Konu: Nergis
View Single Post
Eski 11-06-2012, 23:08   #1374
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fsuzen Mesajı Göster
Sayın Pria

Geçen sene çiçekleri küçük oldu ve sonbahara kadar yaprakları yeşil kaldı.Don başlayınca yapraklarını kestim.Benim bahçemdeki ilkbaharda açan soğanlı bitkilerimin sürgünleri , kar yağışı öncesi ya toprağın altında kalır ya da 1-2 cm toprak üstünde kalır.Sizin nergislerin sürgünü 3-5 cm olsa kesin gözüme çarpardı.

saygılarımla
Sayın fsuzen..

Geçen yıl küçük te olsa çiçek açan nergislerin bu yıl çiçek açmamalarının sebebi bu mesajınızda var gibi..

Her soğanlı bitkinin eylül-ekim-kasım aylarında dikildikten sonra en geç mart ayı gibi yapraklanıp, biraz sert kış olan yerlerde bile en geç nisan sonuna kadar çiçek açması ve haziran ayı sonlarında yapraklarını kurutup, gelecek yılın hazırlığını yapmak üzere 3-4 aylık bir uyku dönemine girmesi gerekir..

Sizin soğanlarınız bu normal hayat döngüsünün tersine sonbahara kadar yeşil kalmış..ayrıca yapraklar kendiliğinden kurumadan kesmişsiniz..Yani soğanların olağan, normal yaşam döngüsü şaşırmış..bu durumun bu yıl çiçek vermemeye neden olduğunu düşünüyorum..

Önerilerim şunlar:

- Geçen yıl aldığınız ve halen yaprakları 30 santim olan nergislerinizi önümüzdeki sıcaklarda susuz bırakarak, kurumalarını ve uyku dönemine girmelerini sağlayın..Yapraklar hafif nemli bir toprakta yavaş yavaş solmaya, kurumaya başlayınca ve sonrasında toprak içinde 3-4 aylık uyku döneminde gelecek yılın çiçek tomurcuklarının hazırlığını yaparlar..Bu uyku dönemini mutlaka sağlamak gerekir..

- Bu yıl benden tekrar satın aldığınız nergisleri Ankara'nın olası sert kışına hazırlık yapmaları, sonbaharın ılıman günlerinde kök yapısı oluşturmaları için , biraz erken, ekim ayı başlarında ekin derim..Olası sert toprak donlarına karşın sığ ekmeyin, derinlik 10 santimden az olmasın ve soğanları ektikten sonra olası don tehlikelerine önlem olarak toprak üstüne 5 santim kadar yanmış hayvan gübresi ve talaş + yaprak gibi karışımlarla malçlama yapın derim..
Çok sert soğuklar başlarken soğanlarınız kök yapılarını geliştirmişş ve toprak üstünde 3-5 santim filiz vermiş olsun..sert donlar bu filizlerin uçlarını sarartsa bile, havalar ısınmaya başladıkça alttan yemyeşil yaprakların geldiğini farkedersiniz..

Bu önerilerimin bolca çiçek almanızı sağlayacağına inanıyorum..

Benzer bir öneriyi az yukarıda 1374 nolu masajımda sayın tatlı bezelye'ye de yapmıştım..

Selamlar..


Düzenleyen pria : 25-06-2012 saat 21:30
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön