View Single Post
Eski 18-06-2012, 15:46   #363
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Merhaba,
Galiba geçen hafta idi. Kanal D Doktorum Programında bir hanım yaş maya kullananarak ekmek yaptı.Program'da bu işin uzmanı olduklarını zannetiğim iki bey, (belki bu iki bey doktordu, programın tamamını izleyemediğimden bilmiyorum) bu beyler; " Bugün piyasada satılan bütün mayalar GDO'lu, evde ekşi maya yapabiliyorsanız maya olarak onu kullanın, ya da ekşi maya yapan bir yerden ev yapımı ekşimaya bulabiliyorsanız alın ve o maya ile ekmek yapın" dediler.
1-Bu sıcak günlerde ekşi maya yapılır mı bilmiyorum. Mart, Nisan Mayıs aylarında ekşimaya yapabiliyordum. Sıcak yaz günleri ekşi mayanın en çok sevdiği günlerdir, başarı oranınız yükselecektir
2-Diyelim ki denedim ve mayam oldu, ama ben ekşi maya ile makinede ekmek yapmayı başaramamıştım, hamur makinede kabarmamıştı. Ekşi mayayı hazırlayıp, dışarıda elinizle yoğurup, mayalandırırsanız ve bu işlemi de ekmek makinesinin kendi teknesinde yaparsanız, makinenizde sadece pişirme işlemini yapabilirsiniz. Buna ne gerek var? Ekşi mayalı ekmeğinizi fırınınızda pişirin
Dr.Oetker instant toz maya kullanıyorum, ama bu bile GDO lu ise hiç "ekmek yapıyorum" diye sevinmemeliyim zaten yediğimiz hiç bir şey saf değil artık, elma ve karpuzun bile ne tadı ne dokusu eskisi gibi değil.Bu kış elmaya benzer golden elma yiyemedik Migrostan bir kaç gün önce aldığım kıpkırmızı karpuzun dokusu karpuz değil de başka bir şey gibi sert, dişe direnç gösteriyor ve tatsız. İnstant maya kullanın ama forumda az maya ile 20 saat süren bir mayalandırma işlemi var, onu bulup okuyun.
Bir de geçen yıllardan nohut mayalı, kokulu ev ekmeği konusunda bir hatırlatmam olacak; bizim eski evde yapılan bayram ekmeklerine dövülmüş damla sakızı ve dövülmüş karanfil konurdu, tarçın değil sevgilerimle,
semra
Nohut ekmeğini yapmanın da tam zamanı

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön