View Single Post
Eski 20-06-2012, 15:43   #190
Mete Tiren
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 974
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalıhalil Mesajı Göster
Sayın Mete Bey,

Ben 4 - 5 gün önce kompost yapmak için kaba malzemeleri koydum. Yalnız malzemelerde küçük küçük sinekler oluşmaya başladı doğal olarak bir de küflenme oluştu. Bunlar kompostlaşma sürecinde normal mi acaba? Değilse nasıl önlem alabiliriz

Syg.
Kompostun oluşması benim başıma dert olmuştu kompost yapımını tavsiye etmiyorum. Eğer büyük bir bahçeniz varsa ve etrafta kokudan rahatsız olacak birisi yoksa sorun yok demektir. Ama benim gibi mahalle ve apartmanlarda oturanlar hiç bulaşmasın derim bence.

İşi hızlandıracağız diye bir sürü materyal ekliyorsuz sonra kompostlaşma hızlanınca acayip bir koku etrafa hakim oluyor.

Bence etrafta yanmış gübre bulabiliyorsanız buna çay çöpü karıştırarak birde elinizde az biraz kompostunuz varsa bunları kullanarak mama hazırlayın. Solucanda mamada en önemliiki husus tam kompostlaşma ve laktasyonun devamlı aynı karışımları içermesi.

Bunlara ve neme dikkat edildiği taktirde solucanda sorun yaşadım diyen sanırım çıkmaz. Şimdi sizin sorunuza gelelim Mete ben uzun zaman beklerim yeterki bu kompostlaşsın diyorsanız her gün güneşte durmak kaydıyla N P oranını ayarlarım diyorsanız beş ya da on litrelik bir şişeyi ağzına kadar hemen hemen doldurun bir kaç ay içinde kompostunuz oluşacaktır. Az koku olması için kapağına bir kaç delik açıp o şekilde bekletin. Kapağı mutlaka delmelisiniz.

Yok ben hemen başlayacağım vaktim yok diyorsanız yanmış ahır gübresile çay çöpünü bire bir oranla karıştırın. Sonra solucanlarınızı mamanın üzerine bırakın eğer solucanlar materyalin içine girip çıkmadılarsa diğer solucanları da ekleyin yok solucanlar dışarıda ve içeri girmedilerse o zaman sorunu tekrar konuşuruz. Saygılar

Mete Tiren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön