agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000.htm)

sema62 14-01-2012 13:20

Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı )
 
Sayın menekşecibaba,elinize sağlık,hepsi birbirinden güzel.İnsanın emeğinin karşılığını alması çok güzel.
Menekşeleriniz yapay ışık alıyormu?Ne tür toprak kullanuyorsunuz?

maki01 14-01-2012 13:56

Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı )
 
Afrika Menekşesi başlığında en sık sorulan sorulardan biri de toprak karışımı. Konu ile ilgili bilgi ve deneyimlerimizi bu başlıkta paylaşmak faydalı olacak.

maki01 14-01-2012 14:07

Afrika Menekşesi nem tutabilen hafif , geçirgen ve havadar bir toprakta güzel gelişir.

İçinde bulunduğu ortama ve sulama şekline göre karışım farklılık gösterebilirse bu konuda dünyadaki en büyük Afrika Menekşesi organizasyonu olan AVSA'nın önerdiği karışım:

1/3 Torf ( Asidik yapısı nedeniyle sfagnum torfu tercih edililir. )

1/3 Perlit

1/3 Vermikulit

maki01 14-01-2012 14:23

Benim menekşelerimin hemen hemen hepsi fitilli sulamada. Bu nedenle kullandığım karışımda perlit ve vermikulit oranı daha yüksek. 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü vermikulitle saksı karışımımı hazırlayıp hem fitillilerde hem de üstten ya da alltan sulama yaptığım menekşelerimde kullanıyorum.

Özellikle fitilli sulamada inorganik malzeme ( perlit, vermikulit) miktarının yarı yarıya kullanılması öneren ünlü yetiştiriciler de var.

menekşecibaba 14-01-2012 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sema62 (Mesaj 899394)
Sayın menekşecibaba,elinize sağlık,hepsi birbirinden güzel.İnsanın emeğinin karşılığını alması çok güzel.
Menekşeleriniz yapay ışık alıyormu?Ne tür toprak kullanuyorsunuz?

Sema62 Teşekkür ederim.Genellikle gün ışığından yararlanıyorum , ama yapay ışık takviyesi yapıyorum bilhassa kış aylarında.Günde 12-15 saate tamamlıyorum.
Afrika menekşelerinde genellikle sphagnum torfu, perlit ve vermikuliti 1+1+1 hacimde ekleyerek hazırladığımız karışım kullanılır.Cocopeat,torf, perlit , sphagnum,kömür tozu gibi hafif,geçirgen karışımlar değişik oranlarda kullanılabilir.
Ama ben sphagnum torfu, perlit ve vermikuliti 3+2+1 oranlarında uyguluyorum , karışıma biraz da kömür tozu ilave ediyorum.

menekşecibaba 14-01-2012 16:11

Ayrıca yaptığımız her karışımın içine bir miktar kömür tozu veya kül eklersek mantar oluşumuna ve yabancı paratlere karşı bitkimizi korumuş oluruz.

sema62 15-01-2012 12:58

Sevgili maki01,
Gerekli bir başlıktı, açtığınız için teşekkür ederim.Menekşelerimin çok azı fitilli sulamada.Spagnum torfu,perlit,vermikulit 1+1+1 ölçüde.Üstten sulamayı nasıl yapmalıyım?Yavru menekşelerim pet bardaktalar.Diğer bir pet bardağı altlık olarak kullanıyorum.
Altlığa bir miktar su koyup yavru menekşeli bardağı içine oturtuyorum.
Hemen suyu çekiyor.Bu sulama yeterlimidir?

maki01 15-01-2012 15:53

Sevgili sema62,

Önerim bir kez yeterli suyu çekmesi için 15 dakika kadar beklemeniz. Daha sonra fazla su çekip çekmediğinden emin olmak için kağıt havlu, peçete üzerine koyarak bir süre bekle. Su fazla ise alttan süzülerek akacaktır. Bu durumu gözleyerek sulama miktarına karar verebilirsin.

Üstten sulamada gübreli su kullanıyorsan yapraklara temas etmemesine dikkat et ve tabağa sızan suyu 15-20 dakika sonra boşalt.

Ben, üstten sulama yaptığım menekşelerimin alt kabına diatomit koydum. Fazla suyu absorbe ederek, menekşe çevresinde nemli bir ortam sağlıyor. Arada suyu fazla kaçırdığım da oluyor. Diatomitin çekemediği su fazlasını boşaltıyorum. Sayı fazla olunca sık olmasa da alttaki fazla suyu boşaltmadığım için kök çürümesini yaşabiliyorum.

maki01 15-01-2012 16:08

Toprak harcı ve buna bağlı olarak sulama miktarı , sıklığı bulunulan ortama ve bitkinin köklerinin gelişimine göre farklılık gösterebiliyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta toprağın nemli ama ıslak olmaması.

Fitilli sulamada kökleri gelişmiş bir menekşe 2 günde besin kabındaki suyu tüketirken, yeni transfer edilen ya da zayıf kökleri olan bir menekşe aynı miktarda suyu 1 haftada ancak tüketebiliyor.

Islak mı , nemli mi olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Bunu saksıdaki toprakla ilk denemede anlamak bazen zor olabilir. Bu nedenle toprağı saksıya doldurmadan önce avucumuza alıp sıktığımızda su damlıyorsa ıslak diyebiliriz. Saksıda ise, parmağınızla dokunduğunuzda serinlik yerine su hissediyorsanız hemen bir kağıt üzerine alıp fazla suyu drene etmelisiniz.

sema62 15-01-2012 23:03

Sayın maki01,verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Yavru menekşelerim çok hırpalandıkları için fazlaca kök yapmadılar.Önerdiğiniz gibi bardaklar ağır gelirse,suyu fazla diye kağıt peçete üzerine alıyorum.Görüyorum peçeteler epeyce ıslak.O zaman biraz rahatlıyorum.Çürümekten kurtuldular diye.

menekşecibaba 21-01-2012 11:49

Genel olarak iyi bir menekşe harçında bulunması gereken özellikler şunlardır:
Harç gözenekli olmalıdır. Bu durum suyun tutulmasını ve havalanmayı sağlar.
Su ve bitki besin maddelerini bitkinin kolayca yararlanabileceği şekilde tutmalıdır.
Harç karışımının pH'ı 5.5-6,5 olmalıdır.
Hafif olmalıdır.
Harç karışımındaki materyaller toprak sıcaklığı değişimlerine tamponluk görevi yapmalıdır.
Harçta hastalık ve zararlı bulunmamalıdır.
Harçta tuz sorunu olmamalıdır.
Harçtaki karışımlar homojen olmalıdır.
Kolay bulunabilmeli ve ucuz olmalıdır.

menekşecibaba 21-01-2012 12:56

Konunun önemine binaen araştırmalarımın özetini aktarıyorum.
Afrika Menekşesi için PH değeri :
Ph değeri : Bitkilerin kökleriyle toprak harcındaki materyalleri dengeli ve sağlıklı olarak alabilmesi için gerekli olan kimyasal dengelerdir.
Ph ın ortası 7 nötr dür.Toprağın ve suyun PH değeri 0 ile 14 arasında değişir.
Ph 0-7 arası asitlidir . 7-14 arası alkalinli diğer tabirle kireç lidir.
7 den 0a doğru düştükce asit oranı artar.Düşük asit oranı bitki köklerinin çürüyerek bitkinin ölmesine yol açar.Aynı şekilde fazla alkali değerler de de bitki köklerinin su yu alması zorlaşır.
Afrika menekşeleri için ideal toprak harçı ph ı 5,5-6,5 arasıdır. Yani hafif asitli ortam toprakları sever.
Genelde kullandığımız karışım 1/3 Torf sfagnum torfu hafif asitli
1/3 Perlit nötr
1/3 Vermikulit nötr
coco nötr
Kullandığımız suyun da özellikleri çok önemlidir Yağmur suyu nötr dür.
Artezyen suları genellikle kireçlidir yani alkali.
Musluk suları da kaynağına göre değişken olabilir , ayrıca geldiği mesafeye bağlı olarak borulardan gelen tortu ve klor artıklarını arıtmak için mutlaka suyu iyice dinlendirmemiz gerekir.
Gelelim diğer materyallere:
Yaprak çürüntüleri ;genellikle ph 5 in altına düşen değerlerde asitlidirler.Yalnız bu çok değişken olabilir mesela çam yaprak çürüntüleri çam türüne göre çok asitli veya alkalinli olabilir.Kestane toprağı ve ot çürüntüsü asitlidir.
Meşe ve ayva yaprak çürüntüleri alkalidir.
Toprak harcını iyileştirmek acısından yaptığımız karışımları bilinçli olarak ayarlıyarak değişik karışımları kullanabiliriz.

çiçeksever 03-02-2012 13:16

Toprak ve saksı değişimini ne zaman ve hangi aralıkta yapmalıyız?

fatma2 03-02-2012 18:14

6 ayda bir diye biliyorum yinede ustalara danışalım..selamlar

maki01 03-02-2012 19:43

Menekşeler iç mekanda yetiştirilen bir bitki olduğu için mutlak bir dönem gerekmiyor. Sevgili fatma2'nin de söylediği gibi toprak değişimi için önerilen periyod 6 ay.

Az önce 2 menekşemin gelişimini beğenmediğim için 6 ayı doldurmamış olmasına rağmen toprağını değiştirdim.

Fitil yeterince su emmiyor ve saksısın üst bölümündeki toprak hiç nemlenmiyordu. Yeni fitil ve yeni toprakla umarım sağlıklı gelişmeye devam eder.

Cizmeli Kedi 02-03-2012 18:17

Fitilli sulama hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Ben çok acemiyim sizin gibi üstatlar sayesinde yeni şeyler öğreniyorum. Teşekkürler...

Cizmeli Kedi 02-03-2012 18:27

Sordum ama araştırırken hemen buluverdim.
Benim gibi merak edenler için bağlantı BURADA.

özlem11 09-03-2012 08:38

Ben normal toprak, vermikülit, perlit ve cocopeat temin ettim. Yalnız bu cocopeat balya halinde. Ve çok kuru. Elimle parçalayıp karıştırmam gerek galiba. Nemlendirmem gerekirmi Karışım yapmadan yok menekşeyi sularken kendiliğinden nemlenme olurmu? Yanlış yapmak istemiyorum. Ayrıca oran olarakta 1 toprak diğerleride 1/3 oranda koyacağım uygunmudur.

menekşegül 09-03-2012 13:13

Cocopeatı önce ıslatıp dağılmasını sağlamak daha sonra kullanmak gerekiyor.

maki01 09-03-2012 14:16

Sevgili özlem,

Coopeati uzun bir süredir karışımda kullanmıyorum. Nedeni ise bilinen ve kaliteli markanın ürünü değilse iyi yıkanmamış olması nedeniyle tuz içerebilmesi.

Kullanımına gelince kütle halinde aldığın cocopeati bol suyla ıslatman , su emip dağılabilecek hale gelinceye kadar beklemen gerekiyor. Kütle halinde aldığımız cocopeat çözülünce yaklaşık 80 litrelik bir hacime erişiyor.

Bu kadar çok miktarı aynı anda kullanacağını sanmıyorum. Bu nedenle keserek parçalara ayırıp ihtiyacın olan kadarını suyla çözmeni öneririm. Nemli bir şekilde uzun süre bekleyince bakteri üreyebileceği söyleniyor. Çözdürmüşsen kuruttuktan sonra saklamak gerekiyormuş.

özlem11 09-03-2012 15:23

İlginize teşekkür ederimç Aldığım yer doğalbahçem sitesi. Sanırım buradan bir arkadaşımıza aitmiş. Kalitelidir diye umuyorum. Zaten Fazla miktarda kullanmayacağım. Elimde bulunan toprakta menekşeye uygun zengin içerikli sadece katkı yapsın diye bu ilaveleri yapıyorum. Umarım güzel sonuç alırım....

tabiata dair 13-04-2012 08:59

Sayın maki01;

Kendi uygulamalarımdan gördüğüm kadarıyla; önceleri yapı marketlerde satılan hazır karışımları kullanıyordum, çelik köklendirme ve saksı değişimlerinde kullandım, hiçbir sorunla da karşılaşmadım. Son olarak ithal torf, perlit, vermikülit ve coco karşımını sadece çelik köklendirme için denedim. Bu defa yapraklar toprakta daha zor tutunuyor gibi geldi bana, sanki yapraklar yanıyor gibi oldu. Bence köklendirme için hazır toprak karşımları daha ideal. Eski yönteme döneceğim artık. Menekşelerden biraz anlayan biri olarak tespitimi paylaşmak istedim, katkılarınız olursa sevinirim.

özlem11 13-04-2012 10:24

Ben bu kez iyice yıkadım cocopeatı. Digerlerinde erken davranıp yıkamadan ektim menekşelerimi sorun yok şuan için ama... Katmerden gelen yaprakları coco, vermikülit, perlit ve toprak karışımına ektim sıkıntı yok. Hatta resimde ekledim menekşe bölümüne.... 1 haftayı geçti şuanda.

tabiata dair 13-04-2012 11:30

Aldığım coopeat kalıp şeklinde değildi, notmal torf gibi hazır haldeydi. Yapraklarda sorun yok şu anda, sadece pek fazla canlı değiller :) Suda köklenmeyi bekleyen yapraklarımı bildiğim usulde, sürekli kullandığım marka çiçek toprağına dikip bir de öyle tekrar deneyeceğim. Bakalım aradaki gelişim farkı nasıl olacak?

sema62 01-07-2012 22:32

Arkadaşlar menekşelerim 1+1+1 hazır torf
dalar.Ama suyunu biraz kaçırınca çok ıslak oluyor.Suyunu az verincede çok çabuk kuruyor.Buda köklere zarar veriyor.Bunu gördüm.
Menekşeleri güzel olan arkadaşlardan yardım istiyorum.torfa nasıl bir toprak eklemeliyim.

maki01 05-07-2012 20:28

Sevgili sema62,

Sıcak yaz günlerini az ama sık sık sulayarak geçirmek en uygunu .

Nerede yazıştığımızı hatırlamıyorum ancak elinde perlit olduğu için 1:1:1'lik menekşe harcındaki perlit miktarının azaltılarak gönderilmesini istediğini hatırlıyorum. Yanılıyor ya da karıştırıyor olabilirim ama doğru hatırlamışsam karışımıa biraz daha perlit ilave edebilirsin.

sema62 05-07-2012 21:55

Sevgili maki01,evet doğru hatırlıyorsunuz.Perlitin az olmasını istemem ,ozaman için menekşe ,torfa sağlam tutunamıyor gibi geldiği içindi.
Şimdi ise toprağı havalandırdığı için gerekli olduğuna inanıyorum.Menekşelerin toprağı kuru gibi olsada canlılığını hemencecik yitirmiyor.Buda perlitin vede vermikülitin sayesinde.

bay tömürcek 07-08-2012 01:08

Arkadaşlar köyde olan ya da köyden söğüt gübresi alma imkanı olan arkadaşlar kesinlikle denemelerini tavsiye ederim menekşeler bayılıyor söğüt gübresine başka hiç bir toprak gübre karıstırmanıza gerek yok içi oyulmuş yaşlı söğüt ağaçlarının ( salkım söğüt değil normal söğüt salkım söğüt hiç denemedik ) içinde bolca gübre bulunuyor bu gübreyi alıp eleyin ( içindeki taş ağaç parçaları vs. den temizlenmesi için ) ve menekşenizi bu gübreye dikin sonuç mükemmel ben bütün menekşelerimde denedim yavrulamayan bütün yapraklarım yavruladı anaç menekşelerimin yaprakları acayip parladı ve bu sıcakta bile deli gibi tomurcuk yaptılar bu tavsiyeyi yıllarını menekşeye vermiş teyzemden aldım dediğim gibi sonucu beni çok mutlu etti hiç olmadı bir iki menekşenizde deneyin bana hak vericeksiniz :):)

maki01 07-08-2012 03:36

Söğüt gübresi nedir , hiç duymadım . Gübre mi , yaprak çürüntüsü mü? Biraz daha detay bilgi verip, fotoğraf ekler misin?

bay tömürcek 07-08-2012 07:37

Sayın maki söğüt gübresi dediğim yaşlı söğüt ağaçlarının gövdesi zamanla çürüyüp içi oyuk oluyor bu oyuk yerden ağaç yavaş yavaş içine (özüne) doğru çürüyüp ufalanıyor buda açık kahverengi renge sahip bi gübre olusturuyor işte söğüt gübresi bu yaprak değil ağacın kendi gövde çürüntüsü yani.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024