View Single Post
Eski 12-07-2012, 01:37   #5
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Hatta kendi keson kuyumda ve sulama havuzunun rengine bakarak bol bol alg ürettiğimi söyleyebilirim, ama sizin blog yazınızda belirttiğiniz mavi-yeşil alglerden değildir herhalde Ne dersiniz?
Büyük ihtimal değildir

Alıntı:
Bildiğim kadarı ile alglerin yoğun üremesi durgun sularda kirlilik olarak adlandırılıyor (en azından Bafa Gölü ile izlediğim bir haberde böyle diyordu.
Burada şöyle bir yanılsama var. ALG'ler kirliliği yaratmıyor (tam tersine temizliyorlar), sular kirlendiği için ALG popülasyonu artıyor.

Konvansiyonel tarımda kullanılan kimyasal azot ve fosforun muhtelif şekillerde durgun sulara sızmasının bir sonucu bu. Azot ve fosfor suyu kirletiyor, ALG'ler azot ve fosforu besin, güneş ışınlarını da enerji kaynağı olarak kullanıp fotosentez yaparak gelişiyorlar.

Alıntı:
Bu bilgileri kafamda birleştirince aklıma "iyi alg ve kötü algler mi var?" sorusu geldi. (Nasıl soğuk kompostumuzda kötü bakteriler yerine iyi bakterilerin üremesini istiyorsak)
Evet, ALG dünyası başlı başına derya deniz. Her türlüsü var. Hatta, kısa deneme süresinde alg'leri yakalayıp yiyen yine mikroskobik başka su canlılarını da gözlemledim (video'sunu çekmediğime hayıflandım sonradan. Tekrar rastlarsam video da çekeceğim

Yaptığım denemede chlorella kullandım. Fakat o denemelerin amacı genel olarak alg hücre çoğalmasının prensiplerini çıkarsamaktı. Esas ilgi alanım chlorella değil. Tarım, gübre, tarımsal sürdürülebilirlik, kaynakların zayi edilmeden kullanılabilmesi söz konusu olduğunda, taze ahır veya kümes gübresinde bulunan ve normalde tarımda kullanılıncaya kadar önemli oranda kayba uğrayan organik besinlerin alg'ler tarafından yakalanıp depolanabilmesi imkanı bu konuyu özellikle araştırmaya değer hale getirdi.

Bu konuda ARS bilim adamlarından Walter Mulbry'nin çalışmalarını izlemeye çalışıyorum. İlk etapda ALG türleri olarak rhizoclonium hieroglyphicum, microspora willeana, ulothrix ozonata, ve oedogonium spp.'ye odaklanmam gerektiğini düşünüyorum

Alıntı:
Bir diğer tartışmak istediğim konu da bu tür durgun sularda kullanımı konusunda çeşitli makaleler okuduğumuz EM. Hatırladığım kadarı ile EM içindeki bakteriler (muhtemelen Laktik asit bakterileri) bu tür alglerin beslenmek için kullandığı azot formlarını (amonyak?) parçaladığı için alg üremesini baskılıyordu.

Dolayısı ile aynı durgun suyu hem EM hem de alg ile aşılamamamız lazım diye düşünüyorum, haklı mıyım?
EM formülasyonu mavi-yeşil alg'lerle akraba, fotosentez yapabilen fototropik bakteriler de içeriyor. Fakat ALG çoğalan bir ortamda EM bakterileri tam olarak ne yapar kestiremiyorum. Uygun bir zamanda bu birlikteliği sağlayarak ne olduğunu izlemeye çalışırım. Sn.Doğasever buralardaysa bize bu konuda hazır bilgi de sağlayabilir belki.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön