agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

Nariel 18-12-2008 20:40

2 Eklenti(ler)
Koparacağınız yaprakları atmayın, saplarını torfa yüzeysel olarak gömün, yavrularınız olsun.

Bizim menekşelerin sırrı bence iklimde ve bulunduğu yerde. Kışın bulundukları odada hiçbir ısıtıcı çalışmıyor, nadiren misafir geldiğinde elektrikli ısıtıcı açılıyor ama onun pek etkisi olmuyor. Silifkede kış ılık geçtiği için donmuyorlar, aksine onlara bu hava iyi geliyor. Sonbahar ve ilkbaharda coşuyorlar.

Güneye bakan pencere önündeki masadalar ve tül perdeden süzülen güneşi gün boyu alıyorlar.

Ancak yazın çok kötü oluyorlar, yine aydınlık ama klimalı (serin) bir yere almak gerekiyor.

Mesela sulama suyumuz iyi özelliklerde değil, aşırı kireçli ama iklimi sevdikleri için coşuyorlar, sudan zarar görmüyorlar.

Şu sıralar tomurcukta olanların tomurcukları büyümüyor, gelişmeleri durdu. Hava, çiçek açmaları için gereken serinlikten daha soğuk olduğu için olabilir. Çiçek coşturan vermiyoruz uzun süredir, önümüzdeki sulamada vereceğiz, belki tomurcuklar gelişmeye devam eder. Onlar açamazsa, kış bitişinde hava ılınınca yeniden tomurcuklanırlar..

Nejla K. 18-12-2008 21:30

Tecrübeli arkadaşlar bir konuyu gündeme getirmek isterim. Yorumlarınızı bekliyorum. Menekşeye bitki besini verilmesi ile ilgili bir karışıklık yaşıyorum. Size göre 15 günde bir mi verilmeli? Çiçekli iken hiç mi verilmemeli? Dinlenme döneminde mi verilmeli? Besinden kastım herşey (hazır besinler, npk, demir gübresi, pekmez ....vs) Ne diyorsunuz?

Nariel 18-12-2008 21:49

Menekşenin gelişmesinde problem yoksa besine gerek bile yok aslında, normal sulamak yeterli.

Daha önce de dediğim gibi, çiçek açmayan menekşelere ne kadar çiçek coşturan verirseniz verin açmaz. Anca menekşenin kendi canının istemesi lazım, ortam ve olgunluk olarak uygun koşullar oluştuğunda o tomurcuk verir, siz de çiçek zamanının geldiğini anlayıp çiçeklenmeyi kuvvetlendirmek için çiçek coşturan verirsiniz. O zaman çok işe yarıyor besinler, çünkü bitki o zaman besine çok ihtiyaç duyuyor.

Dinlenme dönemi başlayınca menekşelere bence bir kez besin verilmeli, sonra kendi haline bırakılmalı. Ta ki yeniden kendini uygun hissedip tomurcuk verene kadar.

Herhangi bir hastalık ve bozukluk yoksa gereksiz yere toprağı besinle doldurmayın (demir gübresi, şekerli su vb.)

Yeşilliği çok güzel gelişen ama uzun süredir açmayan menekşelere ise deneme açısından birkaç kez besin verilebilir, belki bir yarar sağlar umuduyla..

Nejla K. 18-12-2008 23:58

Teşekkürler nariel, Annem hiç bir şey yapmaz her zaman açmış görürüm menekşelerini. Sanırım sizin hakkınız var. Başka bu konuda fikri olan var mı?

katmer 19-12-2008 10:21

Ben de Nariel' e katılıyorum. Menekşeler sağlıklıysa besine gerek duymuyorlar. Gereksiz ve fazla besin menekşeleri bozabiliyor. Doğal akışına bırakmak bence en iyisi...

Nariel 19-12-2008 11:10

2 Eklenti(ler)
Bu da annemin ısrarla ayırmaya yanaşmadığı menekşe. İlla açtığını göreyim, sonra ayırırız diyor.. Tek yapraktan bu hale geldi ;)

Nejla K. 19-12-2008 13:52

Katmercim, seni açık yakalamışken sormak isterim. Bütün menekşelerim yanyana ama o bordo menekşemin alt yaprakları sarktı. Üst yapraklar diğer menekşeler gibi maşallah yukarı doğru sağlıkla güneşe yöneliyorlar. A ynı ortamda o niye alt yapraklarını bıraktı sence ve ne yapmalıyım?

ardaçiğdem 19-12-2008 14:57

Sayın Nariel bir saksıda kaç kök var merak ettim. Çünkü benim yapraklarımda 4-5 tane yavruladı düşünüp duruyorum sağlıklı büyüyecekler mi diye. Seninkiler çok sağlıklı görünüyorlar.

Nariel 19-12-2008 15:03

Sayın ardaçiğdem, hiç saymadım kaç kök olduğunu, şu andan sonra da pek sayılacak gibi görünmüyor..
Sayın katmer, evet tahmin ettiğiniz gibi bu deli yavru katmerli mor menekşe yaprağından çoğaldı.

Nejla K. 19-12-2008 19:28

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu durumdaki menekşem;

Nejla K. 19-12-2008 19:30

1 Eklenti(ler)
Şimdi bu durumda; alt yapraklar sarkmış halde... Ne yapmalıyım?

Faruk 19-12-2008 20:16

Menekşe sevilmez mi?
 
Nejla menekşeni sanki ya çok sulamışsın **** soğukta kalmış gibi.Yanılmıyorsam ban öyle geldi.Hemen birkaç yaprağını al direkt toprağa dik bence.Suda çimlendirmeden.

Nejla K. 19-12-2008 20:58

faruktalaş soğukta kalmadı. Aynı sehpada 12 tane var neden o anlamadım. Sulama fazla ise ne yapılabilir biliyor musunuz? Yaprak altlarını da kontrol ettim, unlu bit olabilir mi diye ,temizler.

Nariel 19-12-2008 21:13

Nejla Hanım, verilen suyu her menekşe aynı kullanmıyor malesef. Daha önce de bazı arkadaşlar bu sorunla karşılaşmışlardı. Menekşelerinizi sulamadan once toprak nemine elle bakın, iyice kuruyanları sulayın, nemli olanları sulamayın.
Şu an toprağı ıslaksa kökü dağıtmadan saksıdan çıkarın, peçeteye veya kağıt havluya topraktaki fazla suları emdirin. Köke zarar vermeden ıslak toprağın bir bölümünü alabilirseniz alın, yerine kuru toprak koyun ve sulamadan bekleyin.

Faruk 19-12-2008 21:18

Menekşe sevilmez mi?
 
Nejla hanım bitkinize uzun bir süre su vermemenizi tavsiye ederim. Bırakın toprağı iyice kurusun .Biliyorsunuz ki kış mevsiminde menekşeler suya tahammül edemezle gerekmedikçe.

Gördüğüm kadarıyla menekşeniz çok çiçekli bir durumda. Bu durum menekşenin bütün enerjisini çiçeklerine vermesine sebep olduğu için yaprakların sarkmasınada sebep oluyor. Kuruyan çiçeklerini hemen bitkiden koparmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda sarkan yapraklarından alt sırayı kırıp bitkinizi daha enerjik bir halede getirebilirsiniz.

Ben aynı zamanda o sarkan yaprakları 3-4 gün suda bekletip toprağa ekip çağaltmanızı tavsiye ederim. En azından herhangi bir duruma karşı yedekleriniz hazırda beklemiş olur.

Nejla K. 20-12-2008 09:11

Nariel ve faruktalas, önerileriniz için teşekkürler, saksının toprağını değiştirdim. Nemliydi ama kök çürümesine neden olacak bir ıslaklıkta değildi. Yeni toprağına su dökmeden bekliyorum. Sarkan yapraklardan bir tane aldım ama sanki sarkanlardan daha çok alırsam bitki çok çıplak kalacak gibi, o yüzden iyileşmeme durumuna göre yaprakları almayı düşündüm.

İlginiz için tekrar çok teşekkür ederim.

özlem11 20-12-2008 09:31

Nejla, bir aya kadar sulamasına dikkat edersen eski formuna ulaşır. Çok sulamışsın.

Yapraklara hiç dokunma. Onlar eski halini alır. Suyu idareli ve az ver. Benim de iki menekşem böyle olmuştu. Kendiliğinden düzeldi.

Nejla K. 20-12-2008 10:00

olay9 yüreğime su serptin, sağol.

Faruk 20-12-2008 12:49

Menekşeler sevilmez mi?
 
Nejla hanım, menekşelerinizin alt yapraklarından bazıları düzelemeyecek kadar çok yıprandığından, onları bence alıp suda 3-5 gün bekletip toprağa ekmelisin.Yaprakların ****** altta sarkan hepsi olmasada çok yıprananların gözünün önünde çürümesindense böyle yapman en mantıklısındır. Ne kadar beklesende o yaprakların bir kısmını kaybedeceksin. En azından bunları dikkate al. Bunları zamanında ben de çok yaşadım menekşelerimde.

özlem11 20-12-2008 15:23

Arkadaşım öylesine vahim bir durum yok ki.

Yaprakları koparsa menekşede yaprak kalmayacak. Zaten küçük. Ayrıca saksının küçük olması, yaprakların çok sarkmış gibi görünmesine sebep oluyor.

Yaprakları kopardı diyelim, o zamanda büyümesi yavaşlayacak.

Faruk 20-12-2008 15:29

Menekşe sevilmez mi?
 
Olay 9, ben sadece kendi nacizane fikrimi söyledim. 13-14 senelik menekşe deneyimimden elde ettiğim bilgilerimi, sorunun kendi adıma çözümü için sundum. Cevabı değerlendirip değerlendirmemek Nejla'ya kalmış...

Nejla K. 20-12-2008 15:47

Sevgili olay9 ve faruktalas, önerilerinizi kesinlikle dikkate aldım. Çok naziksiniz. Akşam toprağı değiştirdim. 1 yaprak alıp suya ıslattım. 2 gün bekleyip gözlemlemeyi düşünüyorum. Tabii acemi olarak yaprakları almaya kıyamıyorum ama küçük bir kötüleşme belirtisinde çiçeğin yapraklarından faydalanıp çoğaltmayı da düşünüyorum. İyiki sizin gibi tecrübeli arkadaşlar var. Bol çiçekli günler, tekrar teşekkürler.

özlem11 20-12-2008 15:48

Yok arkadaşım sizin söylediklerinize karşı değilim. Sadece hep dile getirdiğim menekşeden yaprak koparırken defalarca düşünmek gerektiği. Bende yaprak koparmaktan dolayı çok menekşemi kaybettim.Eğer yaprak sapında çürüme yoksa koparmamak bence en hayırlısı. Malum bizin saniyede kopardığımız yaprağı menekşe kaç ayda büyütüyor. Kolu kanadı bence kırılmış oluyor.

Faruk 20-12-2008 16:37

Menekşe sevilmez mi?
 
Olay 9 bende sizin düşüncelerinize saygı duyuyorum ama şunu belirtmedende geçemeyeceğim.Sizin menekşelere olan bakma ve yetiştirme tarzınızla benim yaklaşımım birbirine çok ters ve çok farklı.Ama ortak noktamızda ikimizinde menekşelerin ayakta kalması için verdiğimiz uğraş olsa gerek...

bernacyhn 20-12-2008 18:33

Merhaba... Uzun bir aradan sonra döndüm aranıza. Yeni katılan abi ve ablalarıma hoşgeldiniz diyorum. Daha önce bahsetmiştim, plastik bardakta menekşe üretimi kafama yattı diye. Bardaklara yapraklarımı dizdiğimi söyledim mi hatırlamıyorum ama, şu an bardakta 21 yaprağım var. Henüz bir tanesi yavruladı ama diğerlerinden de umutluyum açıkçası. Bahara satış için hazır olacak ve sitemizin satış bölümüne ilanımı vereceğim.

Bir de benim aklıma şöyle bir fikir geldi: cola, fanta,... gibi ürünlerin plastik şişeleri saksı yapmak için çok uygun, gerek boyut gerekse şekil bakımından. Bu yüzden, şişenin birinin alt kısmını babama kestirdim. Böylece daha fazla plastik çöpe gitmemiş olacak ve ben de saksıya ekstra para harcamamış olacağım. Tavsiye ederim...

Aranıza geri döndüğüm için çok mutluyum... Sevgilerimle :)

bernacyhn 20-12-2008 18:40

Nejla Ablacığım, benim de sana tavsiyem çiçeklerini alman daha rahat toparlanmasını sağlayabilir. Ben bir kaç menekşemde denedim olumlu sonuçlar aldım ama tecrübeli abi ve ablalarım daha iyi bilirler çiçeği almak iyi mi etkiler yoksa kötü mü?

Faruk 20-12-2008 18:45

Menekşeler sevilmez mi?
 
Hoşbulduk Belma hanım. Siz de tekrar foruma hoşgeldiniz .Menekşelerin yapraklarını **** kuruyan çiçeklerini almak menekşeleri küstürmez dahada enerjik olmasını ve toparlanmasını sağlar. ****** aşırıya kaçmadan.

sezgin53 20-12-2008 18:56

Herkese iyi akşamlar, yeni gelenler hoş geldiniz. Daha önce yazdım menekşe sabır ve dikkat işi birde şans işi galiba, şuan 15 saksıda menekşelerim duruyor kuruyan menekşelerin üzüntüsü beni kahrediyor. Menekşelerinize iyi bakın.

Fatih 20-12-2008 22:23

İyi akşamlar, ben de de sizler gibi menekşe hastalığı var. Bu hastalık mı bağımlılık mı belli değil;)

Ben de şu ana kadar 32 saksı menekşe yetiştirdim ama elimde şimdi 16 saksı kaldı. Benim menekşemin birisinin yavrusu yaprağından çürümeye başladı, ne yapabilirim bu çürümeyi engellemek için?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.:D

Fatih 20-12-2008 22:38

5 Eklenti(ler)
Bunlar da bazı menekşelerimin resimleri...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024