View Single Post
Eski 06-06-2012, 22:09   #1043
zafersu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-03-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 176
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Aslında soruyu Sn. Halil Bey'e yöneltmişsiniz. Fakat işinizin aciliyeti vardır diye cevap verme gereği duydum. Zaten yazacağım bilgiler de Halil Bey'in kendi paylaştığı bilgiler.

Sönmemiş kireç ile yapılan gülleci bulamacı;

10 lt su,
3 kg kükürt,
1,5 kg. sönmemiş kireç.

Sönmüş kireç ile yapılan gülleci bulamacı;
10 lt su,
3 kg kükürt,
3 kg sönmüş kireç.

Kükürt, kireç aynı kaba konur ve ilk olarak 3 lt su konulur, kireç yanmaya başlar. Biraz beklenir kirecin iyice yanması için. Üzerine 7 lt su ilave edilir, yaklaşık olarak 1 buçuk saat gibi ateşte kaynatılır. Burada püf nokta kaynama sürerken su yüzeyinde toz halinde kükürt kalmadığında ve taşmaya yakın kabardığında olmuş demektir. Başka bir yazısında da kötü kokuyu duymaya başlamışsanız olmaya başlamıştır demişti Sn. Halil Bey. Ateşten indirilir dinlemeye bırakır. 8-9 lt gibi bir serum ile bi miktar da tortu çıkar.

Tabi siz miktarı yapılırken de kullanırken de istediğiniz gibi oranını bozmayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

İlaçlamada 100 lt suya 1 lt bu Gülleci Bulamacı serumundan katılır.

Yapmış olduğunuz bu serumu 1 sene içerisinde kullanabilirsiniz. Saklamasını da ince pet şişelerde yapmayınız. Bir süre sonra ince pet şişeyi eritebiliyor.

Gülleci Bulamacını düzenli düzensiz bahçede yetiştirdiğim tüm sebzelere çiçeklenme dönemi de dahil önüme ne gelirse atıyorum...(Halil Bey'in ifadesi)

Gülleci tortusunu ise genelde 1 e 1 sulandırarak kullanmak daha iyidir.
Daha doğrusu ağaçlara kireç sürüyoruz ya badana gibi, antiseptik özelliğinden dolayı burada kükürtlü kireç sürmüş oluyoruz, etkisi daha fazla olsun diye... Yalnız gülleci tortusu bulamaç yapıldıktan sonra bir ay içinde kullanılmalı.

Ben de hazırlarken biraz uğraşmış, köyde elimde notlarla ilacı hazırlamıştım. Umarım rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Saygılarımla...
Maaşallah!
Sevgili Halil Ağabey,
Bu talebenize on üzerinden on not vermek borcunuz sanırım. (Resmen ezberlemiş canım.)
Hepinize kolay gelsin. Sevgi ve saygılarımla.

zafersu Çevrimdışı   Başa Dön