PDA

View Full Version : Kompost hazırlama (sıcak kompost)




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

Mine Pakkaner
24-10-2006, 22:37
129402

Kompost Nedir ? :
Kompost veya diğer deyişle komposto, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal, yaprak parçalarının kısacası tüm bitkisel artıkların ve hayvan gübrelerinin bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelen, doğal bir gübredir.

Kompost Yapımı :

Kompost yapmak için herşeyden önce size küçük bir bahçe gerekmekte. Sonra aşagıdaki işlemleri sırasıyla uygulayın,
Doğru kabı seçin, en doğrusu, yere açacağınız uygun büyüklükteki çukurdur, ya da tuğla, ahşap veyatel kafesten yapılmış olan kompost kutusu yapabilirsiniz, tabanı toprak olmalıdır. Bunlardan başka hazır kompost kutuları da satılmaktadır onları da kullanabilirsiniz.

129400

Bu da tuğla veya briketten yapılabilecek bir kompost kutusu.

129401

Hazır alabileceğiniz kompost kaplarına bir örnek

Elbette toprak içine kazılacak bir çukur veya hendeği de kompostlama işlemi için kullanabiliriz.

Kompostunuza neler koyabilirsiniz?

Yeşil malzeme (azot içeriği fazla olanlar)


Çim biçim artıkları,
Taze sebze meyve kabukları, artıkları,
Yaş taze otlar,
Çay atıkları,mutfak atıkları.
Yapraklar,
Taze çiftlik gübresi.

Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)

Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Gazete kağıdı,
Saman, sap. vs.


Komposta neler konmaz?

Et, et ürünleri,
Süt ve süt ürünleri,
Kedi köpek dışkısı,
Yağlı yiyecek artıkları, yağ,
İşlenmiş kuşe, naylonlu, aluminyumlu vs. kağıtlar,
Tıbbi atıklar, çocuk bezleri, hijyenik pedler,
Gazete ve dergi kağıtları ( matbaa kimyasallarından dolayı),
Hastalık ve zararlı içeren bitki artıkları,
Üzerinde tohum olan yabancı otlar.

İyi bir kompostun sırrı Karbon /Azot oranının dengelenmesidir. Bunu basitçe kompost yığınınızı yaparken ayarlayacaksınız.

Yığınınızı kat kat hazırlamalısınız.

Yığını yapmaya kahverengi malzemeyle başlayın,
Hazırladığınız karışımı katlar halinde koymaya başlayabilirsiniz, 15 cm. yüksekliğinde kahverengi materyal, üzerine yine 15 cm. yüksekliğinde yeşil materyal koyunuz. Bir dirgen yardımıyla iki katı birbirine hafifçe karıştırın, düzeltin. Azotlu bir kimyasal gübreden elinizle tuz serper gibi üzerine serpin (bu fermentasyonu hızlandırır)

Sonra 3 cm. kadar bahçe toprağı koyun. Hazırladığınız katmanı sulayın.

Sonra yine bitkisel materyal ve yine toprak..., en üstüne ise toprak gelecek şekilde yığınınızı bitirin.

4 - 5 ay sonra gübreniz kullanıma hazır olacak. Bu arada ellemeniz de gerekmez. Gübrenizi doğanın ellerine bırakın.
Bitkisel artığınız çok bile olsa, yapacağınız yığının yüksekliği 1.2 m den fazla olmamalıdır.

Burada yığına koyacağınız dal, kabuk vs. parçalar mutlaka küçük parçalara ayrılmalıdır.Ülkemizde de artık dal ve bahçe çöpü parçalayıcıları satılmakta. Eğer, büyük bahçeli bir evde oturuyorsanız işinize çok yarayacaktır.




kürekçi
25-10-2006, 19:11
Merhaba aklıma takılan bir konu var. Ben sebzeleri yıkadığım suyu kapta biriktirip evdeki bitkileri sulamak için kullanıyorum(Marul yıkadığım sudan böcek ya da salyangoz yumurtası kontaminasyonu riski olabilir belki ama çok da umursamıyorum açıkçası).

Bunun haricinde bazı yemekleri yaparken artan haşlama suları da bu amaçla ve de besleyici (nutrient) olarak kullanılabilir mi acaba diye düşünüyorum. Çünkü biliyoruz ki sebzeler haşlandığı zaman mineraller ve organik maddeler suya geçer. Bitki sadece mineralleri kullanabilir fakat diğer organik maddeleri de ayrıştırıcılar bitki için kullanıma hazır hale getirebilir diye düşünüyorum.

Bir yandan da acaba toksik etki yapabilecek bir bitki var mı diye aklıma da takılmıyor değil. Mesela ıspanakta demir var ve demir ağır metal olduğu için oligodinamik etki yapıyor. Yani gelişmeyi olumsuz yönde etkiliyor. Söylerken bana da komik geliyor ıspanaktan gelecek demirin ağır metal etkisi yapacağını düşünmek fakat ayda 4-5 kez ıspanak yapılsa ve bu su sulama amaçlı kullanılsa, azımsanmayacak miktarda demir geçişi olabilir toprağa.

Beyin devrelerim ısınmaya başladı:dilli: daha fazla uzatmadan sizlerin yorumlarınızı beklesem sanırım daha iyi olacak.

Saygılar

Ela
25-10-2006, 19:27
ıspanaktaki demir çok azmış ama sizin yaptığınız şeyleri bende yapıyorum üstüne bütün saksılarım dibine paslı çivi yerleştiriyorum.çayın deminin artanlarını da veriyorum özellikle mum çiçeğim çayı çok seviyor.Tabii benim bu konuda eğitimim yok tamamen içgüdüsel olarak doğadan gelen ürünlerin yine doğada eriyeceği inancıyla yapıyorum.

kürekçi
25-10-2006, 20:42
Paslı çivi için hoş şeyler duymamıştım diye hatırlıyorum fakat emin değilim. İçgüdü ve doğadan gelenlerin doğada ayrıştırılması konusunda da sonuna kadar haklısınız;)

Çayı duymuştum ben de. Hatta bir yerde dükkan önündeki çiçeklerin toprağı çay posası yüzünden görünmez olmuştu :)

Tahminimce çay posasının fazlası toprakta küflenme yapabilir. Küfler çok normaldir çünkü ayrışmayı, parçalanmayı bu küfler (mantarlar) yapar. Fakat iç mekan bitkisinde böyle bir durumla karşılaşmanız sizin sağlığınız için pek iyi olmayabilir. Etrafa dağılacak olan sporlar alerjiden astıma bir çok hastalığın tetikleyicisi olabiliyor.

Ela
25-10-2006, 20:54
bende düne kadar 80 bitki vardı şu anda 97 oldu. Demlediğim çay günde 3 kez hepsini paylaştırıyorum ayrıca havalar soğuyup camlar kapanınca bütün bu atıkları dışardaki çiçeklerime veriyorum dolayısıyla şu ana kadar küf olmadı.

kürekçi
25-10-2006, 21:19
Oh oh ne kadar güzel Allah uzun ömürler versin bitkilerinize :) fotoğraflarını sitemize eklerseniz çok hoş olur bence. Eğer sorun yaşamıyorsanız dert edecek birşey yok. Ben sadece tahminlerimi söylemek istedim.
İyi akşamlar.

bahcıvan
25-10-2006, 22:45
Bende yıllardır sebze yıkama sularımı ve haşlama sularımı çiçeklerime döküyorum. Çiçeklerimde gayet keyifli görünüyor. Yanlızca bu sene torf yüzünden birkaç bitkiyi kaybettim. Torf sevmez ilan ediyorum kendimi :)

praecox
25-10-2006, 23:11
Sayın bahçevan,

torf duyar gibi oldum da:o hayrola ne torfu bu neden bitkilerinizi kaybetiniz nasıl oldu? sadece merakımdan sordum.

Demir konusunda ise yukardaki mesajlara cevap ... evet demir elinize ağır gibi gelse de ağır metaller sınıfında değil....! hatta kanda demir olmazsa nefes dahi alamayız. toprağa demir çivi saplamak konusu ise bende çok sık yapıyorum zira demir insanda da bitkide de eksikliği vede özsuya resorbsyonu sorunlu bir metal. sıvı gübrelerde dahi demir ion ları hemen çökmesin diye edta ile chelat komplexler yapılarak havanın oxijeni ile pas olup suda çözünmeyen bir oxid olarak çökmesi önlenir. ancak toprakda bir dizi demirden çivi sokuşturmak lokal olarak köklereden özsuya resorbsyonu (şimdi aklıma geldi emilim de diyebiliriz) daha bir mikro ölçekte kolay mümkün olabiliyor.

saygılar

Ela
25-10-2006, 23:21
Ben yıllardır torfun hiç sakıncasını görmedim acaba fazla mı su verdinizde çürüdü çiçekler.ben ayrıca yumurta kabuklarını yıkadıktan sonra kurutuyorum onları iyice küçültüp toprağa karıştırıyorum.

kürekçi
26-10-2006, 06:37
Yumurta kabuklarının kuşlara da verildiğini görmüştüm kemirsinler diye :) o zamanlar cips yiyor bunlarda diye düşünmüştüm:o ama şimdi tahminimce sindirim sistemlerindeki taşlık bölümüne göndermek üzere yiyorlardır ya da Ca eksikliklerini gidermek için yiyorlardır herhalde diyebilirim -emin olmamakla birlikte-.

kürekçi
26-10-2006, 06:41
Demir konusunda ise yukardaki mesajlara cevap ... evet demir elinize ağır gibi gelse de ağır metaller sınıfında değil....!

Saygı ile önünüzde eğiliyor ve bundan sonra evde bulduğum çivi, vida, somun ne varsa saksılarıma batırıyorum :)

Bilgilendirmeeniz için de ayrıca teşekkür ederim.;)
İyi çalışmalar.

kürekçi
26-10-2006, 08:56
Söylemeden edemeyeceğim kusura bakmayın ukalalığım tuttu:o
Demirin dolaşım sistemimiz için ne kadar gerekli bir element olduğunun farkındayım (hemoglobin olmadan nasıl O2 tutarız ki zaten :) ) aşırı demir alımının bitkilerde gelişimi engelleyici etki oluşturduğunu, aldığım derslerden birinde duydum diye hatırlıyorum. Okula uğradığımda ilgili hocam ile bu konuyu tekrar konuşacağım:rolleyes: Ama yine de Ispanaktan suya geçecek demirin böyle bir etki yapacağını düşünmek büyük bir hayal ürünü idi bunu kabul ediyorum:o
İyi çalışmalar.

tiya
26-10-2006, 11:27
ıspanaktaki demir çok azmış ama sizin yaptığınız şeyleri bende yapıyorum üstüne bütün saksılarım dibine paslı çivi yerleştiriyorum.çayın deminin artanlarını da veriyorum özellikle mum çiçeğim çayı çok seviyor.Tabii benim bu konuda eğitimim yok tamamen içgüdüsel olarak doğadan gelen ürünlerin yine doğada eriyeceği inancıyla yapıyorum.

Merhaba, Lütfi Arif Kenber çay suyunun çiçeklere bir yararı olmadığını söyler. "Çay yaprakları ise -saksı yüzeyini ara sıra karıştırmanız gerek ki küflenmesin- kaliteli olmayan toprakta havalandırmayı sağladığı için havalı toprak isteyen bitkiler için yararlıdır" diye devam eder.

Yıkadığınız pirincin ilk suyunu bitkilerinize dökerseniz birçok vitamini doğal olarak vermiş olursunuz.

Doğduğum şehirde kurutulan bataklığa yapılan bir sitede oturmak zorunda kaldım. Toprak tuzlu ve sürekli ıslaktı. Herkes kamyon kamyon toprak döşeyerek bitki yetiştirdi ama param olmadığı için bahçeyi küçük alanlara böldüm ve yalnızca yüzeyi kaplayacak kadar toprak koyabildim. Ekim mevsimi olsun-olmasın bolca nohut ektim. Biliyorsunuz havadaki azotu baklagiller toprağa geçirir.

Erguvan Muhibbi'nin kulakları çınlasın. Erguvanlar da aynı işi yaparlar. Ama her yerde erguvan yetişmez, öyleyse nohuta devam.

kürekçi
26-10-2006, 11:41
Doğduğum şehirde kurutulan bataklığa yapılan bir sitede oturmak zorunda kaldım. Toprak tuzlu ve sürekli ıslaktı. Herkes kamyon kamyon toprak döşeyerek bitki yetiştirdi ama param olmadığı için bahçeyi küçük alanlara böldüm ve yalnızca yüzeyi kaplayacak kadar toprak koyabildim. Ekim mevsimi olsun-olmasın bolca nohut ektim. Biliyorsunuz havadaki azotu baklagiller toprağa geçirir.

Tuzcul yerlerde süksasyonu yani toprak oluşumu hızlandırmak için Halofilik (tuz seven) bitkilerden yararlanıyorlar. Fakat bu daha çok, hafif topraklarda yani kumlu topraklarda yapılıyor.
Sizin söylediğiniz yer bir bataklıkmış, bataklıkları da kurutmak için kullanılan yaygın bitkilerden biri Okaliptüs. Sizin Okaliptüs bitkisini kullanmanız durumunda karşılaşacağınız sorun binanızın temelinin zarar görmesi olur ki bu da istenmeyecek birşeydir eminim:(
Kavak ağacı da suyu sever fakat onun da tohumları insanı nasıl deli eder bilirsiniz.:mad:

Mine Pakkaner
26-10-2006, 12:02
Kavak durgun suları çekmez, durgun suda oksijen azdır, kavak kökleri bol oksijenli,akan suları sever. Zaten bakarsanız kavaklar hep akarsu kıyılarında, okaliptuslar da bataklarda yer alır.

Çay yapraklarına gelince kompostlaşmış çay atığının toprakta yalnız havalandırma değil, humus sağlama besleme görevi yaptığı da bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bitkisel atıkların saksı yüzeyine döküldüğünde küflenmeleri, bozunmaları normaldir, çünkü parçalanma süreçleri tamamlanmamıştır.

tiya
26-10-2006, 12:06
Tuzcul yerlerde süksasyonu yani toprak oluşumu hızlandırmak için Halofilik (tuz seven) bitkilerden yararlanıyorlar. Fakat bu daha çok, hafif topraklarda yani kumlu topraklarda yapılıyor.
Sizin söylediğiniz yer bir bataklıkmış, bataklıkları da kurutmak için kullanılan yaygın bitkilerden biri Okaliptüs. Sizin Okaliptüs bitkisini kullanmanız durumunda karşılaşacağınız sorun binanızın temelinin zarar görmesi olur ki bu da istenmeyecek birşeydir eminim:(
Kavak ağacı da suyu sever fakat onun da tohumları insanı nasıl deli eder bilirsiniz.:mad:

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Artık orada oturmuyorum. Turunç o bölgeyi iyi bilir. Çiflikat Yolu üzerindeki yeni düzenlenen bölge.

Oturduğum alanı güzelleştirmek ve bataklığı kurutmak için bir kaç okaliptüs fidanı almıştım. Park ve Bahçeler Müdürlüğünü arayıp ekim konusunda yardım istemiştim. Sitenin karşısı sulak ve boş idi.Yılda 120 ton su çeken okaliptüs fidanlarını kaç metre ara ile dikmeliydim. Boş alanın bir kısmı yola gidecekmiş, yol planını nasıl alabilirim vs vs gibi sorular yönelttiğimde düzgün bir yanıt alamadım. "Dikin ağaçları, yol geçerse keser, satarsınız" dediler.

Üç tanesini kendimce yön belirleyip boş alana, bir tanesini de kendi bahçeme diktim. Ben oradayken keçiler boş alana ektiklerimi yerle bir ettiler.

Bahçemdekini ise, evden taşındıktan sonra kontrole gittiğimde gördüm, komşular temeli parçalar diye söküp atmışlar. Bahçem mi? Onu da talan etmişler.

murare
26-10-2006, 12:19
Yani bu durumda ben evdeki bitkisel artıkları (meyve kabukları, salata artıkları, vs.) kaynatarak sularını alsam bitkilerime faydası olur öylemi.(Tabi hangi suda hangi maddeden, ne kadar çıkacakta, hangi bitkinini buna ihtiyacı var, hangisine zararı var nerden bileceğim bilmiyorumda).

kürekçi
26-10-2006, 12:29
Bence meyve kabuklarını blender ile parçalayıp, kaynamış, hafif soğutulmuş suya atıp sonra da tülbentten geçirirseniz (posaları çürüme yapmasın diye) daha çok nutrient elde edebilirsiniz. Turunçgillerin kabuklarını kullanmanızı tavsiye etmem çünkü toprağınızın pH'ını değiştirebilirler gibi geliyor.

Mine Pakkaner
26-10-2006, 12:38
Rower bence bu konu ile ilgili bir çalışma yapabilirsin. Biyoloji öğrencisi olma avantajını da kullanıp deneme yapabilirsin. Turunçgil kabuklarını topraka karıştır ve pH yı bir ölç kimbilir belki de genelde çok yüksek pHyı düşürme işine yarayacaktır.

Çeşitli meyve sebze kabuklarını düşünüp önerdiğin proseslerden geçir ve bir analizle, seçtiğin bitkilerle bir deneme yap.Kısaca demek istediğim o zaman faraziyeye dayalı değil de denemeye dayalı sonuçları bize bildirebilirsin. Ne dersin? http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Böylece Murare'nin sorusunu da "evet bu kesin böyledir" diye cevaplayabiliriz.

murare
26-10-2006, 12:41
Bunları blenderdan geçirdimya posayıda toprağa karıştırmamın zararı olurmu? Hani fayda beklemiyorumda toprağı çoğaltır, hemde saksının dibinde havalanmayı sağlarmı maksat evden bitkisel atık çıkmasın.:)

tiya
26-10-2006, 12:43
Bence meyve kabuklarını blender ile parçalayıp, kaynamış, hafif soğutulmuş suya atıp sonra da tülbentten geçirirseniz (posaları çürüme yapmasın diye) daha çok nutrient elde edebilirsiniz. Turunçgillerin kabuklarını kullanmanızı tavsiye etmem çünkü toprağınızın pH'ını değiştirebilirler gibi geliyor.

Uzman değilim ama bu konuda da söyleyeceğim bir şeyler var.

Bahçe varsa sorun değil ama balkonunuz uygunsa bir köşede yer oluşturun. Bir çuval içine tabana biraz toprak üstüne sebze atıkları, tekrar toprak, sebze atıkları..... devam edin. Bir süre sonra doğal gübreniz hazır.
Aynı işlemi bahçenizde de yapabilirsiniz.

kürekçi
26-10-2006, 12:59
Bahçemdekini ise, evden taşındıktan sonra kontrole gittiğimde gördüm, komşular temeli parçalar diye söküp atmışlar. Bahçem mi? Onu da talan etmişler.

Komşularınız keçilerden betermiş :D

kürekçi
26-10-2006, 13:01
Uzman değilim ama bu konuda da söyleyeceğim bir şeyler var.

Bahçe varsa sorun değil ama balkonunuz uygunsa bir köşede yer oluşturun. Bir çuval içine tabana biraz toprak üstüne sebze atıkları, tekrar toprak, sebze atıkları..... devam edin. Bir süre sonra doğal gübreniz hazır.
Aynı işlemi bahçenizde de yapabilirsiniz.

Bu işlemi ben de yapıyorum fakat toprağı da ıslak tutmak gerekiyor. Çürümeyi gerçekleştirecek canlıların metabolik faaliyetleri için su kaçınılmazdır:)

Saygılar.

malina
26-10-2006, 13:17
Bahçe tamam ama balkonda, çürüme sırasında oluşacak koku ve benzeri sorunları ne yapıyorsunuz?

murare
26-10-2006, 13:24
Evet bu konuyu bende bonsai bölümünde sormuştum. Bitkileri ve artıkları çürütemezmiyim diye, compos diyorlardı sanırım. Çıkan sonuç bahçeyi kazmaya kalkarsam komşulardan, evi kokutur **** balkonun yarısını işgal edersem de ev halkından sopa yiyeceğim şeklindeydi. :D Bu yüzden bu atıkların sularına yöneliyorum zaten. Eğer müstakil bir evde oturmuyorsanız bence denemeyin, benim gibi başka arayışlara girin :)

kürekçi
26-10-2006, 13:42
çürütülecek materyali minimum küçüklüğe getirdiğiniz takdirde (yüzey alanı) çürüme hızlanıyor. Koku problemi evet var ama ben poşet içinde yapıyorum bu işlemi. Hem nemli kalıyor hem de arada bir açarak kokunun sürekli olmasındansa arada bir dağılmasını sağlıyorsunuz. Balkonun rüzgar alması da önemli bir parametre tabi :)

bahcıvan
26-10-2006, 14:03
Sayın bahçevan,

torf duyar gibi oldum da:o hayrola ne torfu bu neden bitkilerinizi kaybetiniz nasıl oldu? sadece merakımdan sordum.

Demir konusunda ise yukardaki mesajlara cevap ... evet demir elinize ağır gibi gelse de ağır metaller sınıfında değil....! hatta kanda demir olmazsa nefes dahi alamayız. toprağa demir çivi saplamak konusu ise bende çok sık yapıyorum zira demir insanda da bitkide de eksikliği vede özsuya resorbsyonu sorunlu bir metal. sıvı gübrelerde dahi demir ion ları hemen çökmesin diye edta ile chelat komplexler yapılarak havanın oxijeni ile pas olup suda çözünmeyen bir oxid olarak çökmesi önlenir. ancak toprakda bir dizi demirden çivi sokuşturmak lokal olarak köklereden özsuya resorbsyonu (şimdi aklıma geldi emilim de diyebiliriz) daha bir mikro ölçekte kolay mümkün olabiliyor.

saygılar
Üsten toprağın kupkuru gözükmesi fakat içinin vıcık vıcık olmasıyla çiçeklerim köklerinden çürüyüp gitti.
Orkidem vardı hatta yaprak çıkarıyordu, üstü taze canlı bide baktımki kök çürümüş. Benim orkide de sizlewre ömür :(

Mine Pakkaner
26-10-2006, 14:05
Kompostlaşma süreci minimum 4-6 haftadır (kompost kutularında), bahçenizde bir kompost çukuru açarak bu işlemi yaparsanız 3 ay kadar sürer.

murare
26-10-2006, 14:55
Poşetlede olsa bu çürüme işi benim için zor. Ama yukarda sorduğum sorunun cevabı olumlu olursa. Suyunu aldığım atıkların posaları mevzusundaki. Hatta birde şunu ekleyeyim. Blenderdan geçirip çok küçülttüğüm bu posalar toprağın içinde zaten çürümeyecekmi. O zaman problem kalmaz.

Mine Pakkaner
26-10-2006, 14:58
Bu atıkların çürümesi bahsettiğimiz kompostlaşma sürecidir. Kompostlaşmamış organik maddelere bozunurken fitotoksiteye sebep olabilir. Bu yüzden oldukları gibi toprağa verilmezler. Sanırım kompost anlatmak şart oldu :)

murare
26-10-2006, 15:16
O zaman ormanlarda dökülen yapraklar, dallar, insanların attığı çöpler, vs. çürürken zarar mı veriyor? **** ben bahçeme çukur açıp bunları çürütmeye kalktığımda etrafındaki bitkilerden ne kadar uzak olacak. **** ilk soru fitotoksite nedir, nasıl bir zarar verir olsun. :D

Mine Pakkaner
26-10-2006, 17:20
O zaman ormanlarda dökülen yapraklar, dallar, insanların attığı çöpler, vs. çürürken zarar mı veriyor? **** ben bahçeme çukur açıp bunları çürütmeye kalktığımda etrafındaki bitkilerden ne kadar uzak olacak. **** ilk soru fitotoksite nedir, nasıl bir zarar verir olsun. :D

Fitotoksite bitkiye toksik olan yani bitkiyi zehirleyen demektir. Zararı da tanımından belli.

Kompost kabını veya çukurunu bahçenizin zaten uzakça bir köşesinde kurmalısınız. Gidip en nadide bitkilerinizin dibinde bu işi yapmamalı veya kompost yığınına bitki dikmemelisiniz. Zaten eğer kompostu hatalı kurarsanız bu koku ile kendini size gösterir yani uzakta ve hakim rüzgar yönü tersinde olması iyi olur.

Bitkiniz, atıklarınız onun alabileceği formdayken bunlardan yararlanabilir. İlla sen onları olduğu gibi al diyemezsiniz. Hayvan gübresini de yanıp olgunlaşınca, fitotoksitesi kalmayınca bitkilerinize veriyorsunuz. Böyle düşünün.

kürekçi
26-10-2006, 18:47
Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)

Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Gazete kağıdı,
Saman, sap. vs.

Çam ibrelerinin ayrışması, içerisinde bulundurduğu bol miktarda reçine sebebi ile diğer organik maddelere göre çok daha uzun sürüyor diye biliyorum. Hatta kendi gözlemlerime göre de aynı şeyi söyleyebilirim. Çam ormanlarındaki humus örtüsü/çürümemiş materyal örtüsü oranı diğer ormanlara göre daha az oluyor.

Bu ibreler ile ilgili söylemek istediğim başka bir şey de, çamların amensalizm yapan bitkiler olduklarını biliyorum. Yani özsularında farklı canlıları etkileyebilecek, gelişimlerine ket vurabilecek maddeler bulunduran veya habitatlarında üstün duruma geçmelerinde kendilerine avantaj sağlayacak silahları bulunması denebilir. Bu durumda bu ibreleri ham madde olarak barındıran toprağı bitkilerimiz için saksıda kullanmak ne kadar güvenilir olur? Hatta bonsai yapanlar için çok daha büyük bir sorun oluşturabilir çünkü bitki zaten yeterince stres altındadır.
Saygılar.

Mine Pakkaner
26-10-2006, 18:55
Çam çürüntülü topraklar özellikle bahçe bitkisi yetiştiriciliğinde çok kullandığımız ve harçlara kattığımız topraklardır. Kompostun da zaten tamamı tek maddeden yapılmamakta. Bir karışımdır. Kuru ibreler de bunun bir parçasıdır.

kürekçi
26-10-2006, 19:59
o zaman şöyle düşünebiliriz. Belki de toprağa az miktarda karıştıkları için pestisid ya da insektisid olarak iş görüyor olabilirler mi?

ormanbotanigi
26-10-2006, 20:02
İbrelerin toprak yapısına etkileri şunlardır;

*Ladin, sarıçam ve karaçam gibi türlerin ibreleri asit ürünler meydana gelmesine neden olurki bu da toprak reaksiyonun kuvvetle etkiler. Yani bu topraklar asidik özellik gösteriri. Diğer yandan sedir gibi türlerin ibreleri daha fazla kalsiyum içerdiği için toprak aşırı asidik değildir.

*Kalsiyum oranı düşüktür. (Sedir ve göknar ormanlarındaki topraklar hariç)

*Karaçam ve kızılçam gibi türlerin ibreleri güç ayrışır dolayısıyla ham humus oluşumuna neden olurlar. Ham humusun altındaki mineral toprak organik madde bakımından fakirdir.

Sonuç olarak toprak eğer yeterince ayrışmış yani ham humus formunda değilse ve renginde koyuya yakın ise organik miktarında herhangi bir eksiklik olmayacaktır. Diğer yandan saksıda yetiştirilen türler genelde asidik ortamları sevdiklerinden bu dediğim şartlar sağlandığı sürece kullanımında herhangi bir mahsur yoktur. (Kalsiyum eksikliği gübre takviyesiyle giderilebilir)

kürekçi
26-10-2006, 20:05
İbrelerin toprak yapısına etkileri şunlardır;

*Ladin, sarıçam ve karaçam gibi türlerin ibreleri asit ürünler meydana gelmesine neden olurki bu da toprak reaksiyonun kuvvetle etkiler. Yani bu topraklar asidik özellik gösteriri. Diğer yandan sedir gibi türlerin ibreleri daha fazla kalsiyum içerdiği için toprak aşırı asidik değildir.

*Kalsiyum oranı düşüktür. (Sedir ve göknar ormanlarındaki topraklar hariç)

*Karaçam ve kızılçam gibi türlerin ibreleri güç ayrışır dolayısıyla ham humus oluşumuna neden olurlar. Ham humusun altındaki mineral toprak organik madde bakımından fakirdir.

Sonuç olarak toprak eğer yeterince ayrışmış yani ham humus formunda değilse ve renginde koyuya yakın ise organik miktarında herhangi bir eksiklik olmayacaktır. Diğer yandan saksıda yetiştirilen türler genelde asidik ortamları sevdiklerinden bu dediğim şartlar sağlandığı sürece kullanımında herhangi bir mahsur yoktur. (Kalsiyum eksikliği gübre takviyesiyle giderilebilir)

Teşekkürler;)

Yine de çok da yanlış yorumlama yapmamışım ama değil mi:rolleyes:

Mine Pakkaner
26-10-2006, 20:11
o zaman şöyle düşünebiliriz. Belki de toprağa az miktarda karıştıkları için pestisid ya da insektisid olarak iş görüyor olabilirler mi?

Bu çok iddialı bir düşünce olur. Bunu reddetmek veya onaylamak için yapılmış bilimsel deneme sonucu gerek. Kuru çam ibrelerinin pestisit veya insektisit özelliğini şimdiye kadar hiç duymadım, böyle bir yayın veya araştırma da okumadım.

ormanbotanigi
26-10-2006, 20:20
Aksine böcekler tarafından en çok zarar gören türler çamgiller üyeleridir. İçerisinde böcekleri öldürücek veya uzaklaştıracak herhangi bir kimyasal madde bulunmamaktadır.

Mine Pakkaner
26-10-2006, 20:25
Teşekkürler;)

Yine de çok da yanlış yorumlama yapmamışım ama değil mi:rolleyes:

Rower aslına oldukça yanlış varsayımlarda bulunmuşsun :)

kürekçi
26-10-2006, 21:07
Karaçam ve kızılçam gibi türlerin ibreleri güç ayrışır dolayısıyla ham humus oluşumuna neden olurlar. Ham humusun altındaki mineral toprak organik madde bakımından fakirdir.
Çam ibrelerinin ayrışması, içerisinde bulundurduğu bol miktarda reçine sebebi ile diğer organik maddelere göre çok daha uzun sürüyor diye biliyorum. Hatta kendi gözlemlerime göre de aynı şeyi söyleyebilirim. Çam ormanlarındaki humus örtüsü/çürümemiş materyal örtüsü oranı diğer ormanlara göre daha az oluyor.


Ladin, sarıçam ve karaçam gibi türlerin ibreleri asit ürünler meydana gelmesine neden olurki bu da toprak reaksiyonun kuvvetle etkiler. Yani bu topraklar asidik özellik gösteriri
Bu ibreler ile ilgili söylemek istediğim başka bir şey de, çamların amensalizm yapan bitkiler olduklarını biliyorum.Biyokimya bilgim şu an için çok iyi değil ama büyük ihtimalle asit ürünlerin meydana gelmesi içeriğindeki reçineden kaynaklı.Burada kasttettiğim şey çam ağaçlarının diğer bitkilerden üstün olmasında rol oynayan, içeriklerinin, ayrışma sonucunda toprağa geçmesi ve toprağın yapısını değiştirerek dolaylı olarak avantaj sağlaması idi

Yani özsularında farklı canlıları etkileyebilecek, gelişimlerine ket vurabilecek maddeler bulunduran veya habitatlarında üstün duruma geçmelerinde kendilerine avantaj sağlayacak silahları bulunması denebilir.Burada ise amensalizmin tüm canlılar için genel bir açıklamasını yapmak istedim.

o zaman şöyle düşünebiliriz. Belki de toprağa az miktarda karıştıkları için pestisit ya da insektisit olarak iş görüyor olabilirler mi?
Bu da sadece bir hipotez idi :)

Şimdi tekrar sormak istiyorum
Yine de çok da yanlış yorumlama yapmamışım ama değil mi

Sizlere ve bilgilerinize saygım sonsuz fakat ileride bir bilim insanı olacaksam bilgilerimi mantık çerçevesi içersinde sonuna kadar savunmam gerekiyor öyle değil mi;)

Saygılar.

Mine Pakkaner
26-10-2006, 21:29
Elbette, ancak savunacağın bilgilerinin tam olmasına da dikkat etmelisin. Bu konu açıldığından beri enteresan fikirler öne sürüyorsun:) Konuya tam vakıf olmayanlar ve senin gibi bu konuda eğitim alıyor olmayanlar tarafından da yanlış anlaşılmaya müsait varsayımların var. Örneğin sadece amensalizm anlatmak istedim diyorsun ama,
"Hatta bonsai yapanlar için çok daha büyük bir sorun oluşturabilir çünkü bitki zaten yeterince stres altındadır." gibi çıkarımlarda bulunuyorsun, bu yüzden varsayımların oldukça yanlış dedim.

Teorik bilgilerini geliştirdikçe, pratiğe döktükçe varsayımların, çıkarımların da güçlenecek. Meraklı ve araştırmacı olduğun için ileride çok başarılı olacağına inanıyorum.Ki daha üstelik sadece 2 sene okudun, 3. sınıf yeni başladı. Bitirdiğinde çok iyi olacaksın :)

kürekçi
26-10-2006, 21:40
Övgüleriniz için çok teşekkürler:D Yüzüm gerçekten şu yandaki yeşil kafaya benzedi :)

Haklısınız. Doğru olanı bulmak için fazla sesli (yazılı) düşünüyorum sanırım :o kendi kendime öne birşeyler sürüp sonra yanlış olduğunu anlayıp sonra aynı konuya farklı bir düşünce ile yaklaşıp iyice çorba yapıyorum ortalığı ehehe. Sizler benim meramımı anlıyorsunuz fakat işin içinde olmayanlar -sizin de dediğiniz gibi- yanlış yönlenebilirler.

O zaman buradan da şu çıkıyor :p söylediklerim bir bilen tarafından onaylanmadan bana aldırmayın:)

tiya
26-10-2006, 22:27
Övgüleriniz için çok teşekkürler:D Yüzüm gerçekten şu yandaki yeşil kafaya benzedi :)

Haklısınız. Doğru olanı bulmak için fazla sesli (yazılı) düşünüyorum sanırım :o kendi kendime öne birşeyler sürüp sonra yanlış olduğunu anlayıp sonra aynı konuya farklı bir düşünce ile yaklaşıp iyice çorba yapıyorum ortalığı ehehe. Sizler benim meramımı anlıyorsunuz fakat işin içinde olmayanlar -sizin de dediğiniz gibi- yanlış yönlenebilirler.

O zaman buradan da şu çıkıyor :p söylediklerim bir bilen tarafından onaylanmadan bana aldırmayın:)
Son sayfadaki mesajları yüzeysel okudum. Önemsemediğimden değil tersine önemli bulduğumdan. Gerek duydukça döner okurum diye düşündüm.

Yazılanlar beni "aşar". Pes diyorum

malina
26-10-2006, 22:27
http://www.isiklarambalaj.com/UrunlerSKompost.asp

Bunların deliği falan yok...

Bir de bunlara rastladım...

http://epi.gavle.se/upload2/GastrikeAtervinnare/Turkiska.pdf

http://epi.gavle.se/upload2/GastrikeAtervinnare/Sorteringsmaterial/turkiska.pdf

malina
26-10-2006, 22:41
DAHA İYİ BİR ÇEVRE İÇİN PLASTİKLERİ GERİ KAZANALIM
Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK

Google belleğindeki linki veriyorum... (http://209.85.129.104/search?q=cache:87yni_d2y5MJ:www.cevreorman.gov.tr/belgeler2/plastik.doc+kompost+torbas%C4%B1&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=9)

Yazının olması gereken çalışmayan linki ise bu: http://www.cevreorman.gov.tr/belgeler2/plastik.doc

[/URL]

Sitede görünen bu dosyayı site haritasında hangi bölümün altında bulacağımı kestiremedim. [URL="http://www.cevreorman.gov.tr/site_02.asp"]cevreorman.gov.tr/siteharitası (http://www.cevreorman.gov.tr/site_02.asp)

Mine Pakkaner
26-10-2006, 22:42
http://www.isiklarambalaj.com/UrunlerSKompost.asp

Bunların deliği falan yok...

Bir de bunlara rastladım...

http://epi.gavle.se/upload2/GastrikeAtervinnare/Turkiska.pdf

http://epi.gavle.se/upload2/GastrikeAtervinnare/Sorteringsmaterial/turkiska.pdf

Bunlar kompostlanabilecek evsel atıkların toplanmasında kullanılan kağıt torbalar. Kraft kağıt komposta karışabildiği için içeriği ile birlikte parçalayıcıya atılıyor. Naylon poşette toplanan atıkların bir de bu kaptan uzaklaştırılması gerekiyor.

Kompostun hava alması önemli. Gerekirse yığının orta yerine delikli bir boru konur ( büyük yığınlarda).Hava alması için kompost yığını yaparken kesinlikle sıkıştırılmaz. Kompost yığınının ortasında ısı yükselmeye başlar (kızışma). En orta nokta ise hava almazsa soğuk kalır, yanma tamamlanmaz. Nem çok önemli, kompost kuru kalırsa mutlaka nemlendirilir ama ıslak tutulmaz.

Hazır kompost kutularında da delikler vardır. Zaten tabanında drenaj kanalı veya deliği bulunur ki içindeki sızıntıyı tahliye etsin.

malina
26-10-2006, 22:52
Solucanlar kompostlama süresini yarı yarıya azaltırlarmış. Kompost yığınına toprak solucanları veya özel kompost kurtçukları atabilirmişiz... :)


www.donusum.org (http://www.donusum.org/) sitesi kapanmış görünüyor...

Bellekteki bilgi (http://209.85.129.104/search?q=cache:PNkUzUDdyskJ:www.donusum.org/html/kompost.html+kompost+torbas%C4%B1&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=31)

Mine Pakkaner
26-10-2006, 23:19
Evet kompostlama sürecini gerçekleştiren solucanlar var .Bu kompostlara vermikompost deniyor. Solucanlar kompostu yiyiyor ve dışkılıyor, bu da materyali zenginleştiriyor, daha hızlı ayrışma sağlıyor.Bunlar özel solucanlar, kompostun içinde oluşan sıcaklığına dayanabiliyor. Bu solucanlar kırmızı solucanlar (Eisenia fetida)


http://www.intervale.org/img/AFEworms.jpg

murare
27-10-2006, 09:42
Yukarıdaki yazıları anlamam biraz zaman aldı, kendi aranızda anlaşıyorsunuzda..:) Neyse kompostun yapılışını öğrendik ama dediğim gibi bunu müsait olanlar yapar. Biz yine eğer oluyorsa ki oluyormuş sanırım suyunu kullanalım. Ama posasını toprağa koymamın zararı olup olmayacağına bir cevap alamadım. Birde buna cevap verirseniz sevinirim.

malina
27-10-2006, 11:49
Biz yine eğer oluyorsa ki oluyormuş sanırım suyunu kullanalım. Ama posasını toprağa koymamın zararı olup olmayacağına bir cevap alamadım.

Mine cevaplamıştı... (#32 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47066&postcount=32) )

Bitkiniz, atıklarınız onun alabileceği formdayken bunlardan yararlanabilir. İlla sen onları olduğu gibi al diyemezsiniz.

Yani, çürüme işlemi saksıda iken gerçekleşirse bitkinize zarar verir. Bunu ayrı bir ortamda yapmalı, sonra bitkilerinizde kullanmalısınız...

Ateş Öztan
29-10-2006, 22:30
Kompost için kendim bir şeyler yaptım fakat çok zahmetli oldu. HAzır kompost kutuları aldım şimdi rahatım. Hem temiz görünüyor hem de çürüme için mükemmel tasarlanmışlar. Çokta pahalı değil, (bence) 20.ytl/adet

Mine Pakkaner
29-10-2006, 23:17
Ateş Bey,

Birer doldurma, boşaltma ve mamul fotoğrafı da isteriz zaman içinde :)

Ateş Öztan
29-10-2006, 23:25
Bugün bir tanesinden 3 çuval kadar kompost aldım. İstanbul'da yağmur beklediğimiz için şimdiden stok yapmaya çalıştım. Bilseydim çekerdim.
Bugünlerde bol bol yaprak dolduruyoruz. En kısa zamanda resim koyacağım.

Her seferinde, attığım onca şeyin ipek gibi kompost olması, beni hala etkilemektedir.

Mine Pakkaner
29-10-2006, 23:49
Elinizdeki kutuyu tamamen doldurduğunuzda kompost süreci ne oluyor? Kutu ebatlarını da yazarsanız seviniriz.

bahcıvan
30-10-2006, 01:48
Bir poşet içine yaprak, kurumuş çiçek, vakit bulamadığım için pişiremediğim 1 kilo taze fasulye, yine 1 kilo kadar rahmetli şeftali, suyunu sıktığım narlar ve çekirdekleri, salatalık, domates kabuğu, çekirdekleriyle birlikte hünnaplar, hindistan cevizi kabukları ve o anda elime bitki niyetine ne geçtiyse.
Hepsini poşete koydum, su döktüm. Toprakta karıştırdım. Şu anda balkonda. 1-2 güne kadar balkonda sıkı bir temizlik yapıp koyacağım son yeşilliklerden sonra ağzını bağlıycam. Bende kendi kompostumu yapabilmek istiyorum. Nisanda açıcam bakalım neler olucak? Torbaya birde boru sokucam, altınada bir delik açıcam.Yapmam gereken başka birşey varmı mine hanım? Teşekkürler :)

Lioness
30-10-2006, 05:33
Biz kompostu geçen sene yaz sonundan itibaren aşağıda resmini gördüğünüz çamaşır sepetinde topladık. Sepetin için nylon vb hiç bir şey koymadık.Bu plastik sepet yaz kış üstü açık olan terasımızda duruyor ve içine sebze, meyva artıkları vb şeyleri atıyoruz.
Geçen sene takr. 100 l kompost elde ettik ve ilkbaharda saksı ve kutuları hazırlarken bunu toprağa karıştırdık. Şimdi yeniden toplamaya başladık.
Hernekadar içine birşeyler atarken görüntüsü mide bulandırıyorsa da, koku vs yapmadı. Yeri olanlara tavsiye ederim. Biz iyi netice aldık.
Selamlarımla

denizakvaryumu
30-10-2006, 10:58
Bu işlem sırasında çıkan gaz, bir tüpte depolanıp evde en azından yemek pişirmede kullanılamaz mı?:D

Köylerde hayvan dışkısı ve bitkilerden yapılan bio gaz ın(ısıtma-pişirme ve otolarda kullanılıyor) daha basit hali.....

Mine Pakkaner
30-10-2006, 13:57
Bir poşet içine yaprak, kurumuş çiçek, vakit bulamadığım için pişiremediğim 1 kilo taze fasulye, yine 1 kilo kadar rahmetli şeftali, suyunu sıktığım narlar ve çekirdekleri, salatalık, domates kabuğu, çekirdekleriyle birlikte hünnaplar, hindistan cevizi kabukları ve o anda elime bitki niyetine ne geçtiyse.
Hepsini poşete koydum, su döktüm. Toprakta karıştırdım. Şu anda balkonda. 1-2 güne kadar balkonda sıkı bir temizlik yapıp koyacağım son yeşilliklerden sonra ağzını bağlıycam. Bende kendi kompostumu yapabilmek istiyorum. Nisanda açıcam bakalım neler olucak? Torbaya birde boru sokucam, altınada bir delik açıcam.Yapmam gereken başka birşey varmı mine hanım? Teşekkürler :)

Siz de bu işi torbada değil de delikli çamaşır veya çöp sepetinde yapsanız :) Karışımınıza biraz daha kahverengi malzeme katınız.

Ateş Öztan
30-10-2006, 14:26
Kompost için şunu öğrendim; nem, ısı, hava(oksijen) gerekiyor.
Bu üçü koku oluşmasını önlüyor.
Çamaşır sepeti niçin uygun? Onda da, çamaşırların tamamen kapalı kutu da olması koku yapıyor. Hava delikleri olan sepet bunu önlüyor.

malina
02-11-2006, 09:16
#61 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47641&postcount=61)

Buradaki fotoğrafta, kutunun altında, bir koruyucu / akan sıvının toplanacağı bir şey göremedim. Akan sıvı ne oluyor?

Bahçede değilse, bu her zaman sorun oluyordur. Akan sıvının ne yapılması gerekiyor? Atılması mı, tekrar içine katmak mı?

uyartem
04-11-2006, 20:43
#61 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47641&postcount=61)

Buradaki fotoğrafta, kutunun altında, bir koruyucu / akan sıvının toplanacağı bir şey göremedim. Akan sıvı ne oluyor?

Bahçede değilse, bu her zaman sorun oluyordur. Akan sıvının ne yapılması gerekiyor? Atılması mı, tekrar içine katmak mı?

AGM Yayınları
Çeşitli Yayınlar Serisi No: 1
Ankara - 1996
"ORMAN FİDANLIKLARINDA TEKNİK ÇALIŞMA ESASLARI"
adlı kitapta yazılan "Kompost Nasıl Yapılır" konusundan alıntı yapıyorum.
.......Bu arada şerbet çukurunda biriken şerbet,( sizin yazdığınız akan sıvı ) materyal ile karıştırılarak( benim notum,başka yerde de okumuştum: şerbet direkt olarak yığına tekrar verilmiyor, yığına katılan diğer organik maddelere emdirilerek yığına geri veriliyor) tekrar yığına verilir.
Tahminimce yığından çıkan sıvının içinde materyalin ayrışması sırasında sıvı hale geçen azot'ta bulunduğu için tekrar yığına verilmesi uygun oluyor herhalde. Ama son söz uzmanların..

lerdemir
11-11-2006, 02:22
Merhabalar,

Mum çiçeği ile ilgili olan şu bağlantının 13.sayfasında da http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=49979#post49979
görebileceğiniz üzere mum çiçeği çeliklerini köklenme süreci sonrasında toprağa aktarma aşamasında Mine Hn toprak hazırlığı için şöyle bir tarif vermiş:

"Harç için kompost ve torfu karıştırın perlit veya pomza ilave edin. Karışımı 1 lt suya 0,25 çay kaşığı limon tuzu katarak sulayınız. Saksınızı bekletiniz. Harç suyu çekince ertesi gün dikim yapınız"

Sevgili "konu başlığı takip eden yardımsever açıkgönüllü iyilikmeleği gönüldostları forumdaş üyeler".... :cool:

Anadolu yakası'nda Göztepe E-5 taraflarına yakın oturup da "elimde hazır KOMPOST var, gel lerdemir, hemen mum çiçeği çeliklerini toprağa aktarabilirsin artık" diyen var mıdır? :o Çünkü ben kompost hazırlayamayacağım galiba... Hatta Mine H'ın söylediği o perliti ve pomzayı da ise nasıl bulabileceğimi de bilmiyorum...

Saygılar,

Levent

memet
11-11-2006, 10:12
burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=41843&postcount=7) mine Hanımın bir yorumu olmuş.
Seralarda inşaat malzemesi satan yerlerde olması gerekmez mi..? perlit.
Ayrıca çiçek satan yerlerde de olmalı..

lerdemir
11-11-2006, 14:22
Sevgili memt,

Bu arada sağolsun, üyelerimizden Lioness bana kompost konusunda yardımcı olacağını söyledi...

Perliti de mahallemizdeki çiçekçime soracağım bi... Şu çelikleri bir toprağa aktarmanın zamanı geldi artık. Çabucak büyüsünler, sizinkiler gibi coşkun çiçek açsınlarrrr... Aciillll...

lerdemir
11-11-2006, 14:43
Merhaba,

Konu başlıının ilk mesajlarına dönecek olursak, benim geçen gün aklıma başlıktaki soru geldi.

Düdüklüde kestane haşlamıştı eşim -ki ben bayılırım-, birden dedim ki sakın suyu dökme. Düşündüm de, kestanenin toprağı madem çok makbul, o caanım haşlama suyunu da saksılarımıza döksek nasıl olur?

Hala muhafaza ediyorum... Döksek nasıl olur?

Eveett??? Döksek nasıl olurrrr :D


Haa, bu arada, peki b vitamini zengini makarna haşlama suyunu da kullanabillir miyiz, ne dersiniz? Ne dersinizzzz, eveett?? ne dersinizzzz :D

Lioness
11-11-2006, 15:08
#61 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47641&postcount=61)

Buradaki fotoğrafta, kutunun altında, bir koruyucu / akan sıvının toplanacağı bir şey göremedim. Akan sıvı ne oluyor?

Bahçede değilse, bu her zaman sorun oluyordur. Akan sıvının ne yapılması gerekiyor? Atılması mı, tekrar içine katmak mı?

Sepet terasımızda devamlı açıkta durmaktadır. Havanın kuru olduğu zamanlar teras zemininde çamaşır sepetinden akan sıvı görüntülemedik. Biz içine meyva, sebze artıkları, yaprak ve bazende saksı değiştirerken (içindeki kökleri temizlendikten sonra) artan toprakları atıyoruz.

bahcıvan
11-11-2006, 16:00
Bende bir meyve kasasına koydum bitkisel atıklarımı, ağzıda açık, sadece büyük bir saksı altı tabağı koyuyorum üstüne. Atık bitmiyorki durmadan mutfaktan taşıyorum. Balkonda 1 torba içinde de kum vardı onuda döktüm içine. Mademki kumlu toprak köklendirmede işe yarıyor biraz kumda faydalı olabilir diye düşündüm. Zaten bu bir deneme. Tek problem bazı şeyleri büyük parçalar halinde attım, örneğin portakal kabuğu veya bozulmaya başlamış tam bir portakal **** elma gibi. Bakalım yaza ne çıkacak kutudan :)

Ela
11-11-2006, 17:05
Merhaba,




Haa, bu arada, peki b vitamini zengini makarna haşlama suyunu da kullanabillir miyiz, ne dersiniz? Ne dersinizzzz, eveett?? ne dersinizzzz :D
makarna haşlarken haşlama suyuna tuz atıldığı için bitkilere zarar verir onun yerine makarnaları çok az suda haşlarsanız hem daha lezzetli hem de besin değeri yüksek olur.

kürekçi
11-11-2006, 21:02
Pirincin ilk yıkama suyunda ve makarnanın da haşlama suyunda daha çok nişasta olacağını düşünüyorum. Nişastayı da bitkiler nişasta olarak kullanamazlar, öncelikle kendi yapıtaşlarına ayrılması gerekir ve bu yapıtaşlarının da onları oluşturan elementlere ayrışması gerekir. Yani direk kullanılamayacakları için sebze haşlama suları kadar faydalı olmayacakları düşüncesindeyim. Biz yine de emin olmak için Mine Hocayı bekleyelim :)

lerdemir
11-11-2006, 22:51
Peki Zerrin Hn,

Ya bu TUZ meselesini hiç düşünmeden makarna haşlama suyunu saksıya dökmüşsek ve de tam 4-5 gün sonrasından itibaren Japon Gülünün tüm yaprakları birden beyazlaşmaya, kurur kıvrılır gibi olmaya başlamışsa neler yapılabilir dersiniz? Hani mesela diyorum, ama sordum maalesef eşim, dediğiniz gibi tuz koymuş o makarna suyuna ve şimdi sizin mesajınızı okuduktan sonra bir anda şimşekler çaktı kafamda "evet o makarna suyundanmış demekkk" dedim. Ama umarım çok geç değildir... Ne yapmalı?


Bir de kestane haşlama suyuna kimse birşey dememiş... Onu daha uygulamadım, tutuyorum öyle bir kenarda.. Vallahi ...:rolleyes:

Mine Hnnnnn, diğer üstadlaarrr... İmmdaaattt !!! :(
makarna haşlarken haşlama suyuna tuz atıldığı için bitkilere zarar verir onun yerine makarnaları çok az suda haşlarsanız hem daha lezzetli hem de besin değeri yüksek olur.

Ela
12-11-2006, 12:14
sayın Lerdemir tuzlu su dökülen çiçeğe ne yapmak lazım inanın bilmiyorum.Bir uzmana sorun derim.Ama fikir yürütelim isterseniz bitkinin tuzu bünyesinden atması nasıl sağlanır onu düşünmek gerekir.Ben olsam biraz köklerine dokunmadan biraz toprak alırdım yerine yeni toprak koyardım.çok su verirdim.tabaktaki suyu dökerdim sıcak bir ortama koyup yapraklarını yıkardım. kestane haşlama suyu kışın iç mekanda kullanılır mı bilemem;Ben haşlama sularımı kışın sadece dış mekanda kullanıyorum.

Mine Pakkaner
12-11-2006, 20:59
Tuzlu su dökülen bir çiçeğe yapılacak tek şey bol suyla toprağını güzelce yıkamak ve çok zarar görmemesini, hassas bir bitkiyse de ölmemesini ummaktır.

Bu tür sebze meyve haşlama sularınızı atmak istememenizi anlayışla karşılıyorum ancak bu konuda her bitki için her haşlama suyu uygulanır mı gerçekten bilmiyorum. Konu ile ilgili bir bilimsel çalışma da henüz okumadım. Eğer elinde olup da paylaşan üyemiz olursa sevinirim.

Todor
13-11-2006, 07:21
Ayrıca makarna ve patates gibi nişastalı besinlerin haşlama sularının, toprakta kurt ve sirke sineklerine yol açacağını zannediyorum.

BenBen1967
13-11-2006, 12:40
CODE][/CODE]Her yıl baharda bahçede yaptığım ot temizleme işleminden sonra bahçenin bir kenarına derin bir çukur açıyorum içine toplanan tüm yaprakları dalları yani bahçeden çıkan hatta evden çıkan bunların içinde bozulmuş meyvalar sebzeler yemek artıklarıda oluyor çürüyecek ne var ne yok doldurup kapatıyorum ertesi yıla bahçeye serecek kadar( siz kompost diyorsunuz ben gübre)çıkıyor.bunu her yıl tekrarlıyorum .Önce önceki yıldan oluşmuş olanı çukurdan alıyorum sonrada yenilerini dolduruyorum son 6 yıldır sorunsuz bunu başardım hatta bahçenin o kısmına ne ekersem muhteşem oluyor acaba doğrumu yapıyorum diye bir sorma ihtiyacı duydum ne dersiniz yaptığım doğru mu?

lerdemir
13-11-2006, 14:41
Zerrin Hn ve Mİne Hn,
İlginize teşekkür ederim.

Yağmurlardan biriktirmeye çalıştığım azıcık değerli su ile Japon Gülümü, yeni ceviz sürgünlerimi ve caanım Kıbrıs Limonumu suladım (bu üçü tuzlu makarna suyuna maruz kalanlardı). Limonum daha dayanıklı çıktı galiba. Allahım, inşaallah limon ile cevizlerim kurtulur -Japon Gülü harab da, o yüzden hiç umudum yok desem yeridir; zira en fazla suyu ona boca etmiştim :( -

Ateş Öztan
14-11-2006, 12:46
Kompost kutularını almadan önce, yaprakları kompost yapmak için çok büyük ve kalın siyah (yakl.1-1.2mt yüks.) çöp torbalarını nalburdan almış, küçük bir paket olana kadar katlamış ve bir delik zımbası( çap 10mm gibi) 10-15 cm aralıklarla delik açmıştım.
Sonbaharda doldurduğum bu torbalar yaza güzel bir kompost yapıyordu. Çok ucuza ve kolayca sizlere yapabilirsiniz. illaki, büyük olması gerekmiyor.

Cahide Kartal
10-12-2006, 22:42
bahçemizde kompostiçin gerekli yer ve sayılan malzemelerden bolca mevcut peki hazırlamak için belirli bir mevsim var mı? toplamadığım sürece bu malzemeler bahçede kendiliğinden kompost olurlar mı?

Cahide Kartal
10-12-2006, 22:56
bazı sebze meyve ya da gıdaların haşlama , yıkama sularını ve posalarını bitki besini olarak kullanıyoruz ya kendi sağlığımız için faydasını gördüğümüz bitkisel çayların( kekik ,ıhlamur, ısırganotu vs..)kalan sularını ve posalarını da aynı şekilde kullanabilirmiyiz ? ayrıca sağlıklı günler.

Mine Pakkaner
11-12-2006, 10:00
Cahide hanım, kompostunuza bitki çaylarının posalarını, kullanılmış poşet çayları koyabilirsiniz. Bunları olduğu yerde bırakırsanız zaman içinde toprak üzerinde çürür ancak, bahçede kendiliğinden kompostlaşmaz.

KUMRU
12-12-2006, 20:12
Herkese merhaba , Ateş Öztan'a bir kaç sorum olacaktı , 29.10 tarihli mesajınızdaki kompost kutusunu acaba nereden almıştınız , normal bir otomobilin bagajına sığar mı ve son olarak da sığmaz ise daha küçükleri var mı? Şimdiden çok teşekkürler.

Mine Pakkaner
13-12-2006, 00:55
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47621&postcount=56 burada Ateş Bey'in kutuları var. Bauhaus 'tan almış.

Ateş Öztan
18-12-2006, 19:06
Haklısınız,
Bayrampaşa'da ilk gördüğümde 40-50 YTl idi. Fırsatım olmamıştı.
Daha sonra gittiğimde 20-22 YTl gibi bir fiyat yapmışlardı. Sebebini sorunca satılmadığı için demişlerdi. Bir daha gelmeyeceğini anlayınca, fiyatı da böyle ucuz olunca kalanlar içinden sağlam son beş adedini ben aldım. Bir arkadaşım başka bir mağazadan biraz daha küçük bir modelini bulup almıştı. Ben memnunum.

Merhaba.
Sordum, Bauhaus da artık bunlardan yok. Aylar önce bir parti olarak gelmiş ve (reyon uzmanının söylediğine göre) çok zor satılmış, bir daha getirmemişler. (Kozyatağı ve Bayrampaşa mağazalarında.)
F.Y.

Ateş Öztan
18-12-2006, 19:09
Bauhausda olduğunu yazdığım kompost torbalarını kendiniz de yapabilirsiniz.
Resimlerini koyuyorum. Sonbaharda beş tanesi yetmediği için torbalardan da yararlanıyorum.

Ateş Öztan
18-12-2006, 19:10
Kompost için dalları makine ile kıyıyorum. Hatta defne ve manolya yapraklarını da makineden geçiriyorum. İçindeki görünümü..

Ateş Öztan
18-12-2006, 19:12
Bu da elenmiş ve kullanıma hazır hali..
Bizim burada yabani ot tohumları bol olduğu için ilk kullanımda biraz sorun oluyor.

Ateş Öztan
18-12-2006, 19:13
Sonbaharda doğaya yetişmek imkansız.

Ali Çakır
30-01-2007, 21:51
Herkese iyi günler,

Ben de kompost hakkında bildiğim birkaç şeyi paylaşmak istiyorum.
Bahçemde kompost yapıyorum ve evdeki çoğu yemek artığının yanı sıra bahçemden ve komşulardan elde ettiğim kesik çimenler ve dökülen yaprakları kullanıyorum. Çevredeki atölyelerden iğne yapraklı ağacın olmamasına dikkat ettiğim talaşları topluyor, çayıra çuvallarla gidip yonca topluyorum. At çiftliğinden de yanmış ve yanmamış gübre alıyorum.

Kompostu doğrudan toprağın üstünde yapıyorum, ancak üstünü kaplıyorum. Havalanması için dibine önce dallar ve çalı çırpı yerleştiriyorum ve iki haftada güzelce bir ters çeviriyorum.

Bunun dışında, önemli olan bir şey komposta eklenen malzemeleri teker teker eklemek değil, biraz biriktirip tek seferde koymak. Ben, malzemelerim birikince hepsini çimenlerin üzerine yayıyorum ve üstlerinden çim biçme makinesi ile hepsi iyice parçalanana kadar geçiyorum. Sonra bunları toplayım eski kompostun üzerine ya da yanına koyuyorum. Bu hem malzemelerin karışıp topaklaşmasını önlüyor hem de çimlerin üzerince arta kalan malzeme ve güzel bir malç oluşturuyor.

Bir başka nokta da, yeni bir kompost yığını oluşturulurken, içine eskisinden biraz karıştırmak, oradaki bakterilerin çoğalması çok hızlanıyor böylece. Bakterilerden bahsetmişken, bakteri ve mantarlar gerçekten bu işi yapanlar ve çoğumuzun bahçesinde gereğindne çok az barınabiliyorlar. Ormana gidip, yıkılmış ağaçların çürümekte olan gövdelerini bulup bunları toplamak, yaprakları kaldırıp altlarında çürümekte olan katmanları toplamak, orman toprağında köklerin bol olduğu yerlerden toprak toplayıp bunu kompost yığınınızla karıştırmak çok yararlı bir iştir. Bunlar kompostun içinde çoğalabilme fırsatı bulurlar ve bahçe veya saksı toprağınızla karıştıklarında oradaki bozulmuş mikroskopik yapıyı yeniden oluşturabilirler. Ayrıca talaşların mantarlar olmadan çok zor parçalanacağını da söylemek lazım. Bir korkum şudur ki, kompost ısınırken çoğalan sıcağa dayanıklı termofilik(terim buydu sanırım yanlışsa lütfen düzeltin) bakteriler ölmeyebilir ancak diğer bakterile ve mantarlar kurtulamayabilirler, bu yüzden kompost soğumaya başlayınca bu işlemi tekrarlamakta fayda var.

Merak ettiğim konu, farklı bitkilere göre farklı kompostlar hazırlamak. Mesela çiçekli bitkiler için fosforu ve potasyumu yüksek kompost hazırlayabilmek. Azot verebilecek bazı maddeler biliyorum ancak takıldığım nokta fosfor ve potasyum.

Ayrıca vermikompost ile ilgili olarak, bu özel solucanların yurdumuzda nereden bulunabileceğini bilen var mı? Antalya'da yanılmıyorsam ilk vermikompost fabrikamız kurulacaktı. Bir de mantar kompostu var ki o da büyüleyici bir konu, ancak pek bilgim yok, öğrenmek çok istiyorum.

Kusura bakmayın biraz fazla uzun olduysa:)

lerdemir
31-01-2007, 17:46
Fakat ben en çok
"Ormana gidip... yaprakları kaldırıp altlarında çürümekte olan katmanları toplamak..."
kısmını okuyunca "Pes" dedim.

İyi sabır ve azim doğrusu...

Gerçi benim benjamin yapraklarındaki kabuklu bit temizleme çalışmama (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=46749&postcount=68) bakınca pek de uzak gelmiyor ama :)

bnvx
08-03-2007, 03:09
merhaba herkese. ben saksı bitkilerinin budadığım ya da kendiliğinden kopan yapraklarını kendi saksısının içine gömüyorum. bu doğru bir uygulama mı? yoksa yanlış ya da faydasız mı?

denizakvaryumu
08-03-2007, 07:46
yanlış, mantara yol açabilir.

memet
12-03-2007, 09:58
Kompost denemem başarılı olmadı gibi..fotoğraflardaki örnekler gibi olmadı.

anilozer112
12-03-2007, 11:52
Biçtiğim çimleri bir kenarda toplardım.İlk işim bizim inşaattan artan kalıp tahtalarıyla kompost kutusu yapmak.Düzenli olsun biraz..:D
Acaba bunun altına veya üstüne kurumuş fıntık kabuları koysam nasıl olur.Kabuk derken yeşil olanı.
Yoksa hiç koymayım mı?Çünkü makina bu kabukları ayırırken zaten bizim bahçeye serpiştiriyor ve o çimenlerin üstünde çürüyor.
Bilmem ki ne yapsam??

zeonka
19-03-2007, 14:56
Merhaba bende siteye yeni üye oldum ve sormak istediğim birşey var.Kuru fasulyenin haşalama suyunu çiçeklerime verdim (bie arkadaşımdan duymuştum).Daha bugün verdiğim için nasıl sonuç verir henüz bilmiyorum bilen arkadaşlar varmıdır acaba.Birde kauçuğuma suda eritilmiş maya verdim (hatırladığım kadarı ile kauçuğa bira dökerlerdi )Yorumlarınızı ve tafsiyelerinizi bekliyorum.

BenBen1967
22-03-2007, 20:27
Kurufasulye suyu olayını bende duydum ama makarna haşlama suyu faciasından dolayı denemekten korktum ,
eğer sizin çiçeklere bir şey olmaz da yaşarlarsa haber verir misiniz?Merakla bekliyorum.

Menekşe sevdalısı
24-03-2007, 23:51
Merhabalar yazılanları baştan sona okudumda aklıma takılan birden fazla soru var.Yönlendirip yardımcı olursanız sevinirim. Öncelikle çay, pirinç suyu,paslı çivi durumlarını acaba afrika menekşelerim için uygulayabilir miyim?Bunları uygulamak için herhangi bir bitki ayrımı var mı yoksa bütün çiçeklere uygulanabiliyor mu? Ve kompost hazırlamayı balkonda gerçekleştirebilirim dimi? Bu oluşan gübreyide menekşelerim için kullanabilir miyim? Kompostun oluşması ve kullanıma uygun olduğu bi zaman var mı bunu nasıl anlayabilim? Bu işe yeni başlamış biri olarak sizlerin engin tecrübe ve profesyonelliğinizden çok şey öğreneceğim şüphesiz. Cevapsız kalmayacağımı sezinliyorum.Teşekkürler

BenBen1967
25-03-2007, 00:34
ben balkonda küçük bir poşette kompost yapıyorum tabi ki temizlikçi kadının hışmından kurtulan olursa kullanıyorum(bulduğu her torbayı çöp var içinde diye atıyor ona göre onlar çöp)

Serhan KARAGÖL
10-04-2007, 19:47
merhaba herkese. ben saksı bitkilerinin budadığım ya da kendiliğinden kopan yapraklarını kendi saksısının içine gömüyorum. bu doğru bir uygulama mı? yoksa yanlış ya da faydasız mı?

Hastalılardan ari bir yaprak için konuşursak problem yaratmaz ancak anladığım kadarıyla siz bunu saksıdaki bitkinize besin olsun diye yapıyorsunuz. Eğer bunun içinse bence boşuna bir çaba. Saksıda kopardığız yaprağın çürümesi,kuruması,ufalanması uzun zaman alır. Bence uğraştığınıza değmez.

kürekçi
11-04-2007, 17:50
Burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181&highlight=kompost)incelerseniz size daha faydalı olabileceğini düşünüyorum.

sayat
05-05-2007, 11:05
Herkese Merhaba!

Kahve telvesinin bitkilere iyi geldiğini okumuştum bir yerlerde. Bu konuda bilgisi / tecrübesi olan var mı?

Saygılar, şimdiden teşekkürler.

lerdemir
05-05-2007, 12:07
Merhaba sayat,

Bu bağlantıda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4213), kahvenin gübre niyetine kullanımı için bir dağıtım duyurusu var, ama teknik olarak kahvenin nasıl, ne için, ne kadar kullanılacağının açıklaması yok.
Bulursam da eklerim.

Hepimiz bir araştıralım bakalım ne çıkacak?

sayat
05-05-2007, 12:14
Çok teşekkürler. Dolayısıyla evde pişirdiğimiz kahvenin fincanda kalan telvesini de bu amaçla kullanabilir miyiz, merak ediyorum. Verdiğiniz linke bakılırsa, cevap olumlu görünüyor!

Araştırmaya değer gerçekten.

COYOTE
11-06-2007, 21:31
Şekersiz olmalı herhalde:confused:
Telve ile ilgili çok sayıda bilgi var yabancı kaynaklı sitelerde.Genel olarak yazılanları çevirmeye çalışarak ilgili bağlantıda kısaca yazdım.Okuduklarımdan yola çıkarak kendi çapımda filtre kahveli bir denemeyi sardunyalarıma uyguladım.Sonuç alınca paylaşacağım.;)

DevrilgenKayik
11-06-2007, 23:06
Bu haftasonu büyük heyecanla ilk kompost kutularımızı doldurmaya başladık. Resimlerdeki gibi 2 gözlü tahtaya kestiğimiz çimleri ve evde ne çıkarsa onu atmaya başladık. Hatta fazladan yumurta bile yedik diyebilirim, sırf kabuk çıksın diye.

Bir de yeşil plastik kompost torbalarını Almanya'da buldum. Ondan da 5 tane aldım. Kapaklı, içinde hava alabilen delikler var, en fazla 30 kg alıyor ama pratik gibi gözüküyor. Aklıma takılan bir konu oldu. Çekirdekleri , örneğin zeytin, atabilir miyiz? Ayrıca kompost ile humus aynı şey mi ? Ya da torf. Bunların hepsi doğal ve su geçirgenliğini arttırıyor öyle değil mi?

seda48
28-06-2007, 13:48
meyve sebze artıklarından torf üretimi konusunda daha ayrıntılı bilgi verebilcek olan var mı acaba?

Mine Pakkaner
29-06-2007, 13:07
... Çekirdekleri , örneğin zeytin, atabilir miyiz? Ayrıca kompost ile humus aynı şey mi ? Ya da torf. Bunların hepsi doğal ve su geçirgenliğini arttırıyor öyle değil mi?

Çekirdekleri atabilirsiniz, ancak parçalama şansınız olursa başarı daha yüksek olur.

Kompost ve humus aynı şey değildir. Humus toprak içindeki organik maddedir. Uzun yıllarda oluşur, içreriğinde humik ve fulvik asitler bulunur.Kompost ise organik atıkların geri kazanımı için çeşitli metodlarla mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılıp çürütülmesi, olgunlaştırılması ile oluşur. Torfsa yosun ve diğer bataklık bitkilerinin su altında kalmış, çürümüş ve kalın yataklar meydana getirmiş halidir.

Bunların hepsi doğaldır. Hepsi toprak yapısını iyileştirir.

Murat Öz
20-07-2007, 10:06
Merhaba ,
Tüm mesajları ilgi ile okudum.Bu hazırlanan kompost gübre sadece çiçekler için mi yararlı ? Yoksa büyümekte olan ağaç fidanlarının toprağına karıştırsak fidana faydası olur mu.?
Düşüncem ; Yeni ağaçlandırma çalışması yaparken, fidanın dikileceği çukura bol miktarda bu kompost ilave etmek.
Fidanın büyümesine olumlu ve/veya olumsuz yanları hakkında bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum.

Öz Murat ,
İzmir

Tuba
22-07-2007, 10:32
Merhaba,

Kompostu toprak saksida yapsak olur mu? evde goruntusunden pek de haz etmedigim bir toprak saksi var, onun icinde yapsam olur mu?

(Turkce karakter olmayan klavyede yaziyorum, imla hatalari icin ozur dilerim.)

DevrilgenKayik
27-07-2007, 20:27
Ben en son 2 fidan (hatta -fidancik) diktim. Topragimiz cok killi oldugu icin, suyu suzemiyor. O nedenle 1/3 kompost kattim.

Yalniz Mine Hanim , sonradan baktigimda bu kompost da suyu tutuyor, dolayisiyla acaba yanlis mi yapiyorum, killi toprakta kullandigimda ? Ikisi de suyu tutuyor, su da kokleri curutuyor. Benim anladigim biz bircok fidani bu yuzden kaybetmisiz. Topragi kazinca macun gibi cikiyor toprak. Bunu iyilestirmek icin ne yapmali, ne eklemeli acaba ?

memet
31-07-2007, 18:33
Kimler kompost yapıyor?
Ne aşamada kompostunuz, hazır olduğuna nasıl karar vereceğiz?

DevrilgenKayik
31-07-2007, 20:16
Biz yaklasik 2 aydir yapiyoruz. Kismen golgeli oldugu icin kurumamasi icin ara ara su ciseliyoruz. Ayrica altust etmek gerek lazim. Sanirim ancak gelecek sene kullanabilecegiz, Mart gibi. Bildigim kadariyla (ve satilanlari ve yapan bir arkadasimin evinde gordugum kadariyla) hazir oldugunda iyice kararacak ve guzel toprak gibi kokacak.

Tuba
02-08-2007, 10:49
Sorum kaynamış galiba... Toprak saksıda yapsak olur mu? Üzerini örtmelimiyim? Terasta büyükçe bir toprak saksı var da... Olmazsa büyükçe plastik bir poşete de alabilirim.

memet
02-08-2007, 11:32
Kompost yapımı için kullanılan malzemerle dikkat edersen, örtmek gerekecek gibi. Diğer yandan örnek malzemelerin hepsinin delikleri de var. Hava almazsa, kompost değil, çürüme olabilir.
Benim fikrim bu. Ben naylon çuval içinde deniyorum.

Murat Öz
02-08-2007, 11:54
Sorum kaynamış galiba... Toprak saksıda yapsak olur mu? Üzerini örtmelimiyim? Terasta büyükçe bir toprak saksı var da... Olmazsa büyükçe plastik bir poşete de alabilirim.

Kompost konu başlığının ilk mesajlarına bakarsanız Toprak saksıda yapılamayacağını görebilirsiniz.
Saksının çevresinde delikleri olmalı.Ayrıca saksının büyüklüğü ne kadar.
4-6 ay bekleneceği düşünülürse orta boy bir toprak saksıda kompost hazırlamak gereksiz bir uğraş olacak gibi.:o

Ege Üni. Fen fakültesi bahçesinde kesilen çimler ve budanan çalıların artıkları ile kompost hazırlamayı düşünüyorum da nereye depolayabileceğime hala karar veremedim
Yıllardır çıkan artıkları çöpe göndermeye alışmış bir sistemi kompost hazırlamaya ikna etmek de pek kolay olmayacak.
4-6 ay bekleyince atıl durumda ki bir toprağa ihtiyaç var.

memet
02-08-2007, 12:17
Kampüsün içinde bir alan bulunabilir

Murat Öz
02-08-2007, 12:24
Fen Fakültesi Botanik bahçesinde yapılabilir de gidip müdürle konuşmak lazım.
Net üzerinden konuşmak kolay da yüzyüze :(
Uff.
Bu işi Bodrum kat depoda güneş görmeden yapsam olur mu ki.?
Kuruma devam eder , sulamamız gerektiğini yazmamıştı Mine hanım.

Tuba
03-08-2007, 09:44
Anladım. Saksı oldukça büyük aslında. Sadece altında su tahliyesi için delikler var. Hava alması gerektiğini okudum, saksının etrafına delik açamayacağım için üstünü örtmeden yapsam nasıl olur diye düşünüyordum. O zaman ben de naylon çuval bulayım evde. Bakalım becerebilecekmiyim...

Teşekkürler...

Murat Öz
21-08-2007, 08:35
Site olarak botanik bahçesiyle tanışıklığımız var, yakında bazı projeler de planlıyoruz, İzmir başlığında takip edebilirsin.
Kompost konusunu da görüşürüz.

Merhaba,
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi D Blok yanında ki Mahzar Zorlu Futbol sahasının biçilmiş çimleri çöpe gitmeyi bekliyor. :(

http://i172.photobucket.com/albums/w17/wwwderetepeorg/Ormanim/Kompostlukimenler.jpg

Sergüzen
21-08-2007, 11:15
Ben hobi bahçemde altı torba kompost hazırladım. Açık alanda durmasına rağmen koku, zaman zaman rahatsız ediyor. Kapalı alanda tavsiye etmem.

Sergüzen
21-08-2007, 12:09
Merhaba,
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi D Blok yanında ki Mahzar Zorlu Futbol sahasının biçilmiş çimleri çöpe gitmeyi bekliyor.


Çimenlerin yanına saman,talaş gibi kuru malzeme de gerekiyor.
Belediye organize olabilse sonbaharda bol miktarda kompost hazırlanarak bitkisel artıklar geri kazanılabilir. Böylece çöpe gidecek malzemelerden artı değer oluşturulabilir. Ben bahçemden söktüğüm bitki gövde ve köklerini (hatta komşularımın artıklarını) kompost olarak değerlendirdim. Bak. kompost yapımı

Murat Öz
21-08-2007, 12:19
Saman Talaş kuru malzeme de gani gani.!!
Yapmama izin verseler Fakültenin uygun bir yerinde öğre tatillerinde tek başıma çalışıp yapacağım.
Dekan yardımcımıza buradan aldığım bilgiler ile oluşturduğum dosyanın bir çıktısını verdim.
Moderatör arkadaşımız memed yakında Botanik bahçesi ile bri görüşmemiz olacak diye yazmıştı onu bekliyorum birazda.
Belediye demişken İzmir'de Park ve Bahçelerde kesilen çim artıkları ile budanan yaprakların ne yapıldığını da çok merak ediyorum.
Kompost hazırlamak için gereken 4-6 aylık süre de kullanılacak alan da önemli bir sorun belediye organizesi için.!
Deretepe Dağcılık Grubumuz için ağaçlandırılacak arazi tahsisi yapıldığında arazi de ki ilk işim kompost hazırlıklarına başlamak olacak.

Murat Öz
21-08-2007, 14:08
Saman Talaş kuru malzeme demiştiniz.! :)

http://i172.photobucket.com/albums/w17/wwwderetepeorg/Ormanim/KompostlukMalzemeler008.jpg

İçinde ki Çöpleri ayıklamak gerekiyor tabii.

Güler
21-08-2007, 18:37
Sevgili arkadaşlar,
Kompost konusunu baştan sona kadar okudum. Bir ara, 2-3 sene evvel bilinçsizce denemeye karar vermiştim. İlk iş olarak da bahçede kestiğimiz çimleri bir yerde biriktirmek oldu. Aman Allahım o ne koku. Eşim sakın haa, dedi.
Daha sonra da vaz geçtim. Şimdi öğrendiklerimi tatbik etmek istiyorum. Sayın Mine hanımın şamada gösterdiği gibi tel örgü içinde de yapabilirim, çukur da açabilirim. Peki toprağa çukur açtığımızda dibine drenaj hortumu koymam gerekiyor mu? Yoksa çukurun altına ufaltılmış dal parçaları koymak kafi mi? Çukurun ortasına da boru koyacakmıyız?

Mine Pakkaner
21-08-2007, 21:14
...
Belediye demişken İzmir'de Park ve Bahçelerde kesilen çim artıkları ile budanan yaprakların ne yapıldığını da çok merak ediyorum.
...

Belediyenin çöpten gübre elde ettiği fabrikada değerlendiriliyorlar.

Mine Pakkaner
21-08-2007, 21:20
Sevgili arkadaşlar,
Kompost konusunu baştan sona kadar okudum. Bir ara, 2-3 sene evvel bilinçsizce denemeye karar vermiştim. İlk iş olarak da bahçede kestiğimiz çimleri bir yerde biriktirmek oldu. Aman Allahım o ne koku. Eşim sakın haa, dedi.
Daha sonra da vaz geçtim. Şimdi öğrendiklerimi tatbik etmek istiyorum. Sayın Mine hanımın şamada gösterdiği gibi tel örgü içinde de yapabilirim, çukur da açabilirim. Peki toprağa çukur açtığımızda dibine drenaj hortumu koymam gerekiyor mu? Yoksa çukurun altına ufaltılmış dal parçaları koymak kafi mi? Çukurun ortasına da boru koyacakmıyız?

Sadece çim artıklarını kompostlamak bu sonucu dğurmuş. İçerisine kahverengi malzeme dediğimiz karbonlu malzemeden koymak şart. Toprağa çukur açtığınızda dibine drenaj hortumu koymak gerekmez. Toprağınız süzek değilse biraz çakıl koyunuz. Çukurun ortasına boru koymanız gerekmez. Ancak koyarsanız havalanmayı arttırırsınız.
Kompost oluşumunu hızlandırmak için Compost- aid ve Stuble- aid diye aktivatörler var. Kompostun kalitesini de arttırıyor, kullanmanızı öneririm.

Güler
21-08-2007, 22:43
Sayın Mine Pakkaner,
Çok teşekkür ederim.
Benim bahçem çok büyük, saadece bahçeden çıkan ot artıkları haftada bir römork dolusu oluyor, 1m derinliğinde kazdırdığım çukur çabuk dolar. Kompost oluşumunu hızlandıran aktivatörleri de koysam ne kadar zamanda oluşum sağlar?

Mine Pakkaner
22-08-2007, 10:18
Kompost oluşumu için geçen zamanı 1/ 3 oranında veya diğer şartların da uygun olması durumunda neredeyse yarı yarıya hızlandırıyor.

Ancak sizin bu kadar çok otunuz yani azotça zengin malzemeniz varsa, bir o kadar da kahverengi yani karbonca zengin malzeme bulmak zorunda olduğunuzu unutmamanız gerektiğini tekrar hatırlatırım.

ahmet10
11-10-2007, 20:57
Yazılanları okudum ve bende yapmaya karar verdim. 6 ay kadar önce altı çatlak bir plastik kovaya kompost kaplarındaki gibi delikler açıp kullandım. En alta kahverengi malzeme yaprakları üstüne çim biçme makinası artıklarını onun üstünede ormandan aldığım toprağı hafif karıştırıp serdim kovayı kat kat istifledim.

Kahverengi malzeme olarak artan küflenen ekmekleri dahi kullandım. Biraz da çevre çit budamasından artan küçük dal parçalarından koydum. İki parmak kalınlığı bulan katların arasına birer tutam üre yani azotlu gübre ekeledim. Katlar arasını çamur olmayacak şekilde ısladım.

2-3 günde bir yığını kontrol ettim. Kızışma başlayınca arasıra karıştırarak her tarafını havalandırdım. Kızışma yavaşladı ama kompostum olmamıştı. Bu süreç 2 ayı geçti.

Bu zaman diliminde yığını ara sıra suladım. Biraz abartmışım herhalde çamur oldu. Sulamayı kesip içine biraz daha toprak kattım üzerini açtım. 4. ayın sonunda kompost nemli bir hal aldı ve olgunlaştı. İçindeki çam ibrelerinin bazıları bahsedildiği gibi tam çürümemişti. Ben de onları yeni kompostuma katmak için ayırdım.

Benim kompostum biraz geç oldu bu da fazla sulamaktan ama arkadaşlara tavsiyem toprağı çok kuru koymasınlar ve çok sulamasınlar, zaten yeşil malzemenin suyu yetiyor. Yoksa sinek koku ve çürüme oluyor. Dal ve kalın odunsu parçaları mutlaka parçalasınlar yoksa tam komposta karışmıyorlar ve elerken çıkıyorlar.

Şimdi yeniden yaptım ve sulamadan toprağı nemli koydum ve birazda eski komposttan ekledim. Zevkli bir iş. Herkesin denemesini tavsiye edeim. Başarılar.

Mr.Green
31-10-2007, 14:38
Hazirlayacagimiz kompost gubreyi her turlu bitkinin yetistiriciliginde kullanabilirmiyiz ve sera icindeki toprakdada kullanmamizda sakinca varmidir,varsa ne turlu sakincalari vardir? Varsa avantaji ve dezavantaji arasindaki orantilar nelerdir? Bu konularda yardimci olursaniz cok memnun olurum,tesekkurler.

nevsune
30-11-2007, 11:53
Kapaklı ve büyük bir kirli çamaşır sepetinin içine yazdan artan kullanılmış toprakları doldurarak balkondaki gider deliğinin üzerine yerleştirdim. İçine dökülmüş yapraklar, evsel atıklar (içilmiş çay yaprakları, sebze ve meyve kabukları ve parçaları), gazete kağıdı ilave ettim. Yalnız, kahverengi malzemelerden bir şey ilave edemedim. Dalları robotla parçalamayı düşündüysem de bıçaklarına zarar veririm korkusuyla vazgeçtim.

Kompost gübre olması için, deliklerin yeterli olmasını umuyorum. Bir süre daha evsel atıkları ilave etmeye ve üzerlerini biraz daha toprakla kapatmayı planlıyorum.

Bir süre sonra içine gübre ilave etmeyi düşünüyorum. İlkbahara kadar içindekileri kompost haline getirmeyi başarırsam, bu yıl bitkilerimin daha iyi gelişmesini sağlayabilirim.

İklimsiz
30-11-2007, 16:01
Sayın Nevsune, forumda okuduklarımdan yola çıkarak aynı yöntemi ben de denedim. Yaklaşık 1,5 ay oldu hala beklemedeler. Bazı arkadaşlar koku olabileceğini yazmışlar, benimkinde böyle bir sorun olmadı.

Saygılar.

nevsune
30-11-2007, 16:24
Sevgili İklimsiz

61 numaralı mesajda, koku olmadığı belirtilmiş ve yaklaşık 100 lt. kompost elde edildiği yazılmış. Benim aldığım sepet de o fotoğraftakinin aynısı.

Süre açısından nasılsa önümüzde bütün bir kış var. İlkbahara kadar kompostumuz olur sanıyorum:)

İklimsiz
30-11-2007, 16:31
Evet ben de aynı sepeti kullandım. En çekindiğim koku oluşmasıydı, o da olmadığına göre bu işi becerdik sayıyorum artık:)

Ne dersiniz, herkese önerelim mi? Hem zahmetsiz, hem de neredeyse bedava bir yöntem. Mutfağa harcadığımız sebze-meyve, soğan, patases vs. masrafı, çıkan atıkları görünce, yarısı çöpe gidiyor diye üzülüyordum. Bu şekilde değerlendirmek, ilkbaharda saksı değişiminde çiçeklerimizi coşturacak.

mehtap051
30-11-2007, 16:31
Bende haşladığım yumurtanın suyunu dökerim.Ne kadar doğru bilmiyorum.

nevsune
30-11-2007, 16:43
Hatta yumurta kabuklarını da koysak kalsiyum aldırmış olmaz mıyız? Ben sabahları yumurta yendiğinde kabuklarını da ilave ediyorum. Haşlama suyu da hiç fena fikir değil, suya karışmış mineralleri de toprağa aktarmış oluruz.

KUMRU
30-11-2007, 18:55
Yalnız, kahverengi malzemelerden bir şey ilave edemedim. .

Yumurta kutularını (mukavva) da ilave edebilirsiniz. Yalnız mukavvayı ıslatıp parçalara bölüp öyle komposta katarsanız daha kolay eriyor.

Mine Pakkaner
01-12-2007, 00:17
Kahverengi malzemeyi yeteri kadar ilave etmezseniz kompostunuzda kötü kokular olacaktır, aman dikkat :)

nevsune
01-12-2007, 09:41
Mine Hanımın 31 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181&page=2) numaralı mesajını iyice okumakta yarar var.

Örneğin ben bir kez daha ve dikkatimi iyice vererek okuduğumda; daha önce gözden kaçırmış olduğum, ilk katmanın üstüne biraz azotlu gübre konulduğunda fermantasyonun hızlandığını yazdığını yeni farkettim.

İklimsiz
01-12-2007, 11:59
Kendi kompostumu hazırlamaya karar verdiğim günlerde Mine hanımın adı geçen 31 numaralı mesajının yazıcıdan bir çıktısını alıp, buzdolabının kapısına asmıştım. Günde kaç kere okuduğumu **** bir göz attığımı siz düşünün artık:)

Dersimi iyi çalıştım sanıyorum:)

kuzen38
02-12-2007, 02:35
Sadece kaynamis cay yapraklarini kullanmayi düsünüyorum acikcasi, malum kapali alanda kullanicam kokularla bas edemeyip evden atilmayayim :)

ctuncel
05-12-2007, 15:30
Amerikalılar bunun için bir cihaz üretmişler

http://www.naturemill.com/products.html

Bu sitede incelenebilir.

çekirdek
08-12-2007, 02:49
Balkon sakslarımızın içine çürüyen meyvelerimizin (örneğin nar) suyunu sulandırarak dökebilir miyiz acaba? Küfleme mi yapar yoksa iyi mi olur?

Kan da toprakta gübre için iyidir ya, bazen kasaptan aldığımız etlerden akan kanlara kafam takılıyor. Onları da sulandrarak kullanabilir miyiz? Ve kurban bayramındakileri de.

Cahide Kartal
12-12-2007, 20:05
Evimizde her gün meyve ve sebze atıkları çıkıyor bahçemiz de var fakat havalar malum(yağışlardan) çukur açıp uygun işlem yapamıyorum bunları büyük boy çöp torbalarında biriktirip havaların ısındığı bir zamanda topluca yapsam nasıl olur

zıkkım
13-12-2007, 22:30
projemin konsepti nedeniyle alnımda bir kompost -çürüntü oluşturma alanı oluşturmaya karar verdim fakat yeterli materyal bulamadım .
yardımcı olabilirseniz sevinirimm
tesekkürler...

memet
14-12-2007, 08:53
Zıkkım hoşgeldin.
Bu başlıkta kompost oluşturmak için gerekli olan bilgiler var. Onları okuduktan sonra, sorununun ne olduğunu daha ayrtıntılı açıklarsan yardımcı oluruz.

zıkkım
14-12-2007, 21:43
hoşbulduk :)
istedigim bilgilerin bir kısmına ulaştım yalnız bir kaç sorum daha olucak ;
-mesela 50 m2 lik alanda kompost alanı kaç m2 olmalı?
-kompost alanı içine herhangi bir araç veya makina konulabilir mi?
-birde oluşabilcek kötü kokular için ne gibi önlemler alabilirim?kokulu bitkiler kullanmam çözüm olabilir mi ?
ilginize tesekkürler ...

feriha
26-12-2007, 17:31
Ben de nevsune ve güler hanımın kullandığı çamaşır sepetinde kompost yapmaya başladım! Umarım bahara kadar kullanılır hale gelir..Paylaşımlarınız için teşekkürler arkadaşlar!. Terasta donmasının oluşuma olumsuz bir etkisi olur mu acaba? Üstünü kapamalımıyım sepetin?

nevsune
26-12-2007, 17:47
Ben kendi kapağını kapalı tutuyorum. Zaten üstte ve yanlarda delikleri var, oralardan hava alır. Hazır satılan kompost kapları da kapaklı.

Yazın bahçenin birinde gördüğüm bir kompost yığının üzerini naylonla örtmüşlerdi.

npolatoglu
07-01-2008, 11:46
Kompost Ürünü İle Gübre Arasında Ne Fark Vardır?



Kompost, gübre değildir. Gübre toprağa bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddesi kazandırırken kompost, toprağın (zeminin) yapısal düzenini sağlar. Ancak kompost içerisine belli oranlarda Azot, Fosfor, Potasyum (N, P, K) ilavesi ile üstün kalitede gübre eldesi mümkün olabilmektedir. Elde edilen bu gübrenin tarım alanlarına yararı tüm yapay gübrelerden daha fazladır. Ayrıca ham maddesinin doğal nitelik taşıması nedeni ile tarımsal alanlarda üretilen ürünlerde yapay tat sorunu ortadan kalkar.



devamı, http://web.deu.edu.tr/erdin/pubs/doc25.htm adresindedir.Faydalı olması dileğiyle herkese öneririm.

Süha Şendoğan
16-01-2008, 14:02
Evet kompostlama sürecini gerçekleştiren solucanlar var .Bu kompostlara vermikompost deniyor. Solucanlar kompostu yiyiyor ve dışkılıyor, bu da materyali zenginleştiriyor, daha hızlı ayrışma sağlıyor.Bunlar özel solucanlar, kompostun içinde oluşan sıcaklığına dayanabiliyor. Bu solucanlar kırmızı solucanlar (Eisenia fetida)


http://www.intervale.org/img/AFEworms.jpg

Mine hanım
Değerli bilgileriniz için teşekkürler solucan konusu hakikaten çok enteresan beni sorum şu;
Kompostu hızlandıran bu kırmızı solucanlar özel olarakmı yetiştiriliyor veya kısacası nereden bulabiliriz?
Saygılar.

ibrahimlenger
22-01-2008, 14:41
Selam ,
Ben yeni bir üyenizim. Yaklaşık on yıldan bu yana karaçam ve yalancı servi fidanı yetiştiriyorum. Zaman zaman pikniğe gittiğim Eğirdir gölünde çürümüş su bitkisi tabakası ile karşılaştım. Acaba kompost yapımında nasıl yararlanabiliriz.
Bu vesile ile siteyi ülkemize kazandıran ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederim.

Banu82
28-01-2008, 22:49
kendi bilgim dahilinde size bilgi vermek isterim. kompost yapımında birçok materyal kullanılır ama önemli olan zaten bunların toprakta reaksiyon sonucu oluşturduğu ürünün sizin bitkinize yeterli ve gerekli olmasıdır. yani farklı materyallerle farklı ürünler elde ediliyor. ve bitkiye kompostu vermeden önce reaksiyondaki yanma safhalarını geçmiş olması gerekmektedir.

berduray
28-01-2008, 23:34
Banu Hanım merhaba,ben kendi yapmaya çalıştığım kompost denemesini anlatayım,siz benim yanlışlarımı düzeltin,lütfen.


* 1 numaralı denemede bildiğiniz domates kasasına bahçemden topladığım yabani otları,evden çıkan sebze artıklarını(brokoli,lahana kökü,domates,soğan kabukları,sararmış marul yaprakları ) araya gazeteler koyarak doldurdum.En üstüde biraz toprak atarak,1 tahta parçasıla kapattım,ama gevşekçe,


*2 numaralı denememde ise mika bir damacanaya aynı şekilde yabani otları doldurdum en üste biraz toprak koydum.


Ama damacanadan kötü kokular geliyor.Sanırım suyu içerde kalıp,akamadığı için çürümeyle birlikte kokutuyor,*


Bu denemenin komposta dönüşme şansı olabilir mi? Yoksa çürümüş, kokuşmuş işe yaramaz birşeye mi dönüşür? , açıklamalarınızı bekliyorum,teşekkürler

Banu82
29-01-2008, 21:37
http://img177.imageshack.us/img177/2184/bbvbnde8.jpg


merhabalar benduray...
öncelikle şunu belirtmek isterim bende şuan hala bir öğrenciyim ve bir takım şeyleri bende yeni öğreniyorum kendim şahsen kompost hazırlamadım ama okuduğum kadarıyla Materyali toplarken taze materyalin özellikle mutfaktan çıkan sebze ve meyve atıklarının soğuk ve kapalı tutulması mümkünse sap saman gibi materyalle karıştırılarak bekletilmesi önemlidir. Böylece kızışmanın başlayıp koku yapması, böcek, kurtçuk bulundurması aynı zamanda azotun amonyak olarak kaybolması önlenmiş olacaktır. Elde etmek istediğimiz son ürün miktarının başlangıç materyalimizin ağırlık olarak yarısından az, hacim olarak ise daha da yüksek bir kayıpla gerçekleşeceğini göz önünde bulundurmalıyız. ve kompost hazırlamanın birçok yöntemi var. keşke gazete yerine toprak kullansaydınız derim. ayrıca sulama yapmanız gerekmekte. sulamadan sonra yığını kapatacaksınız. ve belli aralıklarla da havalandırmanız gerekmektedir.

Güler
30-01-2008, 05:46
Arkadaşlar, kompost denemem başarısız olmuştu, eşimin aman sakın haa (kokusuna dayanamadığından), demesine rağmen acaba tekrarlasam mı diye başlığı yeniden okudum. Yeşil aksam çok da kahverengi materyali o nisbette bulmak sorun.
Gerçi ben sonbaharda ağaçlardan dökülen yaprakları tırmıkla topladıktan sonra biraz ıslatıp, bütün gül ve ortanca çanaklarına dolduruyorum. Hem de tıka basa. Bütün kış hem kökleri koruyor hem de baharda açtığımda hiç otlanmadığını görüyorum, bu da benim işimi kolaylaştırıyor.

Özcan2007
25-02-2008, 19:44
Merhaba Arkadaşlar
Ben bir net'te organik gübre yapılışını okumuştum, Büyük arazin olması gerekiyor, İlk önce samanla, yaprak talaş gibi humus olan şeyleri toprakla beraber karıştırıyorlar yani harç yapıyorlar. Harç olan toprakla kompostun içine milyonlarca solucan bırakıyorlar. Kafama takılan şey solucanı nasıl çoğaldıyorlar.

safiris
20-03-2008, 01:36
Kompostun hizli olmasi icin bir diger yöntemde kompost atiklarinin icine bir kac solcan koymak. Solcanlar bu cürüyen atiklari yiyerek gübreye ceviriyorlar. Ormanlarda da sonbaharda düsen yapraklar solcanlar tarafindan gübre haline getirilmiyor mu ?

Ayrica kompost yapilacak olan bitkisel artiklar bol hava almali naylon posetlere koyuldugunda daha cok koku yapacaktir. Bir diger noktada kokuya sebep olan bakteri üremesinin sicak ortamda oldugunu düsünürsek kompost yapmasi soguk aylarda daha uygun olacaktir. Agustos sicaginda balkonda toplanan artiklar nede güzel kokar ama degil mi ? Komsularimiza püfül püfül Kompost koklatiriz :)))

Bir de kompost yaparsaniz aman domates artiklarini koymayin cok sinek yapiyor.

Bir Alman komsumdan da limon kabugunu asla kompost yapmamam gerektigini söylemisti. Cünkü yavaslatiyormus kompostu.

Arjin
20-03-2008, 02:17
Ben limon kabuklarinida koyuyurum:( ustelik meyava kabuklarini kucultebidigim kadar kucultuyorum ayrismalari kolaylassin diye.

memet
20-03-2008, 09:49
Kompost kapalı kapta olmamalı, koku yapmasının nedeni genellikle bu oluyor. Yeşil artıkları robottan geçirip kullanıyorum. Soğan koymaktan vazgeçtiğimden beri, koku sorunu olmadı. Hava alabilecek kap olması önemli. kapalı kap olmamalı. Kap örnekleri var başlıkta.

Özcan2007
20-03-2008, 11:11
Merhaba arkadaşlar size yardımcı olmak istiyorum. Aşşağıdaki liklerde kompost yapımı var.
http://www.cocuklarahayat.azbuz.com/readArticle.jsp?objectID=5000000001821619
http://www.batem.gov.tr/bilgiler/kompost/kompost.htm

Dogasever
09-04-2008, 19:23
Bu başlık altında çok basit bir yöntemle evlerimizde kendi gübremizi nasıl yaparız bunu açıklamak istiyorum. Bildiğiniz gibi, artan nüfusumuz ve kentleşme sonucu çöplerin bertarafı çevremizi tehdit eden önemli bir unsurdur. Çöplerin organik kısmı, hem kötü kokulara neden olmakta hem de çöp sızıntı sularıyla doğayı kirletmektedir. Bu başlık altında güdülen amaç çöplerin organik kısmını kaynağında gübre olarak değerlendirilerek çöplerin organik kısmını azaltmaktır. Bunu yaparken, tarım için önemli bir girdi de elde edilmektedir.

Özcan2007
10-04-2008, 21:55
Soru'nun cevabı aşşağıdaki linkte
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181

Dogasever
11-04-2008, 12:16
Teşekkürler Özcan2007,
Yanlış yerde konu açtığımı anladım. İlgili yerdeki yazıları kısaca gözden geçirdim. Benim sunacağım teknik herkesin mutfağında yapabileceği ancak kötü kokulara neden olmayan bir teknik ayrıca sıvı ve katılardan elde edilen kompost da diğer tüm kompostlardan çok daha faydalı! Toksik etkiden de endişe etmeye gerek yok! Yalnız dosyalar pdf olduğundan ekleyemiyorum. O yüzden, bu dosyaları web siteme koyup link vermeyi düşünüyorum. Site yöneticilerimizin daha iyi bir fikri varsa lütfen bana bildirsinler. Saygılar.

feriha
11-04-2008, 12:35
Doğasever sunacağınız teknik hakkında bilgilenmeyi merakla bekliyoruz teşekkürler;)

Dogasever
11-04-2008, 15:24
* Mutfak atıklarından kokusuz kaliteli kompost yapımı için aşağıdaki linki tıklayınız
http://www.emturkey.com/EM_kompost_evde_tur.pdf
* Elde edilen kompostun bahçe ve evlerde kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/saksibahce_tur.pdf
* Elde edilen sıvı gübrenin kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/Cop%20suyu_kullanim_TUR.pdf

Dogasever
11-04-2008, 15:27
* Mutfak atıklarından kokusuz kaliteli kompost yapımı için aşağıdaki linki tıklayınız
http://www.emturkey.com/EM_kompost_evde_tur.pdf
* Elde edilen kompostun bahçe ve evlerde kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/saksibahce_tur.pdf
* Elde edilen sıvı gübrenin kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/Cop%20suyu_kullanim_TUR.pdf

feriha
11-04-2008, 15:56
Bukaşi nedir?

Dogasever
11-04-2008, 16:44
"Bukaşi", "Fermente olmuş organik madde" anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Biz Bukaşiyi yararlı mikro-organizmalarla fermante ederek üretip satıyoruz. Genelde taşıyıcı ve besin değeri olan bir organik maddeyi kullanıyoruz. Yararlı mikroorganizmaları kullanarak çeşitli atıklarla da Bukaşi üretilebilir. Ancak bu konuda uzman olmak gerekir. Bukaşi torbasının ağzı sürekli kapalı tutulduğu takdirde, rahatlıkla 6 ay bozulmadan dayanabilir. Biz 3-4 ay süresince yetecek miktarda 1 kg Bukaşiyi 5 YTL'ye temin edebiliriz. Bukaşiyi gübre olarak kullanmak isteyenler daha fazla miktarda almak için bana email atabilirler. Resmini de buraya ekliyorum. Saygılar.

Dogasever
11-04-2008, 17:12
Bukaşi tek başına gübre olarak da kullanılabilir. Bukaşi kompost gübrenin diğer kompostlardan farkı oksidasyon değil de fermantasyon yoluyla üretilmesi ve yararlı mikroorganizmalarca zengin olmasıdır. Kompostlaştırılacak yığının oksidasyon yoluyla (yani kokuşarak) 70-90 C derece gibi yüksek sıcaklıklara ısınmasına izin verilerek üretilen kompostlardaki organik madde doğal enerjisini büyük oranda kaybetmiştir. Daha düşük sıcaklıklarda fermantasyon yoluyla üretilen Bukaşi kompost ise, enerjisini büyük oranda korumaktadır ve toprağa uygulandığında bu enerjiyi toprağa ve tarımı yapılan bitkilere verir. Fermentasyon yoluyla üretilen kompost bu yüzden bitkiler için daha faydalıdır. Ayrıca, Bukaşi kompost gübre içinde 4 ana grup yararlı mikroorganizma ve bunların da toplam 82 çeşit alt grubu bulunmaktadır. Her bir mikroorganizma özenle seçilmiştir. Mikroorganizmaların görevleri birbirini tamamlamakta ve toplam bir sinerji yaratmaktadır.

Dogasever
11-04-2008, 17:15
Bu konu ayrı bir başlık altında aşağıdaki linkte devam etmektedir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=223992#post223992

çekirdek
12-04-2008, 22:42
Terasta delikli sepette oluşturmakta olduğum kompostum çok fazla küçük çöp sineklerini (günnüş dediğimiz) oluşturdu. Bunu nasıl engelleyebilirim? Çiçekler arası hastalık taşımalarından korkuyorum.

Dogasever
30-04-2008, 17:03
Terasta delikli sepette oluşturmakta olduğum kompostum çok fazla küçük çöp sineklerini (günnüş dediğimiz) oluşturdu. Bunu nasıl engelleyebilirim? Çiçekler arası hastalık taşımalarından korkuyorum.

EM Kullanin sinek olusmayacaktir!
Saygilarimla

syıldıran
16-05-2008, 15:15
* Mutfak atıklarından kokusuz kaliteli kompost yapımı için aşağıdaki linki tıklayınız
http://www.emturkey.com/EM_kompost_evde_tur.pdf
* Elde edilen kompostun bahçe ve evlerde kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/saksibahce_tur.pdf
* Elde edilen sıvı gübrenin kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/Cop%20suyu_kullanim_TUR.pdf

Sn. Arkadaşlar ,
Kompost yapımı konusunu öğrenmeye çalışıyorum , bu şekilde çöpleri kompostlıyarak kendi doğal gübremi elde etmek düşüncesindeyim. Öncelikle deneme amaçlı olarak küçük çapta denemek istiyorum. Kompostun daha hızlı olmasını ve koku yapmamasını sağlıyan EM Bukaşi denilen malzemeden küçük bir denemede yetecek miktarda (Başaılı olursam daha sonra gerekli miktarda alacağım) almak istiyorum. Bu malzemeyi Aydın - Nazilli civarında bulabileceğim bir ilaç bayisi vb. yer konusunda bilgiye ihtiyacım var. Selamlar . .

YorkerJenny
18-05-2008, 19:15
Ev icinde kompost hazirlama:
www.territorialseed.com/product/101/20
yakindan gormedigim ama plastik cekmecelerin altinda hava delikleri varmis. Mutfak artiklari yumurta kabuklarindan, soydugumuz meyva sebze kabuklari, yemek artiklarina kadar her seyi kirmizi solucanlarla beraber bu bu cekmecelere koyuyorsunuz. solucanlar yiyorlar geriey kalan harika kompost.
www.territorialseed.com/product/96/20
charcoal (odun komuru - mangal komuru) filtresi kokuyu onlemek icin kullaniliyormus.
bahce icin
www.monkeyrivertown.com/images/up/compost%20pile%20small.jpg
gibi bir sey yapabilirsiniz. Onemli olan hava almasini saglayacak delikli bir sey kullanmaniz lazim duvarlari icin. Her turlu dogal mutfak ve bahce atigi kullanilabilir deniyor. "Ama" bahcenizdeki hastalikli bitkileri bu komposta eklemeyin, bir de black walnut -siyah ceviz agaic, bilmiyourm orada var mi, yapraklarini komposta eklemeyin agac yapraklari da dahil zehirli, bitkileri oldurur. Baska ne cesit agac veya bitki var digerlerini olduracak kadar zehirli bilmiyorum. Ama bitkileriniz icin harika bir yiyecek hazirlamak, haftalik copunuzu azaltmak ve dogaya yardim etmek adina kompost oldukca onemli ve gerekli.
Kirmizi solucanlarin nerede satildigini bilmiyorum, burada internetde satiliyor, eger yakininizda orman varsa, olmus yapraklar, dusmus dallar, nemli toprak, kaldirinca onlari solucanlari bulacaksiniz. Pek zevkli bir is degil ama, bazi cocuklar solucan yakalamaya bayiliyor belki oyle birkac gonullu bulabilirsiniz :-))

barbababa
28-05-2008, 16:12
merhaba arkadaşlar , nette araştırma yaparken enterasan bir " evde kompost yapma makinesi " buldum .çok da şirin , kokudan filan da bahsetmiyor , sanırım yapılabilir ..
linki aşagıda

http://www.sunfrost.com/home_composters.html

Tumayer
24-06-2008, 15:31
Merhaba arkadaşlar
ben hem bilgisayar kullanıcısı olarak, hemde bitki yetiştiricisi olarak acemiyim.
ancak kulaktan dolma bilgilerle birşeyler yapmaya çalışıyorum.
Antalya seralar bölgesinde iki dönüm bahçem var. Burada nar yetiştirmeyi ve
bir bölümde hobi bahçesi oluşturmak istiyorum.
Kendi olanaklarımla ve internetten edindiğim bilgilerle bahçenin bir köşesinde
kompost gübre oluşturmak için alt yapı hazırladım.
Tüm ev yeşil atıkları, bahçe doğal bitkiler .dal kuru yaprak türü atıkları burada
topladım.
Bulunduğum çevre de etrafım sebze seraları ile çevrili. Dolayısı ile etrafımda
hormonlu ve ilaçlı atıkda mevcut. Hatta sökülen seradan domates fasulye
atıklarınıda kompost ta karıştırdım. Ve şimdi şüpheye düştüm acaba bu karışım
hala organikmi?....Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim sevgiyle kalın.
Tumayer

Kemal Kutlu
15-07-2008, 22:37
Kompost Gübre Güzel Cok azotlu ama Pis Kokulu fırınlandıkdan sonra 15 gün havalandırılmalı yoksa cok pis kokuyor ben kullanıyorum :D Antalya /Çamyuva Kompost Atık Alt yapı Birliği var (GATAB) Tonu 30 lira Cok ucuz : ) Ama Cok pis Kokuyor ya :D

uyartem
23-07-2008, 22:30
Sayın Mine Pakkaner,

:rolleyes:İbreli fidanların üretimi ile ilgili yapılan bir çalışmaya göre; mısır kompostu kullanılan üretim harcı, en iyi değerleri vermiş. Bu bilgiye dayanarak bende mısır kompostu yapmak ve kullanmak istiyorum. :confused:Ama küçük bir sorunum var. Kompost yapımı hakkında bilgim olduğu halde mısır kompostu konusunda eksiğim var. Karbon kaynağı malzemeler ile azot kaynağı malzemeler için sadece yeşil mısır bitkisini mi kullanacağım, yoksa hiç bir malzeme kullanmadan kurumuş mısır bitkisini küçük parçalara ayırarak mı kullanmam gerekiyor. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum..:(

Mine Pakkaner
23-07-2008, 23:06
Kuru mısır koçanları kullanacaksanız bunu karbon kaynağı, yeşil aksamı (yaprak, gövde) kullanacaksanız bunu da azot kaynağı olarak sayınız. Her ikisini de parçalayarak (2-4 cm) kullanınız.

uyartem
24-07-2008, 10:42
Mine hanım,

Mısır bitkisinin kurumuş gövdesi ve mısır koçanları karbon kaynağı olarak, yeşil mısır bitkisinin gövdesi ve yaprakları azot kaynağı olarak kullanılarak mısır kompostu yapılabilir anlamını çıkartabilirmiyim? ( katmanlar arasına azotlu gübre ve bahçe toprağını koyarak.) Cevabınız için teşekkür ederim.

organik666
23-08-2008, 13:16
bi sitede kendi gübreni yap diye bi makale var yalnız benim kafama takılan şu:

bir ölçeği isim olarak kısaltmışlar ve ben ne anlama geldiğini çözemedim aynen şöyle yazıyor:

25KG ( npk ) gübre hazırlamak için şu bu lazım diyor vede birde bu gerek diyor '' AN.NİT. %33 ''......

ben bu AN.NİT. %33 ne olduğunu çözemedim,acaba ne olduğunu bilen varmıdır ?

site bu:::http://www.toros.com.tr/turkce/ug_gubreyap.asp

Todor
23-08-2008, 18:14
25 kg 20.20.20 gübre elde edebilmek için aşağdaıki maddeler yanlardındaki değerler kadar katılmaldır.

Potasyum Nitrat:11 kg
Mono Amonyum Fosfat (map) : 8,5 kg
Amonyum Nitrat (an.nit) : yok
Üre : 5,5 kg
Mikro element : 250 gr

An.Nit: amonyum nitrat olup piyasada 33lük gübre ismiylede geçer. İçindeki toplam azot oranı %33dür.

izzeterisen
23-08-2008, 18:33
Bitkilerin değişik zamanlarda istediği N.P:K oranları farklıdır. Öncelikle bunlar bilinmelidir. Ayrıca hazır satılan değişik oranlarda besin maddeleri içeren damlama sulama gübreleri pahalıdır. Sn.Hocam Habil ÇOLAKOĞLU'nun hazırladığı bu reçeteyi biz seralarda kullandık. Hem başarılı hem ekonomik idi. Herkese öneririm.

akhilleusbjk
21-09-2008, 02:19
Merhaba arkadaşlar,
ben foruma yeni bir üyeyim ve gerçekten bilgiler hoşuma gitti,
kompost hakkında yeterli bilgim var ve sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarım
tabi doğal olarak benm de bilmediğim bazı şeyler var ve yardımcı olursanız da sevinirim
---------
istanbul gebze civarında bir kompostlaştırma tesisi kurmayı düşünüyorum ve tüm pazar aştırmalarıma rağmen sağlıklı fiyatlar bulamadım
forumda bir arkadaşım kompostun tonunu 30 liraya aldığını söyledi
sanıyorum ki bu kompost gübre değeri içermeyen ve mineral ilavesi gerektiren aksi durumda yalnızca toprak iyileştirmesinde kullanılan ve sınırlı besi maddesi ihtiva eden bir ürün.
öncelikle şunu söylemeliyim ki terminolojimizde henüz kompost konusunda bazı eksiklikler var. örneğin bahçe atıkları kompostlaştırıldığında bunun adı kompost gübre olmasına rağmen hayvansal atık (mesela tavuk pisliği) kompostlandığında tavuk gübresi oluyor. çoğu yerde tavuk pisliğine direkt olarak tavuk gübresi deniyor fakat işlenmemiş atık toprağa direkt olarak uygulanamaz.
bu açıdan çeşitli gübre türleri olmasına rağmen başka fiyat bilen varsa paylaşabilir mi?
teşekkürler...

Cumhur Tonba
09-10-2008, 22:47
25 kg 20.20.20 gübre elde edebilmek için aşağdaıki maddeler yanlardındaki değerler kadar katılmaldır.

Potasyum Nitrat:11 kg
Mono Amonyum Fosfat (map) : 8,5 kg
Amonyum Nitrat (an.nit) : yok
Üre : 5,5 kg
Mikro element : 250 gr

An.Nit: amonyum nitrat olup piyasada 33lük gübre ismiylede geçer. İçindeki toplam azot oranı %33dür.

Sayın Todor.
Bilmiyorum dalgınlığınıza mı geldi. 25 kg. 20.20.20. için yukarıdaki değerleri vermişsiniz. Örneğin gübre üzerinde 20.20.20. yazıyorsa l00 kg.da 2o kg. Azot, 20 Kg fosfor ve 20 Kg potas bulunur.

25 kg. 20,20,20 de
5 Kg azot
5 Kg. fosfor
5 Kg. Potas bulunur.

Fakat özel bir karışım kullanacaksanız bu 25 kilogramlık özel bir karışım olur. Bitkinin ihtiyacına göre içeriğini düzenleyebilirsiniz. Genel kullanımda yazılan oranlar besin maddesinin karışımındaki oranı gösterir.

nariçi
27-11-2008, 11:37
Yıl boyunca yeşil bitki atıkları kuytu betona (Dar kuyu önü) iki yıldır atıyordum dün orayı temizledim. Üsttekileri yeniden yaprak deposu üstüne koydum alttan sanki toprak koyulmuş gibi çürümüş materyal çıktı onu saksı topraklarına karıştıracağım doğru olur mu?
Kompozit gübre olmuştur herhalde.

Lonicera
26-12-2008, 12:17
Yaklaşık 1.5 ay kadar önce, kompost hazırlama düşüncesiyle bahçemde biriken kuru yaprak, evsel bitki atıkları ve bol miktarda çim içeren karışımı, yanmış koyun gübresi de ilave edip üstlerini ıslatarak 2 çuval içine koymuştum. 15 günde bir çuvalları açarak yığını karıştırmayı ihmal etmedim. Çuvalların her tarafına da delik açarak havalanmasını sağladım. İlk 15 gün içinde, çuvalın ağzını açıp, çıkan buharı gördüğümde'' tamam dedim yanma başlamış'':eek:. İçine elimi sokup sıcaklığını bile kontrol ettim. Oldukça ısınmıştı.
Zamanla bu sıcaklık azaldı ve geçen hafta sonlandı. Bu arada 2 çuval kompost malzemesi artık 1 çuvala düştü. Kompost hazır oldu heralde diye düşünürken, çuvalı açtığımda küçük küçük doğradığım pek çok yaprak, meyve kabukları vb. malzemenin hala parçalanıp ufalanmadığını gördüm:(. Kompost hazırlama konusundaki bilgiler ışığında, yarım çuval kadar çimi yeniden yanma başlasın diye ekledim. Bugün itibarıyla tam bir hafta oldu. Ancak elimi kompost içine soktuğumda herhangi bir sıcaklık hissetmedim. Acaba yanma işi, havaların çok soğumasıyla geç mi başlayacak? Yoksa farklı bir şeyler daha mı katmalıyım?

Selahattin Yılmaz
26-12-2008, 12:28
Yanmaya aldanmayın, parçalanma ve humisifikasyon yavaş yavaş devam eder ve hava aldığı halde ve almadan bir yıl kadar devam eder.

Kompostu toprakta bir çukurda yapsanız 6 ay gibi daha kısa bir zamanda elde edersiniz ama çuval her tarafı açık olduğundan parçalanmayı sadece aerop mikroorganizmalar yapar oysa çukurda olsa anaeroplarda devreye girer. Ne yaparsanız yapın tam çürümeyi o güzelim humuslu görünüme sahip olduğunda elde etmiş olursunuz.

Mine Pakkaner
31-12-2008, 14:50
Yıl boyunca yeşil bitki atıkları kuytu betona (Dar kuyu önü) iki yıldır atıyordum dün orayı temizledim. Üsttekileri yeniden yaprak deposu üstüne koydum alttan sanki toprak koyulmuş gibi çürümüş materyal çıktı onu saksı topraklarına karıştıracağım doğru olur mu?
Kompozit gübre olmuştur herhalde.

Altta kalan ürün kahve telvesi gibi, toprak gibi görünüyor ve çürük kokmuyorsa kompostlanmış demektir. (Yani kompozit gübre değil, kompost olmuştur.)

nariçi
31-12-2008, 15:02
Gübre olması için birşeyler mi katmak gerekiyor.?

MeyveliTepe
31-12-2008, 20:59
Kompost yaparken ilk seferinde biraz yanmış hayvan gübresi karıştırabilirsiniz. Böylelikle gereken bakterileri vermiş olursunuz. Sonrasında, önceki komposttan biraz karıştırmak yeterli.

Havaların soğuması kompost oluşumunu epey yavaşlatıyor.

Kompost yaparken yeşil ve kahverengi malzemenin dengeli bir şekilde harmanlanması, yeterli neme ve en önemlisi hava alması son derece önemli. havanın 10-20 derece olduğu zamanlarda 3-4 haftada kullanılabilir kompost yapılabiliyor.

Öğütmüş dal, kurumuş yapraklar (söz gelimi kestane yaprakları), hatta marangoz talaşı kahverengi malzeme için ideal sonuçlar veriyor.

Yeşil ve kahverengi malzemeyi katlar halinde değil, karıştırmanızı oneririm. Kompost havuzu mutlaka dört tarafından hava almalı. Ortasına da dikey olarak delikli bir PVC boru koyarsanız havalandırma sorunu kalmaz.

nariçi
31-12-2008, 21:25
Saksılara yetecek kadar kompost çıktı humuslaşmamışları yeniden yapraklarla birlikte koydum. Bu birikinti iki yıllıktı 40 dereceyi bile görmüştür. Dün de odun mahrukatçısından on torba yarı çürümüş kahverengileşmiş eski talaş getirdim. bahçe toprağı humusve oerganik maddece fakir olduğundan fidan dikimlerinde karıştırmak istiyorum, sayın Meyveli tepe. Yeni yılınız sağlık ve mutlulukla geçsin-sevinç dolu yıllar dilerim.

Todor
31-12-2008, 21:37
Kompostun da aynı mısır silajı gibi, olgunlaşma aşamasında iç sıcaklığı 70 dereceye kadar çıkabilir.

nariçi
31-12-2008, 21:47
Sayın Todor, tekniğini bilmem ama, çürüntünün altına sanki toprak atmış gibi idi, halbuki taban betondu ve çevresi duvar.

Lonicera
01-01-2009, 14:19
Sn MeyveliTepe, sanırım size ait bir web siteniz var. Yanılıyor da olabilirim. Kompost yapma konusunda oradaki bilgilerden çok yararlandım. Site sizinse sizin, değilse ve kim hazırlamışsa elleri dert görmesin;).

Size bir konuda danışmak istiyorum. Yukarıdaki mesajımda da belirttiğim gibi, bu yıl toplam 2 çuval kompost hazırlama girişiminde bulunmuştum. Ayrıntılara burada girmeyeceğim yukarıda bahsetmiştim. Sizin ''kompost kabının dört yanı da hava almalı'' şeklinde uyarınızdan sonra, bugün bahçede biraz marangozluk yaptım. Boyu 2 metre, yüksekliği 80 cm bir dikdörtgen sandık meydana getirdim. Tüm yüzeyleri de kalın sineklik teli ile oluşturdum. Sanırım bu kadar havalandırma kafi olacaktır. Peki kompost tam oluşmamışken, bahçe ve evden çıkacak olan yeni atıkları aynı yere mi koymalıyım, yoksa farklı bir yerde mi aynı süreci başlatmalıyım?

MeyveliTepe
01-01-2009, 22:50
Sn.Lonicera,
Evet, kullanıcı ismimle aynı olan blog sitesi bizim. Eşimle birlikte yaşadığımız deneyimleri paylaşmaya çalışıyoruz. Kara Altın başlığı altında kompost yapımı konusunda hem derlediğimiz bilgileri hem de kendi deneyimlerimizi yazmıştık.

Size tavsiyem, bir değil, en az iki tane kompost kabı yapın. Birini doldurunca diğerine başlarsınız. Böylece ilk doldurduğunuz normal fermantasyonunu tamamlar. Aksi halde aynı kapta farklı fermantasyon düzeylerinde malzeme olur. Bu da olmuş kompostu kullanabilmenizi geciktirir.

Söz gelimi yaptığınız 2 metrelik (enini yazmamışsınız, sanırım bir dikdörgen) kompost kabını ortadan ikiye bölün (enine çakılacak hafif aralıklı tahtalar iyi iş görür). Böylece iki kompost kabınız olur.

Kaplara malzeme doldururken yeşil ve kahverengi malzeme dengesine dikkat. Biz birkaç başarısız deneyden sonra en iyi sonucu 1-1 miktarlarda malzemenin biribirine iyice karışmasından aldık.

Lonicera
02-01-2009, 07:25
Sn MeyveliTepe, önerileriniz için çok teşekkürler. Bahsettiğiniz gibi, tam ortadan iki kısma ayrılıp yeterli alan bırakacak şekilde yapmıştım kompost kutusunu. Eni yaklaşık 70-80 cm civarında. Bugün, ortadan ikiye bölecek şekilde ayırayım o zaman kabı. Kompost içine toprak konulmasını önerir misiniz peki?

epsody
02-01-2009, 16:30
kompost konusunda ben devreye solucanları ve danaburnunu da katarak yepyeni bir teknikle doğa dostu bir yaklaşımla bu işi başardım . Ayrıntılı olarak bu bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum işe önce bahçenizin bir köşesinde 1,5x1,5x0,75 ebadında çukur açacaksınız bu çukura bahçenizde oluşanotları bir sıra(otlar önceden soldurulmuş olacak) 15cm-20cm kadar daha sonra aynı miktar çiftlik gübresi konacak bu gübre kompostumuza hem bir çeşit hemde bahçemizde dolaşarak yetiştirdiğimiz bitkilere zarar veren danaburunlarını burada toplanmasını sağlıyarak konukçuluk edecek daha sonra sırada mutfak artıkları tekrar ot ve bahçe artıkları ilave üstü kapatılıp üstünden sulanacak kompost çukurumuz mikroorganizmalar solucanların danaburunların fağliyeti ile en verimli bir şekilde koku yapmadan oluşmakta gelecek baharda bitkilerimin besini hazır olacak.şu iki noktayıda açıklamakta yarar görüyorum birincisi bahçede rasladığım solucaları kompost çukuruna taşıyorum ikinci anlatacağım dana burunların fağliyeti kompost çukuruna koyduğum çiftlik gübresinde yuvaladıkları için kendilerine kanallar açarak aynı zamanda kompostun havalanmasına mikroorganizmaların yaşamlarını desteklemiş oluyorlar uygulacaklara şimdiden kolay gele başarılar

berduray
02-01-2009, 16:37
Peki sonra o danaburunları başınıza dert olmuyor mu?

MeyveliTepe
02-01-2009, 19:31
Sn.Lonicera,
Kompost malzemesine biraz toprak, biraz da yanmış hayvan gübresi serpiştirmek suretiyle karıştırıyoruz. Toprağın çok olmasına gerek yok. Bir kez başarılı kompost elde ettikten sonra diğer partilere hayvan gübresi koymayıp, önceki kompostunuzdan koyarsanız daha iyi olur.

Lonicera
02-01-2009, 19:43
Çok teşekkürler sn Meyveli Tepe..

MeyveliTepe
02-01-2009, 19:57
Sn.Lonicera,
Bir kaç mesaj önce çuvalda yaptığınız kompostun gayet iyi yandığı halde kahverengi malzemenin olduğu gibi kaldığını yazmışsınız. Bu bizim de başımıza gelmişti. Sebebi yeşil malzeme ile kahverengi malzemenin biribirine karışmayıp katlar halinde kalması olabilir. Bu durumda yeşil malzeme hava ve nem yardımıyla yanıyor ama kahverengi malzemeye etki edemiyor. Biz çözümü malzemeleri biribirine iyice karıştırmakta bulmuştuk.

Kolay gelsin.

Lonicera
03-01-2009, 13:15
Söylediğiniz gibi olabilir Sn Meyveli Tepe..Bu sabah yeni yapmış olduğum kompost kabını komple boşalttım. Kap içinde çok miktarda yeşil vardı. Elimde hiç kahverengi malzeme olmadığı için(gazete,kağıt haricinde) üşenmeden gidip, büyük bir çuval saman alıp geldim. Hepsini bir güzel karıştırıp yeniden kaba doldurdum. Yeterli neme sahip olduğunu düşündüğüm için, herhangi bir ıslatma yapmadım. Bu sefer malzeme içine, yaklaşık 1 kova da toprak koydum. Daha önceden yanmış koyun gübresi eklemiştim. O sebeple gübre takviyesi de yapmadım. Yeniden yanmayı kontrol etmek için bir kaç gün beklemem gerkecek herhalde.
Bugün kompostu boşaltırken bir şey daha farkettim. Yer yer koyu kahverengi renk almış malzemelere rastladım. Sanırım kompost oluşmaya başlıyor;).
Sizden son bir şey daha öğrenmek isterim Sn Meyveli Tepe. Oluşacak kompostu, Mart-Nisan gibi kullanabilme şansım var mı? Yoksa Sn Selahattin bey'in de belirttiği gibi, uzun bir süre bekleyip tamamen humuslaştıktan sonra mı kullanmak lazım? Yani olgunlaşmadan kullanımı bitki açısından sakınca oluşturacak mıdır ?:confused:

MeyveliTepe
03-01-2009, 17:53
Sn.Lonicera,
Uygun şartlar sağlanır ve fermantasyon tamamlanırsa bence kullanabilirsiniz. Tek engeliniz mevsim sebebiyle havaların havaların soğuk olması olabilir. Yazın üç haftada kullanılabilir kompost oluştuğunu görmüştüm.

Havanın yağışlı olduğu günlerde üzerine bir naylon da çekebilirseniz iyi olur. Fermantasyonun orta yerinde yağan yağmur yanmayı durdurabilir ya da geciktirebilir.

Lonicera
03-01-2009, 18:13
O zaman en başta sormuş olduğum sorunun yanıtını şimdi almış oldum. Hava şartları,kompostlaşmaya direkt etken. Ben çuval içinde başladığım zaman Eylül ayı idi. Yanma çok süratli olmuştu. Şimdi geceleri oldukça soğuk oluyor.

Kompost kabının üstüne naylon çekmiştim her ihtimale karşı. Artık beklemekten başka yapacak bir şey kalmadı.

Sayenizde güzel bir tecrübe oldu benim için. Çok şey öğrenmiş oldum konu hakkında. Bundan sonra kompost yapım işini bahar ve yaz mevsiminde denemek istiyorum.
Şimdi yapacağım tek şey, o zamana kadar, elime geçen malzemeleri, blog sitenizdeki ''kara elmas'' başlığında anlatılanlar ışığında biriktirip saklamak.

Herşey için çok çok teşekkürler.

TuruncuHis
04-01-2009, 00:47
Bir bilgi de benden.
TV'de amatör bahçe ile ilgili bir programda duymuştum. Kuru fasulyeyi haşladığımız su verimli bir bitki besini imiş. Ama buradaki donanımlı yetiştiriciler bunun özel detaylarını verecektir.

epsody
04-01-2009, 09:49
Sayın berduray Danaburunları yuvalandıkları kompost çukurunda hertürlü sebze meyve atıkları bulunduğudan beslenme sorunu yaşamadıkların için kolonilerini çukurun etrafında kuruyorlar bu yüzden bahçemin diğer yerleride onlara raslamak mümkün olmuyor .Daha önce bir yerde danaburularının zaralarından kurtulmak için onların gübreli ortamları sevdiğini buralarda toplacağını hakında yazılar okumuştm bu yüzden oluşturacağım komposta daha önceleride mayalamak için bir miktar ahır gübresi koyuyordum bu konuda bilgilendikten sonra ahır gübrelerini kompost içinde bulundurmaya karar verdim ogünden beri bu uygulamayı sürdürerek gübrelerimide kompotlaştırmış oluyorum hemde daha önce belirtiğim gibi solucanlarıda katarak solucan kompostuna ulaşıyorum

epsody
04-01-2009, 13:54
Sayın Akhilleusbjk Ben kompost hakkındaki bilgilerimi geliştirmek açısından sizin bilgilerinizde istifade ederek solucan kompostunda kullanılacak solucanları nereden edinme konusunda bilgilerinizi almak istiyorum bunu forumda yazarsanız memnun olurum .Bende sizin gibi ileriye dönük bu alanda bir çevreci olarak bitkisel oganık şehir atıklarını değerlendirip kompostlaştımak istiyorum

epsody
04-01-2009, 14:30
Sn Ali çakır kompost konusundaki anlatımlarınızdan bu konuya yakınlık dereceniz beni sizinle daha yakından görüşüp deneyimlerinizi almak ihtiyacını hissettim ilgilenip yazarsanız memnun olurum saygılar

Lonicera
05-01-2009, 17:36
Bugün kompost kabını kontrol ettim. Tam 3 gün önce doldurmuştum. Sn MeyveliTepe'nin önerileri sayesinde, yanma yeniden başlamış;)Hatalarımı şimdi tam anlamıyla görmüş oldum. Kahverengi malzemenin ve havalandırmanın azlığı yüzünden, kompost oluşumu durma noktasındaymış. Artık son bir şey kalıyor geriye. O da kompost oluştuğunda fotoğraflamak:D...

MeyveliTepe
05-01-2009, 17:49
:) kolay gelsin. Bahara kadar deneme, yöntem geliştirme dönemi olur. Baharda malzeme de artacağından daha büyük miktarlarda üretime geçersiniz.

epsody
20-01-2009, 01:31
Merhaba arkadaşlar
ben hem bilgisayar kullanıcısı olarak, hemde bitki yetiştiricisi olarak acemiyim.
ancak kulaktan dolma bilgilerle birşeyler yapmaya çalışıyorum.
Antalya seralar bölgesinde iki dönüm bahçem var. Burada nar yetiştirmeyi ve
bir bölümde hobi bahçesi oluşturmak istiyorum.
Kendi olanaklarımla ve internetten edindiğim bilgilerle bahçenin bir köşesinde
kompost gübre oluşturmak için alt yapı hazırladım.
Tüm ev yeşil atıkları, bahçe doğal bitkiler .dal kuru yaprak türü atıkları burada
topladım.
Bulunduğum çevre de etrafım sebze seraları ile çevrili. Dolayısı ile etrafımda
hormonlu ve ilaçlı atıkda mevcut. Hatta sökülen seradan domates fasulye
atıklarınıda kompost ta karıştırdım. Ve şimdi şüpheye düştüm acaba bu karışım
hala organikmi?....Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim sevgiyle kalın.
Tumayer
Sayın. Tumayer önce selamlar işiniz kolay gele kompost işinizde size yadım mayetinde önerilrim olacak ve şüpelerinizi ortadan kaldıracak bir kompost tekniği sunacağım yapacağınız kompost tipi soğuk kompost olacak

Yapacağınız kompostun önce faydalarını sayayım 1. kompostunuz koku yaymıyacak 2.fermantasyon olayı olmadığı için besin maddeleri koku ve gaz olarak içinden ayrılmıyacak 3. çukur içinde olacağı için komposta toprak altı canlılarıda katılmış olacak.Solucan,danaburnuları bu canlıların faliyetleri atıkların çözünürlüğünü artırarak kompostunuzun,yarayışlığı bütün gübrelerden daha yüksek olacak 4.çukurunuzda dana burnuları konuçu olacaklarıdan bunların zararlarını değil faydalarını göreceksiniz.Bahçenizde gezerek zararda bulunmayacaklar.

Gelelim Kompostun yapılışına elinizdeki malzemeyi alacak şekilde derinliği 75 cm olan çukurunuz olacak elinizdeki malzemenin aralarına ahır gübresi ilave edeceksiniz. Bitkilerinize ahır gübresi veriyorsanız gübrenizin tamamını aralara koyarsanız gürenizide daha yarayışlı hale getirmiş olursunuz.

Bütün malzemelerizi doldurduktan sonra çukurunuzu daha önce bakla ektiğiniz yerin toprağınla örtünüz. iyi çalımalar bu satırlarda buluşmak üzere hoşça kalın. Saygılar

Greenhikes
18-02-2009, 10:24
Merhaba iyi günler;

1,5 yıldır evimizin bahçesinde kompost yöntemiyle organik gübre hazırlıyorum.Ancak bir sorunun yanıtına ulaşamadım.Turunçgillerin (portakal-limon vs) artıkları (kabukları yaprakları) dalları kompost gübreye katılabilir mi? eğer katılmazsa ne amaçla kullanılabilir?

teşekkürler

epsody
21-02-2009, 01:17
Sayın, Greenhikes Arkadaşım komposta bitkisel atıkların konulmasında bir sakınca olamaz hatta kompostun besin içeriğini zenginleştirir.Komposta önemli olan C/N oranın dengesini sağlamaktır bu denge kompost işleminde faaliyet gösteren mikroorganizmaların besin ve enerjinin sağlanmasıdır, sonuçta bu atıklar toprağa organik madde kazandırırlar

Lonicera
24-02-2009, 15:51
Arkadaşlar, bugün Kompost kabını açıp son kontrollerimi yaptım. Sıcaklığı tamamen durmuş olan mis gibi toprak kokulu kompostu resimleyip paylaşmak istedim. Henüz elemedim, bazı parçaların topaklaşmış olduğunu, yumurta kabuklarının aynen durduğunu gözlemledim. Hatalarımdan birinin de kompost yapımına başlamadan önce, kullandığım malzemeleri daha küçük parçalara ayırmam gerektiğini farkettim. Henüz bir yerde kullanıp nasıl bir etki sağlayacağını bilemiyorum. Başlamadan önce kompost kabı ağzına kadar doluydu, şimdi ise sadece 2 çuval kaldı. Artık koklata koklata veririm bitkilerime;)

Sn Meyvelitepe'ye, önerileri ve tecrübelerini bizlerle paylaştığı için binlerce teşekkür. Bu kompost tamamen sizin eseriniz, ben sadece hammallığını yapmış oldum.

berduray
24-02-2009, 17:10
Keşke aşama aşama fotoğraflasaydınız, ben de çuvala doldurdum ama karıştıramadım,çok doluydu, dökülüyor, ellemedim artık ne olacak bilmiyorum.

Şansına kendi kendine olur mu? yoksa sadece çürür mü?

Sizin fotolarınızdan tecrübelenirdik ...

Lonicera
24-02-2009, 17:29
Sn berduray, haklısınız. Aşama aşama resimleyebilseydim çok daha iyi olacaktı. Ne var ki, bu aşamaya gelebileceğimi hiç düşünmemiştim. O sebeple resimlemeye gerek duymadım. Zaten konu hakkında hiçbir bilgim yoktu. Sn Meyvelitepe'nin kendi sitesindeki yazılanlardan yola çıktım ve bu duruma geldi. İlk başta benim kompost malzemeleri de çuvaldaydı. Yukarıdaki mesajlarımda bu konudan bahsetmiştim. Ancak havalanma sorunu olduğu için hemen vazgeçtim. Sanırım o şekilde kalsaydı sadece çürüme olacaktı. Koku her şeyi belli ediyor biliyor musunuz? Ben her karıştırmada bir avuç alıp kokluyordum. Asla kötü bir koku gelmedi burnuma. Bu da kullanılan malzemenin doğru orantıda olduğunu gösteriyormuş. Konu hakkında internette o kadar çok bilgi var ki. Hangisine bakıp yapacağınıza karar veremiyorsunuz.

Tariflerin hepsi birbirinden farklı. Kimisi odun külü ve kireç önerirken, bir başka tarifte konulmaması gerekenler arasında bu iki malzemeyi de sıralamışlar. Size önerim bahçede yapıyorsanız bir şekilde, tahtalardan bir kutu oluşturmanız. Havalandırma çok önemli. Yanmayı durma noktasına getiriyor havasızlık. Ayrıca en az 10 günde bir alt üst edilmesi gerek karışımın.

Oluşan kompostu (henüz humus değil) 2 çuvala doldurup kabı boşalttım. Yeniden doldurmaya başlayacağım. Şimdiden evsel atıkları başka bir yerde biriktirmeye başladım. Bahçenin budama atıklarını da toplayıp yeniden başlamak istiyorum çalışmalara. Kompost yapım işine asla ara vermeyi düşünmüyorum. Yine internet kaynaklarından okuduğuma göre, hazırlanan kompost ile yapılan kompost çayı, pek çok bitki hastalıklarının oluşmasına engel oluyormuş. Elimdeki mevcut komposttan çay yapıp,sezon öncesi tüm bitkilerime püskürtme yöntemiyle vermeyi düşünüyorum. Tabi gelişmeleri de adım adım izleyip aktaracağım.

MeyveliTepe
24-02-2009, 17:54
Sn.Lonicera, çok sevindim. Çok da güzel olmuş, hem de kış mevsiminde. Ellerinize sağlık. Sanırım henüz iki ay bile olmamıştı değil mi? Havalar ısınınca 2-3 haftaya kadar düşürebilirsiniz süreyi.

Bir de ilk yaptığınız kompost mikro organizmalarca zengin olduğundan bundan sonrakilere çiftlik gübresi karıştırmayıp bir önceki kompostunuzdan biraz karıştırırsınız. Böylece aşılama işi daha sağlıklı halledilmiş olur.

Kireç, kül vb. koymadığınız iyi olmuş. Yoksa alkali olacağından fermente olmazdı.

Lonicera
24-02-2009, 18:03
Sn Meyvelitepe, 2008 Ekim ayının ikinci yarısından sonra kompost yapımına başlamıştım. Yani toplam 4,5 ay olmuş. Ancak sizin önerilerinizle yanması durma noktasına gelen kompostu, yeniden yakma işlemi 2 ayını doldurmadı. Aynen dediğiniz gibi yapacağım ve bir miktar kompostu aktivatör olarak ayıracağım.

Bundan sonraki kompost için bir miktar orman toprağı kullanmayı düşünüyorum. Özellikle fundalıkların altından, yüzeysel olarak alacağım örtüden kullanmayı düşünüyorum. Pazar günü keşfini yaptım bile:D.

epsody
25-02-2009, 08:43
Arkadaşlar kompostunuzdan daha sonra çay hazırlıyacasanız, size bir önerim olacak çünkü kompost çayınız o zaman enzim sıvı gübre özelliğine kavuşacaktır. Kompstunuzu hazırlarken bazı şartlandırıcı özelikler katılması gerekli bunlar sırasıyla Sayın lonicera düşündüğü gibi funda toprağı katmak, kompostumuza su ilavesi yaparkende suyun içine şekerli mayalı atıklar (Yoğurt suyu mayalı ekmek atıkları) gibi malzemeleri blandır ile inceltip biraz fermantasyona uğratıp komposta katarsak bu eriyik içindeki etkin olan mikro-organizmalar fermentosyon olayından daha da artarak kompost içinde iyi bir şartlandırıcı olarak kompost oluşumuna etkin mikro-organizmalar hakim olacaklar kompost içinde ekseriyeti sağlıyarak etkin (faydalı) mikro-organizmalar (baskın) zararlı olanların faaliyetlerini egelleme hastalık yapma durumlarını ortadan kaldıracaktır.

Kompost olayında şartlandırıcıları iyi seçerek kompostuzun daha verimli,faydalı hale getirmiş oluruz. Ben şahsen sıcak komopst olayına karşıyım çünkü kompost oluşumunda bizler ısıyı kontrol alıtındında tutma imkanımız sınırlı ısının kontroldan çıkmasıyla mikro-organizmaların yıkımıyla beraber koku oluşumu ve gaza dönüşen kompost değerlerinin kaybedilmesi başlıyor. Kompost yapımında bizim çalışanlarımızdan olan bakteri ve mikro-organizmaları korumak kollamak onlara etkin olanları takviye etmek iyi bir şartlandırma sağlar.

Kompost olgusuna pratıkte bir şeyler katma düşücesiyle hepinize başarılar dilerim

monser
25-02-2009, 15:05
Bende bu sene meyve sebze kabuklarını hatta çekirdek,şam fıstığı gibi kuruyemiş kabuklarını odun artıklarını vss... küçük bahçeme serpiştiyorum ama dediğiniz gibi yapmadım,belli aralıklarla yanlızca artıkları atıp üstüne toprak atıyorum bilmiyorum ne kadar faydası olur?.
bahar gelince atmayı keseceğim sıcakta koku sinek böcek yapmasın diye,zaten 1-2 ay önce attıklarım çürüdü bile.Aradada toprağı belliyorum o kadar.

epsody
26-02-2009, 10:25
Arkadaşlar burada bilgi paylaşımı ve pratiklerimizi ortaya koyarken hepimizin bazı ayrıntı 0lacak bilgileri atladığımızı kompost konusunu konuya vakıf olmayanlarıdı teretdüt içinde bıraktığı kanısı içinde konuyu açıklayan arkadaşlara konuyu açıklamalarına ışık tutacak bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Kompost yapmaktaki amaçlarını açıklasınlar, kompost çeşitlerinden, mekanlardan yaptıkları kompostun uygulama anlarını pratıkteki çalışmalarıyla ortaya koysunlar gözlemlerinin zaman aralıklarını açıklasınlar kompost oluşum olayının aşamalarını kompost yapımıdaki ekonomik ekolojik değerlerin topluma bireylere ülkeye kazanımlarından bahsederek kompost yapımını geniş kitlelere yaymak için özendirici yaklaşımlar içinde olarak sadece kompost konusunun formlardaki yazılarda kalmıyacak şekilde bu konunun her yerde nasıl tartışılabilir imkanlarını ortaya koysunlar.

Sıradan insanların bilmediği konularda boş boş siyaset politika ve de futbol konuşmalarıyla memleketin ne sorunların hallediyorlar. İşte bizlere burada iş düşüyor kompost konusunu toplumun geleceğine, çevreye ve de atıkların değere ulaştığı bu konunun bu satırların ötesine taşıma anlayışının önce kendi içimizde en iyi şekilde irdelenip olgunluğa kavuşturulması gereğine inanmaktayım.

Bırakalım artık kendine müslüman olmayıda yararlarımızdan sadece kendimze pay çıkaracak anlayışları aşalım. Bilelim yaptığımız kompostun bitkilere besin sağlamanın ötesindeki değerleri de çevremizede anlatalım yaptığımız işten aldığımız hazzın paylaşımınıda yaparak bilgimizin mutluluğuna varalım .

Arkadaşlar kompost konusuna başka görüşü olanlar da yazsınlar ki tartışmalar yürüsün hepinize sevgiler saygılar iyi günler, güzellikler sizlerle olsun.


Not : Ben solucan kompostuna konuyu getirmek istiyorum uygun bir ortamda

berduray
03-03-2009, 22:42
Nette gezinirken şöyle (http://www.instructables.com/id/Composter-Drum-Style/) bir şey gördüm, paylaşayım dedim...

berduray
04-03-2009, 23:04
Elimde yumuşamış, çürümeye başlamış sunta ve marangoz talaşı var.

Bunları komposta katmakta bir sakınca var mı?

Malum bu tip malzemeler dayanıklı olması açısından değişik kimyasallara maruz kalıyor, bu ilaçlar, kimyasallar kompost oluşumuna olumsuz bir etki edebilir mi?

Bilgisi olanlar aktarabilir mi?

Teşekkür ederim şimdiden.

MeyveliTepe
04-03-2009, 23:09
Masif marangoz talaşında bir sorun yok. Gönül rahatlığıyla kahverengi malzeme olarak kullanabilirsiniz. Sunta talaşından emin değilim, sunta imalatında bir çok yapıştırıcı kullanılıyor.

Linkini verdiğiniz kompost kabı çok hoş. Amerikada çeşitli büyüklüklerde hazırını satıyorlar. Verdiğiniz linkteki herkesin kendi yapabileceği şekilde.

Yapabilirseniz, bu düzenek ile iki haftada kullanılabilir kompost elde edebilirsiniz. Mükemmel bir havalandırma özelliğine sahip. Ortadan geçen mile bir kol takarak her gün çeyrek tur döndürülmesi gerekir.

berduray
04-03-2009, 23:11
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Sayın Meyvelitepe, masif talaşın ne olduğunu bilmiyorum, açıklar mısınız?

MeyveliTepe
04-03-2009, 23:16
Yani ham ağaç talaşı. İnce toz gibi veya planya talaşı gibi yaprak şeklinde de olabilir. Sadece, reçineli bir ağaçtan ise kompost hafif asitik olabilir. Bu da çok fazla bir mahzur teşkil etmez.

berduray
04-03-2009, 23:19
İlaçlı tik ağacı olduğunu öğrenmiştim, bir poşet kadar var elimde.Malzemelere katıp katmama konusunda kararsız kaldım.

berduray
04-03-2009, 23:22
İnşallah yapacağım uygun malzeme bulursam, benim de çok aklım yattı..
Ancak ben bugün biraz aceleyle kocaman bir sandık çaktım, çünki çuvaldaki karışımdan kötü kokular gelmeye başlamıştı, o çürüğümsü malzemeyi biraz daha yeşil malzeme ve toprak şeklinde çaktığım kasaya aktardım.

MeyveliTepe
04-03-2009, 23:34
Yaptığınız sandık tahtaları aralıklı ve dört taraftan hava alacak şekildeyse sorun yok. Malzemenin karışımı doğru olduğu takdirde sonuç alırsınız.

MeyveliTepe
04-03-2009, 23:36
İlaçlı derken emprenyeli ise çürümeyecektir zaten. Ben merbau parkelerin sistre talaşlarını kullanmıştım, çok iyi olmuştu.

berduray
04-03-2009, 23:37
Ara ara boşluklar bırakmaya çalıştım ama benim aklıma şu takıldı, malzemeyi zaman zaman karıştırınca iri malzemeler yüzeye çıkacak. Öyle kalmasında bir sakınca var mı yoksa her karıştırmadan sonra tekrar toprak eklemek gerekir mi?

berduray
04-03-2009, 23:39
Bir kat toprak üzerine kuru yaprak, ince kuru incir dalları, biraz gazete, yumurta kabı, bahçeden yolduğum yabani otlar, evsel sebze atıkları ekleyip, ortaya da bir su borusu koydum.
Bol bol karıştırmayı planlıyorum.

MeyveliTepe
04-03-2009, 23:40
Fermantasyon başladıktan sonra başka malzeme eklemeyin. Karıştırma sadece havalandırma için gerekli.

Harun Parlak
04-03-2009, 23:42
Gazete kağıtlarında bolca kimyasal boyalar vardır sanıyorum. Bunların bir zararı olmazmı.?
Bu konuda bilgili arkadaşlar aydınlatır bizleri sanırım.

berduray
04-03-2009, 23:45
Evet bunu da hesaplamak lazım...Tekrar malzeme eklemeyeceksek o halde karıştırma sonucu yüzeye malzeme çıkabilir, yani bir mahzuru yok?

MeyveliTepe
05-03-2009, 15:40
Sn.Lonicera, benim değil sizin eseriniz. Benim sağladığım biraz bilgi, bir de kendi denemelerimden çıkan bir kaç küçük ip ucu. İsim konusunda aklıma bir öneri geliyor ama şimdi yazmıyayım daha iyi.

Kolay gelsin. Merakla izliyorum.

Lonicera
05-03-2009, 15:54
Sn MeyveliTepe, mütavizi olmanıza gerek yok. Sizin sağladığınızı söylediğiniz bilgi ve ip uçları ile bu noktaya gelebildim. Bu önerileriniz olmasaydı hala çuvallar içinde çürüyor olacaktı malzemeler. Denemelerinizden çıkan bir kaç ip ucunu yabana atmayınız. Tecrübe denilen şey satın alınamıyor. Forumda herşeyi merakla okuyor ve takip ediyoruz, bunun en büyük sebebi edinilen tecrübelerden faydalanabilmek. Saygılarımla..

TuruncuHis
05-03-2009, 17:03
Tek doğrunun olmadığı bir işlemde klasik yöntemde kalmakta ısrarcıyım. Öneri olarak da deneme, deneyim ve elde ettiklerini basamak basamak paylaşanların tavsiyelerine yatkınlık duyuyorum.

Sayın Lonicera sizin elde edeceğiniz besin bitki için "kuş sütü" bile eksik olmayan bir ziyafet olacak. Amatör heyecanlar kesinlikle daha yaratıcı işler yaptırıyor insana. Demek ki klasik bir yöntem yok, çeşitlenebilir denemeler varmış.
Gerçi siz zaten gözardı etmemişsinizdir de; evdeki yoğurt ev yapımı değilse suyunu koymak riskli midir acaba?

Lonicera
05-03-2009, 17:23
Sn TuruncuHis, size aynen katılıyorum. Deneyerek öğreneceğiz pek çok şeyi. Her denemede, her başarısızlıkta öğrenmiş olduklarımız en değerli şeyler olacak bizler için.

Kompost hazırlamaktaki amacım çok verimsiz olan toprağı biraz olsun düzene sokmak, fenni gübre yerine doğal olanı toprağa aşılayabilmek. Esas amacım ise henüz 10 yaşında olan oğluma doğa'yı her yönüyle sevdirebilmek. Hazırlamış olduğum kompost malzemelerindeki yumurta ve meyve kabuklarını onun biriktiriyor olması benim için çok şey ifade ediyor. Evimizde her gün doğa ile ilgili öğrendiklerimizi, merak ettiklerimizi konuşup duruyoruz. Öyle hevesli ki görülmeye değer. Bu da benim için çok büyük mutluluk doğrusu.
Bu konu daha çok uzar gider buradan. Gelelim sizin sorunuza, hiç gözünüzden kaçmıyor doğrusu;). Market ürünü yoğurtların ne halde olduğu malumunuz. Yaklaşık 6 yıldır kendi yoğurt, sucuk, zeytin, turşu ve salamura yaprağımızı kendimiz yapıyoruz. Bu nedenle gönül rahatlığıyla yoğurt suyunu koydum karışıma.

İkinci parti kompost yapımına çok kısa zamanda başlayacağım, çünkü toplamış olduğumuz artıklar epey birikmiş durumda. Ayrıca kompost kabında tadilat yapmak zorundayım. Derinliği 78 cm. gibi çok sığ bir derinlik. Sanırım 1-1,5 metre olması sağlıklı olanıymış. Kompost yanma işleminde oldukça sıkıntı yaşattı bu durum bana. Yeni hazırlayacağım komposttaki malzemelere bir ilave daha yapmak niyetindeyim. Deniz yosunu...Önümüzdeki hafta sonu kıyıya inip, 4-5 çuval yosun toplamayı düşünüyorum. Bir kısmını direkt toprağa uygulayıp, bir kısmını da kompost için kullanacağım. Tabi iyice yıkayıp tuzundan arındırdıktan sonra.

Soru sorduğunuza bin pişman etmedim umarım:p:p.

TuruncuHis
05-03-2009, 17:45
Rica ederim; pişman olur muyum?
Benim komposttan filan haberim yoktu. Bireysel bir çevreci çaba adına "organik atıklarımı çürütüp yararlı birşey yapabilir miyim" diye burada Mine Pakkaner'e sorduğumda bu başlığa havale etti beni. Ve niçin bireysel çaba olarak kaldığını, makro düzeyde belediyelerin, hükümetlerin bu işe yatırım ve yasal düzenleme yapmadığını anlayamadım okuyup, öğrendikçe...

Hem çöp depolanma alanları azalacak, hem metan gazı oluşumu engellenecek, kontrolsüz mikroorganizma üremesi ve bunların yabani hayvanlar ile taşınması, yeraltı sularına ve toprağa karışması azalacak, hastalık etmenleri kaynağı kurutulmuş olacak vs vs...

Hem alan, hem imha, hem sağlık kalemleri açısından uzun vadeli çözüm adına maliyet azalacağı gibi ekonomik döngü açısından yeni bir iş ve gelir alanı elde edilmiş olacaktır.
Belediyelerin parklar bahçeler müdürlüğü ile temizlik işlerinin bir toplantısına bakar iş. Bu konu uzar gider:)

Sizin deniz yosunu ilavesi nedeniniz nedir? Sphagnum'dan yola çıkarak vermemişsinizdir umarım bu kararı. Kıyıdaki yosunları ancak osmos ölçüsünde tuzdan arındırırsınız; ağır metal içerme riskleri olabilir mi acaba?

TuruncuHis
05-03-2009, 17:56
Peki o zaman Sayın berduray, sorumu tekrarlıyorum. Siz bahçedeki bir çukurda yapmıyorsunuz anladığım kadarı ile kompostunuzu. Çuvalda yapacaksınız ve solucan atacaksınız içine. Pek de yarayışlı bir işlem ve ürün elde edeceksiniz. Peki sonra o çuvaldan solucanları nasıl ayıklayacaksınız?
Apartmanda bu iş pek imkanlı görünmüyor ama yine de deneyimleri bilmekte yarar var...

Lonicera
05-03-2009, 18:05
Deniz yosununun tarımda kullanımı hakkında bir kaç yazı okumuştum internette. Oldukça ilgimi çekti. Çarşamba ziraat odasında, bir öğretim üyesinin ''organik tarım'' yazısında da kompost ve deniz yosunu kullanımı ile ilgili biraz bilgi edinince aklıma düştü. Deniz kenarında öylece çürümeyi bekleyen tonlarca yosun olduğnu biliyoruz. Tarımda kullanımı giderek yaygınlaşan yosun cinsi, okyanusların soğuk sularında yaşayan bir cinsmiş. İsmini şimdi tam olarak hatırlamıyorum. Bu yosunun özü bitki beslenmesi açısından çok değerli besinleri taşıyormuş. Elbetteki bizim buradaki yosun bu türlerden değil. Ancak her türlü deniz yosununun, bitkilerin ihtiyacı olan iz elementlerini fazlaca içerdiğini öğrendim. Ayrıca potasyum deposu olduğu da belirtiliyor. Sizin de yukarıda belirtmiş olduğunuz gibi ''' Amatör heyecanlar kesinlikle daha yaratıcı işler yaptırıyor insana. Demek ki klasik bir yöntem yok, çeşitlenebilir denemeler varmış''' denemek için kullanacağım. Ancak yosunu tuzdan arındırma konusundaki uyarınız durumu değiştirebilir. Sadece yıkanarak direkt toprağa uygulanabilirliğinden bahsediyordu internette. Hele ağır metal içerme olasılığından hiç bahsedilmemiş. Yıkama ile arınan tuz miktarının dışında, bitkinin içinde var olan tuz miktarı toprakta tuzlanma yapacaksa hiç bulaşmamak lazım yosun işine. Ya da bir miktar yosun alıp, deneme amaçlı saksıda uygulasam mı? Ne dersiniz?

Lonicera
05-03-2009, 18:15
İlahi sevgili berduray, çok güldürdünüz beni. Ne güzel isim bulmuşsunuz öyle. Seylan çayı gibi olmuş vallahi. Sn MeyveliTepe ile görüşüp, patent almak lazım bizim çaya. ''Meylon 100' lük sallama kompost çayı''..:D:D:D. Allah da sizi güldürsün.

Elinizdeki çuvalda bulunan malzemeleri yeni kompost için saklayın. Ben kompost kabı için 2 kat kalın sineklik teli kullandım. Gözleri çok küçük olduğu için malzeme dökülmesi yaşamıyorum. Ayrıca mükemmel havalanma sağlıyor. Daha önce bahçeye açmış olduğum çukurda bilmeden kompost yapıyormuşum fakat çok kaybım oluyordu. Uzun süre bekleyen malzemelerin pek çoğu toprağa karışıp gidiyordu. Şimdi yapmış olduğum kompostu sadece saksı bitkilerim için kullanacağım. Bundan sonraki kompost, bahçedeki ağaç diplerine rezerv edildi.

Hevesiniz hiç kırılmasın sevgili berduray. Boza yapa öğreneceğiz her şeyi. Kolay gelsin.

TuruncuHis
05-03-2009, 18:23
Sayın Lonicera,
NTV'deki mucit yarışmasının İzmir ayağında iki öğretim üyesi körfezin yosunlarını basit bir işlemle toza çevirmişti ama ne için yapmışlardı bunu bir türlü hatırlayamıyorum.
Cumartesi günü de Sayın Mine Pakkaner özellikle derin denizlerden elde edilen yosun ile bildiğimiz kıyıdaki deniz yosununun karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Fakat kompostlaşma prosesi açısından kesin birşey söyleyemiyorum aralarındaki farkın önemi olup olmadığı konusunda. Belki birilerine birşeyler çağrıştırır diye beyin fırtınası yapmak her zaman yararlıdır.

Amacınız potasyum ise muz kabuğundan bunu fazlası ile elde edersiniz. Saksıda denemenin sonuç vereceğini sanmam. Kompostlaşma için gereken prosesin başlaması için 1 metreküp civarında materyal olması gerekiyor. Küçük alan ve az malzeme ile prosesin başlaması, devam etmesi imkanlı görünmüyor bana. Yine de uzmanlardan bir görüş beklemekte yarar var.

Yahu hala söylemediniz solucanları ne yapacağınızı? :DTek tek elle mi temizleyeceksiniz? Üreme hızını dikkate alırsak bu işin zorluğu faydasına yeğ mi?

Lonicera
05-03-2009, 19:08
Sn TuruncuHis, ben yosunu saksı içinde deneme önerisinde kompost için değil , toprağa salacağı tuz oranı ve bitkiye etkisi amaçlı sormuştum.

Sanırım solucanların tek tek nasıl toplanacağını Sn berduray'a sormuşsunuz. Ben de merak ediyorum doğrusu;). Belki toplamayıp tümüyle saksı içine alacaktır.

MeyveliTepe
05-03-2009, 19:11
Arkadaşlar, bu kompost konusu epey eğlenceli olmaya başladı :)

Epey bir yıl önce bir süre Amerikada yaşamıştık. Oturduğumuz ev şehir dışında, önünde arkasında genişçe bahçeleri olan evlerden oluşan bir semtteydi. Kış geçti, bahar geldi, hemen gidip bir kaç domates fidesi alıp bahçenin bir kenarına diktim. Fideler yavaş yavaş büyüyorlar. Suluyorum, bakıyorum, yemesinler diye tavşanları kovalıyorum filan. Sanırım iki ay geçti, fideler çiçek açıp domates bağladı, tabii hoşuma gitti.

Bir gün bitişikteki bahçedeki komşum yanıma geldi, ne yapıyorsun diye sordu. ben de keyifle gösterdim. Peki dedi, gel bizim bahçeye gidelim. Evin arkasına gittik. 2 metreye 2 metre gibi bir toprakta kocaman bir bitki vardı. Yerden yüksekliği 2 metre kadar, ama çok geniş, büyük bir çalı gibi. Baktım, üzerlerinde yer yer kızarmaya başlamış, her biri elma iriliğinde yüzlerce domates var. Biraz daha yakına gittiğimde tek bir kök domates olduğunu gördüm. Nutkum tutuldu. Meğer, bahçenin çim kırpıntıları ve kuru ağaç dallarını öğüterek elde ettiği malzemeden kompost yaparmış. 2x2 mt genişliğinde, derinliği de herhalde 1 metre olan saf kompostta, tek bir domatesten yaz boyunca, sonbahara kadar fabrika gibi domates aldı.

Bu kompost işini ta o zaman kafama takmıştım :)

Deniz yosunu, tuzu yıkandıktan sonra yeşil malzeme olarak kullanılabilir. Bu anlamda nitrojen kaynağıdır. Normalde ALG hücreleri de içermesi gerekir ama işin o yönünü pek bilmiyorum. Bu hücreler fermentasyona dayanamayabilir.

Benim yaptığım usul kompost yapmanın avantajı, ustalaşınca koşulları iyi denk getirip çok hızlı üretim yapılabilir. Miktar kısıtlaması da olmuyor. Tek hazne ile her seferinde 1.5, 2 metreküp'e kadar kompost yapılabilir. Yeter ki malzemeniz olsun.

Öte yandan, Sn.Epsody'nin sözünü ettiği yöntem de kompost yapımında uygulanan bir metod. Çeşitli varyasyonları da var sanırım. Ancak ben bu yöntemi hiç denemedim. Uygun bir fırsat ve ortam bulursam denemek de isterim. Bu esnada Sn.Epsody, bu yöntemi bize tüm yönleriyle, mümkünse görsel olarak da tanıtırsa çok makbule geçer.

epsody
05-03-2009, 20:56
Sn ,Meyveli tepe önce iyi akşamlar dileğiyle açıklamama başlamadan önce kompost konusundaki solucanlarla kompost yöntemi, dünya otaritelerinin uzun zamandan beri uyguladığı şehir ve kent atıklarının bertarafı için, uyguladıkları yöntemin kendi anlayışıma göre biçimlendirdiğim bir yöntem sırasıyla açıklayacak olursam sezon içinde ve bahçede sonbahar temizliğin de topladığım dal, yaprak,sebze gövdeleri bir köşede toplarım. Nisan başlarında gelibolu daki evime geldiğimde bahçemdeki otları kökünden sökerek bir yerde güneşin soldurmasının ardından, her sene ayrı bir yerde1,5mtx1,5mtx75cm ebadında çukur açarak topladığım dal,yaprak,soldurulmuş otlar,bahçeden sebze atıkları,mutfak atıkları deniz kıyısından kurumuş yıllık deniz yosunları tabii bu yosunlar üzerinden kış geçmiş yağmurlarla yıkanmış olanlardan seçerek toplarım çeşit olsun diye balık satanlardan balık artıkları. Bunları sırasıyla çukura doldurup üzerini daha önce bakla ektiğim yerden aldığım toprakla örterim elimde ahır gübreside varsa çukura ilave ederim. Ben asla gübreyi ağaç ve bitkilerin toprağına doğrudan karıştırmam yani gübrelerinde kompostlaştırarak kullanırım.

Sezon da geldiğimde topraklar suyunu çekipte kuruduğunda kompost çukurunu açarak ağaçların meyve oluşumu,sebzelerin çiçekte olduğu zamanda bu kompostu iki dönem halinde humik asit takviye ederek sunarım. Gübre olarakta sulama suyuna sıvı organik gübre ilave ederim.
Kompostun toprak içinde olgunlaşması aşamalarınını açıklayabilirim burada bütün toprak altı canlıları devreye girerler tabii solucanlar baş rolde kompost oluşumu zamana yayıldığı için hızlı fermantasyon olmadığından koku uluşumu gaz haliyle de kayıplarda asgari düzeyde olmakta verim en yüksek duruma ulaşmaktadır.
Açılamalarımda netleşmemiş ayrıntıları isteyen arkadaşlara seve seve açıklamaktan zevk alacağım hoşça kalın saygılar.

berduray
05-03-2009, 22:31
Yemek, çay, dizi derken yeni gelebildim, pardon, sorular sorulmuş, yazmıştım aslında çuvalda çürüdü, koktu, sandık çaktım vs... şeklinde.(291no'lu mesaj)

Ben önceden tamamen içgüdüsel olarak evsel atıkları zaten bahçeme gömüyordum, çünki toprak kalitesizdi, sürdüremedim, yeterli gübreyi sağlayamadım, aylarca beton, taş ayıkladım, yer yer üşenmedim eledim...Toprağı nasıl besleyebilirim derken yarı bilinçle mesela salata, patates kabuğu artığı çıktı, anında küçük bir çukur açıp gömüyordum. Ama çok vakit alıyordu ve çukurlar küçük olduğundan hemen oraya bir şey ekmeye, dikmeye kalkınca alt üst olup gömdüklerim ortaya çıkıyordu.

Geçen sene epey büyük bir çukur açtım ama zor oluyor bahçe küçük olunca, problem oldu kısaca, çuvalda denedim birşeyleri yanlış yaptım belki çürümüş, kokuşmuş bir bulamaç elde ettim...

Belki malzemeyi oranlayamadım, havalandırma olmadı çuvalda, o yüzden iki gün önce büyükçe bir sandık çaktım, bakalım o nasıl olacak...

Şu anda endişem karıştırıp havalandırma, ben çok küçültemedim atıkları mesela bahçemden köklediğim kartlaşmış pazılar vardı, öylece attım sandığa, şimdi karıştırınca ne olacak, o iri iri otlar çıkacak yüzeye, katmanlar arasına eklediğim toprak dibe inecek anlatabildim mi...

Şimdi pişman oldum ama bu da bir tecrübe olacak, bir dahaki sefere daha da küçülteceğim.

Hatta aranızda çöp parçalayıcı kullanan, fiatları nedir bilen var mı? Bilgi verir misiniz, uygun bir şeyse almak daha iyi olacak galiba, tek tek doğramak var şimdi, otu, çöpü...

Biraz uzun bir mesaj oldu, vaktinizi daha fazla almayayım, benim tecrübelerim şimdilik bu kadar.

Mükemmel karışıma ulaşıncaya dek denemeye devam edeceğim.

epsody
05-03-2009, 23:44
Sn. MeyveliTepe, benim miktar konusunda şu veya bukadar kompost oluşturcam diye bir ölçüm yok sizinde anladığınız gibi yılda bir sefer çukuru oluşturduğum dan tek defaya mahsus kompost oluşumu sağlıyorum.

Olaya pragmatik açıdan yaklaşımla içerikte yeşil/kahve rengi veya karbon-azot ,c/n oranında da denge aramıyorum bulupta kattığığım malzemelerden kompost içeriğinin zenginleştirme sağlıyacağını düşünüp mevcut atıkların çöp olarak çevreyi kirletme yerine toprağa karşımını sağlama seçenekleriden geçiyor. Çukura atacağım malzemeleri bir kuru bir yaş olacak şekilde getirmeye çalışıyorum, kuru malzemelerin zaten otları soldurup kuruttuğumdan bir sıra kuru utun üstüne mutfak atıkları ,dökülmüş meyve atıkları gibi sıralamada bulunuyorum çürüme kokuşma olayına izin vermediğimi daha önce açıklamıştım .

Gelelim kemirgenlerin sizinde düşündüğünüz gibi balık arttıklarına benzer olan malzemeyi kaptırmama meselesine bu tür malzemeyi matkaba taktığım bir doğrayıcı bıcakla suyun içinde eriyik durumuna getirip kuru malzemenin üzerine emdiriyorum

Daha önce bahsetmiştim belki görmemişseniz biyazımda kompost olayında yeni bir teknik diye kompost çukurunda danaburunlarını yaşamalarını ikame ederek kompost malzemenin içinde galeriler açarak kompostun içinde hava sirkilasyonuna hizmetlerini anlatmış ve kolonilerini bu çukurun etrafında oluşturarak bahçemdeki zaralarınıda azaltmıştım bahçemde kompost olayında küçük bir eko sistem kurmuştum.

Bıraktığınız linki açamadım açarsam mütalamı size bildireceğim