View Full Version : Bu böceklerin ne olduğunu bilen var mı?
Evimde geceleri çıkan,elledigimde zıplayıp az uzağa gidebilen,parke kenarlarında,parke üstünde,duvar alt kısımlarında gördüğüm bu nokta buyuklugunde böceğin türünü asla bulamıyorum. Lütfen yardım.
АcuzeHanımTeyze
08-03-2019, 17:25
Bu böceği bahçemdeki bir ağaçta fotoğrafladım. Bu bir kelebek midir? veya başka bir tür müdür?
Çok ürkütücü bu zehirlidir kesin.
s.serdar
16-03-2019, 20:37
Merhabalar evde kabuklu ceviz vardı kabukları kırdıkça içinden bu böceklerden çıkıyor. Bunlar nedir zararlı mıdır yardımcı olursanız çok sevinirim
Bir cins ağaç kurdu (Tahta kurdu). Zehirli değildir diye düşünüyorum.
https://i.hizliresim.com/nQ1nd1.png (https://hizliresim.com/nQ1nd1)
Selamlar, bu böceğe bataklıklarda sık rastgeliyorum, ısırdığı zaman çok fena kızartıyor. Böceğin bulunduğu çevrede pamuk tarlaları var. Böceği de Aydın Bafa gölünde çektim. Adı nedir, bilen var mı?
MeyveliTepe
07-05-2019, 02:48
https://i.hizliresim.com/nQ1nd1.png (https://hizliresim.com/nQ1nd1)
Selamlar, bu böceğe bataklıklarda sık rastgeliyorum, ısırdığı zaman çok fena kızartıyor. Böceğin bulunduğu çevrede pamuk tarlaları var. Böceği de Aydın Bafa gölünde çektim. Adı nedir, bilen var mı?
Bir tür at sineği (http://insecta.pro/taxonomy/413567). Kan emicidir.
weaver123
09-06-2019, 14:57
yıl 2018 halen aynı sorunu yaşıyorum, türünü bilsem daha etkili ilaç kullanıcam ama yok,kimse bilmiyor. yardımcı olabileceği varmı
Ayni sorunu bende yasiyorum , pencere , parke aralarinda ve balkonda varlar. Ilaclama yapmama ragmen kesilmiyor. Zipliyor ve geceleri ortaya cikiyorlar yogunlukta ve mermer ustu cam fayans gibi yerlerde dolasiyorlar. Bunun cinsi nedir kimse bilmiyormu ? Ona gore bir ilaclama yapmak istiyoruz. Lutfen bilen biri yardimci olsun...
rencberdede
09-06-2019, 23:36
Yaklaşık 1-2 mm boyundalar. Yaprakların alt kısmına gizlenip, oradan zarar veriyorlar. Nane yapraklarının üzerinde verdikleri zararı görüyorsunuz. Elle toplamakla başa çıkılmıyor. Verdikleri zarar Kırmızı Örümcek'in gibi.
Eğer kimliğini tespit edebilen varsa ona göre ilaç alıp toplu katliam yapacağım.
Not: 489 nolu mesajda Batı Rüzgarı'nın sorduğu zararlı da aynısı galiba ama cevap veren olmamış.
Harfendaz
14-06-2019, 09:42
Evet bu bocegi taniyan bilen nasil kurtulunacagini soyleyebilen biri yok mu acaba camlarin onundeki mermerde geziyolar aksam olunca cikiyorlar ilk bakista gumus bocegine benzeyen ama cok kucuk zıplayabilen bu bocekler cok sinir bozucu eger bocek bilimcilerden bir haber gelirse nolur bizede haber verin kim ne ogrenebilirse cozum yolu bulursa paylassin lutfen
Ben de çözüm arıyorum yaklaşık bir aydır evdeler genelde akşamları çıkıyorlar eczaneden aldığım ilaçlarda fayda etmedi bilen varsa yardım etsin lütfen
Ayni sorunu bende yasiyorum , pencere , parke aralarinda ve balkonda varlar. Ilaclama yapmama ragmen kesilmiyor. Zipliyor ve geceleri ortaya cikiyorlar yogunlukta ve mermer ustu cam fayans gibi yerlerde dolasiyorlar. Bunun cinsi nedir kimse bilmiyormu ? Ona gore bir ilaclama yapmak istiyoruz. Lutfen bilen biri yardimci olsun...
ben artık vazgeçtim, çünkü denemediğim şey kalmadı, bi ara balkonları sadece çamaşır suyuyla yıkadım azalır gibi oldu ama sonuç yine değişmedi,
theprowler
29-06-2019, 08:09
ben artık vazgeçtim, çünkü denemediğim şey kalmadı, bi ara balkonları sadece çamaşır suyuyla yıkadım azalır gibi oldu ama sonuç yine değişmedi,
Hocam merhaba, biz de bu sorundan muzdarip olduk. Çarşıya inince bu ilacı önerdiler kullandık ve etkisini gösterdi 3-4 haftadır görmüyoruz böcekleri. Bu sorunu yaşayanlar deneyebilirler. Umarım etki eder ve kurtulursunuz...
Misspink
29-06-2019, 17:13
Bu zıplayan küçük ne oldugu belirsiz böceklerden bende muzdaripim bunlar nedir böle ve nerden geldi bilmiyorum aşağıda resimlerini çektim ne oldugunu bilen nasıl kurtulucagımı bilen yardımcı olursa cok sevinirim.
https://i.hizliresim.com/OrB3lP.jpg https://i.hizliresim.com/dL0Wrr.jpg
weaver123
29-06-2019, 22:24
Arkadaslar merhaba bu ziplayan sinek pire gorunumlu mahlukatlarin ne oldugunu buldum sizinlede paylasmak istedim, bunlar buz piresi bir diger adi sicrak, bozuk torf **** gubreden olusuo yani kaynagi toprak.. ozel ilac alip oldurmeniz lazim. Topragi **** kaynagi bol bol ilaclamaniz lazim. Ben ilaclamalar neticesine azalttim ama tam kesilmedi yavrulari cikiyor cunku ilac yumurtalara etki etmior ama epey azaldi sorun...
weaver123
29-06-2019, 22:28
Bu zıplayan küçük ne oldugu belirsiz böceklerden bende muzdaripim bunlar nedir böle ve nerden geldi bilmiyorum aşağıda resimlerini çektim ne oldugunu bilen nasıl kurtulucagımı bilen yardımcı olursa cok sevinirim.
Merhaba uzun ugraslar sonucu bu ziplayan sineklerin ne oldugunu cozebildim.. bunlar buz piresi diger adi sicrak. Bozuk gunreden **** torfdan uruyorlar , ozel ilac alip topragi **** kaynagini ilaclayin. Nette kimse bulamamis ne olduklarini uzun ugraslar sonucu buldum ve sorunu epey azalttim ilacla ama tamamen kesilmedi sitenin gorevlisine ilaci verdim her hafta topraga atiyor ihsallah kesilecek... tek tuk rastliyorum balkonda artik azaldi.... buz piresi / sicrak mermer **** cam kenarlari balkon gibi sicak yerlere geliyor herhangi bir zarari yokmus merak etmeyin sadece gorsel olarak rahatsiz edici. Ilac alip kaynagi bulun ozellikle toprak vs bahce **** torf saksisi varsa orayi hedef alin..
weaver123
29-06-2019, 22:30
Hocam ne olduklarini yazdim buz piresi / sicrak. Bozuk torfff **** topraktan uruyorlar..
Misspink
29-06-2019, 23:53
Bazı yerler yıldız şeklinde çıkmış okunmuyo ama bunlara zararı yok demişsiniz ısırıyo beni ve kaşıntı yapıo çok.Ve yattıgım yerın yanındakı duvardalar devamlı bunlardan kurtulmak ıcın ne ilacı kullanmalıyım siz hangi ilacı kullandınız
Misspink
29-06-2019, 23:59
Bunların adıda ”slender springtails”ya da,”Entomobryidae diye geçiyo internete yazınca çıkıyo resimleri ama nasıl kurtulunur ne yapmak lazım onu bulamadım maalesef
ozlem1988
02-07-2019, 15:23
merhaba,
evimde resimde ki böcekten buldum adı nedir zararlı mı zararsız mı ? yardımlarınızı rica ederim.
merhaba,
evimde resimde ki böcekten buldum adı nedir zararlı mı zararsız mı ? yardımlarınızı rica ederim.
Mylabris cincta (http://dogalhayat.org/turler/mylabris-cincta/)
weaver123
06-07-2019, 00:41
Bunların adıda ”slender springtails”ya da,”Entomobryidae diye geçiyo internete yazınca çıkıyo resimleri ama nasıl kurtulunur ne yapmak lazım onu bulamadım maalesef
Valla bn ziraat muhendisinden bir ilac aldim, o tarz profesyonel bi yer bulun ve balkonlari ilaclayin ama asil toprak kaynagini ilaclayin.. bozuk torf **** gubre ekilms topragi bulup ilaclayin..
Misspink
08-07-2019, 02:27
Valla bn ziraat muhendisinden bir ilac aldim, o tarz profesyonel bi yer bulun ve balkonlari ilaclayin ama asil toprak kaynagini ilaclayin.. bozuk torf **** gubre ekilms topragi bulup ilaclayin..
Evin içinde saksı yok ama giriş katta oturuyorum camın onunde saksılar var onlarıda ılacladık hala evın duvarlarında gezıyolar siz ziraate bu böceğin fotoğrafınımı gösterip ilaç aldınız cunku bisürü ilaç denedim banamısın demedi siz kurtuldunuzmu birde sizdeki ilacın adı nedir ?
chelik26
15-07-2019, 17:58
Bu nedir bu, Bal arısı olma ihtimali var mı?
Bu ilaç sorununuza kesin cözum oldu mu acaba
Bu böcek zararlı mıdır? Bu seneye kadar pek dikkat etmemiştim. Bu sene aşırı şekilde çoğaldılar. Özellikle vişne ağaçlarının arasında yüzlercesi var.
MeyveliTepe
23-07-2019, 23:08
Bu böcek zararlı mıdır? Bu seneye kadar pek dikkat etmemiştim. Bu sene aşırı şekilde çoğaldılar. Özellikle vişne ağaçlarının arasında yüzlercesi var.
Faydalılardan
Kızböcekleri, böcekler sınıfının bir takımı ve bu takımda sınıflanan türlerin ortak adıdır. Dünyanın her yanına yayılmış yaklaşık 5.000 türü bulunan yırtıcı böcek takımıdır. Böceklerin en iyi uçan türlerini içeren bu tür yaşamlarının bir bölümünü suda geçirirler.
Benim bahçede normalde yok iken yapmış olduğum çadırdan yapılmış minik su birikintisinde sanırım çoğaldılar. Veya dışarıdan geldiler. Suya yumurta bırakırken gördüm. Zararlı böcekler için iyi bir avcı böcek türü.
Bu nedir bu, Bal arısı olma ihtimali var mı?
Bombus arısı Seralarda domates vb. döllemek için kullanılan arının yabanisi.
https://www.anaari.gen.tr/bombus-arisi/
Sevgi Durul
27-07-2019, 11:45
Bir bitkimin yaprağında konuşlanan bu larvalar hangi böceğe aittir?
697126
Bu fotoğraftaki sarı yuvarlaklar bir böceğe ait midir? Bilhassa aldığım bitkilerde gördüğüm bu sarı cisimlerin bir böcek yumurtası mı, yoksa toprağa karıştırılan bir besin mi olduğunu öğrenmek istiyorum. :)
697127
helppls41
07-08-2019, 00:16
Merhabalar bende Kocaeli de yasıyorum 1 haftadır bu böceklerden balkonda bahcede evimin icersinde varlar özel ilac firmalarına ilaclattım kendım titan ilacla ilacladım gitmediler bitmek bilmiyorlar siz Bi cözüm buldunuz mu ve böcegin türünü
helppls41
07-08-2019, 00:20
Hocam merhaba, biz de bu sorundan muzdarip olduk. Çarşıya inince bu ilacı önerdiler kullandık ve etkisini gösterdi 3-4 haftadır görmüyoruz böcekleri. Bu sorunu yaşayanlar deneyebilirler. Umarım etki eder ve kurtulursunuz...
Merhabalar buz presi olduguna eminmisiniz, İstanbuldan Bi firma bunun teke böcegi Familysinden oldugunu söyledi. Bende de 1 haftadır bu böceklerden var balkon mermerlerinde evin icinde binanın duvarlarında bahcede kömürlükten heryerdeler, 1 haftadır uyku uyuyamıyorum bide bunlar ısırıyorlar cok kasındırıyor. Titanla kendım ilacladım olmadı ilaclama firması geldi yine gitmediler Allah rızası icin kurtulduysanız birinden Bi fikir vs geldiyse paylasın
helppls41
07-08-2019, 00:26
Selamınaleykum arkadaslar Allah rızası icin kurtuldunuz j Bi yardım edin hangi ilacı ve adı nedir bunun uyuyamıyorum psikolojim altust oldu
Merhaba, birkaç bitkimde bu Beyaz yumurta/Koza gibi şeyden var. Hangi böceğe aittir? Zararlı değilse, zarar vermek istemiyorum. Teşekkürler
pawlover
19-03-2020, 10:10
Merhaba,
bu böceklerden kurtulamıyorum çok uzun süredir. temizliyorum yıkıyorum, toprak değiştiriyorum ama yok bi başka bitkimde yine çıkıyolar. Çözümü var mıdır?
https://ibb.co/XVpQ6pP
Sevgi Durul
19-03-2020, 12:35
Merhaba,
bu böceklerden kurtulamıyorum çok uzun süredir. temizliyorum yıkıyorum, toprak değiştiriyorum ama yok bi başka bitkimde yine çıkıyolar. Çözümü var mıdır?
https://ibb.co/XVpQ6pP
Unlu Bit (Pamuklu Bit) (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm). Maalesef ev yapımı ilaçlarla geçmiyor. Forumda ilgili başlık mevcut.
Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz.
pawlover
19-03-2020, 15:10
Unlu bit, pamuklu bit. Maalesef ev yapımı ilaçlarla geçmiyor. Forumda ilgili başlık mevcut.
Çok teşekkür ederim, link paylaşabilir misiniz acaba? Tam hakim olamadım foruma
Mesut Temiz
01-04-2020, 20:58
Çok teşekkür ederim, link paylaşabilir misiniz acaba? Tam hakim olamadım foruma
Şu linke tıklarsanız ilgili sayfa açılacaktır:
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm
laedri09
18-05-2020, 16:58
Daha önce benzer bir sinek paylaşılmış mıdır bilmiyorum. Tüm aramalarima rağmen bulamadım. Daha evvel sorulduysa özür dilerim. Resmini paylaştığım sinek fide saksılarımın dibinde koloni kurmuş sanırım. Toprağın yüzeyi beyazlaniyor ve baya fazla bu sinekten var. Özellikle elma fidelerimin diplerindeler. 2 fidem kurudu. Bu arada fideler çok ufaklar daha yaklaşık 1 aylık tohumdan yetiştirme. Sizce bu sinek zararli mıdır? Öyleyse en doğal yoldan nasıl mücadele edebilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar.
Sinek bu.
Kurşunka
22-05-2020, 23:43
Bu pire gibi zıplayan böcekler benim iki odamın camını sarmış durumda:(bahçeli bir evde oturuyoruz 10 gün önce hayvan gübresi aldık kayınvalidem üst katımda 2 balkonunda bulunan 8-9 tane fide saksılarına gübre döktü sonrasında geceleri camların önünde mermerde 10-15 tane hem içerde hem dışarda pire öldirdüm camı açmadığımız halde giriyolar içeri bi şekilde.ilaç aldık saksıları ilaçladık fayda etmwdi bahçeye indirdik saksıları 2-3 tane saksı kaldı balkonda (bu gidişle onlarda aşağı inecek balkondan)hala 3-4 tane pire çıkıyo geceleri ve parkelerin süpürgeliklerinden minik toz zerresi kadar yavruları çıkıyo tam olarak kurtulamadık bahçeye inip eve gelincede üzerimizden eve geliyo gene:(geceleri ısırıyo,kaşıntı yapıyo ve ısırdığı yer şişiyo:(
naturedesign
23-05-2020, 00:16
Daha önce benzer bir sinek paylaşılmış mıdır bilmiyorum. Tüm aramalarima rağmen bulamadım. Daha evvel sorulduysa özür dilerim. Resmini paylaştığım sinek fide saksılarımın dibinde koloni kurmuş sanırım. Toprağın yüzeyi beyazlaniyor ve baya fazla bu sinekten var. Özellikle elma fidelerimin diplerindeler. 2 fidem kurudu. Bu arada fideler çok ufaklar daha yaklaşık 1 aylık tohumdan yetiştirme. Sizce bu sinek zararli mıdır? Öyleyse en doğal yoldan nasıl mücadele edebilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar.
Sinek bu.
Sinekler yapışıp ölsün diye satılan sinekkapan isminde sarı bantlar var. Ziraatçi dükkanında , nalburlarda bulunur. fidelerin saksılarına yapıştırın. İlaçsızdır.
Buz piresiymiş. 513- 515 mesajlardan okuduğum kadarı ile. Daha önce de paylaşılmış. Yok mu kurtulmanın çözümü acaba?
weaver123
25-05-2020, 20:12
Arkadaslar bende bir ara kurtuldum sandim fakat kurtulamamisim, yokmu bununla ilgili yardimci olabilecek?
Yabanci forumlarda aradim springtails olarak geciyor, nemli , rutubetli yerleri sever diyor ve kaynaginin toprak oldugunu soyluyorlar.
Genelde geceleri mermerlerin uzerinde geziyor ve zipliyor fakat ara sira evin duvarlarinda tek tuk gormeye basladim ve onlem almak istiyorum.
Turunu cinsunu bilen varmi? Attigimiz ilaclarin hic biri fayda etmiyor , evi ve daireyi ilaclattik sorun ayni...
Yabanci forumlarda toprak icin ayri ilac, ev icin ayri ilac onermisler fakat tr de bulanabilen ilaclar degil....
Springtails diyebilirmiyiz bunlara ? Buz piresi olarak ararinca bir makale cikmiyor.
Kurşunka
26-05-2020, 23:29
Ben üst katta odalarımın üstünde ki iki balkonda bulunan,gübre dökülmemiş 3-4 saksıyıda bugün bahçeye indirdim şuan tek tük gene penceremin beyaz mermerinde çıkıyorlar bunada şükür geçen gün 10-15 tane zıplıyorlardı ki o zaman her iki balkonda 8-10 tane fide saksılarımız vardı.geçen sene hiç böyle bi durum yaşamamıştık ben aldığımız koyun,keçi karışımlı gübre yüzünden kesinlikleo yüzden olduğunu düşünüyorum(almaz olaydım)ziraatçiden ilaç almaya gittiğimizde ziraatçiye durumu anlattığımda gübre pire yapar dedi çünkü gübreleri saksıya döktükten sonraki 5,6 günlük süreçten sonra başımıza böyle bişey geldi.Nasıl saran bi böcekse gübre dökülmemiş saksıların toprağınada geçmiş durumda.Balkondan salonuma indirdiğim çiçek saksımı sularken birden içinden fırladı hemen onuda bahçeye attım yaz sonu saksılardaki bütün toprakları bahçeye döküp üzerini kapatmayı düşünüyorum o toprakları seneye kullanamam.Bu arada saksılara ziraatçiden aldığım ilaçla kaç kere ilaç attım banamısın demedi bahçeyi ilaçladım hamam böceği,kara böcekler öldü bu pireler ölmedi şimdi bahçedeki problemi çözmem lazım bahçedeki fide diplerinede bu gübreden dökmüştük:( kireç alıp dökmeyi düşünüyorum umarım işe yarar:(akşamları bahçeye inemiyorum bu durumdan dolayı,ısırıyolar ve şişiyo ısırdığı yer:(eşimi,kayınvalidemi ısırmıyo beni ısırıyo kan elimde telefonun flashı açık bi şekilde geceleri mermer önlerini kontrol eder oldum.son olarak evinde bu böceklerden olan varsa mutlaka kendisinde çiçek saksısı olmasa bile üst katında alt katında sağında solunda komşusunda illaki bozuk gübreli saksısında toprağı olan birisi vardır ve ondan geliyordur
Bayer solfack wp 10.
Ponpa ile yapman lazim.spret agzi hemen bozuluyor al ve uygula ilk geceden birdaha gormeyecen.ister yap ister yapma sana kalmis umrumda degil yani :)
Solfack wp 10 bayer
Uygula ve kurtul.
Kurşunka
01-06-2020, 23:52
Arkadaslar bende bir ara kurtuldum sandim fakat kurtulamamisim, yokmu bununla ilgili yardimci olabilecek?
Yabanci forumlarda aradim springtails olarak geciyor, nemli , rutubetli yerleri sever diyor ve kaynaginin toprak oldugunu soyluyorlar.
Genelde geceleri mermerlerin uzerinde geziyor ve zipliyor fakat ara sira evin duvarlarinda tek tuk gormeye basladim ve onlem almak istiyorum.
Turunu cinsunu bilen varmi? Attigimiz ilaclarin hic biri fayda etmiyor , evi ve daireyi ilaclattik sorun ayni...
Yabanci forumlarda toprak icin ayri ilac, ev icin ayri ilac onermisler fakat tr de bulanabilen ilaclar degil....
Springtails diyebilirmiyiz bunlara ? Buz piresi olarak ararinca bir makale cikmiyor.
Geçmiş olsun eviniz bahçe katında **** bahçelimi ?balkonunuzda evnizde bitki,çiçek filan varmı? kaynağı toprak malesef.ben mermelere ilaç sürdüğüm halde geceleri gezinmeye devam etmişti takiiii üst kattaki kayınvalidemin balkonundaki saksıları kaldırana kadar saksıları kaldırdıkdan sonra 1 hafta içinde azaldı ve bitti çok şükür ama dün gene 2,3 tane gübresiz saksı koymuş küçük bişey olmaz diye düşünmüş ama öncesinde onlarıda bu pireler sardığı için dün gece ve bu gece koymuş olduğu balkonun altındaki odamda 2 tane camın dışında pire gezinirken gördüm hemen yarın sabah saksıkarı içeri almasını söyledim çünkü gece aktif olup zıplıyolar ayrıca içeri alınca evinin içinde kaç gece kontrol ettim ilginç ama odada saksıdan dışarı zıplamıyolar sulayınca fırlıyolar ve balkonda durdukları gece anında fırlıyolar dışarı.yaşadığım bölgede geceleri çiyy yağıyo belki ondandır bilemiyorum.. tesadüf mü bilmiyorum elimde kolonya dökülmüş peçeteyle mermerin üzerinde pireyi öldürdğüm geçen gece peçeteyide öylece bırakmıştım camın önünde içeri girmediklerini fark ettim
aksamsefasi
12-06-2020, 16:26
uzun bir aradan sonra merhaba dostlar;
Sineğe benzer bir böcek birberlerimin saksısına aşağıdaki gibi yuvalar kazmaya başladılar, yararlı bir böcek mi zararlı mı bilmiyorum, zararlı ise nasıl baş edebileceğimi bilen varsa sevinirim.
https://live.staticflickr.com/65535/49992092096_3bd82a33d2_z.jpg
böce de aşağıdaki gibi
https://live.staticflickr.com/65535/49992089291_a800701535.jpg
biber yapraklarının altında aşağıdaki gibi küfe benzer birşeyler oluşuyor ve tüm yaprakları dökülüyor,sizce sebebi bu sineğe benzer böcekler mi ya da ne olabilir acaba?
https://live.staticflickr.com/65535/49991569338_9f8667c185_z.jpg
Sevgi Durul
12-06-2020, 16:33
Bu böcekle benim de başım dertte. Önce arı sandım, eşim kanatlı karınca olduğunu söyledi. Kesin bilgi sahibi olan varsa çok makbule geçecek.
Net fotoğrafını çekme şansım olursa eklerim.
Sevgi Durul
14-06-2020, 23:46
Pek net olmasa da çektim bugün. Yardımcı olabilecek arkadaşlara teşekkür ederim. :)
710270
710271
melihcevik
17-06-2020, 00:27
Pek net olmasa da çektim bugün. Yardımcı olabilecek arkadaşlara teşekkür ederim. :)
710270
710271
Bir tür eşek arısına benziyor, yurt dışındaki makalelerde digger wasp olarak geçiyor ve bu türler bitkiler için zararlı olan diğer böcekler ile besleniyor. Bence orada yaşamasına izin verin , ben saksılarda **** terasın herhangi bir yerinde gördüğüm arı , örümcek vb türlerin yaşamasına elimden geldiğince yardım ediyorum ki bitki zararlıları türeyemesin. Yine de konusunda bir uzman mutlaka en iyi cevabı verecektir.
aksamsefasi
17-06-2020, 18:47
uzun bir aradan sonra merhaba dostlar;
Sineğe benzer bir böcek birberlerimin saksısına aşağıdaki gibi yuvalar kazmaya başladılar, yararlı bir böcek mi zararlı mı bilmiyorum, zararlı ise nasıl baş edebileceğimi bilen varsa sevinirim.
https://live.staticflickr.com/65535/49992092096_3bd82a33d2_z.jpg
böce de aşağıdaki gibi
https://live.staticflickr.com/65535/49992089291_a800701535.jpg
biber yapraklarının altında aşağıdaki gibi küfe benzer birşeyler oluşuyor ve tüm yaprakları dökülüyor,sizce sebebi bu sineğe benzer böcekler mi ya da ne olabilir acaba?
https://live.staticflickr.com/65535/49991569338_9f8667c185_z.jpg
Benim resmini çektiklerim arı değil de sineğe benziyor,bitki diplerini çapa yaptım hepsi uçuşmaya başladılar,birkaç gündür ortalarda görünmüyorlar. bakalım ne olacak.
Sayın aksamsefası, ben kanatlı karıncaya benzettim. Toprağın üzerine toz tarçın serpebilirsiniz. Kokusundan ötürü yaklaşamıyorlar. (Tarçının kokusu geçene kadar etkili.) Bitkinize de zararı olmaz.
Biber yapraklarının durumunu bilemedim. İsterseniz biber sayfasında paylaşın. Daha hızlı cevap gelir.
aksamsefasi
18-06-2020, 20:25
Sayın aksamsefası, ben kanatlı karıncaya benzettim. Toprağın üzerine toz tarçın serpebilirsiniz. Kokusundan ötürü yaklaşamıyorlar. (Tarçının kokusu geçene kadar etkili.) Bitkinize de zararı olmaz.
Biber yapraklarının durumunu bilemedim. İsterseniz biber sayfasında paylaşın. Daha hızlı cevap gelir.
teşekkürler,zararsızsa sıkıntı yok,yaprağı paylaşayım teşekkürler :)
Ahmet BALKAYA
02-07-2020, 10:55
Merhabalar aynı sorun benim balkonumda da var. Balkonu ilaçlıyoruz fakat bir süre sonra tekrar geliyorlar*:( Siz çözüm bulabildiz mi acaba?
Merhaba bendede var Siz bu böceklere çare bulabildiniz mi en son tarım ilacı atacağım eve balkona vs.
Ahmet BALKAYA
02-07-2020, 10:58
Arkadaşlar otluk alanlardaki apartman duvarlarında ve balkon mermerlerde gece ortaya cıkan bu haşere yaşadıgımız yerde neredeyse heryerde ve insanın canını sıkan bir mahlukat. İnsanı ısırıyor kaşındırıyor rahatsız ediyor.Evime zirai ilaç attım sonuç aldım ama balkonuma devamlı geliyor. Bahçemide ilaçladım ama yine geliyor.
İlaçlama ile sorun çözülür o işi halledicez bir şekilde ama beni bu kadar uğraştıracak olan mahlukatın ne olduğunu ben merak ediyorum. İnternetten nereye konu açarım diye düşündüm buraya karar verdim. Yardımlarınıza ihtiyacım var.
6 bacaklı 2 antenli zıplayan ve hızlı yürüyen boyuk küçük bir karıncayı geçmeyen bir canlı bu...
514156
selamlar aynı böcekten ben de de var evde görmedim fakat balkon ve mutfak camların önlerinde akşamları hava kararınca çıkıyorlar. tarım ilacı kesinlikle bitiriyor mu bu böcekleri ?
Merhaba
Bu canlının ne olduğunu bilen var mı? Pire gibi zıplıyor antenleri var baya küçük bişey bazen yatağımda bazen yerde görüyorum ne yapmam gerek zararlımıdır?
Link de böceğin resmi vardır ;
https://we.tl/t-Gcz87cMGUM
Bu zararlının adı nedir? Misina inceliğinde, ip gibi, boyu birkaç cm. Dokununca kıvrılıyor.
Fotoğrafta görüldüğü gibi sukulent yapraklarımı yiyiyordu az önce. Sadece sukulent değil, arada diğer saksılarda da yakalıyorum.
Bir kurtulamadım. Lütfen bilen varsa yardımcı olun. :(
Daha yakından zoomladım. İri görünüyor ama saç kılından az kalın.
Ne olduğunu bilen var mı acaba?
Kendi sorumu cevaplamış gibi olacağım, ancak benim gibi bilmeyenler için yazayım. Yukarıdaki fotoğrafları burada paylaşırken, bir arkadaşıma da mesajla atmıştım. Mühendis tırtılı olduğunu söyledi. Forumda arattım buldum. Okudum. Gizleniyor ve çok zor bulunuyor. Arada yakalıyorum, umarım çoğalmazlar.
Ahmedmesud
21-07-2020, 21:29
Bu böceği yusufcuk sanıp elime alıp özgürlüğüne yolladım. Fakat sonradan yusufcukla bazi farkları olduğunu farkettim fotoğraftan, nedir ?
https://img0.imguh.com/2020/07/21/20200721_214635011db5d616711a4b.jpg
https://img0.imguh.com/2020/07/21/20200721_2146222c424dab017ec1fa.jpg
https://img0.imguh.com/2020/07/21/20200721_214619cdf0e456fb30c486.jpg
https://img0.imguh.com/2020/07/21/20200721_214616d7187a06613c38fa.jpg
Misspink
29-07-2020, 12:38
Dünden beri evde bu böcekten gördüm camdan giriyolar ne böceği olduğunu bilmiyorum.Bilen varmı ??
https://g.co/kgs/z2iHX9 buna benziyor.
guneydefne
01-08-2020, 20:14
Arkadaşlar bu böceklerin adı nedir , yardımcı olursanız sevinirim .
Bir bitkimin yaprağında konuşlanan bu larvalar hangi böceğe aittir?
697126
Bu fotoğraftaki sarı yuvarlaklar bir böceğe ait midir? Bilhassa aldığım bitkilerde gördüğüm bu sarı cisimlerin bir böcek yumurtası mı, yoksa toprağa karıştırılan bir besin mi olduğunu öğrenmek istiyorum. :)
697127
Merhaba, bende de hazır aldığım bitkilerde sarı ve 1 kere de kırmızılarından gördüm nedir bilemiyorum ve merak içindeyim. patlatınca içinden bir sıvı çıkıyor. Böcek yumurtası olma ihtimali yüksek gibi geldi bana o yüzden.. Yanıtları okudum ancak sanırım bir cevap veren olmamış. Siz bulabildiniz mi bu topçukların ne olduğunu?
Mesut Temiz
17-09-2020, 14:40
Merhaba, bende de hazır aldığım bitkilerde sarı ve 1 kere de kırmızılarından gördüm nedir bilemiyorum ve merak içindeyim. patlatınca içinden bir sıvı çıkıyor. Böcek yumurtası olma ihtimali yüksek gibi geldi bana o yüzden.. Yanıtları okudum ancak sanırım bir cevap veren olmamış. Siz bulabildiniz mi bu topçukların ne olduğunu?
Hazır aldığınız bitkilerin toprağındaki o yuvarlak cisimler gübredir... Kabuk kısmı zamanla eridikçe yavaş yavaş toprağa karışmaları için o şekilde üretiliyorlar...
Misspink
16-10-2020, 01:06
bu lanet böcekler yine çıktı ortaya kurtuluş yolunu bulan olabildimi ??
edremit zeytin
19-10-2020, 15:50
Merhaba,
Zeytin ve sebze bahçemizde resimdeki kırkayak (kurt) var.
Zararlı ise mücadele başlatacağız.
Herhangi bir zararı yoksa, bir işlem yapmayacağız.
Tavsiyelerinizi rica ederiz.
MeyveliTepe
19-10-2020, 16:07
Zararlı değiller, aksine ölü organik maddeyi parçalayarak yarayışlı hale getirirler.
edremit zeytin
19-10-2020, 16:53
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Verdiğiniz paylaştığınız bilgiler çok kıymetli severek takip ediyorum sizi, sağolun.
naturedesign
19-10-2020, 23:50
Merhaba,
Zeytin ve sebze bahçemizde resimdeki kırkayak (kurt) var.
Zararlı ise mücadele başlatacağız.
Herhangi bir zararı yoksa, bir işlem yapmayacağız.
Tavsiyelerinizi rica ederiz.
2 tavuk 1 horoz ile bahçenizde hiçbir haşerat kalmaz. Solucan, kurt, böcek türleri tavuklar için pirzola değerindedir:)) Horozun dolaştığı bölgede yılan da gelmez.
edremit zeytin
20-10-2020, 07:44
Öneriniz için teşekkürler. Tavuk ve horoz ilerde düşünüyoruz. Bahçemiz daha çok yeni zeytinlik olduğu için çok fazla taş var. Öncelikle taşları temizlememiz gerekiyor. Bir taraftan taşları temizliyoruz. Temizlediğimiz küçük bir alana yanmış hayvan gübresi atarak kış sebzelerinden biraz ektik. Topladığımız taşları nasıl değerlendirebiliriz neler yapabiliriz onun için araştırma yapıyoruz. Zeytin ağaçlarımız yaşlı neredeyse şimdiye kadar hiç bakılmamış. Hasat sonrası onların bakım işlemlerini planlamamız gerekiyor. Biraz işimiz fazla ama olsun gerçekten çok zevk alarak hiç yorulmadan çabalıyoruz. Tüm bunları yaparken site çok faydalı oluyor. Paylaşımda bulunan tecrübelerini aktaran herkese ayrı ayrı teşekkürler.
Evimde önce banyodaydı şimdi birkaç tane odada gördüm. Nasıl bir ilaç kullanmalıyımacaba?713730
edremit zeytin
20-10-2020, 16:08
Fotoğraf net değil tekrar fotoğraf yükleyebilir misiniz?
Teşekkürler 713744
713745
edremit zeytin
21-10-2020, 16:00
Büyüklüğü ne kadar? ..cm ...mm?
çok büyük değil ama banyo beyaz seramikte görünüyor.cm
Mrymozcan92
29-10-2020, 11:41
Çözüm bulabildiniz mi
Mrymozcan92
29-10-2020, 11:43
Evet bu bocegi taniyan bilen nasil kurtulunacagini soyleyebilen biri yok mu acaba camlarin onundeki mermerde geziyolar aksam olunca cikiyorlar ilk bakista gumus bocegine benzeyen ama cok kucuk zıplayabilen bu bocekler cok sinir bozucu eger bocek bilimcilerden bir haber gelirse nolur bizede haber verin kim ne ogrenebilirse cozum yolu bulursa paylassin lutfen
Çook zaman geçmiş amaa belki bi çözüm bulmulsunuzdur
Mrymozcan92
29-10-2020, 11:44
Allah rızası için kurtulduysanız bize de söyleyin lütfen
Mrymozcan92
29-10-2020, 11:45
Ben de çözüm arıyorum yaklaşık bir aydır evdeler genelde akşamları çıkıyorlar eczaneden aldığım ilaçlarda fayda etmedi bilen varsa yardım etsin lütfen
Bi.çözüm buldunuz mu
rossgeller
27-04-2021, 13:41
Arkadaşlar merhaba, bu sene ilk defa sebze ekimi yapacağım tarlamda şu hızlı hareket eden siyah böcekten çokça görmekteyim. Nedir? zararlı mıdır? mücadele edilebilir mi gibi bilgisi olan varsa paylaşırsa çok memnun olurumç.:(
Sabri Yenen
17-06-2021, 12:59
Merhaba,
Evimde resimdeki böceklerden bulunmakta. Boyut 0.5 mm kadar. Kanatları var, boyundan büyük antenleri var ve 3-4 cm zıplayabiliyor. Genelde duvarda ve yerde kenarlarda geziniyorlar. Ne böceği olduğunu bulamadım.
Arkadaslar merhaba bu ziplayan sinek pire gorunumlu mahlukatlarin ne oldugunu buldum sizinlede paylasmak istedim, bunlar buz piresi bir diger adi sicrak, bozuk torf **** gubreden olusuo yani kaynagi toprak.. ozel ilac alip oldurmeniz lazim. Topragi **** kaynagi bol bol ilaclamaniz lazim. Ben ilaclamalar neticesine azalttim ama tam kesilmedi yavrulari cikiyor cunku ilac yumurtalara etki etmior ama epey azaldi sorun...
Merhaba,
Salon bitkilerimde kil bilyesi pomza zeolit lav taşı ve hindistan cevizi torfu karışımını kullanıyorum. Bunlardan hangisi bozuk olabilir acaba? Bahsettiğiniz buz pirelerinden görmeye başladım bir haftadır. Gitgide çoğalıyor gibiler:( Hangi ilacı kullanmam gerekiyor?
Doku_Kültürcü
29-07-2021, 01:20
Merhaba,
Salon bitkilerimde kil bilyesi pomza zeolit lav taşı ve hindistan cevizi torfu karışımını kullanıyorum. Bunlardan hangisi bozuk olabilir acaba? Bahsettiğiniz buz pirelerinden görmeye başladım bir haftadır. Gitgide çoğalıyor gibiler:( Hangi ilacı kullanmam gerekiyor?
Hindistan cevizi torfunu kullanmadan önce bir tencereye koyup kaynatmanız durumunda:
1. Salyangoz gibi yumuşakçaların yumurtalarını,
2. Fungus gnat gibi böcek yumurtalarını
yok etmiş olursunuz. Orkide saksı harcı değiştirirken özellikle tavsiye edilir.
Saksı harcını yenileyin ve hindistan cevizi torfunu harca katmayın. Pomza + zeolit işinizi görür (zeolit aynı zamanda bir iyon değiştiricidir ve toprak içerisinde dengeleyici bir görev yapar).
Hindistan cevizi torfunu kullanmadan önce bir tencereye koyup kaynatmanız durumunda:
1. Salyangoz gibi yumuşakçaların yumurtalarını,
2. Fungus gnat gibi böcek yumurtalarını
yok etmiş olursunuz. Orkide saksı harcı değiştirirken özellikle tavsiye edilir.
Saksı harcını yenileyin ve hindistan cevizi torfunu harca katmayın. Pomza + zeolit işinizi görür (zeolit aynı zamanda bir iyon değiştiricidir ve toprak içerisinde dengeleyici bir görev yapar).
Çok sayıda salon bitkim var ve bu karışımı da mayısta yapmıştım. İlk bütçe ayırdığımda kil bilyesi ile topraksız yetiştirmeye geçeceğim. Fakat bu sürede saksıdaki karışımları ( içlerinde perlit ve kiremit irmiği de var yazmayı unutmuşum) tek tek tencerede kaynatıp soğuduktan sonra tekrar kullansam olabilir mi sizce? İçlerinden herhangi biri ısınma sonucu kötü bir reaksiyon verir mi?
Doku_Kültürcü
29-07-2021, 16:35
Çok sayıda salon bitkim var ve bu karışımı da mayısta yapmıştım. İlk bütçe ayırdığımda kil bilyesi ile topraksız yetiştirmeye geçeceğim. Fakat bu sürede saksıdaki karışımları ( içlerinde perlit ve kiremit irmiği de var yazmayı unutmuşum) tek tek tencerede kaynatıp soğuduktan sonra tekrar kullansam olabilir mi sizce? İçlerinden herhangi biri ısınma sonucu kötü bir reaksiyon verir mi?
Toprak kil minerallerinin sıcak buharla temizlenmesi işleminden sonra bünyesindeki tutulan iz elementleri dışarı verdiği ve bitkileri zehirlediği hakkında bilgi var. Soğuduktan sonra, saksı harcını kevgire döküp musluk altında 1 dakika civarında su geçirirseniz bir sorun kalmaz bence.
Çok teşekkür ediyorum bilgiler için.
Merhaba
Evimde 2 aydır böyle bir böcek görüyorum. Muhtemelen evimde vestiyeri su bastı 2 ay öyle kaldı ve böcek oldu her yer. Duvarlarımda yürüyor geceleri yakalıyorum. İlk başta evde 100 tane vardı şimdi hergün 5 10 tane çıkıyor. 2 ilaçlama yaptırdım bende 2 kere ilaçladım. Ama bitmediler. Ne yapmalıyım?
Süpürgelik arkasına veya karton mukavva giib şeylerin içine giriyor.
K othrine vb kullandım.
Boyutu 1mm civarı
Merhaba. Bu böceklerle bizim de başımız dertte. İlaçlama da etki etmiyor. Kısa süre sonra ortaya çıkıyorlar. Çözüm bulan oldu mu acaba?
fgolemezoglu
23-07-2023, 19:22
Herkese merhaba bu böceğin ne böceği olduğunu sorabilir miyim? https://i.hizliresim.com/m504zip.jpg (https://www.hizliresim.com/m504zip)
Merhabalar bu böcek türü nedir acaba? Daha önce hamamböceği görmüştüm bu da benziyor gibi ama çok küçük. Tuvalet kağıdında çektim baya küçük bir böcek. Hamamböceği yavruları kanatsız oluyor diye okudum her yerde bu böcekte kanatlar da var. Yardımcı olur musunuz?
https://ibb.co/C71KKVS
https://ibb.co/7VKhNCR
https://ibb.co/NVspkDF
https://ibb.co/RN6KhXv
Selamlar
Forumda yeniyim. İzmir kemalpsada ikametim var. Yaklaşık 2.3 yıl ölü böcek koleksiyonu yaptım. Bu koleksiyonu ilk okul öğrencilerine tanıtım amaçlı sunumlar yaptım. Böcek videolarını kısa kısa hazırlayıp akıllı tahta da sunumlarını yaptım. Sonra rafa kaldırdım. Yaklaşık 150 tür, örümcek , çekirge arı sinek pit pire kene zar kanatlı çıyan kırkayak yılan ve deniz kabuğu çesitleri vb. Turlerin karışımından oluşuyordu. Türlerin saklama koşulum organizer şeffaf vida kutularına pamuk yerleştirip üzerine koyayarak sağlıyorum. Çürümesini engellemek için de altlarına parça lavabo naftalini koyuyorum. Bu 2 yıl bozulmadan korudu.
Fakat ara verdikten sonra raftan aldığımda. Naftalin eriyip bittikten sonra iç parazitler ne var yok hepsini temizleyiciler kendilerine ölmüşlerdir. Koleksiyonunun tamamı sadece pamukalrin üzerinde izi kalmıştı.
Eğer tekrar yapacak olursam türlerin hepsini ayrı ayrı epoksi kalıpları ile katlayıp saklamayı düşünüyorum.
Koleksiyonumda. Kaybettiğime üzüldüğüm bir kaç tur var. Dev gibi bir turkuaz yusufcuk, dev gibi teke böceği, kocaman bir ağustos böceği vardı..
İlgili arkadaşlara da yardımcı olabilirim. Fotoğraf yüklemesi daha sonra yaparım.
Teşekkürler izmir kemalpaşa Osman
Arkadaşlar evimde son 2 haftadır bu uçan böceklerden çıkmaya başladı. Günde 10 15 tane öldürüyorum ama hala devam ediyor. Soğan vardı kapalı kutu içinde duruyordu onlardan ürediğini görüp tüm soğanları atmıştım. Ama hala devam ediyor çıkmaya. Başka nerelerden çıkabilir yardımcı olur musunuz ?
https://i.hizliresim.com/fqpzgxs.jpg (https://hizliresim.com/fqpzgxs)
https://i.hizliresim.com/h3eng2d.png (https://hizliresim.com/h3eng2d)
s.serdar
23-11-2024, 19:51
Eğer buna benziyor ise Fasulye Tohum Böceğidir.
730962
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.