agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/)
-   -   Yeni Söküm Bitki Dikimi (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/5864.htm)

nyhang 29-09-2007 11:28

Yeni Söküm Bitki Dikimi
 
Selamlar,
İstanbul'da bir bölgeden ibreli ağaçların sökümünü yapıp başka bir alana dikim yapmak durumunda kaldım.
Tür olarak, Göknar, Ardıç ve Mazı türleri vardı. Göknarlar 3m boyunda..
Bu bitkilerin dikilen yerlerine tutması için bir arkadasın tavsiyesi üzerine humik asit kullanacağım.
Bitki söküm mevsimi olmadığını biliyorum ancak birşekilde sökülüp dikilmek zorunda kalındı..
Bitkilerin tutması için ekstradan ne yapmalıyım?
Sökülecek bitkiler arasında 6 tane kadar da palmiye var..

Mine Pakkaner 29-09-2007 12:33

Çok acil her orta boy ağaç başına bir paket Mycor kullanın. 1 m3 toprağa bir paket Mycor katın ve harmanlayın. Mycor bir mikoriza preparatı, mikoriza ile ilgili bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1963.htm adresinde bulabilirsiniz. Eskiden ülkemizde yoktu artık bulunuyor. Özellikle söküm ağaçların dikiminde, yeni fidan dikiminde, şaşırtmalarda üstün başarı sağlıyor. Hemen kök gelişimi başlıyor. Palmiye için hava soğudu ama, mutlaka tepe yaprakları toplayıp sarın.

nyhang 29-09-2007 14:04

Belirttiğim ağaçların toprağa dikimini yaptırdım. Sizin bahsettiğiniz sanırım yerleştirilen toprak karışımı.. yanlış mı anladım?
Mycor u nerden ve nasıl elde edebilirim.. Bana bir ilaç gelecek size ne oldugunu belirtirim henüz gelmedi..
Belirttiğim gibi humik asit dendi..

Mine Pakkaner 29-09-2007 14:50

Evet, bu dikim çukuruna koyacağınız toprağa katmanız gereken bir madde. Bunu yeni sökeceğiniz bitkileri dikerken uygulayacaksınız. Humik asit de toprak yapısı için faydalıdır, ancak her ikisinin işlevi farklı. Sizin şu anda dikmiş olduklarınız için de ben olsam çok acil bir deniz yosunu uygulaması yaparım. Hemen sulama suyu ile verin.

Mycor'u zirai ilaç- gübre- tohum vs girdi satan yerlerde bulursunuz, bulamazsanız haber verin tedarik edip size göndereyim.Paketi yanlış hatırlamıyorsam en son 15- 18 YTL civarındaydı.

Mine Pakkaner 29-09-2007 15:53

Aklınızda olsun, Mycor alırsanız ağaç şaşırtmasında 1 m3 toprağa 1 paket, fidan ve fide şaşırtmasında 2-3 m3 toprağa 1 paket kullanacaksınız.

nyhang 29-09-2007 15:58

selamlar tekrar,
Bana gelen ilaç Biototal diye bir ilaç.
Bu bahsettiğim gibi toprak düzenleyici.. Hümik asit ve organik madde ihtiva ediyor.
Dediğiniz ilacı araştırdım. Fosfor ağırlıklı başka isimde üretilen bir ilaçtan bahsettiler ve aynı içerikte olduğunu söylediler..
Öğrenip yazarım.
Bunun dışında bitki sanırım bu dönemde hemen kendini göstermiyor. Yani tutup tutmadığını hemen anlayamayacağız. Çünkü birsüre sonra uyku dönemine girecekler. Umarım tutarlar çünkü tutmaya değer bitkiler..

Ama sizin dediğiniz ilaçtan tedarik edebilirsek sizin aracılığınızla hemen sipariş vermek isterim.

mava 17-07-2008 11:33

Merhaba
 
1 Eklenti(ler)
Bu ağacın adını bilmiyorum. Sanırım çam türlerinden biri. Boyu iki metre kadar var.

Bulunduğu yer çok dar bir alan. Bir metre sağında ve solunda büyük kiraz ağaçları var. Bu ağaççık tamemen onların gölgesinde. Sanırım birilerini feda etmem gerekiyor.

Bu ağacı söküp yeniden dikersem, tutma şansı olur mu?

Sökerken nelere dikkat etmem gerekir?

Dikerken neler yapmam gerekir?

Nasıl bir yere dikmem uygun olur?

Bahçe epey rüzgar alan bir yerde ve etraf boş arazi. İklim Konya...

fiona 24-07-2008 21:06

İyi akşamlar Mava,

Bu bitki Picea ...Ladin..Net görememekle birlikte picea abies sanıyorum..Nakil için durgun dönemi seçmek uygun olacaktır..yani kış mevsimi..yazın sıcakta bitkiyi taşımamanızı öneririm..bir mevsim öncesi kök budaması yapıp durgun dönemde nakil en uygunu olacaktır..söküm sırasında mumkun olduğunca geniş kökü dağıtmadan işlemi yapmak gerek..

mava 03-08-2008 12:20

Sevgili Fiona, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.

Henüz bu alanda çok yeniyim, kök budamasının ne olduğunu da açıklarsanız çok memnun olurum, toprağın altındaki kısmından da mı budamam gerekiyor?

Kökü bir metre çap ve bir metre derinlikte almaya çalışsam yeterli olur mu?

fiona 03-08-2008 17:46

Selam mava,

Koniferlerin kökleri genellikle çap izdüşümü hizasındadır.Bu bölgedeki kökler sayesinde su ve besin elementlerini alırlar.Kök budaması yaparken çap izdüşümü hizasında belleme yaparsanız kökler kesileceği için büyüme duracaktır.
Bitkiyi sökerken dediğiniz gibi geniş ve derin alın.Hemen bir jüt çuvalın üzerine koyun dağıtmayın hazırladığınız çukura taşıyın.Güzelce sıkıştırın ve sulamasını ihmal etmeyin.
Bol şans.

irism 16-08-2008 14:02

meraba,ben bir uygulama işinde dikimini yapmak için Adanadan palmiye alıyorum.Ama bu aldığım palmiyeler tarladan sökümü yapılarak nakledeceğim palmiyeler...acaba hemen dikim yaparsam,fire verirmiyim palmiyelerde,eğer öyleyse bunun oranı kaç olur acaba,veya vermemem için ne yapmam gerekir?

GAZİ0625 17-08-2008 11:32

Evet replikaja alınan ağaçlarda kök budaması yapıp kökün derinlere salması engellenebiir.Hatta genişçe çukura yayılan bir teli çuvalı yardımıyla köklerin derinlere inmesi engellenebilir.Sökecek olduğum mavi laidnlerde bunları uyguluyorum.Fakat palmiye ülkemizde zor yetişen bir ağaç iklim nedeniyle.Siz yine en durgun mevsiminde köklerini muhafaza ederek taşımalısınız.

irism 18-08-2008 11:02

teşekkür ederim gazi0625,
söz konusu hassasiyet söküm yapılıp nakledilecek tüm bitkiler için dikkat edilmesi gereken bir husus,ki bu bitki dediğiniz gibi palmiye olunca biraz daha dikkat istiyor.Ama dikimden sonra yaşacağım olumsuzluk ihtimalleri tereddütlerimde hala devam ediyor..Bu başlık altında bahsedilen bu sorununun çözümüne yönelik,mycordan bahsediliyor,başka bir yöntem varmıdır,uygulama tecrübesi olan arkadaşlar var mı?

irism 20-08-2008 13:48

kimseden ses çıkmadı,ama ben sorunumu çözdüm sayılır..****** yine bir humik asitle ama mycor değil "power",acaaba bu ürünü daha önce kullananan tecrübe eden varmıdır arkadaşlar?

syıldıran 18-10-2008 11:02

Sn. Arkadaşlar ,
Zeytinlikteki sık durumda olan bazı küçük ve orta boy ağaçları söküp , daha müsait olan yerlere yeniden dikmek istiyorum. Bölgemiz itibarıyle kış soğukları zeytin ağaçlarına zarar verecek kadar aşırı olmamaktadır. Eskiden beri bildiğimiz ve uyguladımıza göre bu işi şubat mart aylarında yapmam gerekmekte , fakat ben zamandan kazanmak ve bitkilerin kök faaliyetlerinin devam etmesi yönünden ekim ayının ikinci yarısı ve kasım ayı içerisinde ağaçların yerini değiştirmek düşüncesindeyim. Bu konuda görüş ve önerilerinize ihtiyacım var. Ve aynı konuda yer değişikliği esnasında Sn. Mine Hanımın bahsettiği Mycor isimli mikoriza fungus preparatında da kullanmak ve eğer olabiliyorsa hümik asit kaynağı olan Leonardit ile kombine olarak kullanmak istiyorum. Bu konuda da Sn. Mine Hanımın ve konuyla ilgisi olan arkadaşların değerli bilgilerini istirham edeceğim. Saygı ve selamlar . .

syıldıran 21-10-2008 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 157347)
Evet, bu dikim çukuruna koyacağınız toprağa katmanız gereken bir madde. Bunu yeni sökeceğiniz bitkileri dikerken uygulayacaksınız. Humik asit de toprak yapısı için faydalıdır, ancak her ikisinin işlevi farklı. Sizin şu anda dikmiş olduklarınız için de ben olsam çok acil bir deniz yosunu uygulaması yaparım. Hemen sulama suyu ile verin.

Mycor'u zirai ilaç- gübre- tohum vs girdi satan yerlerde bulursunuz, bulamazsanız haber verin tedarik edip size göndereyim.Paketi yanlış hatırlamıyorsam en son 15- 18 YTL civarındaydı.

Sn. Mine Hanım ,
Bir önceki mesajımda da belirtmiştim , yer değişikliği yapacağım zeytin ağaçlarım için yer değişikliği esnasında yukarıda bahsetmiş olduğunuz , mikoriza mantar preparatından kullanmak istiyorum. Fakat bu preparatı Nazillide aradım , maalesef kimse bilmiyor ve bulamadım. Bu preparatı temin edebileceğim bir ilaç bayisine yönlendirmeniz mümkün olabilir mi ?
Saygı ve selamlarımla . .

Aziz Fayda 18-05-2009 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 157303)
Çok acil her orta boy ağaç başına bir paket Mycor kullanın. 1 m3 toprağa bir paket Mycor katın ve harmanlayın. Mycor bir mikoriza preparatı, mikoriza ile ilgili bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1963 adresinde bulabilirsiniz. Eskiden ülkemizde yoktu artık bulunuyor. Özellikle söküm ağaçların dikiminde, yeni fidan dikiminde, şaşırtmalarda üstün başarı sağlıyor. Hemen kök gelişimi başlıyor. Palmiye için hava soğudu ama, mutlaka tepe yaprakları toplayıp sarın.

Sayın Mine Pakkaner,

Şubat ayında İzmir Torbalı orman fidanlığımdan almış olduğum yaklaşık 3m. boyundaki söküm manolya, yapraklarını dökmeye devam ediyor. Bitki uyanmasına hiçbir işaret yok. Hızla yaprak döküyor ama uç filizleri ile dallarda herhangi bir kuruma yok. Sanırım kök saçaklarının sökümden sonra gördüğü zarara tepki veriyor. Keşke Mycor'u da ha önce biliyor olsaydım.
Forumdan ve ziraat ilaçlarını aldığı satıcıdan aldığım bilgilere göre 10-15 günde bir deniz yosunundan elde edilen koyu renkli doğal humik asit uygulaması yapıyorum. 10-15 günde bir dibine uygulayarak sulama suyuna veriyorum. Damlama şeklinde verip, sulamayıda damlama olarak veriyorum. Bu ağacı böyle görünce çok üzülüyorum. Sizce yaptığım uygulama doğru mudur ? İlave olarak da bir miktar dibine yanık koyun gübresi koydum.

Başka ne yapabilirim ?

selamlar

Aziz FAYDA


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024