agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-01-2008, 14:55   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Başkentin Anıtsal Ağaçları

Asırlardır ayaktalar

Başkent sokaklarını süsleyen, meşeden sedire, serviden mavi ladine kadar 56 anıt ağaçlardan bazıları soğuğa, sıcağa, yağmur ve fırtınaya aldırmaksızın asırlardır ayakta duruyor.

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Demirtaş tarafından yazılan "Başkentimizin Anıtsal Ağaçları" adlı kitapta, her türlü olumsuz koşullara rağmen Ankara’nın ayakta kalabilen anıt ağaçları tanıtılıyor.

Kitapta karasal iklim özelliklerinin egemen olduğu Ankara’nın bitkisel çeşitlilik yönünden zenginliğine dikkat çekiliyor.

Başkent’te, seçkin, görkemli, yaşlı ve şaşırtıcı özelliklere sahip olmaları bakımından 56 anıt ağaç bulunduğu belirtilen kitapta, "anıt ağaçların belirlenmesinde Ankara için ilk örnek olması, şehrin koşullarında iyi yetişmesinin ve gelişmesinin beklenmemesi, semtlerin kuruluş dönemini simgelemeleri, belirli dönemlere tanıklık etmeleri gibi niteliklerin göz önünde bulundurularak" seçildiği ifade ediliyor.

Ankara’nın canlı tarihi için en önemli, anıt ağaçlar arasında en görkemli ve göze çarpanlarının başında 200 yaşındaki meşe ağacı geliyor. İhtiyar meşe ağacı, Mamak’ın Kayaş semtinde Ankara-Kırıkkale yolu üzerinde bir benzin istasyonunun bahçesinde bulunuyor. 20 metre boyundaki ağaç 159 santimetre çapında. Başkentin en geniş çaplı meşe ağacı olarak bilinen meşenin, kentin tarih ve kültürü açısından oldukça önemli olduğu belirtiliyor.

Kayaş İlköğretim Okulu bahçesinde de 150-200 yaşları arasında olduğu tahmin edilen 18,5 metre boyunda, 114 santimetre çapında bir anıt meşe daha yaşıyor. Başkentteki diğer bazı anıt ağaç türleri ve bulundukları yerler şöyle:

Mor dut: Yaşının 150’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Kentin bazı semtlerinde rastlanan az sayıdaki örneklerinden en yaşlısı olan bu ağaç, Keçiören Ark Sokak’ta eski bir bağ evinin önünde bulunuyor.

Amerikan glediçyası: Anayurdu Kuzey Amerika’nın doğu kısımları olan bu ağaç türünün bir örneği de Refik Saydam Hıfsızsıhha Merkezi bahçesinde bulunuyor. Atatürk Orman Çiftliği ve Gençlik Parkı’nda da gelişkin örnekleri bulunan Amerikan Glediçyası’nın en en görkemli ve yaşlısı Ankara Valiliği binası girişinde yer alıyor. 100 santimetre çapında, 21 metre boyundaki anıt ağacın yaşı 80-100 arasında olduğu düşünülüyor.

Adi porsuk: 76 yaşındaki güngörmüş ağaç, eski TBMM binasının batısındaki bahçede yaşıyor.

Mavi ladin: İnsanların en sevdiği ve ilgisini çeken ağaçların başında yer alan mavi ladinin Ankara’daki en yaşlı örneği Ankara Garı önündeki eski lokomotifin yanında bulunuyor. 16 metre boyundaki anıt ağacın yaşı ise 76.

Lübnan sediri: Başkentin park ve bahçelerinde sıklıkla rastlanılan ağaç türlerinin başında gelen Lübnan sedirinin en dikkat çekeni Orman Genel Müdürlüğü tesisleri içinde varlığını sürdürüyor. 50 yaşındaki sedirin boyu 54 santimetreyi geçiyor."

Ne olursa olsun sakın kesmeyin

Kitapta, ayrıca anıt ağaçlarının çoğunlukla ilan ve reklam tabelası olarak kullanılmasından, kök ve gövdelerinin beton ya da asfaltla doldurulmasından, gövde ve dallarının gelişigüzel kesilmesinden zarar gördüğü kaydediliyor. Anıt ağaçların "nedeni ne olursa olsun" kesilmemesi, Ankara'nın doğası, kültürü ve tarihinin gelecek kuşakları aktarılması açısından mutlaka korunması gerektiğine dikkati çekiliyor. Başta asırlık ağaçlar olmak üzere tüm ağaçların kent yaşamı açısından oldukça önemli olduğu ifade edilen kitapta, ağaçların yüzlerce yıl daha yaşayabilmesi için Ankaralıların her birinin ağaçlara özenle yaklaşması isteniyor.

Ferhat DEMİRCAN/A.A.
Hürriyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2008, 12:38   #2
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,115
Galeri: 137
Malina Teşekkürler.

Başkenti tanımak isteyenler için, Sayın Demirtaş'ın kitabı önemli bir kaynak.

Ancak küçük bir düzeltme yapmama izin verir misiniz? Hürriyet haberi verirken bir maddi hata olmuş sanıyorum.
Alıntı:
Lübnan sediri: Başkentin park ve bahçelerinde sıklıkla rastlanılan ağaç türlerinin başında gelen Lübnan sedirinin en dikkat çekeni Orman Genel Müdürlüğü tesisleri içinde varlığını sürdürüyor. 50 yaşındaki sedirin, çapı 54 santimetre, boyu 20 metreyi geçiyor."
Kitaba göre böyle olması gerekirdi.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2008, 22:34   #3
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Geçtiğimiz yaz A. Demirtaş Başkent'in anıt ağaçlarına dair çektiği fotoğrafları içeren bir CD vermişti. Orijinal görüntüler o CD de. Malinaya hediye edecektim güya, göndermeye fırsatım olmadı.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024