PDA

View Full Version : Aşılama teknikleri




Sayfalar : [1] 2

Harun Parlak
03-12-2008, 18:11
Aşı ile üretim Bir bitkinin bir parçasını başka bir bitki ile bir araya getirilerek kaynaştırılması olayıdır.
AŞIDA Önemli olan Aşılanacak anaç (Altlık) ile aşı kaleminin kambiyumunun çakıştırılmasıdır.
Aşı işleminde altlık kök sistemini, Kalem ise gövde ve tacı geliştirir.Kıymetli yüksek vasıflı türler elde etmek ve diğer yöntemler ile üretimi çok zor olan türlerin elde edilmesinde kullanılır.


AŞILAMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR.

Aşı kalemi ve Anacın bir biri ile uyuşması için seçilen metaryaller en az tür düzeyinde olmalıdır.

Familya bağımlılığı en son sınır teşkil eder.
Anaç fidanlar yüksek kalitede olmalı ve tohumdan üetilmiş genç fidanlar tercih edilmelidir.

Kalemler sağlıklı fertlerden alınmalıdır.
Daimi yeşil ve iğne yapraklı türlerde kalemler alınıp doğrudan doğruya kullanılmadan önce kesilmelri gerekir ve bunların taze olmaları şartdır.

Kalemler buzlu polietilen torbalarda taşınıp aşılanmadan soğuk hava deposunda bir süre saklanabilir.
Bütün aşı kalemleri sıfırın üzerinde olduğu zamanlarda alınmaldır.
Yaprağını döken türlerde yaprak dökümünden sonra Aralık Şubat aylarında alınmalı ve kullananakadar soğuk hava deposunda bir süre saklanabilir.

Pirensip olarak kalemler ışıkda büyümüş normal ve kuvvetli gelişen sürgünlerden alınmalıdır. Su sugünlerinden kalem alınmaz. Kalem almak için aynı yılın sürgünleri ve çoğunlukla bir yaşındaki sürgünlerden kullanılmalıdır.
Bazı yapraklı türlürde açık alanda başarı sağlamak için kalemin vejetasyon noktsdındaki yüzükle birlikte iki yaşındaki odundan mutlaka alınması gereklidir.
Ağcın üst dallarından alınan aşı kalemlerinden üretilen fidanlar bol çiçek verir.
Ağcın üst dallarından alınan erkek alt dallarından alınan kalemler dişi bireyler oluşturur.
Anaçlar ile kalem alınan meteryaller mümkün olduğunca muhit şartları bir biri ile uyum sağlamalıdır.




Harun Parlak
03-12-2008, 18:23
GÖZ (TOMURCUK) Aşısı
Üzerinde bir göz veya bir tomurcuk bulunan. (Altında odunsu doku içeren veya içermeyen) küçük bir kabuk parçasından alınan bir kalem kullanarak yapılan aşılama töntemine GÖZ AŞISI denir.
GÖZ AŞISI ANACI su yürümüş bir halde bulunduğu ve dolayısı ile kabuğun kolaylıkla odun kitlesinden ayrılabileceği yere yapılmalı AŞI KALEMİ ile ANAC FİDANIN son yıl sürgünlerinin aynı kalınlıkda olmasına dikkat edilmelidir.

Bu yöntemde kalem olarak seçilen sürgünden olgunlaşmış bir göz TOMURCUK kesilir. Alınan bu tomurcuk anac üzerinde T şeklinde yarık içersine yerleştirilir.


SÜRGÜN GÖZ AŞISI
Haziran sonu veya Temmuz başında açık alanda yapılır ve göz aşısının yapıldığı yıl içinde sürgün verir.
Kendi içinde erken sürgün ve geç sürgün olarak ikiye ayrılır. ERKEN sürgün göz aşısında kalemler tomurcuk henüz uyanmış halde iken alınır. ANAC ise AKTİF olmalıdır. Mayıs sonu veya Haziran başı uygundur.
Geç sürgün GÖZ aşısında ise kalemler gözler olgunlaşmış ve iyi gelişmiş halde iken alınır. Temmuz ayı uygun zamandır. ANAC koltukları yaz sonunda düz bir kesimle uzaklaştırılır.

UYUYAN DURGUN GÖZ AŞISI
Üretilmek istenen durgun gözden alınan durgun gözler aynı türün yabanileri üzerine aşılanır. Uygun göz aşısı EYLÜL ayı içinde yapılır.
Bu aşının bir sonraki ilkbaharda sürmesi beklenir. Gözler aynı yılın iyi teşekkül etmiş sürgünlerinden alınmalıdır. KIŞ soğuklarından zarar görmemesi için mümkün olduğunca geç yapılmalıdır.İLKBAHARDA anac sürmeye sürmeye hazırlanan tomurcuklar üzerinde aşı istikametinin ters yönde meyilli veya gözün 10-15 cm yukarsından düz olarak kesilir....
54724



GÖZ AŞILARI YAPILIRKEN T YÖNTEMİNİN HARİCİNDE uygulanan ÇENTİK AŞI yöntemidir.
Çentik aşı yöntemi Dutlar, Güller, Akcaağçlar,Karaağaç, Ihlamur,ve Ceviz de büyük başarı sağlar.
Çentik aşı yönteminde anacın dibe yakın kısmında veya gövdesinden yukarıdan aşşağıya doğru 3-5 cm uzunluğunda bir dilim kabuk çıkarılır. Tomurcuklu kabuğu tutacak bir çentik kesit yüzeyinin altına açılır. Tomurcuk aşı kalemi buraya yerleştirilerek bağlanır. Oldukca hızlı bir yöntemdir.
Çentik açılmadan anactaki göz üzerinden çıkarılan kabuk yerine göz yerleri üst üste gelecek şekilde kalem gözden alınan kabuk yerleştirilirse Yama göz aşısı adını alır.

Harun Parlak
03-12-2008, 18:38
KALEM AŞISI
Üzerinde bir kaç göz bulunan bir sürgünden alınan kalemlerle yapılan aşılardır.

BİNDİRME AŞILAR.
Aynı kalınlıkda anac ve aşı kaleminin olduğu hallerde uygulanır. Anaclığın tepesi aşı kaleminin kalınlığında uygun bir yerden kesilir ve kalem buraya bindirilip bağlanır. Bu metot Eğik, Dilicikli, Semerli ve Omega Bindirme şekilleri vardır....

Harun Parlak
03-12-2008, 18:41
YANAŞTIRMA Kenar yan aşı

Kalemin kendinden daha kalın anacın alt kenarlarına oturtulması ilkesine dayanan bu yöntem MAVİ LADİN, AT KESTANESİ başta olmak üzere bir çok ibreli ve yapraklı türün üretiminde yaygın olarak kullanılır.
ANACIN gövdesinin alt kısmındaki iğne yaprak ve yapraklar temizlenir. Bu gövde üzerinde olabildiğince alt kısmında kabuk dar ve mümkün olduğunca kalem uzunluğuna yakın uzunlukda bir şerit halinde kesilerek uzaklaştırılır.ve kabukda bir dil bırakılır. Kabukda da benzer bir düşey kesit oluşturulup anacdaki dilcik kısmına girecek şekilde kısa bir kesim yapılır.
Kalemin kesilen anacın kesilen yüzeyi üzerine kambuyumlar çakışacak şekilde oturtulup aşı bandı ile sarılır. KÜT aşı Dilicikli aşı ve Kertikli yan aşı tali şekilleri vardır. İLKBAHARDA anac sürmek üzereyken ancak KALEM uyanmadan yapılır......

Harun Parlak
03-12-2008, 18:42
YANDAN SİVRİLTME AŞI
Daha çok çam türlerine uygulanan bu yöntemde anac gövdesinde kabuk 3-4 cm uzunluğunda yukarıdan aşşağı baston şeklinde çizilir ve aşı bıçağının keskin olmayan tarafı ile bu çizgi kambuyum üzerinden kaldırılır.
Alt tarafından 3-4 cm uzunluğunda üçgen şekil verilerek sivriltilen kalem daha sonra buraya yerleştirilerek sarılır.

Harun Parlak
03-12-2008, 18:51
KAKMA AŞI
Aşı kaleminin ince anacın ise kalın olduğu durumlarda uygulanır. Anacda üçgen şeklinde bir oyuk açılır. Buna uygun kalem kesilerek kambiyumları çakıştırarak bağlanır. ve macunlanır. Bu yöntem yaprağını döken türlerde açık alanda kural olarak fidanların sürmelerinden mümkün olduğunca kısa bir zaman önce uygulanır.
Çok erken süren türler ilkbaharda erken,Geç süren türler ilkbaharda geç aşılanır...

Harun Parlak
03-12-2008, 18:54
YARMA AŞI
Çok sık kullanılan bir yöntemdir. Aynı kalınlıkda anac ve kalemler ile kalemin ince anacın kalın olduğu durumlarda rahatca uygulanabilir.
Önce anac fidanın tepesi kesilerek düz bir satıh oluşturulur. Bundan sonra kalemin oturacağı kenarda anacın kesiti yarısınakadar yarılır. Sonra kama gibi ve bir tarafı kabuklu kalem yarığa oturtulur. Yarığın iki tarafı kalemi sıkıştırmalıdır. Bu işlemi yaparken anac ve kalem kabuklarının bir hizaya gelmesi şartdır.
Kalın anac üzerinde anacın çapı boyunca açılacak yarığa bazen iki taraflı iki kalem aşılanabilir. Bu yöntem KIZILÇAM ve SEDİRDE başarı ile uygulanır...

Harun Parlak
03-12-2008, 18:57
BESLEMELİ YANDAN YANAŞTIRMA AŞI
Anac üzerinde aşı yapılacak yere 3-3 cm uzunlukda yay şeklinde bir kesit açılır. Bu yayın ortasından aşşağı doğru bir dilicik, Kalem üzerinde ise ters tarafa bir dilicik açılarak dilicikler bir birine gelecek şekilde oturtulur ve kambiyumlar çakıştırılır...

Kiraz
05-12-2008, 12:05
Tekin Bey, çok güzel bir çalışma olmuş, teşekkürler. Herşey sade ve açık anlatılmış, benim gibi daha önce denemeyenler için iyi fırsat. Ben de aşılama sayfanı tamamen okumayı düşünüyordum ama başlamaya cesaret edemiyordum.

semmasi
06-12-2008, 02:35
hangi aşıyı hangi mevsimde yapabiliriz onu merak ediyorum.yardım ederseniz sevinirim.ceviz(1-2 yıllık).erik(2 yıllık).ağaçlar için.teşekkürler...

Harun Parlak
06-12-2008, 09:52
Uyuyan göz aşısı hariç bütün göz aşıları aktif durumda olan anac ve alınacak birey uyanık durumda olduklarında alınıp yapılır. Mayıs Haziran Temmuz

KALEM aşıları ise istenen bireyler uyanmadan öce alınıp temiz poşetlere konularak buzdolabında bir müddet saklanabilir. Anac fidanlar uyanmak üzere iken aşılama yapılır.
Sizin sorduğunuz Ceviz aşısı zamanı Göz ve çentik Aşı ile başaralı olduğundan Mayıs Haziran Temmuz gibi yapabilirsiniz.

Selim-i Ahir
06-12-2008, 18:06
Bu güzel çalışma için Tekin Bey'e çok teşekkür ediyorum.

Lonicera
08-12-2008, 19:44
Sn Tekin, aşılama ile ilgili olarak kambiyum tabakalarının çakışması gerekliliğini resimli olarak biraz daha açarmısınız?Kambiyumun çakışması gerekiyor ama anaca takılacak olan kalemlerin kalınlıkları fazla değilse, ayrıca kalemin kesimi yandan yapıldığı için , düz kesilmiş olan anaçtaki kambiyumla nasıl örtüştüreceğiz?

sinaninci1
08-12-2008, 20:00
Tekin bey ögrenmek istedigim bir konu var, yardımcı olrsanız sevinirim
Tomurcuklu kabuğunun altından odunsu gövdeyi tamamen aldığımızda, gözün altı çukurlaşıyor, bunun bir zararı varmı yoksa odusu gövdelimi bırakalım.
Saygılar.

Harun Parlak
08-12-2008, 20:37
Sn Tekin, aşılama ile ilgili olarak kambiyum tabakalarının çakışması gerekliliğini resimli olarak biraz daha açarmısınız?Kambiyumun çakışması gerekiyor ama anaca takılacak olan kalemlerin kalınlıkları fazla değilse, ayrıca kalemin kesimi yandan yapıldığı için , düz kesilmiş olan anaçtaki kambiyumla nasıl örtüştüreceğiz?

Sanırım YANAŞTIRMA Kenar yan aşı için soruyorsunuz bu soruyı yanlış anlamdıysam.
bu aşı sisteminde kambiyumlar tek taraflı çakışması gerekiyor dış tarafın bir anlamı yok.
Bu aşıda iç tarafdan kaynama yapınca en dışdaki kabuk koruyuc veya tutucu görev yapıyor. Bir ara resim çekip yükleme yapmaya çalışırım. Şimdilik çizimi kesip eklemeye çalıştım umarım yardımcı olur.

Harun Parlak
08-12-2008, 22:46
Tekin bey ögrenmek istedigim bir konu var, yardımcı olrsanız sevinirim
Tomurcuklu kabuğunun altından odunsu gövdeyi tamamen aldığımızda, gözün altı çukurlaşıyor, bunun bir zararı varmı yoksa odusu gövdelimi bırakalım.
Saygılar.



T göz aşıları yapılırken yetiştirmek istediğiniz metaryalden aldığınız tomurcuk kesinlikle odunsu kısımdan arınmış olmalı. Tomurcuk altının delik kalmasının bir sakıncası yoktur. Ama orada azda olsu odunsu kısım kalırsa atık bir kalıntı olup kaynamasına mani olacaktır.
Göz aşısında estedik bir amaliyat gibi düşünürseniz kemik değil deri yapıştırıyorgibi düşünün . Onun için arada bir kemik tozu kalırsa kaynamaya engel oluşturur.

yolac
15-12-2008, 12:14
Sn.Tekin,
Ben tamamen amatörce aşı yapmaya merak sardım.Gerçekten çok eğitici bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Mayhoş karadutta gerek yarma gerekse kabuk aşılarını ben ve çevremde aşıcı olarak bilinenlere zamanında yaptırdım.Ancak iki senedir ne şubat başı yarama dut aşısı ne de haziran sonu göz aşılarını bir türlü tutturamadık.O kadar ki yabani dut anacına da gerek göz gerekse yarma aşı yaptık ama nafile!Dut fidanı satıcılarından öğrendiğim kadarıyla bu mayhoş karadut aşılarını profesyoneller bile % 10 oranında ancak tutturabiyormuş.Doğru mu?
Şayet çok sorup sizi yormadı isem;Bir de ters dut aşısının nasıl yapılabildiğini çok merak ediyorum.
Teşekkürler...

Harun Parlak
15-12-2008, 16:37
Sayın yolac Şubat Mart aylarında Bindirme ve kakma aşıları deneyin. Mayıs Haziran aylarında Göz aşıları deneyin. Bindirme ve göz aşılarında anac la aşı kalemi aynı kalınlıklarda olmasına dikkat edin. farklı kalınlıkda anaclar yamadığınız göz aşısı ne dar gelsin neden büyük gelsin.
Bindirme aşılarda aşı birleşim yerleri kabuk kabuğa denk getirmeye çalışın.

(profesyoneller bile % 10 oranında ancak tutturabiyormuş.Doğru mu?)


Büyük bir lokanta işletmek için profosyonel bir AŞCI gerektirir. Ama Annenizin güzel yemek yapmak için profosyonel aşcı olması gerekmez. Yaptığı yemeğe özenle hazırlarsa o yemek mükemmel olur.
Sizde aşılarınızı yaparken biraz özen gösterirseniz tutmaz diye bişe yok.
Kolay gelsin yaptığınız tüm aşılar tutar inşallah.

GAZİ0625
16-12-2008, 10:22
Tekin bey hoopsi üretmek için altlık olarak ne kullanılabilir.Hangi mevsimde hangi tür aşı denenmelidir?Bilgi verirseniz sevinirim.

seaa
16-12-2008, 10:45
Hoopsi için 2+1 batı ladini kullanılıyor ama aşı kalemi nerden ve nasıl yapılıyor o çok önemli.

semmasi
18-12-2008, 19:47
merhaba arkadaşlar aşı kalemlerini ne zaman toplamam gerekiyor.malum uyanmadan alınacakmış.acaba bilginiz varmı.;)

yolac
18-12-2008, 22:29
Sayın Tekin,
ters dut aşısı konusunda da aydınlatabilir misiniz?
Herşey gönlünüzce olsun...

yolac
18-12-2008, 22:29
Sayın Tekin,
Alakanıza candan teşekkürler.
Yine bir boş zamanınız olursa ,lütfedip ters dut aşısı konusunda da aydınlatabilirmisiniz.
Herşey gönlünüzce olsun...

Harun Parlak
18-12-2008, 22:53
Ters Aşı genellikle Dutlar, Karaağaçlar, Kayınlar, Dişbudaklar bazı süs Söğütler gibi çrşitli cinslerinde uygulanır. Bunun için aşı gerek GÖZ aşıları ve gerekse YARMA Aşı Kakma aşı yöntemleri ile uygulanır. Dut Söğüt Karaağaç ve Dişbudaklarda en çok Göz aşılarından faydalanmaktadır. Ters aşı Normal Aşılarla arasındaki fark kalemlerin veya tomurcuk göz aşılarının ters yerleştirilmesidir.
Aşıladığınız kalem alt kısmı yukarı üst kısmı aşşağı bakacak şekilde aşılayacaksınız. İsmi üzerinde Ters Aşı.

yolac
19-12-2008, 09:47
Sayın Tekin,
Verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için yine teşekkürler.
Her zaman yolunuz aydınlık olsun .

Lonicera
19-12-2008, 16:24
Tekin hocam, aşılamada çok önemli olarak üstüne basa basa vurguladığınız, meşhur kambiyum tabakasını çok güzel gösteren 2 resim buldum. Ağacın kesilen kısımlarında, bir türlü ayırt edemediğim için size de sormuştum. Şimdi daha netleşmiş oldu. Umarım faydalı olur.

Selahattin Yılmaz
19-12-2008, 18:33
Fidanlar dikildikleri yılın ikinci senesinde bitkilere su yürüdüğünde yapılan bir aşıdır (genellikle mayıs ayı). Bu aşıyı yapmak için fidanların toprakla birleştiği boğaz kısmı çanak gibi açılır ve bu kısım meyilli olarak kesilir.

56687

56688


Kesimden sonra odun kısmı kabuk kısmından ayrılır. Daha önceden yani gözler kabarmadan serin ve yeteri kadar nemli bir yerde (+4-10ºC) saklanan kalemlerden (şubat ayında alınmalı) biri alınarak 2 göz ihtiva edecek şekilde alt kısmı yine meyilli olarak kesilir ve kabuk kısmı hafifçe kazınır.

56689

Sonra kalem anacın odun ile kabuk kısmı arasına yerleştirilir ve üstü ince ufalanmış nemli toprakla örtülür.

56690

56691
Aşı gözü 15-20 gün sonra sürmeye başlar.

Harun Parlak
19-12-2008, 19:06
Güzel anlatım ve aydınlatıcı elinize sağlık Yılmaz bey. Bu aşı yöntemi kökbuğazı aşısı olarakda anılıyor sanırım değilmi.
İlave olarak bu aşı yönteminde aşı kısmı toprak altında kaldığı için ayriyetden macunlamaya gerek yoktur.
Ayrıca büyümeye devam eden anacı kesmeden kök boğazı açılarak fidan kök dibine bir çentik açılır. Açılan yere kalem yerleştirilir. Aşı tutarsa kesilir. **** anaç bitkinin meyveside isteniyorsa ikiz olarak devam eder.

Kiraz
19-12-2008, 19:19
Selahattin Bey, ne tür bitkilerde bunu tavsiye ediyorsunuz ya da etmiyorsunuz?

Selahattin Yılmaz
19-12-2008, 20:44
Dut, ceviz gibi veya özelliklede aşı yerinin belli olmasının istenmediği bonzai bitkilerinde kullanılabilir.

Evet sevgili tekin kök aşısı, kökboğazı aşısı olarakda anılıyor.

indomie
13-02-2009, 01:35
Selamlar,

Acaba portakal ağacına limon ve mandalina aşısı yapılabilir mi?

Harun Parlak
13-02-2009, 09:57
Yapılabilir.

indomie
13-02-2009, 11:48
Yapılabilir.

Teşekkürler

Bir soru daha; İzmir için limon ve mandalina göz aşısı yapmanın en iyi zamanı nedir? Geçen yıl satın alıp diktiğim 4-5 yıllık portakal ağacı şu anda taze filizler vermeye başladı da...

Harun Parlak
13-02-2009, 17:01
Su yürüyüp kabuğu soylmaya başladığı zaman denemeye başlayın derim. Olmadı tutmadı bir ay sonra bir alt gözeden tekrar deneyin. Olmadı bir ay sonra bir alt gözden tekrar deneyin.

Lonicera
17-02-2009, 18:07
Sn Tekin, bugün limon ve mandalina ağaçlarımda aşılama çalışması yaptım. Limon'a göz aşısı için T tekniğini kullandım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Kabuk çok kolay ayrılıyordu. Ancak mandalina da kabuğun zorla kalktığını farkettim. Ve mandalinayı şimdilik erteledim. Turunçgillerde farklı su yürüme zamanı mı oluyor? Limon çok kolay kabuk verirken ondan yaklaşık 7-8 metre ilerdeki mandalinada bu durumu görünce şaşırdım.

Harun Parlak
17-02-2009, 18:34
Aynı bitki de olsa birinin yeri daha korunaklı. Diğerininki kuzey rüzgarı alıyor ve geç ısınıyorsa o bile fark edebilir.

kgursan
09-03-2009, 23:03
Sn. Tekin veya Malina., Sn Tekinin bu güzel çalışması yukarıda "ÖNEMLİ Aşılama" başlığı altında toplansa daha iyi ve bir arada olmazmı?

santos
11-03-2009, 08:50
sayın arkadaşlar bir sorum olacaktı:

yer anakara mevzu aşılama,acaba zamanı gelmişmidir aşının yoksa beklemede faydamı var ?

yalnız aşı yapmak istediğim ağacın tomurcukları iyice kabarmış vaziyette yaprak açtım açacağım diyor,ne yapmam gerek ?

fikreteren
22-03-2009, 17:18
Bir kaç senedir öğrendiğim göz aşısını uyguluyorum.iİyide sonuç alıyorum.Ağırlığı güllere verdim.birkaç ta Elma ağacında yaptım. Bu sene ilk defeda yarma aşı yaptım.sonucu bahar da göreceğim. Benim Tekin bey e bir sorum olacak.sardunylara aşı yapmak istiyorum.olurmu veya sardunya neye aşı olur.

Harun Parlak
22-03-2009, 17:23
Sardunya ya aşı yapabilirsiniz. Neye yapacağına gelince bence sağlıklı bir Sardunya ya bir kaç renk aşı yapıp tek gövde de rengarekn Sardunya elde edebilirsin.

pomak
23-03-2009, 12:32
değerli arkadaşlar. bahçemin bir bölümünde bol miktarda karaağaç var. bunlara meyve ağacı aşlanırmı? aşlanırsa hangi meyveler ve hangi aşı şekli uygulanır.

fikreteren
23-03-2009, 14:35
Peki, nasıl bir aşıma gerekir.yani yarmamı ?yamalamamı ? göz olurmu ?

Mehmet Can
26-03-2009, 00:47
Bu hafta dağda yabani alfat ağaçlarına armut aşıladık. Yaklaşık 150 kalem.

SAGNOPE
26-03-2009, 10:58
Benim bahçemde 4-5 tane en az 10 yıllık iğde ağacı var ,ancak igde vermiyor, bende bunlara aşı yaptırmak istiyorum bu konuda yardımcı olabilecek biri varsa minnettar olurum.( İğdeyi çok severim)
Adresim Ankara Ahiboz köyü bitişiği, şimdiden ilginize tesekkürler..

Harun Parlak
27-03-2009, 16:46
Bu hafta dağda yabani alfat ağaçlarına armut aşıladık. Yaklaşık 150 kalem.

İnşallah Tutar tüm aşılarınız. Ama şüpelerim var. Bütün aşılarınızı bu türmü yapıyorsunuz ve aldığınız sonuçlar nasıl merak ediyorum.
Kambiyumlar çakışmıyorgibi geldi bana.
Bu tür kalı gövdeli ağaçlarda Yarma **** Kakma aşı birde Yanaştırma kenar AŞI şeklini tavsiye ederim.

Lonicera
27-03-2009, 17:09
Sn enigma_6643 'ün yapmış olduğu aşı tipi, net kaynaklarına göre bark graft olarak adlandırılmış. Aşağıda aşamaları şu şekilde;

Lonicera
27-03-2009, 17:10
Devamı;

Lonicera
27-03-2009, 17:16
Bu tekniğin aynısını kalın gövdeli 2 zeytin ağacıma uyguladım. Çeşit değiştirme amaçlı uyguladığım bu aşının sonucunu doğrusu çok merak ediyorum.

Sn Tekin, yarma olsun , kakma olsun kalem aşılarının sonuçları hangi sürede kendisini göstermeye başlar?

Harun Parlak
27-03-2009, 17:25
Aşılarınız sürgün vermeye başlayıp uzamaya başlayınca tutmuş demekdtir. Bu zaman içinde aşı yerin altında ana gövdede çıkan tüm sürgünleri kparın. Güc kayıbı yaşanmasın güç aşıya yüklensin.

Lonicera
27-03-2009, 19:06
Sn Tekin, kalemler yeşerip büyümeye başladığı zaman malum aşı tutmuş demektir elbette:)) Benim öğrenmek istediğim belirli bir süre var mıdır? Ne bileyim 1-2 ay mesela. Bu süre içinde bir hareket oluşmaz ise tutmadı mı demek olur, yoksa umudu yitirmeyip daha da beklemek gerekir mi?

Ve sonuç olarak tutmaz ise, kalem aşısı için o yıl kayıp yıl olmuş oluyor değil mi? Göz aşısı gibi tekrar tekrar deneme şansımız olmuyor.

Harun Parlak
27-03-2009, 20:03
1 AYDA belli olur okadarda kalmaz eğer Aşılarınız tutmaz ise Haziran Temmun Austos göz aşıları yapabilrsiniz.
Yanaştırma aşıları her daim yaparsınız. Kış hariç.

aydın
27-03-2009, 20:13
Kısmet olursa yarın bende evimizin arkasındaki erik çöğürüne kayısı aşılayacağım.Yalnız Tekin hocam aşı macunum yok çamurla veya streçle kapatsam olmaz mı?Yarma aşı yapacam galiba.Aşı kalemleri buzdolabında elma mı aşılasam ki.Bir türlü karar veremiyorum:p

Harun Parlak
27-03-2009, 20:25
Birtane sakız alın bahceye giderken aşınızı yaptıkdan sonra Sakızla etfafını kapatın. Sonra bir poşeti şerit halinde kesin band olarak kullanın. İyice sarıp bağlayın. Kolay gelsin.

aydın
27-03-2009, 20:36
Vallaha akılma gelmedi değil hani:p.Kıştan beri sakız biriktiriyodum parfüm kapağının içinde, geçen annem çöp sanıp atmış:(.Yardımınız için çok teşekkürler Tekin Hocam sağolun.

Lonicera
27-03-2009, 20:39
Tekin hocam cevaplar için teşekkür ederim. Kalem aşısını şimdiye kadar hiç denememiştim, benim için ilk oldu. Sonuçları nasıl olacak bekleyip göreceğiz.

karaaslan50
27-03-2009, 23:22
Sayın Hasan Tahsin, elmamı aşılasam derken her halde erik anacını kastetmiyorsunuzdur.

aydın
27-03-2009, 23:34
Erik anacına elma olmaz mı ki?

karaaslan50
27-03-2009, 23:41
hayır olmaz

karaaslan50
27-03-2009, 23:44
Erik anacına erik, kaysı, kiraz gibi tek çekirdekli türleri aşılayabilirsin.

Harun Parlak
27-03-2009, 23:52
Sert çekirdekliler Sert çekirdeklilerle Yumuşak çekirdekliler Yumuşak çekirdeklilerle Üzümsü çekirdekliler Üzümsü çekirdeklilerle.
Aynı Familya türünü eşleştirmek lazım.

Lilium
27-03-2009, 23:54
Olmıyacağını bile bile ayvaya kiraz koydum, deneme yanılma yöntemi, ne olacağını gözümle göreyim.:p

Sevgili karaaslan aşı makasından nasıl temin edebiliriz, bilgilendirirsen memnun olurum.

karaaslan50
29-03-2009, 00:22
Sayın Lilium, Selahattin Yılmaz beyden temin edebilirsiniz.

pomak
30-03-2009, 15:11
sevgili tekin. siteye yeni üye oldum. bir soru sordum cevabını alamadım. herhalde sorum abesti. ondanmı cevap vermediniz diye düşünüyorum. saygılarımla

aslan_k
30-03-2009, 16:54
Sevgili karaarslan makasın fiyatı hakkında bilginiz varmıdır?

Mehmet Can
30-03-2009, 17:10
İnşallah Tutar tüm aşılarınız. Ama şüpelerim var. Bütün aşılarınızı bu türmü yapıyorsunuz ve aldığınız sonuçlar nasıl merak ediyorum.
Kambiyumlar çakışmıyorgibi geldi bana.
Bu tür kalı gövdeli ağaçlarda Yarma **** Kakma aşı birde Yanaştırma kenar AŞI şeklini tavsiye ederim.

Sayın Tekin yıllardır bu teknikle aşılama yapıyorum. % 90 civarında sonuç alıyoruz. Tek sorun aşı tuttuktan sonra rüzgardan kollamak gerekiyor.

Birol Ketenci
01-04-2009, 17:01
Sevgili karaarslan makasın fiyatı hakkında bilginiz varmıdır?

Bahsi edilen Sayın Karaarslan'ın avatarındaki aşı makası ise 150ytl civarı fiyatı var.

karaaslan50
02-04-2009, 23:01
Sayın Birol, beyanınız doğru. Yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

ahmet salih
08-04-2009, 21:55
Bahçemde ters aşı dut,vişne ve kiraz var .ters aşı nasıl yapılıyor,bu aşının özelliği mi?. yoksa bitkinin özelliği mi? elimdeki ters aşılı bitkilerden çelik alıp kalem aşısı yapsam ,sonuç ters aşılı olur mu? şimdiden teşekkürler

Ali H. ALI
09-04-2009, 14:41
Dallarini asagiya dogru sarkitip buyuyen agaclarin bu buyume sekli cenetiktir.

Ornegin yukariya dogru buyume ozelligi olan bir agactan alinan asi(dut,kiraz. sogut, elma, akcaagac vs.) ters veya dogru asilansin, acilip buyumeye basliyan yeni surgun hep yukariya dogru buyumeye yonlenecektir. Ayni cesit agaclardan, ama sarkik buyume ozelligi olanlardan alinan asi ise, asilanan agac uzerinde asagiya sarkip buyuyeycektir.

Ters asi sanirim sadece bir deyim olarak kullaniliyor. Agacin sarkik olmasinin ters asi ile bir iliskisi oldugunu sanmiyorum. Bonsaide cenetik olarak sarkik olmiyan bitki cesitleri zaman, zaman tel sarilarak sarkik bir sekle sokuluyor ve yuariya buyumek istiyen dallar da surekli budanip, dallari asagiya sarkan bir tarz elde edilebiliyor.

Sayin Ahmet Salih bey, bahcenizde oldugunu belirtiginiz agaclar, dallarini sarkitip buyuyorlarsa o agaclardan asi alip, ayni cinsden olan(Ornegin sarkik dut agacindan alacaginiz asiyi her hangi yukariya buyume ozelligi olan bir dut agacina asiladiginiz zaman asili yer, asiyi aldiginiz dallari sarkik dut gibi buyuyeycektir.) baska bir agac uzerine asiladiginiz zaman dallari asagiya buyuyen ikinci bir agac elde edeceksiniz.

Lonicera
09-04-2009, 16:43
Tekin hocam, nektarine 1 ay önce yapmış olduğum domat şeftali göz aşısı son durumu bu halde. İşi bilmeyince çift gözlü yapmışım. Şimdi ne olacak bilmiyorum. Bu gözler meyve gözü olabilir mi? Resimler çok net çıkmadı ama takmış olduğum göz, anaç üzerinde kabarıp büyümeye başladı. Fakat tomurcukları henüz açılmadı. Aşı bağını ne zaman çözmeliyim?

Lonicera
10-04-2009, 19:16
Galiba bu sıralar Tekin hocamızı fazla yordum, sorum belki gözünden kaçmıştır. Ben en iyisi aşı bağını bir an evvel kesip kendi haline bırakayım ağacı.

Selahattin Yılmaz
10-04-2009, 19:44
Aşı tuttuğu belirtileri varsa elbette aşı bağını kesmelisin sevgili lonicera...

Lonicera
10-04-2009, 19:50
Çok teşekkürler Selahattin hocam. Hızır gibi yetiştiniz vallahi.

santos
11-04-2009, 19:43
galiba en iyi aşı tekniklerinden biri kabukaltı aşısı ( çoban aşısı ) ben maalesef sonra öğrendim,tuttuk kalem aşısı yaptık ve vaziyete göre tutma yok.

Hatice Tarhan
11-04-2009, 21:35
arkadaşlar benimde bir sorum olacaklimon ağacına kamkuat aşıladım yıllar önce babamdan gördüğüm göz aşı ve yarma aşıyla fakat hatırlamıyorum aşı ne kadar zamanda tutar nasıl anlarım birde balkonda limon sulamak gerekirmi aşının üzerinden şimdiden teşekkürler

Harun Parlak
11-04-2009, 22:09
Tekin hocam, nektarine 1 ay önce yapmış olduğum domat şeftali göz aşısı son durumu bu halde. İşi bilmeyince çift gözlü yapmışım. Şimdi ne olacak bilmiyorum. Bu gözler meyve gözü olabilir mi? Resimler çok net çıkmadı ama takmış olduğum göz, anaç üzerinde kabarıp büyümeye başladı. Fakat tomurcukları henüz açılmadı. Aşı bağını ne zaman çözmeliyim?

Çift göz olmasının bir sakıncası yok. Meyve gözlüde olabilir ******. Aşınızda tutma belirtisi var ise bağı çzerken dikkatli olun incitmeden falçatayla bağı keserek çıkarın.

Harun Parlak
11-04-2009, 22:22
galiba en iyi aşı tekniklerinden biri kabukaltı aşısı ( çoban aşısı ) ben maalesef sonra öğrendim,tuttuk kalem aşısı yaptık ve vaziyete göre tutma yok.

Göz aşıları Yani öğrenenler açısından Dha avantajlı. Esenek kabuk yuvarlak gövdeye daha iyi sarılıp arada boşluk oluşması diğerlerine göre daha az.
Aşıda önemli Olan yüzeylerin Pürüzsüz alup kaynaşması kolaylaştırmaktır.

Harun Parlak
11-04-2009, 22:27
Sayın Tekin yıllardır bu teknikle aşılama yapıyorum. % 90 civarında sonuç alıyoruz. Tek sorun aşı tuttuktan sonra rüzgardan kollamak gerekiyor.

Rüzgardan kırılmasının sebebi belkide odunsu gövdeyle tam kaynaşmadığı için.
Kabukla odunsu arasındaki suyla beslenip idareten orda duruyorgibi. Sizin bu yöntemde Kabiyumlar çakışmıyor. Kambiyumların çakışması çok önemli Bence siz o bölgede Kakma Aşı veya Yarma aşı deneyin. Başarı yüzdesi sizin elinizde daha yüksek olacak diye düşünüyorum.

Selahattin Yılmaz
11-04-2009, 23:23
Sayın Tekin yıllardır bu teknikle aşılama yapıyorum. % 90 civarında sonuç alıyoruz. Tek sorun aşı tuttuktan sonra rüzgardan kollamak gerekiyor.

Rüzgar alan bir yerde fidanlık kurmanın yanlışılığı bir kenara yanlış anaç-kalem seçimi rüzgardan aşının etkilenmesine oldukça etkili olur ayrıca aşının yapılış yönü rüzgarın geliş yönünde olmaldırki sürgün rüzgar akıntısına kapıldığında dayansın açıını genişletecek şekilde rüzgara maruz kalırsa göz dibinden kırılır.

ahmet salih
12-04-2009, 11:33
cevaplar için teşekkürler aydınlatıcı oldu.

tolgahann
12-04-2009, 12:08
Bahçemde ters aşı dut,vişne ve kiraz var .ters aşı nasıl yapılıyor,bu aşının özelliği mi?. yoksa bitkinin özelliği mi? elimdeki ters aşılı bitkilerden çelik alıp kalem aşısı yapsam ,sonuç ters aşılı olur mu? şimdiden teşekkürler

Bahçenizdeki vişne ve kiraz ın resmini çekebilmeniz mümkünmü.Gerçekten çok merak ettim.Yani bildiğimiz ters dutlar gibi aşağı doğru mu meyve veriyor?

ahmet salih
12-04-2009, 12:40
Bahçenizdeki vişne ve kiraz ın resmini çekebilmeniz mümkünmü.Gerçekten çok merak ettim.Yani bildiğimiz ters dutlar gibi aşağı doğru mu meyve veriyor?
daha meyva almadım şu an çiçekleri var. bir kaç gün içinde fotoğraflarını yüklemeye çalışırım.

Selahattin Yılmaz
12-04-2009, 20:35
Bu aşının esas ismi ters aşı değil "Ters T" aşıdır, aşı gözünü T şeklinde değil T'nin aşağı açılan çizgisi yukarı çizilerek gözün yerleştirilmesi esasına dayanır. Süt veren ağalarda tutma şansı yüksek bir aşıdır dutlarda durgun aşı ile yapılırsa daha iyi sonuç verir ancak eğer anacınız yeterinde kalınsa sürgün göz aşısı olarakta yapılabilir.

metinkaya7
14-04-2009, 11:39
elinize sağlık güzel bir çalışma bayaa emek harcamışsınız

ahmet salih
14-04-2009, 21:21
Bahçenizdeki vişne ve kiraz ın resmini çekebilmeniz mümkünmü.Gerçekten çok merak ettim.Yani bildiğimiz ters dutlar gibi aşağı doğru mu meyve veriyor?

ters aşı vişne resimlerini yüklemeye çalıştım

ahmet salih
14-04-2009, 21:27
Bahçenizdeki vişne ve kiraz ın resmini çekebilmeniz mümkünmü.Gerçekten çok merak ettim.Yani bildiğimiz ters dutlar gibi aşağı doğru mu meyve veriyor?

ters aşı kiraz ve dut

Selahattin Yılmaz
14-04-2009, 21:28
Gözüken o ki pendula tarzı aşı ile karıştırmışım, benim şahsen bu aşıyla hiç çalışmam olamamıştı. Birileri bu aşıyı yapsada bizde öğrensek...

epsody
16-04-2009, 12:56
Selahattin hocaya ve tekin hocaya bir soru yöneltmek istiyorum,her yönüyle kaliteli bir meyve ağacından köklendirilmek maksadıyla keseceğimiz çeliğin gereken işlem yapılıp butrik asitle ideal bir şekilde köklenipte gözlerin uyandıktan sonra yapraklandığında, acaba aşı özeliklerinin şaşmadan bu fidancıkta anacının meyva özelliğine ulaşabilirmi yoksa saparda tekrar aşı gerektirirmi cevaplarsanız minnettar kalacağım Saygılar.

Harun Parlak
16-04-2009, 16:39
Kalem Alıpda aşıladığınız **** çelikle yetiştirdiğiniz. Hiç bir çelik sapma göstermez aynen devam eder. Aşılamanıza gerek yoktur.

santos
16-04-2009, 19:34
Tekin bey ben geçen sene sonbaharın napolyon çekirdeklerini soğuk katlama usulü beklettim,3 gün önce çekirdekleri kırdım ve içindeki sağlam tohumları torf+perlit karışımı bir saksıya ektim.Evimde pencere önünde bekletiyorum ve toprak yüzeyini sürekli nemli tutuyorum,ne dersiniz filizlenme ihtimali varmı ve şimdiye kadar sizce herşeyi doğrumu yaptım ?

Harun Parlak
17-04-2009, 17:11
Çekirdeğin iç kısmına zarar vermediyseniz iyi. Birde yumuşak kısmı çıkarsığınız için çok derine gömmemişsinizdir umarım. Birde aşırı nemli tutmayın çürüyüyebilir.

Lilium
18-04-2009, 19:16
Bir kaç aşı denemem oldu, bakalım sonuçları ne olacak.

73403
73402
73401

karaaslan50
18-04-2009, 19:40
Bizim aşılar iyi görünüyor.

Lonicera
18-04-2009, 19:48
1 hafta önce, göz aşısı denediğim nektarin ve kayısı anacındaki gözler şişme belirtisi gösterip uzamaya başlayınca aşı bağlarını çözmüştüm. Bugün son kontrolleri yaparken takmış olduğum 3 gözün de kuruyup göz yuvalarından çıktıklarını gördüm. Yani sonuç fiyasko. Artık yaz sonunda yeniden deneyeceğim.

Bu arada aşı bağı olarak rafya kullanmanın çok da iyi olmadığını farkettim. İki dalda boğulma oluşmuş. Sıkmış olduğum yer, dalın neredeyse yarısı kadar incelikte kalmış. En güzeli marketlerde satılan bitkisel aşı bağını kullanmak galiba.

Harun Parlak
18-04-2009, 19:52
En güzeli ve kolay olanı oto elektirikcilerinden sargı bandı alın. Ayrıca aşılarınız en az 10 cm sürgün uzatmadan bağları çözmeyin

Lilium
18-04-2009, 19:53
Sevgili karaaslan50, bu sene kirazları aşıdan yiyeceksin gibi duruyor.:p

lerdemir
20-04-2009, 11:38
Kıbrıs Limonu ağacım var 3 yaşını geçkince.

Onun bir dalına mandalina, bir başka dalına da portakal aşılanabilir mi?

Aynı ağacın farklı farklı dallarından hem portakal, hem limon hem de mandalina alabilir miyim?

Harun Parlak
20-04-2009, 17:27
Aynı familyadan olduğu için kesinlikle tek ağaçdan üçünüde alabilirsiniz.

lerdemir
20-04-2009, 23:17
Oooooo, harika!

Peki sevgili Tekin, bunu ne zaman yaparız?

Hani şöyle bal gibi lezzetli bir mandalina ve portakal aşısı bulabilsek de, aşılasak benim limondaki dalları?

Hem zaten budanmaya da fena halde ihtiyacı var şimdilerde. Gerçi sevgili MSaygin'in forumdaki tavsiyelerine uymaya çalıştım geçen yıl budarken, ama bu sene biraz dağınık oldu limonum :(

Evet sevgili Tekin, ne zaman? Nasıl? :)

aydın
20-04-2009, 23:23
Limon İstanbul'da yetişir mi? Ayrıca dışarda kalsa, donma tehlikesi olmaz mı?

lerdemir
20-04-2009, 23:52
Yetişmez.

Kışın 5 derecenin altına inmeden iç mekana alıyorum limonu 3 senedir.

Sevgili MSaygin'in de tavsiyesi üzerine, bitirdiğimiz haftasonunda tekrar açık balkona çıkarttım limonumu.

Gerçi, her yer değişikliğinde, şokun şiddetine bağlı oranda yoğun yaprak döküyor, ama onu yaşatabilmek için buna mecburum.

Harun Parlak
21-04-2009, 23:42
Evet sevgili Tekin, ne zaman? Nasıl? :)

Mayıs dan sonra göz aşılarını yapabilirsiniz.

lerdemir
22-04-2009, 11:59
İstanbul'da aşılanacak iyi portakal ve mandalina gözlerini nereden bulabilirim acaba?

Eli aşılamada mahir, yolu es kaza da olsa Anadolu Yakası Göztepe taraflarına düşebilecek, bir limona nefis portakal ve mandalina aşısı yapabilecek bir aşı ustamız, bir yardımseverimiz var mıdır acaba? :)

Harun Parlak
26-04-2009, 22:36
Yolum Göztepe tarafına düşermi bilmem ama. Eğer sizin yolunuz Sarıyer'e düşerse Fidanınızı getirme şansınız olursa. Aşı gözü de buluruz aşı yapacak birini de buluruz.
Portakal limon mandalina hepsi çiçekde çok güzel kokuları var.
Seranın içine girince sıcaklık sizi kaçırsada çiçeklerin kokusu çekiyor. Ayrılamıyorsunuz.

lerdemir
27-04-2009, 10:57
Fidanım aracıma sığmayacak kadar büyük.

Olur da Kadıköy Yakası'na geçecek olursanız ve de az da olsa bir zamanınız olursa yeterli benim için; gelir sizi istediğiniz yerden alırım.

Ben özelden irtibat bilgilerimi size iletiyorum Sn. Tekin.

İlginize teşekkürler ederim.

ahmet salih
03-05-2009, 16:10
Ben hala resimlerdeki ağaçların ters aşılarının nasıl yapıldığından emin olamadım. çünki aşılar tam olarak göz aşısına da,yarma aşıya da benzemiyor .acaba başka bir teknik olabilir mi? Bilgisi olanlara şimdiden teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
03-05-2009, 21:30
Pendula türleri genelde bildiğimiz aşı usulüyle yapılıp göz özelliği gereği aşağı büyüyorlar ancak denemediğim için bir şey diyemiyorum sanırım onuda deneyip kendim öğrenmem gerekecek.

Halil Önen
04-05-2009, 13:48
Biz dutta ters aşı modelini denedik.

Dutun bir dalına genetik olarak aşağıya sürgün veren duttan aşıladık. Karşilıklı iki göz aşısını gözleri aşağıya gelecek şekilde. Şemsiye gibi oldu.

Sanırım, aşı gözü yukarı gelecek şekilde (ters olmadan) aşılasaydık bile sürgünler
yine aşağıya gideçekti. Aşağıya gitme genlerinde var.

Bir dalına normal dutu gözü aşağıya gelecek şekilde yani ters aşıldık.
Sürgün bir karış aşağıya gitti, sonra yukarıya doğru yöneldi ve öyle büyüdü.

Yukarıya gitme genlerinde var.

Genlerinde aşağıya gitme varsa, tek bir sürgün bile yukarı gitmiyor.

Kirazda bazı sürgünler yukarı gitmiş.

Sonuç;

Tahminim, kiraz ters aşılanmış, sürgünlere ağırlık uygulanmış ve yukarı giden sürgünler dipten çıkarılmış.

Böylece bodur kiraz elde edilmiş.

İyi taktik, bende uygulacağım.

Saygılar.

Lilium
05-05-2009, 00:09
Vişneye koyduğum kiraz kalemleri tuttu galiba.
76324
76325
76326

Harun Parlak
05-05-2009, 00:16
Elinize sağlık Tutmuş gibi bir müddet koruyun sallanmasını ve kırılmasını önlemek için çevreden gelebilecek tehditlere karşı çitle çevirmede fayda var. **** kollamak lazım.

Lilium
05-05-2009, 00:27
Sevgili tekin inşallah dediğiniz gibidir, eski gönderdiğim bir masajda ki (89da ki resimde ki mantarları şimdi resimde gördüm, ne kadar aşıya adapte olmuşum ki güzelim mantarları görememişim. Gözümün içine girmişler gene görememişim.

Harun Parlak
05-05-2009, 07:53
Birde aşıladığınız anaç bitkide aşı altında oluşan bütün filizleri kırın ki Güç kayıbı olmasın. Aşı yerinden altda kalan filizler aşılı değilse zaten bir işe yaramaz.

Lonicera
05-05-2009, 14:35
Tebrikler Sn Lilium.. Maaşallah da diyelim ki göze gelmesinler. Umarım en kısa sürede gelişip serpilirler.

Ben bu yıl aşılama konusunda tam anlamıyla çuvalladım. Ne göz ne kalem aşısı, hiçbiri tutmadı. Tecrübe olmayınca sonuca şaşmamak lazım. Dün kalem aşısı hariç diğer göz aşılarını yeniledim. Bakalım sonuç ne olacak.

ismail karnak
05-05-2009, 15:42
Sn.Tekin,
7000m2 alanda 8*8 aralıklarla 102 ceviz fidanını tohumdan tüplü yetiştirmek suretiyle geçtiğimiz aralıkda kepçeyle açtırdığımız çukurlara diktik. ve şuanda fidanlar açmaya başlamış vaziyette.
Bu tohumlar Denizli nin Çameli ilçesinde seçkin bir ceviz ağacından köylülerin tavsiyesi üzerine elde edildi. Fakat şimdi bu konuda araştırma yaptığımda bu fidanları aşılamam gerektiği kanısına vardım.
Bunun için şebin-bilecik aşı kalemi düşünüyorum. Ama kalem temini, aşılama ve yöntemleri konusunda fazla bilgim yok. Araştırma yapıyorum.
O nedenle en uygun aşılama yöntemi ve zamanı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler.

Harun Parlak
05-05-2009, 17:06
Sayın ismail karnak cevizleriniz aldığınız tohumların Anaçları Asıl tür ise aşılamanıza gerek yoktur.
Asıl türden başka bir anaca aşılanmış ağaçlardan alınan tohumlar açılım gösterebilir. Tohumları aldığınız bölgede aynı ağaçlardan tohumla üretip aşı yaptırmadan aynı ürünü alan olup olmadığını araştırın. Mutlaka vardır oralarda aşılama yapmış veya yapmamış olanlar.
Kalem aşılarını yapabileceğiniz Zaman Şubat Mart dır. Göz Aşılarını Mayıs Haziran Bölgelerin sıcaklığına göre değişebilir ılıman yerlerde Temmuz da olabilir.
Durgun göz aşılarını Eylül Ekim de yapabilirsiniz.
Bu ağaçlarınızı aşılarsanız bir kaçını aşılamadan büyütüp açılım yapıp yapmadığını öğrenmiş olursunuz. Eğer açılım yapmaz ise onun tohumlarından elde edeceğiniz fidanlara aşı yapmanız gerekmez.

epsody
06-05-2009, 06:52
Vişneye koyduğum kiraz kalemleri tuttu galiba.
76324
76325
76326

Sayın; Aşı altıdaki anaç üstünde çıkan sürgünleri kopardınmı. ?

Lilium
06-05-2009, 10:42
Dün kalem aşısı hariç diğer göz aşılarını yeniledim. Bakalım sonuç ne olacak.
Sayın lonicera;

Göz aşısının şimdi yapıldığını sizden duyuyorum, inşallah tutarlar.

Lilium
06-05-2009, 10:46
Sayın epsody;

Ana kalemde çıkan sürgünleri tam olarak koparmadım, zira büyüklerimden duyduğum, bu sürgünleri belli bir süre koparmayın ki, anaca su yürüyüşü olsun.

Ne kadar doğrudur konusunda da tam bir bilgi sahibi değilim.

ismail karnak
06-05-2009, 11:11
Sayın ismail karnak cevizleriniz aldığınız tohumların Anaçları Asıl tür ise aşılamanıza gerek yoktur.
Asıl türden başka bir anaca aşılanmış ağaçlardan alınan tohumlar açılım gösterebilir. Tohumları aldığınız bölgede aynı ağaçlardan tohumla üretip aşı yaptırmadan aynı ürünü alan olup olmadığını araştırın. Mutlaka vardır oralarda aşılama yapmış veya yapmamış olanlar.
Kalem aşılarını yapabileceğiniz Zaman Şubat Mart dır. Göz Aşılarını Mayıs Haziran Bölgelerin sıcaklığına göre değişebilir ılıman yerlerde Temmuz da olabilir.
Durgun göz aşılarını Eylül Ekim de yapabilirsiniz.
Bu ağaçlarınızı aşılarsanız bir kaçını aşılamadan büyütüp açılım yapıp yapmadığını öğrenmiş olursunuz. Eğer açılım yapmaz ise onun tohumlarından elde edeceğiniz fidanlara aşı yapmanız gerekmez.

Sn.Tekin,

Dün akşam aynı tohumdan ağaç yetiştiren birkaç kişiyle görüştüm. Ve aynı anaç tohum gibi ürün verdiğini ifade ediyorlar. Fakat dölleme konusu net değil. çünki 30 adetlik 6-7 yıllık bahçe de geçen yıl ağaç başına 20-30 adet ceviz olmuş. Ve bu bahçe de yakınlarda başka ceviz ağacı yok. Ve bu yaşdaki ağaçlarda daha fazla ürün olması gerekirmi bilmiyorum.
Bir başka kişinin bu tohumdan ürettiği ve şuan 5-6 yıllık olan ağaçlarından geçen yıl ağaç başına yaklaşık 1 er dolu yani 7-8 er kg ceviz almış ama bu ağaçların 15-50mt civarında farklı ceviz ağaçları varmış.
Şimde bende düşünüyorum. Bu bahçeye dölleyici ağaç dikmem gerekiyormu.? ve bunun metodu ,sayısı,mesafesi ve aralıkları nasıl olmalı.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Şimdi

Lilium
06-05-2009, 11:24
Dün akşam aynı tohumdan ağaç yetiştiren birkaç kişiyle görüştüm. Ve aynı anaç tohum gibi ürün verdiğini ifade ediyorlar.
Aşısız bir ağacın toğumundan çıkanda aynı olur, aşılı ağacın toğumundan ise aynısı olmaz, içindeki genlerinden biri olur.

Sanırım bunu burada (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=5289) konuşmak daha doğru olur.

gtatas
26-11-2009, 11:48
Sayın Tekin bey, elimde zeytin bahçesinden topladığım ve iki sene baktığım zeytin fidanlarım var.Genelde gövdeleri parmak kalınlığında.Bazılarının yaprakları güzel ve geniş olduğu için cins olduklarını düşünüyorum.Bazılarıda kesin delice çıkıyor.Ben garanti olsun diye aşılamak istiyorum.Ne zaman ve hangi aşı çeşidini uygulamam gerekir.Şimdiden teşekkürler.

Harun Parlak
29-11-2009, 17:40
Kalem aşılarını Şubat Mart döneminde Göz aşılarını maysdan Ağustos ayına kadar aşılayabilirsiniz.
Hangi aşı çeşide ne gelince hangisi size basit geliyorsa onu yapın kambiyumların çakışmasına ve düzgün satıh elde edilmesine dikkat edin.
Kuru ağcı bile bir birine tutkalla yapıştırırken düz satıh aranır arada boşluk fazla olursa kaynama yapmaz.
Yaprtğınız kalem aşılarında aynı durum söz konusu.
Kolay gelsin.

ımpossıble
18-12-2009, 12:37
iyi günler ters t aşısı hakkında ödevim var bana bu konuda bilgi verebilirmisiniz resimlerle anlatım biçiminde teşekkür ederim

ivarol
20-12-2009, 23:23
Konuyu iyi bilen arkadaşlar şu soruma tam olarak bir açıklık getirin lütfen.

Ters Dut Ağacı nasıl elde edilir.

Bir Dut ağacına kendisinden alacağımız bir gözü, Anaç'a T'yi ters çizip, gözü de ters mi koyacağız.

Bu durumda gözden çıkan sürgün aşağıya mı büyümek ister, yoksa sonradan yukarıya yönelir mi?:confused:

Harun Parlak
20-12-2009, 23:42
Evet anaca T yi ters çizeceksiniz. Ama aldığınız kalem gene ters dutlardan alacaksınız. Bazı türler dik gitdiği için önce yere sonra tekrar yukarı doğru gider.
Ter aşıların gen yapıları farklı oluyor. Tmamen ters işlem yapmak la alakalı değil.

ivarol
21-12-2009, 21:33
Teşekkür ederim sayın Tekin.

Harun Parlak
24-12-2009, 22:02
Sayın OSMAN45, Büyük ağaçlarınıza istediğiniz uygun türleri aşılayabilirsiniz. Bu tür büyük ağaçlarda ya uç dallara tek tek aşı yaparsınız. Ya da uygun yerden kesip kakma aşı çeşidini yapabilirsiniz.
Aşı zamanına kadar inşallah sizler için bir görsel hazırlayabilirim.

Lonicera
28-12-2009, 18:24
Tekin hocam, internette bulduğum bir video (http://blip.tv/file/346153/)' da bildiğimiz normal göz aşısı ile yongalı göz aşısı anlatılıyor. Ancak ilk yapılan aşıda bir hata var gibi. Bildiğim kadarıyla çelikten alınan gözün altındaki odunsu dokunun çıkarılması gerekiyor. Burada alınan göz hiç bir işlem yapılmadan T içine yerleştiriliyor. Acaba ben mi yanlış biliyorum yoksa bu şekilde de göz aşısı yapılabiliyor mu?

Harun Parlak
28-12-2009, 18:32
Turunçgillerde kullanılıyor genelde o şekilde. Kabuğu kolay sıyrılamayan kalemler. Bu şekilde de aşılanabilir.
Mümkün olduğu kadar odunsu kısımdan az almakda fayda var.

Lonicera
28-12-2009, 20:43
O zaman deneme amaçlı bir kaç tane de bu şekilde yapmak lazım. Belki dediğiniz gibi çok az odunsu kısım bırakırsak, T içine yukarıdan yerleştirme daha kolaylaşır. Odunsu dokuyu çıkardığımda kalan sadece kabuk ve bu kabuk çok yumuşak olduğu için yerleştirmek çok kolay olmuyordu.

copur 09
28-12-2009, 22:42
Turunçgilde yeni aşı kalemi köşeli olduğundan odunsu kısmı çıkarınca kabuk ile anaçta boşluk kaldığından tutmama olasılığı yüksek. Öyle durumda biraz odunsu kısımla birlikte göz aşısı yapmak faydalı oluyor.

Cumhur Tonba
29-12-2009, 02:18
Sn.Tekin,

Dün akşam aynı tohumdan ağaç yetiştiren birkaç kişiyle görüştüm. Ve aynı anaç tohum gibi ürün verdiğini ifade ediyorlar. Fakat dölleme konusu net değil. çünki 30 adetlik 6-7 yıllık bahçe de geçen yıl ağaç başına 20-30 adet ceviz olmuş. Ve bu bahçe de yakınlarda başka ceviz ağacı yok. Ve bu yaşdaki ağaçlarda daha fazla ürün olması gerekirmi bilmiyorum.
Bir başka kişinin bu tohumdan ürettiği ve şuan 5-6 yıllık olan ağaçlarından geçen yıl ağaç başına yaklaşık 1 er dolu yani 7-8 er kg ceviz almış ama bu ağaçların 15-50mt civarında farklı ceviz ağaçları varmış.
Şimde bende düşünüyorum. Bu bahçeye dölleyici ağaç dikmem gerekiyormu.? ve bunun metodu ,sayısı,mesafesi ve aralıkları nasıl olmalı.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Şimdi

Müseade ederseniz birkaç şey söylemek istiyorum.
Biliyorsunuz ki ceviz ağaçlarında döllenme rüzgarla olur. Bir ceviz ağacında dişi ve erkek çiçek bulunur fakat dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşması 10-15 günlük fark gösterebilir. Dolayısıyla tek çeşitten bahçe yapılırsa gereken verim alınamaz. Bu nedenle en az iki çeşitten kapama bahçe yapmalıdır. Genç ağaçlarda döllenme 150-200 metre mesafeden dahi olur. Ağaçlar yaşlanıp rüzgar sirkilasyonu azalırsa bu mesafa 80-90 metreye düşebilir.

Cumhur Tonba
29-12-2009, 02:36
TOHUMDAN ÜRETİM
Tohumdan üretimin şu sakıncalarını daima göz önünde tutmalısınız.

Döllenme sonucu oluşan tohumdaki kromozomların yarısı anadan, yarısıda babadan geldiği için yeni oluşan bitki anaya, babaya, her ikisine benzeyebileceği gibi, bunların her ikisinede benzemeyebilir. İstenmeyen özelliklerdeki dominat(Baskın genler) yeni bitkiye şekil verebilir. Burada Mendel kanunları geçerlidir. Daha geniş bilgi almak istiyorsanız Mendel kanunlarını aratarak bilgi sahibi olmak mümkündür. Hangi anaçtan elde edilirse edilsin bu doğa kanunudur.
Saygı ve sevgilerimle.

AQUA26
25-01-2010, 14:11
selam arkadaslar ben yurt disinda yasiyorum ve bahcedeki agaclarima asi yapmak istiyorum ama burda havalar kislari cok soguk karda oluyor acaba kalam ve yarma asi yapmak icin en iyi zamani nasil anlayabilirim yardimci olursaniz sevinirim.
ne zaman asi yapmaliyim?

Harun Parlak
25-01-2010, 14:51
Yaprak ve göz aşıları hariç. Tüm kalem aşılarını bahar girmeden bitkiler uyanmak üzere iken aldığınız kalemleri aşılayabilirsiniz.
Eğer zamanınız yetmez ise aşı için alacağınız kalemleri uyanmadan temiz pşetlere koyup buz dolabında uyanmadan bekletebilirseniz. Anaç bitkilerin uyanması okdar önemli değildir. Nisata kadar yapabilirsiniz.
Aşılarınız tutmaz ise yapraklar açıp yeni sürgünler verdiğinde o yeni sürgünlere T göz aşıları yapabilirsiniz.

AQUA26
25-01-2010, 20:56
Yaprak ve göz aşıları hariç. Tüm kalem aşılarını bahar girmeden bitkiler uyanmak üzere iken aldığınız kalemleri aşılayabilirsiniz.
Eğer zamanınız yetmez ise aşı için alacağınız kalemleri uyanmadan temiz pşetlere koyup buz dolabında uyanmadan bekletebilirseniz. Anaç bitkilerin uyanması okdar önemli değildir. Nisata kadar yapabilirsiniz.
Aşılarınız tutmaz ise yapraklar açıp yeni sürgünler verdiğinde o yeni sürgünlere T göz aşıları yapabilirsiniz.

cevabin icin cok tesekkurler ama biraz daha acabilirmisiniz.mesala aldigimiz kalemleri posetlere koymaktan ve buzdolabinda bekletebilecegimizden bahsetmissiniz acaba buzluktami yoksa normal alt katta ki bolumdemi ve nasil torba normal naylon posetmi ve agzi bagli mi olacak icine su veya baska bisey koymak gerekecekmi ve su anda burda kar var hala yagiyor bu zamanda alip saklayabilirmiyim buzlukta.eger diger sekilde yapmak istersem yani buzdolabinda saklamadan direk alip asilamak istersem karlarin durmasini mi beklemem gerekecek?yanitlarsaniz sevinirim simdiden tesekkurler

Harun Parlak
26-01-2010, 10:13
Buz dolab'nın en alt bölümlerinde saklayabilrsiniz. Bugün kalem ler alınabilirmi. Alınabilir taki tomurcuklar patlamadan öncesine kadar. Bu zaman olarak bölge bölge değişiebilir. Yaprak açmaya hazır olmamış henüz uyanmamış tüm ağaçlardan alabilirsiniz.
Ayrıca Türelere göre de değişibilir. Örneğin bir çok ağaçlar henüz uykuda iken erik ağaçları çiçek bile açmış olur.
Bu durumda tomurcukları yaprak açmaya hazır olmayanlardan da kalem alıp aşılayabilirsinz.
Normal temiz şefaaf torbalarda ya da sitreçleyerk de saklayabilirsiniz.
Karların kalkmasını beklemelisiniz.
Daha önce de bilrittiğim gibi kalemler uyanmamış olmalı anaç ların uyanma zamanı'nı ve sıcakların başlamasını beklemelisiniz. Ayrıca bölgeniz çok soğuk ise aşı yaptığınız bölüme büyükce bir şefaf poşat geçirip altdan bağlarsanız aşı yaptığınız bölüne minyetür bir sera yapmış olursunuz.
Bu hem sıcak olmasını sağlarken hem su kaybını önleyeip dış etkenlerden koruyacaktır.
Aşılarda piyasa da satılan aşı macunlarını pek kullanmanızı tavsiye etmem.
Bulabilirseniz bal mumu ile yaraları kapatabilirsiniz. Bulmazsanız ciklet de aynı görevi yapabilir. Kolay gelsin.

AQUA26
26-01-2010, 21:36
Buz dolab'nın en alt bölümlerinde saklayabilrsiniz. Bugün kalem ler alınabilirmi. Alınabilir taki tomurcuklar patlamadan öncesine kadar. Bu zaman olarak bölge bölge değişiebilir. Yaprak açmaya hazır olmamış henüz uyanmamış tüm ağaçlardan alabilirsiniz.
Ayrıca Türelere göre de değişibilir. Örneğin bir çok ağaçlar henüz uykuda iken erik ağaçları çiçek bile açmış olur.
Bu durumda tomurcukları yaprak açmaya hazır olmayanlardan da kalem alıp aşılayabilirsinz.
Normal temiz şefaaf torbalarda ya da sitreçleyerk de saklayabilirsiniz.
Karların kalkmasını beklemelisiniz.
Daha önce de bilrittiğim gibi kalemler uyanmamış olmalı anaç ların uyanma zamanı'nı ve sıcakların başlamasını beklemelisiniz. Ayrıca bölgeniz çok soğuk ise aşı yaptığınız bölüme büyükce bir şefaf poşat geçirip altdan bağlarsanız aşı yaptığınız bölüne minyetür bir sera yapmış olursunuz.
Bu hem sıcak olmasını sağlarken hem su kaybını önleyeip dış etkenlerden koruyacaktır.
Aşılarda piyasa da satılan aşı macunlarını pek kullanmanızı tavsiye etmem.
Bulabilirseniz bal mumu ile yaraları kapatabilirsiniz. Bulmazsanız ciklet de aynı görevi yapabilir. Kolay gelsin.

aciklamaniz icin cok tesekkurler deniycem umarim iyi sonuc alirim :)

ugur29
03-02-2010, 12:11
Sn Tekin,

Benim bahçemde 12 adet dut fidanı var. Geçen yıl bunlara kalem aşışı yaptım. Tutmadıklarını görünce göz aşışıda yaptım Lakin yine tutturamadım. Aynı dönemde yaptığım diğer meyve fidanlarını tutturabildim. Acaba diyorum dut fidanlarının aşılama zamanları ayrımı diğer meyvelere bakılacak olursa. Veya farklı bir püf noktası varmı.. Bilgi verirseniz sevinirim... Teşekkürler....

Harun Parlak
03-02-2010, 21:00
Kambiyo arasındaki su kanalının yani sütlü durumunun az olduğu döneme doğru kaydırın aşı zamanınızı.
Aşırı transfer olduğu dönemlerde kaynaşma sorunu oluyordur.
Temmuz Ağustos aylarında deneyin.
Hatda kışın kuzey rüzgarları almıyorsa Eylül'e de kaydırabilirsiniz.
Bu aylarda yapacağınız aşlıar göz aşlıları olmalı.
Kabuğu çok kolay soyulan döneme denk getirmeyin bu durum bölge bölge değişebilir.

ugur29
04-02-2010, 10:28
Kambiyo arasındaki su kanalının yani sütlü durumunun az olduğu döneme doğru kaydırın aşı zamanınızı.
Aşırı transfer olduğu dönemlerde kaynaşma sorunu oluyordur.
Temmuz Ağustos aylarında deneyin.
Hatda kışın kuzey rüzgarları almıyorsa Eylül'e de kaydırabilirsiniz.
Bu aylarda yapacağınız aşlıar göz aşlıları olmalı.
Kabuğu çok kolay soyulan döneme denk getirmeyin bu durum bölge bölge değişebilir.


Teşekkürler Sn Tekin;
Peki dutlarda kalem aşısı zamanını nasıl ayarlayabilirim. Bu hafta sonu uyanmamış dut çelikleri alacağım ağaçlardan nisan ortalarında kalem aşısı yapmış olsam isabet etmiş olurmu.Yoksa farklı bir zaman önerirmisiniz...

Harun Parlak
04-02-2010, 10:55
Kalem Aşıları İçin Nisan ortalarını beklemeyin Kocelide Mart başı ve ortaları uygundur.
Don tehlikesi olmayan tüm blölgelerde uyanmak üzere olduğunda yaplıması daha uygun olur.
Dut ağaçlarında Kalemde az su. Anaçda fazla su olursa uyumsuzluk gösterebilir.

duvartarimi
06-03-2010, 18:53
*** sn. tekin bey açıklayıcı bilgilerinizi okudum ve çok faydalandım ben bir yıldır aşılı sakız ağacı yetiştirmek için uğraşıyorum
sorum şu:
1- anaç olacak ağaçtan bir kalem alınıp köksüz bir şekilde gerekli ortam oluşturulup iki kalemi birbirine aşılayıp tutturabilirmiyiz
2- bunu yaptığımızda aşılı üstteki kalemden filiz sürmeye başlamışsa bu yolun başarılımı olduğu anlamınamı gelir
3-ortam oluşturduğumuzda beyaz pamukumsu üstteki yerlere kaplaması ne anlama geliyor
4-bu yöntemle bodur meyve ağacı yetiştirmek için dağlarda bol olan meşe palamudu melengiç veya dağ çileklerine kiraz armut şeftali gibi bodur ağaçlar üretebilirmiyiz.
şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim

Harun Parlak
10-03-2010, 20:29
1*** sn. tekin bey açıklayıcı bilgilerinizi okudum ve çok faydalandım ben bir yıldır aşılı sakız ağacı yetiştirmek için uğraşıyorum
sorum şu:
1- anaç olacak ağaçtan bir kalem alınıp köksüz bir şekilde gerekli ortam oluşturulup iki kalemi birbirine aşılayıp tutturabilirmiyiz
2- bunu yaptığımızda aşılı üstteki kalemden filiz sürmeye başlamışsa bu yolun başarılımı olduğu anlamınamı gelir
3-ortam oluşturduğumuzda beyaz pamukumsu üstteki yerlere kaplaması ne anlama geliyor
4-bu yöntemle bodur meyve ağacı yetiştirmek için dağlarda bol olan meşe palamudu melengiç veya dağ çileklerine kiraz armut şeftali gibi bodur ağaçlar üretebilirmiyiz.
şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim

1. Sorunuzu biraz açarsanız sevinirim. Yanlış anlamadıysam iki köksüz çeliği bir birine aşılamakdan söz ediyorsunuz. Eğer öyle ise mümkün değil. Aynı zamanda da gereksiz yetiştirmek istediğiniz türü direk köklendirin.
2. sorunuz . Kalemin filiz uzatması başarılı olduğu anlamına gelmez. Kalemlerin ve çeliklerin kendi bünyelerinde bulunan son enerji ile filiz verebilirler. Filizler yaz boyu sürmeye devam ederse başarı olmuştur.
Altda kaynama ya da köklenme yoksa kısa bir süre sonra ölecektir.
3 . sorunuzu biraz açarmısınız bu anlatım nerde geçmiş burda ya yanlış anlama var ya da yanlış anlatım var.
Aşılama da tür seçerken aynı familyadan seçilmeli.

duvartarimi
12-03-2010, 17:42
*** TEKİN BEY
sorumu doğru anlamışsınız evet 2 kalemin diyeyim birbirine aşılanması
mesela üstteki kalem aşısı tutmadı diyelim çelikteki filizlerinde kuruduğunu farzedersek eğer alttaki anacın tutma veya tutmama şansı olabilirmi ?
birde şunu soracağım köklendirmek için dikilen anaç çelikleri acaba kaç ay sonra kök oluştururlar
bunların köklendiğini anlamak için yukarı doğru assılarak eğer çelik yukarı doğru çekince gelmiyorsa bunlara köklenmeye başladı diyebilirmiyiz
şimdiden teşekkür ederim

Harun Parlak
12-03-2010, 19:59
*** TEKİN BEY
sorumu doğru anlamışsınız evet 2 kalemin diyeyim birbirine aşılanması
mesela üstteki kalem aşısı tutmadı diyelim çelikteki filizlerinde kuruduğunu farzedersek eğer alttaki anacın tutma veya tutmama şansı olabilirmi ?
Bu sorunuza bir üst mesajımda da dediğim gibi gereksiz ve boşa zaman harcama olur. Hastanın sırtına başka bir hastayı bindirip hadi bunu taşı demenin bir faydası olmaz. Gideceği yerede gidemez ikisi birden orda kalır ve ölür.
Köklendirme ile ilgili bilgilere çelik köklendirme başlığında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8452&highlight=%E7elik+alarak+%FCretim) bulabilirsiniz.

limoncu
13-03-2010, 13:37
merhabalar, yarın yaklaşık 3 yaşındaki greyfurtuma mayer limon veya satsuma mandalina aşlayacağım. bir kaç yerde kafam karıştı. sorularım şunlar:

1- greyfurtun kendi aşı yerinin altından mı yapmam gerek yoksa greyfurtun aşılanıp dal oluşturduğu yerden mi yapayım? bana altından yapmam gerekir gibi geliyor.

2- greyfurtumun 3 ana dalı var. yaklaşık 1,5 metre boyunda. bahar filizlenmesinde. greyfurtu tamamen budamalı mıyım? budamazsam aşının tutma olasılığı azalır mı?

herkese saygılar sevgiler...

duvartarimi
13-03-2010, 17:33
teşekkürler tekin bey

Harun Parlak
14-03-2010, 19:36
merhabalar, yarın yaklaşık 3 yaşındaki greyfurtuma mayer limon veya satsuma mandalina aşlayacağım. bir kaç yerde kafam karıştı. sorularım şunlar:

1- greyfurtun kendi aşı yerinin altından mı yapmam gerek yoksa greyfurtun aşılanıp dal oluşturduğu yerden mi yapayım? bana altından yapmam gerekir gibi geliyor.

2- greyfurtumun 3 ana dalı var. yaklaşık 1,5 metre boyunda. bahar filizlenmesinde. greyfurtu tamamen budamalı mıyım? budamazsam aşının tutma olasılığı azalır mı?

herkese saygılar sevgiler...

Aşıyı nerden yapabilirseniz oradan yapın hiç fark etmez. Önemli olan anac be üretilmek istenen türün kalemi kaynaşması dır.
Üçüncü bir taşıyıcı ya da aracıya ihtiyaç yoktur.
Uygun bir yerinden aşılayın.

snrgnx
17-03-2010, 03:23
Arkadaslar aranizda henuz cok yeniyim ve merak ettigim konular var, paylasimlarinizi okudum ve paylasimlarinizi cok begendin, ama merak ettigim bisey var, KIWI (Actinidia) ne tur anaclara asilanabilir? Mesela üzüm asmasina asilanabilirmi? Veya armut anacina asilanabilirmi?

Harun Parlak
17-03-2010, 12:49
Armut'a aşılayamazsınız Asmaya deneyebilirsiniz. İkiside sarılıcı bir bitki. Kivi aşılaması pek denenmiş değildir. En azından bizim deneyimimizde yok.

cuu
11-07-2010, 12:47
Kalem aşısı şimdi yapılabilirmi?Bi tanıdığım bu aylarda yapılan kalem aşısının tutabileceğini söylemişdi deniyen varmıdır?

fanibaba
17-08-2010, 22:18
Bende geçen hafta 1 yaşındaki dut fidanına boru aşı yaptım yeni yeni güvermeye başlamış, 2 ay öncede 7 yıllık trunç vardı baya gövde kalındı kalem aşı yaptım tutmadı aradan 2 ay geçti sürgünler verdi kestiğim yerden çıkan sürgünlerden çift göz yapıştırma şeklinde limon ağacından göz aşı yaptım yeni yeni güveriyor ama biraz eğri güveriyor sanki :) 6 tanede incirlere göz aşı yapmıştım hepsi sürgünleri baya büyüdü :)

ama geçen senelerde incir aşılamıştım hemde aynı cins incirdi bu aşıladığım bir ağaç istediğim ve aldığım cins meyve olurken diğer aşıladığım ağacın incirleri meyveleri içi kırmızı ve küçük oldu bunun neden olduğunu anlamadım aşı tuttu ama sanki iki cins incir karıştı gibi oldu :)

Sonul
18-08-2010, 16:16
Sayın Tekin;
Antalya'da deniz kenarında meyva ağaçlarım var. Aynı zamanda 1450 metrede yaylada değişik ağaçlarım var. Deniz kenarındaki ağaçlardan yaylaya aşı yapmayı düşünüyordum. Ancak deniz kıyısı ile yayla arasında su yürümesi bakımından 30-45 gün fark olduğundan aşıda başarılı olamayacağımı düşündüm ve gerçekleştirmedim. Sizin aktardığınız bilgilerden anladığım kadarıyla kıyı bölgesinden aşılanacak çelikleri alıp buzdolabında saklayıp zamanı gelince yaylada aşı gerçekleştirilebilir. Doğru anlamışmıyım?. Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Harun Parlak
01-09-2010, 10:29
Sayın Tekin;
Sizin aktardığınız bilgilerden anladığım kadarıyla kıyı bölgesinden aşılanacak çelikleri alıp buzdolabında saklayıp zamanı gelince yaylada aşı gerçekleştirilebilir. Doğru anlamışmıyım?. Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Doğru anlamışsınız. Kalemlerinizi buzdolabında saklayıp daha sonra aşılayabilirsiniz.
Ayrıca deniz seviyesinde saksıda aşılı fidanlarınız var ise yaylaya götürüp yazı aylarında yanaştırma aşı da yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.

slmnoz
02-09-2010, 19:48
merhaba ben Süleyman ÖZ 2006 yılı kasım ayında 150 adet şebin 150 adet bilecik cinsi ceviz fidanı diktim bu yıl yani 2010 da verime başladılar ama benim 150 şebin normal cıkarken 150 bilecik diye diktiğim fidanlar KAPLAN-86 cinsi ceviz cıktı meyvalar 8,5 cm ebadında ve 100-120 gr agırlığında taze tüketime elverişli bir cins miş. ben bu fidanları ne yapabilirim bu tür cevizin ekonomik değeri nedir değiştirmem gerekirmi ? konuyu bahsettiğim tarım ilçe görevlileri ancak aşı yaparak zararınızı karsılayabilirsiniz dediler. kafam çok karıstı bu türü değerlendirme şansım varmı yoksa aşılama ile değiştirmelimiyim. yardımcı olursanız sevinirim.

yasarugur
03-09-2010, 18:25
Sn.slmnoz bu konuda tabii ki ustalar kesin söz sahibidir ama ben normal bir müşteri olarak erken piyasaya çıkan ve 24-28 gr ağırlığında(size 120 gram diyenler yanlış bilgi vermiş) diğerlerinden daha büyük olan cevizlerin satılma durumunda daha şanslı olduğunu düşünüyorum,zaten dört yıldır emek vermişsiniz fidanlarınız ele gelmiş, aşı durumunda sıfırdan yeniden başlayacaksınız ,bu arada aşılarınızın bazıları tutacak bazıları tutmayacak bu riski almağa değer mi diye düşünüyorum, takdiri de ustalarıma bırakıyorum.Literatürde 5 yaşındaki kaplanlarn 4-5 kg ürün vereceği yazılıyor.

Sonul
08-11-2010, 23:34
Sayın Tekin;
Sizden bir ricam daha olacak. Biliyorsanız lütfen yardımcı olun. Bahçemde 5-6 adet "karaağaç" var. Bunlara meyve aşılanabilir mi? Aşılanabilirse hangi meyveler aşılanabilir? Aşılanamayacaksa kesipmeyve ağacı dikmek istiyorum. teşekkürler.

selim_50
22-02-2011, 12:58
uyum sağlayıp sağlamayacağı konusunda tam bilgim ve deneyimim yok ama karaağaç yapı olarak vişne ve kiraza uygun olabilir.

copur 09
22-02-2011, 16:45
Ben kirazı göz aşısı olarak aşıladım, tutmadı. Tarla kenarında bol miktarda bulunuyordu. İlkbaharda arılar için gıda kaynağı oluyor.

xlaborantx
25-02-2011, 10:33
Çok güzel bir çalışma. Denizli için aşı zamanları ne zaman? o konu hakkında bilgi bulamadım. Hangi aylarda hangi aşı yapılır bilgi verirmisiniz?

Harun Parlak
25-02-2011, 17:40
Aşı zamanı. Kalem aşıları için Bitkilerin uyanma döneminde Uyanmaya yakın zamanda yapılmalıdır.
Göz aşıları ise aşılanacak kaleme su yürüdüğünde kolayca kabuk ayrılmaya başlandığında başlanabilir.
Kalem aşılarını, Zamanı da zaman kazanmak için Şimdiden bitkiler uyanmadan kalemleri alıp buz dolabında sitreçleyerek alt gözlerinde saklayıp anaç uyandıktan sonra bile aşılanabilir.
Yanaştırma aşıları ise bitkilerin aktif durumda olduğu her zaman uygulayabilirsiniz.
Kolay gelsin.

reis35
27-02-2011, 21:18
Aşı makası ile yapacağım çelik aşının,açık alanda, tutma oranı ne kadardır.Yardımlarınızı bekliyorum.Çalışmalarınızda başarılar....

dussokagi
01-04-2011, 23:29
aşı işine yeni başlayanlar için yarma kalem aşısı en kolay aşılardan birtanesidir

rehisbay17
14-04-2011, 22:52
s.a.
herkese saygılar.
aşı hakkında benimde birkaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
köydeki evimizde iki adet deveci armudu fidanım var yaklaşık olarak 4 yıllık.
bir tanesine iki tane ankara armudu aşısı yaptım, diğerinede bir tane ankara armudu bir tanede tutmaz demelerine rağmen denemek için golden elma aşısı yaptım (yarma ve dilcikli ingiliz aşısı). birde ayva anacına iki tane muşmula aşısı denedim. bu aşıları 29 martta yaptım. en son iki gün önce gözlemlediğim muşmula ve ankara armudu kalemlerinin gözleri toplu iğne başı büyüklüğünde belli belirsiz sanki yeşeriyormuş gibi. elma kaleminde iki göz vardı bir tanesi düşmüş diğeri ise sağlammış gibi görünüyor. benim sorum armut anacına elma aşılanırmı. aşı yaptığım tarih aşı türüne uygunmu. şimdiden teşekkürler.

rehisbay17
14-04-2011, 22:59
s.a.
yukarıda sormayı unuttum. köydeki aşıları yapmadan 1 gün önce yani 28 martta ilçedeki evimin bahçe duvarının dışında kaldırımda kendi kendine yetişen bir badem fidanının üç dalına birisi dilcikli ingiliz aşısı diğer ikisi göz aşısı olmak üzere üç adet şeftali aşıladım. (aşı bandı ve aşı macunu kullanıyorum) havalar soğuk ve yağışlı gittiği için aşı bantlarını açmadım ama göz aşılaım tutmuş gibi görünüyor, küçük küçük yaprak sürmeye başladılar. dilcikli ingiliz aşısıysa maalesef sizlere ömür. acaba badem anacına şeftali aşısı uyarmı?

ahmet salih
17-04-2011, 18:47
daha meyva almadım şu an çiçekleri var. bir kaç gün içinde fotoğraflarını yüklemeye çalışırım.

Sanırım bu yıl ters aşı vişne ve kirazın meyvelerini görebileceğiz.Ters aşı vişne fotoğrafları

ahmet salih
17-04-2011, 18:48
Ters aşı kiraz,

ligustrum
17-04-2011, 19:21
Çok güzeller. İyi ve kötü yanları nelerdir?

cuu
17-04-2011, 19:25
sn Ahmet salih kendinizmi aşıladınız yoksa aşılımı olarakdan mı aldınız ters aşılı kiraz ve vişneleri ? Mükemmel gözüküyorlar. Kendiniz aşıladıysanız nasıl yapdığınızı tarif edebilirmisiniz?

ahmet salih
17-04-2011, 22:47
sn Ahmet salih kendinizmi aşıladınız yoksa aşılımı olarakdan mı aldınız ters aşılı kiraz ve vişneleri ? Mükemmel gözüküyorlar. Kendiniz aşıladıysanız nasıl yapdığınızı tarif edebilirmisiniz?

aşılı olarak aldım sn cuu, amatörce aşı denemelerim var, ancak bu biraz profesyonel işi sanırım.

ahmet salih
17-04-2011, 22:50
Çok güzeller. İyi ve kötü yanları nelerdir?

iyi ,kötü diye bir yorum yapamam ,ama çiekler full açınca muhteşem görünüyorlar. üzerlerinde meyve olursa o da güzel bir görüntü olur herhelde.iyi bir yanı bir nevi bodur kalıyorlar.

Lilium
17-04-2011, 23:16
Dozlayıcısı varsa, ya da dozlanma imkanı varsa meyva bağlamaması için bir neden olmaz.

Akhisarlı
23-04-2011, 11:14
sayın tekin verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

pria
25-04-2011, 11:40
Zeytin fidanlığımda tahminime göre 300 yaşında yabani bir zeytin vardı..her yıl pıtrak gibi zeytin yapar,kuşlar yerdi..
Bu yıl ona aşı yaptırdım..25 tane kalem aşı yapıldı..dallar çok kalın olduğu için her dala 6-7 kalem kondu..
Aşıyı yapan kişiye geçen yıl karadut aşısı yaptırmıştım..6 kalemin 6 sıda tuttu..
Zeytine biraz farklı bir yöntem uyguladı..
Önce dalı kesip yüzeyinin pürüzlerini keskin bir bıçakla düzeltti..
Sonra bir kama ile kabuğu ayırıp aşı kalemini araya soktu..
Aşı kalemlerini 2 göz bıraktı ve kalemin yeşil olan kabuğunun üstünü hafifçe bıçakla kazıdı..
Islatılmış kil ile her tarafı kapattı..üstüne bez sardıu..sonrada naylonla sararak iple sıkı sıkıya bağladı..
Kalamata zeytin aşısı yapıldı..
25 kalemden 10-15 tanesi tutsun yeter..

MUCAR
30-04-2011, 23:55
Tüm doğacılar
28 nisanda daha önce buzdolabına ayıtdırdığım kalemlerimi kiraz ağacına aşı yaptım biraz sularını çekmişlerdi
yine aynı anaca yeşillenmiş kalemlerdende aşı yaptım tutarmı bilmiyorum
deneyimi olan arkadaşların bilgilerinden faydalanmak isterim
saygılarımla

nurguldk
11-05-2011, 16:42
Merhaba,
Hocam bahçede epey yaşlı birkaç tane yabani gül var. Ben onlardan kurtulmak istesem de onların hiç niyeti yok. Ben de sarmaşık gül **** pon pon gül aşılayabilir miyim diye düşündüm. Bu konuda hiçbir deneyimim yok. Detaylı olarak yardımcı olabilir misiniz acaba.
Mevsimi uygunmudur? Nasıl bir teknik kullanmalıyım? Yabani güle istediğim gül çeşidini aşılayabilir miyim?

Harun Parlak
11-05-2011, 17:49
Burada Tomurcuk göz aşısını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=326273&postcount=2) bu mevsimde uygulayabilirsin Temmuz auğustos ayına kadar uygulanabilecek aşı şeklidir.

nurguldk
12-05-2011, 11:00
Teşekkür ederim.
Cehaletimi mazur görün :) Bu tekniği biraz inceledim. Ancak ben yabani gülden tamamen kurtularak aşı yapmayı denemek istiyorum. Yani güle uygun olacak ve gövdeden uygulayabileceğim bir teknik önerebilir misiniz.

ligustrum
12-05-2011, 13:07
Sayın nurguldk; Yabani gülden tamamen kurtulmak için, toprağını belleyip çıkan kökçükleri temizlemek gerekecek.
Bu sürgünlerden birkaçı bırakılıp yıllık sürgünlere aşı yapılabilir, fakat kök çok güçlü olduğundan, sürgün vermesini azaltmak için; Aşı yapılması düşünülen sürgünün etrafında da belleme yapılmalı.
Yaşlı gül gövdesine kalem aşısı belki erken ilkbaharda yapılır. Dikenleri çok olduğundan uğraşanı pek nadirdir.Yıllık sürgüne göz aşısı yapan da "Gülü seven dikenine katlanır" sözünü iyice kavramış olur.:D
Gülü de sevdiğimize göre, sürgün göz aşısı ile bazı denemeler yapma görüşündeyim.

nurguldk
12-05-2011, 13:24
Burada anlatmayayım, o güllere yaptığım işkencenin haddi hesabı yok :D

Hala heryerden sürgün veriyor, yani dediğiniz gibi kök çok kuvvetli. Ve zaten bir kaç tane var bahçede. Yani iki yöntemi de deneme şansım var. Ben dediğiniz gibi hafta sonu sürgün göz aşısı ile başlayayım. Bu arada gövdeyi de kontrol edeyim yapabilir miyim..Çok teşekkürler..

nurguldk
12-05-2011, 16:47
Bir şey daha aklıma takıldı. Sürgün göz aşısı yaptığım gül dalını, aşı yaptığım bölümün üzerinden kesip uzaklaştırsam bir sıkıntı olur mu?

ligustrum
20-05-2011, 12:20
Bir şey daha aklıma takıldı. Sürgün göz aşısı yaptığım gül dalını, aşı yaptığım bölümün üzerinden kesip uzaklaştırsam bir sıkıntı olur mu?

Göz aşısı yaptığımız sürgün bir iki yaştaki sürgün olmalı.
Aşı üzerinde birkaç yaprak bırakıp, üstünü kesebiliriz.
Sürgünün hayatiyetini sürdürmesi ve aşı gözünü beslemesi için yaprak bırakılıyor,
aşağıdan gelen suyun aşı gözüne daha yoğun harcansın diye de, Bir kaç yaprak sonrasından kesiliyordur, sanırım.

diffrent
25-05-2011, 21:43
arkadaşlar ben de ilk defa dut aşısı yaptım.aşılarım tuttu.mart ayında yaptım sizinle paylaşmak istiyorum

diffrent
25-05-2011, 21:44
http://sENaESevde012

diffrent
25-05-2011, 21:46
http://sENaESevde014http://sENaESevde015http://sENaESevde016

ceviz59
10-06-2011, 20:27
selamlar hocam bende cevizde çeşit degiştirmek istiyorum nezaman ve nasıl olur göz aşısı için daha erkenmi ?

sey
04-08-2011, 22:43
benim bildiğim cevizde göz aşısı buğdayın biçilme zamanıdır

mustafa saban
05-08-2011, 22:58
selamlar hocam bende cevizde çeşit degiştirmek istiyorum nezaman ve nasıl olur göz aşısı için daha erkenmi ?

Sevgili Ceviz 59, cevizde göz aşısı ağustos ayı içerisinde yapılınca gayet güzel tutuyor.Tecrübeyle sabit....

aydoner
07-08-2011, 17:10
Tekin bey ögrenmek istedigim bir konu var, yardımcı olrsanız sevinirim
Tomurcuklu kabuğunun altından odunsu gövdeyi tamamen aldığımızda, gözün altı çukurlaşıyor, bunun bir zararı varmı yoksa odusu gövdelimi bırakalım.
Saygılar.

Bunun genelde bir sakıncası yoktur. Ancak ilkbahar öncesi aşı yapıyorsanız ağaçlara bu altta kalan kısmı almadan aşıyı yapmalısınız. Yongalı aşı deniyorki ilk dönemde tutma oranı hayli yüksek.

Maliyeci-38
27-08-2011, 06:04
Merhaba arkadaşlar yaklaşık 5 sene önce limon çekirdeği çimlendirmiştim şimdi 1 metre civarı fidan oldu gelişme döneminde bayağı badireler atlattı bir keresinde güneş yapraklarını tamamen döktü sonrasında sürgün vermesi bende budayı verdim ama ana gövdeden budayarak yanlardan taze sürgünler vermesini istedim ve şimdiki hale geldi. evim kayseride ve 2 litrelik saksıda kışın evin içerisine alıyorum ama çok nazlı ne yazık ki dal uçları çok çabuk küsüyor ve bir süre hiç sürgün vermiyor şimdi tam güneşe koyamıyorum çünkü yaprakları ince tıpkı ipek gibi ve güneşin bir zarar vermesinden korkuyorum bu yüzden güneşin direk gelmediği yerde açık havada tutuyorum. bu konuda bilgili arkadaşların yardımına çok ihtiyacım var acaba bu boyda iken aşı yapılabilirmi ve sadece limon mu aşılamak gerekir yoksa başka turunçgil aşılansa da olur mu ve başka turunçgil aşılanabiliyorsa acaba aynı fidanda bir dalını örneğin limon bir dalınıda mandalin veya portakal ile aşılamak ve aynı fidandan farklı turunçgil meyveleri almak mümkünmüdür .bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevnirim . fidanımın fotoğraflarını yükleyemiyorum lütfen kusura bakmayın facebook profilimden albümümün linkini verebiliyorum çünkü foruma fotoğrafı yüklerken hata meydana geliyor yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim sağlıcakla kalın saygılarımla...

merlict
28-08-2011, 02:09
Merhaba arkadaşlar yaklaşık 5 sene önce limon çekirdeği çimlendirmiştim şimdi 1 metre civarı fidan oldu gelişme döneminde bayağı badireler atlattı bir keresinde güneş yapraklarını tamamen döktü sonrasında sürgün vermesi bende budayı verdim ama ana gövdeden budayarak yanlardan taze sürgünler vermesini istedim ve şimdiki hale geldi. evim kayseride ve 2 litrelik saksıda kışın evin içerisine alıyorum ama çok nazlı ne yazık ki dal uçları çok çabuk küsüyor ve bir süre hiç sürgün vermiyor şimdi tam güneşe koyamıyorum çünkü yaprakları ince tıpkı ipek gibi ve güneşin bir zarar vermesinden korkuyorum bu yüzden güneşin direk gelmediği yerde açık havada tutuyorum. bu konuda bilgili arkadaşların yardımına çok ihtiyacım var acaba bu boyda iken aşı yapılabilirmi ve sadece limon mu aşılamak gerekir yoksa başka turunçgil aşılansa da olur mu ve başka turunçgil aşılanabiliyorsa acaba aynı fidanda bir dalını örneğin limon bir dalınıda mandalin veya portakal ile aşılamak ve aynı fidandan farklı turunçgil meyveleri almak mümkünmüdür .bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevnirim . fidanımın fotoğraflarını yükleyemiyorum lütfen kusura bakmayın facebook profilimden albümümün linkini verebiliyorum çünkü foruma fotoğrafı yüklerken hata meydana geliyor yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim sağlıcakla kalın saygılarımla...

Merhabalar sayın Maliyeci-38

Limon denilince kanım kaynıyor birden.Bende çekirdekten turunç yetiştirmeyi zevk edinmiş biri olarak bildiklerimi paylaşayım sizinle.Fidanın fotosunu göremedim ama pek gerekte yok gibi.
- Öncelikle 2 lt.lik saksınız artık 5 yıllık ağacınıza küçük, kesinlikle büyütün veya bahçe imkanınız varsa bahçeye aktarın.Saksıyı açtığınızda yeni yeri için ağacınıza ortama alışma terapileri vermeniz gerekebilir :D Garibim nasılda sevinir, ne sürgünler verir.
- Narin olması doğal, tam oluşuma geçtiğinde yer değişimi tüm canlıları etkiler, ani hava ve sıcaklık değişimlerine maruz bırakmayın, hem çiçeklerini hem gücünü kaybeder.Direk güneş ışığı almayan hava sirkülasyonunun olmadığı alanda yaşatın, don harici soğuktan koruma düşüncesine girmeyin, bahçede yetişen limon ağaçları kışın evin içine alınmıyor, onlarında soğuğa ihtiyaçları var.
- Bu ağacınızın farklı dallarına farkli aşılar yapmanız ve farklı meyveler almanız mümkün.Geçmişte yaptığım örnekleri mevcut.Ama turunçgillerden olmalılar.Bu ağaca sadece limon aşılanır diye bişey yok.
- Bu arada zaten sizin ağacınız bir turunç ağacı, bide siz gidip bir dalına turunç aşılamayın.Limon, portakal, greyfurt, turunç çekirdeklerinden yetişen tüm fidanların %95'i turunç olarak hayatına başlarlar.Diğer hayatları aşılamadan sonra değişir. O sebeple turunç aşısına gerek yoktur:p
- Fırsatım olsaydı küçük yaşlarda babamla aşılama yaptığımız bir portakal ağacımız var, fotosunu paylaşırdım.Onu görünce yukarıda anlattıklarımı daha iyi anlardınız.Ağaç üzerinde 4 çeşit limon, 2 çeşit portakal, turunç, 2 çeşit mandalina ve greyfurt var.Kışın tüm meyveleri üzerindeyken fotoğrafını çeker burada paylaşırım.Benim hayatımın içinde eşsiz yeri olan ağaçtır.Ayrıca aşı denemelerim için bana katlandığı ve öğrettikleri için ona minnettarım:o

Mehmet

Maliyeci-38
29-08-2011, 05:56
Merhabalar sayın Maliyeci-38

Limon denilince kanım kaynıyor birden.Bende çekirdekten turunç yetiştirmeyi zevk edinmiş biri olarak bildiklerimi paylaşayım sizinle.Fidanın fotosunu göremedim ama pek gerekte yok gibi.
- Öncelikle 2 lt.lik saksınız artık 5 yıllık ağacınıza küçük, kesinlikle büyütün veya bahçe imkanınız varsa bahçeye aktarın.Saksıyı açtığınızda yeni yeri için ağacınıza ortama alışma terapileri vermeniz gerekebilir :D Garibim nasılda sevinir, ne sürgünler verir.
- Narin olması doğal, tam oluşuma geçtiğinde yer değişimi tüm canlıları etkiler, ani hava ve sıcaklık değişimlerine maruz bırakmayın, hem çiçeklerini hem gücünü kaybeder.Direk güneş ışığı almayan hava sirkülasyonunun olmadığı alanda yaşatın, don harici soğuktan koruma düşüncesine girmeyin, bahçede yetişen limon ağaçları kışın evin içine alınmıyor, onlarında soğuğa ihtiyaçları var.
- Bu ağacınızın farklı dallarına farkli aşılar yapmanız ve farklı meyveler almanız mümkün.Geçmişte yaptığım örnekleri mevcut.Ama turunçgillerden olmalılar.Bu ağaca sadece limon aşılanır diye bişey yok.
- Bu arada zaten sizin ağacınız bir turunç ağacı, bide siz gidip bir dalına turunç aşılamayın.Limon, portakal, greyfurt, turunç çekirdeklerinden yetişen tüm fidanların %95'i turunç olarak hayatına başlarlar.Diğer hayatları aşılamadan sonra değişir. O sebeple turunç aşısına gerek yoktur:p
- Fırsatım olsaydı küçük yaşlarda babamla aşılama yaptığımız bir portakal ağacımız var, fotosunu paylaşırdım.Onu görünce yukarıda anlattıklarımı daha iyi anlardınız.Ağaç üzerinde 4 çeşit limon, 2 çeşit portakal, turunç, 2 çeşit mandalina ve greyfurt var.Kışın tüm meyveleri üzerindeyken fotoğrafını çeker burada paylaşırım.Benim hayatımın içinde eşsiz yeri olan ağaçtır.Ayrıca aşı denemelerim için bana katlandığı ve öğrettikleri için ona minnettarım:o

Mehmet
Sayın Mehmet Bey vermiş olduğunuz detaylı bilgiler için size çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler ilaç gibi geldi sağolun:rolleyes: bu aralar limonumun saksısını genişletmeyi düşünüyorum ama bahçeye dikme şansım olmadığından saksıda yetiştirmek zorundayım. çünkü Kayserinin kışları çok soğuk ve karlı geçeceğinden bahçeye alamıyorum. Sizce;
1. saksısını büyütürken kaç litrelik bir saksıya dikmeliyim?
2. saksısını değiştirirken saçak köklerinden belli bir miktar kesmelimiyim? çünkü saksıda olduğu için dibinde fazla kök sarmallanmıştır bu kökleri bir miktar saksıyı genişletirken kırpmam limona faydalı mı olur zararlı mı olur ? bunu sormamın sebebi, bahçeye dikemeyeceğim için evde bonsai şeklinde bodur ağaç olarak yetiştirebilirmiyim (köklerini kırparak) ?
3. Saksıyı değiştirirken kendi toprağını tamamen değiştirmek istiyorum çünkü şimdiki toprağı kumlu ve çabuk kuruyor ve verimi de düşük olabilir bunun için eski toprağından kalıntı kalmayacak şekilde köklerini suda yıkayıp başka bir verimli torflu toprağa geçirebilir miyim ?
4. Saksıyı açtığımda ortama alışma terapilerini nasıl verebilirim çünkü sürgünleri çok nazlı :(
Bende sizin gibi turunçgilleri çok seviyorum hele o yapraklarında ki aroma kokusu bayılıyorum :rolleyes: vermiş olduğunuz değerli bilgiler için tekrar teşekkür ederim...
Samet

merlict
29-08-2011, 13:17
Sayın Mehmet Bey vermiş olduğunuz detaylı bilgiler için size çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler ilaç gibi geldi sağolun:rolleyes: bu aralar limonumun saksısını genişletmeyi düşünüyorum ama bahçeye dikme şansım olmadığından saksıda yetiştirmek zorundayım. çünkü Kayserinin kışları çok soğuk ve karlı geçeceğinden bahçeye alamıyorum. Sizce;
1. saksısını büyütürken kaç litrelik bir saksıya dikmeliyim?
2. saksısını değiştirirken saçak köklerinden belli bir miktar kesmelimiyim? çünkü saksıda olduğu için dibinde fazla kök sarmallanmıştır bu kökleri bir miktar saksıyı genişletirken kırpmam limona faydalı mı olur zararlı mı olur ? bunu sormamın sebebi, bahçeye dikemeyeceğim için evde bonsai şeklinde bodur ağaç olarak yetiştirebilirmiyim (köklerini kırparak) ?
3. Saksıyı değiştirirken kendi toprağını tamamen değiştirmek istiyorum çünkü şimdiki toprağı kumlu ve çabuk kuruyor ve verimi de düşük olabilir bunun için eski toprağından kalıntı kalmayacak şekilde köklerini suda yıkayıp başka bir verimli torflu toprağa geçirebilir miyim ?
4. Saksıyı açtığımda ortama alışma terapilerini nasıl verebilirim çünkü sürgünleri çok nazlı :(
Bende sizin gibi turunçgilleri çok seviyorum hele o yapraklarında ki aroma kokusu bayılıyorum :rolleyes: vermiş olduğunuz değerli bilgiler için tekrar teşekkür ederim...
Samet

Merhabalar Samet bey.
Sadece bildiklerimi paylaştım, büyütülecek durum değil.

1. Saksı büyüklüğü olarak bundan sonraki değiştirme zamanına ve saksıyı koyacağınız alana göre büyüklük seçin, ne kadar büyük olursa iyidir.

2. Saksısını değiştirirken köklerini bir miktar kesebilirsiniz, çok derin ve ana kökler olmasın.Köklerin seyreltilmesi gelişimine katkı sağlar ama bonsai derseniz evre çok uzun ve çetrefilli, şuan bonsaiyi kenara bırakın derim.O gelecekte düşünülebilir.

3. Kesinlikle KÖKLERİNİ YIKAMAYIN !!!Köklerini yıkama ona zarar verir, minerallerin arındırılması sebebiyle kendini toplaması uzun sürer belkide tekrar toparlanamaz.Can damarlarını, ortamından alıp, temizleyip başka bir ortama alışmasını beklemek??? sonuçta o da bi canlı, korkulu rüya görmektense uyanık kalmak iyidir.Kumlu toprak aslında onun için iyidir, su geçirgenliği yüksek olur, su tutarsa kök çürümesine neden olur.Hele hele sizinki gibi arapsaçı köklere ulaşmışsa:DToprak değişimi konusunda değişim yapabilirsiniz ama torf falan değil.Bulabilirseniz bahçe toprağı, biraz içine elenmiş kum ilave edebilirsiniz. Torflu harç onu bir süre sonra besleyemez duruma gelecektir.Torf yerine bahçe toprağı + kum kullanın, arada bir sıvı besin takviyesi yapın.Besin olarak hazır gübre yerine evden besinler çıkartın.Ben akvaryum suyunu veririm, hanımın pirinç yıkama suyunu veririm, hazırladığım enzimleri veririm, bu tarz besinler.

4. Aslında en önemli madde burada.Ortama alışma terapileri derken mecazi anlamda saksısı genişleyince kökleri rahatlayacak, ferahliktan kendini salacak, salaş olacak, onu toplamak için terapi lazım dedim.:D:DŞaka bi yana önemli derken şunu belirtmek istedim.Saksı ve toprak değişimini sakın şimdi yapmayın!!!Havalar çok sıcak ve tazeleme döneminde.Nasıl yeni sürgünler veriyorsa aynı şekilde kılcal köklerde veriyor.Şimdi saksı ve toprak değişimine giderseniz onu resmen felç edersiniz.Turunçgiller kışın dinlenme dönemine girerler.O dönemde dayanımları da artar.İşte değişim zamanı o zaman olacak.Mevsim normallerine göre ne çok soğuk don yapan günde olacak, ne de bahar havasında.Ilıman kış günlerinde, filizler çıkmadan, yaprak rengi mat, koyu yeşil olduğunda.

Sürgünlerin nazlı olmasını saksı değişimi sonrası sabit yerde bulundurduğunuzda gözlemleyin, naz neymiş görürsünüz.Benim en büyük zevkimdir turunçgiller.İhtiyaç duyduğunda her zaman yardımcı olurum.

Bu arada herkesin bayramını kutlarım.

Mehmet

Maliyeci-38
30-08-2011, 23:15
Sizin de bayramınız kutlu olsun Mehmet Bey. vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Az kalsın saksını değişip köklerini yıkayacak ve kesecektim :D ama iyiki size danışmışım yoksa her şey için geç olabilirdi. En iyisi kışı beklemek. Sizin yaptığınız gibi bende evde çiçeklerime besin hazırlıyorum mesela artan çaylar yumurta kabuğu ve suyu yetiştirdiğim ananasıma da öğütülmüş hurma çekirdeği tabi kendim öğüttüm , yeşil ve siyah çay fosaları bir de çatıdan güvercin gübresi topladım geçenlerde topraklarına onu karıştırdım. Bir de ananasım için çiçekçilerden ve tarım ilacı satanlardan gübre ararken sıvı besin aldım kızıl renkte ve 1 litre suya iki kapak katarak haftada bir defa çiçeklere veriyorum. Bu gün limonumu saksısından çıkarıp köklerine baktım ve sandığım gibi fazla sarmallanmamış ama 5 yaşındaki hurmama baktığımda ise kökleri serçe parmağımın kalınlığında saksı dibine sarmallanıp toprağı yukarı kaldırdığını gördüm çok şaşırdım aklımda onun saksısını da açmak vardı ama acaba bunu hangi mevsimde yapmalıyım ve saksısını açarken hurmamın köklerini kırpmalımıyım tam bir bilgim yok limondan farklı tepki gösterebilir bu konuda bilginiz ve tecrübeniz varsa yardımcı olursanız çok sevinirim. Söylemiş olduğunuz bilgileri uygulayacağım teşekkürler saygılarımla...

merlict
01-09-2011, 11:57
Samet iyi günler.

Limon denince akan sular durur da hurma konusunda pek bilgim yok dersem doğru olur.Ama kesin olmamakla birlikte kök sadeleştirmenin tüm bitkilere yenilendirme kazandırdığı düşüncesindeyim.Yine de bir bilene sormak lazım derim.

En iyi yardımı alabileceğin kişi olarak Nuri hocamı önerebilirim.Benden selam söyleyin, yardımcı olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23085&page=13

Mehmet

Maliyeci-38
01-09-2011, 17:12
Çok teşekkür ederim Mehmet Bey. Belirtmiş olduğunuz linkte Nuri Beye sorumu ilettim. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler. İyi günler...

boğazkere23
25-09-2011, 19:46
hepinize iyi günler sevgili arkadaşlarım. eğer yanlış yere yazıyorsam lütfen beni bilgilendirin. yeni üye oldum ve henüz tam bilmiyorum forum özelliklerini.
son zamanlarda pek soru ve yorum yazılmamış ama benim yazımı ve sorumu göreceğinizi umarım. uzun zamandır sizleri takip ediyorum.sayenizde birçok konuda bilgi sahibi bile oldum. bizim 20 dönüm kadar üzüm bağımız var şaraplık üzüm yetiştiriyoruz. yalnız bazı üzüm türlerini değiştirip öküzgözü cinsini aşılamak istedik. sizlerin yazılarınızda omega aşı makasını gördük ve hemen aldık. bahar ayında yani mart ve nisan başlarında bu makas ile aşılama yaptık ilk günlerde cok güzel tuttular gibi oldu. yeşerdi yaprak verdi sonra hepsi ama hepsi kurudu birtanesi bile tutmadı...bağlarımız 15 yıllık falan...üzüm kollarına aşı yapmıştık..yani hepsi boşa gitti..nerede hata yaptık anlamadım..şimdi yarma aşı yapalım diyoruz...ne zaman, nasıl bir yöntem denemeliyiz. ben ve eşim bu konuda çok bilgili değiliz. yardımcı olabilirseniz çok memnun oluruz. lüfen yardım edin)))

copur 09
26-09-2011, 00:16
Öncelikle yörenizdeki bilenleri araştırın. Bahar aylarında asma anacı uyanınca ilk zamanlar ağlama yapar. Aşı için kestiğinizde ağlama ( kesilen yerden bolca su akması ) yapıyorsa aşınız tutmaz. Bir hafta kadar bekleyip tekrar anactan kesim yapın büyük ihtimalle ağlama durmuş olur. Aşınızı yapabilirsiniz. Sizin bölgenizdeki zamanlamayı, deneme yanılma yöntemi ile bulmalısınız. Tarım kuruluşlarından da yardım alabilirsiniz.

janka
23-10-2011, 16:35
bu forum konusu gayet faydalı oldu. teşekkür ederim.

junior
22-02-2012, 02:20
ben de teşekkür eder ve bir de çok önemli soru soracağım. Yine forumdan, Kütahya'dan Bayram Kaptan beyin yazdığından okuduğum kadarıyla:

"Eğer sürgünün uç kısmından aşı kalemi veya gözü alınmış ise o ağaç az verimli oluyor vede geç meyveye yatıyor.büyüme eğiliminde oluyor.Eğer aşı kalemi sürgünün ortalarından alınmışsa meyveye beklenen zamanda yatıyor.Eğerki sürgünün alt kısmına yakın yerden alındıysa çok verimli oluyor."

bu anlatılanlar kiraz için yazılmış. bence çok ilginç olmakla beraber diğer meyve ağaçlarında da geçerli mi diye bilenine sormak istiyorum.

rehisbay17
22-02-2012, 22:40
s.a.
herkese hayırlı forumlar. Bizim buralarda (Çanakkale) aşı işinden anlayanların dedikleri birşey var; aşı kalemini erken alıp soğuk hava deposu veya buzdolabı ve benzeri yerlerde saklayacaksan en geç ilk cemre düşmeden almalısın derler. bu ne derece doğrudur. ikinci sorum ise ben deveci armudu, şeftali,erik ve muşmula aşısı yapmayı düşünüyorum. kalemleri şimdi (23 şubat 2012) alıp saklasam geç kalmış olurmuyum. yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkürler.

mrduran
23-02-2012, 07:46
Merhaba efendim,

Farklı (http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/uretim_teknikleri.pdf) aşı çeşitleri (http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_Asilama_teknigi_kalem.pdf) ve kalemlerin muhafazası ile ilgili linkler (http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_Kalem_asilari.pdf). Sayın Selahattin hocamızın videosu (http://www.bakimlibahce.com/index.php/videolar?task=play&id=4&sl=latest&layout=listview) da dahil.

Kolay gelsin, sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

DÜZELTME;

''Farklı'' kelimesi altındaki link, zamanla silinmiş olduğundan, aynı kelimeye yeni bir link yüklenmiştir.

rehisbay17
23-02-2012, 11:51
Merhaba efendim,

Farklı (http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/uretim_teknikleri.pdf) aşı çeşitleri (http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_Asilama_teknigi_kalem.pdf) ve kalemlerin muhafazası ile ilgili linkler (http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_Kalem_asilari.pdf). Sayın Selahattin hocamızın videosu (http://www.bakimlibahce.com/index.php/videolar?task=play&id=4&sl=latest&layout=listview) da dahil.

Kolay gelsin, sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

çok teşekkürler. hepsini inceledim ve çok faydalı bilgiler var. diğer meraklı arkadaşlarda faydalanabilirler.

Selahattin Yılmaz
23-02-2012, 22:18
Aşı yapacak arkadaşlar hamngi bitkiye aşı yapacaklarsa kalemlerini mart ayına kadar alıp buzdolabında sebzelikte (+4 C) saklasınlar. Nisan ayı içerisinde havanın müsait olduğu günlerde aşılarını yapabilirler. Kalemi bu mevsimde alıp saklamanız aşıda başarınızı oldukça artıracaktır.

göksel38
03-03-2012, 09:48
Aşı yapacak arkadaşlar hamngi bitkiye aşı yapacaklarsa kalemlerini mart ayına kadar alıp buzdolabında sebzelikte (+4 C) saklasınlar. Nisan ayı içerisinde havanın müsait olduğu günlerde aşılarını yapabilirler. Kalemi bu mevsimde alıp saklamanız aşıda başarınızı oldukça artıracaktır.

sayın selahattin bey aşı kalemlerini şubat ayı sonu veya mart ayında almak sadece belirli ileremi yoksa türkiye genelindemi bu geçerli acaba örneğin ben kayserideyim ve 03.03.2012 fakat hava kar yağışlı kar yağışı altında aşı kalemi almamın bir sakıncası varmı

göksel38
07-03-2012, 15:50
sayın tekin ve selahattin bey benim sizlere birkaç sorum olacak ilk sayfanın birinci mesajında sayın tekin agacın altdallarından alınan kalemler dişi üst dallarından alınan erkek demişiniz yani burada fark eden birşey varmı acaba selahattin bey sizide başka sitede aşı hakkında görüntülerinizi izledim ters t aşıyı çok merak ediyorum acaba görüntülü anlatmanız mümkünmü birde parafini nereden temin edebiliriz aşı zamanı geldi

Harun Parlak
08-03-2012, 18:56
Alt dallar daha yaşlı olduğu için büyümeye değil meyvelenmeye ağırlık verir. Üst dallar sürekli büyümeye yönelliktir. Budanmadığı sürece sürekli boylanmaya gider ve meyve verimi olmaz.
Üst dallardan alınan kalemler geç meyveye yatar. Alt dallardan alınan kalemler aşıladığınız yıl meyve verebilir.

ttuzunalp
09-03-2012, 09:53
Merhaba Arkadaşlar;

Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım.

Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak.

Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla.

göksel38
09-03-2012, 12:14
sayın tekin bey vermiş olduğunuz bilgiden dolayı çok teşekkür ederim sizden bir konuda daha yardımınızı rica edebilirmiyim geçen gün bereket tv agaç budama ilgili bir programda genç bir arkadaşdı meyve göz ve çiçek gözü diye birşey anlattı ben orayı kaçırdım acaba agacın meyveyemi yoksa çiçegemi göz yaptığını nasıl anlarız bunu mümkünse bir fotoğrafla göstere bilirmisiniz bu işlerde yeni olduğum için bilmiyorum kusura bakmayın köydende yeni ev aldım bahçesiyle buradan okuduklarımla uğraşmak istiyorum havalarda yeni yeni ısınıyor çok meraklıyım ve hevesliyim sizlergibi tecrülei insanların yardımına çok ihtiyacım var teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

yeşilyayla
09-03-2012, 13:15
sayın tekin, sayın selahattin yılmaz,
2 yıllık genç avakado fidanım var aşılamak istiyorum.hangi aşıyı hangi zamanda yapmalıyım?

gtatas
09-03-2012, 16:41
Aşı yapacak arkadaşlar hamngi bitkiye aşı yapacaklarsa kalemlerini mart ayına kadar alıp buzdolabında sebzelikte (+4 C) saklasınlar. Nisan ayı içerisinde havanın müsait olduğu günlerde aşılarını yapabilirler. Kalemi bu mevsimde alıp saklamanız aşıda başarınızı oldukça artıracaktır.

Selahattin bey bu zeytin ve meyve çeşitleri için uygun mudur?

junior
10-03-2012, 19:26
Alt dallar daha yaşlı olduğu için büyümeye değil meyvelenmeye ağırlık verir. Üst dallar sürekli büyümeye yönelliktir. Budanmadığı sürece sürekli boylanmaya gider ve meyve verimi olmaz.
Üst dallardan alınan kalemler geç meyveye yatar. Alt dallardan alınan kalemler aşıladığınız yıl meyve verebilir.

bu kiraz-vişne için mi geçerli yoksa her meyve ağacı için mi?

Harun Parlak
10-03-2012, 19:31
Her meyve ve ağaç için geçerli. Süs amaçlı kullanılacak ağaçlarda piramit yapı oluşturulacaksa üst dallardan alınır yayvan oluşturulacak sa alt dallardan. Meyve alınmak isteniyorsa alt dallardan kalem alınması meyve verimini artırır.

dedebag
20-03-2012, 15:58
Tekin Bey, çok güzel bir çalışma olmuş, teşekkürler. Herşey sade ve açık anlatılmış. Harika kolay öğrenme sağlıyor:)

Kolistirva
21-03-2012, 14:06
Sevgili moderatör, verdiğin bu bilgiler için çok çok teşekkür ederim.

Benim sormak istediğim aşılamayla ilgili farklı bir soru var.
Bu aşılama misal vereyim.

Ceviz ve Ceviz ağacına mı yapılır?
Yoksa herhangi bir ağaçtan, başka ağaca yapabilir miyiz?
Ben karadenizde ikamet ediyorum, burada suda yetişen, karadenizlilerin "kızlı ağaç" dedikleri ağaç çeşidi var. her yerde doğal olarak fidan verip çıkıyor. Hızlıda büyüyor. Mesela o ağacı kesip belirli bi yerinden, herhangi bi meyve aşılasak çıkar mı?

Başka bir konuda daha sizden bir şey rica edeceğim.
İnternette, Türklerin yapığı çok az sayıda uygulama vidyoları var, fakat yabancıların bu konuda bir çok vidyosu mevcut " grafting" diye. Bunları türkçe alt yazı koyarak internete atmanız bizim gibi insanlara büyük bir hizmet olur.

Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım.

Harun Parlak
23-03-2012, 22:01
Aşılanacak anaç ile aşılanan kalemler aynı familyadan farklı türler ile bir birlerine yapılabilir.
Kızılağaç 'a sadece fındık deneyebilirsin ya da huşgillerden herhangi bir meyvesiz ağç aşılanabilir.
Kolay gelsin.

esenboğa
04-04-2012, 08:39
Merhabalar,

Bahçe konusunda henüz yeniyim ve hafta sonu ankarada 20 fidan aldım ve diktim.

Tohumdan yetiştirmek daha mı iyidir yoksa bu şekilde alıp dikmek mi ?

adacık
05-04-2012, 13:00
Geçen sene taşındığımız evin bahçesinde bayağı yaşlı can eriği ve elma ağacı var. Eriğin cinsini beğenmedik, çok ekşi ve iri, yaz ortasında da birden yumuşuyor meyveler. Ağacın gövdeden çıkan dalları tamamen kesip, mürdüm eriği aşılayabilir miyiz. (sanırım kakma aşı yöntemini ile şubat-mart gibi uygulamalıyız) kaç kalem kullanmak gerekir. Bir de aynı şekilde verimsiz olan elma ağacımızı da daha kaliteli bir elma ile aşılayarak tamamen başka bir ağaca dönüştürmek mümkün müdür. Teşekkürler.

kurtulus09
11-05-2012, 12:12
ceviz fidanına göz aşısı yaptım ama tutturamadım bi türlü

Archer
04-06-2012, 22:10
Arkadaşlar Defne ağacına ne tür ağaç aşılayabilirim. Bu konuda bilgisi olan varsa çok sevinirim. saygılar.

mrt42
13-08-2012, 14:08
*** arkadaslar içanadolu bölgesi konya için ceviz asısı ne zaman olr

MazI
14-08-2012, 15:22
hocam yapcagın aşı türüne gore degisir...mesela yarma aşı ilkbahar basında,goz ası ise temmuz-agustos aylarında yapılıyor...

hatipali74
15-08-2012, 03:21
Erik, Kayısı, Kiraz, Ceviz gibi meyve ağaçlarında Ağustos ayında yapılan aşı hakkında bilgi arıyorum. Bu mevsimde yapılacak göz aşısında nelere dikkat edilmeli, yongalı mı aşı yapmak gerekir.Bilgisi olan arkadaşlara teşekkür ederim...

Harun Parlak
15-08-2012, 08:16
Patlamaya hazır göz var ise yongasız, Patlamaya hazır göz yok ise yongalı. Kısacası kalem aldığınız türden transfer edeceğiniz üreme noktası taşıyor omalısınız. kolay gelsin.

Kivi111
28-08-2012, 12:50
Arkadaşlar bizim köyde kayalık bir yerde riskli bir yerde bitmiş defne ağacı bulunmakta. Biz bahçemizde de istiyoruz. Acaba o ağacı hangi ağaçlara aşılayabiliriz?

hikmet7151
28-08-2012, 13:24
sevgili tekin t aşı yaparken aşı materyalinin altında odunsu kısmın kalmasının hiçbir sakıncası yoktur

hikmet7151
28-08-2012, 13:28
ceviz ve kestane aşıları en zor tutan aşılardır ancak gerekli şartlar sağlanırsa herhangi bir problem yaşamazsınız şartlardan kasıt 1 HAVA SICAKLIĞI 22 ila 25 derece olmalı aşılamanın diğer şartlarını biliyorsunuzdur soracağınız varsa yardıma hazırım

hikmet7151
28-08-2012, 13:33
aşı yongalı da olur yondasız da ben size yongalı aşı tavsiye ederim daha kolaydır aşı kallus oluşturabilmesi için her iki materyalin kabukları alt ve üst mutlaka çakışmalı boşluk olmamalıdır ayrıca güneş ışınlarından korursanız ve sıcaklık uygun ise 15derece altında kallus oluşmaz

milne
27-12-2012, 00:16
ben de teşekkür eder ve bir de çok önemli soru soracağım. Yine forumdan, Kütahya'dan Bayram Kaptan beyin yazdığından okuduğum kadarıyla:

"Eğer sürgünün uç kısmından aşı kalemi veya gözü alınmış ise o ağaç az verimli oluyor vede geç meyveye yatıyor.büyüme eğiliminde oluyor.Eğer aşı kalemi sürgünün ortalarından alınmışsa meyveye beklenen zamanda yatıyor.Eğerki sürgünün alt kısmına yakın yerden alındıysa çok verimli oluyor."

bu anlatılanlar kiraz için yazılmış. bence çok ilginç olmakla beraber diğer meyve ağaçlarında da geçerli mi diye bilenine sormak istiyorum.

5 yıl önce yaptığım aşılardan bir çeşit granny smith elma ve ismini bilmediğim bir armut ağacım var aşıdan sonra da çok iyi gelişim gösterdiler armut 3 senedir veriyor ama üzerinde 6-7 adetten fazla olmuyor her sene budama ma rağmen resmen kavak ağacı gibi uzayıp gidiyor öyle ki 1 metre olan sürgünleri bile var , elma ise daha hiç vermedi üzeri olduğu gibi sürgün ve 2 ağaçta da geleceğe dönük meyve gözleri yok denecek kadar az zamanında aşının çubukları da bir tanıdıktan istek üzerine gelmişti muhtemelen söylendiği gibi uç sürgünlerden alınmış çubuklar tabi o zamanlar iyice acemiydim böyle bir durumun olduğunu bilmiyordum burada okuduğum mesajlarda anladım durumu öncelikle bu bilgiyi verene çok teşekkürler ediyorum.

Armudu kesip alttan tekrar aşılamayı düşünüyorum elmayı da yoğun bir şekilde budadım 2 sene daha gözlemlemeyi düşünüyorum olmazsa onuda tekrar aşılarım yapabileceğim başka bir yöntem de yok sanırım.

O yüzden bu bilginin hayati bir önem taşıdığını düşünüyorum çünkü aradan 4-5 sene geçip mağdur olma durumu yaşanıyor benim yaşadığım gibi, şimdi alacağımız sürgün yere yakın dalların meyve gözlerinin ucunda olan sürgünlerden mi olması önemli olan, üst dallar ve sürgün olan dallar bu sorunu teşkil ediyor anladığım kadarıyla bir de gözün oldukça aşağı tarafı denen durum mesela 50 santimetrelik bir çubuk kestik bu çubuğun başlangıç noktasını ''0'' cm noktası farz edelim ve gittikçe küçülen uç noktasına ''50'' cm farz edelim alacağımız aşı çubuğunun 0-10 cm aralığında ki bölge dolaylarında mı olması lazım
benim anladığım böyle ve aşağı meyve dallarının ucundaki sürgünlerden alacağız aşı çubuklarını hocalarımız cevaplarsa çok sevinirim.

Harun Parlak
31-12-2012, 18:13
Selahattin Yılmaz beyin uygulamalı video anlatımı. (https://www.facebook.com/photo.php?v=485061174873550&set=vb.319444431494469&type=2&theater)

milne
01-01-2013, 20:25
Selahattin Beyin bu videolarını defalarca kez seyrettim umarım anladığım gibidir herşey, teşekkür ederim.

junior
16-01-2013, 07:24
sayın bilgi sahibi üyelere sormak istediğim bir husus var.

bu tarif edilen aşılar küçük ve orta çapta ağaçlara uygulanabiliyor, sorun yok, ama ya tomruk çapına gelmiş ağaçlara ne yapılabilir.
benim problemim kestanelerle. 40-120 cm arası çapta kestane ağaçları neredeyse sıfır kalite kestane veriyor. kaliteli ve yüksek verimli kalemlerle aşı yapmak istiyorum. ama ağaçların kabukları çok kalın ve lifli, içi hasır gibi. tipik anaç-kalem ilişkisi görünmüyor. dış kabuk şu şekilde.
http://gicl.cs.drexel.edu/wiki-data/images/5/5c/Chainsaw_Cut1.jpg

http://thumbs.dreamstime.com/thumblarge_267/12102719532NWId8.jpg

dış kabuğu bu şekilde olan ağaca nasıl aşı yapılır.

ayrıca birşey daha sormak istiyorum. bu kestane ağaçları tepe kesimi yapılırsa kavak gibi kesiğin yanından patlayıp sürmüyor. tüm gövdeyi çürütüp kökten sürüyor. en azından ben böyle anlıyorum. böyle olunca da bitki kuvvetli kökün büyük kısmını yok ediyor, ufak bir kök kısmından o küçük olarak oluşturduğu gövdeyi besliyor. bu da tekrar eski gücünü alması için yıllar gerektiriyor. mesela kavak 2 yılda eski tepe şekline ulaşırken kestanede bu yıllar alıyor. acaba özel bir kesme şekli veya tepesini macunlamak filan mı gerekiyor ki kesiğin yanından patlayıp sürsün. veya kesiğe gübre hormon vb. şeyler mi sürülmeli(köklendirmek için hormondan aklıma geldi)

ve yine bu sebepten aşı kaleminden de şüpheleniyorum tutmayacağına dair. yani tepesini kurutuyor. kaleme doğru su yürütmüyor galiba. ve dediğim diğer sebep; dış kabuk çok kalın ve anaç-kalem uyuşmasına yol açabilir. bu 2 değindiğim konuyu açıklayan çıkarsa sevineceğim. öbür ay aşılamak istiyorum bunları. şimdiden teşekkür ederim.

Harun Parlak
19-01-2013, 10:39
Bu kütüklere aşı kalemi kaynamasını sağlaman mümkün değil . balta ile kesilmiş olsaydı kesin sürgünler verirdi motor ile kesilen ağaçlarda genellikle sürgün vermiyor. eğer sürgün verirse yeni sürgünlere aşı yapabilirsiniz. Kolay gelsin

Selahattin Yılmaz
20-01-2013, 00:56
Fidan ve Ağaç aşılama - Ceviz ağacında çeşit değiştirme aşısı - 11. Bölüm - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=aS_7xT9h4ns&feature=share) bu aşıyı (Kabuk altı aşı) deneyiniz. Diğer türlerle o kalınlıkta sonuç alma olasılığınız çok az.

junior
20-01-2013, 03:15
..balta ile kesilmiş olsaydı kesin sürgünler verirdi motor ile kesilen ağaçlarda genellikle sürgün vermiyor...

bunun sebebi nedir. kullanılan yağ mı yoksa oluşan ısı mı yoksa ikisi birden mi( yağın ısı ile beraber gövdeye nüfuzu) ya da başka birşey.

ve acaba kol testeresi de olur mu balta yerine (ona göre keseceğim.)

( sayın tekin bey ve sayın selahattin beye cevaplar için teşekkür ederim)

göksel38
20-01-2013, 09:11
Fidan ve Ağaç aşılama - Ceviz ağacında çeşit değiştirme aşısı - 11. Bölüm - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=aS_7xT9h4ns&feature=share) bu aşıyı (Kabuk altı aşı) deneyiniz. Diğer türlerle o kalınlıkta sonuç alma olasılığınız çok az.

selahattin bey görüntüde kullandığınız içine toprak doldurduğunuz malzeme nedir acaba onun yerine hastanelerde rontgen flimi çekilen malzeme kullansak olurmu aşıya zarar verirmi

Harun Parlak
20-01-2013, 18:45
bunun sebebi nedir. kullanılan yağ mı yoksa oluşan ısı mı yoksa ikisi birden mi( yağın ısı ile beraber gövdeye nüfuzu) ya da başka birşey.

ve acaba kol testeresi de olur mu balta yerine (ona göre keseceğim.)

( sayın tekin bey ve sayın selahattin beye cevaplar için teşekkür ederim)

Sizin dip kütükler ağaç kesim zamanı sonbahar da yapmış olmalısınız. Bu yüzden kambium da yaşam faal olmadığından yapacağınız aşılar kaynama yapmayacaktır.
Bu tür kalın ağaçların sürgün verdiklerinde çok kuvvetli sürgün verirler bu kuvvetli sürgünlere yapacağnız aşılar daha hızlı kaynama yapacağı gibi hızlı gelişcektir.
Yok İlla da bu tür kütüklere yapacaksanız aşı da kalem aşı zamanı Şubat Mart bölgelere göre Nisan da olabilir. Bu zamanda kesimi yaptığınız anda aşılamayı yapmalısınız. Ayrıca kesim yaptığınız da el testeresi ile kesim yapsanız da keskin bir bıçak ile temizlemelisiniz.
Yukarıda kesimini yaptığınız ağaçların kabukları kambium dan ayrıldığı için aşılarınız kesinlikle kaynama yapmayacaktır.

Motor ile kesilen ağaçlar da neden sürgün vermediğini kesin olarak bilmiyorum ama büyük ihtimal testere kesiği ile bıçak kesiğinin insan derisinde bile kaynama farkı çok çok fazla sanırım yırtılmadan dolayı olabilir. Ayrıca ağaç kesme motorunda ki yağlar da kabuk ve kambium arasına girdiğinden yaşamsal alanı ayırmış olduğundan da olabilir. Umarım aydınlatıcı olur iyi akşamlar dilerim.

Lilium
20-01-2013, 23:20
Motorlada kesilen ağaç sürgün verir, sürgün verip vermemesi motorla kesimin bir ilgisi olacağını düşünmüyorum, buna benzer kendi yaşadığım tecrübelerde var, gençleştirilmesi yapılan onca ormanlarımız var bunlar hep motorlu testerelerle kesiliyor. İki yıl önce köyümüzdeki ormanlıkta gençleştirme çalışması yapılmıştı tümü patlayıp filizlendiler.
İncir ağacımı erik ağacımı zeytin ağacımı motorlu testereyle kestim hepsi de patladı.

Archer
21-01-2013, 00:06
Merhabalar, havalar mevsim normallerinin üzerinde gidiyor. erikler çiçek açmak üzere,
Ben de bunları göz önünde bulundurarak yapacağım aşılar için bugün aşı kalemlerini hazırlayıp önce hafif nemli kağıt havluya sardım daha sonra buzdolabı poşetlerine
koyarak, buzdolabının sebzelik bölümüne koydum. Bunları ne kadar süre bekletebilirim

arif göçmen
23-01-2013, 08:07
Aşılamada en onemli faktor kalem alımı

arif göçmen
25-01-2013, 07:41
Merhabalar, havalar mevsim normallerinin üzerinde gidiyor. erikler çiçek açmak üzere,
Ben de bunları göz önünde bulundurarak yapacağım aşılar için bugün aşı kalemlerini hazırlayıp önce hafif nemli kağıt havluya sardım daha sonra buzdolabı poşetlerine
koyarak, buzdolabının sebzelik bölümüne koydum. Bunları ne kadar süre bekletebilirim

Buzdolabı nın ayarı 3-4 derece olmasına dikkat edin.30 gün durabılır.Bizlerin kalemi çok oldugu için marangaoz talaşına gomuyoruz taalaşı nemlendirip topraga gomüyoruz.Mayıs ayının 15 kadar bu şekilde muhafaza edilebiliyor.

Archer
26-01-2013, 20:09
teşekkürler

ulubatlı03
27-01-2013, 19:47
Tekin bey inşallah ben de busene mavi ladinde aşıya başlayacağım ama bazı yetiştiriciler şunu diyor tam olarak aşı zamanı ağaç uyanmadan bir hafta önce kalemleri alıp+4 c de buzdalabında bekletip daha sonra aşı yapılacak anaç uyanınca yapılması gerektiği yönünde söyleniyor. Sizce aşılama zamanı nasıl olmalı???

zbs44
26-02-2013, 09:42
Tüm ağaç dostlarına selamlar. Sürgün Göz aşışı için merak ettiğim bir konu var. Göz aşıları kalın dallara yapılamayacağı için bir ana daldan çıkan 2 yıllık genç bir sürgüne haziran gibi sürgün göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu dalın boyunun 50cm olduğunu düşünürsek göz ün takılacağı yerin ana daldan uzaklığı ne kadar olmalıdır? Göz takıldıktan sonra gözün üstündeki dal kesilmeli midir? Kesilmesi gerekiyorsa gözün ne kadar üzerinden ve ne zaman kesilmelidir?

Archer
26-02-2013, 22:11
Tüm ağaç dostlarına selamlar. Sürgün Göz aşışı için merak ettiğim bir konu var. Göz aşıları kalın dallara yapılamayacağı için bir ana daldan çıkan 2 yıllık genç bir sürgüne haziran gibi sürgün göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu dalın boyunun 50cm olduğunu düşünürsek göz ün takılacağı yerin ana daldan uzaklığı ne kadar olmalıdır? Göz takıldıktan sonra gözün üstündeki dal kesilmeli midir? Kesilmesi gerekiyorsa gözün ne kadar üzerinden ve ne zaman kesilmelidir?


Sürgünün ana daldan 10 cm kadar uzağına aşıla. aşı tutmadan üzerini kesmene gerek yok. Tuttuktan sonra birkaç cm. üzerinden kesebilirsin.
Ben geçen yıl haziran ayının 15 inde armuta göz aşısı yaptım. Önce tutmadı zannettim ama sürgünlerini bugün vermeye başladılar. Ben de aşının iki cm.kadar üzerinden keserek aşı macunuyla kestiğim yeri kapattım. Göz aşı zamanına daha çok var endişelenmeyin. Size naçizane bir önerim de göz aşısı yapacağınız dala bugünlerde İngiliz aşısı yapabilirsiniz. bence daha iyi olur.
aşıdan sonra aşı kalemini bir poşet içerisine alırsanız tutma oranını artırabilirsiniz. . Saygılar.

ercan59
27-02-2013, 08:00
Selamlar,
Çok çeşitli videolar ve aşı uygulamaları izledim fakat aklıma takılan bir soru var: yaptığımız aşı çeşitleri ve tekniklerinin tamamına yakınında amaç kambiyumları karşılaştırmak ve bu şekilde kaynaşmayı sağlamak değilmi ? Eğer bu doğru ise kabuk aşısında kalemi tek taraflı kesip kesik yüzeyi kaldırdığımız kabuk altına yerleştirdiğimizde kaynaşma nereden olacak veya oluyor ?

Yoksa benim videolarda net anlayamadığım aşıyı yapan kişi ağaçsı kısım ile kabuk arasındaki kambiyum kısmına mı çakıyor kalemi (ağaç kabuğu ile kambiyum ayırak çok zor gibi gözüküyor bana )? Sanki öyle olmuyor direk olarak kalemin kesilmiş yüzeyi ağacın bildiğimiz odun kısmına denk getiriliyor ama izlediğim videolarda bu şekilde yapılan aşıların tuttuğunu da gördüm eğer böyle ise biz neden kabuk aşısında kabuğu tek taraflı kaldırıp kaldırmadığımız tarafta kalemin tek tarafını kestikten sonra 90 derece açı yapacak şekilde kalemin bir tarafını daha hafifçe açıyoruz ve yanak yanağa getirmeye uğraşıyoruz?

Ben bu sene yabani erik ağaçlarına papaz eriği aşıladım ve hep en son anlattığım kabuğu tek taraflı kaldırıp yanaştırma methodunu kullandım bazı kalın dallarda ise kakma aşı denedim fakat eğer hiç uğraşmaya gerek yok tek taraflı kes kalemi çak kabuk altına denirse bundan sonra bu şekilde çalışma yapmam gerekecek açıkçası kafam bu soruda ..
Teşekkür ederim.

zbs44
27-02-2013, 12:28
Teşekkürler Archer bunu sormamdaki temel sebep geçen sene yaptığım ve tutan aşılarımda sonradan kuruma olmasıydı. Ben geçen sene göz aşısı yapıp göz patlamadan aşının 3cm üzerinden dalı kesmiştim. Patlayan gözler 15cm büyüyüp sonra kurudular. Bazı kulaktan dolma bilgilerde aşı patladıktan sonra göz aşısının üzerindeki dalda 3 göz bırakıp kesmek gerekir deniyor. Sebep olarak o bölgede su yürümesi canlılık kaybı olmaması deniyor. Bende kulaktan dolma bilgi yerine bu forumdan daha sağlam bilgi edinebilir miyim düşüncesi ile yazmıştım. Bu durum hakkında bilgi verecek arkadaşlar olduğunu düşünüyorum.Saygılar

arif göçmen
01-03-2013, 15:44
Teşekkürler Archer bunu sormamdaki temel sebep geçen sene yaptığım ve tutan aşılarımda sonradan kuruma olmasıydı. Ben geçen sene göz aşısı yapıp göz patlamadan aşının 3cm üzerinden dalı kesmiştim. Patlayan gözler 15cm büyüyüp sonra kurudular. Bazı kulaktan dolma bilgilerde aşı patladıktan sonra göz aşısının üzerindeki dalda 3 göz bırakıp kesmek gerekir deniyor. Sebep olarak o bölgede su yürümesi canlılık kaybı olmaması deniyor. Bende kulaktan dolma bilgi yerine bu forumdan daha sağlam bilgi edinebilir miyim düşüncesi ile yazmıştım. Bu durum hakkında bilgi verecek arkadaşlar olduğunu düşünüyorum.Saygılar

Degerli dostum uç kesiminde gözü oynatmış olabilirsin.veya göz hava almış olabilir.Anladıgım kadarı ile göz aşısı yapmışın eger kalem aşısı olsa idi kalem içerisinde bulunan su ile bir miktar sürgün yaptıktan sonra kururdu

arif göçmen
01-03-2013, 15:45
Teşekkürler Archer bunu sormamdaki temel sebep geçen sene yaptığım ve tutan aşılarımda sonradan kuruma olmasıydı. Ben geçen sene göz aşısı yapıp göz patlamadan aşının 3cm üzerinden dalı kesmiştim. Patlayan gözler 15cm büyüyüp sonra kurudular. Bazı kulaktan dolma bilgilerde aşı patladıktan sonra göz aşısının üzerindeki dalda 3 göz bırakıp kesmek gerekir deniyor. Sebep olarak o bölgede su yürümesi canlılık kaybı olmaması deniyor. Bende kulaktan dolma bilgi yerine bu forumdan daha sağlam bilgi edinebilir miyim düşüncesi ile yazmıştım. Bu durum hakkında bilgi verecek arkadaşlar olduğunu düşünüyorum.Saygılar

Degerli dostum uç kesiminde gözü oynatmış olabilirsin.veya göz hava almış olabilir.Anladıgım kadarı ile göz aşısı yapmışın eger kalem aşısı olsa idi kalem içerisinde bulunan su ile bir miktar sürgün yaptıktan sonra kururdu.ARİF GÖÇMEN