View Single Post
Eski 28-06-2012, 09:24   #183
SAGEN
Ağaç Dostu
 
SAGEN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2011
Şehir: Üsküdar/İSTANBUL
Mesajlar: 499
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alew Mesajı Göster
Merhabalar ben Alev İzmirden yazıyorum.bir hafta önce keşfettim bu forumu ve çok faydalı benim sıkıntım şu 3 gündür forumun hastalık-acemılere yardım-kök çürümesi baslıklarındakı mesajları okuyorum bende cesaret edip bana göre saglıklı olan 4 yesıl yapragı olan orkidemin köklerine bakmaya karar verdim ve maalesef kök problemim var.
1-kökleri çürümüş göbege baglı kısmından ama ucları nerdeyse hepsi yeşil arada beyaz pamuk gibi uç çıkaranlarıda var
2- köklerde beyaz noktalar oluşmuş ayrıca çok küçük sinekler var
3-saplarında sararmalar oldu sıcaktan diye düşünüyorum izmirde sıcaklık 34-36 derece arası gündüz gölgeye cekmeye calısıyorum ama yetersız kaldım sanırım.

yaptıklarıma gelınce orkidem ilk geldiğinde arastırma yapmıstım.subat ayından beri benımle haftada bir kere daldırma yontemıyle suluyorum.son bir aydır çiçek costuran takvıyesı yappıorum suya yarım kapak sararan sapını bogumun altından saglam gördugum yerden kestım tarcın surdum ama bugun baktım gene sararmıs bıraz daha geldıgınde yarası vardı sapında anladıgım kadarıyla ondan beslenemedı çiçekleride acıp dökülüyordu hemen köklerini torfdan ayırdım torfa sınek ilacı sıktım yarın güneşe koymayı düşünüyorum aksama kadar kökleri yıkadım tarcın döktüm üstüne şimdi ne yapmam gerek???

kökleri öylece dışarda dursun mu? o beyaz saglam sert kökleride keseyim mi?yosun bulup sarmama gerek varmı varsada izmirde nerden yosun bulabılırım vitamini zor buldum çünkü?
vermikülit alıyım mı?

biliyorum çok uzun yazdım ama olabildiğince dogru bişey yapmaya çalışıyorum ve çiçeğimi kaybetmek istemiyorum yeni üyeyim hemen resim ekleyemiyorum diye biliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum ayrıca çiçeğimi kare peysajdan almıstım yarın orayı arasam düzgün birşekilde ilgilenirlermi? Oturdugum yerdeki çiçekciler pek anlamıyorlar korkuyorum..
Sayın ALEW;

Öncelikle hoşgeldiniz. Forumda ilgili başlıkları okumaya devam edin.
Yazdığınız sırayla cevaplamaya çalışayım.
1) Kök temizliği yaparak siteril bir aletle çürümüş olan kökleri temizleyin.
2) Beyaz noktalardan kastınızı tam olarak anlayamadım ama sanırım mantar türevi bir sorun olabilir diye düşünüyorum. Sinek konusu için benim bu konuda tek söyleyebileceğim ve kesin çözüm kök temizliğinden sonra substratınızı değiştirin (Kök çürümesinin ve köklerin aşırı ıslak kalmasının sineklenmeye yol açtığını gözlemledim).
3) anladığım kadarı ile orkidenizi doğrudan güneşe maruz bırakmaktasınız. Kesinlikle yapmayınız orkideniz güneş ışıklarını filitreli olarak almalı. Yani tül perde arkasından, doğrudan değil.
Orkidenize orkideler için olan sıvı besinlerden veriniz. Besini ayda bir sefer dikkatlice veriniz. Çiçek sapını sağlam yerinden gözün hemen üzerinden siteril bir şeyle keserek toz tarçın ya da kömür tozu sürünüz.
O beyaz sağlam kökleri kesmeyin. Sadece elle tuttuğunuzda ele gelen çürümüş kökleri budayınız.
Bu arada iki önemli uyarı orkidenizi kesinlikle güneşe koymayınız ve sinek ilacı uygulamayınız.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

SAYGILARIMLA.


Düzenleyen SAGEN : 28-06-2012 saat 09:31 Neden: düzenleme
SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön