04-12-2008, 00:22 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Oğmaç (Yum Yum)
Yum Yum Aydın'da, özellikle Karacasu'da yapılan çok basit bir ara yiyecektir. Acilen misafiriniz gelecekse, çayın yanında da koyacak birşeyiniz yoksa sizi on dakikada kurtaracak bir sunumdur. -Bir adet yufka -Bir küçük kuru soğan -Yarım demet maydonoz -Üç çorba kaşığı rendelenmiş sert peynir -Bir çay kaşığı karabiber -Bir kahve fincanı su Yufkayı fırında ya da başka şekilde gevrekleştirin (köy yufkası kullanırsanız kendine has daha güzel kokulu oluyor). Gevremiş yufkayı yarım-bir santimetre kareye düşecek kadar ufalayın. Soğanı içine ya rendeleyin ya da çok incecik doğrayın, maydanozları da. Peyniri ve karabiberi de eklyip harmanlayın. Suyu avcunuzla serpip karıştırın, bir kaç aşamada. Karışımı avcunuzda köfte gibi sıkın, dökülüvermiyorsa suyu tamamdır. Çok ıslatıp hamurlaştırmayın yani. Avcunuzda köfte yapar gibi sıkıp tabağa koyabilirsiniz.. Soğan kokusu istemiyorsanız rendeleme yerine doğrama yapıp tuzlu suyla yıkayarak kullanın. Bir de; yumyumun başka yerlerde de yapılıp yapılmadığını merak ediyorum, hiç rastlamadım. |
04-12-2008, 08:19 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Çekirdek. Ben Denizli'liliyim. Aydın'a bu kadar yakın olmamıza rağmen yum yuma hiç rastlamadım. Çok lezzetli olduğunu içindekilerden ve köy yufkasının tadından anlayabiliyorum. Bizimkilere bu tarifi vereyim de yapsınlar. Zira taaaa buralarda ne köy yufkası bulabilirim (çünkü Trabzon'da yaşıyorum), ne de bunu yedirebilecek birini. |
04-12-2008, 09:46 | #3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Oğmaç: Kuru yufka kırıntısı, peynir ve soğan karıştırılır, üzerine su serpilir, avuçta sıkılır. Bknz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Buldan,_Denizli |
|
23-01-2011, 15:01 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Urfa'da eskiden (30-40 yıl önce) yapılırdı. Adına döğmeç denilirdi. Şimdi yapılıyormu bilmiyorum ama öğreneceğim. Günlük tüketilen ekmek sac ekmeği (yufka ekmek) olduğundan, her yemekten sonra sofrada kalan kırıntılar toplanır. Bir-iki günlük kırıntı ekmek, sert yöre peyniri, yeşil veya kuru soğan, maydanoz, nane, karabiber bir kaşık reçel (yöredeki biber-isot salçasının adı reçel) bir adet domates karıştırılarak yoğrulduktan sonra sıkım yapılarak yenirdi. Çocukluğumda ilk yaptığım yemek sayılır. O yüzden hiç unutmam. |
23-01-2011, 18:59 | #7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
"sırın" yemek olarak ilk kez duyduğum bir şey. Başka ipucu var mı? Belki başka isimle biliniyor olabilir. Yufka ekmek en geleneksel ekmek türü olduğundan çok çeşitli şeyler yapılır. |
|
23-01-2011, 20:01 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sn.ismail Seyrek, Bildiğim kadarını tarif edeyim. Yufka ekmeği iki parmak şeritler halinde kesilir, Bu uzun şerirtler, silindir şeklinde sarılır ve tepsiye diklemesine tepsi doluncaya kadar sıralanır. Üzerine, çok koyu olmayan sulandırılmış sarmısaklı yoğurdun yarısı dökülür, bir süre bekletilir. Sonra yoğurdun geri kalanı ilave edilir. Üzerine, tavada kızdırılan teryağı ve kırmızı biber gezdirilerk servis yapılır. sanıyorum eksiğim yok.Bilirsniz diye sizden de bir tarif almak istemiştim. tavada kızdır |
23-01-2011, 20:20 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-12-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 41
|
Bükmeli sırın # 4 su bardağı un # 1.5 su bardağı su # Yarım kg yoğurt # 3 diş sarımsak # 2 çorba kaşığı tereyağı # Tuz, kırmızı pulbiber * Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp tuz ve su ilave ederek yoğurun. * Hamurdan bezeler koparıp orta kalınlıkta yufkalar açın. Yufkaları sac üzerinde pişirin. Rulo şeklinde sarıp ikişer santim arayla kesin. Ruloları dik olarak geniş ve derin kenarlı bir kaba yan yana sıkıca dizerek yerleştirin. * Sarımsakları ezip yoğurtla çırpın. Yufka rulolarının üzerine dökün. Tereyağını bir tavada kızdırıp pulbiber ekleyin. Biberli yağı yoğurdun üzerine gezdirip servis yapın. İlk tarifteki de yoğurtlu ama ilk resimdeki cevizli galiba. Saygılar |
23-01-2011, 20:52 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Hozat hocam, İsmini hatırlayamadım ama bizde sırın denmiyor.(30 yıl uzak kalınca..) Ama rulo şeklinde sizin tarifinize uygun yapılanı var. Ayrıca kızgın saca dökülerek sıvı kıvamlı hamurdan pişirilen ve rulo şeklinde kesilip, tepsiye dizildikten sonra üzerine ceviz ve pekmez ya da şerbet dökülerek yapılan şıllık tatlısı var. |
22-07-2012, 11:40 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Yöresel olarak bu Gümüşhane'nindir. İsmi Siron olarak geçer. Orada minzi ile de yapılan tarifi vardır. Trabzon'da hazır olarak fırında kurutulmuşu satılmaktadır. Eskiden çocukluğumda evde yufkalar bu şekilde hazırlanır fırında kızartılır. Tepsiye ayni şekilde dizilip et veya tavuk suyuyla ıslatılır. Üzerine et veya tavuk haşlanıp didilir. Bol kırmızı biberli tereyağı dağlanırdı. Bu yapılana ıslama denirdi. Şimdi olsada yesem. Çok çok lezzetli olurdu. |
15-04-2018, 09:29 | #14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-09-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
|
Anne tarafım Adanalı, çocukluğumun bir kısmı Adana'da geçti (en az 55 yıl önce). Tarifinizin tıpatıp aynısı yapılırdı, adı da Tekummaç ... |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|