26-11-2007, 19:38 | #1 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
|
Yeşil salsa sosu
TOMATİLLO Azteklerin İ.Ö. 800’den beri kullandığı tomatilloya Aztek dilinde ‘yuvarlak ve tombul’ anlamına gelen 'tomatl' denirmiş. Yeni Dünya’ya gelen Avrupalılar yerel yiyecekler hakkında yazarken genellikle isimleri karıştırırlarmış. Domates ve tomatillonun isimlerini karıştıkları düşünülse de o dönem belgelerinde geçen 'tomatl' kelimesinin genellikle tomatilloya karşılık geldiği düşünülüyor. Avrupalılar arasında domates bu meyveden daha çok beğeni toplamış ve İtalya’ya getirildiğinde Akdeniz ikliminde iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfakları her ülkede yayılmaya başlayınca büyük Meksika ailelerin ziyafet sofralarında kalmayıp birçok restoranda kullanılmaya başlamış. Hafif ekşi tadıyla Meksika salsalarının vazgeçilmez malzemelerinden bir olan tomatillo lezzetini belirginleştirmek için pişmiş olarak tüketilebildiği gibi çiğ olarak da kullanılabiliyor. Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Eğer kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete koyarsanız bu sürenin uzayabileceğini okudum. Ayrıca, yine hava almayan bir poşette bütün veya dilimlenmiş olarak dondurmak da mümkün. Tabii dilimlenmiş olarak dondurursanız besin değerlerinin çoğunu ve belki tadının da bir bölümünü kaybedeceğini akılda tutmak lazım. Yaklaşık 34 gramlık ortalama bir tomatillonun bazı besin değerleri ise şöyle: Kalori 10.88 Protein (g) 0.326 Karbonhidrat (g) 1.986 Kolesterol (mg) 0 Sodyum (mg) 0.340 C Vitamini (mg) 3.978 İşte size tomatilloyu kullanabileceğimiz bir salsa tarifi .... Meksika mutfağında tomatillo daha çok canlı yeşil rengi ve ekşiliği için kullanılıyor. Yeşil tomatillo sosu ızgara et, balık ve tavukların yanına çok yakışıyor. Meksika mutfağının ünlü sosu ‘salsa verde’nin ana malzemesi tam olgunlaşmamış olan yeşil tomatillo. Yeşil tomatillonun keskince mayhoşluğu ile acı biber, soğan, sarımsak ve taze kişniş gibi lezzetlerin birleşmesi sonucu son derece ferah, iç açıcı ve hafif bir sos elde ediliyor. Salsa Verde 10-12 adet tomatillo 1-2 ufak taze soğan başı, 1-2 diş taze sarımsak 1 acı sivri biber (veya iki sivri biber ve biraz yeşil acı biber sosu jalapeno vb.) 1 avuç taze kişniş (veya maydanoz, dereotu, taze nane seçeneklerinden biri) 1 çorba kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı tuz, istenirse karabiber Tomatillo, taze soğan, sarımsak, sivri biber ve otları çok ince kıyın. Tüm malzemeyi mümkünse robotta iyice bibirine karıştırın, buzdolabında bir süre bekletin. Eğer tomatillolar çok yeşil ise 10 dakika kadar az suda haşlayıp sonra makineden geçirin. Renkleri sararmış olgun iseler, sivri biber yerine kırmızı biber, soğan yerine kırmızı soğan ekleyerek sosun rengini biraz kızıllaştırabilirsiniz. Kaynak: www. omercanorganik.blogstop.com Afiyet olsun; bu arada ilk iki foto internetten, üçüncüsü bahçemden... |
21-12-2017, 17:04 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Salsa tarifim: Tarifte gördüğünüz kadar tomatillo (tomatiyo okunur) 2-3 tane acı biber (közlenmiş olursa iyi olur) İrice bir domates Orta boy kırmızı soğan Maydanoz (geleneksel tarif mutlaka kişnişle yapılmalı) Pembe tuz Limon (geleneksel tarif için taze lime kullanılmalı) Zeytinyağı Tomatilloları rondoda çektim. Ne kadar çok çekilirse, o kadar sulu olacaktır. Ben biraz sulu seviyorum. Bu şekilde, tomatillo parçaları da eriyik kıvamına geliyor. Biber, domates, maydanoz ve soğanı rondoya ekleyip parçalar dişe dokunur olacak şekilde çektim. Kendi damak tadıma göre tuz, limon ve az miktarda zeytinyağı ekledim. Tam buğday unundan yapılma makarnanın üstüne beyaz peynir, iri doğranmış domates ve taze marulla birlikte gezdirerek yedik. Salsa, aslında mısır unundan yapılma cipsle çok tüketilir ama biz çok nadiren cips yediğimiz için kullanım alanlarımız farklı oluyor. Bu tarifte kullanılan malzemelerin çeşit isimleri aşağıdaki gibidir: Tomatillo: Toma Verde Domates: Italian Heirloom Biber: Buena Mulata Maydanoz: Bezirci Soğan: Organik market soğanı Not: Maydanoz hariç, tomatillodan sonra eklenecek sebzeleri közlerseniz lezzet boyutu derinleşecektir. |
|
|