PDA

View Full Version : Hıyar (Salatalık) hastalık ve zararlıları




Sayfalar : 1 [2]

Abdalwahid
06-05-2019, 11:23
Arkadaşlar salatalak fidelerimde bu şekilde benekler var beyaz toz gibi bir şey kaplıyor yaprakları. İlk defa balkonumda denedim bu işi ama sonu hüsran olacak diye korkuyorum. Ne yapmalıyım tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum :(

https://i.hizliresim.com/Ll95E0.jpg


https://i.hizliresim.com/QLbOWj.jpg




Antarktika
12-06-2019, 15:24
Merhaba değerli arkadaşlarım,
Benim Fidanlıktan aldığım salatalık fideleri gayet güzel gelişim gösterdi. Nitekim günlük çiçek verdi ve resmen coştu. Ancak bu çiçeklerden bir tanesi bile meyveye dönüşmeden sarardı, soldu, kurudu ve döküldü. Özellikle çiçeğin gerisindeki sap kısmından kurumayla beraber oluşan incelme sonucu patır patır döküldüler. Anlayacağınız çiçeklenme bol fakat meyve oluşumu sıfır. Hatta bu durum domates ve biber fidelerim için de geçerli. Yine kuruma ve dökülmenin neticesinde meyve oluşmadan hüsranla karşılaşıyorum. Maşallah o kadar çiçek oluşuyor ki anlatamam fakat dediğim kuruyor ve meyve oluşmadan dökülüyorlar. İşte size konuyla alakalı birkaç fotoğraf. Lütfen tecrübeli arkadaşlarımız bana bu konuda yardımcı olsunlar. İnanın moralim çok bozuluyor bu duruma. Bir de değişik bir böcek mi desem nedir anlayamadım yakaladım çiçeğin üzerinde. Bu böceği mikroskopla büyüterek sizinle paylaşmak istiyorum. Acaba salatalık çiçeğinin kuruyarak dökülmesinin (domates ve biberde de durum birebir aynı) sebebi bu böcek midir? Buyurun fotoğraflar:694957

Antarktika
12-06-2019, 15:27
Fotoğrafların devamı:

Antarktika
12-06-2019, 16:51
Salatalıkta 2. bir tür böcek tespit ettim. Parmağımı yaklaştırınca uçup diğer dala kondu. İşte fotoğrafı:

Manifesto
12-06-2019, 20:36
Salatalıklarınızda külleme hastalığı var acılen ilaçlama yapmalısınız.

1.mesajdaki böceği tanıyamadım.Digeri beyaz sinek.

Antarktika
13-06-2019, 16:10
Sayın Manifesto verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
İlk resimdeki zararlı trips olabilir mi?
Ben belirtmeyi unuttum ancak kaolin kili ve sıvı kükürt uygulaması yapmıştım. Sanırım yapraktaki lekelenmeyi kastederek bu sonuca ulaştınız. Bu lekelenmeler bu yaptığım uygulamalar neticesinde oluştu. Yoksa yapraklarda aşırı sıkıntı yok. Benim sıkıntım domates, biber, patlıcan ve salatalıklarda meyveye dönmeden çiçeklerin kuruyup dökülmesi. İlk önce yumuşuyor ve akabinde çiçek sapında incelerek kuruma oluyor. Bunun neticesinde de meyve oluşumu gerçekleşmiyor. Neden olabilir diye araştırırken yakın çekim fotoğrafını paylaştığım ilk resimdeki zararlıyı ve son resimdeki sizin "Beyaz Sinek" dediğiniz zararlıya denk geldim. Beyaz sinekler çoğunlukla salatalıkların yaprak altlarında bulunuyor ve parmağımı yaklaştırınca hemen uçuyorlar. İlk resimdeki ise birçok sebzede var. Emin olamamakla beraber acaba Trips midir diyorum kendime. Bir de bunlarla organik mücadele edebilir miyim sizce? Yok olmazsa mecburen kimyasal mücadele yapacağım.
Bugün de sebze fidelerimin çiçeklerinin içerisinde kaybolan ve zaman zaman dışarı çıkan ilk resimdeki zararlıya benzeyen minik ince uzun yapılı ( uzun derken 1-2 mm) bir zararlıya denk geldim ancak fotoğraflayamadım. Solucan kırkayak yapılı tuhaf bir şey ve o kadar küçük ki çiçeğin içerisine doğru yol alarak kayboldu. Acaba bu tüm çiçeklerimin özsuyunu emerek onların dökülmesine neden olan zararlı mıdır acaba?
Şimdiden teşekkür ederim.

Manifesto
13-06-2019, 17:19
Biber patlıcan ve domateslerinizin fotoğrafını atabilirmisiniz.

mustafa.kaya
15-06-2019, 10:40
Merhaba kabaklarım bu haldeler yaprak altlarında küçük açık yeşil minicik kurtcuk gibi şeyler var, salatalıklarımdan biri de bu halde bu bit midir, mildiyö mudur bilemedim, yardımcı olur musunuz ?

http://www.abdullahcankaya.com.tr/dosyakutusu/agaclar/1.jpg
http://www.abdullahcankaya.com.tr/dosyakutusu/agaclar/2.jpg
http://www.abdullahcankaya.com.tr/dosyakutusu/agaclar/3.jpg
http://www.abdullahcankaya.com.tr/dosyakutusu/agaclar/4.jpg

Antarktika
15-06-2019, 17:57
Biberlerimin Fotoğrafları:

Antarktika
15-06-2019, 18:00
Domateslerimin Fotoğrafları:

Antarktika
15-06-2019, 18:02
Patlıcanlarımın Fotoğrafları:

Antarktika
15-06-2019, 18:04
Salatalıklarımın Fotoğrafları:

Antarktika
15-06-2019, 18:07
Genel Görünüm Fotoğrafları:

CanKr
17-06-2019, 09:26
Merhaba,

Sizdeki sorunla benim sorun aynı bence. Baştan söyleyeyim, maalesef henüz tam çözüme ulaşamadım :-( Bildiğim kadarıyla net bir trips vakası..

Salatalıklarımın çiçekleri hep belirttiğiniz şekilde döküldü ve içlerinde hep 2'şer tane ince uzun böcek vardı. Gittikçe yayıldılar, diğer bitkilerimin yapraklarında (patates vb) hep yapraklara zarar verdiler. Sıvı kükürt desteğiyle biraz korur gibi oldum, yapışkan kağıtlarla biraz nüfuslarına zarar verdim, ancak hala bazen tek yaprakta 3 adet görüyorum ve daha kötüsü, biberimin yeni açan çiçeklerinde bile varlar, gene onu da döküyorlar. Tecrübeli birisi lütfen destek versin, zira ev yapımı kırmızı biber vb el yapımı ilaçlar hiçbir işe yaramamıştı ilk adım olarak denediğimde. Sirkeli su da işe yaramamıştı. Sıvı kükürt ve yapışkan kağıt aşamalarına geçtim bu sebeple, onlar da tam çözüm olmadı henüz. Bugün itibariyle Neem Azal adlı organik ilaca geçeceğim. Net çözümünü bilen yazsın lütfen.

CanKr
17-06-2019, 09:28
Yapraktaki zararı (patates yaprağından örnek. Gümüş rengi ile bakır rengi arasında bir renk);

https://i.hizliresim.com/vagQnm.png

Yapışkan kağıda yapışmış hali;

https://i.hizliresim.com/nbA5L5.png

Salatalık çiçeği içinden bir sahne;

https://i.hizliresim.com/VQlgvy.png

Salatalık çiçeği içinden bir sahne 2;

https://i.hizliresim.com/lQk0vB.png

ayca8
23-06-2019, 16:43
Meehaba benimde salatalarımda bir sorun var bir kısmında yaprakların rengi çok açıldı sarıya döndü. Meyveleride yeşil çıkanda var sapsarı olanda var muhtemelen kuruyacaklar. Ne gibi bir sorun var salatalarımda yardımcı olurmusunuz ilk defa ektim ve pek anlamıyorum. Yaprak altranı kontrol ettiğimde herhangi bir böceğe rastlamadım. Resimleri link olarak attım.

https://i.hizliresim.com/nb7oJa.jpg

https://i.hizliresim.com/VQVR3R.jpg

https://i.hizliresim.com/vaE7JD.jpg

İsmail Kuzucu
23-06-2019, 19:33
Merhaba,

Sizdeki sorunla benim sorun aynı bence. Baştan söyleyeyim, maalesef henüz tam çözüme ulaşamadım :-( Bildiğim kadarıyla net bir trips vakası.. Bugün itibariyle Neem Azal adlı organik ilaca geçeceğim. Net çözümünü bilen yazsın lütfen.

Sarımsak kokusunu hiç sevmezler.

İsmail Kuzucu
23-06-2019, 19:35
Meehaba benimde salatalarımda bir sorun var bir kısmında yaprakların rengi çok açıldı sarıya döndü. Meyveleride yeşil çıkanda var sapsarı olanda var muhtemelen kuruyacaklar. Ne gibi bir sorun var salatalarımda yardımcı olurmusunuz ilk defa ektim ve pek anlamıyorum. Yaprak altranı kontrol ettiğimde herhangi bir böceğe rastlamadım. Resimleri link olarak attım.

https://i.hizliresim.com/nb7oJa.jpg

https://i.hizliresim.com/VQVR3R.jpg

https://i.hizliresim.com/vaE7JD.jpg


Sulamayı azaltın bitki besin maddeleri alamıyor. Birde bidonları folyo gibi bir ürünle kaplayın güneş görmesin. Bu şekilde kökler iyi gelişmez.

ayca8
24-06-2019, 09:33
Sulamayı azaltın bitki besin maddeleri alamıyor. Birde bidonları folyo gibi bir ürünle kaplayın güneş görmesin. Bu şekilde kökler iyi gelişmez.

Sulamayı yapraklar kendini saldıkça yapıyorum sürekli güneşli gördükleri için 1 gün arayla akşamları suluyorum. Kaplamayı yapacağım teşekkür ederim. Başka yapacağım birşey varmıdır acaba?

CanKr
24-06-2019, 10:21
Sarımsak kokusunu hiç sevmezler.

Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Deneyeceğim

Bu mesaj vesilesiyle güncel durumu da paylaşayım, gelecekte araştıran arkadaşlara katkı sağlayabilir;

Neem Azal, birçok erişkini yok etti gibi duruyor şimdilik, nüfusları baya azaldı. Ölü göremesem de, yaprak yaprak kontrol ettiğimde, görünen miktardaki azalmayı ve çiçek içlerine artık gelmeyebilmelerinden gözlemliyorum. Gördükçe, fiziksel olarak da yok etme çabasındayım. Ancak ender olarak da olsa, erişkinlere hala denk gelebiliyorum. Çoğunluk ise yavru. Kimi gözle görmenin zor olduğu kadar ufak, birçoğu da erişkinliğe doğru ilerliyor. 1 hafta daha bekleyip, yeni yavrular için de topluca ilaçlayacağım. Sonrasında onların da büyük kısmını ortadan kaldırabilmeyi umuyorum. Yoksa maalesef bitkiler tamamen gidecek..

Ziraat mühendisi bir arkadaşıma danıştım. O da laser isimli organik ilacı tavsiye etti. Ancak pahalı maalesef, ev kullanımı için çok yüksek fiyatı. Bu sebeple Neem Azal ile denemeye devam ediyorum.

asmylmz
30-06-2019, 23:13
herkese merhaba benim salatalıklarda resimdeki gibi bir hastalık oluştu fakat ne olduğunu ve nasıl bir ilaç kullanacağım konusunda yardımcı olabilir misiniz? şimdiden teşekkür ederim...

asmylmz
01-07-2019, 12:00
Bu konuda bilgisi olan değerli hocalar acil cevap lütfen

TCM
01-07-2019, 19:56
Uzman bir arkadaş cevaplayana kadar benim cevabımla idare edin; mantara benziyor; ya hastalık belirtileri çıkmadan 10 günde bir kükürt atacaktınız. Bu durumda ise iki seçenek var; belirtiler fazla değilse hastalıklı yaprakları temizleyip bakırlı ilaç atın. Buraya kadar mücadelemiz organik idi. Hastalanan bitki fazlaysa hastalıklı yaprakları temizleyin ve sistemik etkili misal 'mancozeb' içeren ilaç atın.

Nazlı2172
07-07-2019, 19:38
Diyarbakirda salatalik ekimi yapiyorum. Hergun sulama yapiyorum akşamlari. Ama yeterince verim alamiyorum. Salataliklarin cicekleri daha tutmadan dökülüyor. Olanlar da sararıyor. Yaparaklari da sarma gibi kıvrılıy696422

696423

696424

696426or.

Sancaklı
16-07-2019, 22:02
Arkadaşlar selamlar. Aranıza yeni katıldım, sizlere sorunumu anlatmak isterim. Son günlerde salatalıklarda boydan boya yarılma olmaya başladı. Acaba sorun nedir. Yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim.

atasel
27-07-2019, 15:47
Merhaba saksıya sırık salatalık diktim 2 metreyi geçti ama 4-5 tane salatalık alabişdim şimdiye kadar. Çiçek açıyor ama çiçekler dökülüyor sebebi hastalık olabilir mi?

ayca8
29-07-2019, 19:07
Merhaba bugün salatalarımın hepsini bu böceklerin istila ettiğini gördüm. Bu nedir ve nasıl yok edeceğim. Salatalarımın üstünü kaplamışlar hepsinde.
https://i.hizliresim.com/86MoRn.jpg

Masmavi
12-04-2020, 16:01
Merhaba arkadaşlar, ben de ilk kez birşeyler ekenlerdenim. Salatalıklarım karton bardakta çok iyidiler. Fakat saksıya aldıktan sonra duruldular,uzamaları durdu, sanki bayık gibiler. Eskiden diri diri duruyolarlardı. Ne yapmam lazım. Neyi yanlış yapıyorum?

https://hizliresim.com/4F2qkJ

https://hizliresim.com/CESAyL

https://hizliresim.com/AEulcv

https://hizliresim.com/5drkCn

huso93
12-04-2020, 19:20
Aşırı sulama sonucu oluşmuşa benziyor. Hıyar toprak nemini sever ama toprağın üstü hafifçe kuruduktan sonra su verirsen sararmalar düzelir.

Portakal Rengi
13-04-2020, 08:19
[quote=Masmavi;1585391]Merhaba arkadaşlar, ben de ilk kez birşeyler ekenlerdenim. Salatalıklarım karton bardakta çok iyidiler. Fakat saksıya aldıktan sonra duruldular,uzamaları durdu, sanki bayık gibiler. Eskiden diri diri duruyolarlardı. Ne yapmam lazım. Neyi yanlış yapıyorum?

Resim boyutunu ayarlasanız daha kolay olacak.
Sorun var gibi görünmüyor. Şaşırtma yapmışsınız. Biraz erken olmuş. Asıl yapraklardan ikincisinin de gelişmesini bekleseniz daha iyi olurdu.
Yeni duruma alışıyorlar. Köklerini geliştirecekler. Kökleriyle uğraşıyorlar. Sonra hızlanırlar. Kök geliştikçe yaprağa gereksinim duyacak. Yaprak arttıkça besleyecek köke gerek duyacak şeklinde bir döngü düşleyin. Olan bu.

Masmavi
14-04-2020, 13:47
[quote=Masmavi;1585391]Merhaba arkadaşlar, ben de ilk kez birşeyler ekenlerdenim. Salatalıklarım karton bardakta çok iyidiler. Fakat saksıya aldıktan sonra duruldular,uzamaları durdu, sanki bayık gibiler. Eskiden diri diri duruyolarlardı. Ne yapmam lazım. Neyi yanlış yapıyorum?

Resim boyutunu ayarlasanız daha kolay olacak.
Sorun var gibi görünmüyor. Şaşırtma yapmışsınız. Biraz erken olmuş. Asıl yapraklardan ikincisinin de gelişmesini bekleseniz daha iyi olurdu.
Yeni duruma alışıyorlar. Köklerini geliştirecekler. Kökleriyle uğraşıyorlar. Sonra hızlanırlar. Kök geliştikçe yaprağa gereksinim duyacak. Yaprak arttıkça besleyecek köke gerek duyacak şeklinde bir döngü düşleyin. Olan bu.

Yeni olduğum için kullanamadım kusura bakmayın :) Bir tanıdığım artık saksıya ek demişti. Demek erken olmuş. Dediğiniz gibi umarım toparlanırlar. Teşekkür ederim.

ezgiiel14
21-04-2020, 21:31
Merhaba,

çekirdekten yetiştirdiğim salatalıklarımın yaprakları küçük filizlendirme saksısından balkondaki ekim alanına ektiğimden beri sararmaya başladı. Fotoğrafları aşağıdaki gibi. Bu bir hastalık mı yoksa sularken mi hata yapıyorum?

chntskn42
11-06-2020, 15:10
Arkadaşlar çok acil yardım ve yorumlarınızı istirham ediyorum..
Resimlerden de göreceğiniz üzere salatalıklarımın meyveleri büyümesi gerekirken sararıp kuruyup dökülüyor balkonda saksıda yetiştiriyorum salatalıkları 70cm'lik saksıda iki kök var sadece toprağını sürekli nemli tutmaya çalışıyorum güneşten dolayı olabilir diye kartonla toprak ve saksıyı gölgeledim sebebi nedir uyguladığım gölgeleme fayda verir mi?
Diğer sorum domateslerim sürekli uzuyor çeri domatesim yaklaşık 120-130cm oldu diğer normal domates de aynı civar çiçek var ama meyve oluşumu yok biri çiçek açtı ama sonrasında meyve oluşmadı benden sonra filiz dikenlerin şuan meyveleri var yerli tohum domatesim neden meyve oluşmuyor olabilir? bir defa çay posası- yumurta kabuğu-muz kabuğu-soğan kabuğu-tarçın karışımı uyguladım bir buçuk iki ay sonra aynı karışımdan bir daha uyguladım solucan gübresi ilave olarak verdim son olarak soğan kabuklarını suda bekletip öyle suladım nerde hata yapmış olabilirim şuan ne yapabilirim ayrıca resimde göreceğiniz üzere beyazlama var bazı domates yapraklarında.
Son sorum çilek tohumunu kaç farklı yöntemle denemiş olmama rağmen filizlendiremedim doğrudan çileğin kabuklarındaki tohumlardan elde etmeye çalıştım yine olmadı
Şimdiden teşekkürler cevaplarınız için...

smtwolf
11-05-2021, 16:18
Merhabalar saksıda sakatalık yetiştirmek istedim. Tohumdan ektim büyümeye başladı hatta baya çiçekler falan açtı. Bugün dikkat ettiğimde yapraklarda resimlerdeki gibi lekeler oluşmaya başlamış ve altındaki yapraklarda sararmalar olmuş. Bunun sebebi ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim.

Çiçek açmaya başlayınca 2 günde bir sulama yapın diyorlardı. Toprağı baya nemli olmasına rağmen sulama yaptım bundan olmuş olabilir mi?

https://www.hizliresim.com/tl63xyr
https://www.hizliresim.com/1zvme1j

smtwolf
12-05-2021, 11:59
Var mı yardımcı olabilecek birileri?

Çamfıstığı
12-05-2021, 14:25
Sebep olan etken Cladosporiosis patajeni. Bu patojen serinliği ve nemi sever, durgun havada hızla gelişir. Hastalık, giderek artan ve lekelere karışan sarı renkli noktalı lekelerin ortaya çıkmasıyla tespit edilebilir.Sizinde dediğiniz gibi sulamadan kaynaklanabilir.Saksının toprağını elinizle kontrol ederek sulamanızı yapmanızda fayda var.

smtwolf
12-05-2021, 16:15
Cevap için teşekkür ederim.
Durdurmak ve engellemek için ne yapabilirim?

smtwolf
12-05-2021, 23:37
Cevap için teşekkür ederim.
Durdurmak ve engellemek için ne yapabilirim?

Up up up

Çamfıstığı
13-05-2021, 09:11
Alet ve gereçlerin temasından kaynaklanan çok sayıda viral, bakteriyel enf.bitkilerimize bulaşabilir.Ev ortamında diğer saksılarınızı ve bitkilerinizi gözlemleyerek bulaşık olanları ayırmalı,aşırı nemli ortam yaratmamalı ve havalandırmayı sağlamalı hatta belirli saatlerde güneş ışığını açık havada almasını sağlamalı,bitkinizin boyu uzadıkça ilk bir karıştaki yaprakları temizleyerek iyi bir havalandırma yapmalısınız.Biz genelde gülleci bulamacı kullanıyoruz ancak siz ben yapamam derseniz hazır satılan 35 Tl den başlayan fiyatlarda internetten veya bayilerden alabilir ve organik olduğundan dolayı rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

yabançileği43
25-05-2021, 08:31
Saksıda yetiştirdiğim salatalık fidelerinin yapraklarının üstünde küçük delikler oluşmaya başladı. Bunula beraber daha göze batan bir problem de yapraklarının
3 cm çapında bir kısmının deyim yerindeyse yumurta kabuğuna dönme durumu var. Topraktan yumurtalarını bırakan böceklerle alakalı olduğunu sanmıyorum, aynı toprağı kullandığım diğer fidelerimde bu tür sıkıntılar yok. Sorun nedir? Nas
ıl bir önlem alabilirim? Bu bir zararlı mı, yoksa kötü yaşam ortamına bitkinin verdiği bir tepki mi? Değilse, bunun için kullanabileceğim ne gibi yöntemler var?

its_just_a_ride
26-05-2021, 15:51
Saksıda yetiştirdiğim salatalık fidelerinin yapraklarının üstünde küçük delikler oluşmaya başladı. Bunula beraber daha göze batan bir problem de yapraklarının
3 cm çapında bir kısmının deyim yerindeyse yumurta kabuğuna dönme durumu var. Topraktan yumurtalarını bırakan böceklerle alakalı olduğunu sanmıyorum, aynı toprağı kullandığım diğer fidelerimde bu tür sıkıntılar yok. Sorun nedir? Nas
ıl bir önlem alabilirim? Bu bir zararlı mı, yoksa kötü yaşam ortamına bitkinin verdiği bir tepki mi? Değilse, bunun için kullanabileceğim ne gibi yöntemler var?

Besin eksikliği veya güneş yanığı gibi duruyor.