agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Beyaz lahana salatası (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/11909.htm)

tropikana 29-12-2008 13:49

Beyaz lahana salatası
 
Beyaz lahana salatası

Malzemeler.

250 gr pırasa.
1 orta boy beyaz lahana.
yarım demet maydonoz
1-2 havuç.
1 limon.
Yarım çay bardağı zeytin yağı.

Yapılışı.

Pırasa ve lahana ince ince kıyılır. Tuz serpip iyice ovulur yumuşaması için.
Havuç rendelenir maydanoz kıyılır. Üzerine bol zeytin yağı limon ilave edilir.
İsteğe göre sadece lahana **** pırasa ilede yapılır. Çok lezzetli oluyor:)

Afiyet olsun:)

Kiraz 29-12-2008 18:25

Beyaz lahana salatası
 
Malzemeler (İki kişilik):

İki küçük kase kadar beyaz lahana
1 adet havuç
3 yemek kaşığı yoğurt
İstenirse mayonez
1 tatlı kaşığı bal
Tuz
1 yemek kaşığı sirke
yarım bardak ceviz
Yarım bardaktan biraz az kuru üzüm veya yaban mersini
Zeytinyağı

Lahana ince ince kesilir, tuzla biraz ovulur. Havuç rendelenir. Yoğurt (istenirse mayonez de ilave edilir), bal, sirke ve yağ karıştırılır. İri ceviz parçaları ve kuru üzüm de katılarak bütün malzeme karıştırılır. Cevizin ve üzümün bir kısmını salatanın üzerine serpebilirsiniz.


Not: Hardal ve zencefil ilavesi de bu salataya yakışıyor.

Not: Son yaptığımda bu salataya portakal suyu ilave ettim, çok yakıştı.

tropikana 29-12-2008 19:51

Sevgili Nurbahar.
Sizin tarif biraz daha farklı. İçinde kuru üzüm ve bal olması bana ilginç geldi. Denemek lazım.

Kiraz 29-12-2008 21:52

Ben buna benzer şeker ilaveli tarif okumuştum ama balla güzel oldu, üzüm ve ceviz de yakıştı.

Ben de sizin tarifi pırasalı olarak denemek istiyorum.

çilek_2 23-01-2009 21:44

LAHANA SALATASI
Lahana yaprakları yıkanır ve ince doğranır.
Havuç rendelenir.
İçine mayonez ,zeytinyağı, sirke, tuz, karabiber konur ve karıştırılır.
En az 15 dakika bekletilir. İçine maydanoz eklenir.
Afiyetle yenir.

kelebek çalısı 27-01-2016 12:32

1 Eklenti(ler)
Kıbrıs' ta lahana salatası yaygın olarak sofralardaki yerini almaktadır. Ben ilk kez 96 yılında adaya üniversite eğitimim için gittiğimde tanışmıstım. Normalde lahana sevmeyen biriyken zamanla bu lezzeti arar oldum, galiba insan sevmediği tatlara hem zaman tanımalı hem de bir kaç şans daha vermeli.

İstanbul' da aldığım lahanalarda aynı tadı bulamıyorum. Zaten küçük top gibi beyaz lahana bulamıyorum, bulsam da çok damarlı oluyor. Kıbrıs' tan buraya lahana da taşımaya başlarsam bana gülmeyin. :)

İşlem çok basit. Yıka, böl, doğra, sosla!

Sos: zeytinyaģı, limon, tuz

Ben üzerine kendi damak tadıma göre akdeniz çeşnisi çektim baharat değirmeninden.

Eklenti 593678

Lezzeti kendinde saklı ;)

gilan 29-01-2016 18:48

Sevgili kelebek çalısı, dün akşam yaptık, yedik, çok lezzetli oldu. :)

Bir kısmına bir de havuç rendeledik, o da bir başka güzel oldu.

pria 01-02-2016 19:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1435892)
...Zaten küçük top gibi beyaz lahana bulamıyorum, bulsam da çok damarlı oluyor...
/

Lezzeti kendinde saklı ;)

Kaç günden beri aklıma takıldı kaldı bu tat..
Dün Çanakkale'nin Pazar pazarında enine boyuna minik, beyaz top gibi damarsız lahana aradım..Köylü kadınlardan birinde buldum..Bir kilo bile gelmez..
Ben daha değişik değerlendirdim ''top gibi, minik beyaz lahanayı''..2 büyük yaprak ayırıp lavaboda sıcak su da yıkadım..Koydum tabağa..Lahmacun gibi doladım..ve sossuz, tuzsuz yedim..Üstüne de, Kemal Kükrer'in organik elma sirkesinden damlatılmış bir bardak su içtim..Harika geldi bana..
Hani diyorum, hep yemeklerden sonra alışmışık meyve yemeğe..
Biraz da çiğ sebze mi yesek acaba ?
Sevdim bunu..Belki benim fazla kilo almamı bile önler bu..
Yarın akşam da limonlu suya bana bana yiyeceğim; aynen ''kaşık marul'' yer gibi..
Aslında, hiç olmazsa bu tür sebzeleri çiğ tüketmek gerek..
Sebzeleri pişirmek onlardan çoğu şeyi kaybettiriyor, diye biliyorum ben..

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/s...li_pisirme.pdf

kelebek çalısı 02-02-2016 13:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1436994)
Kaç günden beri aklıma takıldı kaldı bu tat..
Dün Çanakkale'nin Pazar pazarında enine boyuna minik, beyaz top gibi damarsız lahana aradım..Köylü kadınlardan birinde buldum..Bir kilo bile gelmez..
Ben daha değişik değerlendirdim ''top gibi, minik beyaz lahanayı''..2 büyük yaprak ayırıp lavaboda sıcak su da yıkadım..Koydum tabağa..Lahmacun gibi doladım..ve sossuz, tuzsuz yedim..Üstüne de, Kemal Kükrer'in organik elma sirkesinden damlatılmış bir bardak su içtim..Harika geldi bana..
Hani diyorum, hep yemeklerden sonra alışmışık meyve yemeğe..
Biraz da çiğ sebze mi yesek acaba ?
Sevdim bunu..Belki benim fazla kilo almamı bile önler bu..
Yarın akşam da limonlu suya bana bana yiyeceğim; aynen ''kaşık marul'' yer gibi..
Aslında, hiç olmazsa bu tür sebzeleri çiğ tüketmek gerek..
Sebzeleri pişirmek onlardan çoğu şeyi kaybettiriyor, diye biliyorum ben..

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/s...li_pisirme.pdf

Size sebzeyi çiğ tüketme konusunda katılıyorum. Kimi insanlarda çiğ sebze bağırsak hareketleri ile ilgili sorun çıkarabiliyormuş. Onlar da hafifçe buharda pisirip öyle tüketebilirler. Ben illa ki zeytinyağı ile midede bulusturmak gerektiğini, kimi sebzelerin bir miktar yağ, zeytinyağı ile vitamin ve minerallerinin çözünerek kana karıştığını zannediyorum. Gerçekten cok işlemden geçen sebzelerde vitamin ve mineral kaybı yüksek olmakta. Yine de insan ağzının alıstığı tadı aradığından pişirme usulünden böyle radikal bir dönüş yapmak zor olabilir.

Lahana gibi karnıbahar da aynı tarife sadık kalınarak tüketilebilir.

Afiyetler olsun.

Jezebel 02-02-2016 14:21

Ben lahana salatasını saf olarak değil de karma olarak yapıyorum.
Eşit miktarda kırmızı lahana ile karıştırıp havuç da ekleyerek.
Genel görüşüm salatada 5 renk bulunması, o yüzden de kırmızı kapya ve o an elimin altında bulunup çiğ tüketebileceğim bir sebze, olmadı elma bile rendeleyebiliyorum.
Sırf lahana sevdasına çekmeceli geniş bir rende bulup aldım.
Bu şekilde kolayca rendelenip hepsi çekmecede birikyor.
Elimizde bulunan veya özellikle salatalar için aldığımız ceviz yağı, fındık yağı, hindistan cevizi yağı, zeytin yağından oluşan bir karışımdan 3 kaşık ekleyip, tat vermesi için limon suyu ( taze sıkılmış) nar ekşisi, üzüm ve elma sirkelerinden birer tatlı kaşığı da ekleyip hercümerç edilir.
Servis için de orta boy birer kase, çatal ve kaşık ( çünkü sosunun lezzeti o sosu kasede terketmenize izin vermiyor) gerekir.
İlk fırsatta resim çekeceğim :)

Jezebel 07-02-2016 20:28

5 Eklenti(ler)
Kabaca böyle :)

Eklenti 594913


Eklenti 594914


Eklenti 594915


Eklenti 594916


Eklenti 594917


Küçük lahana pazarda 1.5 lira.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024