View Single Post
Eski 04-07-2012, 23:23   #32
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Sevgili Sudenur,
Çok sevindim, elimden geldiğince fikir vermeye çalışırım. Umarım ilginiz hep sürer.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk Mesajı Göster
bunu yazma sebebim yazınızda bolca '1 senedir büyümüyor' gibi ifadeler olması. 1 sene nedir ki onlar için? beklemek, şans vermek lazım.

masalımsı bahçeler unutmamalı ki yeni değil, uzun yıllar düzenli emek verilen bahçelerdir. yani zamana ihtiyacınız var. seneye çok çok güzel olacak diye bir şey yok, her sene daha da güzel olacak demek lazım. yaşayan bir varlıktır bahçe çünkü.

Ne güzel yazmış sevgili ilksenozturk. Ben de bahsedeyim demiştim ama arada unutmuşum.

Yeni ilgi görmeye başlayan bir bahçe için "Ne güzel olmaya başladı" deme süresi bence 3 yıldır. Ancak 3 yılda yeni diktiğiniz bitkiler bahçeye adapte olmuş, çekici görünecek boyutlara ulaşmış, çiçeklenme sayıları artmış olacak. Örnek alınacak bahçe düzenlemeleri başlığına giren bahçelerin en yenisinin 10 senelik geçmişi vardır. Bitkiler de bebekler, çocuklar gibi, büyümeleri zaman alıyor. Şimdi belki size inanmak zor gelir ama bir iki sene sonra özellikle yavaş büyüyen türleri arar hale geleceksiniz. Birkaç yıl önceydi sanırım, sevgili çiçeksever70 bahçesinde yeni bir bitkiden bahsediyordu. Tam detaylarını hatırlamıyorum ama "Hem şöyle, hem böyle, hem de çok yavaş büyüyor, insan bir bitkiden daha ne ister" giibi bir cümlesi vardı. O zamanlar hiç anlamamıştım çünkü benim için en iyi bitki en hızlı büyüyendi. Birkaç yıl geçip de bahçedeki sıkışık sıkışık diktiğim herşey birbirine girmeye başlayınca ne demek istediğini anlamıştım.
Bodur elmayı minik fide olarak diktik diyorsunuz, bence çok bile büyümüş. Fidan olarak dikilen meyve ağaçları bile genelde ilk yıl yaprak çıkarır, şanslıysanız belki bir iki çiçek görürsünüz. 2. senesinde kök yapısını biraz geliştirmiş olur, dallarını biraz uzatır, biraz daha fazla çiçeklenir, şanslıysanız belki bir iki meyve görürsünüz. 3. yılında artık bir avuç meyve verebilir. Yeni dikilen bitkiler toprak üstünden önce toprak altında çalışırlar ki büyütecekleri dallara yetecek besini toplayabilsinler.

Çimleri sabah ve akşam suluyoruz demişsiniz. Eğer çimlerdeki sorun mantarsa özellikle geceye kuru girmeleri lazım, sadece sabah erken saatlerde sulamanız lazım.

Obrizyayı Ankara'da yer örtücü olarak önermem. Ben bir sene denemiştim ama sonuç başarılı olmadı, sıcaklara dayanamıyor. İleride tekrar yarı gölge bir alanda denemeyi düşünüyorum ama baştan hevesinizi kırmasın diye uyarayım dedim, bizim iklimimiz için biraz zor bir bitki. İsterseniz birkaç kökle ufak bir yerde deneyerek başlayın.

Ortanca eğer Hydrangea macrophylla ise çok iyi. O zaman dayanma şansı bayağı yüksek.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön