29-09-2011, 21:54 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Yeşil Mercimekli Hamur Çorbası
Bu tarif esasen evde hazırlanmış ve küçücük kesilip kurutulmuş hamur ile yapılır ancak ben bu hamuru yapamadığımdan ve kolaya kaçtığımdan, arpa şehriye ile hazırlanmış halini yazacağım. Bu tarifi babaannem kesme hamur ile yapar; bize öğreten de odur. Bu yüzden çorbanın adı evde "babaanne çorbası" diye geçer Malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek 6 su bardağı su 2 avuç arpa şehriye 1 kase yoğurt 3 iri diş sarımsak 1 dolu çorba kaşığı salça Ayçiçek yağı Kuru nane Tuz Yeşil mercimekler tuz konmadan yumuşayana kadar haşlanır, saldığı siyah su SÜZÜLMEZ. Yumuşayınca içine 2 avuç arpa şehriye atılır ve tuzu eklenir. 5 dakika da böyle kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve 10-15 dk kadar beklemeye bırakılır. Bu esnada malzemeler şiştiği için çorbanın suyu azalmış olabilir, sıcak su ekleyebilirsiniz. Bu arada kenarda 1 kase sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Diğer bir kenarda ise salça ve kuru nane, yağla kavrulur. Demlenen çorbaya sarımsaklı yoğurt yavaş yavaş eklenir. (Yoğurdun bir anda kesilmemesi için çorbanın suyundan bir kepçe alıp yoğurdu ılıştırın, böyle yapa yapa ılıştırarak ekleyin.) Ardından kavurduğunuz salça sosunu dökün ve karıştırın. Servise hazırdır. Afiyet olsun. |
02-10-2011, 18:26 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Ailecek çorbaları çok severiz. Yaz kış evde çorba yapılır. Bu tarifi bugün denedim. Çok beğendik. Artık çorba tariflerim arasında yerini aldı. Sevgili Nariel çok teşekkürler. Not: Şehriye yerine, evde kesilmiş erişte kullandım. Düzenleyen zenfree : 02-10-2011 saat 18:27 Neden: ekleme |
02-10-2011, 22:20 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Yukarıdaki yoğurtlu tarifi duymuştum ama sıcağının çorbasını yapmamıştım (yazlık soğuk çorba yapmıştım). Yeşil mercimek kışın vazgeçilmezimiz, ilk fırsatta deneyeceğim. Yeşil mercimeği genelde erişte ile yapıyorum, bazen elimde minik bir top sadece un, su ve tuzdan minik bir top hamur yapıp, kaynayan çorbanın içine minik minik çimdiklerle atıyorum ama en çok da mantı kattığımı seviyorum. Buzlukta mantı varsa, minik bir avuç mantıyı henüz çözülmemişken bıçakla küçük parçalara bölüyorum (sertken kesilmesi daha kolay oluyor, dondurulmamış mantı da kullanılabilir), hem çorba içinde kıvamı çok güzel oluyor hem de kıyma ile yemeğe tad katıyor, başka çorbalarda da denemenizi tavsiye ederim. |
02-10-2011, 23:52 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Yeşilyurt, Muğla
Mesajlar: 30
|
Elinize sağlık, çok güzel görünüyor... bizim evde de hep anneanne, babaanne yapar, kesme erişteyle ve benim favori yemeklerimden biridir.. Otelde yemek yaptığım zamanlarda sık yapardım, yabancılara yoğurtlu çorba olarak çok garip gelse de sofrada kaldığı pek olmazdı.. Amasya - Çorum civarında yapılıyor bildiğim kadarıyla ve "çatal çorba" olarak biliniyor.. |
05-05-2012, 14:04 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
Bizim evde de çocukların sevdigi şekil şöyle:mercimek yemek gibi pişirilir.Altına makarna haşlanır,tabağa alınır.Üzerine mercimek sos yerine dökülür, en üste de biftek/köfte ile servis edilir. |
18-05-2012, 20:53 | #6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|