruyucu bir ilac aldım suyua karıstırılarak verilen. İki gundur uyguluyorum ama bir duzelme yok. Hatta ilac aldigim dukkandaki kisi suyunada biraz verebilirsin dedi.Uygulamadim ama bir gelisme yok.Ne yapmam gerekiyor...

nevsune
14-08-2007, 17:25
Aldığınız sarı renkli ilaç kükürt müydü acaba?

Eğer öyleyse bana haftada 1 uygulama yapmam söylenmişti..

lizard
13-05-2008, 13:37
Merhaba;
Benim de yetiştirdiğim bir adet hıyar fidem var. Bugün üstünde noktacıklar şeklinde oluşumlar gördüm. Sanırım birileri ya yumurta bırakmış ya da fidemin üstünde yaşamaya başlamış.

İlk çıkan yalancı yapraklarda da bozulmalar dikkatimi çekti. Bu yaprakları bitkiden uzaklaştırmalı mı? Bir de ilk defa hıyar yetiştirdiğim için normal mi bilmiyorum ama yapraklara dokununca dokuları sanki sünger gibi geliyor.
Konuyla ilgili bilgisi olanlardan yorum bekliyorum.

mesut5
15-05-2008, 15:48
Selahattin bey,benim bahçemde 1 karık 10 adet salatalık fidem mevctt.Büyümeleri normal seyretmekte,ancak bir tanesininalt yapraklarında açk kahverengi-sarımsı mercimek büyüklüğünde (**** biraz daha büyük olabilir) lekelerin olduğunu gördüm.Ne gibi önlem alabilirim,kimyasal ilaç kullanmak 2.tercihim,kimyasallar dışında bu hastalıktan salatalıklarımı nasıl kurtarabilirim,saygılar,kolay gelsin...!

Selahattin Yılmaz
15-05-2008, 23:10
Sevgili lizard, fideniz gayet sağlıklı siyah şeklindeki noktacıkları bir fırça ile uzaklaştırın, aslında o noktalara rağmen fideniz süper sağlıklı noktalaırn sanki torf parçası gibi geldi bana, hem ilk yapraklara bir şey yapmanıza gerek de yok zamnala onlar zaten düşecektir.

Sevgili mesut5, resim koyarsanız daha rahat yardımcı oluruz ancak bunu yapamayacaksanız nasılsa ilaç almak için ilaç bayisine gideceksiniz o nedenşle bayinize bir adet yaprak götürüp gösterin görüp uygun ilacı verecektir.

mesut5
15-05-2008, 23:17
Teşekkür ederim.

seyma30
16-05-2008, 14:58
Selahattin hocam yardiminiza ihtiyacim var.Seramin icine ektigim salatalik tohumlarim iki yaprak cikarmislardi dün duruyorlardi birazönce gittim iki ser yapraklari da gitmis.Sümüklü böcekler icin ilac da dökmüstüm daha dün.Bu bile kar etmemis.Gövdeleri duruyor daha yeniden yapraklanirlarmi acaba.Aglicam gelyo yaaa.Tohum Türkiyemin tohumuydu.Ben buralarda nerden bulcam tekrar memleket tohumu yaaa.Bir cevap lütfen

Selahattin Yılmaz
16-05-2008, 21:51
Sevgili seyma30, keşke resim koyabilseniz. Ancak şöyle bir bakın sadece yapraklar gitmişse sorun yok tam tepğede bir büyüme noktası vardır orası kırılmamışsa veya orada büyüme ucu duruyorsa fideleriniz oradan yeni yaprak çıkartarak yeniden gelişmeye devam edecektir. Yok eğer o kısım kırıldı veya yerinde yoksa işte o zaman bir sorun var demektir. Resim koyarsanız dah iyi yardımcı olabilirim.

seyma30
16-05-2008, 22:39
Resim koycam da daha iyice ögrenmeliyim.Cevabiniz icin cok minnettarim size.Yanliz gövde kalmis hocam.Büyüme noktasi bile birakmamislar bana körolmayasicalarrrrrrr...

cemo
17-05-2008, 16:35
Selahattin hocam, benim salatalık yaprağımda beyaz benekler olmuş,(makınam yok ,sipariş verdim haftaya resimlerim insallah) birşey olurmu?çiçeklenmişlerdi ne güzel.Bu benim ilk denemem.Panik oldum,salatalıklar bile belirmişti..Çok üzüldüm,birşey olacak diye.Bir fikriniz varmı?ne yapsam acaba? Kopartsam mı o yapragı?

cemo
17-05-2008, 16:39
Seyma çok üzüldüm,inşallah yeni sürgünler verir.Biz seninle yeni başladık,bilmediğimizden herhalde panik oluyoruz:)O körolasıcalarrr bir daha bahçene uğramaz inşlaaahhhh.Sevgilerrr

Selahattin Yılmaz
17-05-2008, 23:10
Selahattin hocam, benim salatalık yaprağımda beyaz benekler olmuş...Bir fikriniz varmı?ne yapsam acaba? Kopartsam mı o yapragı?

Görmeden bir şey diyemiyorum. Diğer yapraklarda bir şey yoksa ve yaprak ayasında sarı sarı dairesel lekeler yoksa korkmayın derim. Ama mutlaka resim koyun ki net bir fikir söyleyebilelim.

cemo
17-05-2008, 23:23
Teşekkürler selahattin bey,en kısa zamanda resilemeye çalışacağım

seyma30
18-05-2008, 00:31
Cemosan67 aminnnnnnnnn

mesut5
21-05-2008, 11:18
Selahattin Bey Merhaba..! Ben bahçeme bir karık sırık salatalığı ekmiştim,büyümelerinde herhangi bir sorun yok.herhangi bir hastalık ve böcek göremedim.Tahminen bir hafta önce çiçek açmışlardı,oldukçada dişi çiçek mevcuttu,bugün yaptığım konroldede yine yeni dişi çiçekler çıkmaya devam etmekteler üste doğru,ancak daha önce çıkan dişi çiçekler meyveye dönüşeceği yerde sararıp dibine düşüyorlar,sanırım yanlış bir uygulama yapıyorum gibi geldi bana,bu konuda tecrübeleriniz ile bana yardımcı olursanız sevinirim...!Saygılar

habibe
21-05-2008, 12:37
Selahattin hocam,
Bahçemde ki Salatalık fidelerim kayıp. Ne sapı var ne de kökü ! Birlikte diktiğim domatesler duruyor salata fideleri yok.. Bir sürü Salyangoz türedi bu yıl. Onlar mı yedi ki diyeceğim ama kökünü de yemez değil mi?

lizard
21-05-2008, 13:38
Merhaba;
Salatalık fidemde çok güzel salatalıklar çıkmaya başladı. Fakat yaprakların birinde sarı lekeler var diğeri de kenarından kurumuş halde. 4 gündür şehir dışında kaldım ve sevgili kuzenim de gelip sulamamış. Belki sulamamaktan belki de besin kaynaklı sorun olabilir mi acaba?

Selahattin Yılmaz
21-05-2008, 21:31
Salatalıklarınız sağlıklı görünüyor hastalıklı bitki görünümü yok. Ölü alanlarda muhtemelen su damlalarının güneşle yakıcı etkisinden kaynaklandığını düşünüyorum fakat yaprak kenarlarındaki kıvrıklık (ilk resimdeki) sanki besin noksanlığı gibi geldi ama tam teşhis koyamadım.

LuNa
22-05-2008, 00:12
Selam arkadaslar
Ben bu sene ilk defa balkonumda sebze yetistirmeye basladim, bunlarin arasinda salatalik da var. Bitki gayet saglikli görünüyor ama hala ciceklenme baslamadi biraz gec kalmadimi acaba.
Birde salataliklarin birinde bir iki yapraginda lekelenmeler var bunlar neyden kaynaklaniyor olabilir.

38099

38100

38101

simayozkan
30-05-2008, 11:43
arkadaşlar salatalıklarım bu duruma geldi ne yapmam gerekiyor
yaprakların üstünde beyaz beyaz pamukçuk gibi bişeyler oluştu renkleri sararıyor

izzeterisen
30-05-2008, 20:34
Hıyarınızda külleme hastalığı var, hastalıklı yaprakları temizledikten sonra 100 litre suya 400 gr. dozunda kükürt 80 WP etliki maddeli ilaçlardan biriyle (Thiovit,Sufrol 80 WP gibi) ilaçlayınız.

LuNa
01-06-2008, 23:49
Arkadaslar bugün salatalarimi kontrol ederken su asagidaki görüntüyle karsilastim. Bu konuda acemiyim ilk defa evde hiyar yetistiriyorum, oyüzden bu görüntü beni biraz korkuttu. Resimde cok net görünmüyor. Cicek dibinde minik salatalik gibi ama üzerinde cok sayida sanki yumurtaya benzer kabarciklar var. Bunlar bit yumurtasi olabilirmi, yok bu normalmi.

39312

39313

cemo
02-06-2008, 11:58
Korkacak bişey yok luna,hıyarlar böyle oluşuyo sanırım..Benimkide öyle..Büyüdükçe düzgünleşecek sanırım.

LuNa
02-06-2008, 13:32
Cevabin icin cok tesekkürler cemo. Yüregime su serptin inanki, rahatladim simdi :)

mesut5
02-06-2008, 16:31
Sevgili Luna pek yakın görünmüyor ama bunlar dişi çiçekler sanırım,çiçeklerin bazıları saplı (erkek) diğerleride çok minik salatalık şeklinde olacaklar.Bunlardan (dişilerden)salatalık yiyeceksiniz zaten inşallah..

LuNa
02-06-2008, 22:03
Sizin anlattiginiz gibiyse benimkilerde cok sayida erkek cicek var, disi cicek sayisi cok az, bende o yüzden korktum ilk gördügümde :) Digerlerinden farklilar :D

mesut5
03-06-2008, 19:21
Anladım bu konularda fetva verecek olan sevgili üstadımız Selahattin Beydir...!

alper2
09-06-2008, 12:02
Merhabalar,
Aranıza bugün katıldım. Bilgisayar Mühendisiyim ve "sıfır" ticari amaçla çocukluktan aklımda kaldığı kadarıyla balkon sebzeciliği yapmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar maydanoz, roka, tere, vb meyvesiz ve nereye eksen çıkacak bitkileri yetiştirdikten sonra bu sene ilk defa risk alarak domates ve salatalık yetiştirme girişiminde bulundum. 3 hafta önce İstanbul'daki her aceminin yaptığı gibi Eminönü'ne giderek "çıkma garantili" "bodur" salatalık ve domates fideleri ve satıcının verdiği organik gübreyi aldım. Garantili olsun diye toprağı da Migros'tan alıp 50cm.lik iki saksının birine 4 domates, birine de 4 salatalık fidesi diktim.

Satıcının önerisiyle, saksı başına 2 günde bir akşam güneş batınca 1 lt. su dökerek suladım. İlk iki haftadan sonra domatesin dibinin sürekli ıslak olduğunu görünce suyunu 1/3 oranında azaltarak yaklaşık 700ml vermeye, salatalıkları ise aynen sulamaya devam ettim.

Şimdi sorularım geliyor:
1- Yaklaşık 1 hafta önce salatalıklarımın yaprakları birer birer sararmaya başladı. Yaprakları dikkatli inceleyince altlarında birsürü bit olduğunu gördüm. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle Hacı Şakir bebek sabununu köpürterek yapraklara sıktım. Mevcut böcekler 2 gün sonra öldü ama bu sefer yenileri daha da çoğalarak çıkmaya başladı. Haftasonu "Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar" bölümündeki Tarif 5'i (arapsabnu, sıvıyağ, sarımsak) uyguladım. Ama bu sefer de yapraklar neredeyse tamamen sarardılar. Yeni çiçek açan erkek/dişi salatalıklar bile kurumaya başladılar. İşin kötü yanı bitler halen devam ediyor. Fotoğrafları ekledim. Nerede yanlış yaptım ? Salatalıkları nasıl kurtarabilirim ? Bitleri nasıl durdurabilirim ? Hem domateslere hem de salatalıklara aynı kapalı poşetteki toprağı koyduğum için topraktan gelmiş olmayan bu bitler nereden gelmiş olabilir ? Gözümün önünde kuruyan salatalıklar içimi acıtıyor ..

Resimler: Ekte..


2- Aynı dönemde ektiğim domatesler, birinin cılız kalmasının dışında büyümeye devam ediyor. Sitede çiçeksiz dalların budanması ile ilgili yazıları okudum. Bendeki bütün dallar çiçeksiz. 3 haftalık süreç bunları düşünmek için erken midir ? Çiçek açmasını beklemek dışında yapabileceğim birşeyler var mıdır ? (örn böcek önleyici ilaç ?).

Resimler:
http://img353.imageshack.us/img353/9219/domatesgenelno4.jpg

http://img393.imageshack.us/img393/365/domates1ro6.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/8264/domates2ez6.jpg

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Alper

Selahattin Yılmaz
09-06-2008, 13:22
Salatalıklarınız ilacın yakıcı etkisine maruz kalmış görünüyor bekleyip ne kadar zarar gördüğünü gözlemlemekten başka çareniz yok maalesef ancak eğer ilaç gövdeye ve yapraklara çok zarar vermediyse bitki kendisni toparlayacaktır.

Domatesleriniz ise fotoğrafların söylediği kadariyle sağlıklı görünüyorlar ancak yerleri çok dar gib geldi bana ilerde bitkiler sorun yaşayabilir.

cigdemozkan
09-06-2008, 13:56
neden oluşur acaba

salatalıklarıma çok mu su verdim acaba

ilginiz için teşekkür ederim

alper2
09-06-2008, 16:24
Çok teşekkür ederim. Ama yanlış görmediysem salatalıkta halen canlı bitler var (renkleri kararmamış; yeşil veya çok açık kahverengi). Bunları nasıl yokedeceğim ? Bir de bitkiye zarar vermeden başka ilaç yapılabilir mi ? Sitede en zararsız gördüğüm ilacı yapmaya çalıştım ama sanırım o da yakıcı oldu.

Domatesler için herhangi bir koruyucu ilaçlamaya veya gelişim için budama işlemine gerek var mıdır ?

Teşekkürler

bilgeal
09-06-2008, 16:50
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=40055&d=1212949128

SELAHATTİN BEYYYYY
BEN SİMDİ BU YAPRAGI KOPARAYIM MII ... KALSIN MI,SAKSIYI BUYUTMELİYİM Mİİ.

limon
09-06-2008, 18:04
Sulama yaparken yaprakların ıslanmamasına dikkat etmek gerekiyor diye biliyoruz. Ve sulamanın sabah erken saatlerde yapılmasının mantari hastalıkları önlemekte önemli olduğunu... Akşam saatlerinde yapılan sulamalarda bitkiler ve toprak uzun süre nemli kalacağından mantari hastalıkları tetikler diye de biliyoruz. Bunlar doğru mudur gerçekten?
Yoksa ne kadar dikkat edersek edelim yine de hastalık bizi bulur mu? Komşumun söylediğine göre havadaki nemle bile taşınırmış bu mantar hastalıkları..

bilgeal
09-06-2008, 20:31
he valla kopardım gittii ay kıyamıyorum napıımm o benim ilk göz agrım ilk saatalık denemem bi de guzel sekil olmus bisi mi yazmaya calısıyo ne hehehhehehhehe

Selahattin Yılmaz
09-06-2008, 20:51
Sevgili bilgeal, sizin mesajınızı görmemişim yaprağınıza yazıcı böcek girmiş çok sorun teşkil etmezdi sadece öyle çizikler oluşurdu ancak bitki yeni yaprak çıkartır sorun olmaz.

Selahattin Yılmaz
09-06-2008, 21:06
Cemo yetmedi milletin sebzelerine de mi musallat oldun :D

erasmus
09-06-2008, 21:10
Selamlar. Külleme hastalığı civarda bir kaç bitkide ortaya çıkmışsa rüzgarla ve hatta böceklerle bile çok kolaylıkla çevreye yayılır. Hava neminin %60-70 civarında olması ve sıcaklığında 25-27 C civarında seyretmesi bu hızlanmayı en üst seviyeye çıkarır. Puslu ve çiğli giden havalar siz yaprakları sulama yaparken ıslatmamaya dikkat etseniz bile(faydası inkar edilemez) gerekli ortamı sağlamaya yeteceğinden bulaşık bir bölgede ilaçlama yapmadan sağlıklı bitki yetiştirmek(özellikle saydığım sıcaklık ve nem değererine ulaşılan gün sayısı fazla bir bölgede yaşıyorsanız) oldukça güçtür. Burada hastalığın ortaya çıkmadan koruyucu ilaçlama yapılarak önlenmesi meydana gelecek hasarı en aza indirecektir. Bitkileriniz ve sizler için hastalıksız günler dileklerimle:)

limon
09-06-2008, 23:49
Güzel bilgiler için çok teşekkür ederim erasmus.

bilgeal
10-06-2008, 07:36
AY KIYAMAMISTIM Kİ kopartmadım ki ..:D

nasıl kıyarsın o ufacık saksıdan onca salatalık cıkartmaya calısıyo ben dokunabilirmiyim bence o bana ''Bilge anne teşekkürler'' .... yazmııışşş :cool:

erasmus
10-06-2008, 12:59
Güzel bilgiler için çok teşekkür ederim erasmus.

Rica ederim. Bundan sonra da foruma daha çok göz atıp, bilgim olan konularda diğer üyelere yardımcı olmaya çalışacağım.

eylems
14-06-2008, 07:02
Selahattin Bey,benim salatalık fidemin durumu alttaki fotoğraflardaki gibi.
3. fotoğrafta kıvrılan yaprağı fotoğraflamaya çalıştım.Bunun gibi birkaç kıvrık yaprak daha var.Bir yazınızda yaprak kıvrıklığına dair besin noksanlığı demişsiniz.Bu besini nasıl takviye etmeliyim?Bana bitki dalları zayıf geliyorlar.Fideyi dikeli 1 ay olacak doğru dürüst dallanmadı **** boy atmadı.Fide kapalı balkonda duruyor havalanması için üst vasistas 24 saat vede gündüz açılır pencere sürekli açık.Balkon güneşlenme süresi ise yarım gün.Alt yaprak uçlarında sararma var ama yeni yapraklarda bu sararma yok bazı yapraklarda beyaz lekeler mevcut.Sulamayı genelde arıtılmış su ile arada ise musluk suyu ile yapmaktayım.Fideleri ekerken evde mevcut olan çiçek toprağına ekmiştim.Bitkiyi yakarım diye korktum ve çiçek toprağı(menekşe toprağı gibi) besin yönünden zengindir diye yine evde sakladığım koyun gübresi takviyesi yapmadım.
Hocam durum yukarıda anlattığım gibi nerelerde hatalıyım?
Dallarının kuvvetlenmesi durumu için sizce ne yapmalıyım?
Geçen yaz yine salatalık fidesi almıştım.O fide heryeri kaplamıştı ama bir tane bile salatalık yapmamıştı bol çiçek açıyor döl tutmuyordu.Çiçek dökme durumunu tekrar yaşamamak için ne yapmalıyım?

bilgeal
18-06-2008, 15:06
Aynı benim salatıklarım gibi ühüüü :(
resimdekilerden 3 su an mefta :(

candostums
18-06-2008, 15:15
bende uzuluyorum arkadasım.cok emek verdim.aksamları gelip sanki cocuklarımmıs gibi ilgileniyordum onlarla.Hatta esim bile bazen kıskanırdı onları. :)

ama herseyin bi caresi var.bi yerde hata yapıyorum ama nerde.umarım hasta olmamıslardır.

nkbalki
18-06-2008, 15:17
Sn. sardunya12,
Hıyar bitkisi genişyapraklı ve bol su tüketen bir bitkidir. Kök sistemi ise bunun tersidir. Bu nedenle çapalama yaparken ve ya bitkinin köklerine basıldığında kök zarar göreceğinden su dengesi bozulur ve acılaşma olur. Acılaşma daha çok yerli çeşitlerde olur. Dikenli (meyve üstünde) çeşitlerde acılaşma daha az olur. Islah edilen f1 lerde acılaşma çok az olur. Bahçenizdeki hıyar bitkisinde, dolu nedeniyle gövdesinde yaralar oluşmuş veya yaprakları fazla parçalanmışsa veya bahçede çalışırken köklerine zarar verdiyseniz acılaşma olmuştur. bitkideki su dengesi düzeldiğinde sonraki meyvelerde acılaşma azalır sadece sapa bağlandığı uç kısımda kalır.

bilgeal
18-06-2008, 15:28
aynen isten geliyorum ustumu cıkarmadan ilk onlara bakıyorum sabah da uykulu gozlerle .... gercekten de cocukları gibi oluyo galiba endiseleniyo insan buyudu mu hastalandı mı diye :)

sardunya12
18-06-2008, 16:25
peki niye yapraklarında delikler var bunuda öğrenebilirmiyim

malina
18-06-2008, 18:30
Bir zararlı yiyor olabilir, yaprakların altını üstünü kontrol ediyor musunuz?

nkbalki
19-06-2008, 12:39
Sn. sardunya12,
Dolu yağdığını söylüyorsunuz bunun bir kısmı doludandır. Fakat dolu yağmadan önce oluşan deliklerin büyüklüğü şekli vb. gibi durumlar bize zararlın tespitine nedendir. salyangoz,sümüklü böcek vb. gibi zararlılar bu delinmelere neden olur. bu zararlılar gece daha fazla zarar yapar ve gündüz gizlenirler.

Emre Albayrak
19-06-2008, 13:50
Viral bir rahatsızlık olabilir ancak basit bir potasyum eksikliği de olabilir.. Yapraklarda bölgesel çürümeler ve delikler var ise bu bitkilerinize virüs bulaştığı anlamına gelir.. Delik yaprakları koparmanız ve imha etmeniz gerekir.. Eğer çürüme yok ise potasyum eksikliğindendir potayum barındıran gübreler kullanmanız ve toprağı havalandırmanız yeterli olacaktır..

malina
19-06-2008, 13:53
Tarif her zaman yeterli olmaz, sorunlarınız için mümkünse fotoğraf eklemelisiniz.

kuzen38
20-06-2008, 20:33
Benim aklıma söyle bir olay geliyor, özellikle yetiştirdikleri salatalıkların hastalanmasından sikayet edenler icin : daha önceleri bende fide alıyordum. aldıgım fideleri catalca dahil evde balkonumdada yetistirmeye çalışıyordum. sonuc genellikle hüsranla bitiyordu.Gecen sene yurtdisindan getirttigim tohumlarımı denedim. Ve aldıgım ürün oldukca bereketliydi. Bu senede kırmızı salatalık ektim örnegin, şu an için durumları oldukca iyi.


Kısacası ben aldıgımız fidelerde bir dandiriklik olduguna inanıyorum, Selahattin bey siz ne dersiniz bu duruma?

Emy
20-06-2008, 22:04
Ben de benimkileri söküp attımarkadaşlar ve tekrardan ekmeye kararlıyım salkım salkımsalatalıklarımolmadan da rahat etneyeceğim durun bakalım hayırlısı... Gelişmeleri yine konuşuruz.

osmann
21-06-2008, 14:07
Yaklaşık 1 ay kadar önce aldığım salatalık fidesini iki acı biber ve bir cherry domates ile birlikte uzun bir saksıya diktim. Boyu yarım metreyi geçti. Sırıkla bir kurdeleye sarıyorum. Sorunum şu: Yapraklarda ve çiçeklerde bir sorun yoktu. Ancak sonradan özellikle alttan yukarı doğru sararmaya başladı. Sararan yaprakları kestim. Çiçekler meyve vermeye başlıyor ancak tam büyüyemeden sararıp düşüyor. Biberlerimde bit vardı. Zirai ilaç satıcısının tavsiyesiyle Bazinon isimli bir ilaç kullanmıştım.Şu anda biberler boy attı çiçek ve biber verdi,bit kalmadı.O zaman salatalık henüz çiçeklenmemişti. Ona da çok az sıktım belki biberlerden bulaşır diye. Beslenemiyordur diye organik gübre koydum dibine.Bunlardan herhangi biri salatalığı etkilemiş olabilir mi?Resim gerekirse resim de gönderebilirim. Bir tanecik fidem var ve salatalıklar turşu büyüklüğüne gelip sararıyor,düşüyor.Çok üzülüyorum.Lütfen yardım edin.

fbçekirge
21-06-2008, 15:10
selahattin bey yardım lütfen

osmann
21-06-2008, 18:39
Sevgili cemo; Selahattin Bey in yardımcı olmasını bekleyeceğim bir süre. Eğer sonuç alamazsam ben de biber ve domateslerime döneceğim sanırım. Ama sararıp düşmeleri çok üzüyor beni. Umarım bir çare bulurum. Yine de iyi dileklerin için sağol sana da kolay gelsin.

fbçekirge
21-06-2008, 23:43
selahattin bey tatilemi çıktınız yorumlarınızı dört gözle bekliyorum

Selahattin Yılmaz
22-06-2008, 00:25
selahattin bey salatalığın yerini zarar vermeden balkonun 5 saat kadar dik ğüneş gören yerine taşıdım.Fakat saksının(25 lt) oturduğu tabağını kaldırdığımda salatalığın köklerinin saksının altındaki drenaj deliklerinden çıktığını gördüm ve pis sayılabilecek bir koku vardı.Bende saksıyı yerden 5cm kaldırıp yarım saat kadar beklettim.Yere yarım lt'ye yakın hatta daha az su aktı.Tabi birazda pis kokulu.Sonra resimdeki gibi saksı ile tabağın arasını 1 cm kadar açtım.Şimdi ben suyu fazlamı verdim ve salatalıklarım sarardı?Ğüneşi çok görürse canlanırmı?Neden bir sürü çiçek açıp açıp dökülüyor?Yoksa salatalığımın köklerini çürüttümmü?Yani kısaca salatalığı söküp atayımmı? Zaten fideyi ektikten sonra 30 gün iş seyehatım sürdü ve koltuk budamasıda yapamadım.Resimde görürdüğü gibi tek kök 4 adet dal.Bu fazlamı?Saksım yeterlimi?Alt yaprakları aşırı büyüdüğü ve çok yer kapladığı için budadım.Hataymıydı



Saksınız yeterli görünüyor ama büyük bir ihtimalle sulama hatası nedeniyle çiçek döküyor salatalıklarınız. Kökler olumsuz etkilenmiş olmalı. Aslında hatanızı nasılda biliyorsunuz.

mesut5
22-06-2008, 10:29
Merhaba Selahattin Bey.Bu alan hıyar için ayrılmış ama,ben yardım alacak başka alan bulamadığım için burdan size sorduğum için özür dilerim.Bahçemde diğr sebzelerle beraber patlıcan ekimi yapmıştım.Bahçemde diğer sebzeler çıktılar ancak patlıcanlarda bir gariplik mevcut.Çiçek açıyorlar,meyveye dönüşmeden kuruyup düşüyorlar,acaba sebebi nedir yanlış bir uygulamamı yapıyorum bu konudada yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla...!

usoydal
01-07-2008, 11:31
Merhabalar,

Salatalıklarda küçük kalma sararma ve yumuşama oluşmaya başladı. Yapraklarda da beyaz lekeler mevcut. Ne yapmam gerekiyor acaba?

Bitki 170 boyuna falan ulaştı. Daha fazla uzamasın diye tepe tomurcuğunu kestim. neredeyse günün tamamında güneş gören biryerde duruyor. Ama yaprakların büyüklüğü nedeniyle meyvelere gölgede kalıyor olabilir. Yaprak budaması önerir misiniz? Ne şekilde yapmalıyım?

Teşekkürler.

suzan7
01-07-2008, 13:18
Selam arkadaşlar,
Acilen salatalıklarıma bir çözüm arıyorum.
Salataluklarım bol çiçek açıyor,meyve veriyor.Salatalıklar 2-3 cm olunca sararrıp kurumaya başlıyor.Ne yapabilirim bir fikri olan varsa bildirsin lütfen.

ertum2000
01-07-2008, 17:47
Herkese İyi Günler,

Bu siteye yeni üye oldum.İçeriği gerçekten çok güzel.Siteyi yapanlara teşekkürlerimi sunuyorum.Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.Ben balkonda salata yetiştirmeye başladım ancak karşılaştığım bir sorun var.Saksıya diktiğim salatalık tohumları filizlendi ve 15 gün içersinde büyüyerek salatalıkları vermeye başladı.Ancak salatalar bir parmağın ancak üçte birini bulmakta ve bir tefeğinde yaklaşık 4veya 5 tane salata var ve bunlar hiç büyümüyor,sararıp kuruyor.Salatalıklarımın büyüyebilmesi için ne veya neler yapmalıyım.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Kolay gelsin.

Selahattin Yılmaz
01-07-2008, 19:31
Arkadaşlar hep aynı sorun saksıdaki toprağın aşırı ısınması sorunu bu saksılarınızın toprak kısmını serin tutmaya çalışın ve bunun için tedbirlerinizi alın.

usoydal
01-07-2008, 20:16
Arkadaşlar hep aynı sorun saksıdaki toprağın aşırı ısınması sorunu bu saksılarınızın toprak kısmını serin tutmaya çalışın ve bunun için tedbirlerinizi alın.

Selahattin Hocam, yapraklardaki lekeler ve tepe budaması konusunda bir yorumunuz var mıdır?

teşekkürler

Selahattin Yılmaz
01-07-2008, 20:48
Yparaklar aşırı sıcağa ve aşırı rüzgara bu tarz tepkiler veriyor sıcaklık dışında gayet sağlıklı bitkileriniz merak etmeyin.

kuzen38
03-08-2008, 16:33
Selahattin bey 1 haftadır hasta oldugum icin bitkilerimle fazla ilgilenemedim. 1 hafta sonra ilk kez bugün gün ışıgında salatalığa bakınca 2 yaprakta mevcut lekeleri gördüm. Yagmur yagmıstı, yukardaki balkondan da epey su sökülmüştü üstüne. sizce ne yapmalıyım, mini bir budama olabilir mi bu 2 yapraga?

mesut5
29-08-2008, 21:22
Merhaba Selahattin Bey,yeni ektiğim domates ve salatalıklarıma galeri sineği musallat oldu acilen yardım da bulunursanız sevinirim,şimdiden de teşekkür ederim

Selahattin Yılmaz
29-08-2008, 23:38
Forumda ev yapımı ilaçlar başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD+ila%E7lar)na bakarsanız orada size uygun ilaçlar vardır değilse zirai ilaç bayileriden sistemi,k insektisit almalısınız ki o da zehiri bitkiye vermek demek ve haliyle de doğal yetiştiricilik alanı dışına çıkmış olursunuz.

Ancak akıma takılan bir soru da galeri sineği olduğu teşhisini nasıl koyduğunuzdur?

mesut5
31-08-2008, 18:05
Selahattin Bey var olan bahçemdeki (Fasulye-Börülce-salatalık ve domateslerde)sebzelerin yapraklarında şeritler halinde yollar oluştu,bu da galeri sineğinin yavrularının yaptığı yol olduğunu sanıyorum,ben tarım ilaçsız yetiştirmeyi hedeflemiştim ancak bu biraz zor bi olay,hastalıklarla mücadele oldukça zor, saygılarımla

Selahattin Yılmaz
31-08-2008, 18:23
Yazıcı böcekler evet. Eğer bitki solgunluk düzeyinde etkilenmemişse endişelenmeyin derim. Yok olmadı iyice gözsleyip elle müdahele edebilirsiniz.

mesut5
01-09-2008, 20:29
Elle mücadele derken bu böceklerin olduğu yaprakları imha etmektenmi bahsediyorsunuz efendim

Selahattin Yılmaz
01-09-2008, 22:01
Böcekleri takip etmeyi deneyin, böceklerin hayatını okuyun, araştırın, gözlemleyin olmadı hiç bir şey yapmayın daha iyi hiç değilse son salatalıklarını yersiniz.

dualist
29-04-2012, 23:35
Arkadaşlar Merhaba;

Kapalı sera içerisinde; 200 hıyar kökünden yaklaşık 20 tanesinde linkteki fotolarda görüldüğü gibi bir durum mevcut.

iz element eksikliği olarak düşünüp yaprak gübresi verdim;

fakat sorun devam ediyor.büyümüyorlar ve çok üzülüyorum.

acaba bu bir hastalık mıdır?

sararıyor kuruyor. küçük kalıyorlar.. :(

resimler için tıklayın.. (http://imgur.com/a/3FXQI#0)

sinasi6
30-04-2012, 09:22
Sayın dualist,
Resimler açılmıyor.

muratege
11-05-2012, 19:19
Arkadaşlar Merhaba;
Bahçemde 10 kök salatalık fidem var.Ancak salatalıkların yapraklarında aşağıdaki fotoğraflarda görünen lekelerden var.Yaprakların altına üstüne baktım herhangi bir böcek yok.Sizce bunlar nedir? Ve nasıl önlem alırım?
Yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkürler.
294127
294128
294129
294130

mustafa-sen077
11-05-2012, 20:33
***...
bu yaprak lekesi sanki Corynespora cassiicola ya benziyor yani mantari bir hastalık..

Ömer Bey
11-05-2012, 22:43
değerli arkadaşım,
Bu hastalığın adı: Hıyar yaprak lekesi (ulocladium cucurbitae) bir fungus olup sıcak koşullarda olusur ve hızla yayılır.Gece gündüz sıcaklık farklılıkları gelişimini teşvik eder.İlk belirtiler enfeksiyondan 1 hafta sonra görülür.Önlem olarak havalandırmaya önem vermeli,sık sulamadan kacınmalı,belirtileri gösteren bitkiler toplanmalıdır.Kimyasal ilaçlama olarak,yeşil aksam ilaçlamaları şeklinde uygulanmalıdır.

muratege
12-05-2012, 13:02
ilginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar.Demekki şimdilik havalandırmaktan başka yapacak birşeyimiz yok.Eğer varsa ilaç ismi verebilirmisiniz?

mustafafbka
13-05-2012, 15:45
Organik ilac olarak labicuper kullanabilirsiniz bide ilac alirken ilaclama ile hasat arasi surenin kisa olmasina dikkat edin

hepgül
23-06-2012, 07:32
Kükürt kullanmak faydalı olmazmı? Bizdede oluştu bu görüntüler : (

Ebrar Elif
25-07-2012, 11:57
lütfen yardım edin. salatalıklarımın yapraklarında pamukçuk gibi lekeler var. yapraklar kuruyor ve salatalıklar büyümeden solup kararıyor. Ne yapmam gerek bana bilgi verirseniz sevinirim. ******
Foto1288.jpg (26.5 KB)

BerkayYilmaz
10-08-2012, 18:41
lütfen yardım edin. salatalıklarımın yapraklarında pamukçuk gibi lekeler var. yapraklar kuruyor ve salatalıklar büyümeden solup kararıyor. Ne yapmam gerek bana bilgi verirseniz sevinirim. ******
Foto1288.jpg (26.5 KB)


Yanılmıyorsam külleme olmuş.


Külleme Hastalığı

Külleme hastalığı hemen hemen bütün bitkilerde görülmektedir. Ancak sebzelerde küllemenin ayrı bir önemi vardır. Külleme tarla ve bahçe yetiştiriciliği yapılan yerlerde kavun, hıyar, kabak, karpuz, bamya, gibi sebzelerde; örtü altı yetiştiriciliği yapılan yerlerde de yine hıyar, kavun, domates, patlıcan, biber vb. sebzelerde genellikle her yıl görülür.

Hastalık, bitkilerin alt yapraklarından başlar. Daha sonra taze yapraklara ve sürgünlere geçer. Küllemenin bitkideki görünüşü, yaprakların genelde üst yüzünden bazen hem alt hemde üst yüzünden un serpilmiş gibi lekelerin oluşudur. Lekeler zamanla birleşerek bütün yaprağı kaplar.

Küllemeli bitkiler büyüyemez, çiçek açmaz, meyveler tatsızlaşır. Hastalık çok ilerlemişse yaprak ve meyve dökümü olur. Külleme hastalığı çevrede bir kaç bitkide görüldü mü rüzgar ve böceklerle çevreye dağılarak yeni bitkilere bulaşır. Hastalığın mevsim içinde yayılması ve bulaşmaların olması için % 60-70 nem ve 27°C kadar varan sıcaklık çok uygundur. Külleme yağmurlu havalardan çok çiğli ve puslu günlerde daha çok yayılır.

Hastalık, kışı bitkilerin, yaprakları üzerinde siyah renkte, yuvarlak üreme organı halinde geçirir. Baharda bu üreme organı gelişerek burada meydana gelen sporları etrafa yayılır ve yeni bitkilerde hastalık oluşur.

Albugo candida Beyaz Pas Hastalık Etmeninin Genel Özellikleri

Albugo candida (Gmelin) Kuntze fungal hastalık etmeni olup, Crucifer familyasına ait bitkilerinin kültür ve yabancı otlarında beyaz pas hastalığı yaparlar. Hastalanan bitkilerde aşırı yaprak dökülmesi, kök yaralanması ve pazar değerinin azalmasına neden olurlar. Ispanak, hardal, dereotu ve turp hastalıktan en fazla etkilenen kültür bitkileridir. Hastalık etmeni kış gibi olumsuz koşulları toprakta kalın hücre duvarlı ve kötü iklim koşullarına dayanıklı sporlar olarak geçirmektedirler.

Hastalık etmeni baharın hava koşullarının düzelmesiyle çimlenir ve genç fideleri infekte ederler. Hastalık etmeni bitki bünyesinde sistemik olarak gelişir ve yaprak altı ve üzerinde fungusun sporları bulunan püstülleri meydana getirirler. Bu püstüller beyaz renkli olduklarından dolayı hastalık ismini buradan almışlardır. Püstüller patladıktan sonra oluşan sporlar hava kökenli olup, aynı tarla ya da diğer tarlalardaki bitkilere yayılmaktadır. Sporlar su sıçramaları ve böcekler ile de taşınabilir. Fungal etmenin dayanıklı olan sporları çürümekte olan bitki artıkları üzerinde meydana gelir ve daha sonra bitki artıklarının çürümesiyle toprakta serbest kalırlar.

Çok uzun yıllar bu sporlar topraklarda canlılığını muhafaza eder ve uygun konukçularını bulduklarında ise enfeksiyonlarını gerçekleştirirler. Hastalık etmeninin gelişmesi için en uygun hava ortamları 10-20 °C sıcaklık ve nemli ya da yağmurlu havalardır.

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalık etmeni hemen hemen tüm Crucifer familyasına ait bitkileri etkiler, fakat hastalık etmeni lahana, karnabahar, brokoli ve brüksel lahanasına göre turp, adi turp, hardal,
şalgam ve dereotu gibi bitkileri daha fazla etkilemektedir. Infektelenen bitkilerin yaprak üst yüzeylerinde sarı ya da nekrotik lekeler olarak başlar ve bunu yaprak altında beyaz renkli püstül oluşumu takip eder.

Hastalık etmenlerin sporlarını içeren püstüller yaprak sapı, gövde ve yeşil olan çiçek akşamlarında da meydana gelir. Püstüller genişleyerek yaprak epidermisini yırtarlar ve küçük yuvarlak alanlarda beyaz tozlu bir spor ortaya çıkar. Özellikle etkilenen bitki dokularında (gövde ve çiçeklerde) şişme ve deformasyonlarda görülür. Bazı durumlarda da hastalık özellikle turp bitkisinin kökleri üzerinde şişkinlikler seklinde ortaya çıkmakta ve kök ur hastalığının belirtilerine benzemektedir.

Kültürel Mücadele

Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve yok edilmeli.
Ürün rotasyonu (en az 2 yıl) yapılarak inokulum sayısı düşürülebilir.
Hastalıktan arı bitkiler tarlaya ya da seraya şaşırtılmalı.
Hastalığın konukçusu olacak muhtemel yabancı otlar ile mücadele edilmeli.
Tohumların bulaşık olma ihtimali göz önünde bulundurulmalı, bunun tohumlara sıcak su uygulaması ya da tohum ilaçlaması yapılabilir.

HASAN ASLANLI
13-05-2013, 15:36
Herkese selamlar.
1 şubat 2013 tohum ekimi
11 mart 2013 fidelerin dikimi olan 800 kök salatalığım var.
tamamı dikenli hıyar.rus hıyarı diye adlandırılan cinsten.
tüm gübrelemeyi damla sulama ile toprak analizi neticesinde yaptım.
ilk başlarda herşey çok normal iken dikimden 43.gün sonra çiçeklerde kurumalar,sararmalar,çürümeler oluşmaya başladı.yaklaşık %30 civarında.
38.günden itibaren ürün almaya başladık.13 mart itibari ile 1300 kg.hasat yaptık.
günlük ortalama bitki başına/gün 1,5 lt. su veriyoruz.sera içi gündüz 35 gece 21 derece.sulamayı TERS OSMOZ ile elde edilen su ile yapıyoruz.kışın +25 derece su sıcaklığında sulama yaptık.-18 derecede bile serayı +12 ortalama ısıda tuttuk(minumum +7 dereceye indi).mutlak havalandırma yaptık.
resimleri ekliyorum.değerli yorumlarınız için teşekkürler...

venompd26
20-05-2013, 15:03
arkadaşlar resimlerde görüldüğü gibi benim hıyarlar çiçek açtı ve gayet sağlıklı gibi görünüyor ancak yapraklarda çok seyrek olarak beyaz noktalar ve yaprak uçlarında çok hafif kurumalar var. bunlar normal midir yoksa bir hastalık mıdır? hastalıksa nasıl giderebilirm? yardımcı olursanız sevinirim.

h_dogan
20-05-2013, 16:13
Yaprakların arkasına bir bakın kahverengi lekeler var mı?
Yalancı mildiyö başlangıcı var gibi.

venompd26
20-05-2013, 19:27
şimdi baktım herhangi bir kahverengilik yok şimdilik yaprak arkaları yemyeşil gayet iyi görünüyor.

venompd26
24-05-2013, 14:18
resimler görüldüğü gibi hıyarlarımın yapraklarında beyaz beyaz birşeyler var. Küllenme olabilir mi? Küllenme ise TOPAS isimli ilacı kullanabilir miyim? Ayrıca hıyarın toprağında dün resimdeki gibi beyazlaşma vardı ama bugün beyazlaşma kaybolmuş. Bu ne olabilir?

HASAN ASLANLI
28-05-2013, 10:54
Herkese selamlar.
1 şubat 2013 tohum ekimi
11 mart 2013 fidelerin dikimi olan 800 kök salatalığım var.
tamamı dikenli hıyar.rus hıyarı diye adlandırılan cinsten.
tüm gübrelemeyi damla sulama ile toprak analizi neticesinde yaptım.
ilk başlarda herşey çok normal iken dikimden 43.gün sonra çiçeklerde kurumalar,sararmalar,çürümeler oluşmaya başladı.yaklaşık %30 civarında.
38.günden itibaren ürün almaya başladık.13 mart itibari ile 1300 kg.hasat yaptık.
günlük ortalama bitki başına/gün 1,5 lt. su veriyoruz.sera içi gündüz 35 gece 21 derece.sulamayı TERS OSMOZ ile elde edilen su ile yapıyoruz.kışın +25 derece su sıcaklığında sulama yaptık.-18 derecede bile serayı +12 ortalama ısıda tuttuk(minumum +7 dereceye indi).mutlak havalandırma yaptık.
resimleri ekliyorum.değerli yorumlarınız için teşekkürler...

fotoğrafları ekliyorum

Derocan
25-06-2013, 03:28
Merhaba, benim salatalığım birden yaprakları büyüdü ve serpildi ancak yapraklarda bir takım sararmalar oldu ve meyvesi de aynı şekilde çürüyor. Çok gelişmiş görünmesine ve bir tane salatalık vermesine rağmen bir meyve daha alamadım. Ayrıca türünü bilmiyorum ama yaprakları sert kendisi dikenli türden.. Sanırım bir hastalığı var. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler..

Ozlem A
27-06-2013, 20:35
Saksıdaki salatalığım gayet iyi giderken yapraklar içe doğru kıvrılıp kenarlardan hafif kararmaya başladı. Bazı yapraklarda solgunluk ta vardı ve kopardım. Düzenli olarak arapsabunu yağ sarmısak acı biber karışımı uyguluyorum ve ev yapımı yumurta kabuğundan kalsiyum sıvısını yapraklara püskürtüyorum.

danışman_32
30-06-2013, 22:26
fotoğrafları ekliyorum

sn HASAN ASLANLI genelde domates alanında bilgi veriyorum fakat resimlerde eklemiş olduğunuz fotolardaki çürüme tuzluluk nedeniyle meydana geliyor herhangibi bir ph ayarlayıcı ürün (tuzluluk giderici ) temin edip bitkinize kökten ve yapraktan uygulayın

danışman_32
30-06-2013, 22:30
resimler görüldüğü gibi hıyarlarımın yapraklarında beyaz beyaz birşeyler var. Küllenme olabilir mi? Küllenme ise TOPAS isimli ilacı kullanabilir miyim? Ayrıca hıyarın toprağında dün resimdeki gibi beyazlaşma vardı ama bugün beyazlaşma kaybolmuş. Bu ne olabilir?

sn venompd26 evet bu külleme topas en etkili ilaçlardan birisidir fakat size CABRİO isimli BASF nin külleme ilacını tavsiye ediyorum ayrıca bitkinizin yapraklarının dış kısmından beyaz bir izlenlenme var buda potasyum eksikliğini işaret eder ayrıca bir potasyum nitrat içeren gübre temin edip hem toprağa hemde yaprağa uygulayın

danışman_32
30-06-2013, 22:33
Arkadaşlar Merhaba;
Bahçemde 10 kök salatalık fidem var.Ancak salatalıkların yapraklarında aşağıdaki fotoğraflarda görünen lekelerden var.Yaprakların altına üstüne baktım herhangi bir böcek yok.Sizce bunlar nedir? Ve nasıl önlem alırım?
Yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkürler.
294127
294128
294129
294130

sn muratege bitkinizde yalancı mildiyö hakim herhangibi bir yalancı mildiyö ilacı temin edip bitkinizin yapraklarına püskürtün benim tavsiyem M-45 tir

caner88
03-07-2013, 21:35
benim salatalıklarımda yamuk yumuk oluyor.neden olabilir acaba? normal bir durum mu? yardımcı olursanız sevinirim.

danışman_32
03-07-2013, 23:35
benim salatalıklarımda yamuk yumuk oluyor.neden olabilir acaba? normal bir durum mu? yardımcı olursanız sevinirim.

sn caner88 herhangibi bir bitki gelişim düzenleyici temin edip 2 litre suya 10-15 cc karıştırıp bitkilerinize uygulayın

caner88
04-07-2013, 10:12
sn caner88 herhangibi bir bitki gelişim düzenleyici temin edip 2 litre suya 10-15 cc karıştırıp bitkilerinize uygulayın

cevabınız için teşekkür ederim. ;) ancak ben kimyasal ilaç kullanmak istemiyorum. gerçi bitki gelişim düzenleyicisi kimyasal mıdır bilmiyorum. bunun dışında yapabileceğim birşey varmıdır? salatalıklarımı balkonda saksıda yetiştiriyorum.öğleden akşama kadar güneş alıyorlar.

danışman_32
07-07-2013, 22:10
cevabınız için teşekkür ederim. ;) ancak ben kimyasal ilaç kullanmak istemiyorum. gerçi bitki gelişim düzenleyicisi kimyasal mıdır bilmiyorum. bunun dışında yapabileceğim birşey varmıdır? salatalıklarımı balkonda saksıda yetiştiriyorum.öğleden akşama kadar güneş alıyorlar.

bgd bitki gelişim düzenleyicilerin organik olanları vardır benim önerim CROPSETTİR

caner88
11-07-2013, 09:30
bgd bitki gelişim düzenleyicilerin organik olanları vardır benim önerim CROPSETTİR

cevabınız için teşekkürler sayın danışman. ;) şuan aynı bitkimde daha farklı sorun var yaprakları sarardı ve gövdede çatlaklar oluştu neden olabilir acaba? başka bir saksıda bir kök daha salatalığım var ona da bulaşır mı bu hastalık?sanki onda da yapraklarında başladı gibi. resim ekliyorum.yardımcı olursanız sevinirim.

danışman_32
12-07-2013, 17:46
cevabınız için teşekkürler sayın danışman. ;) şuan aynı bitkimde daha farklı sorun var yaprakları sarardı ve gövdede çatlaklar oluştu neden olabilir acaba? başka bir saksıda bir kök daha salatalığım var ona da bulaşır mı bu hastalık?sanki onda da yapraklarında başladı gibi. resim ekliyorum.yardımcı olursanız sevinirim.

sn caner bikinize kırmızı örümcek gelmiş ağlarından hemen göze çarpıyor bitkinizin yapraklarının altını arkasını çevirdiğinizde muhtemelen hareket eden dikkatli bakınca kırmızı renkte canlıların kloni halinde çokda olsa bazılarının hareket ettiğini görürsünüz gövdede çatlama ise çok fazla hıyara su verdiğinizde gövde strese girer çatlar

caner88
14-07-2013, 23:02
sn caner bikinize kırmızı örümcek gelmiş ağlarından hemen göze çarpıyor bitkinizin yapraklarının altını arkasını çevirdiğinizde muhtemelen hareket eden dikkatli bakınca kırmızı renkte canlıların kloni halinde çokda olsa bazılarının hareket ettiğini görürsünüz gövdede çatlama ise çok fazla hıyara su verdiğinizde gövde strese girer çatlar

cevabınız için teşekkür ederim sayın danışman.;) sulamaya dikkat edeceğim. örümcek işini de doğal ilaçlarla halletmeye çalışacağım. inşallah yararlı olur.

nesli60
24-07-2013, 05:34
sayın Danışman 32 acil yardımınız gerekiyor bahcedeki salatalıklar süper gelişirken şimdi sararmaya başladı bi hastalıkmı bilemiyorum ne yapmam gerekiyor :(

danışman_32
24-07-2013, 16:51
sn nesli60 maalesef bitkinize kırmızı örümcek gelmiş gelmiş kırmızı örümcek bitkinizin yapraklarındada görüldüğü gibi bitkinizin alt yapraklarına gelir bu yaprakların altında yaprak iletim demetlerinden beslenerek yaprakların sararmasına neden olur biraz daha yakından görürseniz kırmızı örümceğin yapmış olduğu ağları bile görürsünüz kırmızı örümceğin varlığından nasıl emin oluruz sararan yaprakların altını kaldırıp dikkatlice baktığınızda kırmızı renkli küçük canlıları göreceksiniz çözümü herhangibi bir kırmızı öürmcek ilacı fakat ev yapımı ilaçları kesinlikle tavsiye etmiyorum benim tavsiyem agrimec adlı ilaçtır ve size iyi bir çözüm olacaktır

nesli60
24-07-2013, 21:39
danışman 32 engin bilgilerinizle bizleri aydınlattıgınız için çok teşekkür ediyorum ALLAH razı olsun yani bu agrimec i kullanınca düzelecek öyle mi ? ya örümcek gördüm görmesine ama işte kutsal hayvan diye öldürmedim ne bileyim başımı agrıtacagını :D son bir soru 14 kök salatalıga ne kadar kullanmam gerekiyor?

h_dogan
24-07-2013, 21:55
Ne kadar su kullanacağınıza bağlı. ;) 5 litre suya 5 ml koyabilirsiniz. İlle de agrimec almanıza gerek yok muadillerini alabilirsiniz daha ucuz.

nesli60
24-07-2013, 23:43
sayın h dogan ilginiz için teşekkür ediyorum ama mazur görün muadiller derken ne demek istediniz anlıyamadım biraz acarmısınız?

s.serdar
25-07-2013, 02:15
danışman 32 engin bilgilerinizle bizleri aydınlattıgınız için çok teşekkür ediyorum ALLAH razı olsun yani bu agrimec i kullanınca düzelecek öyle mi ? ya örümcek gördüm görmesine ama işte kutsal hayvan diye öldürmedim ne bileyim başımı agrıtacagını :D son bir soru 14 kök salatalıga ne kadar kullanmam gerekiyor?

Sayın nesli60

Ziraai üretimde nedense pek kutsala önem verilmiyor.

Ancak Ağrimeç'i kullanmanın, kutsalınıza zarar vereceğini biliyorsunuz değil mi :confused:

Saygılarımla.

h_dogan
25-07-2013, 06:59
sayın h dogan ilginiz için teşekkür ediyorum ama mazur görün muadiller derken ne demek istediniz anlıyamadım biraz acarmısınız?

Agrimec Syngenta firmasının, muadiller ise başka firmaların.

nesli60
26-07-2013, 02:02
Sayın nesli60

Ziraai üretimde nedense pek kutsala önem verilmiyor.

Ancak Ağrimeç'i kullanmanın, kutsalınıza zarar vereceğini biliyorsunuz değil mi :confused:

Saygılarımla.

s.serdar bey bilgi için teşekkür ediyorum genel yapısını bozdugunu zarar verdiğini bilmiyordum sayenizde ögrenmiş oldum ben bahce konularında fazla bilgiye sahip degilim ..yeni bu sene başladım birşeyler üretmeye..bugün bahceyi sularken salatalıklara resmen duş aldırdım tüm yapraklarını tek tek yıkadım fazla ilerlemesin diye henüz ilaç falan kullanmıs değilim ama ne yapacagım konusunda da kararsısım ve önerilerinize acıgım ..herşey için teşekkür ederim..

nesli60
26-07-2013, 02:03
Agrimec Syngenta firmasının, muadiller ise başka firmaların.
kusuruma bakmayın ama yine bişi anlamadı ben :D bu muadiller ilaç adımı ? :o :p

h_dogan
26-07-2013, 07:49
kusuruma bakmayın ama yine bişi anlamadı ben :D bu muadiller ilaç adımı ? :o :p

Siz Abamectin EC 18 g/l içerikli bir ilaç diye isteyin ve ucuzu olsun deyin. :D

birnefestoprak
26-07-2013, 20:27
Muadil, denk demek. Yani Sn h_dogan diyor ki, eger falanca ilaci piyasada bulamazsaniz, onun dengi olan baska ilaclar da isinizi gorur. Icerik olarak ayni olup farkli markalar altinda satilan degisik urunler var.

kusuruma bakmayın ama yine bişi anlamadı ben :D bu muadiller ilaç adımı ? :o :p

nesli60
27-07-2013, 00:48
birnefestoprak cok cok teşekkür ediyorum konuya acıklık getirdiniz saolun h.dogana kalacak olsaydı daha cokk soracaktım :D saka bi yana hepinize teşekkür ediyorum..

danışman_32
28-07-2013, 20:23
sn nesli kırmızı örümcekte muadil olabilir size bir çok muadil ismi sayabilirim örnek farmec , taramectin,
ama şu etken madde içeren bütün ilaçlar kullanabilir.bir ziraai danışman olarak forumda kırmızı örümcek mücadelesinde etken madde olarak aşağıdaki etken maddelere paylaşıyorum aşağıda yazmış olduğum etken maddeleri bir kağıda herhangibi birini yazıp herhangibi bir ziraai ilaç satan bayiye gittiğinizde size istediğiniz fiyatta istediğiniz şekilde muadil ziraai ilaç verecektir


Abamectin 18 g/l EC
Bifenthrin 100 g/l EC
Bromophos 360 g/l EC
Bromopropylate 500 g/l EC
Chlorfenpayr 360 g/l SC
Clofentezine 500 g/l SC
Cyhexatin %25 WP
Dicafol 195 g/l EC
Dichlorvos 550 g/l EC
Dinobuton 300 g/l EC
Fenazaquin 200 g/l SC
Fenpyroximate 50 g/l SC
Malathion 190 g/l EC
Malathion 500 g/l EC
Malathion 650 g/l EC

HASAN ASLANLI
24-09-2013, 18:47
sn HASAN ASLANLI genelde domates alanında bilgi veriyorum fakat resimlerde eklemiş olduğunuz fotolardaki çürüme tuzluluk nedeniyle meydana geliyor herhangibi bir ph ayarlayıcı ürün (tuzluluk giderici ) temin edip bitkinize kökten ve yapraktan uygulayın

tesekkürler yanıtınız için.bu sezon sulamalara en başından ozmos sistemli su ile başlıyoruz.tds değeri 80-90 birim arası.gübre ile birlikte max. 500 tds de tutmaya çalışacağım.500 tds yanılmıyorsam 0,5 ec değerine eşit.

ayrıca denemek için 28-7-2013 tarihinde 320 fidanda domates diktik.bilgimiz sıfır.iklim şartları sert.bakalım hayırlısı.

Tural Tovuzlu
11-10-2013, 01:31
Merhaba arkadaşlar. Ben bu forumda yeniyim, Azerbaycandan katıldım.
Arkadaşlar rica etsem benim serada hiyarın yaprakları neden böyle yanıtlaya bilir misiniz?
Flickr: Tural Tovuzlu's Photostream (http://www.flickr.com/photos/104964784@N02/)

kursun
01-01-2014, 12:04
Katı ortam kültüründe (Perlit ve cocopeat içinde) ve ışık altında büyütmeye çalıştığım salatalıklar (sadece dişi çiçekli)
yaprakları küçük ve devamlı salatalıklarını döküyor. Yeni çiçek açıp yeni meyva vermek istiyor.
3 satte bir 15 dakika sulama yapıyorum.
Günde 5 kez.
Agretat fazla ıslak olmuyor.
Nedeni ne olabilir?

İsmail Kuzucu
02-01-2014, 08:43
Merhaba arkadaşlar. Ben bu forumda yeniyim, Azerbaycandan katıldım.
Arkadaşlar rica etsem benim serada hiyarın yaprakları neden böyle yanıtlaya bilir misiniz?
Flickr: Tural Tovuzlu's Photostream (http://www.flickr.com/photos/104964784@N02/)

Gübreleme olarak ne kullanıyorsunuz? Potasyum eskikliği var bitkilerde. Eğer bu ihtiyacı karşılamaz iseniz büyüyen alt yapraklar hep böyle olacaktır.

Katı ortam kültüründe (Perlit ve cocopeat içinde) ve ışık altında büyütmeye çalıştığım salatalıklar (sadece dişi çiçekli)
yaprakları küçük ve devamlı salatalıklarını döküyor. Yeni çiçek açıp yeni meyva vermek istiyor.
3 satte bir 15 dakika sulama yapıyorum.
Günde 5 kez.
Agretat fazla ıslak olmuyor.
Nedeni ne olabilir?

Biz toprakta yazın dahil 550 kök için günlük 500-750 litre su kullanıyoruz.

Bu sulamanız fazla gelmiş olabilir, birde havalandırma yapıyor musunuz?

kursun
02-01-2014, 10:28
Sayın İsmail Kuzucu, ilginiz için teşekkür ederim.
Kabin girişinde fan var, sabah 8 den akşam 19 a kadar saat başı 15 dakika çalışıyor, bir de çıkış fanı var o da ısı 24 derece olunca çalışıyor.

İsmail Kuzucu
09-01-2014, 15:57
Sulamayı cocopeat ve perlit nemli kalacak şekilde yapın. Islak olmasın ve hiç kuru kalmasın.

Evde kullandığım küçük bir köklendirme kabini var, soruyu onun üstünden cevaplayayım.

2 adet 24lük fan en alt kısımda yer alıyor. Hava yukarı çıkıp ışığın sıcaklığı ile aşağı iniyor kabinde devir daim ediyor.


Kabinin alt kısmında bir delik açıp buradan fanın hava çekmesini sağladım. Bu delik her zaman açık kalıyor. (Bu sistemle uzun süre çalışınca havalandırma yetersiz kaldı)

Daha sonra yarım saat odayı havalandırıp biraz bekledikten sonra kabini havalandırdım, tam dengeli bir adım oldu.

Birde bu şekilde denemenizde yarar var.

Not: Sıcaklığın 22 derece olması yeterli olacaktır. Bitki fazla suyu ve sıcaklığı bulduğu boya gidebilir.

kursun
09-01-2014, 17:51
Teşekkürler sayın Kuzucu, kabin havasız kaldığında bitki yapraklarını aşağıya mı salıyor,
ya da başka bir değişiklik mi oluyor. Nasıl anlıyoruz.

İsmail Kuzucu
09-01-2014, 19:20
Yapraklarla salma oluyorsa susuz kalma aşırı sıcak yüzündendir.

Örnek olarak resimde alt yapraklar solmaya kıvrılmaya başlamış. Bitki su istiyor demek.

Eğer bu solmalar tüm yapraklarda ise hava sıcağındandır. Kabin nemsiz ise fanım üflediği kısmın yanına bir kase su koyarsanız bu ortamın nemini ayarlayacaktır.

Nemi iyi kontrol etmek gerekli hibrit tohumda olsa mantar hastalığı gelebilir.

limon_sever
09-01-2014, 22:49
Yapraklarla salma oluyorsa susuz kalma aşırı sıcak yüzündendir.

Örnek olarak resimde alt yapraklar solmaya kıvrılmaya başlamış. Bitki su istiyor demek.

Eğer bu solmalar tüm yapraklarda ise hava sıcağındandır. Kabin nemsiz ise fanım üflediği kısmın yanına bir kase su koyarsanız bu ortamın nemini ayarlayacaktır.

Nemi iyi kontrol etmek gerekli hibrit tohumda olsa mantar hastalığı gelebilir.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/464029d1389291381-rsz_2013-05-30-900.jpg



Bu salatalığın cinsi nedir, her boğumda 3 adet meyve var?

İsmail Kuzucu
09-01-2014, 23:45
Bu salatalığın cinsi nedir, her boğumda 3 adet meyve var?

Multi (her boğumda çok veren) bir çeşittir. Tohum firması ve çeşidi: maraton max 2001
Ayrıntılı ekim ve ve hasad:

http://www.agaclar.net/forum/ortualti-yetistiriciligi-seracilik/33485.htm

antalya0070
17-03-2014, 17:08
Arkadaşlar Merhaba;
Bahçemde 10 kök salatalık fidem var.Ancak salatalıkların yapraklarında aşağıdaki fotoğraflarda görünen lekelerden var.Yaprakların altına üstüne baktım herhangi bir böcek yok.Sizce bunlar nedir? Ve nasıl önlem alırım?
Yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkürler.
294127
294128
294129
294130
KAFAYI Yicem BANA YaRDIM EDİN :)

İsmail Kuzucu
17-03-2014, 17:21
KAFAYI Yicem BANA YaRDIM EDİN :)

Mantar hastalığı başlamış. Fungisit ilacı alıp kullanabilirsiniz. Sulamayı sabah erken saatlerde yapmaya çalışın ve yaprakların akşam kuru kalmasını sağlayın.

Eğer önlem almaz iseniz yayılan bir hastalıktır ve hıyarların kurumasına sebep olur.

Ferhat Ozdemir
03-05-2014, 21:18
Merhaba arkadaslar. Sanırım benim hıyarlarda birseyler ters gidiyor.
Resimler asagida.
Yetistirdigim ortam :
Akar su kültürü.
Su sıcaklıgı : 25-26c
EC 1.40
Besin olarak asagidakileri kullanmaya bir kac gun once basladim.
1-1-1 olcekte virildi.

489157

489155

489156

İsmail Kuzucu
03-05-2014, 21:34
Merhaba arkadaslar. Sanırım benim hıyarlarda birseyler ters gidiyor.
Resimler asagida.
Yetistirdigim ortam :
Akar su kültürü.
Su sıcaklıgı : 25-26c
EC 1.40
Besin olarak asagidakileri kullanmaya bir kac gun once basladim.
1-1-1 olcekte virildi.

489157

489155

489156

Su kültürü hakkında bilgim yok fakat biraz bilgi verebilirim.

Mikro besin elementleri için gübre kullanıyor musunuz? Sebep eksik gübrelemeden kaynaklanıyor.

Birde elinizdeki gübreleri tek seferde değilde ayrı ayrı kullanmanız gerekli.

Azotlu gübreyi fide dikiminde, fosforlu gübreyi çiçeklenme döneminde ve potasyum ağırlıklı gübreyi meyve verdiği zamandan hasat sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Ferhat Ozdemir
03-05-2014, 21:49
Su kültürü hakkında bilgim yok fakat biraz bilgi verebilirim.

Mikro besin elementleri için gübre kullanıyor musunuz? Sebep eksik gübrelemeden kaynaklanıyor.

Birde elinizdeki gübreleri tek seferde değilde ayrı ayrı kullanmanız gerekli.

Azotlu gübreyi fide dikiminde, fosforlu gübreyi çiçeklenme döneminde ve potasyum ağırlıklı gübreyi meyve verdiği zamandan hasat sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Öncelikle cevabiniz icin tesekkur ederim.
Ben kullanim talimatlarina bagli kalarak uygulama yapiyorum.
Yani son olarak asagidaki General Hydroponic'in besinini ve talimatlarini uyguladim.
489175

Ek olarak mikro besin elementi uygulamiyorum.
Lakin bundan onceki besinim asagidaki fox farm besin eriyigi idi.
489176
Lakin bu borulari ve sistemi cok kirletiyor. Icerisindeki hangi madde bilmiyorum ama camur gibi birsey boruya, motora ve koselere takilip birikiyor. Bu da pompanin tikanmasina sebep oluyor. Bu yuzden General Hydroponic besinine basladim.

ozaltin
15-05-2014, 22:02
Kolay gelsin bahceme ektigin yirmi kok salataligim yaklasik uc haftadir uzamiyor ama uzerinde hepsinin 4-5 tane salataligi var ben bunlari boy atsindiye kopartip attim ama bugun yaklasik hepsi solmus durumdaydi arkadasin birisi fidenin icine bak ddedi fidenin icinde canli beyaz 2-3 mm lik kurtlarvar bunlar nedir acaba birkactanesi canli bunlari kurtarabilirmiyim kurtaramazsamda ayni yere yeni fide diksem ayni sorunla karsilasurmiyim simdiden tsk ederim

İsmail Kuzucu
16-05-2014, 20:12
Kolay gelsin bahceme ektigin yirmi kok salataligim yaklasik uc haftadir uzamiyor ama uzerinde hepsinin 4-5 tane salataligi var ben bunlari boy atsindiye kopartip attim ama bugun yaklasik hepsi solmus durumdaydi arkadasin birisi fidenin icine bak ddedi fidenin icinde canli beyaz 2-3 mm lik kurtlarvar bunlar nedir acaba birkactanesi canli bunlari kurtarabilirmiyim kurtaramazsamda ayni yere yeni fide diksem ayni sorunla karsilasurmiyim simdiden tsk ederim

Fotoğraf koymanız mümkün mü? Tam olarak doğru cevap verelim.

ozaltin
23-05-2014, 09:05
fotograf koyamam salatalıklarım öldü ama toprakla birleştigi yerden salatalıkların gövdesini yırtıp baktıgım zaman gövdenin içinde beyaz kurt lar vardı.
şimdi salatalıkları ektigim yere tekrar salatalık diksem aynı problemle karşılaşa bilirmiyim

sahin35
23-05-2014, 11:58
Merhaba arkadaşlar,
Konuyu baştan sona okudum. Benim de salatalıklarımda bazı sorunlar baş göstermeye başladı. Kimi arkadaşımız yalancı mildiyo, kimisi küllenme kimi de mantar, ilaç olarak da lapicuper, fungisit, cabrio, m-45 vs. demiş ama ben karar veremedim. Salatalıklar uzun saksılarda, terasta ve güneş alan bir yerde. Büyümesinde bir problem yoktu. Birkaç gün öncesine kadar yapraklarında bazı belirtiler başladı. Resimleri ekliyorum, bu hangi hastalıktır ve ilacı tam olarak nedir. Nasıl kullanılır. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

İsmail Kuzucu
23-05-2014, 13:12
fotograf koyamam salatalıklarım öldü ama toprakla birleştigi yerden salatalıkların gövdesini yırtıp baktıgım zaman gövdenin içinde beyaz kurt lar vardı.
şimdi salatalıkları ektigim yere tekrar salatalık diksem aynı problemle karşılaşa bilirmiyim

Fideyi ekerken can suyu ile mantar ve böcek ilacı verebilirsiniz. Forumda bunlar için organik ilaç isimleride vardı.

Ekmeden önce toprağı güzelce havalandırın, zararlılar var ise bunlardan arındırın. Bereketli ürünler..

sahin35
23-05-2014, 13:18
yok mu yardımcı olacak arkadaş salatalıklarım ölüyor

İsmail Kuzucu
23-05-2014, 18:31
Merhaba arkadaşlar,
Konuyu baştan sona okudum. Benim de salatalıklarımda bazı sorunlar baş göstermeye başladı. Kimi arkadaşımız yalancı mildiyo, kimisi küllenme kimi de mantar, ilaç olarak da lapicuper, fungisit, cabrio, m-45 vs. demiş ama ben karar veremedim. Salatalıklar uzun saksılarda, terasta ve güneş alan bir yerde. Büyümesinde bir problem yoktu. Birkaç gün öncesine kadar yapraklarında bazı belirtiler başladı. Resimleri ekliyorum, bu hangi hastalıktır ve ilacı tam olarak nedir. Nasıl kullanılır. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Yaprak yanıklığı oluşumundan hıyarlarınız zarar görmüş. Fideler sıcakta susuz kaldımı? Uç kısımları yanmış ve yan sürgünlerden tekrar canlanmış gibi duruyor.

Birde azot eksikliğinden bitki bodur boya gitmeyip, bodur kalmış. Kalite tohum veya fide almanızı tavsiye ederim.

Dogukann
08-09-2014, 09:13
Iyi gunler 200 kok hiyarim mevcut dikeli 40 gun oldu boylari 1,5 m cogu kokte kucuk sebze mevcut ve her hangi bir zararli mevcut degil fakat hiyarlar buyumuyor ve ayni boyda kaliyor yardimci olursaniz sevinirim

İsmail Kuzucu
08-09-2014, 10:39
Iyi gunler 200 kok hiyarim mevcut dikeli 40 gun oldu boylari 1,5 m cogu kokte kucuk sebze mevcut ve her hangi bir zararli mevcut degil fakat hiyarlar buyumuyor ve ayni boyda kaliyor yardimci olursaniz sevinirim

Kok olarak fotograf eklersenız daha ıyı olacaktır. Sulama ve gubrelemeyı hangı aralıklarla yapıyorsunuz?

Dogukann
08-09-2014, 12:51
Hayvansal gunre kullaniyorum ekim oncesi ve 20.gunde uyguladim

İsmail Kuzucu
08-09-2014, 16:56
Hayvansal gunre kullaniyorum ekim oncesi ve 20.gunde uyguladim

İlk olarak topraktaki su sorununu çözmeniz gerekli. Toprağın aşırı ıslak kalması mantar hastalığına sebep olur ki yapraklar bu yüzden sarı benekli durumda.

Hıyardan önce gövdenin gelişmesi gerekli. Aşırı sulama bitkiyi boya götürür ve bitki dalları cılız kalır. Gübrelemeyi ekimden 2-3 hafta yapmanız yeterli olacaktır.

Sıra üzerindeki fidelerin arasını geniş tutun ki havalanması ve güneş görmesi rahat olsun. (Sıra üzeri 40-60 cm, iki sıra arası 50-60 cm)

Çeşit yerli sanırım alt kısımlarda hiç hıyar gözükmüyor ve çiçekler erkek çiçek olduğu için dökülmüşler. Ekimi ticari amaçla mı yaptınız?

İyi çalışmalar, kolay gelsin.

Dogukann
08-09-2014, 17:13
Aksamlari suluyordum dediginiz gibi asiri rutubet olusmakta
Sulamayi sabahlari yapacagim artik rutubeti kesmek icin
Evet ticari amacla yaptim ithal tohum mersinden aldim rizede ekim yapiyorum
Ilgi ve alakaniza tesekkur ederim. Verimi artirmak icin gubre tavsiyeniz ne olurdu

İsmail Kuzucu
08-09-2014, 17:25
Ticari ise mutlaka f1 çeşit tohum alın. Çeşit olarak max veya maraton tavsiye ederim. Verimli çeşitlerdir. Buradan (http://www.dikmenfide.com/Hiyar-Tohumu,LA_136-2.html#labels=136-2)bakabilirsiniz.

Çiçeklenme öncesi fosfor ağırlıklı gübre, çiçek ve meyve gelişiminde potasyum ağırlı gübre kullanabilirsiniz(. Azot gübresini hayvansal olarak verdiğinizi düşünürsek) Npk gübre kullanırsanız 10-40-10 ve 16-8-24 yeterli olacaktır. (toprak tahlili yaptırma şansınız var ise kesinlikle tavsiye ederim)

Ürünler açıkta mı yoksa serada mı?

Dogukann
08-09-2014, 17:44
50 mk sera icerisinde kimyasal gubreden kaciniyorum.
Mantarin tedavisinde ilac kullanmama gerek var mi
Yoksa topragin kuru kalmasini sagladigimda sorun kendiliginden halolacak midir
Toprak tahlili yaptirma firsatim olmadi ilk zaman buldugumda yaptiricam

İsmail Kuzucu
08-09-2014, 19:43
Yayılmasını önlemek için serayı çok iyi havalandırmanız gerekli. Hastalık kapmış yaprakları koparıp imha edin. Hıyarda en tehlikeli hastalıklardan biridir.

nazann
26-02-2015, 09:53
Merhaba
Yaklasik 2 hafta önce viyollere salatalik tohumu ektim kokopitli torf kullandim.
4 günde cimlendiler. Simdi boylari 6 - 7 cm oldu. Gayet saglikli görünüyorlar
Ve mis gibi salatalik kokuyorlar. 1 hafta kadar serin aydinlik bir yerde
Beklettikten sonra balkon serama aldim. Serada domates ve patlican fidelerinvar.
Fakat bbirkaç gündür bazi salatalik fidelerininviyolun uüstüne bayilMis gibi dustuklerini gordum. Kokunden cekip cikarinca govdenin koke yakin kisminin ip gibi inceldigini gordum. Ama sararma yok bocek yok. Fide hala saglikli yapraklari guclu. Gercek yapraklarin uclari gorunmus.
Acaba seramin icinde sicaklik fazla mi geldi? Ya da bir hastalik mi? Ne dersiniz?

İsmail Kuzucu
01-03-2015, 20:48
Merhaba
Yaklasik 2 hafta önce viyollere salatalik tohumu ektim kokopitli torf kullandim.
4 günde cimlendiler. Simdi boylari 6 - 7 cm oldu. Gayet saglikli görünüyorlar
Ve mis gibi salatalik kokuyorlar. 1 hafta kadar serin aydinlik bir yerde
Beklettikten sonra balkon serama aldim. Serada domates ve patlican fidelerinvar.
Fakat bbirkaç gündür bazi salatalik fidelerininviyolun uüstüne bayilMis gibi dustuklerini gordum. Kokunden cekip cikarinca govdenin koke yakin kisminin ip gibi inceldigini gordum. Ama sararma yok bocek yok. Fide hala saglikli yapraklari guclu. Gercek yapraklarin uclari gorunmus.
Acaba seramin icinde sicaklik fazla mi geldi? Ya da bir hastalik mi? Ne dersiniz?

Fotoğraf eklemeniz mümkün mü? Boyları fazla uzadıysa torfun üzerinden su kesmiş olabilir. görmeden net bir şey söylemek yanıltıcı tabii.

karabelen
12-05-2015, 20:32
Merhaba. Balkonumda yetiştirdiğim 4 salataligimin yapraklarinda beyaz noktalar gordum. Dikkatli inceleyince yapraklarin altinda yesil kucuk bir bocekle daha kucuk 8 10 kadar arkadaşını gördüm. Bu nedir ve caresi nedir. Yardimci olursaniz ben ve salatalıklarim mutesekkir olacagiz. Teşekkürler. Bereketli Ürünler...

bolivar
14-05-2015, 11:22
Aşağıdaki resimler için yorum yapabilecek var mı ?

Bitkiler, topraksız tarım ile yetiştirilmektedir. Sulama Ec Ph değerlerinden mi kaynaklanıyor yoksa hastalık mı anlayamadım. Hastalık ise kullanılabilecek organik ilaç önerileri bekliyorum.

teşekkürler.

http://i58.tinypic.com/106d0fc.jpg
http://i60.tinypic.com/6e3imq.jpg
http://i.hizliresim.com/QAQJBg.jpg
http://i.hizliresim.com/vEZmnr.jpg

dogus06
06-06-2015, 00:25
Bende de sanırım aynı durum sözkonusu. Umarım kısa zamanda cevap alırız. http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/05/102f20ab1e5f97ed2da68b74ad077d91.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/06/05/ee67b4b0908753d041fd4adff468770a.jpg

hira
30-06-2015, 17:11
Ben sulamayı sabah erken saatlerde yapıyordum fakat yine de mantar oldu sanırım. Zaten şaşarım bitkinin en güzel zamanlarında bir hastalık ve zararlı olmasa.

mazda_ozan
01-07-2015, 10:47
http://i.hizliresim.com/g5EG22.jpg
http://i.hizliresim.com/a5mAL5.jpg

2 Gün önce sırık dikip iplerini yukarı astım ve bugün hıyartolar çiçek açtı haydi hayırlısı bakalım. Bir multi olamaz belki ama en azından kendi balkonumda yetiştiriyor olmam bile büyük zevk. Umarım hastalık olmadan meyvesinine almayı nasip eder bize..

kursun
01-07-2015, 11:28
Sayın mazda_ozan. Salatalıkların neşeli görünüyor.
Sanki yapraklarında beyaz beyaz lekeler var gibi. Külleme olabilir.
Yapraklarını karşıdan daha net çekersen, daha iyi yorum yapılabilir.
İkinci resimde daha iyi görünüyor.
Hemen moralini bozma, ustaların da yorumlarını bekle.

mazda_ozan
01-07-2015, 11:37
2 gün önce gübreli su verdim belki yanlışlıkla yaprağına gelmiş olabilir ondan olur mu?


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

extant958
01-07-2015, 11:51
Merhaba. Balkonumda yetiştirdiğim 4 salataligimin yapraklarinda beyaz noktalar gordum. Dikkatli inceleyince yapraklarin altinda yesil kucuk bir bocekle daha kucuk 8 10 kadar arkadaşını gördüm. Bu nedir ve caresi nedir. Yardimci olursaniz ben ve salatalıklarim mutesekkir olacagiz. Teşekkürler. Bereketli Ürünler...

sayın karabelen bunlar sağolsunlar yaprak bitleri organik ve evsel ilaçları var en çok kullanılanıda arapsabunu sarımsak ve zeytin yağlı karışımdır, gerçi bunlar karıncalarla ortak çalışıyorlar her halde,ya da karıncalar bunlardan bir taburu saklıyorlar ben mücadele ettikçe 3 gün sonra yenilerini getiriyorlar :):D

kursun
01-07-2015, 14:44
Sayın mazda ozan.
Eğer gördüklerim külleme ise, gübreden olmaz.
Havadan gelir ve kükürt kullanman gerekir.
Biraz bekle, akşama daha uzman biri yorum yazabilir.

İsmail Kuzucu
01-07-2015, 19:32
Aşağıdaki resimler için yorum yapabilecek var mı ?

Bitkiler, topraksız tarım ile yetiştirilmektedir. Sulama Ec Ph değerlerinden mi kaynaklanıyor yoksa hastalık mı anlayamadım. Hastalık ise kullanılabilecek organik ilaç önerileri bekliyorum.

teşekkürler.



Hıyar mozaik virisü başlamış gibi duruyor. (Yapraklardaki mozaik şekiller.)

Gübrelemede azot eksikliği var gibi bitki çok bodur kalmış.

İsmail Kuzucu
01-07-2015, 19:38
Hıyar bitkisi sıcağı ve bir o kadar da suyu seven bir bitkidir. Bunların tersine nemi hiç sevmez. Mantar hastalıkları nem ile başlar ve sıcaklıkla beraber çok hızlı yayılır.

Mümkün olduğu adar bitkileri bol bol havalandırın. Çoğu üyenin sıkıntısı bu hastalıktan kaynaklanıyor..

Dr - beyazzz
01-07-2015, 22:48
ben benim salatalıklarım cılız kalmış sanıyordum sitedekilere bakılırsa gayet normal görünüyor. ismail hocam benim çiçeklerde erkek diye dökülmüş olabilir mi ?meyveye hiç dönüşmeden döküldü çünkü ...

mazda_ozan
01-07-2015, 23:12
İsmail bey az önce ince ince üstten toprağı bir çapaladım ve saksının tabağına su koydum alttan çeksinler bakalım. Umarım yapraklar düzelir, çiçeklerimiz dökülmeden sağlıklı meyvelerini alırız. Yorumlar için herkese tekrar teşekkür ederim. Sayenizde hobimi öğreniyorum dahada zevk alıyorum. İkinci projem apartmanımızın etrafına meyve fideleri yetiştirip ekmek olacak..

mazda_ozan
05-07-2015, 09:36
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/05/5a73e23a75908d2d3ae3d3966616caf7.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/05/c7049e809c1aa5f7e04c3c11ebfa1706.jpg Hastalık Hala Devam ediyor ne yapmak gerektiği hakkında fikri olan var mı ?


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

mazda_ozan
05-07-2015, 10:37
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/05/68509ecb86359afbeee4829c5e39f49b.jpg havalandırma böyle mi oluyor


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

İsmail Kuzucu
05-07-2015, 10:38
Yaprakları koparıp atın. Hastalık adı külleme. En ıyı tedavı yontemı toz kukurt. Dıger sorulara aksama cevap yazarım.

mazda_ozan
05-07-2015, 10:57
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/05/6486651b0a892d8c5742e894595288f9.jpg böyle mi


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

extant958
07-07-2015, 15:42
benimde salatalık fidelerim bu hale geldi kırmızı kızıl korsan örümceklermi diye baktım ama hiç göremedim acaba fazla su lamadan olabilirmi

neorob
17-07-2015, 18:42
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813906492538
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813936492535&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813949825867&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813966492532&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813989825863&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813999825862&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1


salatalıklarımda bu şekilde hastalık var. salatalık veriyor ama sürekli yaprak kayıb ediyor. ilaç tavsiyesi olan **** durum hakkında bilgisi olan varmı acaba.

TCM
17-07-2015, 23:56
[IMG] ...salatalıklarımda bu şekilde hastalık var. salatalık veriyor ama sürekli yaprak kayıb ediyor. ilaç tavsiyesi olan **** durum hakkında bilgisi olan varmı acaba.

https://www.google.com.tr/search?q=h%C4%B1yarda+mildiy%C3%B6&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI1v-5q5PjxgIViZUsCh2VhQ47

Salatalıklarınız mantar olmuş. Muhtemelen epey olmuş başlayalı, başlangıç evresinde olsaydı bakır - kükürt kurtarabilirdi ama bence 'topas' Topas (http://www3.syngenta.com/country/tr/tr/urunler/ourproduct/Pages/topas.aspx) kullanın...

uzman_görüşü_32
20-07-2015, 17:43
benimde salatalık fidelerim bu hale geldi kırmızı kızıl korsan örümceklermi diye baktım ama hiç göremedim acaba fazla su lamadan olabilirmi

resimlerde görüldüğü gibi hem hastalık hemde zararlı mevcut hastalık hıyar bitkisinde ( YALANCI MİLDİYÖ ) diye tabir ettiğimiz mantatri hastalık yapraklarda mozaik desenleme yaparak zarar yapmış diğer zararlı ise kırmızı örümcek buda örümcekler bitkinizin öz sularını emerek yapraktan beslenir demir eksikliği kloroz gibi emdiği yerler sararır kurur dikkatle yaprak altını ve üstünü inceleyin küçük küçük kırmızı böcekler görükceksiniz

tgce
20-07-2015, 18:58
567112
567113
567114
567115
567116
salatalığım birkaç gün önceki yağmurdan sonra böyle oldu ne yapabilirim kurtarmak için bir sürü minik salatalık vardı kurumuş gibiler bir hafta önce gayet sağlıklı bu şekildeydi567117

sinbas
27-07-2015, 14:00
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813906492538
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813936492535&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813949825867&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813966492532&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813989825863&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802813999825862&set=a.402118223228777.1073741828.100002918078600&type=3&permPage=1


salatalıklarımda bu şekilde hastalık var. salatalık veriyor ama sürekli yaprak kayıb ediyor. ilaç tavsiyesi olan **** durum hakkında bilgisi olan varmı acaba.




https://www.google.com.tr/search?q=h%C4%B1yarda+mildiy%C3%B6&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI1v-5q5PjxgIViZUsCh2VhQ47

Salatalıklarınız mantar olmuş. Muhtemelen epey olmuş başlayalı, başlangıç evresinde olsaydı bakır - kükürt kurtarabilirdi ama bence 'topas' Topas (http://www3.syngenta.com/country/tr/tr/urunler/ourproduct/Pages/topas.aspx) kullanın...

Benim önerim Topas kullanmayın zira bekleme süresi 7 gün olması lazım ki! salatalık o kadar beklemez.
siz en iyisi Temiz saksı temiz toprak ve başka bir ortamda yeniden tohum ekin daha isabetli olur.

Bunlardan da ne koparırsanız kardır deyip devam edin veya yanlarında başka bitkiler var ise hiç bekletmeyin söküp imha edin.

Veya sadece hastalıklı yaprakları sabah erken saatte (dalların en çıtır olduğu saate) elle metal kullanmadan koparıp alın hemen arkasından 3 gün sürelik mantar ilaçları var onlardan ve kırmızı örümcek ilacı kullanın bu ikiliyi belli aralıklarla (mantar ilacını 10 günde bir) kırmızı örümcek ilacını her hasattan sonra (3-5 gün ara ile) yapmanız gerekebilir. ayrıca iz elementler alın topraktan yapraktan uygulayın. ilaçları alacağınız uzmanın tavsiyesi ve üzerinde ne yazıyorsa o şekilde uygulamanız daha akıllıca olur.
Kolay gelsin...

sembug
27-07-2015, 15:04
Salatalıklarımın gelişimi çok güzelken bir anda yaprakları ve yeni çıkmaya başlayan salatalıklar bu şekilde kurumaya başladı yapraklarda siyah noktacıklar ve örümcek ağları var acaba kırmızı örümcek dene şeymi dadandı? Neler yapabilirim kurtarmak için?

sinbas
27-07-2015, 15:56
Salatalıklarımın gelişimi çok güzelken bir anda yaprakları ve yeni çıkmaya başlayan salatalıklar bu şekilde kurumaya başladı yapraklarda siyah noktacıklar ve örümcek ağları var acaba kırmızı örümcek dene şeymi dadandı? Neler yapabilirim kurtarmak için?

KIRMIZI ÖRÜMCEK (https://www.google.com.tr/search?q=k%C4%B1rm%C4%B1z%C4%B1+%C3%B6r%C3%BCmcek&espv=2&biw=1366&bih=643&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIt8Hu6Lr7xgIVAggsCh15WQh8) Olma olasılığı çok fazla bir mercek yardımıyla yaprakların arkasını inceleyin verdiğim linkteki kırmızı örümcek çeşitlerinden biri mutlaka vardır. tek çare kırmızı örümcek ilacı kullanmak. yanlarında bulunan ne tür bitkileriniz var bilmiyorum ama onları da ilaçlamak zorunda kalabilirsiniz.
Siz en iyisi yapraklardan bir kaçını koparın en yakın zirai ilaç bayisine gidin gösterin size gerekeni tavsiye edecektir.

sembug
29-07-2015, 08:12
Sn. sinbas teşekkür ederim dediğiniz gibi yaptım zirai ilaç satan bir dükkana gittim mavi bir toz verdiler 2 gündür kullanıyorum bakalım ne zaman etki edecek, tüm bitkilerimi ilaçladım sonuçlarını bildireceğim...

sinbas
29-07-2015, 10:24
Sn. sinbas teşekkür ederim dediğiniz gibi yaptım zirai ilaç satan bir dükkana gittim mavi bir toz verdiler 2 gündür kullanıyorum bakalım ne zaman etki edecek, tüm bitkileri mi ilaçladım sonuçlarını bildireceğim...

Rica ederim, Zirai ilaçlar günlük kullanılmaz bir defa yaparsınız belirli süresi vardır o süre dolduktan sonra varsa hasatınız toplarsınız. sorun devam ediyorsa tekrar ilaçlarsanız. Günlük ilaçlama yaparsanız bitkiye faydadan çok zarar verirsiniz.

Aldığınız bayi söylemedi ise Orjinal paketinde uygulama şekli yazıyor olması lazım. dikkatli okuyun ona göre kullanın.

Size tavsiyem Kendi kutusunda olmayan ürünleri almayın ve kutusunu da kesinlikle kaybetmeyin.

Aldığınız ilacın ismini tam olarak yazarsanız iyi olur,bayiiye yaprak götürmeden aldınız sa tarife göre yanlış ilaç almış olabilirsiniz.

kolay gelsin.

sembug
30-07-2015, 08:38
CANIPLAN 20 SP diye mavi toz bir ilaç verdi satıcı, bitkilerimden ve sorunlarından bahsettim hepsine çözüm olacağını söyledi, 1 litre suya iki çay kaşığı karıştırarak iki günde bir 10 gün boyunca spreyle uygulamamı söyledi (2 gündür kullanıyorum demekle kastettiğim ilk gün bir kısmına uyguladım zarar verirse diye deneme amaçlı ikinci gün ise kalanlara uyguladım) şuan salatalıklarda gözle görülür bir iyileşme yok ama biberlerimdeki yeşil bitler hemen hemen yok oldu gibi. Daha net sonuç için heralde 1 haftaya daha ihtiyaç var.

sinbas
30-07-2015, 09:52
CANIPLAN 20 SP diye mavi toz bir ilaç verdi satıcı, bitkilerimden ve sorunlarından bahsettim hepsine çözüm olacağını söyledi, 1 litre suya iki çay kaşığı karıştırarak iki günde bir 10 gün boyunca spreyle uygulamamı söyledi (2 gündür kullanıyorum demekle kastettiğim ilk gün bir kısmına uyguladım zarar verirse diye deneme amaçlı ikinci gün ise kalanlara uyguladım) şuan salatalıklarda gözle görülür bir iyileşme yok ama biberlerimdeki yeşil bitler hemen hemen yok oldu gibi. Daha net sonuç için heralde 1 haftaya daha ihtiyaç var.

Size yaprak biti halk arasında basra dediğimiz zararlı ve türevleri için ilaç verilmiş. aşağıdaki tabloda yine ne işe yaradığı hangi bitkilerde ne için kullanıldığını göreceksiniz.
en güzeli numune götürmeniz olacaktır bekleyin devam ederse zararlının bulunduğu yapraktan numune götürün.
aşağıya ekleyeceğim resimde sizin haylazlar mevcut olması lazım.

Bunların bir çoğunu çıplak gözle görürsünüz ancak mercekle daha ayrıntılı görebilirsiniz.
568863
568872
568864

equi
08-08-2015, 16:35
Arkadaşlar merhaba,
Salatalık yetiştirmeye çalışıyorum fakat bazı sıkıntılar var.
Resimlerde de görüldüğü gibi yapraklarda sarı noktalar, kurumalar ve genel olarak siyah noktalanmalar var.

Ayrıca çiçek açıyor, ardından salatalık geliyor fakat önce sararıyor sonra kuruyup kahverengi incecik bir hal alıyor.

Bu durumdan nasıl kurtulabilirim, kolayca temin edebileceğim ve uygulayabileceğim ilaç vb tavsiyelerinizi alabilirsem memnun olurum.

İyi günler..

uzman_görüşü_32
18-08-2015, 13:29
Arkadaşlar merhaba,
Salatalık yetiştirmeye çalışıyorum fakat bazı sıkıntılar var.
Resimlerde de görüldüğü gibi yapraklarda sarı noktalar, kurumalar ve genel olarak siyah noktalanmalar var.

Ayrıca çiçek açıyor, ardından salatalık geliyor fakat önce sararıyor sonra kuruyup kahverengi incecik bir hal alıyor.

Bu durumdan nasıl kurtulabilirim, kolayca temin edebileceğim ve uygulayabileceğim ilaç vb tavsiyelerinizi alabilirsem memnun olurum.

İyi günler..

göstermiş olduğunuz fotolarda sarı yaprakları kırmızı örümceğin yapraklardan emme yoluyla özünün kaybı sonucu yapraklar sararıyor çiçekte göstermiş olduğunuz ise yaprak biti yaprak bitine acetamiprid içeren ilaç kırmızı örümceğe ise deltametrin etken maddesi içeren bir ilaç kullanarak sıkıntıyı giderirsin

uzman_görüşü_32
18-08-2015, 13:33
Salatalıklarımın gelişimi çok güzelken bir anda yaprakları ve yeni çıkmaya başlayan salatalıklar bu şekilde kurumaya başladı yapraklarda siyah noktacıklar ve örümcek ağları var acaba kırmızı örümcek dene şeymi dadandı? Neler yapabilirim kurtarmak için?

mevcut sararan yapraklarda kırmızı örümceklerin yaprakları emerek beslenmesi sonucu yaprakta özsuyu eksilmesi nedeniyle yaprak sararması var fakat 2 husus biraz teknik bir konu çiçeğin hıyar bitkisinin çiçeğinde kuruma varsa ph artması yani tuzluluğun artması ile ilgili bu verdiğin bir gübreden sulama suyundan kaynaklana bilir çaresi hem yapraktan hemde topraga sulandırılmış kükürt uygula yapraga püskürttüğün sulu kükürt kırmızı örümceğin icabına bakar topraga uyguladığın kükürt ise ph düşürür tuzluluğu giderir

ucargul
25-08-2015, 00:08
Merhaba, sormadan önce daha önce yazılanların tümünü gözden geçirmeye çalıştım ama şükürler olsun 1,5 yaşında bir oğlum var :) ve maalesef yapmam gereken tüm işler için günlük ortalama 2 saatim oluyor :rolleyes: Daha önce benzer sorunlar danışılmış ve yanıtlanmış ise lütfen kusuruma bakmayın ve yeniden yanıtlarsanız minnettar olurum. Ekte çekirdekten ektiğim salatalık fidelerimin fotoğrafları var. İlk foto 1 hafta filan önceden sanırım, sonrakiler bu sabahtan. İlk fotoğrafta görünen beyaz noktacıklar bir anda oluverdi sanki hatta yapraklarına su değdikten sonra oldu gibi geliyor bana zira bir gün önce sularken yaprakları ıslandı ve sonrasında bu noktacıkları farkettim... aslında bu fotoyu da sizlere danışmak için çekmiştim ama vakit olmadı ve bu sabahki görüntü endişelerimi daha da arttırdı ve durum öncelikli hal aldı.
Özetleyecek olursam ben Amerika nın Kaliforniya eyaletinde yaşıyorum. Burada Türkiye de alıştığımız o güzel ve leziz hıyarladan bulamıyoruz malesef tabi arabayla 1 saatlik mesafede olan başka bir şehre gitmezsek.O yüzden arka bahçemde becerebilirsem kendim yetiştirmek istedim. Yaşadığım şehirde çöl iklimi hakim yani gündüzler oldukça sıcak gecelerse soğuk denecek kadar serin çoğu zaman. İnanamayacağınız kadar çok karınca ve oldukça çeşitli örümcekler, böcekler mevcut doğal ortamda. Şimdi bu şartlarda salatalık yetişebileceğini ümidederek koyuldum yola ancak daha bahçeye dikmeden bu görüntüler çıktı ortaya. Sizce bu şartlarda salatalık yetiştirebilmem mümkün mü ve halihazırda ki fidelerimdeki sorun nedir, nasıl giderebilirim. Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum, teşekkür ederim.

Muda
25-08-2015, 07:19
Sn. Ucargul;

Benim emin olduğum yapraklarda galeri sineği bulunduğu. O yaprakları koparıp atın. Diğer konuda yaprakların altına bakın. Ağımsı iplikçikler var mı. Umarım kırmızı örümcek değildir. Fidelerinizi kalıcı yerlerine dikebilirseniz iyi olur. Zamanı gelmiş. Toprakta daha güzel gelişiyorlar. Dışarıda tutup o sıcak ve soğuk duruma alıştırmış olduğunuzu varsayıyorum. İçeride tutulup güneş ve dışarıdaki hava şartlarına alışık olmadıkları zaman fideler hemen yanıyorlar.

http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10808.htm

ucargul
27-08-2015, 20:48
Merhaba Sn.Muda...2 gundur mesaj yazip tesekkur ediyorum size ancak nedense bir hata veriyor ve gondermiyor. Belki cep telefonundan yazdigim icindir diyerek bu kez computerden yaziyorum umarim bu kez gonder butonununa tikladigimda gonderir:) Verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim oncelikle. Yapraklarin altinda iplikci benzeri yapilar yoktu ancak kucuk siyah noktalardan olusan gruplar vardi, butun yapraklari kopardim zira hepsinde az da olsa benzer bozulmalar ve yapilar vardi. Sadece yeni cikmakta olan yapraklara dokunmadim tabi... Iki tanesini kalici yerine gecirdim oneriniz uzerine ve iki gundur bakiyorum herhangi bir buyume yok ama en azindan bozulmada yok. 2 tanesini malesef yapraklarini koparirken zedeledigim icin sanirim kaybettim diger 3 tanesi hala kucuk kablarin icinde buyumeye devam ediyor. Umarim sorunsuz buyurlerde soyle afiyetle salataliklarimizin tadina bakabiliriz :P Bilgilendirme icin tekrar tesekkurler efenim saygi ve selamlar...

sweetnurse83
20-03-2016, 19:11
Tohum paylaşım etkinliğinden gelen salatalık tohumlarımın son durumları böyle ilk çıkan yapraklar sararmaya başladı bunun sebebi ve çaresi ne olabilir acaba bana yardımcı olabilir misiniz onları kurtarırım umarım

dongyul
20-03-2016, 20:52
Tohum paylaşım etkinliğinden gelen salatalık tohumlarımın son durumları böyle ilk çıkan yapraklar sararmaya başladı bunun sebebi ve çaresi ne olabilir acaba bana yardımcı olabilir misiniz onları kurtarırım umarım


- Eğer ışık almayan bir yerdeyse bu şekilde klorofil pigmentlerini kaybetmeleri normal.. Güneş ışığına ihtiyacı var.

- Ya da kökleri viyollerine dar geliyor olabilir ve bulunduğu ortamdaki mineraller yeterli gelmiyor olabilir. Viyollerden kökler çıkmışsa eğer başka daha büyük saksılara alsanız çok iyi olur ^^

mehmetali günay
11-04-2016, 14:52
604896


bu resimdeki salatalık fidelerindeki mavi renk ne oluyor neler kullanabilirim cevaplar mısınız ?

dongyul
11-04-2016, 21:35
604896


bu resimdeki salatalık fidelerindeki mavi renk ne oluyor neler kullanabilirim cevaplar mısınız ?


O mavi renk Kor-miltox denilen bakırlı ilaç salatalıklarda mantari hastalıklar için kullanılır.

mehmetali günay
12-04-2016, 06:29
O mavi renk Kor-miltox denilen bakırlı ilaç salatalıklarda mantari hastalıklar için kullanılır.

Hocam ama ben ilac falan surmesim kendiliginden oldu fideleri hazir almistik buyuyunce boyle oldular

dongyul
12-04-2016, 07:02
Eğer fideleri aldığınızda o yapraklar varsa önceden onlar atmış olabilir. Yoksa sonradan olduysa onun neden olduğunu bilmiyorum.

h_dogan
12-04-2016, 17:18
604896


bu resimdeki salatalık fidelerindeki mavi renk ne oluyor neler kullanabilirim cevaplar mısınız ?

Hıyarda mavi bir hastalık yok, Sn. dongyul'un dediği gibi ya bakırlı bir ilaçla ilaçlama yapılmış ya da evde çocuk varsa sulu boya yaptıktan sonra sizin hıyar yapraklarını boyamış. :)

mehmetali günay
12-04-2016, 18:39
Yani tehlikeli degillse sorun yok o zaman ttesekkurler arkadaşlar yardıminiz icin

mehmetali günay
20-04-2016, 19:04
606917
arkadaşlar salatalık fideleri yaklaşık 15-20 cm civarında. bunlarda ilk salatalıklar. fideler daha büyük olsun diye salatalıkları koparmalı mıyım?
başka önerileriniz var mı

h_dogan
21-04-2016, 07:32
Fideler 30-40 cm oluncaya kadar ilk meyveleri toplamanız daha uygun olur. Zira bitki meyveleri büyütmeye çalışacaktır.

LifeStyle
13-05-2016, 22:21
hepsiburadadan çengelköy hıyarı tohumu almıştım, saksıya ektik, rüzgarlıydı hava içeriz aldım, güneşliydi dışarı çıkardım, büyüdüklerinde toprağı az geldi toprak ilave ettim, şuan izmir yine yağmurlu ve rüzgarlı yine içeri aldım.. annem uyardı "yaprakları nolmuş böyle" diye.. araştırdım ve sizi buldum..

sanırım hastalığın başında olan fideler var.. yardımlarınızı bekliyorum, bu durumdan sonra ne yapmalıyım?? çok emek harcadığımı düşünüyorum, üzülürüm gerçekten..

resimler aşağıdadır, okuyan, yol gösteren herkese şimdiden teşekkürler.. :(

h_dogan
14-05-2016, 20:01
Fidelerinizin yerini sürekli değiştirmeyin, sularken de aşırı sulama yapmayın, yaprakları ıslatmadan sulayın. Yeteri kadar ışık almadığı için fideler zayıf kalmış. Ayrıca Fideleriniz çok sık.

musdincer
02-06-2016, 21:52
Arkadaslar 12m2 hibi bahcem var fakat salataklarim bu hale grldi ne onerebilirsiniz

musdincer
02-06-2016, 22:00
Arkadaslar merhaba 12m2 hobi bahcem var salataliklarim bu hale geldi ne yapabilirim

musdincer
03-06-2016, 14:23
Arkadaslar merhaba 12m2 hobi bahcem var salataliklarim bu hale geldi ne yapabilirim

h_dogan
03-06-2016, 14:52
Sorununuz mildiyö. Ev yapımı ilaçlar genelde işe yaramaz.

Bir bayiden uygun fiyatlı bir ilaç alıp en fazla 10 günde bir ilaçlama yapmalısınız. Hıyar bitkisi mildiyöye çok hassas.

Emre Saltuk
11-06-2016, 15:39
Forumu uzun zamandır takip ediyorum ve herkese çok teşekkürler çok şey öğrendim.
Balkonumda biber,patlıcan,salatalık,domates ve boruda çilek yetiştiriyorum.
benim bu hafta farketttiğim salatalıklarımda ki sorunlar iki tip sorun var bir tanesi tüm yaprakları sarardı ama dökme vs yok, boyu uzuyor ilk yaprak yeşilken sonra yavaşca sararıyor.
diğer sorunumda bazı köklerde çeşitli leke ve birtanesinde kırmızı örümcek mi bilmem ama bir iki böcek var yol şeklinde iz yapıyor. Bu yaprakları kopardım ama ne olabilir acaba??? işaretli olan kısımda böcek var sanırım ama yaprağın içinde :)

617432

617433

617434

sener bintas
22-06-2016, 16:29
benim seradaki hiyarlarin uc filizleri kuruyor sebebi nedir bilen varmi?

saleri
23-06-2016, 14:06
Geçen senede tam meyve tutulumu başladığında tüm salatalıklarımı kaybetmiştim.

Önce böyle başlıyor.
619573

Daha sonra bu şekilde tüm bitkiyi sarıyor
619574
619575

Mildiyö veya downy mildew denen bu hastalık mı ?

dongyul
23-06-2016, 19:11
Sayın Saleri bence bu mildiyö bende de geçen seneler oldu. Nem yoğunluğundan kaynaklanıyor, yapmanız gereken bakırlı ilaç kullanın düzeliyor

dongyul
23-06-2016, 19:12
benim seradaki hiyarlarin uc filizleri kuruyor sebebi nedir bilen varmi?

Uç filizlerin kurumasının nedeni kırmızı örümcek kaynaklı olabilir eğer salatalıkların fotoğrafını paylaşırsanız daha fazla yardımcı olabilirim.

dongyul
23-06-2016, 19:14
Forumu uzun zamandır takip ediyorum ve herkese çok teşekkürler çok şey öğrendim.
Balkonumda biber,patlıcan,salatalık,domates ve boruda çilek yetiştiriyorum.
benim bu hafta farketttiğim salatalıklarımda ki sorunlar iki tip sorun var bir tanesi tüm yaprakları sarardı ama dökme vs yok, boyu uzuyor ilk yaprak yeşilken sonra yavaşca sararıyor.
diğer sorunumda bazı köklerde çeşitli leke ve birtanesinde kırmızı örümcek mi bilmem ama bir iki böcek var yol şeklinde iz yapıyor. Bu yaprakları kopardım ama ne olabilir acaba??? işaretli olan kısımda böcek var sanırım ama yaprağın içinde :)

617432

617433

617434


Galeri sineği zarar vermiş yapraklar da nekrozise neden olmuş. Sanırım azot eksikliğide mevcut.

İsmail Kuzucu
24-06-2016, 02:41
Bunlar mildiyö hastalığı değil, öyle olsaydı şuan bitkinizde hiç yaprak kalmazdı. :) Bitkide ilaçlama yaptıysanız veya sulama suyu yaprağa geldi ise güneş ışınları yaprakları kavurmuş.

Bitki boyu 80 cme ulaştı ise alttaki 4-5 yaprağı koparabilirsiniz.

saleri
24-06-2016, 10:19
Sn dongyul ve sn ismail kuzucu. İkinizede ilgilendiğiniz için teşekkürler.

Sadece damla sulama yapıldı. Yanlız bu sene mayıs ayında Samsuna nerdeyse hergün yağmur yağdı. Belki o sırada güneş yanığı olabilir.

İlaçlama ilk defa resim çekerken yaptım. Hastalık hakkında bir bilgim olmadığından hiç yokdan iyidir diyip ilaç olarak Parker marka tesbih ağacı yağı kullandım.
Bahçe ye ancak 3-4 günde bir gidebiliyorum. Ne hale geldiklerini ancak hafta sonu göreceğim.



Geçen sene aynı şey başıma gelmişti ve onca emek boşa gitmişti ve hevesim kırıldı.

619643

Bu resim geçen seneki salatalıklarımın başına geleni anlatıyor. Ziraatden mantar ilacı vermişlerdi (Captan 50 wp) Ama işe yaramadı.

İkinizinde o yemyeşil yapraklarınıza gıpta ediyorum. :p
(Allah nazarlardan saklasın)

devgenc
25-06-2016, 15:56
arkadaşlar merhaba benimde balkonda büyük bir saksıda 4 kök salatalık var boyları 2 metreye yaklaştı sürekli çiçek açıyor fakat meyve vermiyor çiçekleri geri döküyor bu neden olabilir

Ahmet27
25-06-2016, 23:41
Benim salatalık bahçem mantar oldu. Yani mildiyö. Bunun için kesin çözüm getirebilecek bir ilaç veya yöntem var mı acaba. Dikeli bir ay oldu ve kök hiç gelişmemiş

mehmetali günay
04-07-2016, 15:10
Merhaba arkadaşlar yaklaşık 20 ye yakın hiyar bitkisi ekmişim. Bitkilerin boyu ortalama 1,5 - 2 metre. İcindeki hiyarlar parmak boyuna geldiginde yarisinin yenmiş olduğunu goruyorum. Hiyarlar kuçukken bazi kuşlar tarafindan yeniliyor. Bunu onlemek icin ne yapmaliyim

bilal_kse
10-07-2016, 02:53
http://s32.postimg.org/t76if5wyp/IMAG0947.jpg (http://postimg.org/image/t76if5wyp/) http://s32.postimg.org/64fzfzvhd/IMAG0949.jpg (http://postimg.org/image/64fzfzvhd/) http://s32.postimg.org/d6dx26z35/IMAG0951.jpg (http://postimg.org/image/d6dx26z35/) http://s32.postimg.org/vw1b572g1/IMAG0953.jpg (http://postimg.org/image/vw1b572g1/)

http://s32.postimg.org/ddwykyko1/IMAG0954.jpg (http://postimg.org/image/ddwykyko1/) http://s32.postimg.org/vxfucctnl/IMAG0955.jpg (http://postimg.org/image/vxfucctnl/) http://s32.postimg.org/hbk8ad7hd/IMAG0956.jpg (http://postimg.org/image/hbk8ad7hd/)

Merhaba ben evimin balkonunda 20 lt damacanalarda salatalık ve dometes fidesi yetiştiriyorum. Yaklaşık 10 gün önce salatalıklarımda başlayan bu rahatsızlık gitgide yayıldı ve tüm salatalıklarımın neredeyse bütün yapraklarına yayıldı. Fideleri tedarik ettiğim yere fotoğrafları yolladım. Bana yetkili kişi külleme hastalığı olduğunu kesin çözümünün olmadığını ve bütün sebzelerime yayılacağını söyledi. Çok düşük bir ihtimalde olsa güçlü bir ilaç yollayacağını fakat fazla umutlanmamam gerektiğini de iletti. Bu denli emek verdiğim sebzelerimi göz göre göre kaybedecek olmak gerçekten insanı çok üzüyor.
Özellikle tecrübeli arkadaşlar bu hastalık sizce de külleme mi? Eğer külleme ise neden ve nasıl meydana gelmiştir.Çözüm yolu var mıdır? Bir daha ki seneye bu şekilde olmaması için önceden alabileceğimiz önlemler var mı? Bir de külleme olan sebze damacanın içindeki toprağı da etkiler mi? Hastalıklı sebzeyi söküp başka fide diksem ona da topraktan külleme bulaşır mı? Yanıtlarsanız çok sevinirim.

Aysun1992
12-07-2016, 16:35
Merhaba ben siteye yeni üye oldum apartman bahçesinde büyük saksilarda domates salatalik fasulye biber misir vs.yetistiriyorum, ama salataliklarimin yapraklarında lekeler olustu ana gövdesinde beyaz beyaz seyler var ve bazı salataliklar yavruyken sarariyor çiçekleri kuruyor. Domatesler ise çiçek açacakken kuruyup dökülüyor çiçekler sadece bikac meyve verdi. Fotograf yukleyemedim hata veriyor. Yardimci olursanız sevinirim

mehmetali günay
24-07-2016, 15:17
622818



merhaba arkadaşlar salatalık yapraklarının tamamı fotoğraftaki gibi . ne yapmam gerekiyor yardım eder misiniz..

kartalxyz
28-07-2016, 21:24
yapraklar sararıp kuruyorar.meyve çiçekleride aynı şekilde.küçükken kuruyorlar.yardım lütfen

tugbayuksel
01-08-2016, 12:04
Bahçeme diktiğim salatalık fidaları resimde görüldüğü gibi kuruyor. Hergün yeterli olarak suyu veriliyor. Buna rağmen köklerinden itibaren kuruma mevcut ve hiç verim alamıyorum. https://drive.google.com/open?id=0BwQ6fsHdLBaPM1Z2WmFfdTVhUFJvazJZZ0lySUxUe m9JWW5J
https://drive.google.com/open?id=0BwQ6fsHdLBaPYXZ3V0dkYl9qejdRNFkzLUJBY1RhV 2poMUFV
https://drive.google.com/open?id=0BwQ6fsHdLBaPSVF0R25PVUtpYVBzSlhnZ3R0ZkhyT DVhX0Fv

ziyakoray
27-03-2017, 21:18
Tohumdan çimlendirdiğim 4 tane fidemin durumlarını fotograflardan görebilirsiniz. 10 gün öncesine kadar gelişimleri iyi giderken 2. **** 3. gerçek yapraklarında gevreklik ve şekil bozukluğu oluştu. ilk yapaklarda ise sararmalar başladı. şekil bozukluğu olan yeni yapraklar büyümeye devam ediyor ama diğer sağlam yaprakların sararması ve yaprak çevreleri rengi beyaza dönecek gibi. nedeni ne olabilir? nasıl iyileştirebilirim

ziyakoray
27-03-2017, 21:20
fidelerin devamı

dongyul
27-03-2017, 22:40
Sayın Ziyakoray; ilk olarak bitkilerinizde azot ve potasyum eksikliği mevcut... Besine ihtiyaçları var...

Azot eksikliğinde yaprağın rengi önce soluk yeşil, daha sonra sarımsı solgun yeşil alır. Potasyum eksikliği belirtileri fide döneminden başlayarak gelişme döneminin tümünde kendini gösterir. Yaprakların uç ve kenar kısımlarında şerit halinde sarımsı yeşil şeklinde renk açılması, daha sonra bu renk açılması yaprağın damarlarına doğru ilerler.


Ayrıca benim gözlemlerime göre kırmızı örümcek saldırısı da mevcut gibi...

ziyakoray
28-03-2017, 01:26
Sayın Ziyakoray; ilk olarak bitkilerinizde azot ve potasyum eksikliği mevcut... Besine ihtiyaçları var...

Azot eksikliğinde yaprağın rengi önce soluk yeşil, daha sonra sarımsı solgun yeşil alır. Potasyum eksikliği belirtileri fide döneminden başlayarak gelişme döneminin tümünde kendini gösterir. Yaprakların uç ve kenar kısımlarında şerit halinde sarımsı yeşil şeklinde renk açılması, daha sonra bu renk açılması yaprağın damarlarına doğru ilerler.


Ayrıca benim gözlemlerime göre kırmızı örümcek saldırısı da mevcut gibi...

Sn. dongyul ilginiz için teşekkürler öncelikle;



tüm yaprak altlarını dikkatle inceledim gözle görülebilecek boyutta kırmızı örümcek göremedim.
fideleri tohumdan küçük pet bardaklarda torfta çimlendirdim. (tohumlar 24 şubatta ekildi) çimlenme zamanında beri sulama suyuna haftada bir sıvı solucan gübresi katıyorum 1/50 oranla.
yaklaşık 10 gün önce toprağın üstüne 1 yemek kaşığı yanmış keçi gübresi ekleyerek çok derine inmeden yüzeysel karıştırdım. sanıyorum köklere zarar verdim? ( taze çıkan yapraklarda kıvrılma ve gevreklik bundan sonra başladı.)

sulama; az önce daha büyük pek bardaklara topraklarını bozmadan geçirmek istedim. gördüğüm 2 gün önce sulanmasına rağmen topraklarının dip kısımları aşırı ıslak. Fazla su kesinlikle tahliye olmamış. :S

sabah erken saatlerde balkona çıkartıyorum, öğleden sonra yaklaşık 5 saat boyunca güneş altındalar. akşamları içerideler.

bu uygulamalarım sebep olmuş olabilir mi? az sulama ve direk güneşten kaçınma çözüm olabilir mi?

havaların ısınmasıyla 15ltlik saksılara geçireceğim. o zamana kadar elimdeki keçi gübresi ve sıvı solucan gübresiyle besin ihtiyaçlarını (belirttiğiniz azot ve potasyum) giderebilir miyim?

dongyul
28-03-2017, 08:17
Anladım o zaman gubre ile sıkıntı değil suyu tahliye edebilecek şekilde daha geniş bir saksıya ekmenizi tavsiye ederim...

Belki de ısı farkından dolayı bu durumdada olmuş olabilir içerinin sıcaklığı dışarının sıcaklığı aynı değil ayrıca balkonda rüzgarda alıyor olabilir şuan ortamınızı bilmediğim için tahmini konuşuyorum...

Keçi ve solucan gübresi iş görür ama zaman içinde olabilir ve eksiklik doğduğunu anladığınız an hemen gübre takviyesi yapılmalı...

ilknur123
16-05-2017, 10:29
Bunlarda benim salatalıklarım sararıp kalıyorlar hiçbirinde büyüme Yok maalesef

ilknur123
16-05-2017, 10:31
Bu arada cam balkonda ama 3 kanadı sürekli açık toprak kurudukça suluyorum

arslanbenzer
24-05-2017, 13:00
İlknur hanım tozlaşma olmuyor olabilir, ev ortamı olduğu için böcek ve rüzgar yoktur, o yüzden kendiniz elle tozlaşma yapmalısınız bence

arslanbenzer
24-05-2017, 13:01
Ben de bir soru sorayım benim salatalıklarımda minik yeşil böcekler var, yaprak biti galiba. Ne yapmam gerekir bunlara, zararlı canlılar mı?

hexus
29-05-2017, 16:05
Arkadaşlar net olarak sormak istiyorum sera koşullarında salatalıkta bilinen en etkili kimyasal mücadele yapıldı fakat sonuç alınamıyor resimlerde görüldüğü gibi alt yapraklardan başlıyor ve solduruyor.Viral olma ihtimali yüksek yorumlarınızı bekliyorum

h_dogan
02-06-2017, 15:34
Bitkinin tamamen solması viral değil bence ya fusarium ya da nematod sorunu vardır. Bir tanesini kökleri toprakta bırakmadan söküp bakın nodül var mı?

Muda
18-09-2017, 15:14
Pinterestte bu şekilde bir bilgi buldum. Uygulayan var mı?

Как избавитьÑÑ Ğ¾Ñ‚ желтизны на лиÑÑ‚ÑŒÑÑ… огурцов (http://lifehack.sait-pro-dachu.ru/kak-izbavitsya-ot-zheltizny-na-listyah-ogurtsov.html?utm_source=fb-lifehack&utm_medium=fb-lifehack-kak-izbavitsya-ot-zheltizny-na-listyah-ogurtsov&utm_campaign=fb-lifehack-kak-izbavitsya-ot-zheltizny-na-listyah-ogurtsov)

Salatalık yapraklarında sarılıktan nasıl kurtulabilirsiniz?

1. 3 ila 4 yapraklı gelişme safhasındaki filizlerin ortaya çıkmasından sonra, salatalıklar aşağıdaki bileşimle işleme tabi tutulmalıdır:

Bir kova suda 30 damla iyot, 20 gr çamaşır sabunu ve 1 litre süt ilave edin. Bu bileşimle püskürtme, her 10 günde bir gerçekleştirilebilir.


2. Akşamları bir kaşık suyla bir somun ekmek ıslatın, sabah ekmek biçip, iyot küçük bir kabarcık ekleyin, bir litre sıvı suyla karıştırın ve salatalık serpin. Kalan sıvı serin bir yerde saklanabilir. Bu çözüm ile, yatakları her 2 haftada bir muamele edin ve düşene kadar salatalık ve yapraklar yeşil kalacaktır.

3. 2 litre sütlü peynir suyunu ve 150 g şekeri bir kovaya koyun. Salatalık serpin ve salatalık üzerine dökün. Bu işlemden sonra, salatalık ve biber yine yumurtalıklar oluşur ve meyve verirler.

4. 10 litrelik bir su kovasına soğan kabuğu 700 gram koyun ve kaynatın, sıcaktan çıkarın, kapağı kapatın ve 12-14 saat boyunca basın. Kabukları sıkıştırın ve sıkın. Su ile seyreltin: 1 L infüzyon için - 4 litre su. Hafifçe salatalık serpin serpin ve serpin ve toprağı döker.

5. Salatalıklara peynir suyunun bir solüsyonu serpin ve döküldürün: 5 litre suya 1 litre serum verin.

6. Sulama ayarlayın: belki, salatalık sulama için çok soğuk su için yeterince su veya suya sahip değildir.

devrann
18-09-2017, 20:08
Arkadaşlar net olarak sormak istiyorum sera koşullarında salatalıkta bilinen en etkili kimyasal mücadele yapıldı fakat sonuç alınamıyor resimlerde görüldüğü gibi alt yapraklardan başlıyor ve solduruyor.Viral olma ihtimali yüksek yorumlarınızı bekliyorum

Biraz geç olacak ama yine salatalık ekerseniz aynı seraya benzer sorunu yaşayacaksınız,kökle ilgili bir sorun ortadaki resime göre genel bir solma var bitkide.Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum hastalığı ise ekonomik tam olarak bir çözümü bulunmamakta aşılı güçlü çeşitler dışında, bu hastalığa kısmen dayanaklı bir çeşit bulunmakta birde.
Bunun dışında daha hafif seyreden bir fusarium türü ise bir kaç ilaç kombinasyonu ile çözüme ulaşılabilir.
Kök bölgesinin bir fotoğrafı olsaydı daha kolay olurdu ancak son resme bakıncada nematodta olabilir.

totuta
15-12-2017, 15:46
12 gün öncə ekim yapılmış. Durum gittikçe kötüleşiyor. Bu ne hastalıktır?

İsmail Kuzucu
15-12-2017, 18:16
Toprak ısısı nedir? Yeni fidelere aşırı sulama yapmamak gerekli, kökler çürüme yapabilir. Birde fideleri torf seviyesinden fazla mı derine diktiniz?

totuta
16-12-2017, 04:51
Hayır. Toprakla aynı hizadaydı. Ekimden 1 hafta kadar hava bulutlu oldu. Seranın sıcaklığını ayarlayamadık. 12-derece oldu. Ama son 1 haftadır ısı 18 derece geceleri

İsmail Kuzucu
16-12-2017, 10:36
Seramik ısısı değilde toprağın ısısı önemli, şuan kökler çalışmıyor gibi duruyor. Birkaç fide çıkarıp köklerin durumuna bakabilirsiniz.

totuta
16-12-2017, 16:13
Bir ikisini çıkardım. Dediğiniz gibi. Kökler aynı kalmış. Çözüm nedir?

sedat999
07-06-2018, 15:43
salatalıklarımın en ön uçları genel olarak sorunsuz. eski ve büyük yapraklar sorunlu. sorunun ne olduğunu tam olarak öğrenemiyorum. ziraat mühendiside her saniye bir şey söylüyor. ne olduğunu tam olarak söyleyebilecek olan arkadaşlara teşekkür ederim.

Styric
18-06-2018, 09:23
Merhaba,

komşumun salatalıkları büyümüyor, böyle uçları kuruyor sararıyor. Çok baktım ama benzer bir sıkıntı yaşayan görmedim. Yapraklarında sorun yok acaba fikirlerinizi alabilir miyim ? teşekkürler.

https://resmim.net/f/mkwray.jpg