PDA

View Full Version : Aşılama teknikleri

Sayfalar : 1 [2]

zbs44
01-03-2013, 16:07
Arif Bey gözde herhangi bir oynatma olmadı. Benim tahminim göz patlamadan önce aşı gözünün 1cm üzerinden dalı kesmiştim bundan dolayı kurudu diye düşünüyorum.

zbs44
04-03-2013, 09:28
Merhaba Arif bey,
Size Cevizde kabuk aşısı ile ilgili danışmak istiyorum. İstanbul Silivri'de 8 yaşındaki verimsiz bir Ceviz ağacına Çoban Kabuk aşısı yapmak istiyoruz. Bu ağacın gövdesini aşılarken ağlamasın diye önceden kestik (3 Mart 2013). Bahçemde 3 yaşında Kaman cevizleri var bunlardan kalem alarak kabuk aşısı yapmak istiyorum kalemleri şimdi almam doğru olur mu? İstanbul için bu aşının yapılma tarihi ne olmalı Mart ortasında yapmayı düşünüyoruz sizce bu tarih uygun mudur? Ayrıca konu hakkında önereceğiniz farklı şeyler varsa sevinirim.
Saygılar

Archer
06-03-2013, 18:36
Merhaba ,
Buzdolabında bekleyen aşı kalemlerini birkaç gün sonra yerinden alarak aşılama yapmak istiyorum.
Kalemleri aldıktan ne kadar sonra aşılama yapabilirim ?
Aşılamadan önce kalemlere herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu ?
Bugün kontrol ettiğim birkaç aşı kalemi uç kısmından kallus oluşturmuş. Bunun aşılamaya bir zararı olabilir mi ?

Vereceğiniz değerli bilgilere şimdiden teşekkürler

Archer
09-03-2013, 19:20
Yabani kiraz ağacının bir koluna kiraz aşılama çalışmalarımız.

http://imageshack.us/a/img829/981/p1030345v.jpg

Archer
09-03-2013, 19:21
http://imageshack.us/a/img534/9923/p1030348wd.jpg

Archer
09-03-2013, 19:22
http://imageshack.us/a/img27/9403/p1030349n.jpg

Archer
09-03-2013, 19:23
http://imageshack.us/a/img132/5521/p1030350n.jpg

Archer
09-03-2013, 19:24
http://imageshack.us/a/img812/9371/p1030352d.jpg

Archer
09-03-2013, 19:25
http://imageshack.us/a/img802/7034/p1030354.jpg

Archer
09-03-2013, 19:25
http://imageshack.us/a/img11/1897/p1030359f.jpg

Archer
09-03-2013, 19:26
http://imageshack.us/a/img822/1673/p1030357q.jpg

Archer
09-03-2013, 19:27
Çekirdekten yetiştirilmiş dağ eriğine üç ayrı çeşit erik aşılama.

http://imageshack.us/a/img62/4492/s1200007.jpg

zbs44
12-03-2013, 11:46
Merhaba Archer aşılarındaki gelişmeleri sonrasında paylaşırsan memnun olurum. Umarım hepsi tutar. Sanki anaçda biraz fazla yarılma olmuş gibi.

Archer
12-03-2013, 21:42
Merhaba Archer aşılarındaki gelişmeleri sonrasında paylaşırsan memnun olurum. Umarım hepsi tutar. Sanki anaçda biraz fazla yarılma olmuş gibi.
Merhaba . Alakanıza teşekkür ederim. Evet bazıları biraz fazla yarıldı. Sanırım anacın fiziksel yapısından kaynaklı bir şey. Aşı macunuyla yaraları kapattım. Bekleyip göreceğiz bakalım. Geçen yıl onca acemiliğime rağmen inanın yaptığım aşıların tamamı tuttu. Sadece göz aşılarından umudumu kesmiştim ama onlar da şimdilerde sürgün vermeye başladılar. Özellikle gül aşıları çok güzel oldular.Bir kökte 4 çeşit gül açacak herhalde. Sabırsızlıkla bekliyorum.
Bugün son yaptığım aşıların üzerlerine şeffaf poşet geçirdim. iyiki de yapmışım zira korkunç bir yağmur yağdı. saygılarımla .

Archer
12-03-2013, 21:45
http://imageshack.us/a/img27/2056/p1030251yx.jpg

http://imageshack.us/a/img685/2903/p1030249qq.jpg

http://imageshack.us/a/img534/1081/p1030252s.jpg

Geçen yıl Haziranda yapılan gül aşıları

Archer
12-03-2013, 21:47
Kırmızı Zakkuma yapılan beyaz zakkum aşısı

http://imageshack.us/a/img577/71/p1030253c.jpg

zbs44
13-03-2013, 09:32
Sevgili Archer gül ve zakkum daki aşılar göz aşılarına benziyor. Bunları sanırım geçen sene yaptınız. Bu yıl sürgün verdiklerine göre durgun göz aşısı diyebiliriz. Beni şaşırtan güllere Haziran da yaptınız göz aşılarının o yıl sürmeyip ertesi sene sürmesi. Oysaki meyve ağaçlarında haziranda yapılan göz aşıları o yıl sürerler durum güllerde farklı !

Zakkum aşısını ne zaman yaptınız? O aşısdamı ertesi sene sürdü. Acaba bu göz aşılarında gözün altındaki odunsu tabakayı almadığınız mı?

Saygılar

Archer
13-03-2013, 18:48
Sevgili Archer gül ve zakkum daki aşılar göz aşılarına benziyor. Bunları sanırım geçen sene yaptınız. Bu yıl sürgün verdiklerine göre durgun göz aşısı diyebiliriz. Beni şaşırtan güllere Haziran da yaptınız göz aşılarının o yıl sürmeyip ertesi sene sürmesi. Oysaki meyve ağaçlarında haziranda yapılan göz aşıları o yıl sürerler durum güllerde farklı !

Zakkum aşısını ne zaman yaptınız? O aşısdamı ertesi sene sürdü. Acaba bu göz aşılarında gözün altındaki odunsu tabakayı almadığınız mı?

Saygılar
Merhaba sevgili zbs44 hem gül hem de zakkumda ki aşıları geçen yıl sanırım Haziranın ortalarına doğru yaptım. aşıların tamamı yongasız. Zakkumdaki iki aşı geçen yıl sürgün verdi ama fazla büyümedi. Gül aşıları ise yine ayni tarihlerde yapılmasına rağmen hiç sürgün vermediler. Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber sürgün vermeye başladılar. Önce ben de şaşırmıştım ama araştırmalarıma göre hatalı yere yani yaşlı kısma aşı yapmışım. ama sonuçta aşılar çok güzel sürgün veriyorlar. İnşallah bir kazaya kurban gitmeden açarlar da emeğimizin karşılığını görürüz.Zira aşı yapılan güller evin ön tarafında bulunan kısımda .çocukların gazabına uğrayabiliyorlar.

gülcicek
18-03-2013, 20:42
Merhaba . Alakanıza teşekkür ederim. Evet bazıları biraz fazla yarıldı. Sanırım anacın fiziksel yapısından kaynaklı bir şey. Aşı macunuyla yaraları kapattım. Bekleyip göreceğiz bakalım. Geçen yıl onca acemiliğime rağmen inanın yaptığım aşıların tamamı tuttu. Sadece göz aşılarından umudumu kesmiştim ama onlar da şimdilerde sürgün vermeye başladılar. Özellikle gül aşıları çok güzel oldular.Bir kökte 4 çeşit gül açacak herhalde. Sabırsızlıkla bekliyorum.
Bugün son yaptığım aşıların üzerlerine şeffaf poşet geçirdim. iyiki de yapmışım zira korkunç bir yağmur yağdı. saygılarımla .
selam olsun bitki dostlarına.
archer gül aşısından bahsetmişsiniz bu yıl ekim ayndan beri gül aşısı tohumdan gül yetiştirme fln uğraşıyorum forumdan okuyordum hep bilgileri bugün kayıt oldum iyide ettim sanırım çekirdekten ektiğim güllerin 4 tanesi filizlendi kuşburnunu köklü sürgünlerinden saksıya diktim üzerine ise cins bir gülden kalem aşısı yaptım ama dogrumu yaptım yanlışmı bilmiyorum bunlar tutarmı aceba birde filizlenen gül tohumlarını dışarıya koymammı erekli?

ağaçsansarı
19-03-2013, 00:27
Herkese paylaşımlarından ötürü teşekkür ederek başlamak istiyorum.Gecenin bu saatinde paylaşılan resimleri incelerken aşının büyülü bir şey olduğuna inancım bir kat daha arttı.
Bahçemde katledilmiş bir muşmula ağacı var hemen hemen kökten kesilmiş ,muşmula ne ile aşılanabilir?

Archer
19-03-2013, 20:54
selam olsun bitki dostlarına.
archer gül aşısından bahsetmişsiniz bu yıl ekim ayndan beri gül aşısı tohumdan gül yetiştirme fln uğraşıyorum forumdan okuyordum hep bilgileri bugün kayıt oldum iyide ettim sanırım çekirdekten ektiğim güllerin 4 tanesi filizlendi kuşburnunu köklü sürgünlerinden saksıya diktim üzerine ise cins bir gülden kalem aşısı yaptım ama dogrumu yaptım yanlışmı bilmiyorum bunlar tutarmı aceba birde filizlenen gül tohumlarını dışarıya koymammı erekli?

Sevgili Gülçiçek Tohumdan yetiştirdiğiniz gül olmaz. Ayrıca tohumla uğraşmayın. Büyümesi cok uzun zaman alıyor. Gülün bir dalını kesin ucunu bir bardak sıcak suya biraz bal karıştırarak bekletilen suyun içinde biraz bekletip toprağa dikin. sıkıca sıkıştırın ve üzerini örtün çok kısa zamanda sürgün vermeye başlayacaktır. Saygılar.

gülcicek
19-03-2013, 23:53
Sevgili Gülçiçek Tohumdan yetiştirdiğiniz gül olmaz. Ayrıca tohumla uğraşmayın. Büyümesi cok uzun zaman alıyor. Gülün bir dalını kesin ucunu bir bardak sıcak suya biraz bal karıştırarak bekletilen suyun içinde biraz bekletip toprağa dikin. sıkıca sıkıştırın ve üzerini örtün çok kısa zamanda sürgün vermeye başlayacaktır. Saygılar.
çok teşekkür ederim archer yazdığım yazıyı ve cevabı bulmak çok zor oldu yeni üye olduğum için:) komşumun bahçesindeki cins beyaz gülden köküyle beraber 30-40 cm lik iki dal aldım torf kum perlitli saksıya diktim gözler sürdü ama kök gelişimi oluyormu bilmiyorum kurumasından korkuyorum güller tutarmı aceba cevabınız için çoook teşekkür ederim

Archer
20-03-2013, 16:45
çok teşekkür ederim archer yazdığım yazıyı ve cevabı bulmak çok zor oldu yeni üye olduğum için:) komşumun bahçesindeki cins beyaz gülden köküyle beraber 30-40 cm lik iki dal aldım torf kum perlitli saksıya diktim gözler sürdü ama kök gelişimi oluyormu bilmiyorum kurumasından korkuyorum güller tutarmı aceba cevabınız için çoook teşekkür ederim

gül uygun ortamı bulursa çok çabuk tutan bir bitki. merak etmeyin , birazda kendi halinde bırakın ki rahat gelişsin. Yerini sürekli değiştirmeyin.arada bir suyunu verin tamamdır . kolay gelsin.

gülcicek
20-03-2013, 22:37
gül uygun ortamı bulursa çok çabuk tutan bir bitki. merak etmeyin , birazda kendi halinde bırakın ki rahat gelişsin. Yerini sürekli değiştirmeyin.arada bir suyunu verin tamamdır . kolay gelsin.

sevgili archer bu gül çeliklerini dışarıdamı içeridemi bakmalıyım içerdelerdi ilk sürgün gözleri biraz pörsümeye başlayınca evin sıcak olmasından dır diyerek dışarıya koydum yanlışmı yapıyorum ? teşekkürler

Archer
21-03-2013, 13:31
Gül soğuğa dayanıklı bitkidir. Çok soğuk olmadıkça kışın bile açar. Mesela burada güller kışın açtılar ama üzerine kar yağıp don olunca kurudular. bugünlerde yeniden açmak üzereler.

kubrat
23-03-2013, 19:49
merhaba . aşı macunu , aşı bandı , rafya ,toprak .hangi aşı çeşidinde hangisini kullanmamız gerekiyor.örneğin T göz aşısını sadece rafya ile bağlıyolar.aşı bandı ile bağlasak hava almasını daha iyi önlemiş olmazmıyız.evimin balkonundaki asmaya yarma aşı , omega ve göz aşısı yapıcam sarmak için sadece aşı bandını kullanmayı düşünüyorum

mdfd
28-03-2013, 11:30
teşekkürler..

calvus42
12-07-2013, 17:55
Temmuz ayı itibari ile aşı makası kullanarak yeşil dallar üzerinde yarma aşı yapılabilir mi? Eğer yapılabilirse tutma oranı,ağaçların uyandan önceki devrede yapılan aşıya göre ne derecede olur?

redbullah
13-07-2013, 17:16
Temmuz ayı itibari ile aşı makası kullanarak yeşil dallar üzerinde yarma aşı yapılabilir mi? Eğer yapılabilirse tutma oranı,ağaçların uyandan önceki devrede yapılan aşıya göre ne derecede olur?

Sayın Calvus,Önce Aşı Makası ile yarma aşı yapılamaz.Sadece -Omega- ,-V- ile -Yongalı göz aşısı- yapılabilir.Temmuz ayında yapabileceğiniz aşı Yongasız göz aşısı ile kabuğa dayalı Kabuk,Düdük v.s aşılar olabilir.Benim bildiğim böyle.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar öğrenmemiz için yazabilirler.Birde ağaçlar uyanmadan önceki devre demişsin.Kışın hazırladığın kalemler buz dolabının sebzeliğinde saklanacak.Yani uyanmadan önceki halde.Bununla ilgili bilgiler var,sitemizi iyice araştır.Ama aşı yapacağın ağacın baharda uyanmış olması gerekir.Ağaç uyanmış,kalem uyuyor olacak.Uyanmamış çıplak köklü çeliklere aşı yapılıyor ama uğraşması falan zor.Bu senide,beni de aşar.
Esenlikler diliyorum..

gülcicek
20-07-2013, 00:25
merhaba arkadaşlar bu yıl haziran ayında yüksek boylu gülüme sarmaşık gülden aldıgım t göz aşısı yaptım aşı bandını söylendigi gibi 15 gün sonra çıkardım aşılar tutmuşa benziyor çünki tam filizlenme noktasının ucu ilk yaptıgım halinden biraz daha kabarık hal aldı göz yeri düşmedii yani. ama bunu sürgün göz aşısı olarak yaptım ve o yıl içinde sürer diye yazılmış benim aşı hala sürmüyor ne kadar zaman gerekiyor sürmesi için tutmamış olm ihtimali varmıdır allah rızası için cevap yaızn elleriniz dert görmesin şimdiden teşekkürler

Turunçgil
20-07-2013, 13:25
Aşı yapıldıktan 1 ay içinde sürmesi gerekir.Zaten tutmamışsa kararıp düşer göz.Tutmuşsa ya yapıldığı sene göz sürer ya da durgun olarak 2. sene göz patlar.

gülcicek
21-07-2013, 01:45
Aşı yapıldıktan 1 ay içinde sürmesi gerekir.Zaten tutmamışsa kararıp düşer göz.Tutmuşsa ya yapıldığı sene göz sürer ya da durgun olarak 2. sene göz patlar.

sevgili turunçgil cevap için teşekkür ederim kahverengi halde duruyor gözler ilk yaptıgımda iğne ucu kadar küçüktüler 1 ay içinde biraz gözle görülür hale geldiler ve öylece duruyorlar dokunsam düşermi diye korkumdan dokunamıyorum ama siyah degiller dip kısımları ise yemyeşil duruyorlar erken yaptıgım halde sürgün değilde durgun aşı olmuş olabilirmi **** sürmeye kabiliyetsiz olanları mı şeçmişim :((( mandal aşı hakkında bilgin varsa yazarmısın hangi ayda yapmalıyım bahçedeki güle yapılırmı bu manal aşı.yoksa köklendirme usulü olanlaramı yapılıyor?

Turunçgil
21-07-2013, 16:18
Fotograf eklerseniz daha sağlıklı yorum yapabilirim.Mandal aşı hakkında bir fikrim yok maalesef.

Archer
05-09-2013, 22:46
Seneye nisan ayında sürer merak etme. Yalnız ikide bir gidip tuttumu diye elini sürme kurur. olayı akışına bırak . göz yeşil se tamamdır ilkbaharda görüşmek üzere.

Selahattin Yılmaz
06-09-2013, 08:37

Normalde yapılmaz ama benim bir ahbabım karaarslan70 in aşı makasıyla ağustos ayında yaptığı kalem aşısını tutturuyor hemde dutta. Gerçekten şaşırtıcı ancak aşıya baktığımda kalemin nem kaybetmemesi ile alakalı bir durum yani kalem nem kaybetmez ve aşı doğru muhafaza edilirse adeta çelikle köklendirme yapılmış gibi kallus dokusu oluşturuluyor ve aşı tutması sağlanıyor.

Harun Parlak
15-09-2013, 20:13
Bir estetik uzmanı arkadaş. Auğustos ayında asmaya kalem aşıları yaptı. Geçengün gittiğimde aşı tutmuş hatta meyve vermiş olarak gördüm.

Gerçi meyveler bu saatten sonra beslenemez ama aşıda ne kadar az tahriş yapılıp nem kaybını önlemek için kalemin uç kısmını önceden silikon ve jel gibi malzemeler ile önlenirse başarı oranı yükseliyor.
Ben de kara duta göz aşıları yaptım aynı tarihllerde onlar da çok güzel kaynama yaptı.

Alttaki anaca 5 ayrı göz aşıladım. Biri kaynamadı ama 20 gün sonra bir altından tekrar aşıladım şu an beşi de büyümeye başladı.
Temmuz ortalarında yapılan bir aşı.

omerr
16-09-2013, 08:13
aşıda ne kadar az tahriş yapılıp nem kaybını önlemek için kalemin uç kısmını önceden silikon ve jel gibi malzemeler ile önlenirse başarı oranı yükseliyor.

Merhaba Tekin Bey
aşılarınızı begendim ancak yukarıda yazdıgınız konu hakkında biraz daha detaylı bilgi verirmisinız
kolay gelsın

Harun Parlak
16-09-2013, 20:07
Basitçe anlatmam gerekirse Kalemin uc kısmı açıkta kalan kısmı kısaca silikonlu dış cephe ya da yağlı boya gibi malzemeye bir santim kadar daldırırsanız kalemin kesik alandaki su kaybını önlemiş olursunuz.
Ayrıca anac ile kalem arasındaki bağlantı yerini normal poşetlerden keseceiniz şerit halinde bant gibi sararsanız o kısımdaki nem kayıbını da önlemiş olursunuz.

Not poşetten yaptığınız bandı sardıktan sonra çözülmesin diye hafifçe çakmak ile ısıtırsanız nayolon olduğundan az erime yapıp bir birine yapışacaktır.

Bir ara böyle bir çalışmayı gotoğraflayıp yüklemeye çalışacağım.
Aslında dut aşısını fotoğraflamıştım ama bilgisayarda bulamadım. Onları bulabilirsem sizler ile seve seve paylaşacağım.

dussokagi
04-12-2013, 16:54
merhaba bahçemde cinsini beğenmediğim birkaç elma armut türü var bazılarının meyveleri hoşuma gitti bazılarınıda aşışlı diye aldım ama meyve vermediler ben bunların çeşitlerini değiştirmek istiyorum bana hangi tür aşı yapmayı önerirsiniz yan dallara aşı yapsam olurmu 2 tane yan dal var ağaçlar 2 yaşında fidan daha yan dallara aşı yapıp alttan çıkan dalları keserim yardımcı olabilecek varmı?

olcim
04-12-2013, 17:11
Aşıları şimdi mi yapacaksınız ?

dussokagi
04-12-2013, 18:24
hayır şubat mart aylarında ben değil akrabam var ona yaptıracağım

kyalcn
07-12-2013, 15:52
Dut Aşılaması - grafting - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=B502O_yac5c&feature=youtu.be) bu videoda kendi bahçemde dut aşılamasının görüntüleri var
Bir göz aşısı a-z ye nasıl yapılır hepsi mevcut

Bu arada aşılamada sulamanın önemini farkettim .Bol su her zaman gerekli çokca yapacaksanız muhakkak damla sulama sistemi kurulmalı

Muda
11-03-2014, 12:49
Ağaca daha az zarar vermesi nedeniyle denemek istediğim bir aşı videosu.

https://www.youtube.com/watch?v=RJtWZxzNcXs

bebeto016
12-03-2014, 18:59
dut aşılarında göz aşısı kalem aşılardan tutma olasılığı daha yüksek . bugun hayırlısıyla hevesimin gecen yıl kırılmasına ragmen yine yarma yöntemiyle normal dut anacına urum dutu (eşki kara dut) aşısını yarma kalem aşısı yaparak denedim geçen yıl yarma aşılarının etrafına macun sürüp elektrik bandıyla sarmıştım macunlar çatlayıp hava almıştı, bu sefer eski usül etrafına poşet sarıp içini toprak doldurup suladım.. bakalım tutturabilicemmi ben göz aşılarını kalem aşılarından daha iyi tuttugunu düşünüyorum dut aşılarında..

http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/03/12/DSC0156.jpg

http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/03/12/DSC0157.jpg

bebeto016
12-03-2014, 19:23
geçen yıl kırmızı kiraz agacının bir dalına ingiliz kalem aşı yöntemiyle sarı kiraz aşıladım resmi altta bu yıl 2. yılına giricek ..

http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/03/12/DSC0158.jpg

bu yılda başka bir dalına daha sarı kiraz aşıladım. bakalım renk çümbüşü güzel bi görüntü olacagını düşünüyorum..

http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/03/12/DSC0160.jpg

bebeto016
12-03-2014, 19:28
burdan arkadaşlarla bir bilgi paylaşmak istiyroum.. şu tv lerde reklamları cıkan aşı makinalarının yaptıgı aşı çeşidini bilmiyorum yapan veya geliştiren biri varmıydı tekrar icat etmiş olmayayım varsa böyle bir bilgi söyleyin lütfen ben kendim elimle yapıyorum bu aşı çeşidini cokta mükemmel oluyor 100 de 100 sonuç veriyor.. eğer böyle bir bilgi yoksa resimlerle paylaşmak isterim..

bunun yanında eminim aşıyla uğraşanlar biliyordur ama ben yeniler için yazmak istiyorum.. aşının tutma olasılığını büyük ölçüde artıran en önemli etmen yaptıgınız aşıyı mutlaka ama mutlaka sulayın özellikle göz aşılarını başarı oranınız 5 kat artmaktadır..

saygılar.

himmetvermez
13-03-2014, 07:13
Sayın bebeto016 aşıyı mutlaka sulayın derken neyi kastediyorsunuz. Kalemi veya aşı gözünü mü ıslatacağız. Yoksa aşı yaptığımız ağacımı sulayacağız. Biraz açıklayıcı bilgi verirseniz sevinirim. Kolay gelsin.

skaraca
13-03-2014, 08:22
Bence kastedilen aşıyı sulamak... Çünkü aşı yerinin hava sirkülasyonu ile kurumaması, nemli kalması dokuların birbiri ile bağlantı kurmasını ve aşının tutmasını sağlayacaktır.

bebeto016
13-03-2014, 16:44
üstteki resimdeki gibi etrafına toprak sarılarak yapılan aşıda elbette ortamın nemli olmasının ve hava sirrkülasyonun engellenmesmisinin aşı için cok faydası var. fakat sulamadan bahsim özellikle göz aşılarda gözü yerleştirdikten sonra kalem aşılardada kalemi yerleştirdikten sonra anaç veya fidan dipten sulamasının herşey dogru yapılmışsa tutma olasılığını artırma yönünden gözle görülür cok bariz faydası var. bizzat kendi aşılarımda bunu farkettim.

bebeto016
20-04-2014, 21:06
bildiğimiz piyasada satılan aşı makinalarının yaptıgı aşı çeşidinin kendi elimle yaptıgım aşının tuttuktan sonraki hali..

fidanın 2 dalına bu aşıyı uygulamıştım tuttuktan sonra bir dalını daha hızlı gelişsin diye kestim aşının şeklini göstermek için resmetmek istedim. tüm işlemler manuel elle yapılmıştır.

bu arada yaptıgım bu aşıda 100 de 100 başarı saglıyorum. cok harika bir teknik.. bu yıl ilk defa urum dutunu yabani dutada denedim sonucu öğrenmek için dutların uyanmasını bekliyorum. sonucu burdan resmederim..

Emir Özkan
28-05-2014, 17:02
Beyaz dut ağacıma karadut aşılasam hangi aşı tercih edersiniz

bebeto016
28-05-2014, 18:00
Beyaz dut ağacıma karadut aşılasam hangi aşı tercih edersiniz

göz aşı ile iyi sonuç alırsın bu mevsimde..

Emir Özkan
28-05-2014, 18:16
teşekkürler :)

cottonmel
10-06-2014, 15:52
Merhabalar,

acemi bir bahçıvan olarak hepinize ne kadar teşekkür etsem azdır. Teoride sizlerden öğrendiğim bilgileri iyice çalışıp pratiğe geçirmeye çalışıyorum.

Engin bilgi ve deneyimlerinize dayanarak bugün ilk kez denediğim göz aşısı için yardımlarınızı rica ediyorum. Dün bir kaç gülüm üzerinde deneme yaptım ama şu an sürgün göz aşısı için tam zamanı iken yanlışım var ise yeniden doğrusu ile denemek istiyorum.

Yeni taşındığımız bahçemde sarmaşık gül, ponpon gül, Isparta gülü ve çalı türünden boylu ama tam olarak ne olduğunu bulamadığım boyu 1,5 m. üzerinde bildiğimiz güllerden var. Sayıları 30 kadar. Güllerin yaşını bilemiyorum ama 3-5 yıldan fazla oldukları kesin. Güllerin hemen hemen hepsi koyu kırmızı ve pembe renkte, bir tane de sarı var ama kara lekeden muzdarip, tüm hasta yaprakları temizlediğim için cılız kaldı maalesef.

Komşuların bahçelerinde katmerli ve rengarenk güllerden kalemler aldım. Bunların üzerindeki gözlerden alıp, odunsu kısmı çıkarıp gözü T yarığının içerisine yerleştirdim. Güzelce de aşı bandı ile gözü dışarıda bırakacak şekilde sardım. Merak ettiğim, forumda yüzlerde entry'yi okumama ve videoları seyretmeme rağmen tam yanıtını bulamadığım sorularım :

1)Kalemi aldığım gözden yaprak sürmüş olması sakıncalı mıdır?
2) Gözü aldığım dalın bir yıllık daldan eski veya yeni olması sıkıntı yaratır mı?
3) Aşıyı yapacağım anaçların hiçbiri yabani gül değil, yukarıda yazdığım güllerden(Isparta, bildiğimiz yüksek boylu gül ve ponpon gül). Aşı tutar mı?
4) Anacın alttan ve üstten herhangi bir sürgünü olmayan bir dalını bulmam bu mevsimde neredeyse mümkün değil, olgunlaşmış herhangi bir dala yapılsa olur mu? Olgunluğunu hafif kalınlaşmış olmasından anlayabilir miyiz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Eğer bu işi başarırsam çok mutlu olacağım...:cool:

Emir Özkan
10-06-2014, 16:55
1)Kalemi aldığım gözden yaprak sürmüş olması sakıncalı mıdır?
2) Gözü aldığım dalın bir yıllık daldan eski veya yeni olması sıkıntı yaratır mı?
3) Aşıyı yapacağım anaçların hiçbiri yabani gül değil, yukarıda yazdığım güllerden(Isparta, bildiğimiz yüksek boylu gül ve ponpon gül). Aşı tutar mı?
4) Anacın alttan ve üstten herhangi bir sürgünü olmayan bir dalını bulmam bu mevsimde neredeyse mümkün değil, olgunlaşmış herhangi bir dala yapılsa olur mu? Olgunluğunu hafif kalınlaşmış olmasından anlayabilir miyiz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Eğer bu işi başarırsam çok mutlu olacağım...:cool:

1. si olarak gözde yaprak veya 7-8 cm lik sürgünler olursa sıkıntı olmaz ancak fazla yaprağı varsa bir kaçını koparın

2. si şahsen eski veya yeni olması bir şey değiştirmez

3. tutar, hatta arkadaş yabani güllerini böyle ehlileştiriyor. Kendisi Ispartalı memleketinden getirip kullanıyor

4. Odunsu veya yarı odunsu dallara bile yaparım

cottonmel
10-06-2014, 22:38
1. si olarak gözde yaprak veya 7-8 cm lik sürgünler olursa sıkıntı olmaz ancak fazla yaprağı varsa bir kaçını koparın

2. si şahsen eski veya yeni olması bir şey değiştirmez

3. tutar, hatta arkadaş yabani güllerini böyle ehlileştiriyor. Kendisi Ispartalı memleketinden getirip kullanıyor

4. Odunsu veya yarı odunsu dallara bile yaparım

Sayın Emir Özkan, yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Bu durumda benim tüm aşıların tutması gerekiyor. İnşallah 15 gün sonra olumlu sonuçları resimleri ile birlikte paylaşıyor olurum:)

Aklıma takılan bir soru için de yanıt alırsam üretime gönül rahatlığı ile devam edeceğim. Gözün arkasındaki odunsu tabakayı çıkarırken, öğrenmek için izlediğim videoların bir tanesinde "gözün arkasındaki cücük gibi kısmın üzerinde kalması gerektiğini, aksi taktirde aşının tutmayacağını" söylüyordu. Benim kaldırdığım kabuklar sıyrılarak çıkıyor, kabuk tertemiz- yemyeşil ince bir kabuk ve gözün arkası küçük bir boşluk halinde kalıyor. Yine forumda bu konunun #16 mesajında boşluk kalmasının bir mahsuru olmadığı yazılmış. Doğrusu hangisi acaba?

T göz aşıları yapılırken yetiştirmek istediğiniz metaryalden aldığınız tomurcuk kesinlikle odunsu kısımdan arınmış olmalı. Tomurcuk altının delik kalmasının bir sakıncası yoktur. Ama orada azda olsu odunsu kısım kalırsa atık bir kalıntı olup kaynamasına mani olacaktır.
Göz aşısında estedik bir amaliyat gibi düşünürseniz kemik değil deri yapıştırıyorgibi düşünün . Onun için arada bir kemik tozu kalırsa kaynamaya engel oluşturur.

Harun Parlak
10-06-2014, 22:55
Durgun göz aşılarında yongalı aşı yani düzgün pürüzsüz şekilde odunsu kısımdan az kabukta kalacak şekilde alınır. Sürgün göz aşılarında kabuk odunsu gövdeden kolayca ayrılabildiği için odonsu dokudan alınmaz. Durgum göz aşısı yapılırken kabuk odunsu dokudan ayrılmaz. Bu durumda yongalı göz aşısı da dediğimiz aşı yaparız.

cottonmel
10-06-2014, 23:12
Harun Bey yanıtınız için teşekkür ederim.

Antalya'da deniz seviyesinden 600 m. yüksekte bir yerdeyim, hala yaza geçemedik burada ve güller bol bol sürgün ve çiçek veriyor. Aslında mevsim itibariyle yapmayı denediğim aşı sürgün göz aşısı olmalı değil mi? Sürgün göz aşılarında kabuk odunsu gövdeden kolayca ayrılabildiği için odunsu dokudan alınmaz, ben çok da kolay ayıramıyorum aslında, ama bu benim tecrübesizliğimden kaynaklı olabilir... hafif sıyrılıyor gibi ama sonuçta elimde yemyeşil bir kabuk kalıyor...

Benim sorum odunsu kısım çıktıktan sonra gözün arka yüzü için. gözün arkasında cücüğü kalmalı mıdır yoksa boş mu olmalı?

copur 09
11-06-2014, 00:26
Sayın Cottonmel, kabuk kolayca kalktıysa, üzerinde yırtıklar oluşmadıysa sorun yok. Kabuğu kaldırdığınızda arkasında iki adet nokta görürsünüz. Birincisi yaprak bölümüdür. Bu bölümde çukur görüyorsanız yine sorun yok. İkincisi göz noktasıdır. Göz noktasında çukur görüyorsanız; göz yeni bir dal oluşturmak için uzama meyline girmiştir. Ana dalla birleştiğinden içinde çukurluk bırakır. Aşı tutmaz veya sürmez. Eğer göz kısmının noktasını arkalı önlü kontrol edip aşılarsanız aşınız tutar. Durgun ve sürgün göz mevsim ile ilgilidir. Aşı yapacağınız göze baktığınızda işte bu göz demelisiniz. Selamlar.

cottonmel
11-06-2014, 00:35
Sayın Cottonmel, kabuk kolayca kalktıysa, üzerinde yırtıklar oluşmadıysa sorun yok. Kabuğu kaldırdığınızda arkasında iki adet nokta görürsünüz. Birincisi yaprak bölümüdür. Bu bölümde çukur görüyorsanız yine sorun yok. İkincisi göz noktasıdır. Göz noktasında çukur görüyorsanız; göz yeni bir dal oluşturmak için uzama meyline girmiştir. Ana dalla birleştiğinden içinde çukurluk bırakır. Aşı tutmaz veya sürmez. Eğer göz kısmının noktasını arkalı önlü kontrol edip aşılarsanız aşınız tutar. Durgun ve sürgün göz mevsim ile ilgilidir. Aşı yapacağınız göze baktığınızda işte bu göz demelisiniz. Selamlar.

Çok teşekkür ederim sayın copur_09, şu anda çok daha net oldu. Sanırım aşı denemelerimin de yarısından fazlası boşa gitti:( ama olsun, durmak yok deneye deneye bu işi başaracağım umarım;)
Yarın yapacağım denemenin eğer alabilirsem macro çekimle bir de resmini ekleyip son bir teyit almayı düşünüyorum.

Hepinize güzel bahçeler ve bitkilerinizle keyifli günler dilerim...

cottonmel
11-06-2014, 23:05
Durgun göz aşılarında yongalı aşı yani düzgün pürüzsüz şekilde odunsu kısımdan az kabukta kalacak şekilde alınır. Sürgün göz aşılarında kabuk odunsu gövdeden kolayca ayrılabildiği için odonsu dokudan alınmaz. Durgum göz aşısı yapılırken kabuk odunsu dokudan ayrılmaz. Bu durumda yongalı göz aşısı da dediğimiz aşı yaparız.

Sayın Harun Parlak ve Sayın copur_09,

cep telefonu ile bugün ancak bu netlikte bir görüntü alabildim, bahsettiğim göz arkasındaki boşluğu seçmeniz fotoda mümkün müdür bilemiyorum. Şayet mümkün ise yorumlarınızı heyecanla beklemekteyim:p

Bunun yaşanmaması için yaprağa gitmemiş bir göz almak mı olumlu sonuç verir acaba?

Saygılarımla...

redbullah
12-06-2014, 04:41
Sayın Cottonmel,göz aşısını uygulayacağımız anaç en azından biraz odunsulaşmış olmalı.Yani yemyeşil olmamalı.En fazla da ağacına göre 2-3 yaşında,ya da en fazla 2-3 cm.çapında olmalı.Kabuğu,(T) şeklinde kesildiğinde gövdeden kolayca ayrılabilmeli.Ayrılmıyorsa,iki üç gün önceden bol sulamakla bu da mümkün.Şimdi göz aşısının nasıl tuttuğuna gelelim.Kestiğimiz kabuğu ayırdığımızda gördüğümüz beyaz kısım kambiyumdur.Bitkinin tüm gelişmeleri bu tabaka ile olur.(T) çizgisini açarken,dikkatli olup bu tabakayı yaralamamalıyız.Herhangi bir aşıda anacın kambiyumu ile kalemin kambiyumu bir şekilde birbirlerine temas ettiklerinde(Ne kadar çok temas varsa o kadar iyi netice alınır)kaynaşıp birlikte gelişirler.Göz aşısında ise anacın kambiyumu,gözün kambiyumu ile temas ederek kaynaşır.Kestiğimiz gözde ise anacın kaynaşacağı yegane kambiyum,tomurcuğun iç tarafındaki küçücük,yokluğunda orayı delik gibi gösteren,diken şeklindeki ufacık parçadır.Sizin resimlerinizde bu parça yok.Bu parça olmazsa,yani gözün arkası delik ya da çukur şeklinde ise aşının tutması mümkün değildir.Boşuna zaman kaybıdır.Anacın kambiyumu gözde kaynaşacak bir kambiyum bulamazsa taktığınız göz parçası zamanla kurur.(T)kesiğinin içine saplanmış bir kıymıktan farkı yoktur.Gözü çıkarmak birazda el alışkanlığı ister.Her tarafından bıçakla kestiğimiz gözü,dalın üzerinde sağa veya sola yanlamasına çektirerek çıkarabiliriz.Bir diğer şekil ise yine etrafı kesilen gözün üst tarafından tomurcuğun hizasından fazla zarar vermeden iki parmağımızla hafif sıkarak daldan ayırabiliriz.Yani maksat tomurcuğun içindeki parçanın dalda değilde ait olduğu delikte kalmasını sağlamaktır.Yolladığınız resimde yine tomurcuğun altındaki yaprağıda koparmışsınız.Orada bırakacağınız bir cm.lik yaprak sapı,tomurcuğu dış etkilerden koruyacak,kaynaşma olana kadar tomurcuğa nem sağlıyacak,aşı bandının tomurcuğa değmesini önliyecek ve aşının tutup tutmadığı hakkında bize fikir verecektir.Aşılarınızı akşam üstü,rüzgarsız bir havada yapmaya gayret edin.Göz çıkaracağınız kalemin önce yapraklarını bir cm sap kalacak şekilde kesin.Pet şişedeki bir suya koyun,ya da ıslak bir beze veya kağıda sarın.Çıkardığınız gözleri aşılayana kadar yine aynı şekilde muhafaza edin.Antalya için bilmiyorum ama mesela İzmir de lodos estiği zaman göz aşısı zor tutuyor.Aşı gözünü ya takmadan önce,ya da taktıktan sonra kurutabiliyor.Yerine yerleştireceğiniz gözlerin iç tarafını yalayıp ıslatın.Tükürük aşıya iyi geliyor.Aşı yaptığınız anacı aşıdan sonra bol sulayın.Bir anaç dala sadece bir aşı yapın.Sağlam olsun diye ikinciyi veya üçüncüyü yapmayın.Aşının üst tarafında kalan dalın yarısını budayın.Aşı sürgün verdiğinde ise gözün bir santim üzerinden kesin,kestiğiniz yere aşı macunu v.s sürün.Güzelce gözler duruken küçük dala dönüşmüş tomurcuklarla uğraşmayın.Gülde bir sap üzerindeki 5-6 yaprak aslında tek yapraktır.Dal olarak düşünmeyin.
Yapacağınız aşılarda başarılar diliyorum..

ahmettugrul55
12-06-2014, 16:52
yapmış olduğum kalem aşılarından makinalı aşıya benzer aşıyı 3 yıldır yapmaktayım.ingiliscesi saddle grafting
saddle grafting follow up - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=6JHPJUUggAQ)
burda 3 yıl önceki yaptığım aşı
cevizde denemedim
bir sefer dutta denedim olmadı göz aşısı ile dutları tutturuyorum

cottonmel
12-06-2014, 21:55
Sayın Cottonmel,göz aşısını uygulayacağımız anaç en azından biraz odunsulaşmış olmalı.Yani yemyeşil olmamalı.En fazla da ağacına göre 2-3 yaşında,ya da en fazla 2-3 cm.çapında olmalı.Kabuğu,(T) şeklinde kesildiğinde gövdeden kolayca ayrılabilmeli.Ayrılmıyorsa,iki üç gün önceden bol sulamakla bu da mümkün.Şimdi göz aşısının nasıl tuttuğuna gelelim.Kestiğimiz kabuğu ayırdığımızda gördüğümüz beyaz kısım kambiyumdur.Bitkinin tüm gelişmeleri bu tabaka ile olur.(T) çizgisini açarken,dikkatli olup bu tabakayı yaralamamalıyız.Herhangi bir aşıda anacın kambiyumu ile kalemin kambiyumu bir şekilde birbirlerine temas ettiklerinde(Ne kadar çok temas varsa o kadar iyi netice alınır)kaynaşıp birlikte gelişirler.Göz aşısında ise anacın kambiyumu,gözün kambiyumu ile temas ederek kaynaşır.Kestiğimiz gözde ise anacın kaynaşacağı yegane kambiyum,tomurcuğun iç tarafındaki küçücük,yokluğunda orayı delik gibi gösteren,diken şeklindeki ufacık parçadır.Sizin resimlerinizde bu parça yok.Bu parça olmazsa,yani gözün arkası delik ya da çukur şeklinde ise aşının tutması mümkün değildir.Boşuna zaman kaybıdır.Anacın kambiyumu gözde kaynaşacak bir kambiyum bulamazsa taktığınız göz parçası zamanla kurur.(T)kesiğinin içine saplanmış bir kıymıktan farkı yoktur.Gözü çıkarmak birazda el alışkanlığı ister.Her tarafından bıçakla kestiğimiz gözü,dalın üzerinde sağa veya sola yanlamasına çektirerek çıkarabiliriz.Bir diğer şekil ise yine etrafı kesilen gözün üst tarafından tomurcuğun hizasından fazla zarar vermeden iki parmağımızla hafif sıkarak daldan ayırabiliriz.Yani maksat tomurcuğun içindeki parçanın dalda değilde ait olduğu delikte kalmasını sağlamaktır.Yolladığınız resimde yine tomurcuğun altındaki yaprağıda koparmışsınız.Orada bırakacağınız bir cm.lik yaprak sapı,tomurcuğu dış etkilerden koruyacak,kaynaşma olana kadar tomurcuğa nem sağlıyacak,aşı bandının tomurcuğa değmesini önliyecek ve aşının tutup tutmadığı hakkında bize fikir verecektir.Aşılarınızı akşam üstü,rüzgarsız bir havada yapmaya gayret edin.Göz çıkaracağınız kalemin önce yapraklarını bir cm sap kalacak şekilde kesin.Pet şişedeki bir suya koyun,ya da ıslak bir beze veya kağıda sarın.Çıkardığınız gözleri aşılayana kadar yine aynı şekilde muhafaza edin.Antalya için bilmiyorum ama mesela İzmir de lodos estiği zaman göz aşısı zor tutuyor.Aşı gözünü ya takmadan önce,ya da taktıktan sonra kurutabiliyor.Yerine yerleştireceğiniz gözlerin iç tarafını yalayıp ıslatın.Tükürük aşıya iyi geliyor.Aşı yaptığınız anacı aşıdan sonra bol sulayın.Bir anaç dala sadece bir aşı yapın.Sağlam olsun diye ikinciyi veya üçüncüyü yapmayın.Aşının üst tarafında kalan dalın yarısını budayın.Aşı sürgün verdiğinde ise gözün bir santim üzerinden kesin,kestiğiniz yere aşı macunu v.s sürün.Güzelce gözler duruken küçük dala dönüşmüş tomurcuklarla uğraşmayın.Gülde bir sap üzerindeki 5-6 yaprak aslında tek yapraktır.Dal olarak düşünmeyin.
Yapacağınız aşılarda başarılar diliyorum..

Ayrıntılı açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, sayenizde kafamda şimdilik hiç bir soru işareti kalmadı...Saygılar...

bebeto016
10-08-2014, 10:02
yapmış olduğum kalem aşılarından makinalı aşıya benzer aşıyı 3 yıldır yapmaktayım.ingiliscesi saddle grafting
saddle grafting follow up - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=6JHPJUUggAQ)
burda 3 yıl önceki yaptığım aşı
cevizde denemedim
bir sefer dutta denedim olmadı göz aşısı ile dutları tutturuyorum

bu yıl nisan ayı gibi normal dut anacına urum dutu denedim bu aşıyı, tuttu azda sürgün verdi sonra kurudu..
kalem üzerinde aşıyı yormasın diye tek göz bırakmıştım..

ahmettugrul55
10-08-2014, 22:37
kesim yapıldığında süt veren dut incir hatta cevizde bu aşı randıman vermesi için bandın sıkı sıkı sarılmasından çok yarı yarıya sarılması ve kalemi toprak ile kapatacak şeklinde posetle tek göz kalacak şekilde kapatilmasının daha iyi sonuç vereceğini tavsite ediyorm

mustafa teke
27-08-2014, 13:48
Ters Aşı genellikle Dutlar, Karaağaçlar, Kayınlar, Dişbudaklar bazı süs Söğütler gibi çrşitli cinslerinde uygulanır. Bunun için aşı gerek GÖZ aşıları ve gerekse YARMA Aşı Kakma aşı yöntemleri ile uygulanır. Dut Söğüt Karaağaç ve Dişbudaklarda en çok Göz aşılarından faydalanmaktadır. Ters aşı Normal Aşılarla arasındaki fark kalemlerin veya tomurcuk göz aşılarının ters yerleştirilmesidir.
Aşıladığınız kalem alt kısmı yukarı üst kısmı aşşağı bakacak şekilde aşılayacaksınız. İsmi üzerinde Ters Aşı.

merhaba harun ben elma agacına ası yapmıstım. her dalda ıkı uc kalem kabuk asısı yaptım. ıkı yıl oldu hepsı tutmus. bırını bırakıp dıgerlerını kesecek mıyım. asıların hepsıde bırbırınden farklı cesıt. bır adet mı kalsın ıkı tane de olur mu? tesekkurler

lebesgue
28-09-2014, 17:32
farklı türlerin aşılanması ile ilgili
her ağaç birbirine aşılanabilirmi yoksa belirli kurallarmı var (çekirdek uyumu vs. gibi)

birde asmayı ağaca aşılayabilirmiyiz (ağaçtan kastım elma armut gibi desteksiz dik durabilen ağaçlar)

asmayı dut anacına göz aşısı ters t aşı yarma aşı yanaştırma aşısı olarak denedim ama başarılı olamadım

AŞI YAPMA(Making Grafting) (http://asiyapma.blogspot.com.tr/2012/05/3-dilim-kabuk-kalem-ass-bu-yeni-aslama.html)

önümüzdeki yıl linkteki tekniklede deneme yapmak istiyorym
sizinde farklı aşı tekniği öneriniz veya farklı anaç önerileriniz varsa onlarıda denemek isterim

saygılar

kyalcn
14-10-2014, 16:59
Sayın Harun Parlak ve Sayın copur_09,

cep telefonu ile bugün ancak bu netlikte bir görüntü alabildim, bahsettiğim göz arkasındaki boşluğu seçmeniz fotoda mümkün müdür bilemiyorum. Şayet mümkün ise yorumlarınızı heyecanla beklemekteyim:p

Bunun yaşanmaması için yaprağa gitmemiş bir göz almak mı olumlu sonuç verir acaba?

Saygılarımla...

Burada gözün olduğu yerde ufakta bir parça daldan parça kalmalı .Ben karadut ,Ayaş ,İncir,Elma vb aşılarda buna dikkat ediyorum.Gözü çıkarırken aşağıdan değik bilakis gözü yukardan aşağıya sıyırtarak çıkarın.Bu hem çıkarmasını kolaylaştırır hemde bu şekilde çıkarırken oradaki odun parçasının kırılması ile (çok ufak bir parça) tamda tomurcuk gözünün altındaki boşlukta parçanın kalmaı sağlanmış olur.Kırılmazsa ne olur? Kırılmazsa yani orada dediğiniz ufak parça olmazsa boşluk olur .Aşıda en önemli şey hava almaması boşluk olmamasıdır .Ve istesede su o göze yürümez .Bu nedenele aşı çalışmanız büyük ihtimalle başarısız olur

kyalcn
14-10-2014, 17:04
Bende bilenlere ve uzmanlarına bir soru soraım.Masa üzeri aşı makinası ve aşı makası markası veya internet adresi verebilcek olan arkadaşlar var mı?
Bu arada aradığım özellik Kesinlikle çin işi Türk işi makina olmayacak
Mümkünse İtalyan ,İsveç vb çeliği iyi olan bir ülkenin kaliteli bir markası olursa sevinirim

redbullah
27-10-2014, 04:52
Bende bilenlere ve uzmanlarına bir soru soraım.Masa üzeri aşı makinası ve aşı makası markası veya internet adresi verebilcek olan arkadaşlar var mı?
Bu arada aradığım özellik Kesinlikle çin işi Türk işi makina olmayacak
Mümkünse İtalyan ,İsveç vb çeliği iyi olan bir ülkenin kaliteli bir markası olursa sevinirim

Türk yapımı Blacklion ve Onsaşımatik (Masa tipi var) aşı makinaları bence dünyanın en iyisi.O söylediğin ülkeler şimdi bunları taklit ediyorlar.Her iki markayıda inceledim.Gayet kaliteli aletler.Çelik aksamlarıda en iyisinden ithal.Bozulan,aşınan parçalarının yedek teminide yerli olduğundan çok kolay.Tavsiye ederim..

kyalcn
28-10-2014, 18:46
Türk yapımı Blacklion ve Onsaşımatik (Masa tipi var) aşı makinaları bence dünyanın en iyisi.O söylediğin ülkeler şimdi bunları taklit ediyorlar.Her iki markayıda inceledim.Gayet kaliteli aletler.Çelik aksamlarıda en iyisinden ithal.Bozulan,aşınan parçalarının yedek teminide yerli olduğundan çok kolay.Tavsiye ederim..

Teşekkür ederim .Yaptığım araştırmada Türk markalar öne çıkıyor

Auzdil
25-04-2015, 17:43
IHlamur ağacına aşı ile başka ne yetiştirebilirim ?

ayazkapli
28-04-2015, 14:17
Yapmış olduğum menengeç ağacına antep fıstığı aşısını resimlemiştim.
549324

549325

549326
[/URL]
[URL="http://hizliresim.com/8glOq7"] (http://hizliresim.com/YBvynZ)

3lü kalem aşısındaki gözlerde hala bi patlama olmamasına rağmen kalemlerde kurumadı beklemeye devam edeceğim.
549328
549327
bunlarda son durumlar
bu konuda daha acemiyim eleştirilere ve yorumlara açığım:D
Yer: Antalya Kepez Kızıllı Köyü

kocasinan
11-05-2015, 13:28
10 martta tadı az ve küçük olan mor dut ağacına ortadan ikiye ayırarak önce karşılıklı iki adet yarma aşı yaptım, daha sonra yarma aşının çapraz taraflarına da iki adet çoban aşısı yaptım. Hangisi tutarsa diye düşündüm, bu arada yaptığım kalemler iri beyaz duttu.

21 martta gözlerde hafif şekilde yeşerme, uyanma belirtileri vardı, aşılar tuttu diye sevinmiştim, fakat sonraki bir hafta o yeşerme kayboldu ve bugün itibariyle ilk aşı yaptığım günkü gibi duruyorlar, ama kalemlerde kuruma yok, bekliyorum İnşaallah tekrar can gelir diye.

Kalemler kuruyana kadar beklemelimiyim sizce, yoksa o yeşerme kaybolduğu gün aşılar ölmüşmüdür aceba ?

heyyamola
11-05-2015, 21:28
10 martta tadı az ve küçük olan mor dut ağacına ortadan ikiye ayırarak önce karşılıklı iki adet yarma aşı yaptım, daha sonra yarma aşının çapraz taraflarına da iki adet çoban aşısı yaptım. Hangisi tutarsa diye düşündüm, bu arada yaptığım kalemler iri beyaz duttu.

21 martta gözlerde hafif şekilde yeşerme, uyanma belirtileri vardı, aşılar tuttu diye sevinmiştim, fakat sonraki bir hafta o yeşerme kayboldu ve bugün itibariyle ilk aşı yaptığım günkü gibi duruyorlar, ama kalemlerde kuruma yok, bekliyorum İnşaallah tekrar can gelir diye.

Kalemler kuruyana kadar beklemelimiyim sizce, yoksa o yeşerme kaybolduğu gün aşılar ölmüşmüdür aceba ?

En azından gündönümüne (21 Haziran) kadar bekleyin.

redbullah
12-05-2015, 06:28

Sayın kocasinan,Dut,İncir ve Ceviz gibi kesildiğinde birtakım sıvılar çıkaran ağaçlarda aşılar zor tutuyor.Bu ağaçlara yapacağınız kalem aşılarda aşı yerini bir şekilde toprakla sıvarsanız netice alabiliyorsunuz.Siz yarma aşı yaptığınız yerin biraz altından keserek yarma değilde kabuk altı(Çoban)aşıyı deneyin.Kalemleriniz en fazla üç göz olsun.Önce anaçta ve kalemde çıkan beyaz sütü yıkayın.üç-dört kalemle başka tür ağaçlara yapar gibi kabukaltı aşınızı yapın.Kalem tepelerine aşı macunu çamur v.s sürün.Çizilen kabuk bölgesini bantla v.s izole ettikten sonra,daha kalın bir naylonla tüm aşıyı sararak aşı tepesinde bir havuzcuk oluşturun.Bu havuzcuğa temiz birazda killi bir toprak bularak yapacağınız çamuru doldurun.Kalemlerin dip kısımlarında boşluk olmasın.Kalemlerinde en az iki gözü dışarıda kalsın.Havalar sıcak gidiyorsa,veya ağacın yeri güneye bakan sıcak bir yerdeyse yaptığınız aşının tamamını kapsıyacak şekilde bir naylon torba geçirerek alt kısmınan bantlayın.Halen ümitli olduğunuz kalemler ilk yapıldıklarında içlerindeki öz suları ile az bir şey yeşeriyorlar.Çelik köklendirmedede aynısı oluyor,insanı aldatıyor.Sonrada kuruyorlar.Kalemlerde kuruma olmaması anaçtan aldığı rutubet yüzünden.Martta yapılıp halen yeşermiyen aşılarınız muhtemelen ölmüştür.
Aşılarınızda başarılar diliyorum..

552223

kocasinan
13-05-2015, 14:35

Sayın Heyyamola dediğinizi yapıp 21 hazirana kadar bekleyim. İnşaallah bu zaman zarfında bir yeşerme olur. Teşekkür ederim.

kocasinan
13-05-2015, 15:40
Sayın kocasinan,Dut,İncir ve Ceviz gibi kesildiğinde birtakım sıvılar çıkaran ağaçlarda aşılar zor tutuyor.Bu ağaçlara yapacağınız kalem aşılarda aşı yerini bir şekilde toprakla sıvarsanız netice alabiliyorsunuz.Siz yarma aşı yaptığınız yerin biraz altından keserek yarma değilde kabuk altı(Çoban)aşıyı deneyin.Kalemleriniz en fazla üç göz olsun.Önce anaçta ve kalemde çıkan beyaz sütü yıkayın.üç-dört kalemle başka tür ağaçlara yapar gibi kabukaltı aşınızı yapın.Kalem tepelerine aşı macunu çamur v.s sürün.Çizilen kabuk bölgesini bantla v.s izole ettikten sonra,daha kalın bir naylonla tüm aşıyı sararak aşı tepesinde bir havuzcuk oluşturun.Bu havuzcuğa temiz birazda killi bir toprak bularak yapacağınız çamuru doldurun.Kalemlerin dip kısımlarında boşluk olmasın.Kalemlerinde en az iki gözü dışarıda kalsın.Havalar sıcak gidiyorsa,veya ağacın yeri güneye bakan sıcak bir yerdeyse yaptığınız aşının tamamını kapsıyacak şekilde bir naylon torba geçirerek alt kısmınan bantlayın.Halen ümitli olduğunuz kalemler ilk yapıldıklarında içlerindeki öz suları ile az bir şey yeşeriyorlar.Çelik köklendirmedede aynısı oluyor,insanı aldatıyor.Sonrada kuruyorlar.Kalemlerde kuruma olmaması anaçtan aldığı rutubet yüzünden.Martta yapılıp halen yeşermiyen aşılarınız muhtemelen ölmüştür.
Aşılarınızda başarılar diliyorum..

552223

Sayın redbullah aşıyı aynı ağaca aynı zamanda hem yarma hem de çoban aşı olarak yaptım, sizin bahsettiğiniz gibi de önce aşı macunu ile açık bölgeleri kapattım daha sonra da kalın bir naylonla sarıp ip ile bağladım, içini de temiz çamurla doldurdum ve ağacın alt tarafına da eğer acı su gelirse diye bir çentik attım. Sayın heyyamola'nın dediği gibi 21 hazirana kadar bekleyim bakalım İnşaallah bir canlanma olur diye umut ediyorum. Teşekkür ederim.

Hasan061
03-06-2015, 21:38
http://img912.imageshack.us/img912/7307/7sOjPn.jpg (http://imageshack.com/i/pc7sOjPnj)

http://img540.imageshack.us/img540/7505/MKmFjc.jpg (http://imageshack.com/i/f0MKmFjcj)

http://img673.imageshack.us/img673/7167/MUVLyl.jpg (http://imageshack.com/i/ipMUVLylj)

http://img537.imageshack.us/img537/5481/BnE7Gk.jpg (http://imageshack.com/i/exBnE7Gkj)

Değerli forum üyeleri,resimlerini eklediğim armut aşılarını buradan forumdaki deneyimli arkadaşlardan,onların paylaştığı veya yazı ile ilettiği bilgileri toparlayarak aşıladım fakat bu aşıların bağlarını ne zaman çözmem gerekiyor? bunun tam bir süresi varmıdır?Bu konuda tam bilgi sahibi değilim,aşılar Nisan ayının 8 inde yapılmışlardı,bu hafta bahçeye gittim ama tam emin olmadığım için bağları çözmedim,bilgilendiren olursa sevinirim,ayrıca daha önceki günlerde de bu konu ile ilgili mesajlarım oldu ama konuları yanlış yere açtığım için arkadaşlar ikaz ettiler sanıyorum doğru yer burası,ayrıca resim boyutlarını da uygun hale getirdim, yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.

Hasan061
03-06-2015, 21:48
http://img538.imageshack.us/img538/9282/RSnk6l.jpg (http://imageshack.com/i/eyRSnk6lj)

http://img910.imageshack.us/img910/5669/buc2Xe.jpg (http://imageshack.com/i/pabuc2Xej)

http://img540.imageshack.us/img540/4969/nP5Dvx.jpg (http://imageshack.com/i/f0nP5Dvxj)

Bunlar da Elma ya yaptığım aşılar,aynı tarihte 8 Nisan 2015 tarihi konuyu fazla uzatmıyorum,teşekkürlerimi sunuyorum.

Hasan061
06-06-2015, 10:34
Sevgili arkadaşlar,konu hala güncelliğini korumaktadır...

redbullah
08-06-2015, 03:30
Sevgili arkadaşlar,konu hala güncelliğini korumaktadır...

Sayın Hasan061,bence aşı bağlarını çözmekte geç kalmışsın.Ağaç ve aşının dokularına zarar vermeden çöz.En üstteki armut aşını gördümde ikaz edeyim dedim.Aynı şekilde benimde bir göz aşı armutum vardı.Tam seninki kadar olmuştu.Rüzgar dibinden kırdı,yeride kurudu.Bunun üzerine bende ikici aşıyı tam orta yerinden keserek rüzgara daha dirençli hale getirdim.Nasıl olsa seneye çiçek,meyva verecek.Her ne kadar seninki kalem aşı isede,oda çok kırılgan oluyor.Ya yanına bir çubuk v.s bağlıyarak sağlama al,ya da benim gibi yarısını kes..
İyi günler..

ngzs
08-06-2015, 12:15
bu günlerde erik ağacına erik aşılamak istiyorum. .hangi çeşit aşı yapabilirim?

Muda
08-06-2015, 16:09
bu günlerde erik ağacına erik aşılamak istiyorum. .hangi çeşit aşı yapabilirim?

Vişneler kızarmaya başladığı zaman sürgün göz aşısı yapabilirsiniz.

Hasan061
11-06-2015, 23:30
Sayın redbullah, , çok teşekkürler bu hafta çözeceğim, ,baglari

ayazkapli
18-06-2015, 09:07
Tecrübeli Arkadaşlarımıza bi sorum olacak. Yaprak göz aşısında gözün şekli 1 numaralı fotoğrafdaki gibi içi boş mu olacak yoksa 2 numaralı fotoğraftaki gibi gözün içinde parça mı olacak?
Yoksa önemli değil her ikiside olur mu?

http://i.hizliresim.com/zAZ7nD.png (http://hizliresim.com/zAZ7nD)

http://i.hizliresim.com/NqXRkP.png (http://hizliresim.com/NqXRkP)

redbullah
19-06-2015, 01:52
Tecrübeli Arkadaşlarımıza bi sorum olacak. Yaprak göz aşısında gözün şekli 1 numaralı fotoğrafdaki gibi içi boş mu olacak yoksa 2 numaralı fotoğraftaki gibi gözün içinde parça mı olacak?
Yoksa önemli değil her ikiside olur mu?

http://i.hizliresim.com/zAZ7nD.png (http://hizliresim.com/zAZ7nD)

http://i.hizliresim.com/NqXRkP.png (http://hizliresim.com/NqXRkP)

Sayın Ayazkapılı,göz aşısında aşıya hayat veren gözün içerisindeki küçük parçadır.Kavlattığınız gözde 1 nolu resimdeki gibi çukur ya da delık varsa boşuna uğraşmayın.Çıkardığınız göz 2 nolu resimdeki gibi olmalıdır.Aşılarınızda başarılar,ömrünüzde ise sağlık ve mutluluklar dilerim...

ayazkapli
19-06-2015, 10:49
Sayın 'redbullah' cevabınız için teşekkür ederim.Aslında bende forumda okumuştum ve aklımda öyle kalmıştı içi dolu olacak diye. Ancak bizim buralarda aşı yapanlar ''gözün içi boş olacak orayı anaç dolduracak erkek dişi misali'' dediler de ondan sormak istedim.
Bide idda ediyorlar yaptığım aşıların %90'ı tutuyor diyorlar.
Size de hayırlı ramazanlar Allah razı olsun....

Muda
19-06-2015, 17:06
Sayın 'redbullah' cevabınız için teşekkür ederim.Aslında bende forumda okumuştum ve aklımda öyle kalmıştı içi dolu olacak diye. Ancak bizim buralarda aşı yapanlar ''gözün içi boş olacak orayı anaç dolduracak erkek dişi misali'' dediler de ondan sormak istedim.
Bide idda ediyorlar yaptığım aşıların %90'ı tutuyor diyorlar.
Size de hayırlı ramazanlar Allah razı olsun....

Ortaokul, lise yıllarımda amcamdan gül aşılamasını öğrenmiştim. Onun öğrettiğine ya ben yanlış anladım ya da onun bildiği de o şekilde idi. Yaptığım şekli ile gözü göze getirme gözde bulunan çıkıntıyı aldığım gözün çıkması gereken yere getiriyordum. Tabi bu şekilde yapınca gözün içi boş olsa da oradaki çıkıntı ile kaynaşınca aşı tutuyordu.

Geçtiğimiz yıl ilk defa durgun göz aşısı denedim. Karadut ve badem aşılarım tutmadı. Ancak armut aşılarında oldukça büyük başarı kaydettim. Gözü güze getirmeye gerek kalmadığı için ağaç dalının istediğim yerine aşılıyorum. Bu durumda mutlaka dolu göz olması gerekiyor. Arkadaşıma aşılamaya çalıştığım armut aşısında göz tam çıkmamasına rağmen aşıyı yapmıştım. Aşı yani kabuk tutmasına rağmen göz tam olarak çıkmadığı için göz patlaması olmadı. Kendimde aşıladığım yedi aşıdan altı, diğer ağaçta yaptığım tek aşı, başka komşuya yaptığım 4 aşıdan üçü tamamen tuttu. Bir tanesi de muhtemelen tutmuştur. Hala canlı idi.

redbullah
20-06-2015, 19:17
Çıkarılan gözler ikiye ayrılır.Yongalı-yongasız.Yongalı göz çıkarılırken bıçakla altından bir miktarda odun kesilir.Bu şekildeki aşılara kuraklık nedeniyle kabuğun ayrılmadığı,"T" kesimi yapamadığımız yaz aylarında,ya da bahar öncesi,daha büyümenin başlamadığı zamanlarda başvurulur.Dikkat edeceğimiz nokta kesilen odun parçası ile anaçtaki kesilen bölümün çakışması,bağlamanın iyi olmasıdır.Yongasız aşıya gelince sadece kabuk ve içi dolu gözden ibaret olan kavlattığımız göz ile yapılan aşıdır.Erken-Geç ve Durgun olmak üzere mevsime göre isimler alır.Sayın Muda nın dediği gibi gözü,göze getirmek şeklinde aşı olmaz.Belki tesadüfen anacın gözü yeni kabuğu benimser,üzerindende birebir anacın aslı filiz verir.O zaman aşıdan ne anladık.Bitkilerde kabuk altında Kambiyum tabakası vardır.Bu tabaka bitkinin her türlü organını,dokusunu,hormonunu oluşturur,bitkinin adeta canıdır.Bizler aşı yaparken kalem aşılarında anaç ve kalemin kambiyumlarını çakıştırırız.Çakışıp kaynaşan bu dokularda anaçta bulunan hayat kalemede geçer.Kalemde genetiğinde hangi bilgi varsa onu uygulayarak büyümeye devam eder.Kambiyumlar temas etmezse kalem bir müddet içindeki öz suyuyla yaşama tutunmaya çalışır.Anaç kambiyumu teması olmadığından kaleme ne su gelir,nede mineral vs.Kuruyup ölür.Göz aşılarında ise aşıya hayat verecek olan parça gözün içerisindeki diken görünümlü küçük parçacıktır.O olmazsa aşı nereden sürgün verecek,nasıl büyüyecek.Kabuk zamanla anaçla kaynaşıp onun içinde yok olur gider,ya da kuruyup düşer.İstisna olarak zeytinde,göz aşısında aşılanan boş kabuk kaynaştıktan sonra kendi gözünü yaparak sürgününü verir.
Hayırlı Ramazanlar diyor,esenlikler diliyorum..

ayazkapli
22-06-2015, 14:11
Sayın 'redbullah' Sayın 'Muda' yorumlarınız için teşekkür ederim.
redbullah dediğiniz gibi gözün içi dolu olduğu halde kara dut aşılarımı yaptım hayırlısı bakalım inşallah tutar

kocasinan
23-06-2015, 11:10
Sayın ayazkapli, kara dut aşısı bilindiği gibi zor tutan bir aşı. Benim geçen sene mor duta kara dut aşısı denemem olmuştu, başarılı olmadı, fakat ben gözün içi delik olandan aşı yapmıştım.

Sizin aşılarınız İnşaallah tutar, kara dut aşısının tutma merhalelerini bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. Başarılar dilerim.

kocasinan
23-06-2015, 11:16

Sayın Heyyamola'nın dediği gibi Ayın 21 (gün dönümü)nü bekledim ve dut aşısına ellemedim, sadece ağacın altından süren üç adet sürgünü kopardım. ağaca yaptığım 4 adet kalemden 3 tanesi kurumuş gözüküyor ama bir tanesinde hafif bir yeşerme fark ettim, şimdi beklemedeyim İnşaallah o bir kalem tutar, hayırlısı olsun bakalım.

Sayın Heyyamolaya teşekkürlerimi bildiririm.

ayazkapli
24-06-2015, 13:13
Sayın ayazkapli, kara dut aşısı bilindiği gibi zor tutan bir aşı. Benim geçen sene mor duta kara dut aşısı denemem olmuştu, başarılı olmadı, fakat ben gözün içi delik olandan aşı yapmıştım.

Sizin aşılarınız İnşaallah tutar, kara dut aşısının tutma merhalelerini bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. Başarılar dilerim.

Sayın 'kocasinan' yaptığım aşıların gözü doluydu.İnşallah tutarda paylaşırım. Tutmazsa paylaşmam kusura bakmayın:D

kocasinan
25-06-2015, 09:03
Sayın Ayazkapli, temennimiz aşılarınızın tutmasıdır. Kolaylıklar dilerim.

kocasinan
25-06-2015, 09:24
Mart ayında elmaya yaptığım yarma aşı elma kalemlerinin 1 tanesi gelişti, diğeri gelişmedi, sürgün boyu 30 cm civarında, armuta yaptığım yarma aşısının 2 kalemi de tutmuş gözüküyor sürgünlerin boyları 50 cm civarında.

Benim 1. sorum iki kalemden biri tutmuşsa diğer tutmayan kuru kalan kalemi budama maksı ile kesecek miyiz yoksa yerinden sökecek miyiz ?

2. Eğer iki kalemde tutmuşsa birini kesmek lazım diye biliyorum ne zaman birini kesip teke düşürmemiz gerekiyor.

3. Tutan aşı kalemi sürgünü çok uzarsa (Örn. 50 cm), rüzgardan etkilenmemesi için yeni aşı sürgününü budamamızda bir sakınca olur mu ? Eğer budamamızda sakınca yoksa ne kadar kısa budayabiliriz ?

redbullah
27-06-2015, 12:05
Mart ayında elmaya yaptığım yarma aşı elma kalemlerinin 1 tanesi gelişti, diğeri gelişmedi, sürgün boyu 30 cm civarında, armuta yaptığım yarma aşısının 2 kalemi de tutmuş gözüküyor sürgünlerin boyları 50 cm civarında.

Benim 1. sorum iki kalemden biri tutmuşsa diğer tutmayan kuru kalan kalemi budama maksı ile kesecek miyiz yoksa yerinden sökecek miyiz ?

2. Eğer iki kalemde tutmuşsa birini kesmek lazım diye biliyorum ne zaman birini kesip teke düşürmemiz gerekiyor.

3. Tutan aşı kalemi sürgünü çok uzarsa (Örn. 50 cm), rüzgardan etkilenmemesi için yeni aşı sürgününü budamamızda bir sakınca olur mu ? Eğer budamamızda sakınca yoksa ne kadar kısa budayabiliriz ?

Sayın Kocasinan,tutmayan yarma aşıdaki kalemi sıfır noktasından makasla kesin.En azından kalan parça orada dolgu görevi yapar.Hatta kalem haricinde açıklık kaldıysa oralarında bir macunla doldurulması gerekir.Boş olan açıklık bakteri ve mantarlara açık kapı gibidir.Zamanla büyüyen ağaç bu boşluktaki maddeleri kendi atarak orayı tamir eder.İkinci sorunuz için ise,her iki tutan kaleminde kalması daha iyidir.En azından yedekli olur.Hatta her iki kalemde başka cinslerde olabilir.Mesela aşı kabuk altıysa dört tane kalem bile kalabilirYeterki siz anaçta kendine ait sürgünleri önleyin.Sadece aşı sürgünleri kalsın.Anaç kendine ait sürgün verirse yabancı olan aşıyı ihmal ediyor,hatta kurutabiliyor.Anaç sürgünü demekle aşı yaptığınız dalı kastettim.Öbür dallardaki sürgünlere dokunmayın.Fakat anacın cinsini tamamen değiştirmek istiyorsanız o zaman sadece aşı kalemlerinin sürmesine izin verin.Öteki dalları budayın.Sadece tutan aşının olduğu dal kalsın.Aşı sürgünlerinin rüzgardan kırılmaması için öncelikle kırılmaya tedbir alın.Örneğin anaca bağlıyacağınız bir sopaya aşı sürgünlerini sabitlemek gibi.Fakat aşı sürgünlerini ortadanda kesebilirsiniz.Sakınca yok.Hatta bu sefer sürgün yanlardan birkaç tane daha dal veriyor.Buda seneye daha sağlıklı,bol çiçekli aşı demek.
Esenlikler diliyorum..

ayazkapli
29-06-2015, 08:03
Hafta sonu kayın peder yapmış olduğu aşıları gösterdi.Bende paylaşmak istedim sizlerle.
Turunç ağaçlarına limon mandalina ve portakal aşıları.
http://i.hizliresim.com/1yX7yG.jpg (http://hizliresim.com/1yX7yG)
http://i.hizliresim.com/94Ob4r.jpg (http://hizliresim.com/94Ob4r)
http://i.hizliresim.com/4g59gJ.jpg (http://hizliresim.com/4g59gJ)
http://i.hizliresim.com/620M23.jpg (http://hizliresim.com/620M23)
http://i.hizliresim.com/Nq7G4Y.jpg (http://hizliresim.com/Nq7G4Y)

kocasinan
29-06-2015, 08:31
Sayın Kocasinan,tutmayan yarma aşıdaki kalemi sıfır noktasından makasla kesin.En azından kalan parça orada dolgu görevi yapar.Hatta kalem haricinde açıklık kaldıysa oralarında bir macunla doldurulması gerekir.Boş olan açıklık bakteri ve mantarlara açık kapı gibidir.Zamanla büyüyen ağaç bu boşluktaki maddeleri kendi atarak orayı tamir eder.İkinci sorunuz için ise,her iki tutan kaleminde kalması daha iyidir.En azından yedekli olur.Hatta her iki kalemde başka cinslerde olabilir.Mesela aşı kabuk altıysa dört tane kalem bile kalabilirYeterki siz anaçta kendine ait sürgünleri önleyin.Sadece aşı sürgünleri kalsın.Anaç kendine ait sürgün verirse yabancı olan aşıyı ihmal ediyor,hatta kurutabiliyor.Anaç sürgünü demekle aşı yaptığınız dalı kastettim.Öbür dallardaki sürgünlere dokunmayın.Fakat anacın cinsini tamamen değiştirmek istiyorsanız o zaman sadece aşı kalemlerinin sürmesine izin verin.Öteki dalları budayın.Sadece tutan aşının olduğu dal kalsın.Aşı sürgünlerinin rüzgardan kırılmaması için öncelikle kırılmaya tedbir alın.Örneğin anaca bağlıyacağınız bir sopaya aşı sürgünlerini sabitlemek gibi.Fakat aşı sürgünlerini ortadanda kesebilirsiniz.Sakınca yok.Hatta bu sefer sürgün yanlardan birkaç tane daha dal veriyor.Buda seneye daha sağlıklı,bol çiçekli aşı demek.
Esenlikler diliyorum..

Sayın Redbullah, sorularıma verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.

Bu cevaplar aşı konusunda bilgisi yeterli olmayan birçok kişiye de ışık tutacaktır. Aşı yapmayı öğrendikten sonra, aşıyı tutturduktan sonra nasıl hareket edeceğimizi bilmek çok önemli, tutturduğumuz ve emek sarfettiğimiz aşıları kaybetmek, kurutmak doğaya ve bize zaman kaybıdır. Dolayısıyla bu vermiş olduğunuz bilgiler de çok önemli.

Tekrar teşekkürler.

kocasinan
27-07-2015, 11:24
Armut ağacına yaptığım elma aşısı 50 cm oldu, gayet sağlıklıydı fakat bu hafta kuruma belirtileri var, aynı şekilde elmaya yaptığım Amasya elması aşısı da yaklaşıl 30 cm civarında onda da kuruma belirtileri başlamış. Bu hafta ağaçların iz düşümlerini suladım.

Aşılarımın kurumamaları için başka neler yapmalıyım yardımcı olursanız memnun olurum.

ayazkapli
19-08-2015, 21:03
Yapmış olduğum aşılarım;
Zeytin çeşit değiştirme bizim buralarda tavşan yüreği diyorlar
http://i.hizliresim.com/oZk7y7.png (https://hizliresim.com/oZk7y7)

http://i.hizliresim.com/PorMWN.png (https://hizliresim.com/PorMWN)
Bu patlamadı ama sabırla bekliyoruz seneye patlar inşallah:o
http://i.hizliresim.com/VLMYWn.png (https://hizliresim.com/VLMYWn)

http://i.hizliresim.com/YlNb76.png (https://hizliresim.com/YlNb76)

http://i.hizliresim.com/oZk7Mm.png (https://hizliresim.com/oZk7Mm)

http://i.hizliresim.com/XoX45k.png (https://hizliresim.com/XoX45k)

ayazkapli
19-08-2015, 21:08
Bunlarda Menengiçe antep fıstığı göz aşıları....
Daha sonradan öğrendim kalem antep fıstığında pek verimli olmuyormuş

http://i.hizliresim.com/2k9ZGE.jpg (https://hizliresim.com/2k9ZGE)

bu resimde aşı yapılan dalın üst kısmında menengiç yaprakları belli oluyor kırmızı kırmızı
http://i.hizliresim.com/qlWB7Z.jpg (https://hizliresim.com/qlWB7Z)

http://i.hizliresim.com/VLMYkj.jpg (https://hizliresim.com/VLMYkj)

ercan1044
15-09-2015, 22:56
bence de en iyisi ziraat malzemeleri. satan yerlerden temin edebileceğiniz aşı bandı. hem ekonomikte. 5 tl.

ercan1044
16-09-2015, 11:29
Göz aşısı yaparsanız, özellikle ağacın kuzey kenarına aşıyı yapmaya özen gösterin. Eğer aşı yapmada gecikmiş iseniz; yani sıcakların yükseldiği zamana denk geldi ise, aşının üzerine bir gölgelik yapmanız aşıyı güneş yanığı olmasına karşı koruyacaktır. Aşı yaptığınız ağacın suyunu bol vermeniz aşının erken domur vermesini sağlar. Aşı bandı kullanmanızda; ağacı boğmayacağı ve öz su akışını kesmeyeceği için aşının tutma oranını artırır.

ercan1044
23-09-2015, 12:06
bugün itibariyle aşılarımın son hali, son iki resimdekiler. ilk iki resimdekiler, aşıyı ilk yaptığımda, aşırı sıcaktan su kaybına karşı pet şişeyle kapatmıştım. çok faydalı oldu. (23 eylül 2015)

ercan1044
27-09-2015, 14:28
arkadaşlar iğde ağacına ne tür meyveler aşılanabilir?

ayazkapli
29-09-2015, 10:45
Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ?

Bildiğiniz üzere her bitkinin kendine has özellikleri var. Kimi bitki derine kök yapar, kimi yüzelsel kök yapar, kimi çok su ister, kimi az su ister, büyüme şekilleri farklıdır, hastalıklara gösterdikleri dirençler farklıdır. Bahçe kurarken tür seçimine olduğu kadar anaç seçimine de dikkat edilmelid ir. Bu yüzden aşılayacağınız anacın özellikleri çok önemlidir.Aşılalamada en çok tutma oranı su yürüdüğü mart-nisan aylarıdır.İki bitki aynı aileden gelmelidi r.Tohum desenleri aynı olacak sert kabuklula r sert kabuklull ara yumuşak kabuklula r yumuşak kabuklula ra, üzümsüler üzümsülere aşılanır.Aşılamalar hastalık dirençlerini kuraklığa ve toprağın türüne göre anaç seçimi verimi arttırır.

Eriğe: Şeftali, kayısı, badem,kiraz
Elmaya: Armut,Gül
Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik.
Vişneye: Kiraz.
Ahlata: Armut, muşmula, ayva.
Kayısıya : Erik,Şeftali,Badem,kiraz,zerdali,yaban eriği
Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.
Ayvaya: Malta eriği, muşmula,Armut (Şekli Ayvaya benzer ve 2.yıl ürün alınır verim harika),elma
Vişne: Kiraz (mümkün olduğunca alttan aşı yapılır yoksa rüzgarda kırılır)
dut: Asma (Matkap Aşısı) ,incir
Meşe: Kestane
Menengiç Ağacına: Antep Fıstığı
Alıç Ağacına: Muşmula
Ahlat Ağacına: Armut,muşmula, ayva.
Kızılçam ağacına: Fıstıkçamı
Badem ağacına: Şekerpare,kayısı,erik
Mandalina: Limon,portakal,greyfurt
Turunç(Citrus aurantium)Ağacına: Tüm turunç giller(turunç, portakal, limon, mandalina,greyfurt ve benzerler ini içine alan bir altfamily ası, narenciye,Kumkuat),AğaçKavunu
Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.
Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik.
Gül : Kuş burnu,ağaç minesi,patlıcan,Ergeç Sakalı (Çayırmelikesi),Taflan (Hindikira zı),
Vişne ,Kayısı,alevağacı, ispir , elma, ayva, erik, şeftali, muşmula ,çilek,armut,
böğürtlen,ahududu
Bal Kabağı : Karpuz
Boru Çiçeği Ağacına: Patlıcan
Patates: Domates
İğde: Yalancı iğde,(Elaeagnus,Hippophae,Shepherdia) türlere
Domates : İt Üzümü,altın çilek(yer üzümü),patlıcan,biber,Adam otu ,ban otu,tatula,tütün,Güzel avrat otu
Solanum capsicoid es (Cockroach Berry) (eggplant tree) :Patlıcan
Salatalık: Kavun (Cucumis melon),Hıyar (Cucumis sativus),Lif kabağı (Luffa cylindric a),Su kabağı (Lagenaria siceraria),Eşek hıyarı (Ecballium elaterium),Ebucehil karpuzu (Citrullus colocynhi s),Karpuz (Citrullus lanatus),Dikenli kabak ("Sechium edule")
Narenciye ya da turunçgiller : Turunç(Citrus aurantium) ,Bergamot(C. aurantium var. bergamia) ,Limon(C. x limon) ,Greyfrut (C. x paradisi) ,Mandalina (C. reticulat a), Portakal(C. x sinensis), Limon(Citrus aurantifo lia), Greyfurt(Citrus paradisi), Şadok (Pomelo)(Citrus maxima) ,Ağaç kavunu(Citrus medica) ,Kamkat(Citrus fortunell a),Casimiroa,Hoang Ba,Tetradium fraxinifo lium (Hook.),etradium trichotom um Lour. , Dode'un sutchuene nsis Euodia,Clausena indica (Dalz.) Oliv,Glycosmis pentaphyl la (Retz.) Correa,Murraya koenigii (L.) Spreng,Limonia acidissim a L. (. Feronia limonia (L.) Swingle F. Correa elephantu m), Atalantia monophyll a (DC.) Correa, Pleiosper mium annamense Guill, Limnocitr us littorale (Miq.) Sw.Euodia Lepta (Spreing) Merr,Euodia poilanei. Guill,Citrus Medica Buda
Akasya: Gül İbrişim,Baklagiller familyasının türleri,bezelye,fasulye,bakla,küstüm otu,mor salkım,katır tırnağı, not:Meyveleri yeşil fasulye gibi olan türler olarak tanımlanabilir)
Alıntıdır......

ercan1044
29-09-2015, 22:18
teşekkürler.

djtunc
30-09-2015, 17:18
arkadaşlar benimde,limon çekirdeğinden yetişme 8 yaşında bir turunç ağacım var. belli aralıklarla bu işi bilen profesyonel diyebileceğimiz insanlarla,2 kez göz aşısı yaptık ama ikisi de tutmadı :( acaba aşıyı yapan kişilerde mi sorun var yoksa benim ağacımda mı sorun var? Ankara'da oturuyorum. Birde limon ağacımın yaprakları yapışkan olmaya başladı ve beyaz pamukçuklar var. yardım edebileceklere şimdiden teşekkür ediyorum

mustafa01
10-11-2015, 09:24
Merhaba bahcede cekirdekten yetismis 2.5 m boyunda bas parmak kalinliginda erik var.daha önce hic asi yapmadim.bu eriğe göz aşısı yapmak istiyorum.internetten baya okudum.

benim tecrübeli arkadaslara sormak istediğim ayni gövde üzerine birden fazla göz aşısı yapilir mi?

mesela 3 göz kesip ayni bedene aşilasak..aşıyı yaptıktan sonra üst tarafi kesmek şart mi ? Aşı tuttuktan sonra kessek olur mu ?

malina
10-11-2015, 13:58
3-4 farklı erik aynı ağaçta mı olsun diyorsunuz? Yanılmıyorsam Güler yapmıştı...

heyyamola
12-11-2015, 00:51
Merhaba bahcede cekirdekten yetismis 2.5 m boyunda bas parmak kalinliginda erik var.daha önce hic asi yapmadim.bu eriğe göz aşısı yapmak istiyorum.internetten baya okudum.

benim tecrübeli arkadaslara sormak istediğim ayni gövde üzerine birden fazla göz aşısı yapilir mi?

mesela 3 göz kesip ayni bedene aşilasak..aşıyı yaptıktan sonra üst tarafi kesmek şart mi ? Aşı tuttuktan sonra kessek olur mu ?

Sorunuz burada (http://www.agaclar.net/forum/1419445-post1006.htm) cevaplanmış.

ngzs
16-02-2016, 01:11
çiçek açmaya başlamış erik ağacından aşı kalemi alınır mı ?

Muda
16-02-2016, 13:57
çiçek açmaya başlamış erik ağacından aşı kalemi alınır mı ?

Ağaçların bütün dalları aynı zamanda çiçeklenmemekte. Bu nedenle uyuyan gözlerin bulunduğu dallardan aşı kalemi alabilirsiniz.

ngzs
16-02-2016, 22:32
Ağaçların bütün dalları aynı zamanda çiçeklenmemekte. Bu nedenle uyuyan gözlerin bulunduğu dallardan aşı kalemi alabilirsiniz.

uyuyan dallardan çelik alıp suya koysam köklenir mi

hakanersoz
17-02-2016, 20:13
Çok büyük olasılıkla köklenmeyecektir.

ngzs
15-05-2016, 11:16
Anacın ince olduğu ceviz ağacına kalın olan uyanmamış kalemi aşılamak için hangi yöntemi uygulamalıyım?

ayazkapli
15-05-2016, 18:41
En iyi yöntem yarma aşıdır.

jack1020
13-07-2016, 13:16
Arkadaşlar,
Aşı yapmak için illaha aşı bandı,aşı çakısı ve aşı macunu gereklimidir...
bunların yerine neler kullanılabilir...örneğin maket bıçağı,selobant,streç film,çamur gibi...
şimdiden teşekkürler

delta4579
30-10-2016, 21:22
Birçok aşı çeşidini denedim benim favorim yongalı göz aşısı.
bütün meyve türlerine uygulanabiliyor.
senenin 6-7 ayı yapılabiliyor.
ince kabuklu ağaçlara kolaylıkla yapılabiliyor.
anacın ve aşının kabuk vermediği zamanlarda da yapılabiliyor.
aşı yeri çok güzel kaynıyor , hatta birkaç sene sonra aşı yeri zor farkediliyor.
aşıdan sonraki yan dallar geniş açılı çıkıyor.

]

Muda
09-11-2016, 13:28
Bahçemde bulunan beyaz küçük dut ağacını durgun göz aşısı ile aşıladık. Ancak önceki kış nedeni ile sanırım aşıların hiç biri tutmadı. Bu yıl yarma aşı yapmak istemediğim için kabuk altı aşısı yaptım. Tutmaz ise çıkan sürgünlere aşı yapmak için. İlkbaharda ağaçlara su yürümeye başladığı zaman dut ağacını kestik. Su çıkmaya başladı. Bir haftayı geçkin bir zaman sonra yeniden kestik. Hala kısmen de olsa su çıkıyordu. Birkaç defa yıkadıktan sonra kabuğu sadece bir defa keserek kabuk ile ağaç arasını esnettim. Ağacın kambiyum dokusuna zarar vermeden hazırlamış olduğum kalemleri kabuk ile ağaç arasına yerleştirdim. Ağacın büyük kısmına ekşi karadut iki tane kalem yerleştirdim. Küçük olan dalına da iki tane tatlı karadut yerleştirdim. Ekşi karadutun iki tanesi de tutmasına rağmen bir tanesi toprağı alınca tam kaynaşma olmadığı için öldü. Diğeri ise iyi oldu. Tatlı karadut da bir kalem tuttu.

Eski resimleri görünce burada anlatmak istedim.

632583

632584

632585

632586

632587

Muda
09-11-2016, 14:02
632591

632592

Ağacın büyük kısmına ekşi karadut iki tane kalem yerleştirdim. Küçük olan dalına da iki tane tatlı karadut yerleştirdim. Ekşi karadutun iki tanesi de tutmasına rağmen bir tanesi toprağı alınca tam kaynaşma olmadığı için öldü. Diğeri ise iyi oldu. Tatlı karadut da bir kalem tuttu.

Muda
09-11-2016, 14:07
632593

632594

632595

632596

Bunlar tatlı karadut resimleri. Daha küçük olmasına küçük dalda yetiştiği halde büyük kalemden ve büyük daldan çıkan hayatımda gördüğüm en hızlı büyümeyi yapan karaduta yetişti ve geçti.

Muda
09-11-2016, 14:13
632597

632598

632599

Yabancı kaynaklarda kabuk altı aşısının üç yıl kadar korunması gerektiği yazıyordu. Çok çabuk kırılacağı için sanırım.

Muda
09-11-2016, 14:35
Ben rüzgardan veya kuşlardan zarar görmemesi için kaya yanında olmasına rağmen her iki aşıyı belirli bir yükseklikten kestim. Ağaç küçük olmasına rağmen oldukça yaşlı. İki yıl budama yapınca biraz gübre ve su verince iyi atak yaptığını düşünüyorum. Yara yerlerini nasıl kapatıp kapatmayacağını bir kaç yıl içinde görebilirsek resimlerim. Umarım bir sıkıntı olmaz. Ekşi karadut ve diğer dut çeşitlerinden mümkün olduğunca yetiştirmek istiyorum.

632602

632603

632604

632605

632606

AŞICI ŞAKİR TÜR
01-04-2018, 19:01
Odunsu kısmın kalmasında kesinlikle bir sakınca yok, zaten kabuk odundan ayrılma tavına geliş ise odunlu çıkartmak çok zor iş, yani direk kabuk çıkartmak daha kolay ama iç tarafta gözün hemen altında bir noktacık var (büyüme konisi) o kesinlikle orada olmalı değilse aşı tutmaz, işte yongalı (odunlu) aşı burada önemli o koni içeride sağlam kaldığı için sadece kambiyum dengesini sağlayın her zaman aşı tutar, ama kışın yaparım derseniz o da bahara uyanır, deneyin görün.

AŞICI ŞAKİR TÜR
01-04-2018, 19:09
Tekin hocam, aşılamada çok önemli olarak üstüne basa basa vurguladığınız, meşhur kambiyum tabakasını çok güzel gösteren 2 resim buldum. Ağacın kesilen kısımlarında, bir türlü ayırt edemediğim için size de sormuştum. Şimdi daha netleşmiş oldu. Umarım faydalı olur.

Beyefendi kambiyum konusunda bir püf noktası söyleyeyim, bazen aşı yapılacak kalem anaça göre ince olabiliyor, işte burada mantık işbaşı yapıyor, iki üç milim çapraz koyarsanız kalemi o zaman yüzde yüz kalemin anaç kambiyumunu her hangi bir noktadan yakalamış olursunuz. Hava almayacak şekilde sararsanız garanti tutar aşınız.

devrann
01-04-2018, 20:36
Beyefendi kambiyum konusunda bir püf noktası söyleyeyim, bazen aşı yapılacak kalem anaça göre ince olabiliyor, işte burada mantık işbaşı yapıyor, iki üç milim çapraz koyarsanız kalemi o zaman yüzde yüz kalemin anaç kambiyumunu her hangi bir noktadan yakalamış olursunuz. Hava almayacak şekilde sararsanız garanti tutar aşınız.

Merhaba
Peki anacı ortadan delip yani üstten matkapla, kalemi o boşluğa yerleştirsek,anacın kaleme göre kalın olduğu durumlarda işe yaramaz mı ?Birde duta üzüm aşılanabiliyormuş bilginiz var mı ?

tarku
06-04-2018, 19:37
Merhaba,
Dün bahçemde aşıları tutmamış ve oldukça büyümüş m 106 anaçlarına kabuk altı aşı yapmayı denedim. Bu aşıların tutup, tutmadığı kaç günde belli olur? Tutan aşıların bağlarını ne zaman çözeyim? Son soru (valla son) birden fazla kalem aşıladım bunları ne zaman teke düşürmeliyim ya da düşürmeli miyim?

Toprakhasreti
15-04-2018, 01:13
İyi akşamlar.

15 şubat'ta 2 senelik, tohumdan yetiştirilmiş duta yarma aşısı ile şah dut aşıladım. Kalemleri geçen sene aralık ayında kesip, buzdolabında sakladım. Onlarda iki senelik. Bugüne kadar kalemlerde bir (pozitif) gelişme yok, hatta bir kuruma var gibime geliyor, ama aşı yerlerinin altında, yani anaçta tomurcuklar oluşmaya başladı. Kurumuşlarsa, nerde yanlış yaptığımı söylermisiniz? İlk defa denedim. Teşekkür ederim..

Muda
15-04-2018, 09:07
Kalem aşısında kural kalemlerin sulanmaya başlaması yani uyanmaya başladığı zaman. Siz kışa girerken aldığınız için kalemlerde su yok. Ancak bekleyin belki uyanır. Yaptığımız durgun göz aşılarının olup olmayacağını umutla bekliyorum. Elmalarda yapraklar göründü.

Dut aşısında cevizde olduğu gibi aşı yapacağınız yerin yukarısından kesip acı suyunu akıtmak gerekiyor. Bir hafta sonra biz ikinci kesim yapıp aşı yaptık. Ekşi karadut ve tatlı karadut aşılarının ikişer aşıdan birer tanesi tuttu. Yyukarıda yapım aşamalarımın resimleri var.

Toprakhasreti
01-05-2018, 00:13
Kalem aşısında kural kalemlerin sulanmaya başlaması yani uyanmaya başladığı zaman. Siz kışa girerken aldığınız için kalemlerde su yok. Ancak bekleyin belki uyanır. Yaptığımız durgun göz aşılarının olup olmayacağını umutla bekliyorum. Elmalarda yapraklar göründü.

Dut aşısında cevizde olduğu gibi aşı yapacağınız yerin yukarısından kesip acı suyunu akıtmak gerekiyor. Bir hafta sonra biz ikinci kesim yapıp aşı yaptık. Ekşi karadut ve tatlı karadut aşılarının ikişer aşıdan birer tanesi tuttu. Yyukarıda yapım aşamalarımın resimleri var.

Teşekkür ederim. Bir fidanımın tam aşı yerinde bir sürgün (?) gelişiyor..Aşı yerini beyaz bantla sardığım için, sürgünün kalemden veya anaçtan olup olmadığını göremiyorum. Fark ettiğim sadece, bu sürgünün, aşının alt taraflarında yetişen sürgünlerden daha hızlı ve daha kuvvetli yetişmesi...İkinci aşıladığım fidanımdan daha bir canlanma yok. Sadece fark ettiğim, kalemin üzerindeki bulunan tomurcukların halen yumuşaklıklarını korumaları

vural-can
15-10-2018, 18:13
Merhaba..

Defne ağacına hangi meyve aşılanır ? Hangi mevsim olmalı ?

kızıl-çam
24-11-2018, 13:58
Merhaba..

Defne ağacına hangi meyve aşılanır ? Hangi mevsim olmalı ?

Defne ağacına hiçbir meyve ağacının aşılanabileceğini düşünmüyorum.
Uzak akrabası olan avokadoyla denemeler yapılmış olsa bile sonuç elde edilememiş. http://avocadosource.com/CAS_Yearbooks/CAS_42_1958/CAS_1958_PG_102-105.pdf

Mevsimi değil biliyorum; ama aşılamayla ilgili bir sorum olacak.
Karaçama kızılçam veya fıstık çamı, mavi serviye de piramit servi aşılamak mümkün müdür? Eğer mümkünse hangi mevsimde, hangi yöntem kullanılmalı?
Teşekkürler

Acerkan
14-12-2018, 12:26
Bu soruyu ben de merak ediyorum:)

Defne ağacına hiçbir meyve ağacının aşılanabileceğini düşünmüyorum.
Uzak akrabası olan avokadoyla denemeler yapılmış olsa bile sonuç elde edilememiş. http://avocadosource.com/CAS_Yearbooks/CAS_42_1958/CAS_1958_PG_102-105.pdf

Mevsimi değil biliyorum; ama aşılamayla ilgili bir sorum olacak.
Karaçama kızılçam veya fıstık çamı, mavi serviye de piramit servi aşılamak mümkün müdür? Eğer mümkünse hangi mevsimde, hangi yöntem kullanılmalı?
Teşekkürler

tarku
26-03-2019, 16:38
Benim sorum belki biraz garip gelebilir. Şu paragraftakinin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum.
" Son yıllarda bazı ülkelerde MM 111 anacı üzerine M9 anacı ara aşı olarak aşılanmakta, böylelikle MM111 den daha bodur, güçlü kök sistemine sahip ağaçlar elde edilirken her iki anacında üstün özellikleri kombine edilmektedir."

Böyle bir aşı yapıldığında; ağaçlar güçlü kök sisteminde ve m9 bodurluğunda mı oluyor? Ayrıca böyle bir fidanı dikerken, m9 aşılanmış nokta toprak altında mı kalmalı yoksa aksi mi?

ΜakûlΥenilikler
18-05-2019, 07:04
Kiraz ve vişne ağaçlarıma aşı yaptım, iki adet elma ağacım vardı onlarınki gayet başarılı oldu, ama diğer aşılar uymadı, birde bu sene çok sert kış oldu kırıkkalede. Köklerede bu yıl tarçın tozu takviyesi yapacağım çok faydalıymış.

chandler06
28-06-2019, 14:07
Çelikten köklendirme de güzel

SecretGarden..
06-01-2020, 06:12
BESLEMELİ YANDAN YANAŞTIRMA AŞI
Anac üzerinde aşı yapılacak yere 3-3 cm uzunlukda yay şeklinde bir kesit açılır. Bu yayın ortasından aşşağı doğru bir dilicik, Kalem üzerinde ise ters tarafa bir dilicik açılarak dilicikler bir birine gelecek şekilde oturtulur ve kambiyumlar çakıştırılır...

Çok guzel olmus wallahıde bayıldım anlatıma hayatımda ılk defa bır agacın basıt aşılama serüvenıne kafam bastı..emegınıze saglık tekrar

toprak adam
27-05-2020, 21:43
Merhaba, kocaeyemiş için aşılama hangi mevsimde yapılmalıdır ve hangi aşı yöntemini tavsiye edersiniz?

aydemiraydın
28-05-2020, 12:32
Merhaba, kocaeyemiş için aşılama hangi mevsimde yapılmalıdır ve hangi aşı yöntemini tavsiye edersiniz?

kocayemiş yabani çalı formunda orman meyvesidir hiç aşılandığını duymadım. elinizde iyi bir çeşit mi var ?