agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000.htm)

aydilem 10-08-2012 01:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tömürcek (Mesaj 1007274)
Sayın Aydilem;
dediğiniz ahır toprağı eskimiş hayvan gübresi heralde hevesinizi kırmak istemem ama hayvan gübresinde denedik belli bir süre sonra sıkıyor menekşeyi haa nolur toprağını değiştirirsiniz olur biter ama gelişim söğüt gübresinde olduğu gibi değil insallah bulabilirsiniz gübre bu gübreyi denedikten sonra farkı göreceksiniz :)

Bende sizin gibi düşünüyorum sayın tömürcek ama o teyze nasıl başarıyor bunu diyede aklım karışmıyor değil hani. Bir görseniz menekşeleri bakımsız uzun zamandır toprağı değişmemiş suyuna dikkat edilmeyen (direk musluktan gelen bembeyaz suyla şorrr diye sulanan yaprakları çiçekleri ıslanan) tozdan tüm yapraklar grileşmiş ama çiçekten yana coşmuş menekşeler ne zaman gitsem ilk işim onları kontrol etmek eksilen yok sayı artıyor ve hep çiçekli

bay tömürcek 10-08-2012 03:46

Sayın dağçiçeği;
Hevesle açıklamamın sebebi benim deneyip mutlu olduğum gibi herkesinde sonuçlardan mutlu olması :) ilk menekşemi 15 yaşımda almıştım açık pembe bi menekşeydi hemen gittim saksısını değiştirdim doldudum kaskatı toprağı bide bilmiyorum tabi nası güneş istediğini odamda durcak ya hevesimi alcam koydum cama benim oda da güneye bakıyo öğlen güneşini adam akıllı alıyo ertesi gün sulayayım dedim bi baktım benim menekşe bi haftadır denizde sanki bronzlaşmış :D yanmış bütün yaprakları çok üzüldüm snra komşunun menekşelerinden morla beyaz camdan aşağı düşmüş hemen yapraklarını aldım suya koydum çimlendiler yine çok hevesliyim tabi diktim yine baska bi topraga bide öbür çiçeklerle koydum bahçeye sonuç yine hüsran :D ağaçlar.net e üye olduktan sonra tekrar başladım menekşe yetiştirmeye bu sefet çarşıdan yanmış hayvan gübresiyle kestane gübresi aldım karıstırdım menekşelerim mutlu gibiydi bi zaman sonra o toprakta sıktı menekşelerimi basladım yine üzülmeye teyzeme gttim bigün bi baktım menekşeler konuşacak nerdeyse ole canlı ole çiçekliler ki sonra söğüt gübresini öğrendim :)) foruma yazmamın sebebi de bu belki benim gibi yeni yetiştiren arkadaslar vardır işin formülünü söyliyim de hüsrana uğrayıp vazgeçmesinler ;);):D

bay tömürcek 10-08-2012 03:50

Sayın rana+miraç siz sakarya nın neresindesiniz bulamadınız mı söğüt gübresi köyde değilseniz zor :(

bay tömürcek 10-08-2012 03:54

Sayın Aydilem;
Teyze heralde bakımını yapmasa bile arada sırada laf atıyo menekşelerine çünkü menekşeler konuşulmayı çok seviyo ilgiye bayılıyolar teyzeyi de çiçekleriyle ödüllendiriyolardır :D

Rana+miraç 10-08-2012 08:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tömürcek (Mesaj 1007667)
Sayın rana+miraç siz sakarya nın neresindesiniz bulamadınız mı söğüt gübresi köyde değilseniz zor :(

Merkezdeyim. Bu hafta sonu planlarının ilk sırasında söğüt gübresi bulunacak maddesi yer alıyor.

bay tömürcek 10-08-2012 10:36

Sayın raan+miraç;
Menekşelerinize bir zarar gelmesini tabi ki istemem ama kendi deneyimlerimdn yola çıkarak konuşuyorum daha geçen hafta 10 tane yavru menekşem başka toprakta diye söğüt gübresine aldım birkaçı daha yavrulamamıştı bile hiç bişe olmadı odamda güneş görmeyen aydınlık biyerdeler gayet sağlıklılar tabi yine kendiniz bilirsiniz ;)
Ha bide söğüt gübresi kuru oluyor kullanmadan önce eleyip bi leğene dökün ıslatın biraz ama çok değil bi saat falan kendine gelsin nemlensin sonra kullanın :)
Gübreyi nerden bulmayı düşünüyosunuz?

Rana+miraç 10-08-2012 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tömürcek (Mesaj 1007729)
Sayın raan+miraç;
Menekşelerinize bir zarar gelmesini tabi ki istemem ama kendi deneyimlerimdn yola çıkarak konuşuyorum daha geçen hafta 10 tane yavru menekşem başka toprakta diye söğüt gübresine aldım birkaçı daha yavrulamamıştı bile hiç bişe olmadı odamda güneş görmeyen aydınlık biyerdeler gayet sağlıklılar tabi yine kendiniz bilirsiniz ;)
Ha bide söğüt gübresi kuru oluyor kullanmadan önce eleyip bi leğene dökün ıslatın biraz ama çok değil bi saat falan kendine gelsin nemlensin sonra kullanın :)
Gübreyi nerden bulmayı düşünüyosunuz?

Çevrede gördüğüm ağaçlık alanlara bakacağım.

dağçiçeği 10-08-2012 12:11

[QUOTE=tömürcek;1007666]Sayın dağçiçeği;
Hevesle açıklamamın sebebi benim deneyip mutlu olduğum gibi herkesinde sonuçlardan mutlu olması :)

Samimiyetiniz o kadar yansıyor ki yazınıza ....Bilgilerinizi ,tecrübelerinizi yansıttığınız için teşekkürler.Herkes bildiğini kendine saklasa hiçbirimiz bilgi sahibi olamayız.
En kısa zamanda söğütgübresi bulmak lazım ama nasıl ?.Hımmmm hedefte doğa yürüyüşü var ama bu sıcakta nasıl yapmalı acaba? :D:cool:

bay tömürcek 10-08-2012 14:05

Teşekkür ederim dağçiçeği menekşelerime her baktığımda mutlu oluyorum çünkü keyifleri çok yerinde hepimizin menekşeleri böle olur inşallah en yakın zamanda ;)

Emre İlhan 10-08-2012 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tömürcek (Mesaj 1006639)
Arkadaşlar köyde olan ya da köyden söğüt gübresi alma imkanı olan arkadaşlar kesinlikle denemelerini tavsiye ederim menekşeler bayılıyor söğüt gübresine başka hiç bir toprak gübre karıstırmanıza gerek yok içi oyulmuş yaşlı söğüt ağaçlarının ( salkım söğüt değil normal söğüt salkım söğüt hiç denemedik ) içinde bolca gübre bulunuyor bu gübreyi alıp eleyin ( içindeki taş ağaç parçaları vs. den temizlenmesi için ) ve menekşenizi bu gübreye dikin sonuç mükemmel ben bütün menekşelerimde denedim yavrulamayan bütün yapraklarım yavruladı anaç menekşelerimin yaprakları acayip parladı ve bu sıcakta bile deli gibi tomurcuk yaptılar bu tavsiyeyi yıllarını menekşeye vermiş teyzemden aldım dediğim gibi sonucu beni çok mutlu etti hiç olmadı bir iki menekşenizde deneyin bana hak vericeksiniz :):)

Söğüt;

http://www.agaclar.net/galeri/displa...p?imageid=3311

Alıntı:

Tıbbi özellikler

Eski Sümer ve Mısır kayıtlarında söğüt ağacı kabuğunun ağrı ve ateş tedavisinde kullanıldığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. M.Ö. 5.YY'da Yunanlı doktor Hipokrat söğüdün ilaç olarak kullanımından bahsetmiştir. Amerika yerlilerinin de söğüdü tedavi amacıyla sık sık kullandığı bilinmektedir.

Söğüt ağacı kabuğundaki aktif madde Salisin'dir. Kristal formu ilk olarak 1828'de Fransız eczacı Henri Leroux tarafından izole edilmiştir. Saf formu İtalyan kimyager Raffaale Piria tarafından elde edilmiştir. Suda çözündüğü zaman asit özelliği gösterdiğinden (ph 2.4) Salisilik asit olarak adlandırılmıştır.

1897'de Felix Hoffmann sentetik olarak salisin'in değiştirilmiş bir formunu elde etmeyi başardı. Yeni bileşik salisilik asitten daha az mide problemlerine yol açıyordu. Bu yeni ilaç, yani Asetil Salisilik Asit Hoffman'ın işvereni olan Bayer firması tarafından Aspirin olarak adlandırıldı ve dünyanın en çok kullanılan ilacı haline geldi.

Kaynak: Wikipedi

Söğüt ağacının kabuğunda asetilsalisilik asit(aspirin) olduğuna göre; bitkinin kabuğunun çürüntüsünün de asitik olması yüksek bir olasılık.

Mine Hanım'ın yeri geldiğinde, aspirini bitki aktivatörü olarak kullanmamızı önerdiğini biliyoruz:)

Ayrıca burayı bir okumanızı öneririm.

Bir şeye daha değinmek istiyorum. Asetilsalisilik asit, aynı zamanda fungusit etkisi gösteriyormuş. Yani; menekşelerinizde yaşanan saksı harcı kaynaklı fungal problemlerle mücadelenizde, bir nebze de olsa size yardımcı olabileceğini düşünüyorum:)

Gelelim mantarlara. Biliyorsunuz, yaşlı ağaçların kovuklarında ama küçük ama büyük mantarlar olur ve bu mantarların altında ağacın kabuk çürüntüsü olur. Bahsedilen şey de bu zaten:)

Alıntı:

Önemleri

Mantarlar insanlık tarihi açısından büyük öneme sahiptirler. Ekosistemin önemli parçalarıdır. Son 2 milyar yıldır bitki ve hayvansal yapıları çürüttükleri bilinmektedir. Bu yapılardaki elementlerin serbest bırakılmaları mantarlar tarafından sağlanır. Orman ekosistemlerinde karbondioksit salınımı gerçekleştirmektedirler. Ayrıca toprağın yapısını bitki gelişimi için uygun hale getirirler. "Mikoriza" denilen ortaklıklar oluşturarak bitkilerin köklerine tutunurlar ve bitki köklerinden karbonhidrat alırlar, bu sırada bitkide mantarın hifleri yardımı ile topraktan su ve suda çözünen tuzları absorblar. Bazı eklembacaklı türlerinde "mycangium" denen yapılar olarak bulunurlar ve selüloz sindirimine yardımcı olurlar.

Mantarlar nemli olan heryerde yetişebilirler.
Alglerle birleşerek ekosistem için çok önemli olan likenleri oluştururlar. Bazı parazitik mantarlardan tarım zararlıları ve hastalıklarıyla biyolojik mücadelede yaralanılmaktadır. Bazı marketlerde "Collego" adıyla satılan ürün, yabancı otlarla mücadelede kullanılan Colletotrichum gloeosporoides türünden elde edilen bir mikoherbisitdir.

Kaynak: Wikipedi

Gördüğümüz gibi tüm bunları birleştirince, bu çürüntünün neden bitkilere yararlı olabildiğini az çok anlayabiliyoruz.

Malzeme konusunda hiç bir deneyimin yok. Sadece okuduklarıma dayanarak, bu malzemenin gübre değil de bitkiler için daha uygun bir yetiştirme ortamı sağladığını(saksı harcı bakımından) düşünüyorum.

Menekşelere gelince; tüm bunlar menekşeleri ne yönde etkiler, o konuda bir fikrim yok. Menekşe konusunda bilgili olan arkadaşlar bu konuda bizleri aydınlatacaklardır...

Güzel bir keşif bence. Bizimle bu tecrübeyi paylaştığınız için teşekkürler sevgili, tömürcek:)

maki01 10-08-2012 17:03

Paylaştığın tüm bilgiler için teşekkürler Emre'cim. Adana'da bu çürüntüyü bulma şansımız var mı?

maki01 10-08-2012 17:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 1007687)
Yaz aylarında bitki besini kullanımı önerilmiyor bunun nedeni menekşenin yazın dinlenme döneminde olması mı yoksa sıcak etkisi mi ?

Aşırı sıcak bölgelerde menekşeler strese giriyor ve gelişimi yavaşlıyabiliyor. Bu durumda bitkiyi gelişmeye teşvik eden ek besin vermenin uygun olmadığını sadece kişisel deneyimlerimle söyleyebiliyorum sevgili Rana+miraç.

Dinlenme dönemi ise soğuk kış aylarına denk gelen dönem, yani Aralık- Ocak ayları. Bu dönemde de bitkiye dinlenmesi için izin verilmesi ve ek besin kullanılmaması öneriliyor.

Adana gibi aşırı sıcak olmayan bölgelerde yaz aylarında ihtiyaç varsa besin vermeye devam edilebilir.

Emre İlhan 10-08-2012 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1007834)
Paylaştığın tüm bilgiler için teşekkürler Emre'cim. Adana'da bu çürüntüyü bulma şansımız var mı?

Ricâ ederim ablacım.

Adana'da şimdiye kadar söğüt ağacına rastlamadım. Ama bu durumda bir söğüt(kovuklu) görürsem, hemen yazarım buraya:)

aydilem 10-08-2012 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tömürcek (Mesaj 1007668)
Sayın Aydilem;
Teyze heralde bakımını yapmasa bile arada sırada laf atıyo menekşelerine çünkü menekşeler konuşulmayı çok seviyo ilgiye bayılıyolar teyzeyi de çiçekleriyle ödüllendiriyolardır :D

Herhalde öyle sayın tömürcek ya da benden gizlediği bir şeyler var :)

bay tömürcek 11-08-2012 00:06

Sayın emre ilhan;
Teşekkür ederim söğüt gübresi dediğim şeyi araştırıp bizi aydınlattınız :)

bay tömürcek 11-08-2012 00:09

Olabilir sayın aydilem herkes deneyimlerini tecrübelerini paylaşmak istemez :) ama siz benim dediğim gibi söğüt gübresini bir deneyin teyzenin formülüne ihtiyaç duymayacaksınız bu sefer onun gözü sizin menekşelerinizde kalır sorarsa sizde söylemezsiniz okunmuş suyla suluyorum dersiniz :D;)

aydilem 11-08-2012 00:11

Evet olabilir sayın tömürcek inşallah bulur bulmaz deneyeceğim söğüt gübresini

ahmeter 14-08-2012 19:03

2 Eklenti(ler)
Söğüt fundası ve ilk deneme

ahmeter 14-08-2012 19:07

Bu gün Karadenizden bir mikdar geldi
Gördüğünüz parçalar elle gayet güzel ufalanıyor yanlız saksıya yerleştirirken
ıslamak şart çok toz oluyor
Hep beraber göreçeğiz

blaze ash 15-08-2012 08:34

Dun sakaryadaydim ancak sogut gubresi alamadim. Gittim yerde yoktu. :( :( Ancak koyluler biliyor bu gubreyi. Agustos sonu gibi uygun bir yerden benim icin toplayacaklar :) sabirsizlikla bekliyorum ;)

gülneva 16-08-2012 15:51

Bende bayram iiçin memlekete giderken yollardaki dere kenarlarından bakayım. Tabi eşimi ikna edebilirsem. Çam toprağı iyi diyorlardı. Araya araya onu bulduk. Ama beklediğim gibi olmadı. Şimdi sırada söğüt gübresi var. Hadi bakalım hayırlısı. Adımız deliye çıkacak bu gidişle :)

bay tömürcek 17-08-2012 12:52

Sayın ahmeter;
Menekşenizi sadece o parçaları ufalayıp mı diktiniz yoksa ağacın içindeki iyice çürüyüp torfa dönüşmüş gübreye mi diktiniz? Ben oiyice çürümüş gübreye dikiyorum da hiç böle ağacı ufalamadım:? Ama göreceksiniz sonucu insallah iyi yönde ilerler menekşeniz benimkiler süper :D

ahmeter 17-08-2012 13:25

1 Eklenti(ler)
Sayın Tömürçek
Telefon siparişiyle bu şekilde geldi eline parçayı aldınmı ufalanıyor
Bir kısmını elekten geçirdim diğer yarısını bıraktım 10 saksı diktim netiçeyi göreçeğiz

bay tömürcek 17-08-2012 15:51

Sayın ahmeter;
Sanırım gübreniz tam çürümemiş ama zararı olacağını düşünmüyorum gecen teyzemden aldıgım meneksenin saksısını değiştirirken saksıdan büyük büyük söğüt ağacı parçaları çıktı ama menekse gayet saglıklı ve mutluydu bir okadar da çiçekli ;)

ahmeter 17-08-2012 18:10

Sayın Tömürçek
Bir kovaya resimdeki benzer parçalardan 5 -6 tane attım suyla doldurdum bir gün sonra su kırmızı renge dönüştü bazı menekşeleri şimdi bu suyla suluyorum

handanhanım 06-09-2012 22:03

Beş menekşem vardı topraklarını değiştirdim ve maalesef hepsi öldü. Menekşelerin toprağı nasıl değiştiriliyor? Gördüğüm kadarıyla kök yoktu pek. Ben de yeni toprakta parmağımla delikler açıp uçlarını içine sokmuştum.

[QUOTE=maki01;907434]Menekşeler iç mekanda yetiştirilen bir bitki olduğu için mutlak bir dönem gerekmiyor. Sevgili fatma2'nin de söylediği gibi toprak değişimi için önerilen periyod 6 ay.

maki01 07-09-2012 02:30

Menekşelerin kökleri çok hassatır. Toprak değişiminde kökleri fazla zedelemeden toprağın bir kısmı altan alınır. Üst ve yanlarda da köklerin sarmadığı toprak var ise alabilirsiniz.

Transfer edilecek saksının dibine yeni toprak konularak menekşe içine yerleştirilir. Yanlarda kalan boşluğa kaşık yardımıyla toprak ilave edilir ve fazla bastılırmaz. Saksıyı yere hafif hafif vurmak bile yeterli olacaktır.

iris41 10-09-2012 22:36

Bir solukta okudum hayran kaldım .
İstanbulda sögüt bulunurmuki menekşe yetiştiremeyen biri olarak denemek istiyorum ;) bak bak resimlere nereye kadar .

şehzade 19-09-2012 15:02

Merhabalar herkese, sn tömürcekten duyup kastamonu da gezmediğim söğüt kalmadı. Çay kenarları alabildiğine söğüt ama hepsi genç ağaçlardı çürümüş yoktu. Tek bir ağaçtan bir kilo kadar bulabildim. Bakalım deniyicem.

bay tömürcek 19-09-2012 17:14

Menekşelerinizde deneyin ve başka topraklardan farkı görün ;)
Allahallah bir kilocuk mu varmış ağacın içinde ben burda ağacın içine girip çuvalla alıyorum :D o aldığım yerde bitti bakalım başka söğüt bulabilcek miyim madeni tükettim başka maden arayışındayım :D:p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024