View Single Post
Eski 20-06-2012, 22:20   #52
güldeste-
Ağaç Dostu
 
güldeste-'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 332
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Savaş Mesajı Göster
Sayın taha99,

elde ettiğiniz çürüyük bana göre yanlış. Yaklaşık 7 aydır neredeyse 40 kg kadar gübre ürettim. Yanlış olan nokta şu: Gazete kağıtlarını ıstlatarak çürüyüğe eklemeniz içeriği fazlasıyla nemli ve asitli kılacaktır. Şunu yapmanız daha verimli olur.

Ağzı kapaklı bir kap bulun, yiyecek atıklarını bu kaba koyun ve güneşte bekletin. Bu atıklar koyu çorba kıvamında birbirine karışacak ve iyice ayrışacaktır. Bu karışıma ekleyebilirseniz iyice ufalanmış yumurta kabuğu ekleyin. Böylece asidik ortamı elimine etmiş olacaksınız.

Diğer taraftan, kompost kabınıza kuru ağaç yapraklarını ve 1 gün önceden ıslanmış sünger kıvamında nemli olan kağıdı kaba koyun. Aynı kaba bir iki avuç normal bahçe toprağı ve en incesinden dere kumu ekleyin. Topraktaki bakteriler atıkların ayrışmasını sağlayacaktır. Kum ise solucanların taşlığına gidecek ve yiyecekleri öğütecek.

Bu kaba, yiyecek koymadan yaklaşık 3-4 gün önce solucanları koyun. Solucan ortama hemen alışamayabilirler. 3-4 gün içinde kaba ve bu yeni yataklamaya alışınca, artık yavaş yavaş yiyecek koyma zamanı gelmiştir. İlk olarak daha önce kapalı kapta çürüyen ve ayrışan yiyecekten gerekenden az koyun. 1-2 gün içinde solucanların bu yiyecek atıklarına hücum ettiğini göreceksiniz. Bu yiyecek az miktarda olduğu için kısa zamanda tükenecektir. İkinci defa yiyecek koyacağınız zaman artık ne kadar gerekiyorsa o kadar koyabilirsiniz.

Son olarak yiyecek atıklarını kaptaki yataklamanın içine gömerseniz, kokuşma meyve sineği gibi sorunlar oluşmaz.

Kolay gelsin!
Eminim yararlanacağım bu bilgilerinizden... bahçede o kadar çok solucan var ki kaldırdığım her şeyin altından adeta fışkırıyorlar yararlarını okudukça kerataları sever oldum

güldeste- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön