agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Ağaç Dostları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-07-2005, 08:08   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Prof. Dr. Asker Ali Abiyev

Bilim adamları tarafından sihirli küre olarak bilinen çözümsüz problemi çözen ve meşakkatli bir eğitimden sonra profesör olan Azeri asıllı Asker Ali Abiyev, bilimsel çalışmalarının yanında, vaktini ağaç dikmeye ayırıyor.
Gittiği yerleri yeşillendiren Prof. Abiyev, en son 5 yıldır hizmet verdiği Gaziantep Üniversitesi çevresini yeşillendirdi. Diktiği ağaçları kendi boyunu geçen Abiyev, ağaçlarla ilgilenmenin kendisinin 'stresten arınma yolu' olduğunu belirtiyor. Yeşilin insana huzur verdiğini anlatan Abiyev, ağaçların kendisini tefekküre sürüklediğini söylüyor: "Çocukluğumdan beri karpuz ve üzümü çok severim. Meyve çekirdeklerini elime aldığımda, 'Allah'ım bunda nasıl bir hikmet gözettin ki, bu küçücük çekirdekten koskocaman bir ağacı, onunda üzerinde binlerce meyveyi yetiştiriyorsun. Ve bu her yıl tekrarlanıyor.' diye düşünürdüm. Eskiden beri içimde var olan merak, bitkilere, doğadaki canlı-cansız tüm varlıklara büyük bir sevgi oluşturdu." Bu sözlerle tabiata düşkünlüğünü dile getiren Abiyev, üniversite yerleşkesinde 100'den fazla ağaç yetiştirmiş.
Derslerden arta kalan zamanını ağaçlarla ilgilenerek geçiren Abiyev'in öğrencileri önce şaşkınlıkla, sonra hayranlıkla karşılamışlar. Ama şimdi onlarda ders dışındaki vakitlerini hocalarıyla ağaç dikerek geçiriyor. Asker Abiyev'in matematik bölümü öğrencilerinden Remzi Aksu, "Çözemediğimiz bir problem için odasına gittiğimiz hocamızı fakültenin bahçesinde çukurda bulduk. Şaşkınlığımızı üzerimizden atmamıza fırsat bırakmadan ağaç dikmek için çukur açtığını söyledi. Fırsatını buldukça yanına gidiyor, bazen beraber kuyu açıyor, diktiği fidanlara su taşıyoruz." sözleriyle hocasının örnek tutumunu anlatıyor.
Günlük 2-3 saatlik uykuyla yetinen Abiyev, ilerleyen yaşına rağmen ağaç dikmek için boyunca çukurlar kazıp, kilometrelerce öteden fidanları için kovayla su taşımayı göze alıyor. Abiyev, "Bir fidanın boynunu bükük görsem benim de boynum bükülüyor. Onun ihtiyacını gidermek içime dert oluyor." cümlesiyle hassasiyetini vurguluyor.
Üniversitede öğrencilerine yakınlığıyla tanınan Abiyev, Fen-Edebiyat Fakültesi'nin ön bahçesinde yetiştirdiği ağaçlara onların isimlerini vermiş. Abiyev, bazı ağaçlara mesai arkadaşları ve çocuklarının, bir kısmına ise idari personelin isimlerini koymuş. "Böylelikle ağaçları sahipleneceklerini düşündüm. Ağaçlara onların isimleriyle sesleniyorum. Kimisi ağacı olduğunu hatırlayıp ona bakarken, unutup gidenler de yok değil. Günün birinde ölür ya da buradan ayrılırsam, hiç olmazsa ağaçlar öksüz kalmaz." diyor.
Çocukluğundan beri matematikteki sihirli kareler problemiyle uğraşan Abiyev, sihirli karelerin sırrını çözmüş ve 6, 8, 10, 12, 14, 16. dereceden sihirli karelerin formülünü yazmış. Bu çalışma sonrası 'doğal sihirli kareler' kuralını ortaya koymuş.

ADEM YILMAZ - SERKAN CANBAZ

Kaynak: www.zaman.com.tr

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Kapalı
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024