Acıkalı Yumurta.
Öncelikle Acıka'yı açıklamak gerekecek zannedersem. Acıka Kafkasyadan göçen Abhaz, çerkezlerin kullandığı bir tür çemene benzer malzeme. İçerisin de: Pul biber, karabiber, kimyon, ceviz, biber salçası, kişniş, aruhana, ajubra, sarımsak karışımlarının bulunduğu çemene benzer ancak bizim için acıka, acuka, pırpılcıka, biberli tuz diye bilinir. Öncelikle Acıka'yı Bir tatlı kaşığı kadar alıp bir kasenin içerisine koyuyorsunuz. Üzerine 2 yemek kaşığı su ilave edip su ve acıka yı birbiriyle katıştırıyorsunuz. Sulandırılmış acıkanın üzerine 3 yumurta kırıp iyice karıştırıyorsunuz birbiriyle bütünleşen karışımı teflon tavada kızmış olarak bekleyen tereyağın üzerine döküyoruz, iyice pişirdikten sonra yanına bir kupa çay alıp afiyetle yiyorsunuz. |
sayın caucasus benim bildigim acıkanın içine yani bizim oralarda acıkaya çekilmiş fındık veya cevizde karıştırırlar
|
Sayın beyaz gece, içindekilere ceviz yazdım zaten. Bizde de ceviz kullanırlar.
|
Sayın radem63
görüntü olarak sahanda yumurta gibi oluyor. üstü beyaz altta sarısı. haşlanmış yumurta gibi de denilebilir. denemenizi tavsiye ederim. afiyet olsun. :)) |
MALZEMELER
4 kişilik 2 adet mantar piyaz doğranmış 1 su bardağı kırmızı şarap ½ adet küçük piyaz doğranmış domates ½ yaprak defne 4 tane karabiber 1 çay kaşığı kekik ¼ tatlı kaşığı un ½ tatlı kaşığı margarin 1 tatlı kaşığı tereyağı 4 adet yumurta 4 dilim taze kızarmış tost ekmek HAZIRLANIŞI Küçük bir tencerede margarini kızdırıp; mantar, karabiber, maydanoz, defne ve kekiği ilave edin. Orta ateşte bir dakika sote yapın ve şarabı ilave edin, ağır ağır kaynatarak şarabın dörtte üçünü çektirin. Tereyağı ile unu karıştırarak şarabın içine ekleyip birkaç dakika kaynatıp ateşten alın ve süzün. Sos yarım sus bardağı olmalı ve boza kıvamında olmalı. Tostları yumurta sahanına koyun. Yumurtaların üzerlerini 2 parmak kapatabilecek kadar bir suyu ocağa koyup içerisine bir miktar sirke koyun ve su kaynayınca yumurtaları kırın. Ağır ağır kaynatın ve 3 dakika sonra yumurtaları kevgirle sudan çıkarıp susuz olarak tost ekmeklerinin üzerlerine koyun. Hazırladığınız sosu kaynar olarak üzerlerine bölüştürerek dökün. http://www.yemektarifleri.org dan alıntı |
Yumurtanın çok gözükmesi için yapılan işlem. İstenen adette yumurta alınıp bir kaseye kırılır çırpılmadan yumurtaların üzerine bir tutam ( 2 yumurta için 1/2 çay kaşığı un ) un serpilir ve çırpılır bir miktar tuz eklenip çırpılmaya devam edilir ve tava da ısıtılmış yağın üzerine boca edilir. pişirmiş olduğunuz yumurtaların daha çok göründüğünün farkına varabilirsiniz.
Afiyet olsun. |
Sayın Caucasus; abazalar acıkayı- biberli tuz adından da anlaşıldığı gibi- çok tuzlu yaparlar. Bir tatlı kaşığı acıka üç yumurta için fazla olmaz mı bu durumda. Biz kahvaltılık acıkayı oldukça az tuzlu bol ceviz ve fındıklı yapıyoruz ben de seviyorum kızlarım da seviyorlar. Yumurtayı acıkayla pişirmeyi deniycem:)
Doğukaradenizde acıkayı taze kinziden yaparlar. Yeşil çok hoş kokulu bir tat olur. Yumurtayı bir de o acıkada düşündüm. Sanırım hoş bir lezzet olurdu. Ben kahvaltıda veya öğleden sonraları taze fasülyeli yumurtayı da çok severim ya da yumurtalı fasülye. Ama süt gibi çok taze ve kılçıksız fasülye olmalı. Bir de kızımın ne çok maydanoz karıştırıyorsun herşeye itirazlarına kulak tıkayıp maydanozlu yumurta yaparım. (Bolca maydanozu çok az yağda hafifçe kavuruyorum üzerine yumurta kırıyorum çok az nane, karabiber, pul biber vb. tatlandırıyorum. Yeşillik, ot yemeyi sevdiğim için severek yiyorum:) |
Alıntı:
|
Sayın Sevim.k, Biberli tuz asıl adı acıka **** pırpılcıga derler. Tuz oranını ise sizin kullanım amacınıza göre ayarlayabiliyorsunuz, kahvaltılık ve yemeklik olarak değişiyor. Kahvaltılık daha az tuzlu ve bol cevizli, fındıklı, baharatı daha az. Yemeklik olarak ise daha tuzlu ve baharat kısmı daha fazla olan.
Acıkalı yumurta yaparken, yapacağınız yumurtanın içine ne kadar acıka katarsınız bilemiyorum ama ilk önce bir kabın için de acıkayı suyla karıştırıp sulandırırsanız iyi olur direk olarak yumurtanın içine attığınız da ise dağıtması zor oluyor ve yumurtanın için de top top kalıyor, hatta acıkayı sulandırdıktan sonra içine yumurtaları da kırıp çırpa bilirsiniz daha da iyi olacaktır. Yumurtanın daha fazla gözükmesini isterseniz çırparken içerisine bir tutam un atın daha çok kabaracaktır. Afitet olsun. |
Açıklama için teşekkürler Caucasus:) Anne tarafından çerkezim. Bilirsiniz çerkez ve abazalar ortak kültüre sahip. Bir de uzun yıllar önce abaza köyünde öğretmenlik yapmıştım. Tuz konusuna gelince yemeklerimi alabildiğince tuzsuz yaptığım için - hatta bazan hiç tuz kullanmam- ortalama tuzu olan yiyecekler bile bana göre çok tuzlu oluyor;) Yani sorun acıkanın tuzunda değil, benim tuz sevmeyişimde:)
Yumurta( omlet) yaparken elimin altında katabileceğim baharatları katmayı seviyorum. Acıkalı yumurtayı biber salçası yaptığım zaman kendi hazırladığım acıkada deniycem. Sağlıkla kalın. |
Sizin de yazdığınız gibi kültürlerimiz birbirine çok benzerler. Kökeniniz nereden gelmekte ? Bizimkiler zamanın da kafkasyadan göç etmişler.
Eeee o zaman afiyet olsun Sevim.k Benim için de bir iki lokma yerseniz sevinirim :) |
Aslında fotosunu çekmiştim ama bulamadım, yeşil soğanın tohum sapı oluşturan kısmı var ya hani soğan erkeği derler, işte onlardan varsa bahçeden, yoksa semt pazarlarından alınır, ince halkalar halinde doğranır, hafif zeytinyağında kavurduktan ssonra dilediğiniz kadar yumurta, karabiber, tuz eklenerek, afiyetle yenir.
Soğan erkeğinin hafif ballı, şekerimsi tadı olur kavrulunca, deneyin bakalım, beğenecekmisiniz? |
1 Eklenti(ler)
Sayın Berduray, soğan ( Erkeği ) tohumu derken bu resimde ki kısımını mı ? kastediyorsunuz ?
|
Aynen, doğrudur.
Tohum hariç tüm sap kısmını, kartlaşmamış kısma dek halka halka doğranır. |
Hımmm ilginç ! İlk fırsatta deneyeceğim. Teşekkürler.
|
Doğaçlama usulü domatesli yumurta vs...
Yumurta geleneksel reçete tariflerinin dışında doğaçlama yemek yapma meraklılarına uygun bir malzeme... Sonuç ne olursa olsun ortaya çıkan yemek ziyan olmuyor... Yenebiliyor yani... İşte bir doğaçlama (uyduruk) yumurta yemeği de benden... Hadi İki kişilik olsun: Kişi başına bir yumurta yani... Malzeme - İki yumurta - Bir büyük domates... (kabuğu soyulmuş, çekirdek yatakları ayıklanmış, tavla zarı gibi doğranmış...) - Zeytinyağı ya da Ayçiçek yağı ya da tereyağı... - Çorba kaşığının ucuyla biber salçası - Tuz, Pul biber, karabiber... - Çok ince kıyılmış maydanoz... Yumurtaları çılbır usulü pişirirken, (bknz: http://www.agaclar.net/forum/showpos...97&postcount=2 ) ayrı bir tavada yağ içinde salçanın kokusunu alıncaya kadar kavurduktan sonra domatesleri içine atıyoruz... Bırakın fokurdasın ama bu arada ocağın altını kısın, tuz atmayı da unutmayın... Bir delikli süzgeçle sıcak sudan aldığınız sarıları pişmemiş ayardaki yumurtaları hiç dağıtmadan tavada fokurdayan domateslerin üstüne koyup tavanın kapağını kapatıyoruz... Çok değil beş dakika sonra ocağın altını kapatıp, delikli düz kepçe ile yumurtaları dağıtmadan domateslerle birlikte servis tabaklarına alıyoruz... Üzerine karabiber ekilebilir. Ekşi tatlar sevenlerin bu yemeği daha çok seveceklerini sanıyorum... Bunu aynı yöntemle soğan reçeliyle de yaptım. Soğan reçeli üzerine, peynirli yeşil sos... Onun üstüne çılbır usulü yumurta... Yeşil sos dediysem renginden dolayı... Fesleğen, sarımsak, zeytinyağı, peynir filanla yaptım sosu.. Aslında makarnaya yaptığım sostur bu. (İtalyanlar duymasın, saçlarını başlarını yolarlar yani..). Fesleğn bulamadınız maydonoz olsun ne çıkar. Anladım ki mutfak işi cesaret işidir... Uçuk kaçık olacaksın... Siz de deneyin yahu. Küçük bir macera yaşayın. Atak olun... Ne diyor gençler!.. Ekşıııın!.. Dediğim gibi yumurta ile denenen yemekler çöpe gitmiyor nasıl olsa... |
Alıntı:
Çerkezlerde kafkas kökenli. Yani benim anne atalar, büyükler kafkasyadan gelmişler:) Köklerinin kafkasyada tam olarak nerede olduğunu bilmiyorum:o Biber salçasına gelince açıkçası ben hamarat annenin beceriksiz kızıyım. Meraklı bir insan olduğum için deniyorum, yapıyorum, öğreniyorum ama sürekliliği olmuyor. Biber salçasıda öyle ilk kez geçen yaz kendim yaptım. Ondan önce hep büyükler yapıp veriyordu:o Anne deyince çerkezlerin yoğurtlu yumurtaları aklıma geldi. Yumurtayı haşlayıp dilimliyorsunuz. Sonra hafif sarmısaklı yoğurtla karıştırıyorsunuz. İsterseniz hoşunuza giden baharatlarla da tatlandırabilirsiniz. Yemeklerin yanında soğuk bir tat:) Tabii bir de abhazların pasta çerkezlerin mamusalarına kırılan yumurta var. Onu siz daha iyi anlatabilirsiniz |
Yumurtalı kabak kavurması
4 Eklenti(ler)
Malzemeler; zeytinyağı, karakabak, yumurta
Mümkünse karakabak ya da köy kabağı denilen cinsten olsun.Sakız kabakla pek güzel olmuyor. Eklenti 84919 Son anda bahçede gördüğüm 2 dal soğan erkeğini de ilave ettim. Eklenti 84920 Kabakların içindeki çekirdekli kısmı tıpkı kavun gibi ayırıyoruz, doğruyoruz. Eklenti 84921 Soğan, kabak, zeytinyağını tavaya koyup, kabaklar yumuşayıncaya dek kavuruyoruz. Kendi suyu yetiyor, ama çok harlı ateşte yanabilir, orta hararetli alev iyi olur. Yumuşayan kabaklara yumurta kırıp, tuzunu, karabiberini ekliyoruz. Eklenti 84922Malzemeler Ben yarısına da sarmısaklı yoğurt döktüm, öyle de güzel, deneyin |
Yumurtalı ıspanak
Ispanakları soğan ile suyunu çekinceye kadar kavuralım. Yumurta kıracağımız yerleri çukur yapalım. Yumurtayı kırıp, sarısını çok pişirmeden ateşten alıp, afiyetle yiyelim. |
Kıymalı Yumurta
Kıymayı soğan, salça, karabiber, sivribiber, tuz ve biraz da yağ (katı olsa daha güzel) ile kavurup, açtığımız çukurlara yumurta kıralım. Sarısını çok pişmeden ocaktan alıp üzerine pul biber ile servis edelim. Yemek programı gibi oldu :) |
Bir arkadaşım sahanda yumurta veya omlet yaparken yarım çay bardağı kadar da süt ekliyor. Yumurta börek gibi kabarıp daha hafif oluyor.
|
Alıntı:
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sevgili Berduray, soğan erkeklerini bulmuşsunuz :) Resimlerle de süslemişsiniz. Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Sayın Talar, yumurtanın içine süt'ü katarken nasıl yapıyor biliyormusunuz ? Yoksa çırparken mi içini katıyor ? |
Evet sayın caucasus. Yumurtayı omlet için çıparken içine katıp çırpıyor. Yumurta sufle gibi kabarıyor.
|
Annem yumurtalı çalı yapar. Tadı muhteşemdir.
Ayıklayıp kıydığı çalı fasulyesini yumuşayana kadar haşlayıp, üzerine yumurta kırar. Biraz da pul biber. Sanırım karadenize özgü bir tat. |
Sayın Talar, teşekkürler. Ne kadar çok yumurta çeşitleri varmış.
Sütlü olanı hemen deniyorum birazdan dönerim. Bu tarif kaç yumurta için geçerli ? Hani ben 2 yumurta için deneyecem de :) |
Ben cevap yazana kadar siz çoktan mideye indirmişsinizdir yumurtaları :) Afiyet olsun..
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yumurta gerçekten yazdığınız gigi süper oldu,daha pişerken kokusundan güzel olduğu belliydi, artı çok da hafifti. Hemen resimlerini de ekleyeyim. Ben içlerine biraz Karabiber, Pul biber ve tuz attım. Ve son hali ise tavada görüldüğü gibi artık daha göremezsiniz :) |
Alıntı:
Karnı aç ve yumurta seven biri olarak , tüm tarifleri deneyesim geldi. :cool: En sık yaptığım ve sevdiğim ise; kocaman bir kuru soğanı (**** iki :o) yağda sarartıp üzerine yumurtayı kırmak ve afiyetle yemek. |
Sn Caucasus'un 49 nolu mesajında vermiş olduğu patatesli yumurtayı ben şöyle yapıyorum. 2 orta boy patates ince rendelenir, içine 2 yumurta kırılır, tuz, kara ve kırmızı biber eklenir. İyice karıştırılıp, tavaya koyup erittiğiniz azıcık yağın üzerine döküp tavayı hafifçe sallayıp:cool: inceltin. Her iki tarafını da koyu pembe hale getirip afiyetle yiyiniz.
|
Sizlere bir de şöyle bir tarif verebilirim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024