17-11-2008, 17:04 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Borç çorbası
Sevgili Adalet hanım. Yediğiniz nasıl bir borç çorbasıydı? Etlimi, etsizmi? Veya lahanalımı ,yoksa mantarlımı? Tarifini ona göre vericem. |
17-11-2008, 17:14 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Borç çorbası (Ukrayna mutfağı)
Ankara'da yediğim Borç çorbasını bir türlü tutturamadım, içinde kereviz, patates, havuç, lahana vardı, suyu berrak ve çok lezzetliydi, arzuya bağlı yerken krema ilave edilebiliyordu. Bu kadar tarif ile çorbayı tanımışsınızdır, bilenlerinizde çoktur ama ben aynı lezzeti yakalamak istiyorum. Ankara'da Kale'de restore edilmiş eski bir bina olduğunu hatırlıyorum restoranın, çok elit bir yerdi. Belki gidenleriniz vardır, tarifde almış olabilirler kimbilir. Şimdi sanki Kale Restorant gibi geldi aklıma, yanılıyor olabilirim. |
17-11-2008, 18:49 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Borç çorbası (Ukrayna mutfağı) Malzemeler: 1 lt su 500 gr kemikli dana eti 1/2 çay bardağı sıvı yağ veya 2 yemek kaşığı erinmiş tereyağı 1 büyük kırmızı pancar 300-400 gr lahana 3 patates 1 soğan 2 ortaboy havuç 1 maydonoz kökü (isteğe göre) 1/2 kereviz 1 yemek kaşığı domates salçası (ben 1,5 kullanıyorum) 1 yemek kaşığı un 2 çay kaşığı sirke 3-4 diş sarımsak şeker,tuz 4 yemek kaşığı krema karabiber 1 defne yaprağı maydonoz ve dereotu. Hazırlanışı: Kemikli etten bulyon hazırlanır.Kibrit çöpü şeklinde doğranmış soğan, havuç, kereviz ve maydonoz kökü kızdırılmış yağda çevrilir. Pancarı (kibrit şeklinde doğranmış) ayrı bir tencerede kapağını kapatarak pişiriyoruz. Biraz piştikten sonra üzerine yağ, salça, şeker, sirke ve biraz bulyon ilave ediyoruz. Yağda çevirdiğimiz malzemeleri de üzerine ilave ederek pişmeye bırakıyoruz. Kaynamakta olan et bulyonuna dilimlenmiş patates ,3-5 dakika sonra da erişte şeklinde doğranmış beyaz lahanayı ilave ediyoruz. Kısık ateşte 10 dakika piştikten sonra önceden pişirdiğimiz sebzeleri de patates lahana karışımlı bulyona katıyoruz. Küçük bir tavada unu kavurup bulyona ilave ediyoruz.Kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıyoruz. Ocaktan aldığımız çorbaya tuz,karabiber, defne yaprağı ve ezilmiş sarımsakları katıyoruz. 15-20 dakika sonra çorba servise hazır. Sofraya verilirken çorbanın üzerine eklediğimiz krema , doğranmış maydonoz ve dereotu çorbanın tadına tat katıyor. Afiyet olsun ! Resim alıntıdır. Düzenleyen Zeferan : 18-11-2008 saat 08:53 |
|
|