Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu
İçim acıdı budarken. Sanırım bir mantar türü bütün yaprakları kavrulmuş hale geldi.
En dipten budadım. Beyaz pamukçuk gibi olmuştu sapta sürgün çıkan yerler.
Clematiste ilaçlamayı bilmiyorum.
|
Benol Hanım,
Clematis'e gelen hastalık sanıyorum Clematis Wilt. Clematis solduran da diyebiliriz.
Bu seneye kadar, yani onbeş senedir, hiç başıma gelmemiş idi.
Ama bu sene Clematis texensis 'Princess Diana' da kuruyan birkaç sürgün gördüm. Kontrol etmedim ama galiba aynı dert.
Akşam eve dönünce kontrol edeceğim.
Benim bu konularda en güvendiğim kaynak Royal Horticultural Society nin
Advice (=Başvuru) sayfalarıdır.
Clematis Wilt hakkında da oraya baktım.
Özetle şunları söylüyor:
- Bir mantar hastalığıdır. Özellikle büyük çiçekli clematis lere zarar verirmiş
- Bitkiyi hızlı sarar, bazı ağır durumlarda bitkiyi öldürebilirmiş.
- Bazen de bitkinin konumu ve iyi kök geliştirememesinden dolayı stresten de benzer bu sararma olabilirmiş.
Herhangi bir ilaç tedavisi yok.
Öncelikle clematisi kök stresinden kurtarmak için derin, organik madde ile zengin bir toprağa dikmeyi ve malçlamayı öneriyor.
Eğer mantardan şüpheleniyorsanız, kararan sürgünleri tam sağlıklı bir yerin üzerinden veya dipten kesin ve mantarın bulaşmaması için yok edin (=Yakın) diye tavsiye ediyor.
Genel olarak bitki dipten yeni sağlıklı sürgünler verirmiş.
Ayrıca bu hastalığa dayanıklı cinsleri tercih edin de derler.
Özellikle hassas olanlar: Clematis ‘Henryi’, ‘Vyvyan Pennell’, ‘Mrs N. Thompson’, ‘Duchess of Edinburgh’, ‘William Kennett’, ‘Marie Boisselot/Madame le Coultre’, ‘Ernest Markham’
Dayanıklı olanlar: Clematis ‘Avant Garde’, ‘Bonanza’, ‘Confetti’, C. alpina, C. montana, C. orientalis, C. viticella (tam dayanıklı değil ama müsamaha edermiş), C. integrifolia, C. macropetala, C. tangutica.
Umarım yukarıdaki bilgiler yararlı olur.
Selamlar, sevgiler