agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Oğmaç (Yum Yum) (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/11551.htm)

çekirdek 04-12-2008 00:22

Oğmaç (Yum Yum)
 
2 Eklenti(ler)
Yum Yum

Aydın'da, özellikle Karacasu'da yapılan çok basit bir ara yiyecektir.
Acilen misafiriniz gelecekse, çayın yanında da koyacak birşeyiniz yoksa sizi on dakikada kurtaracak bir sunumdur.

-Bir adet yufka
-Bir küçük kuru soğan
-Yarım demet maydonoz
-Üç çorba kaşığı rendelenmiş sert peynir
-Bir çay kaşığı karabiber
-Bir kahve fincanı su

Yufkayı fırında ya da başka şekilde gevrekleştirin (köy yufkası kullanırsanız kendine has daha güzel kokulu oluyor).
Gevremiş yufkayı yarım-bir santimetre kareye düşecek kadar ufalayın.
Soğanı içine ya rendeleyin ya da çok incecik doğrayın, maydanozları da.
Peyniri ve karabiberi de eklyip harmanlayın.
Suyu avcunuzla serpip karıştırın, bir kaç aşamada. Karışımı avcunuzda köfte gibi sıkın, dökülüvermiyorsa suyu tamamdır. Çok ıslatıp hamurlaştırmayın yani.

Avcunuzda köfte yapar gibi sıkıp tabağa koyabilirsiniz..

Eklenti 54782

Eklenti 54783

Soğan kokusu istemiyorsanız rendeleme yerine doğrama yapıp tuzlu suyla yıkayarak kullanın.

Bir de; yumyumun başka yerlerde de yapılıp yapılmadığını merak ediyorum, hiç rastlamadım.

susam 04-12-2008 08:19

Çekirdek. Ben Denizli'liliyim. Aydın'a bu kadar yakın olmamıza rağmen yum yuma hiç rastlamadım. Çok lezzetli olduğunu içindekilerden ve köy yufkasının tadından anlayabiliyorum. Bizimkilere bu tarifi vereyim de yapsınlar. Zira taaaa buralarda ne köy yufkası bulabilirim (çünkü Trabzon'da yaşıyorum), ne de bunu yedirebilecek birini.

hassoman 04-12-2008 09:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çekirdek (Mesaj 326510)
yumyumun başka yerlerde de yapılıp yapılmadığını merak ediyorum, hiç rastlamadım.

Denizli-Buldan'da adı oğmaç olarak yapılıyormuş...

Oğmaç: Kuru yufka kırıntısı, peynir ve soğan karıştırılır, üzerine su serpilir, avuçta sıkılır.

Bknz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Buldan,_Denizli

hozat 23-01-2011 14:04

Bence denemekte yarar var, yöresel özellik taşıdığı için, yaygınlaşmalı derim.

ismail seyrek 23-01-2011 15:01

Urfa'da eskiden (30-40 yıl önce) yapılırdı. Adına döğmeç denilirdi. Şimdi yapılıyormu bilmiyorum ama öğreneceğim.
Günlük tüketilen ekmek sac ekmeği (yufka ekmek) olduğundan, her yemekten sonra sofrada kalan kırıntılar toplanır.
Bir-iki günlük kırıntı ekmek,
sert yöre peyniri,
yeşil veya kuru soğan,
maydanoz,
nane,
karabiber
bir kaşık reçel (yöredeki biber-isot salçasının adı reçel)
bir adet domates
karıştırılarak yoğrulduktan sonra sıkım yapılarak yenirdi.
Çocukluğumda ilk yaptığım yemek sayılır. O yüzden hiç unutmam.

hozat 23-01-2011 15:58

sn. ismail seyrek,

Birde pişmiş yufkayla "sırın" denilen bir yemek vardır.

biliyorsan tarifini yazar mısın?

ismail seyrek 23-01-2011 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hozat (Mesaj 746240)
sn. ismail seyrek,

Birde pişmiş yufkayla "sırın" denilen bir yemek vardır.

biliyorsan tarifini yazar mısın?

Sevgili Hocam,
"sırın" yemek olarak ilk kez duyduğum bir şey. Başka ipucu var mı? Belki başka isimle biliniyor olabilir. Yufka ekmek en geleneksel ekmek türü olduğundan çok çeşitli şeyler yapılır.

hozat 23-01-2011 20:01

Sn.ismail Seyrek,

Bildiğim kadarını tarif edeyim.

Yufka ekmeği iki parmak şeritler halinde kesilir,
Bu uzun şerirtler, silindir şeklinde sarılır ve tepsiye diklemesine tepsi doluncaya kadar sıralanır.
Üzerine, çok koyu olmayan sulandırılmış sarmısaklı yoğurdun yarısı dökülür, bir süre bekletilir.
Sonra yoğurdun geri kalanı ilave edilir.

Üzerine, tavada kızdırılan teryağı ve kırmızı biber gezdirilerk servis yapılır.
sanıyorum eksiğim yok.Bilirsniz diye sizden de bir tarif almak istemiştim.

tavada kızdır

hozat 23-01-2011 20:10

Fotoğrafta görülen bir başka türü galiba, sırının özelliği silindir şeklinde sarılması ve mutlaka yoğurtlu olmasıdır.

csydn 23-01-2011 20:20

1 Eklenti(ler)
Bükmeli sırın
# 4 su bardağı un # 1.5 su bardağı su # Yarım kg yoğurt # 3 diş sarımsak # 2 çorba kaşığı tereyağı # Tuz, kırmızı pulbiber

* Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp tuz ve su ilave ederek yoğurun. * Hamurdan bezeler koparıp orta kalınlıkta yufkalar açın. Yufkaları sac üzerinde pişirin. Rulo şeklinde sarıp ikişer santim arayla kesin. Ruloları dik olarak geniş ve derin kenarlı bir kaba yan yana sıkıca dizerek yerleştirin. * Sarımsakları ezip yoğurtla çırpın. Yufka rulolarının üzerine dökün. Tereyağını bir tavada kızdırıp pulbiber ekleyin. Biberli yağı yoğurdun üzerine gezdirip servis yapın.


İlk tarifteki de yoğurtlu ama ilk resimdeki cevizli galiba.
Saygılar

ismail seyrek 23-01-2011 20:52

Sevgili Hozat hocam,
İsmini hatırlayamadım ama bizde sırın denmiyor.(30 yıl uzak kalınca..) Ama rulo şeklinde sizin tarifinize uygun yapılanı var.
Ayrıca kızgın saca dökülerek sıvı kıvamlı hamurdan pişirilen ve rulo şeklinde kesilip, tepsiye
dizildikten sonra üzerine ceviz ve pekmez ya da şerbet dökülerek yapılan şıllık tatlısı var.

hozat 23-01-2011 22:29

Evet csydn,
ikinci anlatım ve fotoğraf bizim yörede yapılanın aynısı.

İlgin için teşekkürler.

Benol Hazaroğlu 22-07-2012 11:40

Yöresel olarak bu Gümüşhane'nindir.
İsmi Siron olarak geçer.
Orada minzi ile de yapılan tarifi vardır.
Trabzon'da hazır olarak fırında kurutulmuşu satılmaktadır.
Eskiden çocukluğumda evde yufkalar bu şekilde hazırlanır fırında kızartılır. Tepsiye ayni şekilde dizilip et veya tavuk suyuyla ıslatılır. Üzerine et veya tavuk haşlanıp didilir.
Bol kırmızı biberli tereyağı dağlanırdı. Bu yapılana ıslama denirdi.

Şimdi olsada yesem. Çok çok lezzetli olurdu.

Lale Teyze 15-04-2018 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çekirdek (Mesaj 326510)
Yum Yum
Bir de; yumyumun başka yerlerde de yapılıp yapılmadığını merak ediyorum, hiç rastlamadım.

Anne tarafım Adanalı, çocukluğumun bir kısmı Adana'da geçti (en az 55 yıl önce). Tarifinizin tıpatıp aynısı yapılırdı, adı da Tekummaç ...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024