View Single Post
Eski 08-07-2012, 10:11   #11
syılmaz
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Erhan Bey'e kısmen katılıyorum, kısmen katılmıyorum.

Golden retriever sınıflandırma da av köpeği olarak sayılsa da pratikte bu konuda başarısızdır. Hem yerli hem yabancı av forumlarını takip eden biri olarak ne ülkemizde ne diğer ülkeler de av köpeği olarak kullanımını hiç görmedim/okumadım/duymadım. Ferma yeteneği yoktur, sudan avı getirme konusunda ise labrador tercih ediliyor. Çünkü ördek/kaz av sezonu kışın yani buz gibi suda yapılıyor, labrador çok soğuk suya düşünmeden girebiliyor. Golden'ın girdiğini hiç görmedim/okumadım/duymadım.

İş yapan köpeklerin daha mutlu olduğuna inanıyorum. Bekçilik yapsın, sürüye çobanlık yapsın, ava yardımcı olsun, arama-kurtarma olsun, vs. köpeğin kendini kanıtlamış hissettiğine, statü sahibi hissettiğine inanıyorum. Tıpkı insanlar gibi, iş yapan hayatta başarılı olan insanlar kendini daha mutlu hissederken, hiç bir işe yaramayan, vaktini boşa harcayan insanların kendini boşlukta hissetmesi gibi. Amaçsızlık nasıl bir insanı boşluğa düşürürse, köpeklerde de aynı olayın olduğuna inanıyorum. Bu sebeple köpek besleyenlerin, köpeklerine bir rol vermesi gerekir diye düşünüyorum.

Şimdi denilebilir ki her köpek iş yapamaz. Doğru her köpek iş yapamaz ama bu tip köpekler köpek yetiştiricilerinin melezleme yoluyla geliştirdiği, daha doğrusu güdükleştirdiği doğa da kendiliğinden var olmamış köpekler.

Tabi bunlar tamamen şahsi düşüncelerim.

syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön