View Single Post
Eski 26-06-2012, 22:31   #192
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Arkadaslar,

solucanlara komposta yataklama malzemesi olarak veriyoruz. Tabi ki bu yataklama malzemesi de solucanlar için bir gıda, ama birincil değil. Yataklamanin bir kaç faydası var, öncelikle nem tutar ve solucanlar için nem hayatı önem taşır. Yapılan araştırma ve deneyler, solucanların nem oranı yüksek olan yataklama malzemesi icinde solucanların daha çok çiftleşme ve yumurta üretme eğiliminde olduğunu göstermiştir. Bu arada solucanlara vereceğimiz yataklama malzemesi olarak kompostun ortalama 2 haftalık olması önem taşımaktadır. Çünkü eğer tam olarak kompostlasmış bir yataklama kullanırsanız elde edeceğiniz gübrenin besin degeri düşük oluyor, bu nedenle kompostun 2 haftalık olması onerilir.

Solucanları komposta ekledikten sonra azar azar evsel atık verebilirsiniz. Eğer evsel atıklarınızı direk verirseniz solucanların onları tüketmesi zaman alır. Ancak daha önce bir yerde bekleter ve biraz kuflendirirseniz o zaman çok daha çabuk tüketirler. Bu arada gıda atıklarında küf oluşumunun sistemin bir parçası olduğu ve zararlı olmadıgını de belirtmiş oluyoruz.

Evsel atıklarınızı da şu sekilde muhafaza edebilirsiniz. 5 litrelik bir pet su şişesine mutfağınızdan atıklar çıktıkta küçük küçük doğrayıp ekleyin. Kapağını sıkıca kapatmayın, neredeyse üzerine hafifçe koyun. Böylece sise doluncaya kadar çıkacak gazdan şişenin patlamasını önlemiş olursunuz. zamanla şişenin icinde hafif turşu kokulu ama kesinlikle kötü kokmayan yem elde etmiş olursunuz. Zaten kötü kokuyorsa solucanlara vermeyin. Bu sekilde hem ortalığa kötü kökü yaymadan solucanlara sürekli hazır yem de temin etmiş olursunuz.

Bu arada, çeviri ve calışmalarımı Solucan Gübresi sayfasından takip edebilirsiniz. Aradığınızdan fazlasını bulacaksınız... Yorumlarınızı bekliyorum.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön