15-09-2007, 19:16 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kompostolar
Ramazan'da hemen her gün masamızdan eksik olmayan bir komposto tarifini sizlerle de paylaşmak istedim. Değişik tarifleri paylaşırsanız sevinirim. Tarifini vereceğim kompostoyu ilk olarak Beyoğlu Lades Lokantasında görmüş ve tatmıştık.(Eşimle) Sonra bizde alışkanlık yapan bir tat oldu. Sizlerin de beğeneceğinizi umuyorum. - Öncelikle herhangi bir meyve ile veya meyve kurusu ile bildiğiniz kompostoyu sizin sevdiğiniz şeker oranıyla hazırlayın. Ben en çok elma kompostosuyla seviyorum. - İçine iki tane karanfil ve bir kabuk tarçın da koyabilirsiniz. - Pişirdiğiniz komposto ılınınca buzdabına kaldırın. - Sofraya gelmeden hemen önce içerisine muz, kivi, şeftali dilimleyin.(Siz istediğiniz meyveleri ekleyebilirsiniz ama bence en çok bunlar yakışıyor) - Kaselere bolca nar tanesi koyduktan sonra bu meyveli kompostoyu pay edin. Hem rengarenk görüntüsüyle hem de lezzetiyle vazgeçemeyeceğiniz bir tat olacağından eminim. Yarın hazırlarken fotoğraflayıp eklerim. (Gripten kırıldığım için hazırlayamadım) Afiyet olsun Düzenleyen aybala : 09-10-2007 saat 13:08 |
09-10-2007, 11:51 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Kompostolara rağbet yok gördüğüm kadarıyla kimse komposto da (bakla gibi) sevmiyor. Oysa o kadar faydalı ki... Hastalara bile ilk yemeğe geçtiklerinde komposto verilir hemen. Kan yapıcıdır Sizleri özendirip bilmediğim yeni tarifler almaya çalışıyorum. Benim komposto tarifimi nihayet fotoğraflayabildim. Bir deneyin bakın tadına, beğenip beğenmediğinizi de yazın olur mu? Karışık meyveli komposto - Öncelikle elmaları diğer meyvelerle uyumlu olsun diye dilim dilim doğrayın. - Bir iki karanfil veya bir parça kabuk tarçınla yeteri kadar suyla kaynatın. - Kokusu gelmeye başlayınca arzu ettiğiniz kadar şeker ekleyin. - Bir iki taşım daha kaynayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın. - Hazırladığınız komposto soğuyunca, dilim dilim kestiğiniz arzu ettiğiniz meyveleri içine ekleyin. Bu kompostonun, muz, kivi ve nar olmazsa olmaz meyveleri bence. Şeftali de oldukça yakışıyor. - Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra kaselere koyup servis yapın. Pişmiş kompostoya da çiğ meyve eklenir mi demeyin bir kere deneyin bakalım beğenecek misiniz? İlk Beyoğlu Lades Lokantasında görmüştüm bu kompostoyu. Eşim çok beğenince evde denemeye karar verdim. İlk denemem hüsran olmuştu çünkü sıcak kompostoya eklemiştim meyveleri ve muzlar eriyip gitmişti, meyveler renklerini kaybetmişti. Sonra doğrusunu buldum ve aynı lezzeti yakaladım sanıyorum. Afiyet olsun |
09-10-2007, 13:04 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Sevgili Limon çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Kompostoya bayılırım. En kısa zamanda deniyecem. Dün kayısı yapmıştık. Evde hangi meyveler varsa karıştırıp yapıyorum. Ama çiğ olarak hiç denemedim. |
09-10-2007, 14:01 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
|
Sevgili Limon bende bu kategoriyle ilgiliyim. Ben de deneyeceğim. Komposto en hafif ve sağlıklı tatlı türü, sevmeyenlerde bir an önce sevmeye başlasalar iyi olur. |
09-10-2007, 16:54 | #5 |
kavakyeli
Giriş Tarihi: 28-09-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 5
|
Bir tarif de benden yapın ama beni çağırmayı unutmayın Çilek Kompostosu: Yapimi asiri derecede kolay, ancak nedense turk mutfaginda, evlerimizde pek yapilmayan, bilinmeyen bir komposto cesidi cilek kompostosu. Cilegin tadina farkli bir sekilde varmak istiyorsaniz mutlaka deneyin. Klasik olarak pilavlarin, et yemeklerinin yaninda cok iyi gidiyor. Malzemeler: 500gr. Cilek 3/4 su bardagi seker 3 su bardagi su Yapilisi: 1. Sekerle suyu genisce bir tencereye koyup kaynamaya birakin. 2. Bu arada cilekleri ayiklayip yikadiktan sonra cok buyuk olanlari ikiye uce bolup hazir hale getirin. 3. Sekerli su kaynamaya basladiktan sonra cilekleri icine atip bir tasim daha kaynattiktan hemen sonra ocaktan alin.(fazla pisirirseniz cilekler dagilir) 4. Kompostoyu baska bir buyuk cam kaseye bosaltin. Hatta isterseniz sicakliktan pismeye devam etmesini onlemek icin baska genis bir legen veya plastik kaba soguk su ve buz koyup komposto kasesini ustune oturtarak daha kisa surede sogumasini saglayabilirsiniz. 5. Sogtuma islemine buzdolabinda devam edip. Iyice sogusuktan sonra ufak kaselerde servis yapin. not: isterseniz kompostalarinizi sofraya yerlestirdikten sonra ikram etmeden bir kac muz dilimi ilave edip farkli bir tat olusturabilirsiniz. |
09-10-2007, 18:54 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Şimdi Ayva zamanı yeni yeni olmaya başlıyorlar. Ayva Kompostosu Malzemeler 4 Kişilik 2 Ayva ½ kg şeker 4 su bardağı su 2-3 Karanfil İsteğe göre Kabuk Tarçın-Zerdeçal -Zencefil. HAZIRLANIŞI Ayvaların kabuklarını soyun, ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz şekilde doğrayın. karanfili ekleyin, meyveler yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyu kaynatıp, şekeri ekleyin, 1 dakika kaynadıktan sonra ayva çekirdeklerini ve karanfili ekleyin, 10 dakika kaynattıktan sonra ayvaları ve kabuklarını ilave edin. Ağır ateşte 25 dakika kaynatın. Ayvalar piştikten sonra, iyice soğuyana kadar tencerenin kapağını kapalı tutun. |
25-10-2007, 09:42 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Elfogi ayva kompostonu düdüklü tencerede daha kısa zamanda lokum gibi pişirebilirsin. Malzemelerin hepsini bir iki adette karanfil tanesini atıp düdüklü tencerenizi kapatın. Düdük sesinden sonra beş dakika pişirin ve altını söndürün. Bu kadar ... Benim en çok yapmaya çalıştığım kompostodur. Sevgili Limon un tarifide çok güzel görünüyor bende en kısa zamanda deneyeceğim. Farklı ve sağlıklı her tarifi mutlaka uygulamaya çalışırım. Ellerinize sağlık. |
|
|