agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler
  • 1 Gönderen çekirdek
  • 1 Gönderen hassoman
  • 1 Gönderen ismail seyrek
  • 1 Gönderen hozat
  • 1 Gönderen hozat
  • 1 Gönderen ismail seyrek
  • 4 Gönderen Benol Hazaroğlu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-12-2008, 00:22   #1
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
Galeri: 14
Oğmaç (Yum Yum)

Yum Yum

Aydın'da, özellikle Karacasu'da yapılan çok basit bir ara yiyecektir.
Acilen misafiriniz gelecekse, çayın yanında da koyacak birşeyiniz yoksa sizi on dakikada kurtaracak bir sunumdur.

-Bir adet yufka
-Bir küçük kuru soğan
-Yarım demet maydonoz
-Üç çorba kaşığı rendelenmiş sert peynir
-Bir çay kaşığı karabiber
-Bir kahve fincanı su

Yufkayı fırında ya da başka şekilde gevrekleştirin (köy yufkası kullanırsanız kendine has daha güzel kokulu oluyor).
Gevremiş yufkayı yarım-bir santimetre kareye düşecek kadar ufalayın.
Soğanı içine ya rendeleyin ya da çok incecik doğrayın, maydanozları da.
Peyniri ve karabiberi de eklyip harmanlayın.
Suyu avcunuzla serpip karıştırın, bir kaç aşamada. Karışımı avcunuzda köfte gibi sıkın, dökülüvermiyorsa suyu tamamdır. Çok ıslatıp hamurlaştırmayın yani.

Avcunuzda köfte yapar gibi sıkıp tabağa koyabilirsiniz..

Name:  P1010233.JPG
Views: 3636
Size:  57.0 KB

Name:  P1010234.JPG
Views: 3385
Size:  56.5 KB

Soğan kokusu istemiyorsanız rendeleme yerine doğrama yapıp tuzlu suyla yıkayarak kullanın.

Bir de; yumyumun başka yerlerde de yapılıp yapılmadığını merak ediyorum, hiç rastlamadım.

mrduran beğendi.
çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2008, 08:19   #2
Ağaç Dostu
 
susam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
Çekirdek. Ben Denizli'liliyim. Aydın'a bu kadar yakın olmamıza rağmen yum yuma hiç rastlamadım. Çok lezzetli olduğunu içindekilerden ve köy yufkasının tadından anlayabiliyorum. Bizimkilere bu tarifi vereyim de yapsınlar. Zira taaaa buralarda ne köy yufkası bulabilirim (çünkü Trabzon'da yaşıyorum), ne de bunu yedirebilecek birini.

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2008, 09:46   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çekirdek Mesajı Göster
yumyumun başka yerlerde de yapılıp yapılmadığını merak ediyorum, hiç rastlamadım.
Denizli-Buldan'da adı oğmaç olarak yapılıyormuş...

Oğmaç: Kuru yufka kırıntısı, peynir ve soğan karıştırılır, üzerine su serpilir, avuçta sıkılır.

Bknz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Buldan,_Denizli

mrduran beğendi.
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 14:04   #4
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Bence denemekte yarar var, yöresel özellik taşıdığı için, yaygınlaşmalı derim.

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 15:01   #5
Ağaç Dostu
 
ismail seyrek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 121
Galeri: 27
Urfa'da eskiden (30-40 yıl önce) yapılırdı. Adına döğmeç denilirdi. Şimdi yapılıyormu bilmiyorum ama öğreneceğim.
Günlük tüketilen ekmek sac ekmeği (yufka ekmek) olduğundan, her yemekten sonra sofrada kalan kırıntılar toplanır.
Bir-iki günlük kırıntı ekmek,
sert yöre peyniri,
yeşil veya kuru soğan,
maydanoz,
nane,
karabiber
bir kaşık reçel (yöredeki biber-isot salçasının adı reçel)
bir adet domates
karıştırılarak yoğrulduktan sonra sıkım yapılarak yenirdi.
Çocukluğumda ilk yaptığım yemek sayılır. O yüzden hiç unutmam.

mrduran beğendi.
ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 15:58   #6
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
sn. ismail seyrek,

Birde pişmiş yufkayla "sırın" denilen bir yemek vardır.

biliyorsan tarifini yazar mısın?

mrduran beğendi.
hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 18:59   #7
Ağaç Dostu
 
ismail seyrek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 121
Galeri: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hozat Mesajı Göster
sn. ismail seyrek,

Birde pişmiş yufkayla "sırın" denilen bir yemek vardır.

biliyorsan tarifini yazar mısın?
Sevgili Hocam,
"sırın" yemek olarak ilk kez duyduğum bir şey. Başka ipucu var mı? Belki başka isimle biliniyor olabilir. Yufka ekmek en geleneksel ekmek türü olduğundan çok çeşitli şeyler yapılır.

ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 20:01   #8
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Sn.ismail Seyrek,

Bildiğim kadarını tarif edeyim.

Yufka ekmeği iki parmak şeritler halinde kesilir,
Bu uzun şerirtler, silindir şeklinde sarılır ve tepsiye diklemesine tepsi doluncaya kadar sıralanır.
Üzerine, çok koyu olmayan sulandırılmış sarmısaklı yoğurdun yarısı dökülür, bir süre bekletilir.
Sonra yoğurdun geri kalanı ilave edilir.

Üzerine, tavada kızdırılan teryağı ve kırmızı biber gezdirilerk servis yapılır.
sanıyorum eksiğim yok.Bilirsniz diye sizden de bir tarif almak istemiştim.

tavada kızdır

mrduran beğendi.
hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 20:10   #9
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Fotoğrafta görülen bir başka türü galiba, sırının özelliği silindir şeklinde sarılması ve mutlaka yoğurtlu olmasıdır.

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 20:20   #10
Ağaçsever
 
csydn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-12-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 41
Bükmeli sırın
# 4 su bardağı un # 1.5 su bardağı su # Yarım kg yoğurt # 3 diş sarımsak # 2 çorba kaşığı tereyağı # Tuz, kırmızı pulbiber

* Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp tuz ve su ilave ederek yoğurun. * Hamurdan bezeler koparıp orta kalınlıkta yufkalar açın. Yufkaları sac üzerinde pişirin. Rulo şeklinde sarıp ikişer santim arayla kesin. Ruloları dik olarak geniş ve derin kenarlı bir kaba yan yana sıkıca dizerek yerleştirin. * Sarımsakları ezip yoğurtla çırpın. Yufka rulolarının üzerine dökün. Tereyağını bir tavada kızdırıp pulbiber ekleyin. Biberli yağı yoğurdun üzerine gezdirip servis yapın.


İlk tarifteki de yoğurtlu ama ilk resimdeki cevizli galiba.
Saygılar

Eklenen Resimler
 
csydn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 20:52   #11
Ağaç Dostu
 
ismail seyrek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 121
Galeri: 27
Sevgili Hozat hocam,
İsmini hatırlayamadım ama bizde sırın denmiyor.(30 yıl uzak kalınca..) Ama rulo şeklinde sizin tarifinize uygun yapılanı var.
Ayrıca kızgın saca dökülerek sıvı kıvamlı hamurdan pişirilen ve rulo şeklinde kesilip, tepsiye
dizildikten sonra üzerine ceviz ve pekmez ya da şerbet dökülerek yapılan şıllık tatlısı var.

mrduran beğendi.
ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 22:29   #12
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Evet csydn,
ikinci anlatım ve fotoğraf bizim yörede yapılanın aynısı.

İlgin için teşekkürler.

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2012, 11:40   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Yöresel olarak bu Gümüşhane'nindir.
İsmi Siron olarak geçer.
Orada minzi ile de yapılan tarifi vardır.
Trabzon'da hazır olarak fırında kurutulmuşu satılmaktadır.
Eskiden çocukluğumda evde yufkalar bu şekilde hazırlanır fırında kızartılır. Tepsiye ayni şekilde dizilip et veya tavuk suyuyla ıslatılır. Üzerine et veya tavuk haşlanıp didilir.
Bol kırmızı biberli tereyağı dağlanırdı. Bu yapılana ıslama denirdi.

Şimdi olsada yesem. Çok çok lezzetli olurdu.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2018, 09:29   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-09-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çekirdek Mesajı Göster
Yum Yum
Bir de; yumyumun başka yerlerde de yapılıp yapılmadığını merak ediyorum, hiç rastlamadım.
Anne tarafım Adanalı, çocukluğumun bir kısmı Adana'da geçti (en az 55 yıl önce). Tarifinizin tıpatıp aynısı yapılırdı, adı da Tekummaç ...

Lale Teyze Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024