View Single Post
Eski 29-06-2012, 21:50   #36
alnegir
Yeni Üye
 
alnegir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-09-2011
Şehir: mugla
Mesajlar: 26
Yalancı Veba
Yurdumuzda ve Dünyada çok yaygın bir tavuk hastalığıdır. Yetiştiriciler Newcastle (Nevkastıl) olarak bilirler. Virüslerin sebep olduğu bu hastalık bulaştığı kümeslerdeki tavukların %90'ını öldürebilir.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.

Yalancı vebanın en sevdiği şey pisliktir. Temizliğe dikkat edilmeyen bakımsız kümeslerde çok çabuk ortaya çıkar. Kümeste birden bire ölümler başlar. Hayvanların boyun , kanat ve bacaklarında felçler görülür. Hayvanlar bitkindir. Hırıltılı nefes alırlar ve yem yiyemezler.

Hastalığın kümese girmemesi için dışarıdan alınan malzemelere dikkat etmek temizliğinden ve mikrop taşımadığından emin olmak gerekir. Kümese herkesin girmesine izin verilmemeli, sürüye dışarıdan hayvan sokulmamalıdır.
---

Bahsettiginiz konuya yakin hastalik newcastle olarak goruluyor alinti makalede goruldugu gibi... bazi tavuk ve horozlarimda da bu sekilde hiriltili sesler, nefes almalarinda zorluklar, halsizlikler olmus ve onlari kaybetmistim.. Tedbir olarak veteriner ve internetten edindigim bilgilerle genel asilamalarini yaptim ve su an pek sorun yasamiyorum..

2 haftada bir ictiklere sulara vitamin ve antibiyotik takviyesi yapiyorum.. kümesler 3 haftada bir temizleniyor. Kümes onlerine kum ve odun külü koyuyorum... kisacasi zahmetli bir hobi sonucta canlilar...

Bulabilirseniz aşılamanizi tavsiye ederim..Hastalik bulastiktan sonra tedavi imkansiz oluyor nerdeyse..

alnegir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön