View Single Post
Eski 21-06-2012, 01:42   #5
HezarfenCelebi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
KURUTMALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Ülkemizde yetiştirilen üzümlerin yaklaşık %30’u kurutulmakta ve kuru üzümde dünya
ticaretinde söz sahibi olmaktadır. Çekirdeksiz üzüm Ege Bölgesi üreticilerinin en büyük
geçim kaynaklarından birisi olmasının yanında adı ve kalitesiyle dünyada tanınmış olan
geleneksel ihraç ürünümüzdür (Anonim, 2006).






Sultani Çekirdeksiz
Verim ve gelişmesi iyi standart bir üzüm çeşididir. Salkımları orta irilikte (300-400 g)
ve normal sıklıktadır. Taneleri küçük (1.2-1.8 g), yeşil-sarı renkte, ince kabukludur (Anonim, 1990).
Dip gözleri verimsiz olduğu için uzun budama yapılmalıdır. Orta mevsimde olgunlaşır,
verimi kuru üzüm olarak 500-1000 kg/da arasında değişmektedir. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm
çeşidinde yapılan klon seleksiyonu sonucu verim, kuru üzüm kalitesi, omca gelişmesi gibi
kriterler yönünden 7 nolu klon (Yılmaz ve ark., 1997) Ilgın ve ark., (1999) tarafından yapılan
çalışma sonucu ise 3 tip (T3, Y3, S1) kurutmalık amaçlı seçilmiştir.








Besni
Tane uzun oval, iri (5.5 g), kabuk ince, sarı, tane içi etli, sulu 2-3 çekirdeklidir. Salkım
orta irilikte silindir veya konik şeklindedir. Verimliliği ve gelişmesi ortadır. Sofralık yanında
kurutularak da değerlendirilir (Anonim, 2007).








Corinth (Kuş Üzümü)
Çok küçük taneli ve çekirdeksiz özelliğe sahip Corinth üzüm çeşidinin beyaz, siyah ve
pembe olmak üzere 3 tipi mevcuttur. Siyah Corinth tamamen kurutmalık olup en yaygınıdır.
Siyah Corinth üzüm çeşidinin asma gelişmesi kuvvetli ve verimi iyidir. Uzun budama
yapılmalıdır. Salkımlar küçük, kanatlı ve silindiriktir. Taneler çok küçük, basık küresel
şekillidir. Kabuk ince, kırmızımsı siyah ile siyah mor renkte ve pusludur. Meyve eti sulu, tatlı
ve lezzetlidir. Taneler çekirdeksiz, az miktarda asitlidir. Erken olgunlaşır, taneler
kurutulduğunda çok küçük ve yumuşak yapıda olup hafif mayhoştur (Yılmaz, 1992).

HezarfenCelebi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön